06 Δεκεμβρίου 2017

Τι να κάνει, να μονάσει;

Του Γιάννη Παντελάκη

«Κανένας Σταθάκης ή Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε μια τέτοια αποεπένδυση της ΔΕΗ», έλεγε από το μικρόφωνο προς τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και πολίτες στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ανάμεσα στους τελευταίους-με πολλές πιθανότητες να χειροκρότησαν τον ομιλητή - και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οποίοι, σε λίγες ημέρες θα ψηφίσουν γι αυτή την αποεπένδυση!


Γιατί θα συμβαίνει αυτό;  Επειδή η πολιτική ζωής έχει ξεπεράσει τα όρια του σουρεαλισμού και αγγίζει αυτά του κυνισμού. Ένας κυνισμός που εμποτίζει την ίδια την Ελληνική κοινωνία η οποία βλέπει εκπροσώπους της να τον υιοθετούν ως μέθοδο πολιτικής πρακτικής, ένας κυνισμός που απενοχοποιείται σαν συμπεριφορά, ένας κυνισμός που ισοπεδώνει ιδεολογικές αναφορές και σταθερές.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν απέναντι σ' ένα ακόμα δεδομένο, να ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση που στηρίζουν με τους εκπροσώπους της τρόικα. Ανάμεσα σ αυτούς και ένας βουλευτής ακριτικού νομού ο οποίος έλεγε σε δημόσιες δηλώσεις του ότι θα ψηφίσει τα μέτρα «μ' ένα σφίξιμο της καρδιάς, ένα σφίξιμο του στομαχιού που το έχουν όλοι οι αριστεροί με διαδρομή 30-40 χρόνια μέσα στην Αριστερά». Και συμπλήρωσε τις μελό δηλώσεις του λέγοντας πως «κάτι παίρνουν από τα σωθικά μας αυτές οι αποφάσεις, αλλά παρόλα αυτά είμαι μάχιμος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάω στο Άγιο Όρος για μοναχός».

Ο συγκεκριμένος βουλευτής ήταν ένας από τους τρεις χθες που βρέθηκαν μέσα στη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την πώληση της ΔΕΗ που άκουγαν τον ομιλητή να καταγγέλλει την πώληση την οποία οι ίδιοι θα στηρίξουν με την ψήφο τους. Λέγεται Κώστας Σέλτσας και είναι βουλευτής Φλώρινας, οι άλλοι δυο συνάδελφοί του είναι οι Θέμης Μουμουλίδης-βουλευτής Κοζάνης και Μίμης Δημητριάδης του ίδιου νομού. Χθες, ο κ. Σέλτσας ρωτήθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό για το θέμα και είπε ότι «πιστεύει ότι θα καταργήσουμε την αποεπένδυση». Εννοούσε ότι θα αγωνιστεί για να καταργήσει τη ρύθμιση που θα ψηφίσει.

Η κυβέρνηση, δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ότι θα βρεθεί έστω και ένας βουλευτής της (το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ), ο οποίος θα καταψηφίσει την ρύθμιση για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Δεν ανησυχεί καθόλου για κάτι τέτοιο. Γνωρίζει, πως πολιτικές συμπεριφορές σαν και αυτή των τριών ή όποιων άλλων δηλώνουν ότι διαφωνούν έντονα με ο,τι ψηφίζουν, αποτελεί μια κεντρική γραμμή την οποία πρώτα απ' όλους εφαρμόζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όπως και γνωρίζει ακόμα ότι αν ο κ.Σέλτσας ή ο κάθε Σέλτσας εννοούσε ο,τι έλεγε θα είχε ήδη παραιτηθεί εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια.

Όχι για να πάει στο Άγιο Όρος και να μονάσει όπως δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά για να ακολουθήσει μια στοιχειωδώς πολιτικά αξιοπρεπή στάση διαχωρίζοντας τη στάση του με ο,τι-υποτίθεται- δεν πιστεύει. Όπως έκαναν άλλωστε δεκάδες πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 που αποχώρησαν από αυτόν ακολουθώντας μια στάση συνέπειας. Η υπόθεση αυτή, δεν συνδέεται με προσωπικές συμφωνίες ή διαφωνίες σ' ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά με την απόλυτη ταύτιση του κυνισμού σαν πολιτική συμπεριφορά και η θεωρητικοποίηση του με δήθεν ιδεολογικά επιχρίσματα.

http://www.liberal.gr/arthro/180109/apopsi/g-pantelakis/ti-na-kanei-na-monasei.html