10 Δεκεμβρίου 2017

Tα 5 μέτωπα στο ασφαλιστικό που πρέπει να κλείσουν τον Δεκέμβριο

Κρίσιμος μήνας o Δεκέμβριος για την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο του ασφαλιστικού.


Και αυτό γιατί τις αμέσως επόμενες μέρες πρέπει να κόψει ξανά το ΕΚΑΣ, να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, να «τρέξει» τον υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών με βάση το εισόδημα που δήλωσαν για το 2016,αλλά και να καταβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερες νέες κύριες συντάξεις και εφάπαξ.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Στα πλαίσια της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, μαζί και των ασφαλιστικών ταμείων, προβλέπεται να καταβληθούν επιπλέον 7.000 νέες κύριες συντάξεις από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2017.

Για το σκοπό αυτό θα αντληθούν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ από την ειδική χρηματοδότηση που έχει εξασφαλισθεί από την υποδόση.

2) Παράλληλα, εντός του τρέχοντος μήνα, ‘’τρέχει’’ η καταβολή κοντά 10.000 εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το Ενιαίο Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Για το σκοπό αυτό θα αντληθούν 120 εκατ. ευρώ από την ειδική χρηματοδότηση που έχει εξασφαλισθεί από την υποδόση.

3) Την ίδια ώρα που τα ταμεία θα καταβάλλουν με τεράστια καθυστέρηση νέες συντάξεις και εφάπαξ, έχει δρομολογηθεί η περικοπή κατά 80-85% της κρατικής δαπάνης για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Έτσι κοντά στους 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους θα υποστούν μείωση στις αποδοχές τους.

Η περικοπή αυτή θα επιβληθεί στις 19-21 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι τότε είναι προγραμματισμένη η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2018.

4) Εξάλλου, ο ΕΦΚΑ πρέπει να ολοκληρώσει έως τέλος Δεκεμβρίου τον επανυπολογισμό κοντά 2 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων με βάση όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Από τον επανυπολογισμό αυτό, θα προκύψει μία «προσωπική διαφορά» μεταξύ του σημερινού ύψους των συντάξεων και του ύψους που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό.

Η «διαφορά» αυτή θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Ωστόσο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο –και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτό μετά τα μέσα του 2018- η «προσωπική διαφορά» θα κοπεί ,προκαλώντας μειώσεις έως 18% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

5) Εντός του τρέχοντος μήνα, επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, μπλοκάκηδων, αγροτών) με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν το 2016.

Έπειτα πρέπει να γίνει ο συμψηφισμός μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016.

Αν η διαφορά είναι αρνητική, τότε πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά από τους υπόχρεους.

Αν είναι θετική, πρέπει να επιστραφεί από τα ταμεία, εφόσον οι δικαιούχοι δεν έχουν χρέη προς αυτά.