13 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί τέτοια επιμονή Καμμένου να πάρει την ΕΛΒΟ, εταιρία που βρήκε αυτός και απέρριψε το ΥΠΟΙΚ;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ευθεία επίθεση κατά του ειδικού εκκαθαριστή που έχει ορισθεί για την ΕΛΒΟ, εξαπέλυσε ο Π. Καμμένος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο ΥΕΘΑ περίπου προτείνει την παρέμβαση εισαγγελέα προς διερεύνηση των λόγων για τους οποίους δεν προχωρούν οι διαδιακασίες πωλήσεως της εταιρείας ενώ εξαπέλυσε την βαρύτατη κατηγορία ότι ο ειδικός εκκαθαριστής «είναι προσωπικά υπεύθυνος για την μη λειτουργία της εταιρείας» αλλά και ότι «λειτουργεί ως εργαλείο των Γερμανών για να κλείσει την εταιρεία […] και σαμποτάρει οποιαδήποτε προσπάθεια λειτουργίας της εταιρείας»!


Οι παρεμβάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ στο θέμα είναι εντυπωσιακές, ιδίως μετά το “κάλεσμά” του προς τους δημοσιογράφους να διερευνήσουν τον ρόλο του ειδικού εκκαθαριστού! Πιο εύλογο όμως για έναν δημοσιογράφο είναι να προκαλούν απορία οι διαρκείς παρεμβάσεις του ΥΕΘΑ, δεδομένου ότι θεσμικώς, το ΥΠΕΘΑ δεν έχει κανέναν λόγο στην διαδικασία εκκαθαρίσεως της ΕΛΒΟ, επειδή αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.
Τί έλεγε όμως ο Π. Καμμένος στην περυσινή 82η ΔΕΘ για το ίδιο θέμα; Τόνιζε ότι μετά και την δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία η οποία απέβη άκαρπη, επρόκειτο να συσταθεί επιτροπή παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΘΑ, προς έναρξη διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενο επενδυτή για εξαγορά της ΕΛΒΟ με βασικό σενάριο ένα σχήμα Συμπράξεως Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ποιοι ήταν οι ενδιαφερόμενοι; Κατά τον Π. Καμμένο, που “κυνηγάει” τους Γερμανούς γενικώς, και στην προκειμένη περίπτωση την KMW ειδικώς, ο γερμανικός κολοσσός δεν κατέθεσε προσφορά ή κατέθεσε “προσφορά – μαϊμoύ”. Πρόκειται για ελεύθερη ερμηνεία του υπουργού, δεδομένου ότι η KMW επεδίωκε συμφωνία αλλά παραλλήλως και τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του ελληνικού Δημοσίου απέναντί της, από παλαιότερες συμβάσεις. Επί τούτου, οι θέσεις των Γερμανών έγιναν αποδεκτές από τα αρμόδια όργανα του Κράτους και η πλειοψηφία των εκκρεμοτήτων διευθετήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ το ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ παραμένει. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει το 2015 τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ για το έντονο ενδιαφέρον της KMW, παρουσιάζοντάς την ως έναν σοβαρό και μεγάλο επενδυτή που διασφάλιζε απολύτως το μέλλον της.

Υπήρχε και ένας δεύτερος υποψήφιος επενδυτής. Ο Π. Καμμένος είχε σπεύσει να εξαγγείλει πανηγυρικώς στην Βουλή το ενδιαφέρον της νοτιοαφρικανικής Paramount Group, για την οποία μάλιστα είχε αποκαλύψει πέρυσι στην 82η ΔΕΘ, «…δεν σας κρύβω ότι τη βρήκαμε εμείς στη διεθνή έκθεση του Ντουμπάι πριν από ένα-δύο χρόνια…». Πόσο σοβαρό όμως ήταν το ενδιαφέρον της Paramount; Από την στιγμή μάλιστα που δεν “μας βρήκε” αυτή;

Είναι πολύ ενδιαφέρον το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ από το Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) που κατέθεσε η Paramount για την ΕΛΒΟ. Η εταιρεία που «τη βρήκαμε εμείς», ζητούσε δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου για ανάθεση συμβάσεων, με νέες προμήθειες και συντήρηση υπάρχοντος υλικού, ύψους 120 εκατ. ευρώ ετησίως! Πρόκειται για σκανδαλώδη απαίτηση αποικιοκρατικού χαρακτήρος, η οποία φυσικά δεν ήταν ποτέ δυνατό να γίνει αποδεκτή εκτός ίσως εάν αυτοί “που βρήκαν” την εταιρεία, είχαν παράσχει υποσχέσεις… Εμπρός σε αυτή την εξωφρενική απαίτηση, η πρόταση της Paramount απερρίφθη από το Υπουργείο Οικονομικών. Τονίζεται ότι η πρόταση της KMW διευκρίνιζε ότι δεν έχει απολύτως καμμία απαίτηση από το ελληνικό Δημόσιο για την ανάθεση έργου, δεδομένου ότι σκοπεύει να εμπλέξει την ΕΛΒΟ σε δικά της προγράμματα.


Στην χθεσινή συνέντευξή του, ο Π. Καμμένος απέκρυψε την εξωφρενική απαίτηση της Paramount και κατηγόρησε τον ειδικό εκκαθαριστή για την απόρριψη της προτάσεώς της… Πέραν αυτών, μετά την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, η εταιρεία επί της ουσίας έχει παύσει να ενδιαφέρεται για την ΕΛΒΟ, συνεπώς προκαλεί απορία γιατί την επαναφέρει στο προσκήνιο ο ΥΕΘΑ.

Το ερώτημα είναι, εφόσον η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την Paramount λόγω της απαράδεκτης προτάσεως που κατέθεσε ενώ με εμμονή του Π. Καμμένου “δεν θέλει να ακούσει” για γερμανική πρόταση, σε τί συνίσταται η ευθύνη του ειδικού εκκαθαριστού που διακήρυξε ο ΥΕΘΑ; Κατά δεύτερο λόγο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρέπει να απαντήσει εάν κρίνει λογική, βιώσιμη κι επωφελή την εξαγορά της ΕΛΒΟ με δέσμευση του Δημοσίου για ανάθεση ετησίως συμβάσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Εκ των ανωτέρω, διαφαίνεται ότι οι διαφορετικές απόψεις Καμμένου – Τσακαλώτου, έχουν οδηγήσει σε “συμβιβασμό”, με τίμημα την διατήρηση της ΕΛΒΟ στην παρούσα κατάσταση, απόδειξη της ανικανότητος της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον τομέα των επενδύσεων – ιδιωτικοποιήσεων. Η ανυπαρξία προόδου στον σχηματισμό ΣΔΙΤ, οφείλεται στην απροθυμία συνεργασίας με τον μόνο επενδυτή που επέδειξε ενδιαφέρον ενώ η διαρκής ετοιμότητα των κυβερνώντων να προβάλουν “έτοιμα προγράμματα” για την ΕΛΒΟ (λεωφορεία ΟΑΣΘ, συντήρηση υλικού Ενόπλων Δυνάμεων, ΒΜΡ-1) προκαλεί την εντύπωση περί επιλεκτικής αναζητήσεως “βολικού” επενδυτή, με ό,τι ερμηνεία μπορεί να έχει αυτό. Μήπως ο ειδικός εκκαθαριστής που αρνείται να συμπράξει στο κυβερνητικό παιχνίδι, χαλάει κάτι; Η εισαγγελική έρευνα, ίσως δεν είναι κακή ιδέα…