12 Οκτωβρίου 2017

Ο κ. Χρυσόγονος και οι άλλοι αστοί πολιτικοί που έδωσαν «λούσο» στην εικόνα του Σύριζα

Του Πέτρου Τρουπιώτη

«Ο Σύριζα παραμένει εγκλωβισμένος στην εποχή του 4%» δήλωνε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Freesunday, ο εκλεγείς με τον Σύριζα Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.


Και βεβαία, δεν μπορεί να διαφωνήσει κάνεις με την διαπίστωση αυτή του κ καθηγητή, μια και είναι σαφές από την όλη στάση του Σύριζα ως κυβέρνηση (και διοίκηση του κρατικού μηχανισμού) τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ότι δεν έχει ξεπεράσει το σύνδρομο του 3-4%. Δεν έχει ξεφύγει από παλαιοκομμουνιστικές αντιλήψεις από την μια και από περιθωριακές –υποτίθεται προοδευτικές - θέσεις από την άλλη.

Και κυρίως δεν έχει ξεφύγει από την θεωρητικολογία. Έχει αποδείξει ότι είναι αναποτελεσματικός, σε όλα τα επίπεδα.

Μόνον που αυτό που «ανακάλυψε» τώρα ο κ. Χρυσόγονος, το έχουν καταλάβει χιλιάδες Έλληνες όχι μόνον τώρα, αλλά εδώ και χρόνια. Όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τόσα χρόνια άφηναν τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (και σχηματισμό) μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, του 3%, ορίου για την είσοδο στην Βουλή.

Και όμως, αυτός ο πολιτικός χώρος, ένας χώρος που είναι σαφές ότι κινείται στο πολιτικό περιθώριο (και αυτό δεν είναι υποτιμητικό αλλά καταγραφή της πραγματικότητας) μπόρεσε να γίνει κυβέρνηση της χώρας (χάριν βεβαία και του υποστηρίγματος των ΑΝΕΛ) γιατί τον άφησαν τα αστικά κόμματα.

Και όχι μόνον αυτό. Αλλά γιατί την ώρα που τα αστικά (οποιουδήποτε χρώματος ) κόμματα, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, με το να μην λένε την αλήθεια στους πολίτες, έστρωσαν το χαλί για τον Σύριζα, αυτός κατάφερε να πείσει τους πολίτες λογά του «λούστρου» που του προσέφεραν, πολλά στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου. Στελέχη της αστικής κοινωνίας.

Ο κ. Χρυσόγονος είναι ένας από αυτούς. Ο καθηγητής, μαζί με μια σειρά από άλλους προβεβλημένους αστούς, όπως για παράδειγμα ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Γιάννης Πανούσης που εμφανώς βρεθήκαν στις γραμμές του Σύριζα, αλλά και πολλοί άλλοι που τον στήριξαν, έδωσαν το κρίσιμο άλλοθι στους πολίτες να «χαρίσουν» την ψήφο τους στον κ Τσιπρα.

Αυτοί σε συνδυασμό με τον καιροσκοπισμό βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είτε για να εξασφαλίσουν το προσωπικό τους μέλλον, είτε γιοτ έβλεπαν «πεδίο δόξης λαμπρό» ώστε να «ξεχωρίσουν» μια και βρισκόταν στην τρίτη-τέταρτη γραμμή του ως τότε πολίτικου τους χώρου, ουσιαστικά έντυσαν τον- περιθωριακό σε όλα -Σύριζα με έναν μανδύα σοβαρότητας και οδήγησαν χιλιάδες ψηφοφόρους στην «αυταπάτη».

Η παρουσία και στήριξη τους στον Αλέξη Τσιπρα, όλων αυτών των αστών πολιτικών αλλά και αρκετών επιχειρηματιών, του έδωσε την δυνατότητα να εμφανίσει άλλο-ψεύτικο- πρόσωπο στους πολίτες. Πολίτες που «τραυματισμένοι βαρεία» από την κρίση για την οποία τα αστικά κόμματα δεν τους έλεγαν τίποτε αλλά εν πολλοίς τους οδήγησαν σε αυτή, πίστεψαν ότι έχουν να κάνουν με ένα εναλλακτικό αλλά σοβαρό κόμμα Με στελέχη που κινούνται στα αστικά Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το περιτύλιγμα αυτό, το «λούσο» που έλεγαν οι γονείς μας, στον περιθωριακό Σύριζα, το έδωσαν (και μάλιστα at large) αυτοί οι αστοί πολιτικοί που σήμερα «ανακάλυψαν» ποιος είναι ο Σύριζα. Που σήμερα βλέπουν ότι πίσω από τους δαντελωτούς και χρυσοποίκιλτους μανδύες που του πρόσφεραν, βρίσκεται το μικρό, κομπλεξικό και αναποτελεσματικό κόμμα διαμαρτυρίας. Ένα κόμμα , που τώρα που η συγκυρίες το οδήγησαν στην εξουσία, είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει. Ακόμα και να «ξεθάψει» τον «παλαιοκομματισμοί» από μέσα του. Εξάλλου, πολλά στελέχη του δεν ξέχασαν ποτέ «το ψηλά στην Ρωσίας (ΕΣΣΔ) τα χιόνια κλπ…».

Μόνον που όλοι αυτοί οι αστοί πολιτικοί, όπως ο κ. Χρυσόγονος στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλουν να κάνουν δημόσια την σκληρή αυτοκριτική τους Και ίσως μάλιστα να ζητήσουν συγγνώμη και από όσους οδήγησαν να ψηφίσουν τον Σύριζα, αλλά και όλους τους άλλους που δεν ψηφίσαν αλλά εδώ και δυόμισι χρόνια υπομένουν τα όσα κάνει η διακυβέρνηση -που στήριξαν -στη χώρα, στην οικονομία της και την κοινωνία.

Και αφού ζητήσουν συγγνώμη Και αφού πουν όσα ξέρουν και όσα έζησαν πριν και μετά με το όνομά τους, μπορούν τότε να φτιάξουν και «σοσιαλιστικές τάσεις» και ότι άλλο σχηματισμό θέλουν.

Γιατί το κόστος με το οποίο φόρτωσαν την χώρα και την κοινωνία μας (ή αν θέλετε βοήθησαν καθοριστικά ώστε να το φορτωθούμε) δεν μπορεί να αντισταθμισθεί μόνον με το ότι οι ίδιοι, πρώτοι, δέχονται τα «πυρά» και το ανάθεμα όσων στήριξαν σθεναρά και τους έκαναν υπαρκτό πολιτικό σχηματισμό-πολιτικούς νοματαίους, στην, δυτικοευρωπαϊκή –μην ξεχνάμε-Ελλάδα.

http://www.liberal.gr/arthro/171429/apopsi/arthra/o-k-chrusogonos-kai-oi-alloi-astoi-politikoi-pou-edosan-isonlousosin-stin-eikona-tou-suriza.html