21 Νοεμβρίου 2010

Το μεγάλο φαγοπότι του ΠΑΣΟΚ με την Ολυμπιάδα...

Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθήνα 2004! Μια φράση που κάθε γράμμα της, το οποίο τη συνθέτει, κοστίζει κάτι εκατομμύρια ευρώ! Εκατομμύρια που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα υπάρξει κάποιος λογικός αριθμός που θα αντικατοπτρίζει την αξία τους.

Πρώτον, γιατί δεν μπορεί ν’ αξιολογήσει κάποιος αν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είναι μόνο το κόστος της διοργάνωσης ή η δαπάνη για την κατασκευή των εγκαταστάσεων ή το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων;

Δεύτερον, αν πρέπει να υπολογίσει και το κόστος κατασκευής παράπλευρων έργων. Αν πρέπει να χρεώσει στη διοργάνωση των Αγώνων και την κατασκευή των έργων της Αττικής οδού ή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή ενός από τα σύγχρονα σκάνδαλα της ελληνικής κοινωνίας, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κ. Σημίτη, που ακούει στο όνομα «C4i», το σύστημα ασφάλειας που ποτέ δεν λειτούργησε αν και πληρώθηκε προκαταβολικά, το ποσό - «μαμούθ» των 255.000.000 εκατ. ευρώ!

Φυσικά, στον τομέα της ασφάλειας δεν ξοδεύτηκαν μόνο τα χρήματα για το C4i. Το ποσό που δαπανήθηκε είναι περισσότερα από κάθε άλλη Ολυμπιάδα, ακόμη κι εκείνη του Πεκίνου που ακολούθησε. Το κόστος αγγίζει επισήμως το 1,3 δισ. ευρώ μαζί με τις υπηρεσίες των συμβούλων, αλλά χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη για 70 φορείς του Δημοσίου! Αρχίσαμε όμως να παραθέτουμε τα …ψιλά ποσά. Ακόμη δεν μπήκαμε στο μεγάλο «φαγοπότι» που στήθηκε γύρω από την… επιχείρηση Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, ενώ ακόμα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων αγγίζει τα 30 δισ. με σκανδαλώδεις και αδιαφανείς υπερβάσεις…

Έξι χρόνια μετά κανένας δεν έχει καταλήξει σε μια σαφή και συνολική κοστολόγηση του εγχειρήματος. Το Νοέμβριο του 2004 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε κόστος 8,95 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για την κατασκευή έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκαν λόγω των Αγώνων, π.χ. όπως προείπαμε η Αττική Οδός, το Τραμ, ο Προαστιακός και άλλα κοινωφελή έργα.

Η Standard & Poor’s, αργότερα, πάλι επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ανέβασε το κόστος στα 11,27 δισ. ευρώ ή 6% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ακόμη όμως και σήμερα υπάρχουν σημαντικά έργα που δεν έχουν καν αποπληρωθεί, όπως το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ μόνο στον τομέα του Τουρισμού ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη ότι θα υπάρξει διπλασιασμός των εσόδων και αύξηση από τα 10 στα 20 δισ. ευρώ ετησίως.


Εκτιμήσεις ανεβάζουν το τελικό κόστος μεταξύ των 20-30 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν δαπάνες που δεν θα γίνονταν ποτέ ή θα περνούσαν από λιγότερο ταχύρυθμες διαδικασίες, αν δεν υπήρχε η χρονική πίεση, όπως υποχρεώθηκε η Νέα Δημοκρατία, για να τελέσει τους Αγώνες και να αποφύγει τις κόκκινες κάρτες της Λοζάννης, να τελειώσει άρον - άρον τις εγκαταστάσεις με διπλά και τριπλά μεροκάματα.


Επίσημα το κράτος κατεβάζει το νούμερο του κόστους των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων σε 10 δισ. Με βάση λίστα του ίδιου του υπουργείου Οικονομίας το 2005, ο αρχικός προϋπολογισμός 19 εγκαταστάσεων στο «φάκελο διεκδίκησης», που ’χε καταθέσει η κυβέρνηση Σημίτη, ήταν 181,7 εκ. ευρώ. Στην αναθεώρηση το 2000 η κυβέρνηση Σημίτη υπερδιπλασίασε το κόστος των εγκαταστάσεων φτάνοντας τα 371,1 εκ. ευρώ, ενώ το τελικό κόστος διογκώθηκε με τις υπερβάσεις που έγιναν, στα 1.540 εκ. ευρώ!


Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός. Όλα έγιναν χύμα! Από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατασκευή των εγκαταστάσεών τους μέχρι και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Αυτή κι αν ήταν χύμα. Δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για το πώς αυτά τα έργα θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια από τους εργαζομένους και τη νεολαία, πώς θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού, στην ευημερία του λαού. Αντίθετα, εξαρχής στόχος ήταν η κατασκευή πελώριων και πανάκριβων εγκαταστάσεων μόνο για τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, για τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των χορηγών.


Νέο «πάρτι» για την αξιοποίηση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν σχέση με την ευγενή άμιλλα και τα λοιπά «Ολυμπιακά ιδεώδη», αλλά έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με την ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση, τα αναβολικά και το τεράστιο οικονομικό αλισβερίσι. Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κι ενώ η σκυτάλη είχε περάσει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνήσεις της Ν.Δ., ξεκίνησε το νέο «πάρτι» της μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων.

Το όχημα για το ξεπούλημα των εγκαταστάσεων ακούει στο όνομα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» και ιδρύθηκε το 2002 με νόμο του ΠΑΣΟΚ. Είχε… φροντίσει και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ, αφού πρόβλεπε ότι θα παρέμενε στη κυβέρνηση, στην οποία τελικά επανήλθε δριμύτερο. Στο μεταξύ, τα «φιλέτα» από αθλητικές εγκαταστάσεις μετατρέπονται σε εμπορικά κέντρα…


Η μοναδική σχέση που έχει η Αθήνα με τη Βαρκελώνη στη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση είναι ότι την επισκέφθηκε ο «αρχιτέκτονας της Βαρκελώνης» Τζουζέπ Ασεμπίλιο. Μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επισκέφθηκαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Φαλήρου, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Πάνο Γερουλάνο.


Καμία άλλη σχέση δεν υπάρχει. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία, που κόστισε ακριβά, με τις συνολικές δαπάνες, πάγιες και λειτουργικές, όσον αφορά τις Ολυμπιακές δραστηριότητες της Αθήνας, οι οποίες φτάνουν τελικά τα 11,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους και μόνο το 20,1% από αυτές καλύπτεται με την ιδιωτική χρηματοδότηση.


Η δαπάνη σε ποσοστό έφτασε στο 30% αυτής του Πεκίνου και στο 50% της προβλεπομένης για το Λονδίνο, το οποίο από τώρα άρχισε το «ψαλίδισμα» των εξόδων. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το κόστος έφτασε στο 4,4%, ενώ αντίστοιχα στη Βαρκελώνη στο 1,6% και στο Σίδνεϊ στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ. Είναι «ένοχοι» κατά ένα μέρος για το χρέος της Ελλάδας που αγγίζει τα 340 εκ. ευρώ περίπου.


Τα Ολυμπιακά ακίνητα λοιπόν, παρά τις αρχικές διακηρύξεις, στην πλειοψηφία τους αλλάζουν χρήση και από αθλητικές εγκαταστάσεις μετατρέπονται σε τεράστια κέντρα για εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.


Μπάντμιντον και «Golden Hall»

Το γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδί έχει στόχο να μετατραπεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό πόλο για την πρωτεύουσα. Η πρώτη εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευση Ολυμπιακής εγκατάστασης, η «Athens Badminton Cultural Development», δημιούργησε ένα θέατρο 2.500 θέσεων, που θα λειτουργεί για 20 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 610.000 ευρώ.

Το μίσθωμα αυτό είναι και το μοναδικό που πληρώνει ο μισθωτής, καθώς οι υπόλοιποι μισθωτές δεν πληρώνουν αφού ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.


Η παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι χαρακτηρίζεται επιτυχημένη επιχείρηση. Λειτουργεί το «Golden Hall», το οποίο μετέτρεψε η εταιρεία «Lamda Development», η οποία ανέλαβε την εκμετάλλευση της εγκατάστασης για 40 χρόνια και καταβάλλει το μίσθωμα κανονικά ανά τρίμηνο, περίπου 2 εκατ. ευρώ.


Πάντως, στο τμήμα της ίδιας εγκατάστασης, όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί και το Ολυμπιακό Μουσείο οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει και δεν θα προχωρήσουν, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται για την ανακατασκευή του μισού κτιρίου σε γραφεία, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων Γιώργος Παναγιώτου, σε μια συνέντευξη την οποία ο «Α.Τ.» θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα.


Εξάλλου, το Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι φιλοξενεί το υπουργείο Υγείας, το γυμναστήριο της Νίκαιας παραχωρήθηκε για 40 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων την Ακαδημία Πολιτισμού, το σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο παραχωρήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία. Το γήπεδο ξιφασκίας νοικιάζεται από την «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» για εκθέσεις και εκδηλώσεις, όπως και το γήπεδο σόφτμπολ στο Ελληνικό.


Επίσης, οι εγκαταστάσεις, που είναι ανοικτά στάδια και βρίσκονται σε Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο, δεν μπορούσαν να αλλάξουν χρήση και μόνο αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να συνεχίσουν να φιλοξενούν, ενώ παραχωρήθηκαν στους δήμους και μπήκαν τέτοιοι όροι -μεταξύ των οποίων ότι ο φορέας διαχείρισης που συστήνεται είναι Ανώνυμη Εταιρεία- οι οποίοι προβλέπουν την προσθήκη εμπορικών χρήσεων όπου είναι δυνατό, ώστε να εξασφαλιστεί η «βιωσιμότητά» τους, δηλαδή τα έξοδα λειτουργίας τους. Στην ουσία το πρόγραμμα μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης αφορά μόλις έξι εγκαταστάσεις.


Αμιγώς αθλητικές είναι οι εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, όπου φιλοξενούνται κυρίως ποδόσφαιρο και μπάσκετ, το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, που αποτελεί ένα από τα τρία βασικά προπονητικά κέντρα της Διεθνούς Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και χρησιμοποιείται από τις ομοσπονδίες κανόε καγιάκ, σλάλομ και κωπηλασίας.


Ο Σχοινιάς είναι ένα κέντρο άθλησης, αναψυχής και διαπαιδαγώγησης. Είναι ίσως η μοναδική εγκατάσταση που αρχίζει να βγάζει τα λεφτά που πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο έχει παραχωρηθεί στην Ελληνική Ιππική Ομοσπονδία και τη Φίλιππο Ενωση και φιλοξενεί τον ΟΔΙΕ, η Ναυταθλητική Μαρίνα Φαλήρου παραχωρήθηκε στο Δήμο Καλλιθέας και 70 θέσεις στην ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία, το γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό παραχωρήθηκε στον Εθνικό, ενώ η χρήση του ανοιχτού σταδίου χόκεϊ επίσης στο Ελληνικό παραχωρήθηκε στην ελληνική ομοσπονδία χόκεϊ για τα δύο χρόνια.


Γήπεδα που ξεράθηκαν απέναντι από την Τροχαία του Ελληνικού είναι το κέρδος έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ερημιά, εγκατάλειψη είναι οι ηπιότεροι χαρακτηρισμοί. Εξάλλου είναι γνωστή η περιπέτεια όσων παρέλαβαν τις εργατικές κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, που έμπλεξαν μέσα σ’ έναν κυκεώνα κακοτεχνιών…


Παραχωρήσεις που «βαλτώνουν»

Έξι χρόνια μετά την τέλεση των Ολυμπιακών βαλτώνουν παραχωρήσεις εγκαταστάσεων που έχουν καταντήσει ρημαγμένα κτίρια. Στον «αέρα» παραμένουν οι παραχωρήσεις των εγκαταστάσεων του μπιτς βόλεϊ στο Παλαιό Φάληρο, του γυμναστηρίου στο Γαλάτσι, που προβλέπεται να μετατραπεί σε σύμπλεγμα χώρων εμπορίου, ψυχαγωγίας, αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του ιστιοπλοϊκού κέντρου του Αγίου Κοσμά που προβλέπεται η μετατροπή του σε ψυχαγωγικό και εμπορικό συγκρότημα, αλλά και η δημιουργία πρότυπου υδροπάρκου στο σλάλομ κανόε καγιάκ στο Ελληνικό.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η αξιοποίηση του γηπέδου τάε κβο ντο στο Φάληρο, όπου σχεδιαζόταν να δημιουργηθεί διεθνές συνεδριακό κέντρο. Το πιο μεγαλόπνοο σχέδιο της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» έχει κι αυτό βαλτώσει. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε ο ανάδοχος να έχει αναδειχθεί ως το... Φεβρουάριο του 2008, ώστε το νέο διεθνές κέντρο να φιλοξενήσει τις πρώτες συνεδριακές εκδηλώσεις από το Σεπτέμβριο του 2009, τίποτε δεν προχώρησε και ούτε προβλέπεται να γίνει σύντομα.


Όσο για το πολυδιαφημισμένο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Ελληνικό και την απελευθέρωση της παραλίας για τους πολίτες της πρωτεύουσας παραμένει στον «πάγο», παρά τις εξαγγελίες και του πρωθυπουργού.


Μηδαμινά τουριστικά οφέλη για Αθήνα

Η Αθήνα δεν έχασε μονάχα την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά ήταν και μηδενικά τα τουριστικά οφέλη. Στη μοναδική βιομηχανία που διαθέτει η χώρα μας αποτύχαμε. Μελέτη του υπουργείου Οικονομίας, επί εποχής Αλογοσκούφη, αποφαίνεται ότι ο Νομός Αττικής δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τουριστικά το 2004, σε αντίθεση με τη Βαρκελώνη, επειδή δεν υπήρχε σχεδιασμός για την «επόμενη ημέρα».

Αντίθετα, ο νομός επιβαρύνθηκε πληθυσμιακά, καθώς πλήθος μεταναστών συνέρευσε για να εργαστεί στα Ολυμπιακά έργα, αυξάνοντας σήμερα την ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο που αργοπεθαίνει.


