01 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ! Τα επόμενα βήματα για το Σκοπιανό, αν υπάρξει συμφωνία -Νέες συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς

Στα απαραίτητα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην τελική συμφωνία -αν και εφόσον συντρέξουν όλες οι προϋποθέσεις- για το ονοματολογικό των Σκοπίων εστιάζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρότι αποφεύγουν τις επίσημες ανακοινώσεις.


Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την προετοιμασία του σχεδίου που θα έχει τη μορφή μιας διεθνούς συμφωνίας και επί του οποίου θα γίνουν οι ανάλογες παρατηρήσεις. Οι πρώτες συζητήσεις μάλιστα θα ξεκινήσουν από σήμερα στο επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου εξωτερικών για να αποσαφηνιστούν πολλά τεχνικά σημεία.

Εφόσον η τεχνική εργασία προχωρήσει και αφού θα έχουν βρεθεί οι υπουργοί εξωτερικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας πια σε επίπεδο κορυφής, με την ακριβή τοποθεσία να τελεί ακόμα υπό αναζήτηση. Είναι δε σχεδόν βέβαιον ότι ο κ. Τσίπρας (αν και εφόσον φτάσουμε σε αίσια λύση) θα ενημερώσει εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις και ενδεχομένως με συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (ήδη το έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά). Ο ίδιος ,άλλωστε,  έχει καλέσει σε πατριωτική εγρήγορση με την προοπτική να υπάρξουν πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση και αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να το πετύχει.

Πληγή η στάση των ΑΝΕΛ

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η τελική στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθότι στο εσωτερικό τους δεν είναι «μπετοναρισμένοι». Αποχή από την ψηφοφορία, καταψήφιση αλλά και το ενδεχόμενο της υπερψήφισης μιας πιθανής συμφωνίας από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο είναι πάνω στο τραπέζι, ενώ οι βουλευτές Σγουρίδης-Κόκκαλης-Δ.Καμμένος, συνεχίζουν μετ’ επιτάσεως  τις  σιβυλλικές τοποθετήσεις.

Και παρότι λένε στο εσωτερικό τους, ότι δεν υπάρχει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπάρχει όμως το να αποχωρήσουν από τα υπουργεία οπότε και πάλι θα υπάρξουν διεργασίες. Το μόνο βέβαιον προς ώρας είναι ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία», ενώ από την στάση του κ. Καμμένου θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου.

«Όταν έρθει η συμφωνία θα την υποστηρίξουν»

Ειδικό ενδιαφέρον τέλος έχει η εκτίμηση κάποιων κυβερνητικών στελεχών που σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εμφανίζονται πλήρως καθησυχαστικοί λέγοντας  ότι «όταν έρθει συμφωνία, θα είναι καλή και θα την υποστηρίξουν και οι ΑΝΕΛ»! Υποβαθμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο πάσης φύσεως «απειλές» και προειδοποιήσεις.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr