15 Ιουλίου 2018

Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα 320 δισ. του χρέους

Την προειδοποίηση ότι οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν ανεπαρκείς για να εξασφαλίσουν οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται μια νέα κρίση στο μέλλον εκφράζει σε σημερινό του άρθρο ο Guardian. Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα θα αποπληρώσει το χρέος της.

«Ξέφυγε επιτέλους η Ελλάδα από την καταστροφή»; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο Guardian με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος στήριξης αλλά και τις αποφάσεις του πρόσφταου Eurogroup.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει την τόσο αναγκαία “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως, θεωρείται ευρέως ως ανεπαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα μια νέα κρίση στο μέλλον», αναφέρει το χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Guardian.

Σε άλλο σημείο του άρθρου ο Guardian σημειώνει ότι στην ιστορία των παγκόσμιων οικονομικών καμία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα όσα η Ελλάδα, ωστόσο η διάσωση της ελληνικής οικονομίας είχε το σημαντικό τίμημα. Οι όροι που την συνόδευαν ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εξ αυτών αντιπαθείς παρά το γεγονός ότι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί προ πολλούς. Αλλά ο «δημοσιονομικός ζουρλομανδύας», όπως τον χαρακτηρίζει ο Guardian,  έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. «Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Πολλοί, σημειώνεται στο μακροσκελές ρεπορτάζ, πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο. Ακόμα χειρότερα, το δημογραφικό πρόβλημα που επιδεινώνεται δεν βοηθά, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην ΕΕ με τον πληθυσμό να μειώνεται σχεδόν κατά 3% ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης και των λιγότερων γεννήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, καταλήγει στο δημοσίευμά του ο Guardian.