01 Δεκεμβρίου 2017

Οι τυχεροί και οι «σούπερ άτυχοι» της λοταρίας: Πότε θα δοθούν τα χρήματα

Μόλις δύο πληρωμές μέσω τραπέζης σε ένα μήνα ανά ΑΦΜ, έδειξαν τα στοιχεία - Σε μια εβδομάδα τα κέρδη στους τυχερούς, αλλά υπό προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο - Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε στο εξής


«Ραβασάκι από την εφορία» που να τους λέει ότι η εφορία θα τους χαρίσει 1.000 ευρώ, εύχονται να βρουν στην προσωπική σελίδα τους στο Taxisnet 4.556.328  φορολογούμενοι που τον Οκτώβριο έκαναν πληρωμές με κάρτες ή μέσω ebanking. Ωστόσο στην ερώτηση «κέρδισες;» που ακούγεται σχεδόν παντού από χθες ήδη, η απάντηση είναι μονότονη και επαναλαμβανόμενη: «Όχι»!

Για τους 4.554.328 φορολογούμενους, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και δεν θα λάβουν κανένα προσωπικό μήνυμα από το υπουργείο Οικονομικών, γιατί απλά δεν κληρώθηκε κανένας από τους εικονικούς λαχνούς τους, ώστε να κερδίσουν 1.000 ευρώ. Αντιθέτως, αν δουν τους λαχνούς που είχαν στην εφαρμογή «Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων» στην ΑΑΔΕ, θα διαβάσουν από κάτω με κόκκινα γράμματα «μηδέν».

Ηλεκτρονικό μήνυμα από την εφορία θα βρουν οι 2.000 φορολογούμενοι που ανέδειξε η χθεσινή κλήρωση. Χαρά θα πάρουν όμως μόνον οι χίλιοι τυχεροί που θα διαβάσουν ότι κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ. Αντιθέτως «σούπερ άτυχοι» θα νοιώσουν οι άλλοι χίλιοι που, αν και κληρώθηκαν, δεν θα πάρουν τίποτε απολύτως. Σε αυτούς το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ίσως να πάρουν 1.000 ευρώ, εάν και εφόσον όμως κάποιοι από τους χίλιους πρώτους νικητές αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν, ή δεν δηλώσουν ΙΒΑΝ ή αν … διπλοκέρδισαν – καθώς δεν επιτρέπεται για κανέναν να λάβει πάνω από 1.000 ευρώ όσους τυχερούς λαχνούς και αν είχε.

Ούτε δύο συναλλαγές τον μήνα!

Θεωρητικά οι πιθανότητες επιτυχίας και κέρδους για τον Οκτώβριο ήταν 1 : 4.500 (χίλιοι νικητές από 4,5 εκατομμύρια υποψήφια ΑΦΜ) αλλά στην πράξη ελάχιστοι φαίνεται να επιδίωξαν πραγματικά το κέρδος, αφού οι 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (ΑΦΜ) που συμμετείχαν στην κλήρωση, είχαν κάνει με τραπεζικά μέσα 8.254.535 συναλλαγές, που αντιστοιχούν δηλαδή για τον καθένα σε ούτε 2 ηλεκτρονικές πληρωμές (1,8 για την ακρίβεια) μέσα σε ένα ολόκληρο μήνα, τον Οκτώβριο.

Στην πράξη πάντως, υπάρχουν και χιλιάδες συναλλαγές που έγιναν τον Οκτώβριο, αλλά οι αντίστοιχοι λαχνοί… εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Κυρίως καταχωρήθηκαν οι πληρωμές με κάρτες. Ωστόσο χιλιάδες συναλλαγές δεν εμφανίζονται, είτε γιατί εκκαθαρίστηκαν από τις τράπεζες μετά τις 20 Νοεμβρίου, είτε γιατί οι εταιρίες δεν είχαν δηλώσει ακόμα τον επαγγελματικό λογαριασμό όπου δέχονται πληρωμές από πελάτες.

Επιπλέον, όσοι είχαν πραγματοποιήσει μεγάλες μηνιαίες δαπάνες, φαίνεται πως δεν παρακινήθηκαν να πληρώσουν με κάρτες. Είναι ενδεικτικό ότι καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 2.093.786.015,92 ευρώ (δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ) αλλά κληρώθηκαν μόλις 1.074.332.777 λαχνοί (δηλαδή 1,1 δισ. λαχνοί). Τι απέγιναν 1 δισεκατομμύριο λαχνοί; Δεν εκδόθηκαν ποτέ και δεν συμμετείχαν σε κλήρωση, γιατί μόνον τα πρώτα 100 ευρώ δίνουν από έναν λαχνό, ενώ πάνω από τα 1.000 ευρώ μηνιαίας δαπάνης, χρειάζονται 4 ευρώ δαπάνης για να αποδώσουν έναν λαχνό.

Εκτός κλήρωσης έμειναν και όλες οι πληρωμές που έγιναν από φορολογούμενους κάτω των 18 ετών, έστω και αν έχουν δουλειά και πληρώνουν φόρους (σσ: με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στις ηλικίες 15-18 ετών η ανεργία αγγίζει το 50%).

Πότε θα πάρουν τα λεφτά

Το επόμενο που περιμένουν πια οι χίλιοι τυχεροί, είναι να μπουν τα λεφτά στον λογαριασμό τους. Όχι όμως όποιον έχουν τυχόν δηλώσει ήδη στην εφορία (για επιστροφές φόρων ή σαν ακατάσχετο κλπ) αλλά όποιον θα δηλώσουν από τώρα και μετά. Στην σελίδα τους στο Taxisnet και στην «προσωπική πληροφόρηση» θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους. Αν δεν το κάνουν μέσα σε 3 μήνες, θα χάσουν τα λεφτά τους και τότε θα... χαμογελάσουν ίσως κάποιοι από τους επόμενους χίλιους επιλαχόντες επειδή θα τα πάρουν εκείνοι.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα κέρδη θα πληρωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Αλλά υπό έναν όρο που βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών: τουλάχιστον οι 500 από τους πρώτους χίλιους νικητές να έχουν δηλώσει ως τότε τον αριθμό ΙΒΑΝ. Αν δεν μπορούν να εκτελεστούν πληρωμές για τουλάχιστον τους μισούς νικητές, η πληρωμή θα αναβληθεί ίσως και για την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