17 Ιουνίου 2018

Το μεγάλο προεκλογικό «τρικ» με ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

Αυτοματοποιημένο σύστημα αντικειμενικών αξιών, που θα επικαιροποιείται ανά πάσα στιγμή από το 2019, αλλά και επιβαρύνσεις για το μεγαλύτερο τμήμα των ιδιοκτητών, φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών έχοντας στραμμένο το βλέμμα σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές μέσα στο προσεχές διάστημα!

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σε 3.792 περιοχές αυξάνονται οι τιμές ζώνης, ενώ σε 4.302 παραμένουν σταθερές και σε 2.122 μειώνονται. Την ίδια στιγμή, για να «χρυσώσει το χάπι», το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΝΦΙΑ από τα 500 στα 550 ευρώ και από τα €1.000 στα 1.050 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν τα ακίνητα στις φτωχές περιοχές και αυξηθεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Από την άλλη, αυξάνεται το όριο για τον συμπληρωματικό φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ. Έτσι, μπορεί να μην αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ φέτος σε σχέση με το 2017, ωστόσο, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που μένουν σε λαϊκές συνοικίες θα υπάρξουν από την επόμενη χρονιά αλυσιδωτές παρενέργειες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να… πουλήσει ως επιτυχία τον ΕΝΦΙΑ, έχοντας τον νου της στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Κι αυτό, γιατί θέλει να «μαλακώσει» λίγο την απογοήτευση του εκλογικού σώματος, όταν η ώρα που θα ανακοινώνει την έξοδο από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου θα συμπίπτει με την έναρξη της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση θα βάλει το… περιτύλιγμα ότι μπορεί να μην κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά, αντί να επιβαρύνει τους πολλούς, πέρασε τα βάρη στους λίγους. Ωστόσο, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε δεκάδες λαϊκές περιοχές, έστω και αν δεν οδηγεί σε επιβαρύνσεις λόγω αναπροσαρμογής των συντελεστών των κλιμακίων, ενεργοποιεί μια σειρά επιβαρύνσεων όπως αναλύονται παρακάτω.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 23% των φυσικών προσώπων ή 1.470.962 ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένα εκκαθαριστικά, τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 1 και 30 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι το 62% ή 3.995.181 φυσικά πρόσωπα, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. Περίπου το 12% των ιδιοκτητών ή 737.709 φυσικά πρόσωπα θα επιβαρυνθούν από 1 έως 50, ενώ 160.001 ιδιοκτήτες (ποσοστό 2,3%) θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ κατά 50-200 ευρώ. Τέλος, το υπόλοιπο 0,7% ή 48.961 πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν επιβαρύνσεις άνω των 200 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν μειωμένα εκκαθαριστικά, αμετάβλητα ή οριακά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.

Η κυβέρνηση ξέρει ότι ένα από τα βασικά προεκλογικά συνθήματα («Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, δεν διορθώνεται, καταργείται») είναι… καμένο! Έτσι, προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες στο εκλογικό σώμα κατά το δυνατόν, αναδεικνύοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω και ότι αυτοί που θα πληρώσουν είναι οι πλούσιοι. Ήδη, διατυμπανίζει ότι αποφεύχθηκαν αυξήσεις-σοκ στις λαϊκές συνοικίες, αν και οι αυξήσεις αυτές θα φανούν περισσότερο σε όλους τους φόρους, και τέλη που συνδέονται με τα ακίνητα και αναλύονται παρακάτω. Το γεγονός ότι 5.466.143 φυσικά πρόσωπα δεν θα δουν αυξήσεις δεν σημαίνει ότι από το 2019 θα αποφύγουν κάποιες δρομολογημένες επιβαρύνσεις.

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι να πείσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος ότι μπορεί να μην καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά τουλάχιστον δεν αυξήθηκε για τους πολλούς, παρά μόνο πολύ λίγους. Όμως, οι νέες τιμές ζώνης αφορούν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για φέτος, ενώ οι δυσάρεστες εκπλήξεις έρχονται το 2019. Ένα έτος που πιθανολογείται ότι θα είναι… μετεκλογικό και θα έχουν άλλοι τα ηνία της διακυβέρνησης.

Για ποιους έρχεται η… λυπητερή

Η αύξηση των τιμών ζώνης φέτος αλλά και το αυτοματοποιημένο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με την εφαρμογή των νέων υψηλότερων τιμών ζώνης από την 1/1/2019 θα υπάρξουν αυτομάτως οι εξής μεταβολές:

1. Θα έρθουν πιο «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς θα αυξηθεί αυτόματα το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (0,025%-0,035%)

2. Τα τέλη εγγραφής του Κτηματολογίου θα είναι αυξημένα. Σημειωτέον, ότι το δικαίωμα ανά ακίνητο είναι 35 ευρώ έως τα 4 πρώτα και μηδέν για τα υπόλοιπα, ωστόσο επιβάλλεται και πρόσθετο τέλος 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας άνω των 20.000, με όριο τα 900 ευρώ.

3. Όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετα κτίσματα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα ποσά, καθώς η αξία του ακινήτου αυξάνεται.

4. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα γίνουν ακριβότερα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Μάλιστα θα υποστούν μεγαλύτερο σοκ και με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, πληρώνοντας εξωπραγματικούς φόρους που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά εισοδήματα.

5. Όσοι προχωρήσουν σε πράξεις μεταβίβασης με χαριστική και επαχθή αιτία θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους ή, αν είναι αφορολόγητοι, δεν πρόκειται να γλυτώσουν τα συμβολαιογραφικά έξοδα (τέλη, δικαιώματα, αμοιβές, πρόσθετα τέλη μεταγραφής κ.λπ.). Έτσι, οι κληρονομιές, οι μεταβιβάσεις, οι δωρεές και οι γονικές παροχές θα επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό για όσους θα έχουν τέτοιας φύσεως εκκρεμότητες με την Εφορία.

6. Όσοι έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη καλούνται με τον συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας, να δηλώσουν υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης.

7. Ο ΦΠΑ 24% στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή θα είναι αυξημένος λόγω των νέων υψηλότερων τιμών ζώνης.

8. Η αγορά ακινήτου στις περιοχές με υψηλότερες τιμές ζώνης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση με βάση τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων που είναι στο 3%, ενώ ακριβότερες θα γίνουν οι πράξεις χρησικτησίας (συντελεστής 3%) και η διανομή ακινήτων (συντελεστής 0,75%). Το ίδιο ισχύει και για όσους προχωρήσουν σε εισφορές σε γη 50% ή και χρήμα 25% για την ένταξη στα Σχέδια Πόλεως.



του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο