07 Δεκεμβρίου 2017

Ο προκλητικός Ερντογάν και το φιάσκο Τσίπρα-Παυλόπουλου

Οι πρωτοφανείς προκλήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν υπεύθυνους με όνομα και επώνυμο. Κατ' αρχήν την κυβέρνηση και σε ρόλο "συνοδοιπόρου" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Οι ευθύνες της κυβέρνησης αφορούν τον τρόπο που "οργανώθηκε" (η λέξη σε πολλά εισαγωγικά) η επίσκεψη Ερντογάν. Προφανώς καμιά συζήτηση και καμιά συνεννόηση δεν πραγματοποιήθηκε για το πλαίσιο της παρουσίας Ερντογάν στη χώρα μας. Όλα έγιναν με βάση τον κανόνα της "αβάσταχτης ελαφρότητας" που καθορίζει τις πράξεις της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

Στο βωμό ενός επικοινωνιακού "ακτιβισμού" για να "πουληθούν" στην κοινή γνώμη οι εικόνες ενός πρωθυπουργού (του Αλέξη Τσίπρα) ο οποίος καμαρώνει δίπλα στους διεθνείς ηγέτες. Όμως η πολιτική δεν είναι επικοινωνία, ούτε ο Ερντογάν ο κατάλληλος άνθρωπος για φωτογραφίες και selfies.

Tα αποτελέσματα τα είδαμε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ρόλο συνοδοιπόρου στο φιάσκο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο οποίος αφού σήκωσε το γάντι στις προκλήσεις Ερντογάν σχετικά με την "επικαιροποίηση" της συνθήκης της Λωζάνης στη συνέχεια το... έψαχνε στον προεδρικό καναπέ.

Γιατί ο Ερντογάν πήρε τις “αιχμές” του Προέδρου της Δημοκρατίας και απάντησε με μια συνολική πλατφόρμα ριζικής αναθεώρησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για να απαντήσει ο έλληνας Πρόεδρος με γραφικά αστειάκια περί "ερμηνειών" και άλλα γλαφυρά.

Την ώρα που γράφονται όλα αυτά η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις. Με λογική και ψυχραιμία.

Από αυτές κρίνονται πολλά.

του Θανάση Τσεκούρα
http://www.thetoc.gr/politiki/article/o-proklitikos-erntogan-kai-to-fiasko-tsipra-paulopoulou