07 Δεκεμβρίου 2017

Πανούτσος: Όταν ο προβληματισμός του Τσίπρα δεν είναι αν η Αθήνα καίγεται αλλά αν ο Δεκέμβρης είναι ερώτηση

του Αντώνη Πανούτσου

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο tweets έκαναν την επιλογή όσο πιο απλή γίνεται.

Ο Τσίπρας έγραψε στο twitter. «O Δεκέμβρης ήταν ερώτηση. Γράφτηκε σε ένα τοίχο της Αθήνας εκείνες τις ταραγμένες ημέρες του 2008. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η νέα γενιά, ο λαός μας έδωσε και δίνει έναν δημιουργικό αγώνα ενάντια στον φόβο, χωρίς κουκούλες, με καθαρό πρόσωπο για μια πιο δίκαιη κοινωνία».
Συνόδευσε το tweet του με γκράφιτι, αφού για τον πρωθυπουργό οι τοίχοι δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες αλλά στα παιδιά μετά από κάποια παλιότερη διαδήλωση για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Έτσι όλοι να καταλάβουν γιατί η Αθήνα καιγόταν χθες. «Ο Δεκέμβρης ήταν ερώτηση. Δεν ήταν απάντηση».


To tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με του Τσίπρα ήταν πεζό. Αλλά πολύ περιγραφικό «Επεισόδια, μολότοφ, σπασίματα μαγαζιών - για μια ακόμη φορά εικόνα χάους στο κέντρο της Αθήνας. Είναι "τα δικά τους παιδιά", όπως είπε χθες ο κ. Δραγασάκης, γι’αυτό προφανώς δεν αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της...». Δεν χρειαζόταν να προσθέσει εικόνα. Τις είχαν τα ειδησεογραφικά site έδειχναν την Αθήνα να καίγεται μετά τις διαδηλώσεις.


Ετσι η επιλογή γίνεται απλή. Ας πούμε για αυτόν που δουλεύει ή είναι ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού του κέντρου. Ακόμα και αν δεν είναι από τους άτυχους που του σπάσανε το μαγαζί το έκλεισε στις 3 το μεσημέρι. Ξέρει ότι σήμερα θα το ξανακλείσει λόγω της επίσκεψης του Erdogan. Και προσεύχεται ότι την υπόλοιπη βδομάδα δεν θα υπάρχει διαμαρτυρία για τους συντρόφους που συνελήφθησαν χθες, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για το λιμάνι του Πειραιά ή για μια από τις ντουζίνες από τις ντουζίνες των διαδηλώσεων που κλείνουν το κέντρο. Ξέρει ότι στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσει νοίκι, μισθούς και ότι η κυβέρνηση που θα του ζητάει να πληρώσει εφορία τον άφησε απροστάτευτο επειδή ο πρωθυπουργός της χώρας με αναίδεια χιλίων πιθήκων προβληματίζεται αν ο Δεκέμβρης είναι ερώτηση ή απάντηση.

Το ερώτημα για τον Τσίπρα μπορεί να είναι αυτό. Για τον κόσμο όμως είναι άλλο. Θέλει την αστυνομία να εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή ή θέλει ο Τσίπρας, ο Βούτσης να δίνουν εντολές στον Τόσκα ποιους νόμους να εφαρμόσει ;

Πιστεύουν ότι ζούμε σε ένα αστυνομικό κράτος, που η δολοφονία του Γρηγορόπουλου είναι κανόνας, ή πιστεύουν ότι η δολοφονία ήταν καταδικαστέα; Πιστεύουν ότι τα παιδιά του καταπιέζονται και τα σπάνε ή ότι βρήκαν και κάνουν ;

Και η απάντηση μπορεί να είναι το ίδιο απλή «Τον ψήφισα, θα τον ψηφίζω και θα τον ξαναψηφίζω μέχρι να το κλείσω το ρημάδι για να μάθω αν ο Δεκέμβρης ήταν απάντηση ή ερώτηση» ή «Ο Δεκέμβρης είναι μήνας και τον μαυρίζω για να γυρίσει στο 15μελές να έχει τους προβληματισμούς του».

Χθες οι γραμμές χαράχθηκαν όσο σαφέστερα γίνονται. Την πλευρά που θα σταθεί ο πολίτης θα την διαλέξει μόνος του, χωρίς ναι μεν αλλά, τα ολίγον έγκυος και όλα τα μπουρδουκλώματα περνάνε για κοινωνικές ευαισθησίες.

http://www.liberal.gr/arthro/180352/apopsi/a-panoutsos/otan-o-problimatismos-tou-tsipra-den-einai-an-i-athina-kaigetai-alla-an-o-dekembris-einai-apantisi-i-erotisi.html