05 Ιουλίου 2018

Το twitter «κλαίει» με το #αργα_για_δακρυα_μπετυ

Τη δήλωση της Μπέτυς Μπαζιάνα, συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα, «τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή -ναι, κυριολεκτώ» σχολιάζουν οι χρήστες των social media ανήμερα της συμπλήρωσης τριών ετών από το δημοψήφισμα του 2015

Η δήλωση της συντρόφου του πρωθυπουργού «κάθε 5 του Ιούλη κλαίω» είναι πρώτο trend στο ελληνικό twitter σήμερα Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015 που σηματοδότησε την μεγαλύτερη πολιτική «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή -ναι, κυριολεκτώ», είχε σε συνέντευξή της στην «εφημερίδα των συντακτών». «Ο Τσίπρας το πήγε ως το όριο της αντοχής που είχε η χώρα. Μέσα σ’ αυτή τη δίνη δεν άλλαξε τον χάρτη των αξιών του, δεν τάχτηκε υπέρ των ισχυρών, είναι πάντα με την πλευρά των ανθρώπων του μόχθου. Υπάρχει μια αλήθεια που εκείνη την περίοδο καταπλακώθηκε μέσα στην ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης. Της αλήθειας ότι ο Τσίπρας το οδήγησε μέχρι εκεί που μπορούσε να το πάει, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης για ό,τι είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό αλλά και της ευθύνης μπροστά στο διακύβευμα. Γι' αυτό δεν δέχομαι τις κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης. Δεν είχε άλλα στο μυαλό του κι άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε. Πάλεψε να διαχειριστεί μια σκληρή, αμετακίνητη κατάσταση που ορθώθηκε μπροστά του άκρως απειλητική» υποστήριξε η κυρία Μπαζιάνα.


Τον Ιούνιο του 2015, προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη της συμφωνίας που είχαν προτείνει οι Ευρωπαίοι δανειστές έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι». Όταν τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 61% τν ψηφοφόρων τάχθηκαν με το «όχι» παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είχαν προειδοποιήσει πως μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα και την Ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε ρότα. Δέχθηκε τους όρους των δανειστών και συναίνεσε να υπογράψει μια συμφωνία πολύ χειρότερη απ'αυτές που πρότειναν προηγουμένως οι Ευρωπαίοι πιστωτές, έφερε νέα δανειακή σύμβαση και 3ο μνημόνιο. Η «συνθηκολόγηση» του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο της ομάδας Λαφαζάνη που δημιούργησε τη Λαϊκή Ενότητα, γεγονός που δεν σταμάτησε την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Από τότε έχουν ειπωθεί πολλά για το δημοψήφισμα και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη κι είχε αυταπάτες, ομολόγησε ότι δεν ήξερε, ότι έμεινε από δυνάμεις, ενώ τελείωσαν και τα χρήματα, δηλώσεις έχει κάνει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ορκισμένος εχθρός του Αλέξη Τσίπρα πλέον, οι Ευρωπαίοι που χειρίστηκαν τις διαπραγματεύσεις από τον Βόλφγκνγκ Σόιμπλε μέχρι τον Φρανσουά Ολάντ και τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM και συνολικά όλοι οι πρωταγωνιστές της κρίσης.

Περίοπτη θέση κατέχει η δήλωση της Μπέτυς Μπαζιάνα «κάθε 5η Ιουλίου κλαίω, από νεύρα, από οργή» η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες αναρτήσεις και σχόλια στο twitter.