28 Νοεμβρίου 2010

Τι λένε τα μέχρι τώρα έγγραφα της wikileaks, που έχουν διαρρεύσει

Από τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα έγγραφα της wikileaks προκύπτει ότι:

- Σχεδόν όλες οι αραβικές χώρες που έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να επιτεθεί στο Ιράν
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θεωρείται αναξιόπιστος, ενώ την Μέρκελ την αποκαλούν Teflon-Merkel επειδή προφανώς δεν κολλάει τίποτα πάνω της
- Με εντολή της Χίλαρυ παρακολουθούντα αντιπρόσωποι κρατών στον ΟΗΕ, ακόμα και ο ίδιος ο ΓΓ Μουν. Παρακολουθούνται, τηλέφωνα, κάρτες κ.λπ

Τα καλύτερα αφορούν τους γείτονές μας:
-Φοβούνται ότι ο Ερντογάν αποβλέπει στη δημιουργία ισλαμικού κράτους και τον περιγράφουν σαν αυθάδη ισλαμιστή
-Ο Νταβούτογλου είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον Ερντογάν και τον επηρεάζει πολύ ενώ έχει και νεοθωμανικά οράματα για ανβίωση της Οθ. αυτοκρατορίας.
-Πολλά μέλη του κόμματος του Ερντογάν είναι μέλη μιας μουσουλμανικής αδελφότητας.
-Ερντογάν, συμβουλοί του και Νταβούτογλου δεν πολυσκαμπάζουν από εξωτερική πολιτική.
-Ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει ισλαμιστές Τραπεζίτες σε υψολόβαθμες θέσεις.
-Σύμβουλος του κόμματος του Ερντογάν είπε επί λέξη σε αμερικάνο διπλωμάτη και αυτός το μετέφερε στην Ουάσιγκτον: Θέλουμε πίσω την Ανδαλουσία και θέλουμε εκδίκηση για την ήττα του 1683 στη Βιέννη.

Αυτά αύριο περισσότερα

Προέλευση των εγγράφων της wikileaks

Κλικ στα κόκκινα γράμματα κάτω αριστερά του χάρτη για να δείτε από που προέρχονται τα έγραφα κάθε χρόνου:




Ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks

http://static.doldigital.net/webstatic/D0353C95E29F20D215CA0C85D05AB56F.jpgΈγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία, τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τις δράσεις ξένων ηγετών, ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής οι New York Times.

Πάνω από 250.000 έγγραφα αναμένεται να αποκαλυφθούν σταδιακά στη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών που έχει γίνει ποτέ.

Όπως συνέβη νωρίτερα φέτος με τα ημερολόγια του Αφγανιστάν και του Ιράκ, τα έγγραφα θα δημοσιευτούν ταυτόχρονα στους New York Times, τον Guardian και το Spiegel. Στην αποκάλυψη δημοσιοποίηση συμμετέχουν αυτή τη φορά η El Pais και η Le Monde, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει πληροφορίες τη Δευτέρα.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η αποκάλυψη, οι υπεύθυνοι του διαβόητου δικτυακού ανακοίνωσαν ότι ο λογαριασμός του στο Twitter δέχεται κυβερνοεπίθεση με την τακτική DoS (άρνηση παροχής υπηρεσιών, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος από αιτήματα σύνδεσης).

Την ίδια ώρα, τo αμερικανικό Πεντάγωνο επέκρινε το δικτυακό τόπο για την «απερίσκεπτη» διαρροή και ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των New York Times δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βασίζονται σε Σαουδάραβες χρηματοδότες.

Δείχνουν επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει συντονισμένη κυβερνοεπίθεση ενάντιων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

«Παγκόσμια διπλωματική κρίση»

Σύμφωνα με τους New York Times, τα αμερικανικά έγγραφα δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βασίζονται σε Σαουδάραβες χρηματοδότες.

Δείχνουν επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ακόμα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς φέρεται να πιστεύει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν θα καθυστερούσε για μόλις ένα με τρία χρόνια την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Guardian κάνει λόγο για «παγκόσμια διπλωματική κρίση». Η βρετανική εφημερίδα «είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι Άραβες ηγέτες πιέζουν μυστικά για αεροπορική επιχείρηση στο Ιράν, και ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν λάβει οδηγίες να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ».

Άλλες αποκαλύψεις για τις οποίες γράφει ο Guardian:
  • Ουάσινγκτον και Λονδίνο ανησυχούν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν δεν είναι ασφαλές.
  • Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
  • Σφοδρές αμερικανικές επικρίσεις στις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
  • Ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.


*Στη φώτο ο ιδρυτής της wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ

Wikileaks-Έγγραφα για την Αλβανία-Ο ρόλος της Ελλάδας στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα

Συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Αθήνας

Στα έγγραφα της Wikileaks αποκαλύπτονται συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Αθήνας και το ρόλο της Ελλάδας στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Στα έγγραφα της Wikileaks η οποία αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα συμπεριλαμβάνεται και η Αλβανία με θέμα το παρασκήνιο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Η είδηση αναφέρεται από πηγές του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ.Δρούτσα για τη διαρροή των εγγράφων που αναφέρονται ως διαβαθμισμένεα έγγραφα. Στα έγγραφα της Wikileaks αποκαλύπτονται συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Αθήνας και το ρόλο της Ελλάδας στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, για το Βορειοηπειρωτικό και για το συμφωνητικό υδάτων μεταξύ των δύο χωρών που ακυρώθηκε πριν από λίγους μήνες από το Συνταγματικό Δικαστήριο στα Τίρανα.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται και μυστικά αρχεία των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες.

http://drymadesnews.blogspot.com/2010/11/wikileaks_28.html

Ο σύντροφος Σημίτης τότε και τώρα...

Γράφει ο 29-26
Ο Κ. Σημίτης στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 και σε ομιλία του στη βουλή έκρινε την προσφυγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ ως αναπόφευκτη και ταπεινωτική για την χώρα (φώτο από Ελευθεροτυπία) και την πιο καταστροφική της (τότε) κυβέρνησης της Ν.Δ.

Άραγε τι λέει τώρα και μετά την προσφυγή του συντρόφου Γιώργου στην ταπεινωτική αυτή διαδικασία; Για να μην λέμε μόνο για τον Καραμανλή αυτός ο άνθρωπος θα βγει ποτέ να μιλήσει για τα δικά του πεπραγμένα και την προσωπική του ευθύνη στην σημερινή κατάσταση της χώρας; Δύο χρόνια μετά την ομιλία του στη βουλή στις 16 Οκτωβρίου 2010 και σε άρθρο του στα ʽʼΝΕΑʼʼ ξεχνάει τα περί ταπείνωσης της χώρας και γίνεται θετικός διαβεβαιώνοντας ότι μπορούμε να πετύχουμε.

Αλήθεια τι θα λένε σε 100 χρόνια οι απόγονοι μας για τους πολιτικούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα το millennium

http://himaira.blogspot.com/

Τελικά τι έγινε με τον Άρη; Γιατί το ΚΚΕ μας έχει μπερδέψει

Μήπως πρέπει να αποφασίσουν κάποια στιγμή;
Το 1983 μας είπαν ότι "έπεσε από δολοφονικό βόλι"



Ενώ το 1945 μας έλεγαν ότι "ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ"



ΤΕΛΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ή ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ

Ρώσικη Βουλή: "Απευθείας από τον Στάλιν δώθηκε η εντολή της σφαγής 20.000 Πολωνών αξιωματικών στο Κατύν"

Επιτέλους μια ιστορική δικαίωση και από την ίδια τη Ρωσική Βουλή για τη σφαγή των 20.000 Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατύν το 1940, για τους οποίους οι παρανοϊκοί εγκληματίες κομμουνιστές της ΕΣΣΔ και τα φερέφωνα τους (στην Ελλάδα το ΚΚΕ) λένε ακόμα και σήμερα πως είναι έγκλημα των Γερμανών.

Αποδόθηκαν οριστικά στους Σοβιετικούς οι ευθύνες για τη σφαγή στο Katyn

(από την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ“)

Η ρωσική κάτω βουλή εξέδωσε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο παραδέχεται ότι οι σφαγές 20.000 Πολωνών αξιωματικών το 1940 στο Katyn κι ενώ μαινόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έγιναν υπό τις άμεσες διαταγές του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν. Με το ψήφισμα αυτό δίνεται ένα τέλος στην πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βαρσοβία σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία του Katyn. Για δεκαετίες, προτού ακόμη καταρρεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς στην Ρωσία, οι Σοβιετικοί χρέωναν τη σφαγή του Katyn στους Γερμανούς, μια θεωρία που αργότερα ανατράπηκε, καθώς ιστορικές πηγές απέδιδαν το έγκλημα στην NKVD, τη διαβόητη μυστική αστυνομία του Στάλιν.

Διαβάστε και μερικές ξένες σελίδες για το θέμα όπως:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6269424,00.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11845315

http://news.yahoo.com/s/ap/20101126/ap_on_re_eu/eu_russia_katyn

blackblogofcommunism.com

«Μικροί Πλάτωνες» σε νηπιαγωγείο του Παρισιού

Οι «µικροί Πλάτωνες»  του νηπιαγωγείου του Παρισιού, εν ώρα... αναζητήσεων, όπως τους κατέγραψε η κάµερα για το ντοκιµαντέρ µε τίτλο  «Αυτή είναι µόνο η αρχή»
Δασκάλα διοργανώνει κύκλους φιλοσοφικών συζητήσεων µε τα 4χρονα

Ενα παράθυρο στον κόσµο της φιλοσοφίας, µε βάση τα ερωτήµαταπου θέτουν τα παιδιά, άνοιξε στους µαθητές της µια νηπιαγωγός που εργάζεται στα υποβαθµισµένα προάστια του Παρισιού. Είναι το πρώτο και ίσως πιο εµβληµατικό παράδειγµα µιας τάσης που διαµορφώνεται στη Γαλλία και βρίσκει σύµφωνους τους περισσότερους ειδικούς.

«Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης έλεγαν ότι γίνεσαι φιλόσοφος όταν εκπλήσσεσαι από κάτι και θέτεις ερωτήµατα. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουν ενστικτωδώς τα παιδιά από τεσσάρων έως επτά χρονών». Τη θέση αυτή διατυπώνει ο γάλλος φιλόσοφος Ροζέρ Πολ Ντρουά, συγγραφέας ενός βιβλίου µε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τολµήστε να µιλήσετε φιλοσοφικά στα παιδιά σας». Με το βιβλίο αυτό, ο Ντρουά καλεί τους γονείς να µην αποφεύγουν να απαντούν σταδύσκολα ερωτήµατα που θέτουν τα παιδιά για τη ζωή, τον θάνατο, την προέλευση των ίδιων ή των δικών τους. Τους καλεί επίσης να µην δίνουν τις κλασικές απαντήσεις «θα καταλάβεις όταν µεγαλώσεις» ή, ακόµη χειρότερα, «γιατί έτσι». Ο γάλλος φιλόσοφος πιστεύει ότι είναι σηµαντικό να εκµεταλλευτούµε αυτή τη φάση της φυσικής περιέργειας για να καλλιεργήσουµε την τέχνη της σκέψης και της λογικής στους ανηλίκους και πολλοί ειδικοί συµφωνούν µαζί του. «Ολα τα παιδιά γεννιούνται φιλόσοφοι, αλλά µόνο µερικά από αυτά θα γίνουν στην ενήλικη ζωή τους», δηλώνει.

Η πρώτη «ακαδηµία» για τους«µικρούς Πλάτωνες» στη Γαλλία βρίσκεται σε ένα σχολείο σε υποβαθµισµένο προάστιο του Παρισιού. Στεγάζεται σε ένα νηπιαγωγείο, η νηπιαγωγός του οποίου σκέφθηκε να εκµεταλλευτεί τη φυσική περιέργεια των παιδιών για να συζητήσει µαζί τους ή και να την προκαλέσει η ίδια. Κάθε δεκαπέντε ηµέρες, η Πασκαλίν Ντολιάνι γράφει στον πίνακα λέξεις όπως δικαιοσύνη, ελευθερία, θάνατος, αγάπη. Κι έπειτα αρχίζει η συζήτηση. Τα παιδιά, ηλικίας 4 έως 6 ετών, ασκούνται συζητώντας για το χρώµα του δέρµατος, τις διαφορές ανάµεσα στα φύλα, τα αισθήµατα αδικίας που βιώνουν, την αξία τού να σκέπτονται ελεύθερα, µε τη δασκάλα τους να κατευθύνει τη συζήτηση. «Είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται συνήθως», διηγείται η Πασκαλίν Ντολιάνι. «Αντί να διδάσκουµε, προκαλούµε ερωτήσεις».Η νηπιαγωγός και οι µικροί µαθητές της έγιναν πρωταγωνιστές ενός ντοκιµαντέρ, το οποίο κυκλοφόρησε αυτές τις µέρες στις κινηµατογραφικές αίθουσες της Γαλλίας. Οι σκηνοθέτες Ζαν Πιερ Πότσι και Πιερ Μπαρουζιέ δανείστηκαν τον τίτλο από ένα σύνθηµα του Μάη του ‘68: «Ce n’ est qu’ un debut» (Αυτή είναι µόνοη αρχή). Στο ντοκιµαντέρ καταγράφεται αυτή η επαναστατική εµπειρία και τα αποτελέσµατά της έπειτα από δύο χρόνια εφαρµογής του προγράµµατος. «Ακόµη και τα πιο δειλά παιδιά συµµετείχαν στις συζητήσεις», δηλώνει η δασκάλα.

«Τα παιδιά σηµείωσαν εξαιρετική πρόοδο στο λεξιλόγιό τους, ενώ απελευθερώθηκε η δηµιουργικότητά τους».

Η Unesco είχε προτείνει από το 1999 την εισαγωγή του µαθήµατος της Φιλοσοφίας στα νηπιαγωγεία, βασισµένη µεταξύ άλλων στις εργασίες του Αµερικανού Μάθιου Λίπµαν. Η Γαλλία έχει αρχίσει να ακολουθεί ευλαβικά την προτροπή. Τα απογεύµατα της Τετάρτης, ηµέρα που τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, διοργανώνονται εκατοντάδες «atelier philo», ενώ τα ράφια των βιβλιοθηκών είναι γεµάτα από φιλοσοφικά εγχειρίδια για «µικρούς Πλάτωνες».

Αυτό τον τίτλο έδωσε και ο συγγραφέαςΖαν Πολ Μονγκάν σε µια σειρά βιογραφιών φιλοσόφων. Αντί για κάποιο παραµύθι – ή εκτός από αυτό – οι γονείς διαβάζουν στα παιδιά για τη ζωή του Καντ, του Καρτέσιου ή του Σωκράτη.

TA NEA

Η κρίση χρέους έγινε κρίση εθνικής κυριαρχίας

Eξοργισμένη είναι η ιρλανδική κοινή γνώ μη με την απόφαση της κυβερνητικής πα ράταξης του κεντροδεξιού Fianna Fàil να ζητήσει την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ύστερα από δύο εβδομάδες υψωμένων τόνων και αντεγκλήσεων στην ιρλανδική Βουλή, με την αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία γιαπαράδοση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Η «διάσωση» της χώρας από το δάνειο ύψους 80 – 90 δισ. ευρώ του μηχανισμού αντιμετωπίζε ται στην Ιρλανδία ως η μεγαλύτερη εθνική συμ φορά από τον εμφύλιο, ενώ κυρίαρχο είναι το αί σθημα τηςντροπής για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Για τους Ιρλανδούς η «εθνική κυριαρχία» είναι κορυφαίο πολιτικό διακύβευμα ύστερα από αγώ νες 200 χρόνων για την εθνική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς, με το όραμα της ιρλανδικής ολο κλήρωσης να παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο.

Η υπαγωγή μίας ακόμη χώρας (της δεύτερης για την ώρα) της ευρωζώνης στον μηχανισμό είναι πλέον γεγονός, παρά το ότι προηγήθηκε πολυή μερο διάστημα συζητήσεων στο ιρλανδικό Κοινο βούλιο, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να καλεί την αντιπολίτευση σε συναίνεση για το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας που υποτίθεται ότι είχε εκ πονήσει για τη διαχείριση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκβιασμό, αν οι Ιρλανδοί δεν ήταν εκείνοι που θα έβαζαν τάξη στα οικονομικά τους μόνοι τους, τότε θα το έκα ναν για λογαριασμό τους οι Ευρωπαίοι εταίροι, κάτι που θα συνεπάγετο την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Όπερ και εγένετο

Εξαπάτηση

Επόμενο είναι ότι μετά απ’ αυτό οι Ιρλανδοί θε ωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία τουλάχιστον επί δεκαήμερο απέκρυπτε της επαφές και τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του μηχανισμού, εν μέσω διαβεβαιώσεων ότι η χώρα διαθέτει χρήματα τουλάχιστον για το επό μενο εξάμηνο. Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας διέψευδαν, εν μέ σω οργιαστικών φημών για το αντίθετο, το ενδε χόμενο προσφυγής στον μηχανισμό.

