11 Ιανουαρίου 2018

Άδωνις στο FB: Λίγα -πρώτα- λόγια για το Σκοπιανό ζήτημα

Έχω αποφασίσει μέχρις ότου η Κυβέρνηση καταλήξει κάπου, ως προς την διαπραγμάτευση, να μήν εκφράσω δημοσίως γνώμες. Αυτό το κάνω ενσυνειδήτως πρώτον για να μήν προκαλέσουμε εμείς προβλήματα στην διαπραγμάτευση την ευθύνη της οποίας έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση, και δεύτερον διότι δεν τους έχω καμμία απολύτως εμπιστοσύνη και άρα είμαι βέβαιος ότι θα ψάξουν να βρουν σε μας δικαιολογίες, για την στιγμή που θα τα έχουν κάνει θάλασσα για μία ακόμη φορά. Όμως βάσει των όσων έχουν ήδη λεχθεί νομίζω μπορώ να θέσω μερικές παραμέτρους.

Πρώτον η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αφορά απλώς το όνομα, το όνομα ήταν πάντα και από την αρχή η επιφάνεια του προβλήματος. Ο Αλυτρωτισμός τους, ο σφετερισμός της Ιστορίας μας, η διαστρέβλωση της Ιστορίας μας κλπ ήταν από την αρχή το πρόβλημα και όλα αυτά συμπυκνώνονται στο όνομα. Άρα η διαπραγμάτευση και το όποιο της αποτέλεσμα πρέπει να τα επιλύσει όλα οριστικά και με σαφήνεια.

Δεύτερον είναι τραγικό σφάλμα αν έχει συμβεί και δεν διαψεύσθηκε, ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων να κάνει ένα βήμα πίσω και να μήν μονοπωλούν οι Σκοπιανοί την Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Φίλιππος Β´ κλπ δεν αποτελούν και δεν μπορούν να αποτελούν τμήμα της Ιστορίας των Σκοπίων. Αποτελούν τμήμα της Ελληνικής Ιστορίας και μόνον. Δεν τους μονοπωλούμε με την έννοια του εθνικισμού, αλλά έχουμε συνείδηση της ευθύνης να διαφυλάξουμε την Ιστορία μας και η Μακεδονία και η Ιστορία της, τουλάχιστον των αρχαίων χρόνων, είναι τμήμα της ελληνικής ιστορίας μόνον. Με αυτό δεν παίζουμε καθολου και δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να συμβιβαστούμε. Την Ιστορία μας την παραλάβαμε από τους προγόνους μας για να την παραδώσουμε στους απογόνους μας, ολόκληρη όχι μισή. Θέλουν οι κάτοικοι των Σκοπίων να θαυμάζουν τον Μ. Αλέξανδρο δικαιώμά τους και Τιμή μας, αλλά ξεκάθαρα θα πρέπει να ξέρουμε ότι ήταν Έλληνας και υπερήφανος γί´αυτό. Οι Σκοπιανοί ως Σλάβοι ήρθαν σε αυτή την περιοχή αιώνες αργότερα. Σεβόμαστε την Ιστορία τους αλλά δεν θα τους χαρίσουμε την δικιά μας.

Τρίτον η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον το Κράτος αυτό να επιβιώσει και να μήν διαλυθεί. Είμαστε μάλλον οι μόνοι από τους γειτονιές τους που δεν διεκδικούμε εδάφη από αυτούς και σταθερά υποστηρίζουμε την σταθερότητα των συνόρων. Άρα στην Ελλάδα τα Σκόπια μπορούν να βρουν τον μόνο αληθινό τους φίλο. Αλλά προσοχή, εμείς δεν καιγόμαστε για λύση τώρα. Όση ζημιά ήταν να πάθουμε σε Διεθνές επίπεδο από την προπαγάνδα τους την έχουμε πάθει. Άρα λύση ναι, αλλά καμμία πίεση σε μας για οποιαδήποτε λύση εδώ και τώρα. Την πίεση την έχουν εκείνοι που το Κράτος τους κινδυνεύει. Άρα δεν χρειάζεται βιασύνη. Εμείς θελουμε μία λύση που θα διασφαλίζει την καλή γειτονία, τα εθνικά μας συμφέροντα και τον σεβασμό στην ιστορία μας. Εάν βρεθεί καλώς εάν όχι περιμένουμε έως ότου βρεθεί....

Τέλος η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι καθαρή, λύση στα πλαίσια που έθεσε το βέτο της Κυβερνήσεως Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Προσοχή όμως το βέτο δεν ήταν μόνον για το όνομα αλλά για το σύνολο.

Οφείλω να σας πω ότι θεωρώ μεγάλη ατυχία που αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να λύσει αυτό το θέμα. Ο Σύριζα διαχρονικά υποστήριζε ότι το όνομα δεν έχει σημασία και το μισό τους κόμμα «Μακεδονία» αποκαλούσε τα Σκόπια. Άρα δεν τους έχω καμμία απολύτως εμπιστοσύνη. Όμως αυτούς ψήφισε ο Ελληνικός λαός και άρα θα υποστούμε άπαντες τις συνέπειες αυτής της επιλογής και ας ελπίσουμε να μην υποστούμε ανήκεστο βλάβη.

ΥΓ: στην Ελλάδα έχουν γίνει χιλιάδες κατά κυριολεξία συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, πορείες κλπ για κάθε σημαντικό ή ασήμαντο θέμα. Η απαξίωση του συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη από ορισμένους με ενοχλεί. Οι ίδιοι που απαξιώνουν αυτό, φώναζαν και φωνάζουν για το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει. Όσοι θέλουν να πάνε σε αυτό το συλλαλητήριο, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Εγώ δεν θα πάω συνειδητά διότι όπως σας είπα στην αρχή θέλω να δω που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση της Κυβερνήσεως, η οποία θα πάρει και την ευθύνη, αλλά σέβομαι απολύτως τις ανησυχίες των ανθρώπων που θέλουν να πάνε.