09 Δεκεμβρίου 2017

Ο ξάδερφος Τσακαλώτου με τα «κοράκια» της Pimco πάνω από ελληνικές περιουσίες 110 δισ. ευρώ

«O Ορέστης θέτει το όραμα και την υψηλής επιπέδου στρατηγική. Ωθεί σε τροχιά ανάπτυξης και ορίζει τις αλλαγές στην εταιρεία. Είναι υπεύθυνος για τις προτάσεις προς τους πελάτες».

Την παραπάνω πρόταση μπορεί να την διαβάσει ο καθένας σερφάροντας στην ιστοσελίδα της Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου ο οποίος είναι εξάδελφος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το όραμα του εξάδελφου έχει να κάνει με την διαχείριση των κόκκινων δανείων (μόνο τα δάνεια που έχουν υποθήκες ακίνητα αγγίζουν συνολικά τα 110 δισ ευρώ) αλλά και την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ. Επί της ουσίας έχει να κάνει με μια δουλειά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η άλλη εταιρία της Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, απέκτησε πρόσφατα άδεια εταιρείας διαχείρισης υπό την επωνυμία Qquant Master Servicer, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η δραστηριότητα ενός εκ των πιο δραστήριων παρόχων στην οργάνωση και διαχείριση ανεξόφλητων οφειλών και στις υπηρεσίες ανάλυσης και συμβουλευτικής σε θέματα χρέους, όπως είναι η Qualco, ενισχύεται σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της συμμετοχής στην εταιρεία της Pimco, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Qualco με ποσοστό 20%.

H Pimco αποτελεί το βραχίονα του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Allianz στη διαχείριση κεφαλαίων και έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές με κεφάλαια άνω των 2 τρις δολαρίων και παρουσία στην ελληνική αγορά του real estate. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα γίγαντα με θηριώδη κεφάλαια και κέρδη.

Η Qquant μαζί με άλλες 9 εταιρείες διαχείρισης συνωστίζονται «στην ποδιά» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να αποσπάσουν προς διαχείριση μέρος του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 105 δις ευρώ, που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η Qualco τα τελευταία δυο χρόνια (δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ) τείνει να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο όμιλο με πολυσχιδή παρουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι συμμετέχει , μαζί με την PwC Business Solutions και την Hoist Kredit Aktiebolag στην Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση PQH, που έχει αναλάβει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών. Η PQH διαχειρίζεται το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων που αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι εξειδικευμένες εταιρείες που αγοράζουν δάνεια ή αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους δημιουργούν καταρχάς την απαραίτητη υποδομή για τον χειρισμό τους: ανοίγουν γραφεία, προσλαμβάνουν προσωπικό, ξεκινούν συνεργασίες με δικηγόρους κ.λπ. Αξιολογούν την κάθε περίπτωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου χωριστά και κρίνουν αν πρόκειται για βιώσιμες ή μη εταιρείες.

Ενεργούν δε και συνδυαστικά, ενώνοντας π.χ. τρεις προβληματικές εταιρείες στην περίπτωση που μπορεί να δημιουργηθεί μία υγιής.

Στις περιπτώσεις που οι κόκκινες εταιρείες κρίνονται βιώσιμες χρηματοδοτούνται απευθείας από τις εξειδικευμένες εταιρείες (κάτι που οι τράπεζες δεν μπορούν να πράξουν) ή και αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους αν μπορούν να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία τους ή οι μέτοχοί του είναι πρόθυμοι να εισφέρουν οικονομικά.

Μάλιστα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές για πακέτο 270 εκατ. ευρώ που αφορά απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Πωλητής είναι η PQH, η οποία είναι ο εκκαθαριστής των ελληνικών bad banks.

Το συγκεκριμένο πακέτο αφορά συμβάσεις πέντε διαφορετικών εταιρειών leasing που ανήκαν σε ισάριθμες τράπεζες οι οποίες είναι σε εκκαθάριση.
Μεταξύ αυτών είναι και οι συμβάσεις της ATE Leasing.
H PQH ως εκκαθαριστής των bad banks έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει την εκκαθάριση εντός πέντε ετών.
Στο πλαίσιο αυτό βγάζει σε διαγωνισμούς ακίνητα που παρέμειναν στην κυριότητα των bad banks. Ήδη σε διαγωνισμό που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο πούλησε, μεταξύ άλλων, και τα κτίρια γραφείων της Αltec, ενώ ο επόμενος διαγωνισμός για 6 ακίνητα θα προκηρυχθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Ο προγραμματισμός είναι σε τακτά διαστήματα να πουλάει «κύματα» περιουσιακών στοιχείων των bad banks.

H αύξηση των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά σχετίζεται με την επιτάχυνση που θα λάβει από το 2018 η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Πέραν της έντασης των ρυθμίσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να φέρουν το κύριο βάρος για τη μείωση των NPEs και NPLs, οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν την πώληση δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019.

Μέρος των επιπλέον πωλήσεων (1,4 δισ. ευρώ) έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατά το γ΄ τρίμηνο του 2017 μέσω τιτλοποίησης και μεταφοράς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από την Attica Bank στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών, των εταιριών που έλαβαν πρόσφατα άδειες εκτός από την Qquant Master Servicer είναι η NM Advisors, με επικεφαλής τον πρώην εκκαθαριστή της ΑΤΕBank, Ν. Μαράντο και η DV01 Asset Management. Η DV01 έχει επικεφαλής τον Δημ. Βλάχο, με προηγούμενη θητεία στον όμιλο Μαρινόπουλου, στη Geniki Bank και στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (New TT Hellenic Postbank).

πηγή mononews.gr