01 Φεβρουαρίου 2018

Μια δημοσκόπηση, πολλά μηνύματα

Του Σάκη Μουμτζή

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε προχθές σε τηλεοπτικό σταθμό, έδειξε δύο πράγματα.

1. Ανακόπηκε η μικρή μεν, αλλά σταθερή μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που είχε παρατηρηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Απεναντίας αυτή η διαφορά διευρύνθηκε, οριακά μεν, αλλά πάντως διευρύνθηκε.


Αν αυτή η τάση θα συνεχισθεί, θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

2. Εκ πρώτης όψεως το Σκοπιανό ελάχιστα επηρέασε την σχέση των πολιτών με τα κόμματα. Η καθήλωση των ποσοστών των ΑΝΕΛ αυτό φανερώνει.

Βέβαια, δεν γνωρίζουμε τι θα γινόταν αν η Νέα Δημοκρατία δεν επαναπροσανατόλιζε την στάση της, καθώς το 70% περίπου των ψηφοφόρων της είναι κατά της σύνθετης ονομασίας με την χρήση της λέξης «Μακεδονία» και το 80% περίπου τάσσεται υπέρ των συλλαλητηρίων.

Πιθανόν, να διαβάζαμε άλλα νούμερα στην δημοσκόπηση.

Είναι ολοφάνερο πως οι πολίτες ψηφίζουν κυρίως με την τσέπη τους, αλλά και με την γενικότερη εικόνα που έχουν για την κυβέρνηση. Σίγουρα τα εθνικά θέματα επηρεάζουν την στάση τους, αλλά όχι σε καθοριστικό βαθμό.

Φαίνεται πως τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης καθορίζουν τις συμπεριφορές των πολιτών.

Αυτό το γνωρίζουν άριστα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν ότι με παρόμοια οικονομική πολιτική θα οδηγηθούν στις εκλογές σαν πρόβατα επί σφαγή.

Τα επιδόματα και οι συγκυριακές παροχές δεν αρκούν για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανάκαμψη.

Άρα απαιτείται κάτι πιο θεαματικό και πιο συγκεκριμένο. Που να βελτιώνει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε αυτόν τον στόχο έχει εντάξει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την επίλυση του Σκοπιανού προβλήματος. Προσβλέπει στα ανταλλάγματα που θα πάρει από Γερμανία και ΗΠΑ.
Ποια μπορεί να είναι αυτά;

1. Μια ανώδυνη έξοδος στις αγορές. Μια έξοδος που σε επίπεδο εντυπώσεων θα σημάνει την έξοδο από τα μνημόνια.

2. Μια ικανοποιητική ρύθμιση για το χρέος. Κάτι που μόνον ως αντάλλαγμα για κάποια «εξυπηρέτηση» μπορεί να δοθεί.

3. Να μην εφαρμοσθεί από το 2019 η προσωπική διαφορά. Αυτό το αντίδωρο θα ανακουφίσει την θέση των πολιτών, καθώς δεν θα την επιδεινώσει, όπως αναμένεται.

Ίσως να υπάρχουν και άλλες υποσχέσεις των Γερμανών και των Αμερικάνων προς τον Α.Τσίπρα, αν αυτός κλείσει τελικά μιαν εκκρεμότητα 26 ετών.

Η προχθεσινή δημοσκόπηση δείχνει και κάτι άλλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές. Η παράσταση νίκης είναι συντριπτικά υπέρ αυτής.

Κάτι που σημαίνει πως οι αναποφάσιστοι ή οι ψηφοφόροι της τελευταίας ώρας θα συνταχθούν—όπως γίνεται συνήθως—με τον ισχυρό.

Έτσι δημιουργούνται οι διαφορές στο εκλογικό αποτέλεσμα που δεν είχαν καταγραφεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Φυσικά μέχρι τότε –εκτός απροόπτου- έχουμε χρόνο. Ο Α.Τσίπρας θα εξαντλήσει όλο το οπλοστάσιο του στην προσπάθεια του να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Φαίνεται πως διαθέτει κάποια όπλα, αλλά μάλλον θα αποδειχθούν άσφαιρα. Οι πολίτες πολύ δύσκολα θα ξεχάσουν την υπερφορολόγηση τους και την οικονομική τους δυσπραγία.

http://www.liberal.gr/arthro/188430/apopsi/s-moumtzis/mia-dimoskopisi-polla-minumata.html