Η φιλοκυβερνητική «Sunday Independent» (21.11), την ημέρα που η εξέλιξη της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε επίσημη, αποκα λεί τα μέλη της κυβέρνησης ψεύτες και τους κα λει να φύγουν για το καλό της χώρας: «Είπατε ψέματα, μας απογοητεύσατε, για το καλό της Ιρ λανδίας φύγετε τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος κάτω από τις φωτογραφίες των κυβερνη τικών στελεχών.

Όλες τις προηγούμενες μέρες είναι πολυά ριθμες οι αναφορές της αντιπολίτευσης και του Τύπου που παραλληλίζουν τον μηχανισμό με το βρετανικό κατοχικό καθεστώς του παρελθόντος. Πλήγμα φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι η Βρετανία προτίθεται να «βοηθήσει» με δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ καθώς της δίνει τη δικαιοδο σία ανάμιξης στα οικονομικά της χώρας.

Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στους πολίτες, σε όλη την αντιπολίτευση, ενώ και τα ιρλανδικά ΜΜΕ όχι μόνο κρατούν αποστάσεις από την κυβερνητι κή παράταξη του Fianna Fàil, αλλά επιδεικνύουν την… έλλειψη τακτ απέναντί της ασκώντας της δρι μεία κριτική, η οποία κατά κανόνα κάνει λόγο για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον, απο καλούν ανοιχτά τα κυβερνητικά στελέχη «ψεύ τες» και «ανίκανους», που το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να φύγουν από την εξουσία.

«Ανικανότητα»

Το κλίμα στις δημόσιες συζητήσεις ήταν τόσο βαρύ την περασμένη εβδομάδα, ώστε χαρακτηρί στηκε ως «η πιο σκοτεινή εβδομάδα από τον εμφύλιο» από τον ηγέτη των Εργατικών.

Ο Έντα Κέννυ, ηγέτης του κόμματος της αξι ωματικής αντιπολίτευσης Fine Gael, την Τρίτη 16 του μήνα, μιλώντας στη Βουλή, στους ισχυρι σμούς του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται ικανοποιητικά το ζήτημα της κρίσης παρά τις «κατευθυνόμενες φήμες» για ενδεχόμενο διάσωσης από την Ε.Ε., απάντησε κα λώντας τον να παραιτηθεί για «εθνική προδοσία». «Η βαριά ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα» είπε «είχε ως αποτέλεσμα την πιο χαοτική κακοδιαχείριση των δημόσιων υποθέ σεων από ιδρύσεως του κράτους».

Ο εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του κόμ ματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Fine Gael, Μάικλ Νούναν, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπράιν Κόουεν για παράδοση της κυριαρχίας του κράτους καθώς και ότι μπλόφαρε επί εβδομάδες.

Ο ηγέτης των Εργατικών Ήμον Γκίλμορ στην ίδια συζήτηση στη Βουλή σημείωνε ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει και πως «είναι διάχυτη η αίσθηση ότι είμαστε έτοιμοι να χάσου με την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, αν δεν την έχουμε χάσει ήδη».

Ωστόσο η επιβεβαίωση των φημών ότι η κυβέρ νηση πραγματοποιούσε επαφές με τους αξιωμα τούχους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ήρθε από μη κυβερνητικούς παράγοντες, όπως μεταξύ άλλων ο κεντρικόςτραπεζίτης της Ιρλανδίας Πάτρικ Χό-νοχαν, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη έβλεπε εξαιρετικά πιθανή την προσφυγή στον μηχανισμό και μάλιστα προσδιόριζε το ύψος του δανείου σε «πολλές δεκάδες δισ. ευρώ».

Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν με αποκορύφωμα – από πλευράς Τύπου – το κύριο άρθρο των «Irish Times»(18.11), το οποίο ανοίγει ως εξής: «(…) γι’ αυτό πέθαναν οι αγωνιστές του 1916: για τη διά σωση από τη γερμανική καγκελαρία με λίγα σελί νια συμπάθειας της Βρετανίας. Αυτό είναι ντροπή. Έχοντας κατακτήσει την πολιτική μας ανεξαρτη σία από τη Βρετανία προκειμένου να είμαστε κυ ρίαρχοι των υποθέσεών μας, παραδίδουμε τώρα την εθνική μας κυριαρχία στην Κομισιόν, την Ευ ρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομι σματικό Ταμείο».

