20 Ιουνίου 2018

Η αμερικανική Βάση της Σούδας στην υπηρεσία της Κρήτης - Η άγνωστη προσφορά της

Οταν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί βγάζουν τις στολές και προσφέρουν εθελοντική εργασία σε παραλίες, εκκλησίες και σχολεία

Οταν τα ξημερώματα του Σαββάτου, 3:07 τοπική ώρα Ελλάδας, προσγειωνόταν στη Σούδα το θηριώδες Air Force One, που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στη Σιγκαπούρη για την κρίσιμη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στράφηκαν στην Κρήτη και στην Αμερικανική Βάση της Σούδας, που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέ ροντος. Αεροπλανοφόρα, φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία αποτελούν το φόντο για τους στρατιωτικούς που εκπαιδεύονται και υπηρετούν, καθώς και το πολιτικό προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Η Βάση της Σούδας ωστόσο, εκτός από τη στρατηγική σημασία που έχει για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει και μία διαφορετική πλευρά, εν πολλοίς άγνωστη, πέραν των κατοίκων της περιοχής. Αυτήν την πλευρά, που φέρνουν σήμερα στο φως τα «Π», γνωρίζουν κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται, δηλαδή οι κάτοικοι της Σούδας, των Χανίων και των γύρω περιοχών.

Στην πόλη που βρίσκεται δίπλα στα Χανιά και φιλοξενεί τη Βάση, τα στρατεύματα που υπηρετούν εκεί ή την επισκέπτονται στο περιθώριο αποστολών ή ταξιδιών, πολλές φορές σταματούν την εκ παίδευση, βγάζουν την παραλλαγή και τα ναυτικά καπέλα, πιάνουν εργαλεία και επιδίδονται σε εθελοντικές εργασίες σε δημόσιους χώρους, είτε δίνουν δώρα και μοιράζουν χαρά στους ντόπιους.

Πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσίας τους, το οποίο μαθαίνουν μάλιστα πριν καν φτάσουν στη αμερικανική στρατιωτική βάση, καθώς το φυλλάδιο για κάθε στρατιωτικό περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της Βάσης σε σχέση με την τοπική κοινωνία και τον τρόπο ζωής. Χαρακτηριστική είναι η φράση «οι στενές σχέσεις εργασίας είναι αυτές που προσφέρουν απρόσκοπτη υποστήριξη και αποτελούν τη βάση για τη φράση “Ομάδα Σούδας”», που υπάρχει στον συγκεκριμένο οδηγό. Για όσους επισκέπτονται τη Βάση, εί ναι απλά μία πράξη προσφοράς, που αποτελεί συνήθεια.

Τον περασμένο Μάιο, όταν το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» έδεσε στο λιμάνι της Σούδας, εκτός από τη στρατιωτική του αποστολή, στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβανόταν και η ανακατασκευή μίας εκκλησίας. Για τους σκοπούς της δραστηριότητας αυτής, μάλιστα, εκδόθηκε και σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο ανέφερε με νόημα: «Ενώ το πλήρωμά μας θα απολαμβάνει κάποιες στιγμές χαλάρωσης, επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις με τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, αλλά και την τοπική κοινωνία, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης», συμπληρώνοντας ότι «Ναύτες του αεροπλανοφόρου θα εργαστούν εθελοντικά, βάφοντας την εκκλησία και διαμορφώνοντας τον εξωτερικό χώρο με μία Παιδική Χαρά και φράχτες».





Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη σελίδα που διατηρεί η Βάση στο Facebook είναι άκρως αντιπροσωπευτικές, καθώς εικονίζουν το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου να βάφει βάρκες, κάγκελα και παιχνίδια Παιδικής Χαράς, σε ρόλο πολύ διαφορετικό από την καθημερινότητα για τους ίδιους, αλλά που τους βοήθησε να ξεφύγουν, καθώς βρίσκονταν στο πλοίο για 43 συνεχείς ημέρες.


Λίγες ημέρες νωρίτερα, συγκεκρι μένα στις 14 Μαΐου, εθελοντές από το προσωπικό της Βάσης εμφανίστηκαν με σακούλες σκουπιδιών και εργαλεία, για να καθαρίσουν την παραλία στην περιοχή Σταυρός, με αφορμή την «Ημέ ρα της Γης». Πρόκειται για μία δραστηριότητα που επαναλαμ βάνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η καθαριότητα της παραλίας κατά τη διάρκεια της θερινής σε ζόν να οφείλεται στην εθελοντική προσφορά των Αμερικανών στρατιωτικών.


Ο καθαρισμός παραλιών αποτελεί, όπως φαίνεται, μία από τις σημαντικότερες προσφορές του προσωπικού της Βάσης, αφού ανάμεσα στις παραλίες που έχουν καθαρίσει όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνονται το Μαράθι, ο Σταλός και οι Αγιοι Απόστολοι.




Μία από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές ήταν όταν εκπρόσωποι από το παρεκκλήσιο που υπάρχει στο εσωτερικό της Ναυτικής Βάσης, επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο στην περιοχή Χωραφάκια. Μαζί τους είχαν παιχνίδια, παιδικά βιβλία και υλικά ζωγραφικής για τα νήπια και αυτό γίνεται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.



Επίσης το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου «USS George H.W. Bush» επιδόθηκε σε ποικίλες εργασίες και επί δύο ημέρες βρίσκονταν στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών και Νέων Ενηλίκων των Χανίων, όπου έβαψαν και καθάρισαν τον περίβολο.




Η εθελοντική προσφορά των στρατιωτών και ναυτικών της Αμερικανικής Βάσης της Σούδας είναι πολυεπίπεδη, καθώς δεν περιορίζεται μόνο σε καθαρισμούς παραλιών και βάψιμο κτιρίων, αλλά επεκτείνεται σε προσφορά ρούχων σε ιδρύματα και στην εκκλησία αλλά και σε περιβαλλοντικές εργασίες.


Για το μέγεθος της προσφοράς, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μετράει πάνω από δύο δεκαετίες που οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παρουσία τους εκεί.



Γιώργος Νόκος
Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/amerikaniki-vasi-tis-soudas-stin-ipiresia-tis-kritis-agnosti-prosfora-tis