08 Δεκεμβρίου 2017

Τουρκία: Συνέλαβαν έναν από τους στρατιωτικούς που διέσωσαν τον Ερντογάν

Μέχρι και μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που διέσωσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δραματική βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου συλλαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση.


Σημειώνεται ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 17 από τα τέως μέλη της ομάδας του προέδρου με την κατηγορία ότι της συνεργασίας με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), με 14 εξ αυτών να κρατούνται σήμερα στην Άγκυρα.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ένας τεχνικός αεροσκάφους, ο οποίος βρισκόταν στο πλήρωμα του ελικοπτέρων του τούρκου προέδρου, συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου λόγω υποψίας ότι χρησιμοποίησε την κρυπτογραφημένη εφαρμογή Bylock, την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τη FETO.

Ο Ταγίμπ Σινά Ντογάν ήταν ένα από τα τρία μέλη του πληρώματος ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ερντογάν και την οικογένειά του στο αεροδρόμιο του Νταλαμάν από το Μαρμαρά όπου βρισκόταν εκείνη τη νύχτα. Συνελήφθη επειδή φέρεται να «κατέβασε» την επίμαχη εφαρμογή.

Ο Ντογάν, ο οποίος είχε μετατεθεί στην ομάδα αεροσκαφών του Eρντογάν το Σεπτέμβριο του 2014, είχε απομακρυνθεί από τη θέση του βάσει του διατάγματος έκτακτης ανάγκης στις 22 Νοεμβρίου 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. O τούρκος αξιωματικός αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση με τη FETΟ, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Δεν έχω κατεβάσει ποτέ αυτή την εφαρμογή. Νομίζω ότι έγινε λήψη στο τηλέφωνό μου μέσω άλλου λογισμικού. Αν διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή ByLock και το όνομα χρήστη ανήκουν σε εμένα, δέχομαι κάθε τιμωρία», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι ήταν ένας από τους τεχνικούς των πτήσεων του προέδρου εκείνη τη νύχτα και ήταν «ενεργά αντίθετος» στις πρωτοβουλίες των πραξικοπηματιών. «Αν ήμουν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν θα άφηνα το ελικόπτερο να απογειωθεί. Είχα το κλειδί και έχω γνώση του εξοπλισμού» δήλωσε .


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/362049/tourkia-sunelavan-kai-to-pliroma-tou-elikopterou-pou-diesose-ton-erdogan-8-12-20171/