13 Οκτωβρίου 2017

Πετάει, πετάει ο Τσίπρας!

Το αρχικό ερώτημα ήταν «αν πετάει ο γάιδαρος». Σύμφωνα με το γνωστό ανέκδοτο, ένας πιτσιρικάς ρώτησε τον κομμουνιστή παππού του: «Παππού, παππού, πετάει ο γάιδαρος»; «Τι είναι αυτά που ρωτάς; Σιγά μην πετάει ο γάιδαρος», απάντησε ο παππούς.


Μετά από λίγες ημέρες ο μικρός επανήλθε. «Παππού, παππού, πετάει ο γάιδαρος»; «Παιδάκι αυτά σας λένε στο σχολείο», ρώτησε ο παππούς. «Που το είδες»; «Στον Ριζοσπάστη», του απάντησε ο εγγονός του. Οπότε, ο κομμουνιστής παππούς, άλλαξε τροπάρι. «Πετάει; Τι πάει να πει πετάει; Α πάει λίγα μέτρα και μετά πέφτει»!


Το ανέκδοτο περιέχει δύο κρίσιμα στοιχεία. Το ψέμα για να δικαιολογηθεί ο σκοπός, ενώ έχει προηγηθεί η αμφισβήτηση του άλλου (αστικό σχολείο), αλλά και την αλλοίωση ερωτήματος, έννοιας και πραγματικότητας. «Τι πάει να πει πετάει»;

Η απάντηση είναι απλή. Πετάνε τα πουλιά (που μας ταξιδεύουν όταν τα βλέπουμε να μεταναστεύουν) , πετάνε τα αεροπλάνα, τα πετάνε οι πιλότοι, πιλότοι και αεροπλάνα πετάνε εμάς τους υπόλοιπους. Και τον κ. Τσίπρα, και το συντάκτη της πρωτοφανούς ανακοίνωσης του γραφείου του.

Οι άνθρωποι που πετάνε καθημερινά στη σφαίρα του ανεπκλήρωτου τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού είναι λογικό να πετάνε στα σύννεφα. Είτε για να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους, είτε απλά για να απολαύσουν όσα κέρδισαν λέγοντας ψέματα, αλλοιώνοντας την πραγματικότητα, συκοφαντώντας τους άλλους κοκ.  

Όπως κάθε ταξίδι έχει την Ιθάκη του, έτσι και κάθε πτήση έχει την προσγείωση. Που στην περίπτωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι υπεύθυνος ο πιλότος του F-16, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συγκυβερνήτες του από το κόμμα του και τους ΑΝΕΛ.

Τότε θα μάθουμε αν πετάει ο κ. Τσίπρας ή αν κανει μερικά μέτρα (δυο εκλογές και ένα δημοψήφισμα σε λίγους μήνες) και μετά πέφτει, πολύ απλά για δεν ήταν στη φύση του και δεν είχε φροντίσει να μάθει να πετάει όπως ο πιλότος.

Γιάννης Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