16 Μαΐου 2018

Μητσοτάκης: Συνολική και ενιαία η επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ

«Ναι» στην είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με προϋποθέσεις είπε ο πρόδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε «απαραίτητη προϋπόθεση, είναι όχι μόνο το erga omnes, αλλά και η συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα

Στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας αποτελεί η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. «Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνάντησε και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και διμερή θέματα.

Ειδικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη πάγια θέση της Ν.Δ. για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ως απαράβατης προϋπόθεσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes).

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης.