12 Οκτωβρίου 2017

Ο απολογισμός της μάχης στη Βουλή ή πώς το άσπρο έγινε μαύρο

Του Σάκη Μουμτζή

Προχθές έγινε η ψηφοφορία στην Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορούσε την νομική αλλαγή φύλου.

Η κυβέρνηση είχε 2 βουλευτές που καταψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, 2 που απουσίαζαν με «νόημα»  και όλους του βουλευτές των ΑΝΕΛ, του κυβερνητικού εταίρου –πλην ενός—που επίσης καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο.


Αυτό υπερψηφίστηκε, τελικά, χάρη στην ψήφο των πάντα «πρόθυμων» βουλευτών του Ποταμιού και χάρη στην αφασία και την σύγχυση που χαρακτηρίζει την ΔΗ.ΣΥ, καθώς οι παρόντες βουλευτές της –πλην ενός –δήλωσαν απλώς την παρουσία τους. Και απουσίαζαν πολλοί.

Για να ανακεφαλαιώσω: Ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διερράγη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλειες τεσσάρων βουλευτών και τελικά διεσώθη από μια πολιτική καταστροφή με την ψήφο της  Κεντροαριστεράς.

Αυτό γνωρίζει ο αναγνώστης πώς παρουσιάστηκε, όχι από τους Συριζαίους—αλλά από τους ροζέ αριστερούληδες, τους σοσιαλφλούφληδες του διαδικτύου; Ως ήττα της Νέας Δημοκρατίας και μια ακόμα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γαντζώθηκαν σε μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που περιέγραφε ένα γεγονός, και εκεί επάνω έβγαλαν όλο το μένος τους κατά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς βλέπουν πως τους «κλέβει» τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους.

Είναι οι ίδιοι που εσιώπησαν όταν τα Συριζοτρόλ συντονισμένα αναφερόταν στα ψώνια του Κυριάκου στην αγορά της Αθήνας, ή σχολίαζαν σκωπτικά και όλο υπονοούμενα μια φωτογραφία του με την κόρη του.

Είναι οι ίδιοι που σταδιακά, πάνω στο αντιδεξιό σύνδρομο, χτίζουν τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι γνωρίζοντας τι πράττουν και άλλοι όχι. Χρησιμοποιούνται. Και πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό το παιχνίδι διαδραματίζουν οι σαλταδόροι στην ΔΗ.ΣΥ.

Αυτοί που προσπαθούν απεγνωσμένα να επανακαθορίσουν τον άξονα της αντιπαράθεσης, αναβιώνοντας τον διαχωρισμό «δεξιά—αριστερά», «πρόοδος –συντήρηση», αντί του υπαρκτού και κρίσιμου διλήμματος «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ;».

Προφανώς, τα όσα έγιναν αυτά τα έξι χρόνια διεγράφησαν από την μνήμη τους και θεώρησαν σημαντικότερο γεγονός την νομική αλλαγή φύλου, μια ρύθμιση που αφορά 100-200 πολίτες. Τα όσα διέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συνεταίρος του Π. Καμμένος, σε εκατομμύρια Έλληνες, απωθούνται βαθιά στην μνήμη τους. Ξεχνιούνται.

Επανεμφανίσθηκαν οι ποικιλώνυμοι «γεφυροποιοί». Δήμαρχοι, διανοούμενοι, βουλευτές. Πείτε το ρε παιδιά ευθαρσώς: «γουστάρουμε ΣΥΡΙΖΑ». Τελικά, είναι καλύτερο από τα  ροζέ υπονοούμενα σας.

Άλλωστε, αν αντικαταστήσετε τους ΑΝΕΛ, καλό θα κάνετε στον τόπο. Θα μετακινήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ σε πιο «πολιτισμένες» θέσεις. Κι εσείς θα διατηρήσετε τις βουλευτικές έδρες σας, που διαφορετικά θα τις βλέπατε με το κιάλι.

Τελικά, προχθές, όντως συνετρίβη η Νέα Δημοκρατία και όντως θριάμβευσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Το τι απάντηση δίνουν αυτοί που, ούτως ή άλλως, βρίσκονται απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ουδεμία αξία έχει. Ο,τι και να εισηγείτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το αντιμετώπιζαν επιθετικά και απορριπτικά.

Αυτό που μετρά είναι πως το 72% του δημοσκοπικού δείγματος ενέκρινε ουσιαστικά την θέση της Νέας Δημοκρατίας. Τα υπόλοιπα αφορούν την καλή παρεούλα του διαδικτύου.

http://www.liberal.gr/arthro/171396/apopsi/s-moumtzis/o-apologismos-tis-machis-stin-bouli-i-pos-to-aspro-egine-mauro.html