11 Νοεμβρίου 2017

Καταρρέει η Βενεζουέλα: Χρεοκόπησε η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού

Χρεοκόπησε η κρατική ηλεκτρική εταιρεία της Βενεζουέλας Electricidad de Caracas καθώς δεν κατόρθωσε να προβεί στην πληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την ανακοίνωση της Wilmington Trust που κατέχει χρεόγραφα της εταιρείας.


Σύμφωνα με τη Wilmington Trust η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ήδη είχε καθυστερήσει τις πληρωμές ένα μήνα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Russ Dallen, ο διευθύνων σύμβουλός της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για την πρώτη «επίσημη ανακοίνωση χρεοκοπίας» ενώ για να περιγράψει την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα είπε πως αυτή η περίπτωση, είναι «σαν το καναρίνι που χρησιμοποιούν οι ανθρακωρύχοι για να ελέγξουν αν ο αέρας είναι καθαρός».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω των ανησυχιών για χρεοκοπία και του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Petroleos de Venezuela (PDVSA) με τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) να καλείται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα την τύχη του.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση και (η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία) PDVSA θα χρεοκοπήσουν», προέβλεψε χθες Πέμπτη ο Edward Glossop, αναλυτής της Capital Economics.