11 Δεκεμβρίου 2017

Οι εργαζόμενοι του Σισμανογλείου απαντούν στον Πολάκη: Οι δέκα «πληγές» που δεν σας τιμούν

[Πέρα από τιν καραγκιόζη Πολάκη, να πούμε και ότι στην Ελλάδα οι νοσοκομές είναι από τους πλέον θρασύς δημοσίους υπαλλήλους... περνάνε καμιά ώρα κ΄νουν τη λεγόμενη "νοσηλεία", καμιά ένεση αλλάζουν κανα ορό και μετά κρύβονται στο γραφείο με ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ αναγκάζοντας ασθενείς να χτυπάνε πόρτες και να λένε "συγνώμη, μήπως μπορείτε..." προκειμένου να γίνουν τα αυτονόητα και όχι όσα γίνονται στο εξωτερικό (στη Γερμανία ας πούμε δεν υπάρχουν "αποκλειστικές" και οι ασθενείς που δεν μπορούν μόνοι τους εξυπηρετούνται από νοσοκόμες και βοηθητικό προσωπικό)... αυτά δε που είπε η υπάλλοηλος Πολάκη και βέβαια γίνονται: ενώ υπάρχουν σεντόνια ή μαξιλαροθήκες τα έχουν κρυμμένα για κανα δικό τους ή το άλλο που κάνουν μαζί με γιατρούς: βάζουν ανθρώπους που δικαιούνται νοσηλεία σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο (Α' ΘΕΣΗ) σε δωμάτια με 6-7 Πακιστανούς ώστε να είναι άδεια τα δωμάτια για εξυπηρετήσεις... στην Ελλάδα ζούμε όλοι και τα έχουμε βιώσει]

Εξαντλημένοι, εξουθενωμένοι, «πνιγμένοι» στις βάρδιες, στον αγώνα να περιθάλψουν τους ασθενείς, να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παρά τις μεγάλες ελλείψεις υλικών, εσχάτως να... προσπαθούν να τινάξουν από πάνω τους και τούς τόνους λάσπης που τους πέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για τα περίφημα σεντόνια αλλά παρά ταύτα όρθιοι, δυναμικοί, στις επάλξεις του δημόσιου συστήματος υγείας:
οι εργαζόμενοι του Σισμανογλείου υψώνουν τη φωνή τους, μετά τις θλιβερές αναρτήσεις στο facebook του κ. Παύλου Πολάκη, απαντούν στην ηγεσία του υπουργείου επικαλούμενοι τους πραγματικούς «αξιολογητές» τους, τους ασθενείς, και τις ευχαριστήριες επιστολές που δέχονται από αυτούς καθημερινά αλλά και τις «μάχες» που κερδίζουν στους θαλάμους και θέτουν δέκα κρίσιμα θέματα για το Σισμανόγλειο.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή, καταγγέλλει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, «οι οποίοι χωρίς αισχύνη και ήθος, ο μεν πρώτος ενεργώντας με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" θέλησε να παύσει από τα καθήκοντά του προϊστάμενο τμήματος, παραβιάζοντας κάθε νόμιμη διαδικασία. Ο δε δεύτερος κατηγορεί τους εργαζόμενους στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο "ως παρακράτος με χιλιάδες πλοκάμια… που θα τα κόψουν όλα!!!». Ζητούν παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους εργαζόμενους, να εγκαλέσει τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πολάκη και να απομακρύνει τον διοικητή του νοσοκομείου. Καταλογίζουν δε σε όλους «πολιτική ανεπάρκεια την οποία επιχειρούν να κρύψουν δημιουργώντας προβοκάτορες εργαζόμενους».

Οι μάχες του προσωπικού στο Σισμανόγλειο για τα σεντόνια και τα άλλα υλικά

Τα σεντόνια, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, είναι μόνο ένα από τα βασικά είδη που λείπουν από το νοσοκομείο, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών αλλά και εργασίας του προσωπικού. «Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για το σεντόνι, τη μαξιλαροθήκη, την κουβέρτα, το κρεμοσάπουνο, τις χειροπετσέτες, τα γάντια, τον χαλασμένο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό με τη Διοίκηση του νοσοκομείου να μας τονίζει ότι οι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου είναι περιορισμένοι» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Η δική τους εργασιακή πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει κανένα αποθεματικό 5 εκατ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,  αλλά τα προβλήματα του νοσοκομείου: Υποχρηματοδότηση, περικοπές υλικών, καθυστέρηση μηνών για τις εξωσυμβατικές παραγγελίες, κάτω από τα όρια προσωπικό, παλαιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, καρέκλες σχισμένες, στρώματα ακατάλληλα, ασανσέρ χαλασμένα.

Παραθέτουν, δε, μια σειρά από συγκεκριμένα περιστατικά που καταγράφηκαν μέσα στο Σισμανόγλειο, που μαρτυρούν την κάθε άλλο παρά εύρυθμη, και όχι εξαιτίας του προσωπικού, λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Επιπλέον, διερωτώνται γιατί ο κ. Πολάκης και ο διοικητής, κ. Κουτάλας, δεν έδειξαν και στα συγκεκριμένα συμβάντα τα ίδια... αντανακλαστικά στον εντοπισμό των πλοκαμιών του παρακράτους...

Σωματείο Εργαζομένων: Δέκα περιστατικά που δεν τιμούν τη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

-Σεντόνια δεν υπάρχουν επί μήνες στις εφημερίες του νοσοκομείου, χωρίς να παίρνει αυτό διάσταση επειδή δεν πρόκειται για ασθενείς συγγενείς συνεργατών της ηγεσίας της Αριστοτέλους.

-Οι διευθύνσεις των υπηρεσιών του νοσοκομείου αιτούνται επί μήνες σεντόνια, ιματισμό υλικά, ό,τι χρειάζεται κάθε κλινική για να λειτουργήσει, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

-Η βοηθός Θαλάμου της Χειρουργικής Κλινικής στην οποία νοσηλεύεται ο ασθενής της συνεργάτιδας του κ. Πολάκη στο Υπουργείο, σέρνει το πόδι της, με πόνο στο πρόσωπό της, αλλά παρόλα αυτά αλλάζει τα σεντόνια και φροντίζει τους 30 ασθενείς μόνη της.

-Στοχοποιήθηκε ο προϊστάμενος και η νοσηλεύτρια της κλινικής, που αγωνίζονται για τον άρρωστο και πρόκειται να ελεγχθούν πειθαρχικά.

-Βαριά ασθενείς μαζί με εργαζόμενους κλείστηκαν ανάμεσα σε δύο ορόφους, την προηγούμενη εβδομάδα, με κίνδυνο της ζωής τους, επειδή δεν επισκευάζονται τα ασανσέρ.

-Επί μακρόν παραμένει χαλασμένος ο υπέρηχος των ΤΕΠ (Επείγοντα).

-Πέντε αίθουσες παραμένουν κλειστές στα χειρουργεία, 6 κρεβάτια κλειστά στη ΜΕΘ, 80 κρεβάτια κλειστά στο Νοσοκομείο την τελευταία διετία.

-Κατά το ίδιο διάστημα αποχώρησαν 300 εργαζόμενοι ενώ προσλήφθηκαν 11.

-Συρρικνώνονται αργά και σταθερά οι υπηρεσίες υγείας του διασυνδεόμενου νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ.

-Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι έφηβοι ασθενείς στους ψυχιατρικούς ξενώνες.

Το τελευταίο θέμα που θέτει το Σωματείο αφορά την περίφημη faceboοkική ιαχή του κ. Πολάκη ότι το Σισμανόγλειο έχει ταμειακό διαθέσιμο πάνω από 5 εκατ. ευρώ. «Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, η Διοίκηση να καλύψει τις ανάγκες και τις ελλείψεις του νοσοκομείου, που τόσο καλά γνώριζε ότι υπήρχαν και δε φρόντιζε να καλυφθούν!» λένε με νόημα οι εκπρόσωποι των Εργαζομένων και διερωτώνται «τελικά ποιος ευθύνεται κ. Υπουργέ, κ.Διοικητά που δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες των ασθενών, όταν υπάρχουν "λεφτά", κατά τον κ. Πολάκη;».

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