05 Δεκεμβρίου 2017

Η Ιρλανδία αναγκάστηκε να εισπράξει 13 δισ. από την Apple (και δεν τα θέλει!)

Ο διακανονισμός ήρθε μετά την απόφαση της Κομισιόν για παράνομα φορολογικά προνόμια της Apple στην Ιρλανδία

Σε συμφωνία ήρθε ιρλανδική κυβέρνηση με την Apple για την καταβολή του ποσού των 13 δισ. Ευρώ που θα δώσει ο τεχνολογικός κολοσσός στα κρατικά ταμεία.


Η συμφωνία, που επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, θα αρχίσει να τρέχει από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Ο διακανονισμός ήταν επιβεβλημένος, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Αύγουστο του 2016 ότι η Apple έπρεπε να πληρώσει στην Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε απλήρωτους φόρους πολλών ετών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν, τα φορολογικά προνόμια που απολάμβανε η εταιρεία ήταν παράνομα με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς η Apple πλήρωνε πολύ λιγότερο φόρο απ’ ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. 
Όμως η επιστροφή του ποσού προκάλεσε ένταση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ιρλανδίας, καθώς το κράτος-μέλος της ΕΕ στήριξε την οικονομική του ανάπτυξη σε φορολογικά κίνητρα για μεγάλες πολυεθνικές που επιδιώκουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Ως εκ τούτου, στη χώρα εκφράζονται φόβοι ότι η είσπραξη τέτοιων ποσών θα την καταστήσει λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις.