10 Δεκεμβρίου 2017

Ποιων επωνύμων οι βίλες βγαίνουν στο σφυρί;

Εκατοντάδες επώνυμοι από τον επιχειρηματικό –κυρίως– κύκλο, μεγαλογιατροί, δικηγόροι, λαμπερά πρόσωπα από τη σόουμπιζ, αθλητές, μέλη παλαιών και ιστορικών οικογενειών που ήταν ασυνεπείς –οι πιο πολλοί λόγω της κρίσης– στις υποχρεώσεις του απέναντι στις τράπεζες έχασαν ή χάνουν τις περιούσιες τους, τα πολυτελή τους ακίνητα, τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους και ό,τι απέκτησαν με δάνεια, που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν.

Υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή, πάνω από 6.500 βίλες και εμβληματικά αρχοντικά έχουν πάρει σειρά για να «βγουν στο σφυρί».

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

Φραγκίσκος Λεμονής
Ο «πρίγκιπας» των παπουτσιών, Φραγκίσκος Λεμονής, δεν άντεξε την κρίση και η επιχείρηση «Καλογήρου», που διατηρούσε με τα αδέλφια του, έβαλε λουκέτο φέτος τον χειμώνα. Η ζωή της οικογένειας Λεμονή λέγεται ότι ήταν υπερβολική τα τελευταία χρόνια, αφού διέθετε ακόμα και ιδιωτικό αεροπλάνο. Αυτή η υπερβολή και κάποιοι λάθος χειρισμοί οδήγησαν σε δυσβάστακτα χρέη τον Φραγκίσκο Λεμονή, η μεζονέτα του οποίου στο Καστρί βγήκε σε πλειστηριασμό από τράπεζα στις 22 Νοεμβρίου 2017, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 870.000 ευρώ.

Κυριάκος Γριβέας
Μετά την εγγραφή κατάσχεσης σε ένα από τα «παλάτια» του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα στο Παλαιό Ψυχικό από τράπεζα, τώρα ο άλλοτε ισχυρός επιχειρηματίας καλείται να αντιμετωπίσει τον πλειστηριασμό της υψηλής κυριότητας που έχει σε διαμέρισμα, του οποίου την επικαρπία έχει η μητέρα του. Αυτήν τη φορά το ποσό της απαίτησης της τράπεζας φτάνει τα 330.000 ευρώ και βγάζει «στο σφυρί» ένα διαμέρισμα 84 τ.μ., με την τιμή πρώτης προσφοράς για την υψηλή κυριότητα τα 45.700 ευρώ.

Κωνσταντίνος Δαφέρμος
Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Δαφέρμου καταγράφεται στην ιστορία των εξοπλιστικών ως η πρώτη φορά που κάποιος από τους εμπλεκομένους παραδέχεται ότι έδωσε μίζα προκειμένου να προωθήσει το προϊόν του. Ο 75χρονος έμπορος όπλων βρίσκεται πια εκτός φυλακής, αλλά οι προσημειώσεις που έχει εγγράψει σε ακίνητά του φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η εκποίηση δύο ακινήτων του από τράπεζα. Το πρώτο είναι ένα ισόγειο διαμέρισμα 203 τ.μ. στη συνοικία Ιλίσια. Η δεύτερη ιδιοκτησία του Κωνσταντίνου Δαφέρμου εκτιμήθηκε στα 14.350.000 ευρώ, αφού πρόκειται για μια οκταώροφη οικία, που βρίσκεται στη συνοικία Λυκείου και συνορεύει με το Προεδρικό Μέγαρο!

Κώστας Πηλαδάκης
Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο τα χρόνια που υπήρξε πρόεδρος της ΑΕΛ έφερε στον επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη δυσβάστακτα χρέη σε τράπεζες και ΔΟΥ. Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, τράπεζα βγάζει σε πλειστηριασμό την τριώροφη κατοικία του στο Πανόραμα Βούλας, η οποία εκτιμήθηκε στο 1.081.000 ευρώ. Η βίλα περιλαμβάνει υπόγειο 88 τ.μ. με χώρο στάθμευσης, πλυσταριό, δωμάτιο υπηρεσίας με WC και playroom, ισόγειο συνολικής επιφάνειας 246 τ.μ. με εσωτερική πισίνα, καθιστικό, κουζίνα και γκαρνταρόμπα, πρώτο όροφο συνολικής επιφάνειας 126,14 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια master και καθιστικό, αλλά και δεύτερο όροφο 101 τ.μ. με ακόμη δύο master υπνοδωμάτια.

