05 Δεκεμβρίου 2017

Απρόβλεπτος πολιτικός ο Ερντογάν -Το Μαξίμου θέλει να αποφευχθεί… σόου του Σουλτάνου στη Θράκη

Με τον σταθερό στόχο η επίσκεψη Ερντογάν να καταστεί «επιτυχημένη» αλλά χωρίς οι προσδοκίες τους να αντιτάσσονται στην πραγματικότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου εισέρχονται σε τροχιά προετοιμασιών ενόψει της άφιξής του στην Αθήνα την Πέμπτη.


Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου επί ελληνικού εδάφους έπειτα από 65 χρόνια κάνει τους κυβερνητικούς να μιλούν εκ των πραγμάτων για μια «ουσιαστική» συζήτηση που θα ακολουθήσει . Με τα διμερή θέματα, αλλά και τα διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες να τίθενται στο τραπέζι. Ενώ διπλωματικές πηγές δηλώνουν στο iefimerida ότι η στόχευσή μας «είναι να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά ζητήματα και να προχωρήσουμε και την οικονομική συνεργασία».

Στην παρούσα φάση, πάντως, πέρα από την ανταλλαγή διμερών μηνυμάτων σε επίπεδο δηλώσεων, οι συνθήκες δεν φαίνονται ώριμες για περαιτέρω συμφωνίες. Όπερ και σημαίνει ότι δεν αναμένεται να δούμε να πέφτουν υπογραφές, ούτε σκηνές εμπνευσμένες από επισκέψεις άλλων αρχηγών-κρατών. Ενώ η Αθήνα ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα«καίγεται» να διασφαλιστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό και να μην αυξηθούν οι ροές.

Το πρόγραμμα Ερντογάν στην Αθήνα

Στις 10.30 το πρωί, αναμένεται, να προσγειωθεί στο «Ελ. Βενιζέλος» το προεδρικό αεροσκάφος και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ακολουθήσει:

• Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
• Συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο
• Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και κοινές δηλώσεις
• Δείπνο στις 7.30μμ που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Προσωπική» η επίσκεψη στη Θράκη 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida το πρόγραμμα του Σουλτάνου στη Θράκη, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα είναι ιδιωτικό. Και θα περιλαμβάνει το πρωί της Παρασκευής προσευχή σε τζαμί Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής και ιδιωτικό γεύμα που θα ακολουθήσει προτού αναχωρήσει για την Άγκυρα.

Από την ελληνική πλευρά δεν κρύβουν σε κάθε περίπτωση ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο πολιτικό. Εξ’ αυτού του λόγου θα ήθελαν να κρατήσει χαμηλό προφίλ, όπως και να αποφευχθούν τυχόν πολιτικές δηλώσεις.! Αν και σε γενικές γραμμές είναι εδραιωμένη η άποψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θελήσει να προβάλει ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ επί ελληνικού εδάφους -και όχι αυτό του επαρχιώτη- δεδομένου και του απομονωτισμού αλλά και των τεταμένων σχέσεών του με Ευρώπη και Ουάσινγκτον.

Από την ελληνική κυβέρνηση στην Κομοτηνή, θα βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλοςκαι ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr