13 Ιουνίου 2018

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ! Κυβερν. εκπρόσωπος Σκοπίων: Δεν κατεδαφίζεται το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, αλλάζει όνομα

Οριστικοποιήθηκε το τι θα γίνει με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, καθώς και με άλλα μνημεία της Μακεδονίας που έχουν ανεγερθεί στην ΠΓΔΜ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (13/6), ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατεδάφιση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι απλώς θα μετονομαστεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μποσνιακόφσκι ανέφερε ότι το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη που κοσμεί την κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα παραμείνει στη θέση του, αλλά θα αλλάξει όνομα και πλέον θα ονομάζεται «Ο πολεμιστής του αλόγου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, την ίδια τύχη θα έχουν και όλα τα υπόλοιπα αγάλματα που είχαν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014» (το οποίο είχε εκπονήσει ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι), όπως, π.χ., ένα μνημείο του Φιλίππου Β' και ένα της Ολυμπιάδας (πατέρα και μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αντίστοιχα).

«Τα μνημεία που απεικονίζουν τον ελληνικό πολιτισμό ως ιστορική κληρονομιά του κόσμου θα αναγνωρίζονται ως τέτοια. Θα μετονομάσουμε σε "Πολεμιστή του αλόγου" τον Μέγα Αλέξανδρο και θα εξηγήσουμε ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου, που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δεν θα υπάρξει κατεδάφιση, το άγαλμα θα γίνει σύμβολο φιλίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν ντρεπόμαστε να αποκαλούμε τα μνημεία με το όνομά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μποσνιακόφσκι.

Και πρόσθεσε ότι «στο άγαλμα θα αναγράφεται ότι αυτό αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ως μέρος της αρχαίας ελληνικής περιόδου και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».  

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου είχε απομακρυνθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και η αφαίρεση των μεταλλικών πινακίδων στην οροφή του αεροδρομίου, στις οποίες αυτό αναφερόταν με την προηγούμενη ονομασία του («Μέγας Αλέξανδρος»).

Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι

Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι