08 Δεκεμβρίου 2017

«Bατερλώ» περιγράφει ο διεθνής Τύπος την επίσκεψη Ερντογάν

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η Αθήνα διαβεβαίωνε για μια επίσκεψη καλά προετοιμασμένη, η οποία μάλιστα θα είχε καλά αποτελέσματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται η διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Ο,τι συζητείτο επί δεκαετίες ανάμεσα στη Αθήνα και την Αγκυρα πίσω από κλειστές πόρτες κρατώντας σε ύφεση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλα τα αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγιναν από τον Τούρκο πρόεδρο αντικείμενο των επίσημων διμερών επαφών, με την Αθήνα αιφνιδιασμένη, ανέτοιμη και εμφανώς αμήχανη να επιχειρεί, ανεπιτυχώς, να τηρήσει τα προσχήματα.

Ο κ. Ερντογάν έθεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματα των Τούρκων στην επίσημη ατζέντα μέσα στην καρδιά του ελληνικού κράτους, το Προεδρικό Μέγαρο, προκαλώντας διεθνή αντίκτυπο και πανηγυρισμούς στον τουρκικό Τύπο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο από τη μία πλευρά να δηλώνει αναρμόδιος για τα θέματα που έθεσε ο Τούρκος ομόλογός του και από την άλλη να συντηρεί ένα διάλογο επί περίπου ένα τέταρτο της ώρας, όταν όλοι οι διπλωμάτες και οι αναλυτές σημειώνουν πως δεν θα έπρεπε να δώσει καμία συνέχεια στην ένταση και τις προκλήσεις Ερντογάν.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου Ερντογάν – Παυλόπουλου επικράτησε μεγάλη ένταση και εκνευρισμός τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε ο κ. Παυλόπουλος να μπει σε διάλογο με αντικείμενο ευαίσθητα εθνικά θέματα με τον κ. Ερντογάν.

Τα ερωτήματα που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση είναι αμείλικτα:

– Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη τώρα η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε μια περίοδο όπου ο Τούρκος πρόεδρος είναι διεθνώς απομονωμένος, με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του και υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να αιφνιδιάσει, όπως και έκανε, την ελληνική διπλωματία;

– Ο Τούρκος πρόεδρος, πριν ακόμα έρθει στην Αθήνα, αμφισβήτησε: τη Συνθήκη της Λωζάννης, την ελληνική Δικαιοσύνη, τον εθνικό μας εναέριο χώρο, τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την «ταυτότητα» των μουσουλμάνων της Θράκης, την αξιοπιστία του Ελληνα πρωθυπουργού. Ηταν γνωστά όλα αυτά κατά την προετοιμασία της επίσκεψης και τι έκανε η Αθήνα για να τα αποφύγει ή να τα αποκρούσει;

– Ποια ήταν η ατζέντα της Αθήνας στην επίσημη, πλέον, επιλογή της Αγκυρας να αναβαθμίσει σε αντικείμενο επίσημου διπλωματικού διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας;

– Αληθεύουν οι πληροφορίες για έντονο παρασκήνιο και ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, όπως και ότι αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει επίσκεψη μόνο στην Κομοτηνή;

Η αρνητική τροπή της επίσκεψης Ερντογάν προκάλεσε πανικό και στο Μαξίμου. Στο κομμάτι της επικοινωνίας, είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που το Μαξίμου ενημέρωνε με non paper για τη βόλτα της συζύγου του κ. Ερντογάν Εμινέ με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά στα μαγαζιά, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα μετέδιδαν την είδηση ότι η βόλτα των δύο συζύγων ακυρώθηκε επειδή η κ. Ερντογάν ασθένησε αιφνιδίως και λίγα λεπτά μετά ότι κάλεσε την κ. Μπαζιάνα στο δωμάτιό της στη «Μεγάλη Βρεταννία» όπου διέμεινε.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική, είναι προφανές ότι ο στόχος της ενίσχυσης του ασθενούς διεθνούς προφίλ του πρωθυπουργού ως αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, της πρώτης Τούρκου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από 65 χρόνια, δεν επετεύχθη.

Επιπροσθέτως, η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επισήμως από την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και τον τρόπο τοποθέτησης του μουφτή μέχρι την ταυτότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, τα χωρικά ύδατα κ.ο.κ. βάζει σε μια νέα, τελείως διαφορετική, ρευστή και απρόβλεπτη περίοδο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μια περίοδο όπου η κυβέρνηση οφείλει να προσέξει και επιπτώσεις σε άλλα μείζονα εθνικά ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ειρήνη στο Αιγαίο κ.λπ.