Σύμφωνα με την έκθεση που έστειλε στις Βρυξέλλες το 2007 η τότε κυβέρνηση για την έγκριση του Προγράμματος Αττική του νέου Κοινοτικού πακέτου (ΕΣΠΑ), οι υποδομές και η προβολή της Αττικής λόγω Αγώνων δεν έφεραν οφέλη. Ο λόγος είναι ότι «δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί επαρκώς οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με νέες χρήσεις, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουρισμού της Αττικής».


Στην έκθεση επισημαίνεται ότι… «γενικά, η Αθήνα δεν έχει κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει ακόμα την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για την ανάπτυξη του τουρισμού». Στην Ελλάδα η αύξηση του «τζίρου» στην τουριστική βιομηχανία, στην ατμομηχανή του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, ήταν οριακή. Τη διετία 2005-2006 επιτεύχθηκε μια ανακοπή …«της φθίνουσας πορείας», ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη στη Βαρκελώνη, ο αριθμός των επισκεπτών μεταξύ 1992-2000 αυξήθηκε κατά 67,6% και στο Σίδνεϊ μεταξύ 2001 και 2003 διοργανώθηκαν 97 διεθνή συνέδρια με 135.250 επισκέπτες.


Η έκθεση επισημαίνει την «έως σήμερα έλλειψη σχεδιασμού mega-γεγονότων στην Αττική, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έτσι ώστε να τοποθετηθεί η Αθήνα στον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών μητροπόλεων ως πόλων υποδοχής 12μηνου τουρισμού». Η Αθήνα δεν μπόρεσε να γίνει πόλος έλξης Ευρωπαίων για τον τουρισμό του Σαββατοκύριακου (city break) με ετήσια πρόσθετα τουριστικά έσοδα της τάξης των 10 δισ. ευρώ ποσό που είναι διπλάσιο του 2000, με 445.000 προβλεπόμενες νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα έπεσε στον γκρεμό…

Τώρα αισιοδοξεί ότι θα γίνει το συνεδριακό κέντρο στην παραλία και θα ανασάνει μετά από ένα χρόνο.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=27568

Απορρίπτουν το μοντέλο διοίκησης που προτείνει το υπουργείο Παιδείας οι Πρόεδροι των ΤΕΙ

Απορρίπτουν το μοντέλο διοίκησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προτείνει το υπουργείο Παιδείας, οι Πρόεδροι των ΤΕΙ που συνεδρίαζαν ως αργά χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους οι Πρόεδροι επισημαίνουν ότι οι θέσεις και οι απόψεις τους δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν από το υπουργείο Παιδείας.

Η Σύνοδος των Προέδρων, πάντως, «επιφυλάχθηκε να εξετάσει σε βάθος τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης εφαρμογής του προτεινόμενου μοντέλου, που μεταφέρει την ευθύνη διοίκησης από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα σε χώρους ξένους προς αυτήν, που όντως λειτουργούν με άλλα κριτήρια και αρχές. Ωστόσο, είναι πιθανόν, με την ευθύνη των ιδίων των ΑΕΙ, η με μέτρο επιλογή προσωπικοτήτων σε όργανα διοίκησης, ίσως να αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει σε ένα λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο μοντέλο Διαχείρισης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γίνει ένα ΑΕΙ αποτελεσματικό, αναγνωρίσιμο και κοινωνικά υπόλογο, δεν είναι το μοντέλο διοίκησης που προτείνεται. Αμφισβητεί ότι είναι δυνατό να υπάρξουν προσωπικότητες ισχυρές και ενεργές που θα ενταχθούν στο διοικητικό πλαίσιο των ΑΕΙ και θα υπηρετήσουν τον Θεσμό. Πρωτεύει η οικοδόμηση κουλτούρας ποιότητος στα ΑΕΙ καθώς και αντικειμενικής και αξιοκρατικής λειτουργίας, που δεν διασφαλίζονται με όσα διαλαμβάνονται στο κείμενο.

Η Σύνοδος προτείνει να μελετηθεί η ενσωμάτωση αρχών Διαχείρισης Ολικής Ποιότητος και διαδικασιών πιστοποίησης, παράλληλα με τον εμπλουτισμό των οργάνων διοίκησης, με επιλεγόμενες, από τα ίδια τα ΤΕΙ, ακαδημαϊκές προσωπικότητες σε περιορισμένο αριθμό».

Όσον αφορά στο θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι Πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων επισημαίνουν ότι σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ ο «Καλλικράτης» σε όλο το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων: «Στην θεματική ενότητα που αφορά στον εξορθολογισμό της χωροταξικής και θεματικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ, υπήρξε έντονη συζήτηση επί των κριτηρίων που πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν με ευθύνη των ιδίων ΑΕΙ, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αναμόρφωση του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας. Σήμερα είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση τής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο δυϊσμός μεταξύ της καθαρής ακαδημαϊκής και της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, πρέπει να σταματήσει και να ακολουθηθούν τα μοντέλα που εφαρμόσθηκαν σε αντίστοιχα με την Ελλάδα κράτη της Ευρώπης».

Και οι πρόεδροι καταλήγουν σχετικά με το θέμα αυτό: «Είναι απορίας άξιον γιατί το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην άποψη του δυϊσμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όταν σε αντίστοιχα μοντέλα αναμόρφωσης, που έχουν εφαρμοσθεί επιτυχώς σε άλλα κράτη, τα ΤΕΙ έγιναν είτε Πανεπιστήμια είτε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Πράξεις που δείχνουν την πολιτική ευαισθησία και υπευθυνότητα, στις χώρες αυτές, σε αντίθεση με το πνεύμα του κειμένου, που υποστηρίζει ένα διακριτό και υποβαθμισμένο ρόλο των ΤΕΙ έναντι αυτού των Πανεπιστημίων. Η πολιτική που θα ακολουθηθεί, πρέπει να λάβει υπ‘ όψιν τα ίδια και διαφανή κριτήρια για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος των Προέδρων και η Σύνοδος των Πρυτάνεων πρέπει να κληθούν να συγκροτήσουν μεικτές επιτροπές»

Οι μουσουλμανοι απαιτούν χώρο δημοσίων εκτελέσεων για αποκεφαλισμούς... θα τολμήσει να τους τον δώσει ο καραγκιόζης της Θεσσαλονίκης ή είναι κότα;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3IOUv_3-tcGTuFD-uunnQUDo6BgzWKhyphenhyphenen6riQmI7sl2C1Q-4z9sLUB83zTHosFLtVhypg0rRNuanYDFLb7mC06BT7jiKWQ5kfjq7l79Dc9nkC7kD10c-nXm4lzwVbv9BkFI07hGruxup/s400/SA+-+222.jpgΣαουδική Αραβία: 23 εκτελέσεις μέσα σε ένα χρόνο

Ένας Σαουδάραβας αποκεφαλίστηκε με ξίφος μετά την καταδίκη του για την δολοφονία αστυνομικού που επιχειρούσε να τον σταματήσει διότι παραβίαζε του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Μοσέν αλ Ντουσάρι πυροβόλησε τον αστυνομικό όταν επιχείρησε να τον σταματήσει διότι οδηγούσε ανάποδα σε δρόμο, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Ο αποκεφαλισμός του στην Χαρτζ, κοντά στο Ριάντ, αυξάνει σε 23 τον αριθμό των εκτελέσεων που έχουν αναφερθεί εφέτος στο κρατίδιο του Κόλπου.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVGbR8ijazRvotuyv94w33DpbmKBZKJM7uOGYu2jvBDIMfOFnFCm8pxHvxFIQfKGCfWOps3YM1lJvyNupptBW5Y22iCXEZXjPLu5tkx-abBhJa2aONhNsqMxAzrgPhe317-E30Ta4Yvcbv/s400/SA+-+33.jpgΤο 2009 είχαν αναφερθεί 67 εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία ενώ το 2008 είχαν ανακοινωθεί 102.

Εγκλήματα όπως ο βιασμός, ο φόνος, η ένοπλη ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. επισύρουν την ποινή του θανάτου βάσει της εξαιρετικά αυστηρής εκδοχής του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζεται στο βασίλειο.

Bravo kyr Yanni agori mou

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0RaydN7qWX0ChbyRe5RYBx6NBQKNTeBMMnNh0feogCHvbEDj0SPyk18BVNnUXyFq9lsmWb8uoDj75vDlmjmbxRLaQTLa2MADF54CcvpeO7wsxwX8wZmw9hEmCJB93rr-EifTaDWRjz_k/s1600/hurriyet+mpoutaris+tourkoi+kemal+atatourk.jpgΤα κατάφερε τo "αγόρι" μας!!!
Πήρε τα μπράβο των Τούρκων που τον ενδιέφεραν... όσο για τη μήνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων για τις μαλακίες που είπε, την έχει γραμμένη στα παπάρια του όπως θα έλεγε κι ο ίδιος

Διαβάστε τα εγκώμια (ειδικά στα σχόλια) των Τούρκων εδώ

Βέβαια ότι και να κάνει το τσίρκο πρέπει να φροντίσει να φυλάσσεται και καλά... αλλιώς θα το φτιάχνει κάθε βδομάδα μιας και κάθε βδομάδα θα του το διαλύουμε...

Ρήγμα στις σχέσεις Κοντογεώργου -Μπακογιάννη

Πολιτικό διαζύγιο των πρώην "κολλητών"..

Άστραψε και βρόντηξε ο Κώστας Κοντογεώργος εναντίον όλων αυτών που εκ των έσω,όπως λέει, τον πολεμήσανε βρόμικα και συμμετείχαν στον ενδοπαραταξιακό πόλεμο που τον έφερε μακριά και έξω απο την καρέκλα του Αντιπεριφερειάρχη
Ευρυτανίας.

Ας σταθούμε όμως στις ριπές που έριξε εναντίον της Ντόρας και μάλιστα λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση στου κόμματός της.

Λέγοντας και τονίζοντας με αιχμηρό τρόπο ότι... "εγώ δε είμαι αποσκευή κανενός" , "ο τόπος δεν έχει ανάγκη από νέο κόμμα" και "στις 21 Νοεμβρίου είναι Κυριακή και θα πάω για κυνήγι"..αφήνει σαφώς υπονοούμενα για την στάση του από εδώ και στο εξής προς την οικογένεια Μπακογιάννη και την αλλαγή των πολιτικών αλλά και προσωπικών σχέσεων που θα έχει απέναντί τους.

Όλα αυτά βέβαια έρχονται μετά από τη ήττα του στις εκλογές από τον Καραμπά και την μη στήριξη της Ντόρας προς το Χειμάρα αλλά και την "επιφανειακή" στήριξη της προς το πρόσωπό του .

Καθαρά δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από την στάση της Ντόρας στην προεκλογική περίοδο, ο Κώστας Κοντογεώργος,δεν μασάει τα λόγια του και τονίζει ότι ενώ έκανε πάρα πολλά και στήριξε πολλές φορές την ίδια και τις πολιτικές επιλογές της δυστυχώς δεν
ανταπέδωσε έστω και στο ελάχιστο.

Έχουμε να ακούσουμε πολλά και δούμε περισσότερα για το ρήγμα αυτό που άνοιξε μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

prassia-eyrytanias.blogspot.com

Κι άλλα ρεκόρ ΠΑΣΟΚ

Κατόρθωμα ΠΑΣΟΚ:
Πέτυχαν 10 από τις θλιβερότερες πρωτιές στην Ευρώπη:

http://s.enet.gr/resources/2010-11/ke211110p001-thumb-large.jpg
http://s.enet.gr/resources/2010-11/2_2ftimes-thumb-large.jpg

Βάζουν χέρι και στο εφάπαξ... ενώ η Τρόϊκα τους προειδοποιεί: "Κάντε απολύσεις και όχι μετατάξεις"

Ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ κ. Πολ ΤόμσενΣύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θέτουν πλέον ανοιχτά θέμα κατάργησης ή στην καλύτερη περίπτωση δραστικής περικοπής του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και αρνούνται τις μετατάξεις από ΔΕΚΟ σε Δημόσιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, όταν αυτοί μιλούν για μείωση του δημόσιου τομέα, εννοούν απολύσεις.

Επίσης από τώρα γίνεται προετοιμασία του Plan B ώστε σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού, να γίνει αυτόματα περικοπή κατά 8%-10 % στους μισθούς του στενού δημόσιου τομέα στις αρχές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές του «ΘΕΜΑτος», κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματούχοι της τρόικας κύριοι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάας Ντερούζ (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είπαν ευθέως στους Ελληνες υπουργούς: «Τι σημαίνει εφάπαξ και μετατάξεις υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ στον δημόσιο τομέα; Πρώτα κάντε αναλογιστικές μελέτες και εάν τα Ταμεία αντέχουν, τότε δώστε το εφάπαξ. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε πώς θα μειώσετε το σπάταλο κράτος εάν κάνετε μετατάξεις των εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ σε άλλες υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα». Επί της ουσίας οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ έβαλαν ευθέως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά τρία «καυτά» θέματα:

Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ όταν αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία. Αφού έδειξαν να αιφνιδιάζονται καθώς δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του (το ανακάλυψαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της Eurostat), είπαν στους υπουργούς ότι «δεν έχουν αντίρρηση να χορηγείται υπό προϋποθέσεις το συγκεκριμένο βοήθημα».

Αναλογιστικές μελέτες

Ομως εξήγησαν ότι «είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες στα Ταμεία του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Εάν από τις μελέτες αυτές προκύψει ότι τα Ταμεία έχουν τα κεφάλαια να το χορηγούν, τότε μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει είτε να μειωθεί αναλογικά είτε να περικοπεί», επεσήμαναν με κατηγορηματικό τόνο οι αξιωματούχοι των δανειστών μας. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι το πρόβλημα των Ταμείων είναι χρόνιο και ήδη η αναμονή του εφάπαξ υπερβαίνει σήμερα τα δύο χρόνια.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε τους συνομιλητές τους εκτός κυβέρνησης, όπου και ανέλυσαν το όλο θέμα οι άνθρωποι της τρόικας, είναι ότι το θεώρησαν υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς κάλυψη (unfunded liability). Δηλαδή, θεωρούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισπράττουν πόρους από τους εργαζομένους για τη συγκέντρωση του εφάπαξ, γεγονός που δεν είναι αλήθεια, καθώς παρακρατείται από τον μισθό τους, αλλά δυστυχώς η διαχείριση αυτού του κεφαλαίου είναι προβληματική, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε στις μετατάξεις των εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ στον δημόσιο τομέα. «Τι σημαίνει μετατάξεις;» αναρωτήθηκαν οι τρεις αξιωματούχοι. «Με αυτόν τον τρόπο δεν μειώνονται οι δαπάνες του Προϋπολογισμού. Οσοι φύγουν από τις ΔΕΚΟ ή θα πρέπει να απολυθούν ή να αποχωρήσουν με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», εξήγησαν κατηγορηματικά οι κύριοι Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ.

