14 Δεκεμβρίου 2017

Αιχμές της Ν.Δ. κατά του υπουργείου Παιδείας για τον προϋπολογισμό των Πανελλαδικών

Αιχμές κατά του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αφήνει η Νέα Δημοκρατία για τον προϋπολογισμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων.


Η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον προϋπολογισμό για το 2018, δήλωσε:

«Απαντώντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιτιθέμενο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε εμένα προσωπικά, έκανε λόγο για λανθασμένες συγκρίσεις στα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2018, δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο διδακτικό τόνο, αλλά θα παραθέσουμε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία. Το ίδιο όφειλε να έχει πράξει το αρμόδιο υπουργείο, όταν χθες «υψηλόβαθμες πηγές του Υπουργείου Παιδείας» αναφέρθηκαν, στην «Καθημερινή», στο ποσό των 1.913.402 ευρώ ως «το υπόλοιπο του 2017», καθώς και η τέως Αν. Υπουργός Παιδείας, κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σε σημερινή της τηλεοπτική εμφάνιση αποκάλεσε τη «Διαμόρφωση 2017» ως «αυτό που έχει περισσέψει και μεταφέρεται».

Το υπουργείο, αν μη τι άλλο, έπρεπε να γνωρίζει ότι στη στήλη «Διαμόρφωση 2017» αναγράφεται το ποσό που έχει δεσμευθεί και που τελικά εκτιμάται ότι θα «κλείσει» φέτος για αυτό τον σκοπό, και δεν αναγράφονται μεταφερόμενα υπόλοιπα. Αν επρόκειτο για μεταφερόμενα υπόλοιπα, τότε η χώρα θα είχε λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 6/12/2017, όπως αυτά είναι δημόσια αναρτημένα στον ιστότοπό του και παρατίθενται παρακάτω, για τις «Εισιτήριες εξετάσεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση» (ειδικός φορέας 170), το προϋπολογισθέν ποσό για το 2017 έχει εν τέλει διαμορφωθεί στα 1.913.402 ευρώ.

Ομοίως, για το 2016, το αντίστοιχο ποσό για τον ειδικό φορέα 170 ανήλθε σε 1.936.709 ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, τις δύο τελευταίες χρονιές αξιοποιήθηκαν περίπου 1,9 εκατομμύρια ευρώ από τον ειδικό αυτό κωδικό για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, προς τι ο Προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει 12.394.000 ευρώ για τον ειδικό αυτό κωδικό;

Πρόκειται για αστοχία ή για σκοπιμότητα;»

Ο Κώστας Γαβρόγλου είχε πει: “Κατά 12,9% και όχι 548% είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018, απάντησε το Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην τομεάρχη παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Κεραμέως, η οποία ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι ο νέος προϋπολογισμός για τις Πανελλαδικές του 2018 είναι αυξημένος κατά 548%.

Το γραφείο του υπουργού Παιδείας σχολίασε :”Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες των εκπαιδευτικών ζητημάτων. Μας στενοχωρεί ότι και η κ. Κεραμέως δείχνει να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις λεπτομέρειες σύνταξης του Προϋπολογισμού για την Παιδεία. Εξάλλου, θα έπρεπε να είχε «υποπτευθεί» ότι με μόλις 1.913.000 ευρώ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις”.