Σόου της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος
Η επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα απασχόλησε τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ με τους Τούρκους από την πλευρά τους να κάνουν λόγο για σκληρές κουβέντες και εμπρηστικές δηλώσεις.

Τα σημαντικότερα Μέσα Ενημέρωσης στην Ε.Ε. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος μιας «τρίτης χώρας», όχι απλώς αμφισβήτησε Διεθνείς Συνθήκες, αλλά απείλησε ολόκληρη την Ε.Ε. για την προσφυγική συμφωνία.

Η Τουρκία ζητεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και κατηγορεί την Ε.Ε. για την συμφωνία για τους πρόσφυγες

Τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης στην Γερμανία εστιάζουν στις απειλές του Τούρκου Προέδρου σε ένα κράτος -μέλος της Ε.Ε. και στην έμμεση απειλή κατά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την συμφωνία για το «προσφυγικό»

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης» γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt η οποία εστιάζει στις απαιτήσεις της Τουρκίας για τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και για το καθεστώς ορισμένων νησιών του Αιγαίου.

H έγκριτη εφημερίδα Die Zeit αναφέρθηκε στην διαμάχη των δύο Προέδρων (Ερντογαν – Παυλόπουλου) υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν» , Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδα αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να λειτουργήσει ως «πυροσβέστης» για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες», με την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. υποστηρίζει η Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε διπλό παιχνίδι. Από την μία θέλησε να φανεί ισχυρός για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», επισημαίνει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν αναθεώρησε τις δηλώσεις της προηγούμενης ημέρας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες (σσ. μεταξύ των δυο πλευρών). Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».

Τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκαν εκτενώς στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, παρά το εθνικό πένθος για τον θάνατο του Τζόνι Χάλιντεϊ.

Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου εδώ και 65 χρόνια. Ο Ερντογάν επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους γράφει η Le Firaro. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, εδαφικές διαφορές, ενεργειακή συνεργασία, μεταναστευτικό ,κυπριακό και το ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα κυριάρχησαν στις συνομιλίες

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» εστιάζει στην προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο κάνοντας λόγο για «σόου» τη Τουρκίας εντός ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.«Αυτή η επίσκεψη υποτίθεται ότι θα βοηθούσε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο κρατών», αναφέρει χαρακτηριστικά το γαλλικό δίκτυο
Ιστορική επίσκεψη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι η γεωγραφική τους θέση τους αναγκάζει να συνυπάρχουν με την Τουρκία και να επωφεληθούν αν η χώρα παραμένει συνδεδεμένη με την Ε.Ε σημειώνει ο Guardian ο οποίος επιλέγει για τίτλο το σοκ που προκάλεσε ο Ερντογάν στους Έλληνες οικοδεσπότες του σημειώνοντας ότι με τη στάση του έβαλε φωτιά σε μια συνάντηση που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε τους δεσμούς Ελλάδας-Τουρκίας.

«Βιτριολικά» σχόλια από τα ΜΜΕ. «Ο Ερντογάν εξαφάνισε τους Έλληνες πολιτικούς»
Der Standard: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Έλληνα οικοδεσπότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ. Ωστόσο η γλώσσα του σώματος απατά. Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκινά την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».

Οι δύο χώρες συμφώνησαν μόνο στο ζήτημα των προσφύγων
Η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, εκτός από ένα στο οποίο συμφώνησαν και δύο πλευρές. Στην διαχείριση του προσφυγικού

Για «σκληρές δηλώσεις» κάνει λόγο η Χουριέτ, με την Χαμπέρ Τουρκ να επιλέγει ως τίτλο «κόντρα για τη Λωζάννη στην ιστορική επίσκεψη Ερντογάν» χαρακτηρίζοντας «σκληρή» την απάντηση Ερντογάν στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Σαμπάχ εστιάζει στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Δυτική Θράκη και «ότι δεν επιτρέπεται καν να γράφεται η λέξη Τουρκία» με την Τζουμχουριέτ να επιλέγει το Κυπριακό: «Πολεμική στην Αθήνα για την Κύπρο. Τσίπρας «Δεν το λύσαμε σε 43 χρόνια» – Ερντογάν «Έλα να το λύσουμε»».