22 Οκτωβρίου 2017

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Δικηγόρος – πράκτορας «καρφώνει» τα… μαύρα

Οι τρεις καταθέσεις του 32χρονου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έχουν βοηθήσει τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για τα όσα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο δικηγορικό γραφείο της οδού Ασκληπιού 154.

Δύο είναι τα κενά που υπάρχουν, στο διάστημα πριν ο ένας από τους δύο αλλοδαπούς σηκώσει το πιστόλι των 7,65 mm και πατήσει τη σκανδάλη, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 52χρονο ποινικολόγο. Το πρώτο είναι το τι διημείφθη ανάμεσα στους δύο άντρες το διάστημα κατά τα οποίο ο έτερος οπλοφόρος είχε απομονώσει τον ασκούμενο δικηγόρο-συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου σε διπλανό γραφείο. Το δεύτερο με ποιον και πώς (τηλεφωνικά ή κατ’ ιδίαν) επικοινώνησε ο δράστης της δολοφονίας, τα 2-3 λεπτά κατά τα οποία εξήλθε από το κτίριο.
Ποιον δηλαδή ενημέρωσε για την εξέλιξη της συζήτησης που είχαν και ποια εντολή τού έδωσε αυτός. Αυτό που σχεδόν με βεβαιότητα εκτιμούν οι αστυνομικοί είναι πως η επικοινωνία έγινε τηλεφωνικά, γι’ αυτό και περιμένουν την άρση απορρήτου και τα σήματα από την κεραία κινητής τηλεφωνίας που καλύπτει την περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων. Εάν καταφέρουν και εντοπίσουν το τηλεφώνημα –και ποιο άτομο ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής– τότε θα έχουν λύσει το μυστήριο, καθώς θα γνωρίζουν τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.

Πρέπει να σημειώσουμε πως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη δώσει στην ΕΛ.ΑΣ. όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με τους αστυνομικούς να γνωρίζουν το νούμερο που κλείστηκε το «ραντεβού θανάτου» με τον 52χρονο ποινικολόγο, το οποίο όμως από εκείνη την ώρα είναι απενεργοποιημένο. Οι έρευνες στρέφονται και σε έγκλειστους στις φυλακές ποινικούς, που για τους δικούς τους λόγους ήθελαν να στείλουν «μήνυμα» στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Οι αξιωματικοί του ΥΔΕΖΙ «ξεσκονίζουν» κάθε υπόθεση που έχει χειριστεί το δικηγορικό γραφείο, τόσο αυτές που απασχόλησαν την κοινή γνώμη (π.χ. Energa) όσο και άλλες του κοινού ποινικού δικαίου (διακίνηση ναρκωτικών), χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της δολοφονίας και για προσωπικούς λόγους. Την ίδια ώρα, παρότι στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια υπάρχει σωρεία ευρημάτων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι δύσκολο και να χρονοβόρο να εξακριβωθεί ποιανού το γενετικό υλικό σχετίζεται με το έγκλημα, καθώς είναι εύλογο σε ένα δικηγορικό γραφείο να γίνονται επισκέψεις και σεσημασμένων ατόμων.

Όσον αφορά τις κάμερες ασφαλείας από τα γύρω καταστήματα, ναι μεν έχουν καταγράψει τους δύο άνδρες να μπαίνουν και να βγαίνουν από το δικηγορικό γραφείο της οδού Ασκληπιού 154, ωστόσο, τα καρέ είναι θολά και οι δολοφόνοι επιχειρούν να καλύψουν τα πρόσωπά τους.
Πληροφορία από τις φυλακές

Αξιόπιστες πηγές μετάφεραν στο «Π» την πληροφορία ότι το βράδυ της δολοφονίας του 52χρονου ποινικολόγου, αλλοδαπός (από χώρα της Βαλκανικής) ποινικός, έγκλειστος στις φυλακές, έσπασε την τηλεφωνική συσκευή και έκαψε την κάρτα sim που κατείχε παράνομα. Ακόμη κι αν το συγκεκριμένο άτομο έχει κάποια σχέση –όχι απευθείας επικοινωνία με τον δολοφόνο– με την υπόθεση, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άκρη, καθώς χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «πακιστανικά» νούμερα, αριθμοί δηλαδή που ανήκουν σε απίθανους αλλοδαπούς από χώρες της Ασίας ή της Αφρικής.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι έρευνες των αστυνομικών στρέφονται και σε μία σχετικά άγνωστη στην κοινή γνώμη υπόθεση που είχε χειριστεί ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και αφορά μεγάλες χασισοφυτείες που είχαν ανακαλυφθεί προ διετίας σε Φθιώτιδα και Αργολίδα. Πελάτης του αδικοχαμένου ποινικολόγου είναι ένας Αλβανός διακινητής, ο οποίος καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε ισόβια, μία απόφαση που δεν του άρεσε.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Παρασκήνιο στις 20/10