08 Δεκεμβρίου 2017

ΝΔ: Χαμηλοί τόνοι μέχρι να φύγει ο Ερντογάν και αιχμές για κυβερνητική προχειρότητα

Την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη αναμένει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθώς είναι αποφασισμένη να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε σχέση με την πολιτική διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση ως προς την προετοιμασία του ταξιδιού του Τούρκου Προέδρου.


Στην Πειραιώς υπάρχει ανησυχία ως προς την ένταση της προκλητικότητας που μπορεί να επιδείξει ο Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις που έκανε στην Αθήνα, τόσο στο προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μαξίμου, αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λωζάνης η οποία αναφέρεται σε ελληνική μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική, όπως την αποκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία.

«Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση» συνέχισε. «Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε πως είπε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η επίσκεψή του στη Θράκη «θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών».

Καυτηρίασε τις «συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό». «Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο» τόνισε.

«Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας» συνέχισε. «Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.

Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις.»

Το διπλωματικό θρίλερ που άρχισε να παίζεται από το πρωί της Πέμπτης, όταν ο Ερντογάν άρχισε να ξετυλίγει όλη την βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ενώπιον του πρωθυπουργού πάγωσαν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Πηγές της Πειραιώς άφησαν αιχμές για «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα υπενθύμιζαν ότι στις 8 Νοεμβρίου ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την προετοιμασία της επίσκεψης και την στρατηγική που θα ακολουθούσε. Δεν το έκανε ο κ.Κοτζιάς. Και τώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των πυρών σύσσωμης της αντιπολίτευσης.