11 Δεκεμβρίου 2017

Αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν-BINTEO

Έκρηξη σημειώθηκε στη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης, έναν από τoυς πιο πολυσύχναστους σταθμούς λεωφορείων της πόλης στο κεντρικό Μανχάταν, σήμερα λίγο πριν από τις 07:30 (τοπική ώρα), και η αστυνομία δήλωσε πως ένας ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη, είναι και ο μοναδικός τραυματίας κατά το συμβάν, που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής.

Πριν από λίγο, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο πυροσβέστες της Νέας Υόρκης, πως οι τραυματίες από την έκρηξη είναι τέσσερις, η ζωή κανενός από τους οποίους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως ένας άνθρωπος συνελήφθη, αλλά δεν έχει ακόμη αναφέρει λεπτομέρειες για τον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην έκρηξη.

Το τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι WABC, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε μια βόμβα σε σωλήνα σε υπόγεια διάβαση στη Λιμενική Αρχή, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το WPIX, ένας άνδρας που έφερε «πιθανόν έναν δεύτερο μηχανισμό» συνελήφθη σε σήραγγα του μετρό.

Μάλιστα, όπως σχολίασε η αστυνομία, ο μηχανισμός πρέπει να πυροδοτήθηκε κατά λάθος και πρόωρα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που δόθηκαν από τις αρχές της Νέας Υόρκης, πρόκειται για τρομοκρατική απόπειρα, η οποία ήταν ανεπιτυχής.

Ο σταθμός λεωφορείων έκλεισε προσωρινά, ανέφεραν σε δήλωσή τους στο Twitter η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

«Υπήρχε συνωστισμός στις σκάλες για να βγούμε έξω», είπε ο Ντιέγκο Φερνάντεζ, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Λιμενική Αρχή. «Όλοι ήταν φοβισμένοι, έτρεχαν και φώναζαν».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ενημερωθεί για το συμβάν, σύμφωνα με τοπικά μμε και τον Λευκό Οίκο.

Το Port Authority Bus Terminal είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στις ΗΠΑ, εξυπηρετώντας πάνω από 65 εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία του δράστη

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο WCBS ο δράστης είναι ηλικίας 20 ετών, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και κατοικούσε στη περιοχή του Μπρούκλιν και σύμφωνα με πληροφορίες εμπνεύστηκε από τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Περπατούσε, φορώντας επάνω του δύο συσκευές, η μία εκ των οποίων εξερράγη πρόωρα.



Η στιγμή της έκρηξης σε βίντεο-ντοκουμέντο