Καλοκαίρι

Επιπρόσθετα, οι αξιωματούχοι της τρόικας στις συναντήσεις που είχαν με τον Ελληνα υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξήγησαν την ανάγκη η κυβέρνηση να ετοιμάσει από τώρα αντίμετρα, τα οποία θα ληφθούν στην περίπτωση που έως το καλοκαίρι του 2011 θα βρεθεί εκτός στόχων ο νέος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Μία από τις προτάσεις που έγιναν στον κ. Παπακωνσταντίνου ήταν να σχεδιαστούν επί χάρτου επιπλέον περικοπές στις αποδοχές (επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα, θέρους) των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Αυτό όμως προς το παρόν δεν υιοθετήθηκε, καθώς η δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι το 2011 δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή μισθών και συντάξεων. Κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει την επιτυχία του φιλόδοξου Προϋπολογισμού, ούτε να προβλέψει το διεθνές περιβάλλον και τις ραγδαίες εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

-50% οι μισθοί σε όλες τις ΔΕΚΟ

Δραματικές μειώσεις που αγγίζουν ακόμα και το 62% στους μισθούς των 23.000 εργαζομένων που εργάζονται σε 50 ζημιογόνες και κερδοφόρες Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) φέρνει ο νέος Προϋπολογισμός του 2011 για όσους υπαλλήλους δεν μεταταγούν ή δεν αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο ή συνταξιοδότηση. Και όλα αυτά μόλις σε μία διετία.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Προϋπολογισμού, από 4.140 ευρώ ανά μήνα (ή 58.000 ευρώ κατ’ έτος) που ήταν το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στις ΔΕΚΟ το 2009 -μαζί με τα επιδόματα και τις εργοδοτικές εισφορές- θα μειωθεί το επόμενο έτος στα 2.614 ευρώ (36.600 ευρώ κατ’ έτος). Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα λαμβάνει κάθε μήνα καθαρά περίπου 1.600 - 1.700 ευρώ από 2.700 - 2.800 «που έβαζε στην τσέπη του» μόλις 12 μήνες πριν.

Τι θα κοπεί και από πού

Η κυβέρνηση προχωρεί σε μεγάλες περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων, με δεδομένο ότι το κονδύλι των μισθών στις ΔΕΚΟ θα είναι μειωμένο κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Θα φτάσει δηλαδή στα 833 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010 (μεσοσταθμική μείωση 25%) και 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Το μεγαλύτερο πλήγμα επέρχεται για τους εργαζόμενους στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, καθώς η συνολική μισθολογική δαπάνη από 44.400 ευρώ που ήταν το 2009 ανά εργαζόμενο θα υποχωρήσει στα 17.000 ευρώ το 2011 (μείωση 61,7%).

Στο μισό οι αποδοχές και στις κερδοφόρες

  • n Κοινωνία της Πληροφορίας. Από 106.000 ευρώ ανά εργαζόμενο το 2009 η μέση μισθολογική δαπάνη υποχωρεί στα 45.600 (-57%) το 2011. Στο α’ εξάμηνο του έτους η εταιρεία είχε ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ.
  • n ΤΕΟ (Ταμείο Οδοποιίας). Από 70.500 οι ετήσιες αποδοχές θα υποχωρήσουν στις 35.200 το 2011 (-50%). Η εταιρεία είχε κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2010 3,1 εκατ. ευρώ
  • n ΟΑΣΑ. Από τις 50.000 ευρώ που ήταν οι ετήσιες αποδοχές το 2009 μειώνονται στις 26.800 για το 2011 (-46,4%). Η εταιρεία στο α’ εξάμηνο είχε ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 2,6 δισ. ευρώ.
  • n ΟΔΙΕ (ιπποδρομίες). Το 2009 δαπανούσε για κάθε εργαζόμενο 81.300 ευρώ. Το 2011 η δαπάνη θα υποχωρήσει στα 48.000 ευρώ. Η εταιρεία είχε ζημιές στο α’ εξάμηνο του 2010 πάνω από 11 εκατ. ευρώ.
  • n ΕΘΕΛ. Κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων το 2009 κόστιζε 49.000 ευρώ. Το 2011 θα κοστίζει 34.150 (-30%). Η εταιρεία είχε ζημιές 67 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο).
  • n ΗΣΑΠ. Στον Ηλεκτρικό ο κάθε εργαζόμενος κόστιζε πριν από δύο χρόνια 76.250 κατ’ έτος. Από του χρόνου η δαπάνη αυτή περιορίζεται στα 54.600 ευρώ (-28%). Οι ζημιές στο α’ εξάμηνο άγγιξαν τα 21 εκατ. ευρώ.

Το 2009 το κράτος για τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ δαπάνησε 574 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους, ενώ ο συνολικός δανεισμός τους ανέρχεται σήμερα στα 12 δισ. ευρώ. Μάλιστα, έξι από αυτές (ΕΑΣ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, Κοινωνία της Πληροφορίας και Ιππόδρομος) έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις αυτές ή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή το κράτος που είναι ο μοναδικός μέτοχος να προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι αδύνατον.



ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Πείτε μας κ.Καρούντζο..πού είναι τα όρια της ανευθυνότητας και της ανεπάρκειας επιτέλους ;

Έντονή ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους πολίτες της Κρήτης οι απαράδεκτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου όταν μετά από διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι γεννήτριες δεν λειτούργησαν, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Νεογνών να προσφέρουν με τα χέρια αναπνευστική υποστήριξη στα μωρά και τους αρρώστους που βρισκόταν στον αναπνευστήρα, ενώ σταμάτησαν και τα χειρουργεία που βρισκόταν σε εξέλιξη για περίπου 6 λεπτά, όσο δηλαδή διήρκεσε το μπλακ άουτ .
Η συνέχεια στο irakliotikosteki.blogspot.com

Στο 2ο ή 3ο τρίμηνο του 2011 «βλέπουν» ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας οι Financial Times

Κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2011 εκτιμούν οι Financial Times πως θα λάβει χώρα η «επικείμενη» ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της αφερεγγυότητας των εθνικών οικονομιών, μετά την αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος της Ιρλανδίας- η προσοχή θα ξαναστραφεί στην Ελλάδα καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των ελέγχων από το κλιμάκιο της τρόικας.

Ως πραγματικότητα ορίζεται η επικείμενη ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, για την οποία οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι διαφωνούν ως προς τη χρονική στιγμή εκδήλωσής της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποιοι πιστεύουν ότι η «δραματική, σοκαριστική ανακοίνωση και η αλλόφρων δημόσια αντίδραση θα έπρεπε να συμβούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ άλλοι θεωρούν καταλληλότερη στιγμή το τρίτο τρίμηνο».

Το τρίτο τρίμηνο θεωρείται πως είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων, ωστόσο οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη και ίσως επισπεύσουν τις εξελίξεις, αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο του έτους ελεύθερο για διακοπές.

