11 Ιουλίου 2018

Γραφείο Απόδημου Ελληνισμού ιδρύει ο Πατούλης με την ομογένεια

Στόχος να δοθούν λύσεις στις παθογένειες που κρατούν μακριά από την Ελλάδα τη διασπορά - Θα στεγάζεται σε αυτόνομο γραφείο εντός του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την ώρα που η κυβέρνηση εμπαίζει τους όπου γης ομογενείς με το θέμα του δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές, και το –πάλαι ποτέ- Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) πνέει τα λοίσθια, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και ο πρόεδρός της κ. Γεώργιος Πατούλης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες να γεφυρώσουν τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, με το εθνικό κέντρο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία ειδικού τμήματος Απόδημου Ελληνισμού στο πλαίσιο του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης των δήμων της χώρας, με στόχο «να δοθούν λύσεις στις παθογένειες που κρατούν μακριά τη διασπορά από την πατρίδα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης, παρουσία των προέδρων των ελληνικών κοινοτήτων Μελβούρνης και Μόντρεαλ κ.κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη και Νικόλαου Παγώνη αντίστοιχα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πατούλης, φιλοδοξία του Γραφείου Αποδήμων Ελλήνων της ΚΕΔΕ, είναι :

H παροχή σε κάθε ομογενή -που συναντά προβλήματα στο γραφειοκρατικό κράτος- της δυνατότητας συμβουλών και επίλυσης προβλημάτων στα ζητήματα δήμων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Η συμβολή στο να δημιουργηθεί αμφίδρομη σχέση μεταξύ των ομογενών και της Μητέρας Πατρίδας και των τοπικών κοινωνιών, με τη διαμεσολάβηση της ΚΕΔΕ προς τις Αρχές σε κεντρικό διοικητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Να συντελέσει στην εγκατάσταση κλίματος αμέριστης εμπιστοσύνης μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων και των δυνατοτήτων και υποδομών της χώρας, για την προσέλκυση επενδύσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και στην υποστήριξη ως προς τις απαραίτητες διαδικασίες προς τις Αρχές.

Να παρέχει την πίεση προς τη νομοθετική εξουσία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της εθνικής ψήφου όλων των απανταχού ομογενών Ελλήνων και των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Τα 5 εκατ. Ελλήνων ομογενών, που είναι διασκορπισμένοι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη –από την Ελλάδα- δύναμη. Στόχος μας είναι, να μην έρχονται οι ομογενείς μας μόνο για διακοπές, αλλά να διαμορφωθεί το αναγκαίο κλίμα ώστε να μπορούν να επενδύουν χωρίς προβλήματα, βοηθώντας σημαντικά την δύσκολη αυτή εποχή την πατρίδα μας. Ως ΚΕΔΕ πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει η ουσιαστική συμβολή των ομογενών στην ανάπτυξη της χώρας σε συνεργασία βέβαια με την τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Γεώργιος Πατούλης, τονίζοντας πως η λειτουργία του Γραφείου Αποδήμων Ελλήνων, επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων που οι Έλληνες του εξωτερικού συναντούν στο γραφειοκρατικό κράτος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι δύο από τις μεγαλύτερες ομογενειακές κοινότητες του εξωτερικού, δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δίνοντας δημόσια εύσημα στον κ.Πατούλη για την συγκεκριμένη κίνηση, αλλά και για τα όσα προηγήθηκαν με την καμπάνια του «Ιατρικού Τουρισμού Υγείας» στο εξωτερικό.

«Είναι μία απίστευτη κίνηση, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Πιστεύω πως με την ίδρυση και λειτουργία του, το Γραφείο Αποδήμων Ελλήνων της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον απόδημο Ελληνισμό και ίσως βοηθήσει ουσιαστικά ώστε να υπάρξει επιτέλους «ρεύμα» ομογενών που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ.Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα για έναν Έλληνα του εξωτερικού ή έναν ξένο που θα θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα, είναι η ανίκητη γραφειοκρατία, αλλά και η υψηλή φορολογία.

Από την πλευρά του ο κ.Νικόλαος Παγώνης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, επεσήμανε πως η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ έρχεται να καλύψει μέρος των σκοπών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που ιδρύθηκε το 1995 με τις καλύτερες προθέσεις αλλά στην πορεία … ξεθώριασε και σήμερα έχει ατονήσει τη δράση του. «Η ιδέα του κ.Πατούλη είναι εξαιρετική και έρχεται να καλύψει το κενό του ΣΑΕ. Σημαντικό είναι επίσης πως εμπλέκονται πλέον οι τοπικές κοινωνίες μέσω των δήμων σε όλη τη χώρα, που μπορούν να αποτελέσουν τις καλύτερες γέφυρες με τους όπου γης Έλληνες» δήλωσε ο κ.Παγώνης.

Το Γραφείο Αποδήμων Ελλήνων της ΚΕΔΕ θα στεγάζεται σε αυτόνομο γραφείο εντός του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΕ επί της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πατούλης, θα είναι στελεχωμένο με το αναγκαίο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ άμεσα θα λειτουργήσει και σχετική ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα που θα συνδέει τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, με το Γραφείο Αποδήμων Ελλήνων της ΚΕΔΕ, τις τα γραφεία των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας καθώς και τους δήμους σε όλη την επικράτεια.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων Μελβούρνης και Μόντρεαλ, αναφέρθηκαν επίσης στην αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, με αφορμή και τη σχετική συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπ. Εσωτερικών για σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών. Οι ίδιοι ωστόσο εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Παναγιώτης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