Όλγα Κιουρτσάκη
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Άντζελα Δημητρίου έλαμπε από χαρά στον γάμο της κόρης της, Όλγας Κιουρτσάκη, με τον αγαπημένο της Φώτη Λόση στα βόρεια προάστια. Λίγες μέρες αργότερα, η νεαρή γιόρτασε τα γενέθλιά της μαζί με τη μητέρα της και τους φίλους της στο σπίτι της, «ανεβάζοντας» μάλιστα και χαρούμενες φωτογραφίες στα social media. Μόνο που στις 24 Ιανουαρίου το κλίμα, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα είναι το ίδιο, αφού για το χρέος 100.000 ευρώ η κόρη της δημοφιλούς τραγουδίστριας θα δει την κατοικία της στην Ηλιούπολη να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Βασίλης Σταθοκωστόπουλος
Σε μπελάδες έβαλε τον επιχειρηματία Βασίλη Σταθοκωστόπουλο η σύμπραξή του με τον Δημήτρη Παππά, γιο της γνωστής ηθοποιού Χριστίνας Παππά, για τη δημιουργία του εστιατορίου «Hamma» στην Κηφισιά. Γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο βγάζει σε πλειστηριασμό, στις 13 Δεκεμβρίου 2017, την υψηλή κυριότητα του μισού ακινήτου στο οποίο στεγαζόταν το εστιατόριο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το έγγραφο του πλειστηριασμού, ως οφειλέτης εμφανίζεται «ο Βασίλειος Σταθοκωστόπουλος, ατομικά και υπό την ιδιότητά του ως εγγυητής των: 1) εταιρείας με την επωνυμία “Ηama Κηφισιάς & Σία Ε.Ε.”, ΑΦΜ 997242257 και 2) Δημητρίου Παππά του Ευσταθίου, διαχειριστή και ομόρρυθμου εταίρου της ως άνω εταιρείας».

Μπάμπης Βωβός
Το φθινόπωρο του 2012 ήρθε η κάθοδος για την οικογένεια του «βασιλιά» των γυάλινων πύργων Μπάμπη Βωβού και του γιου του, Άρη, όταν κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας. Το τέλος της αυτοκρατορίας στον χώρο των κατασκευών και η «πτώση» της οικογένειας που έζησε μεγάλες στιγμές glam στα χρόνια της υπερβολής οδηγούν σε πλειστηριασμό της πολυτελούς κατοικίας του Μπάμπη Βωβού στην πλατεία του Παλαιού Ψυχικού. Η βίλα βγαίνει «στο σφυρί» στις 13 Δεκεμβρίου 2017, με τιμή εκκίνησης τα 2.560.000 ευρώ, ενώ φέρει αρκετά βάρη, όπως μια προσημείωση τράπεζας ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 1.053,61 τ.μ. και η μονοκατοικία εντός του έκταση περίπου 900 τ.μ.

Αντώνης Λυμπέρης
Το 1981, όταν ο Αντώνης Λυμπέρης καθόταν σε ένα γραφειάκι στην πλατεία Βικτωρίας, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως τριάντα χρόνια αργότερα θα διηύθυνε έναν εκδοτικό κολοσσό στο Κορωπί. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα ζούσε με τα δάνεια. Δάνεια που πολλαπλασίαζαν το εισόδημα του μέσου Έλληνα και η εκδοτική ελίτ της χώρας υιοθετούσε τον τρόπο ζωής μεγαλοεπιχειρηματιών του εξωτερικού.

Η κρίση χτύπησε την πόρτα και σήμερα ο άλλοτε πανίσχυρος Αντώνης Λυμπέρης είδε την υπερπολυτελή βίλα του στο Κεφαλάρι να βγαίνει «στο σφυρί» τον Οκτώβριο. Το ποσό της οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση είναι 150.000 ευρώ, αν και τα βάρη του ακινήτου είναι μερικά εκατομμύρια. Η τιμή πρώτης προσφοράς κατά την ημέρα του πλειστηριασμού ορίστηκε η εμπορική του αξία, δηλαδή το ποσό των 4.489.434,00 ευρώ!

Νταίζη Μανιατοπούλου
Η πρώην «Miss Porsche» είδε το πολυτελές σπίτι της στην Εκάλη να βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρέη προς τις τράπεζες, το ΙΚΑ και την Εφορία.

Πρόκειται για ένα σπίτι σχεδιασμένο από τον Δημήτρη Αγιοστρατίτη μέσα σε ένα οικόπεδο 1.600 τ.μ. που περιλαμβάνει τρεις θέσεις πάρκινγκ, μία αποθήκη και την κατοικία στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.

Σπύρος Παζαρόπουλος
Σε πλειστηριασμό βγαίνει, τέλος, τον ερχόμενο Φεβρουάριο και το συγκρότημα κατοικιών του «Mr Audi», στη Μύκονο. Φαίνεται πως η κρίση στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου δεν λέει να σταματήσει, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε μία από τις κραταιές επιχειρήσεις να παίρνουν πλέον μη αναστρέψιμες διαστάσεις.

Ο πλειστηριασμός έχει προσδιοριστεί για την 21η Φεβρουαρίου στο Ειρηνοδικείο του νησιού και αφορά ένα αγροτεμάχιο, μέσα στο οποίο βρίσκονται συνολικά τέσσερις κατοικίες.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9/12