Οι Έλληνες και οι σύμβουλοί τους, συνεχίζει το δημοσίευμα, συνειδητοποιούν ότι η «επιτυχής» ολοκλήρωση της τριετούς διαδικασίας προσαρμογής θα αποτελούσε καταστροφή για τον ισολογισμό της χώρας. Όπως εξηγεί ο συντάκτης, τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν αυτή την περίοδο αποπληρώνονται σε ένα μεγάλο μέρος με νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με χρήματα της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμή χρέη που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθεί. «Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια οι Financial Times επικαλούνται δικηγόρους που ειδικεύονται στις εθνικές πτωχεύσεις, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εφόσον το 90% του ελληνικού χρέους υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, οι όροι μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας στην ουσία όλους τους πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν τους όρους αυτούς. Αντίθετα, επαναλαμβάνει ο συντάκτης, τα δάνεια από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν μπορούν στην ουσία να αναδιαρθρωθούν, διότι η Ελλάδα αντίθετα με την Αργεντινή το 2001 θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση από αυτές τις πηγές και μετά την πτώχευση, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Το παρασκήνιο με τους λιγνίτες και η «πόρτα» στην Μπιρμπίλη

Η υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΜε τις Βρυξέλλες να έχουν αναλάβει ρόλο μεσάζοντα πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει έτοιμες λιγνιτικές μονάδες σε ιδιωτικά συμφέροντα, ώστε να ανοίξει «αποτελεσματικά» η αγορά ενέργειας, οι εκπρόσωποι της τρόικας γύρισαν, σε μια επίδειξη δυσαρέσκειας, την πλάτη στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και δεν πήγαν καν στο ραντεβού της Παρασκευής.

Η ισχυρή πίεση που ασκείται με μοχλό την Κομισιόν, αρχικά για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, και τώρα για ενοικίασή τους (για 15+5 χρόνια) σε ιδιώτες παίκτες της αγοράς, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να προμηθεύονται λιγνίτη σε τιμή κόστους, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δυνατότητα που θα αποκτήσουν να διαμορφώνουν τις τιμές χονδρικής τιμής ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος).

Από την ΟΤΣ εξαρτάται αν και πόσο θα δουλέψουν οι έξι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου που έχουν φτιάξει στην Ελλάδα ιδιώτες παίκτες (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.ά.), οι οποίες, λόγω του υψηλότερου κόστους καυσίμου, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον φτηνό λιγνίτη που χρησιμοποιεί αποκλειστικά η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην «μπαίνουν στο σύστημα» και να λειτουργούν με επιδοτήσεις.

Δεδομένης της απροθυμίας που δείχνει, από τη μια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω πολιτικού κόστους να προχωρήσει σε διαγωνισμούς παραχώρησης λιγνιτικών κοιτασμάτων και, από την άλλη, της αδιαφορίας που δείχνουν λόγω οικονομικού κόστους οι επιχειρηματίες, το βάρος των πιέσεων για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη έχει μεταφερθεί μοιραία σε άλλες λύσεις, που θεωρούνται «ισοδύναμου αποτελέσματος» με την απευθείας πώληση μονάδων.

Με τη ΓΕΝΟΠ να θεωρεί ως «αιτία πολέμου» τη λύση της ενοικίασης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ -που πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για λογαριασμό των ιδιωτών-, η κυβέρνηση προωθεί στις Βρυξέλλες το σενάριο της ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ με εταιρείες τρίτων χωρών (swaps). Πρόκειται για μια πρόταση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα παραχωρεί προς πώληση στην ελληνική αγορά προκαθορισμένες ποσότητες ενέργειας σε εταιρείες τρίτων χωρών (Ιταλική Edison, Κύπρος και Βουλγαρία), και παράλληλα θα παίρνει από τις ίδιες εταιρείες ισχύ ίσης αξίας για να την πουλά στις συγκεκριμένες ξένες αγορές.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε την Παρασκευή ιδιαίτερα κρίσιμη τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης ακόμη και μέχρι αύριο, Δευτέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αντώνης Σαμαράς: Δεν συνεργαζόμαστε με όσους αποδέχονται το Μνημόνιο

http://static.doldigital.net/webstatic/42C89A3CD50B7448A23665D6A37F3EB0.jpgΑρνητικός στην προοπτική συναινέσεων με την κυβέρνηση με τα υφιστάμενα δεδομένα εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Έχω ήδη καθήσει στο τραπέζι περισσότερες από μία φορές. Ας μην κρυβόμαστε. Κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα, τα οποία σήμερα δεν τα βλέπω. Εκτός αν ως 'συνεννόηση' η κυβέρνηση εννοεί την προσχώρησή της στις δικές τις θέσεις. Κι αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει», τονίζει ο κ.Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει, παράλληλα το ενδεχόμενο κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τεχνοκράτες σε θέσεις-κλειδιά, υποστηρίζοντας πως «είναι ευθύνη του πολιτικού να λαμβάνει αποφάσεις».

«Οι τεχνοκράτες είναι χρήσιμοι να λένε τη γνώμη τους, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη και κάποιος πρέπει να κάνει τη σύνθεση. Αυτό είναι δουλειά του πολιτικού», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στην ορθότητα της αντιμνημονιακής προσέγγισης και τονίζει ότι έχει δικαιωθεί η θέση του και πως απατείται άμεση αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

«Η θέση μας επαληθεύτηκε πλήρως από τα ίδια τα αποτελέσματα του Μνημονίου, που έχει ήδη πέσει έξω σε όλους τους στόχους του, διότι η ύφεση απορρόφησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πάρθηκαν», τονίζει ο κ. Σαμαράς.

Και προσθέτει ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που εμφανίστηκε ως σωτηρία ήταν καταστροφή.

«Με το πρόγραμμά μας μπορεί μέσα σε 18 μήνες να μηδενιστεί και το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα», υπογραμμίζει, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μαζικές απολύσεις του Δημοσίου είναι λάθος πολιτική.

Τέλος ο κ.Σαμαράς απορρίπτει ως αστειότητες ότι έχει εγκλωβιστεί σε μία ομάδα «Ταλιμπάν» της απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ προαναγγέλλει αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του κόμματός του.

«Ασφαλώς θα γίνουν αλλαγές. Κάθε κόμμα κάνει αλλαγές, γιατί αλλιώς παθαίνει αγκύλωση. Αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω εκείνα που δούλεψαν και πέτυχαν να μειώσουν τη διαφορά της ΝΔ από 10,4 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις 2 μέσα σε ένα χρόνο», τονίζει ο κ.Σαμαράς και προσθέτει: «Όταν θα έρθουμε εμείς στη διακυβέρνηση θα βρεθούμε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι το ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο εμείς πολιτευόμαστε σήμερα με ευθύνη».

tovima.gr

Ψάχνουν τον Γ Σνάϊπς για να τον βάλουν φυλακή

http://static.doldigital.net/webstatic/AA70D80C565F022C33C3AD393E8642BE.jpgΝα παραδοθεί στις αρχές ώστε να εκτίσει την ποινή φυλάκισης, τριών ετών, που του έχει επιβληθεί για φοροδιαφυγή, καλείται, με δικαστική εντολή, ο διάσημος πρωταγωνιστής Γουέσλι Σνάιπς. Άγνωστο παραμένει το χρονικό περιθώριο που έχει για να παραδοθεί.

Άγνωστο παραμένει το χρονικό περιθώριο που έχει για να παραδοθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνήγοροί του ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

O δικαστής της Φλόριντα Γουίλιαμ Τέρελ Χότζες απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του Σνάιπς να επανεξεταστεί η ποινή που του έχει επιβληθεί και να υπάρξει νέα δίκη.

«Ο κατηγορούμενος Σνάιπς έτυχε δίκαιης δίκης. Ήρθε η ώρα να εκτίσει την ποινή του» αναφέρει στην απόφασή του ο Αμερικανός δικαστής.

Αυτό το διάστημα, ο Γουέσλι Σνάιπς βρίσκεται στην Ατλάντα για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του «παραμένει ψύχραιμος και αισιόδοξος».

Τον Απρίλιο του 2008, ο 48χρονος ηθοποιός κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή κατά τα έτη 1999, 2000 και 2001.

Οι δικηγόροι του είχαν ασκήσει έφεση και έκτοτε πα

tovima.gr

Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων στα νοσοκομεία από 22-28 Νοεμβρίου

Χωρίς χρήματα θα εξετάζονται από Δευτέρα άποροι και ανασφάλιστοι «Συσσίτια, άστεγοι σε κάδους σκουπιδιών, άνθρωποι-σκουπίδια, πολλαπλασιασμός της επαιτείας και της εγκληματικότητας, τραυματίζουν ήδη την καθημερινότητα και αποτελούν σήμα κινδύνου. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής. Ενώ στα δημόσια νοσοκομεία η έλλειψη υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού είναι πρωτοφανής και επιδεινώνεται καθημερινά...».

Χωρίς χρήματα θα εξετάζονται από Δευτέρα άποροι και ανασφάλιστοι «Η πολιτική της κυβέρνησης παρασύρει ταχύτατα την ελληνική κοινωνία σε κάτι πιο βαθύ από μια συνηθισμένη οικονομική κρίση. Τη σέρνει σε μια ανθρωπιστική κρίση», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, ανακοινώνοντας την εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, 22-28 Νοεμβρίου.

«Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής των αποκλεισμών από τις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές στη σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων, με βασικότερο τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από τη Δευτέρα, να προσέλθουν στα νοσοκομεία και δεν θα πληρώσουν εισιτήριο 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία αλλά ούτε και διάφορες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες επιθυμούν να υποβληθούν.

Χθες τονίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και άποροι αλλά επειδή δεν έχουν βγάλει χαρτί απορίας δεν μπορούν να έχουν ιατρική περίθαλψη, ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων, όπως επισήμανε ο Θ. Ζδούκος, μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, «μειώθηκε δραματικά το εισόδημα όλων των υγειονομικών που ζουν από τον μισθό τους και που με αυτοθυσία κρατούσαν ζωντανό το ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η περικοπή των υπερωριών και των προγραμμάτων εφημεριών αύξησε τις ώρες αναμονής για τους ασθενείς στα επείγοντα, τον κίνδυνο λαθών εξαιτίας της κόπωσης γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρα τμήματα στα νοσοκομεία μένουν ακάλυπτα από κρίσιμες ειδικότητες, ιδιαίτερα στην επαρχία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Την Τρίτη στο ΣτΕ η τελική νομική μάχη για το μνημόνιο

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα κάθονται πολύ πιο άνετα στα έδρανά τους.

Φρόντισε γι' αυτό η εισήγηση των συμβούλων Ε. Σαρπ και Σπ. Χρυσικοπούλου, η οποία «νομιμοποιεί» πλήρως τα κυβερνητικά μετρα σκληρής λιτότητας που επέβαλε το μνημόνιο.

Οι δικηγόροι πάντως όσων προσέφυγαν εναντίον του (ΔΣΑ, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι) δεν το βάζουν κάτω. Ετοιμάζονται για την «ύστατη νομική μάχη», στην οποία θα αντιπαραθέσουν με αξιοπρέπεια τις θέσεις τους.

Αυτό που τους ενόχλησε όμως ιδιαίτερα είναι ο εύκολος και συνοπτικός τρόπος με τον οποίον η εισήγηση απορρίπτει πλήρως τη νομική τους επιχειρηματολογία, για να υιοθετήσει χωρίς κάποιο πειστικό επιχείρημα τις κυβερνητικές θέσεις. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν, πρόκειται για μια αντιγραφή των αιτιολογικων εκθέσεων της κυβέρνησης και μια περιγραφή των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων που συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους έλληνες πολίτες με την απειλή της πτώχευσης.

Το αξιοπερίεργο είναι εδώ, πως μετά τη γνωστοποίηση της εισήγησης, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση επί της υποθέσεως, η συζήτηση της οποίας εκκρεμεί, ενώπιον της ολομέλειας!

Στην ανακοίνωσή του το ανώτατο δικαστήριο, αναλύοντας την εισήγηση, θεωρεί περίπου ως δεδομένο ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί δεσμευτικό νομικό κείμενο και διεθνή συνθήκη, η οποία έπρεπε να υπερψηφισθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων από τη Βουλή! Αυτό όμως είναι ένα από τα αιτήματα ακύρωσης που καλούνται να κρίνουν μεθαύριο Τρίτη, οι ανώτατοι δικαστές!

Αυτό που προξενεί επίσης εντύπωση στην εισήγηση είναι το γεγονός ότι η έννοια του δημόσιου συμφέροντος ταυτίζεται με τα ταμειακά συμφέροντα του Δημοσίου και τίθεται εκτός της δικαστικής κρίσης, ως «υπέρτατος νομος» που δικαιολογεί τα πάντα.

Οι εισηγήτριες μοιάζουν πράγματι περισσότερο τρομοκρατημένες και από την ίδια την κυβέρνηση, καθώς δέχονται ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων ήταν τα πιο πρόσφορα και κατάλληλα μέτρα σε σχέση με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία δεν αποδίδει άμεσα.

Ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος δεν εξεπλάγη από την εισήγηση και επιμένει πως τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά. «Υπάρχει», λέει, «προσβολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κεκτημένου. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη, τα μέτρα όπως ελήφθησαν, ισοδυναμούν με ασύμμετρη πτώχευση, καθώς το σύνολο των βαρών έπεσε στους ώμους των αδυνάτων. Υπάρχει σαφώς μια προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, που καθιστά τα μέτρα, συνταγματικώς αθέμιτα. Για να μην συμβεί αυτό, έπρεπε τα μέτρα προσαρμογής να συνοδευθούν με αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαστικός έλεγχος συνταγματικότητας στην Ελλάδα είναι σκιώδης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο», καταλήγει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πολλά τα λεφτά για τον Πορτογάλο...

Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια θα μου πείτε και ίσως να μην έχετε και άδικο... Όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω τα λεφτά που θα πάρει ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού για τον επόμενο ενάμιση χρόνο...

Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

Είναι ένας από εμάς... είναι το παιδί του λαού μας... είναι και μετανάστης

Μπορεί να ΜΗΝ του κολλάγαμε τα ένσημα αλλά πήρε τα εύσημα του ΔΝΤ Είναι ένας από εμάς... είναι το παιδί του λαού μας... είναι και μετανάστης



stoxasmos-politikh.blogspot.com

Στο 15,9% του ΑΕΠ οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο!

