23 Ιουλίου 2018

Τι σηματοδοτεί η επιστράτευση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Οι κεντρικοί στόχοι της στρατηγικής της ΝΔ από τον Σεπτέμβριο και μετά

Φθινοπωρινή αντεπίθεση σε όλα τα µέτωπα προετοιµάζει πυρετωδώς η Πειραιώς αυτό το διάστηµα. Παράλληλα µε τις περιοδείες που πραγµατοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανά την ελληνική περιφέρεια και την ανάδειξη σκοτεινών υποθέσεων, που είτε αγγίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας είτε αποδοµούν τον µύθο του ηθικού πλεονεκτήµατος της Αριστεράς, οι «γαλάζιοι» επιτελείς στρέφουν την προσοχή τους στον ερχόµενο Σεπτέµβριο, όπου -ανεξαρτήτως του χρόνου στον οποίο τελικώς θα στηθούν οι κάλπες- θα σηµατοδοτηθεί η επίσηµη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί ήδη τα χρονοδιαγράµµατα, αλλά και οι κεντρικοί στόχοι της στρατηγικής που θα «τρέξει», αρχής γενοµένης από τη ∆ΕΘ και θα κορυφωθεί στα µέσα ∆εκεµβρίου, οπότε και µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα (κι αν οι εξελίξεις δεν ανατρέψουν τους υπάρχοντες σχεδιασµούς) θα πραγµατοποιηθεί το Τακτικό Συνέδριο της Ν.∆., το οποίο µοιραία θα έχει έντονο εκλογικό άρωµα και θα λάβει χαρακτήρα πανστρατιάς της παράταξης.

Ενδεικτική εξάλλου των προθέσεων της ηγετικής οµάδας να δοθεί έµφαση στο µέτωπο της συσπείρωσης, ήταν η ανακοίνωση για την ανάληψη της προεδρίας του συνεδρίου από τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη, γεγονός που αποτελεί το επιστέγασµα των διαδοχικών συζητήσεων που είχε τους τελευταίους µήνες ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, προκειµένου να επανέλθει δυναµικά στη νεοδηµοκρατική καθηµερινότητα και να αποτελέσει το απόλυτο σύµβολο της ενότητας.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα ήταν το περιβόητο γεύµα στο εστιατόριο «L’ Aubrevoir» στο Κολωνάκι, όπου, εκτός των άλλων, φέρεται να συζητήθηκε και η γενικότερη µελλοντική ενασχόληση του «Βαγγέλα» µε τη Ν.∆. «Η ολική επαναφορά του Μεϊµαράκη έγινε µε τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο ρόλος που του ανατέθηκε στη σύγκληση της κορυφαίας εσωκοµµατικής διαδικασίας, πέραν της σηµειολογικής του διάστασης στο εσωκοµµατικό πεδίο, είναι ιδιαίτερα σηµαντικός και στο πρακτικό κοµµάτι, αφού η εµπειρία του είναι εξαιρετικά χρήσιµη στην παρούσα συγκυρία. Επιπλέον, αφαιρείται κάθε επιχείρηµα από το Μαξίµου και τους υποτιθέµενους θεµατοφύλακες της παράταξης και του καραµανλισµού για την ανακάλυψη εσωτερικών προβληµάτων και εσωστρέφειας στις τάξεις της Ν.∆.

Τώρα τελευταία τον Μεϊµαράκη είχαν φθάσει να τον επικαλούνται από τον Τσίπρα µέσα στη Βουλή µέχρι τον Καραχάλιο, τον Αντώναρο και τον Μίχαλο, που το παίζουν κοµµατάρχες», επισηµαίνουν έµπειροι κοµµατικοί παράγοντες.

Τα «Π» είχαν αποκαλύψει εδώ και καιρό την επιθυµία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άµεση εµπλοκή της πάλαι ποτέ ψυχής της «γαλάζιας» παράταξης µε την επικείµενη προεκλογική εκστρατεία και µάλιστα σε πόστο που θα είχε ξεκάθαρο συµβολικό περιεχόµενο. Η ανάληψη των νέων κοµµατικών καθηκόντων του Βαγγέλη Μεϊµαράκη «κλείδωσε» µέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το πρωί της Τετάρτης µαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να αναλάβεις επικεφαλής του συνεδρίου», είπε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε τον πρώην πρόεδρο της Ν.∆. να απαντά: «Είµαι στρατιώτης της παράταξης και θα κάνω ό,τι χρειάζεται».

