16 Μαΐου 2018

ΝΔ: Αποτυχία της κυβέρνησης η αδυναμία καταβολής μισθών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - Τι απαντά η ΕΑΣ

Οι πολιτικές ευθύνες υφίστανται και θα αναζητηθούν, υπογραμμίζουν Κικίλιας και Δημοσχάκης

«Η αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας στους εργαζομένους της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι μια κυνική ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» δήλωσαν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τη μη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην ΕΑΣ..

Οπως τονίζουν, «αποδεικνύεται ότι οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί στήριξης και ενίσχυσης της αμυντικής μας βιομηχανίας ήταν για άλλη μια φορά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Έτσι, μια σημαντική εταιρεία για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας όπως είναι τα ΕΑΣ κινδυνεύει να περιέλθει σε λειτουργικό αδιέξοδο, λόγω ανεπάρκειας και ανικανότητας των κυβερνώντων και οδηγείται στην πλήρη και μη αναστρέψιμη απαξίωση, σε μια τόσο κρίσιμη εθνικά συγκυρία. Οι πολιτικές ευθύνες υφίστανται και θα αναζητηθούν».

Απαντώντας, η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων -και πιο συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος, Θεόφιλος Βασιλείου- ανέφερε τα εξής:

«Πράγματι προέκυψε αδυναμία καταβολής αποδοχών στους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων κατά την προσδιορισμένη για το σκοπό αυτό ημερομηνία 10 Μαΐου 2018. Αυτό συνέβη, γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις τιμολογίων οφειλομένων ποσών στην Εταιρεία και σε κάθε περίπτωση χωρίς ευθύνη της. Η κατάσταση αυτή ομαλοποιήθηκε και στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβληθούν κανονικά και στο σύνολό τους, με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας κανονικής καταβολής αυτών και στο μέλλον, καθώς και τη δυνατότητα πληρωμών για πρώτες ύλες, για συνέχιση της παραγωγής.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση από το 2015, ζουν και επιβιώνουν από την παραγωγική τους δραστηριότητα και τις κοινές προσπάθειες Κυβέρνησης, Διοίκησης και Εργαζομένων.

Σημειώνεται, ότι η Εταιρεία παρελήφθη το 2015, για κλείσιμο βάσει των οικονομικών στοιχείων που είχε εκείνη την περίοδο, παρά το γεγονός, ότι από το 2002 έως το 2014 χρηματοδοτήθηκε με ποσά άνω του 1,3 δις ευρώ και παρά τις τεράστιες αυτές χρηματοδοτήσεις ουδεμία παραγωγική επένδυση έγινε, συμβάσεις δεν ολοκληρώθηκαν, ποινικές ρήτρες καταλογίσθηκαν και το 2013 συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι, είχαν να πληρωθούν πάνω από 8 μήνες.

Η Εταιρεία σήμερα επιτελεί σημαντικό έργο, συνδράμει στην Εθνική Ασφάλεια & Άμυνα της χώρας, αναλαμβάνει συμβάσεις εξωτερικού και λειτουργεί με ίδιες δυνάμεις, προσπαθώντας παράλληλα να καλύψει σημαντικότατες αδυναμίες του παρελθόντος, που την είχαν οδηγήσει σε πραγματική αδυναμία λειτουργίας και παγκόσμια απαξίωση».