Όταν ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν προφανώς εννοούσε τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία σύμφωνα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποβλήθηκε στη Βουλή,ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρέη προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί από εφορίες και τελωνεία, αλλά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών αδυνατεί να τα εισπράξει...

Είναι χαρακτηρστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή τα 36,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτουν κατά 1,5 φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα εισπράττεται ετησίως μόλις το 56,8% και τα υπόλοιπα προστίθενται στα ήδη λιμνάζοντα χρέη, ενώ μέρος αυτών διαγράφεται...

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που άγγιξε τα 36,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010, που είναι 21,9 δισ. ευρώ, λύνοντας αυτομάτως το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας!
politicanea.blogspot.com

Σαν απλός πολίτης για την εισήγηση της κ. Μαίρης Σαρπ στο ΣτΕ.

Δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα της εισήγησης στο ΣτΕ όσο αφορά προσφυγή κατά του μνημονίου. Χωρίς να είμαι νομικός αλλά σαν απλός πολίτης θα διατυπώσω κάποιες σκέψεις.

Απόσπασμα 1ο) "Το μειονέκτημα της μερικής απώλειας αποδοχών ή συνταξιοδοτικών παροχών, ως μέρος των μέτρων που επέτρεψαν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, αντισταθμίζεται από το πλεονέκτημα της αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας και της συνέχισης καταβολής μισθών και συντάξεων"

Η ανωτέρω κρίση είναι καθαρά πολιτική. Είναι γνωστό ότι τα ποσά που λαμβάνονται απ’ το μηχανισμό στήριξης χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και όχι σε πληρωμές μισθών και συντάξεων. Η χρεοκοπία δεν έχει αποφευχθεί αλλά έχει μετατεθεί για αργότερα, εξ άλλου οι μειώσεις μισθών και συντάξεων προκαλούν οικονομική ύφεση και μας οδηγούν σε πιθανή χρεοκοπία όπως ισχυρίζονται πολλοί οικονομολόγοι .

Απόσπασμα 2ο) Η εισηγήτρια του ΣτΕ υποστηρίζει ότι τα μέτρα δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ανάγκη μείωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους της χώρας, ενόψει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στα πλαίσια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της χώρας υπάρχουν υπεύθυνοι και το θέμα της απόδοσης ευθυνών είναι και πολιτικό και της δικαιοσύνης, τα ποσά του ελλείμματος καθώς και του χρέους έχουν οδηγηθεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που όλοι γνωρίζουν. Η εισηγήτρια δεν κάνει λόγο γι’ αυτό και αποφεύγοντάς το εμμέσως πλην σαφώς δέχεται να «τιμωρηθούν» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς να φταίνε και οι υπαίτιοι να μην έχουν καμία επίπτωση. Είναι αστήρικτο το «τα φάγαμε όλοι μαζί τα λεφτά» του κ. Πάγκαλου.

Απόσπασμα 3ο) Οι περικοπές δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας αλλά ούτε και το δικαίωμα της περιουσίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Αναρωτιέμαι που βρίσκει στα μέτρα η εισηγήτρια την αναλογικότητα και την ισότητα, μάλλον δεν κατοικούμε στον ίδιο τόπο. Οι τεράστιες περιουσίες που έχουν όσοι καταλήστεψαν το δημόσιο και δέχονταν «δωράκια» απ’ τις πολυεθνικές, γεγονότα γνωστά σε όλους, παραμένουν ανέπαφες και μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους γελούν σε βάρος των Ελλήνων. Έχει κάποιος υπεύθυνος υπολογίσει πόσα δις ευρώ έχουν καταχραστεί οι επιτήδειοι τα τελευταία χρόνια;

Απόσπασμα 4ο)Αν και αναγνωρίζει ότι επέρχεται επέμβαση σε περιουσιακά δικαιώματα, υποστηρίζει ότι λαμβάνεται πρόνοια με τους νόμους 3833 και 3845/2010, ώστε οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα και ότι εξασφαλίζεται δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του γενικού συμφέροντος και την ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πως ορίζει το βιώσιμο επίπεδο η εισηγήτρια; Μία απλή επίσκεψη σε χώρους όπου κινούνται οι Έλληνες πολίτες (λαϊκές αγορές, τράπεζες, σουπερμάρκετ, καφενεία κτλ) μας πείθει για το αντίθετο. Οι πολίτες στενάζουν απ’ την ακρίβεια, τα δάνεια, την έλλειψη χρημάτων, την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κτλ) την φτώχεια. Που βλέπει την δίκαιη ισορροπία όταν όπως προανέφερα όσοι πλούτισαν με παράνομο τρόπο δεν θίγονται ούτε κατ’ ελάχιστο;

Πιθανό είναι νομικά να έχει δίκιο η εισηγήτρια αν και θα αντικρουστεί η εισήγησή της νομικά από τους ειδικούς και θα κριθεί η προσφυγή απ’ την ολομέλεια αλλά κοινωνικά είναι ανάλγητη και πολιτικά έκθετη γιατί η κρίση της οφείλει να είναι νομική και όχι πολιτική. Υπάρχουν πολλές πολιτικές απόψεις που υποστηρίζουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που εισηγείται, γιατί τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής;

Το δίκαιο είναι να πληρώσουν για το σημερινό χάλι αυτοί που το δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι, δεν «τα φάγαμε μαζί τα λεφτά», αυτό είναι σίγουρο.

http://ideopigi.blogspot.com/2010/11/blog-post_7380.html

Γ. Πανάρετος: Να καταργηθεί το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας λόγω οικογενειοκρατίας

Λόγω φαινομένων «ακραίας οικογενειοκρατίας», ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος, με έγγραφο που έστειλε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνει την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και την απαλοιφή του από το μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων Εξετάσεων. Για τους φοιτητές που είναι τώρα γραμμένοι στην Κοινωνική Θεολογία, ο κ. Πανάρετος προτείνει την ένταξη τους στο Τμήμα Θεολογίας.

Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «το διδακτικό του προσωπικό απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Επισημαίνει επίσης την ύπαρξη «σωρείας παρανομιών» (όπως χορήγηση διδακτορικών με επιβλέποντες τους γονείς των υποψηφίων και διπλών πρακτικών συνεδριάσεων εκλεκτορικών σωμάτων) και την παραβίαση κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας που είχαν ως αποτέλεσμα πολλαπλές ακυρώσεις διορισμών μελών ΔΕΠ που είχαν γίνει από το Τμήμα.

Ως γνωστόν, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος κ. Παναγιώτης Χριστινάκης είχε την εποπτεία του διδακτορικού της θυγατέρας του Ειρήνης Χριστινάκη, η οποία μετά την απόκτηση του τίτλου εξελέγη αμέσως Επίκουρος Καθηγήτρια και στη συνέχεια κατευθείαν τακτική καθηγήτρια. Επίσης, εξελέγη επίκουρος καθηγητής ο κ. Αθανάσιος Γλάρος, σύζυγος της κ. Ειρήνης Χριστινάκη. Η κυρία Ελένη Χριστινάκη (σύζυγος του Παναγιώτη) είναι αυτή καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα και διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.

tovima.gr