11 Δεκεμβρίου 2017

Ο διπλός στόχος του Erdogan, με την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης

Του Πέτρου Τρουπιώτη*

Διπλή στόχευση φαίνεται πως είχε η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, από τον Τούρκο Πρόεδρο R. Tayyip Erdogan.


Από την μια ήθελε να υπενθυμίσει στην χώρα μας και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο και στο πιο επίσημο σημείο (το Προεδρικό Μέγαρο), ότι η χώρα του αμφισβητεί τα πάντα σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διεθνείς συμφωνίες.

Από την άλλη όμως, ήθελε (και εν μέρει) το πέτυχε, μεγάλες Ευρωπαϊκής χώρες που έχουν μετάσχει στην συνθήκη της Λωζάννης και οι ΗΠΑ να αντιδράσουν και να απορρίψουν την απαίτηση του για αλλαγή της συνθήκης.

Και αυτό το δεύτερο, ίσως στην συγκεκριμένη φάση, είναι το κυριότερο για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Αυτό που θέλει είναι να διασφαλίσει τα ανατολικά του σύνορα. Να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων που θα οδηγούσε σε ίδρυση συνεχομένου Κουρδικού κράτους.

Και με την αντίδραση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στην «απαίτηση» του για αλλαγή της συνθήκης, φαίνεται να το πτωχαίνει. Καμία αλλαγή λένε οι δυτικοί, άρα καμία αλλαγή στα ανατολικά του σύνορα.

Παράλληλα, ο ίδιος επιμένει στις αλλαγές σε σχέση με την Ελλάδα. Έξαλλου σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ, μόλις έφυγε από την χωρά, ήταν σαφής. Αλλαγή στο θέμα της Θράκης….. Ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Δηλαδή ο Τούρκος Πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος τον ελληνικό ερασιτεχνισμό, βρήκε «πεδίον δόξης λαμπρό» για να θέσει τα θέματα του και να πάρει αυτά που ήθελε.

Δυτική δήλωση που ουσιαστικά λέει πως δεν αλλάζουν τα Ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, θέμα που διακυβεύεται τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με αρνητικές για την Τουρκία προοπτικές και παράλληλα ξαναέθεσε ένα ακόμα θέμα στην χωρά μας, μια νέα «γκρίζα ζώνη». Και μάλιστα την έθεσε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε «ζωντανή σύνδεση».

Και μάλιστα, όπως φάνηκε, με αφορμή δήλωση του Έλληνα Προέδρου. Του έλληνα Προέδρου που κανείς από την κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να προφυλάξει και να του πει πως δεν πρέπει να ξεκινήσει καμία τέτοια συζήτηση. Έστω και αν ο κ Ερντογαν είχε πει αυτά που είχε πει για την συνθήκη της Λωζάννης την προηγούμενη μέρα σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ.
Κανείς από την κυβέρνηση δεν βρέθηκε –ως όφειλε- να επισημάνει στον Πρόεδρο πως ποτέ δεν θέτεις εσύ, σε επίσημη συνάντηση, θέμα που δεν θεωρείς συζητήσιμο. Θέμα που εσύ θεωρείς παγιωμένο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο;

Κανείς δεν τον προέτρεψε να μην κάνει το λάθος να ανοίξει αυτός, επίσημα, το ζήτημα. Όταν μάλιστα δεν είναι καν αρμόδιος για να το συζητήσει…..

Γιατί και ο νεοδιορισθείς ακόλουθος στο ΥΠΕΞ, γνωρίζει πως τα όσα λέγονται σε συνεντεύξεις η άτυπες συζητήσεις, δεν έχουν καμία διπλωματική-νομική ισχύ, παρά μόνον ως εντυπώσεις. Τυπικά αποκτούν βαρύτητα , όταν λέγονται σε επίσημες συναντήσεις.

Και εδώ είχαμε αμφισβήτηση ουσιαστικά κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε επίσημη συνάντηση στο υψηλότερο πολιτειακό επίπεδο Και μάλιστα με …πρωτοβουλία της δίκης μας πλευράς.

Προφανώς και ο κ. Erdogan, έφυγε χαρούμενος και έχοντας εκπληρώσει τους στόχους του σε αυτό το «αναπάντεχο» ταξίδι του στην χώρα μας.

Το ερώτημα είναι εμείς γιατί προκαλέσαμε την επίσκεψη, τι στόχους είχαμε, τι προετοιμασία υπήρξε και ποιο το αποτέλεσμα.

Γιατί φοβάμαι πως η απάντηση σε όλα οδηγεί σε αρνητικά συμπεράσματα δυστυχώς.

ΥΓ. Για την επίσκεψη στην Θράκη, δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο. Αρκεί η δήλωση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη σύμφωνα με την οποία ««η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έπρεπε να απαγορεύσουν την επίσκεψη του Erdogan στη Θράκη! Το Τουρκικό προξενείο είναι ένα εργαλείο της Άγκυρας που προσπαθεί να λειτουργήσει ενάντια στην ειρηνική συμβίωση των Μουσουλμάνων με τους Χριστιανούς στη Θράκη». Αυτός που ζει εκεί, μάλλον κάτι περισσότερο γνωρίζει από όλους εμάς.

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος

http://www.liberal.gr/arthro/180866/apopsi/arthra/o-diplos-stochos-tou-Erdogan-me-tin-amfisbitisi-tis-sunthikis-tis-lozannis.html