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΧΗΣ

Ως εκ τούτου και µε φόντο τις συνεδριακές διαδικασίες, ο άλλοτε πρόεδρος της Βουλής βγαίνει στην πρώτη γραµµή µιας µάχης που θα διαρκέσει µέχρι την ώρα των εθνικών εκλογών. Αλλωστε, το επικρατέστερο σενάριο που βγαίνει από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, αναφορικά µε την επιστράτευση του «Βαγγέλα», θέλει τον ίδιο να ηγείται επί της ουσίας της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, η οποία αυτήν τη φορά θα αποτελείται από το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων στελεχών της Ν.∆. (Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. ∆ένδιας, Ν. Κακλαµάνης, Κ. Καραµανλής junior, Ντ. Μπακογιάννη, Β. Κικίλιας κ.α.), ώστε το µήνυµα συσπείρωσης να είναι όσο το δυνατόν πιο ηχηρό.

Ακολούθως, η οµάδα αυτή θα µετατραπεί βάσει των σχεδιασµών σε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, δίνοντας το σύνθηµα για την επιστροφή του κόµµατος σε τροχιά εξουσίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ενόψει των προσυνεδρίων που θα πραγµατοποιηθούν ανά την ελληνική περιφέρεια, αλλά και µε την ευκαιρία άλλων σηµαντικών εσωκοµµατικών περιστάσεων, είναι ιδιαίτερα πιθανό, από τον προσεχή Σεπτέµβριο κιόλας, ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης να µπει -µαζί µε τους υπόλοιπους «γαλάζιους» προβεβληµένους- στο παιχνίδι των φθινοπωρινών περιοδειών, που ουσιαστικά θα είναι ο προάγγελος του προεκλογικού αγώνα της Ν.∆. στους νοµούςκλειδιά για την επίτευξη της στόχευσης της αυτοδυναµίας.

Προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα, δεν είναι λίγοι οι συνοµιλητές του και οι παραδοσιακοί φίλοι του Βαγγέλη Μεϊµαράκη στους κόλπους του στελεχιακού που θεωρούν ότι η προεδρία της σηµαντικότερης κοµµατικής διαδικασίας ανοίγει και την πόρτα για µία από τις εκλόγιµες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.∆. Σε διαφορετική περίπτωση, το πιθανότερο ενδεχόµενο είναι η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στον βόρειο τοµέα της Β’ Αθήνας, όπου έχει ιδιαίτερα ισχυρά ερείσµατα.

Θετικό μήνυμα από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την προετοιµασία της εµφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικείµενη ∆ΕΘ, το βάρος θα δοθεί στο θετικό µήνυµα που θα εκπέµψει ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες. «Ο πρόεδρος θα δώσει το περίγραµµα του σχεδίου του για όλους αυτούς που υποτίθεται ότι θα προστάτευε η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τελικώς κατέστησαν τα πρώτα θύµατά της.

Χωρίς να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες, που θα τον εκθέσουν αργότερα, θα επιµείνει στο “συµβόλαιο αλήθειας” και θα σταθεί στις βελτιωτικές παρεµβάσεις που µπορούν να γίνουν κατόπιν συµφωνίας µε τους εταίρους στη βάση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας», επισηµαίνουν συνεργάτες του αρχηγού της Ν.∆.

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επενδύσει περαιτέρω στη δημοσκοπική δυναμική που έδωσε στη Ν.Δ. η στάση έναντι της συμφωνίας ΤσίπραΖάεφ για το Σκοπιανό, με μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που συντονίζει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίκεντρο, βεβαίως, η Θεσσαλονίκη, όπου τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψει το πρωτοποριακό -όπως λένε στην Πειραιώς- project που έχει αναλάβει να προωθήσει η Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ. στη συμπρωτεύουσα, σε έναν χώρο-έκπληξη στο κέντρο της πόλης. Εκεί, αναμένεται να λάβουν χώρα καινοτόμες δράσεις, που θα αναδεικνύουν το ανανεωμένο προφίλ του κόμματος. Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται διαδοχικές περιοδείες-επισκέψεις στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα, από την Καστοριά μέχρι την Ορεστιάδα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 21 Ιουλίου 2018