11 Οκτωβρίου 2017

Γελάει κι ο Ραχόι με τους κ@λοτούμπες: Τελικά πείτε μας, κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία της Καταλονίας;

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε  τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της πλούσιας αυτής βορειοανατολικής περιφέρειας.


Αποφεύγοντας κάθε λόγο για πιθανή  σύλληψη του Κάρλες Πουτζδεμό και πετώντας το μπαλάκι στη Βαρκελώνη ο Ραχόι εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι «το υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε να ζητήσει επισήμως από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (Generalitat) να επιβεβαιώσει εάν έχει κηρύξει ανεξαρτησία. Αυτή η απαίτηση, πριν την ενεργοποίηση του άρθρου άρθρο 155, αποσκοπεί στο να προσφέρει στους πολίτες τη βεβαιότητα που απαιτεί μια τέτοια απόφαση. Με την απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα, η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει βεβαιότητες στους Ισπανούς, ιδιαίτερα τους Καταλανούς, και θέλει να αποφύγει τη σύγχυση που δημιουργούν οι αρχές της Generalitat. Η απάντηση που θα δώσει ο Πρόεδρος της Generalitat σ’ αυτό το αίτημα θα σηματοδοτήσει το τι μέλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες. Εάν ο κ. Πουτζδεμόν συμφωνήσει να σεβαστεί τη νομιμότητα, αυτή η κατάσταση αστάθειας θα τελειώσει. Είναι αυτό που όλοι περιμένουμε. Είναι απαραίτητο να επανέλθει η ηρεμία όσο το δυνατόν γρηγορότερα ».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Χόρντι Τουρούλ είχε δηλώσει ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Ραχόι εκτόξευσε μια συγκεκαλυμμένη απειλή αρνούμενος να αποκλείσει την πιθανότητα να αναλάβει η Μαδρίτη τη διακυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής – κίνηση που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές.

Ισπανός συνταγματολόγος δήλωσε στο The Local ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας θα οδηγήσει την κατάσταση σε αχαρτογράφητα ύδατα και ίσως να μην καταφέρει να αποθαρρύνει στο τέλος τους αυτονομιστές.

«Το θέμα με το άρθρο 155 είναι ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αντίδραση που δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε ο Χοάν Βιντρό, δικηγόρος και λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Σχεδιάστηκε για να εφαρμόζεται πάντα προσωρινά: μπορείς να αναστείλει την καταλανική αυτονομία χωρίς να αλλάξεις το Ισπανικό Σύνταγμα. Ακόμη κι αν γίνουν εκλογές στην Καταλονία, μπορεί να καταλήξεις στην ίδια κατάσταση, αφού είναι πιθανό να αποτελούν και πάλι την πλειοψηφία τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.»