Την ίδια μέρα οι αξιωματούχοι της τρόικας έκα ναν την εμφάνισή τους στο Δουβλίνο προκαλώ ντας περαιτέρω αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Την Παρασκευή 19 του μήνα κι ενώ ξεκινού σαν επίσημα οι διαπραγματεύσεις, ο Ήμον Γκίλ-μορ ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού για λόγους εθνικού συμφέροντος, λέγοντας πως η Ιρλανδία έζησε την πιο σκοτεινή εβδομάδα της ιστορίας της από τον εμφύλιο. «Το πιο τίμιο πράγμα θα ήταν η διενέργεια εκλογών τη δεύτε ρη εβδομάδα του Δεκεμβρίου» είπε. «Αυτή η κυ βέρνηση» συμπλήρωσε «δεν έχει ούτε την ηθική ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει αποφά­σεις που θα έχουν τέτοια επίδραση στην κατεύ θυνση της χώρας για πολλά χρόνια».

Το αίτημα για άμεση διενέργεια εκλογών υπο στήριξε και το ριζοσπαστικό Sinn Fein. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμμα τος, η παρέμβαση του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε άγρι ες περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία, στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα, στην κοινω νική πρόνοια, καθώς και αύξηση φόρων που θα επιβαρύνει τους χαμηλόμισθους και ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Συ μπλήρωσε ότι πρόκειται για «μια από τις μεγα λύτερες κρίσεις στην ιρλανδική ιστορία», καθώς και πως «η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι μια κατα στροφή για την Ιρλανδία, την οποία προξένησαν οι σκανδαλώδεις πολιτικές της κυβέρνησης».

Η επισημοποίηση της προσφυγής μεγέθυ νε την κατακραυγή της κυβέρνησης από τον ιρ λανδικό Τύπο. Σύμφωνα με την «Irish Sun», «μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας».

Με τίτλο «Μία επονείδιστη παράδοση», η «Ιrish Daily Mail» καταγγέλλει «μία άνευ προη γουμένου παράδοση», με την οποία η κυβέρνηση «έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία» και «ύψωσε λευκή σημαία».

Επίσης, οι «Irish Times» ζητούν την παραίτη ση της «πολύ αντιδημοφιλούς» κυβέρνησης. «Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος. Ο (κυβερνών) συνα σπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέ χρι την άνοιξη» γράφει η εφημερίδα.

Η «Irish Independent» παρατηρεί ότι «η πα ρουσία τους (σ.σ.: Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσε ων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει».

«Ταφόπλακα» ο μηχανισμός

Στις πρώτες της αντιδράσεις η αντιπολίτευση σημειώνει ότι οι αποφάσεις στερούνται δημο κρατικής νομιμοποίησης και καλεί σε παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση διενέργεια εκλογών

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Τζόαν Μπέρτον υπογράμμισε πως η επισημοποίηση του αιτήματος της Ιρλανδίας για το οικονομικό πακέτο διάσωσης ήταν η «ταφό πλακα για το Fianna Fàil, το οποίο οδήγησε τη χώ ρα σε οικονομική άβυσσο και έχει συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση πει ψέματα στον ιρλανδικό λαό». Πολλές εφημερίδες αυτές τις μέρες θύμι ζαν το σύνθημα της εξέγερσης του 1916 απένα ντι στη Βρετανική Αυτοκρατορία, εν τω μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν υπηρετούμε ούτε τον Βασιλιά ούτε τον Κάιζερ, υπηρετούμε την Ιρ λανδία». Σήμερα μάλλον αυτό το σύνθημα μοιά ζει επίκαιρο για τους Ιρλανδούς…

Οι Πράσινοι φεύγουν

Ακόμα και το Πράσινο Κόμμα του κυβερ νητικού συνασπισμού μίλησε για την ανάγκη εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια του εκ προσώπου του Sinn Fein ότι προσπαθεί να διαφύγει των ευθυνών και πως «θα πλη ρώσει εκλογικά τον ρόλο του στην κυβέρ νηση». Το Sinn Fein κατηγόρησε τους Πρά σινους ότι διευκολύνουν τον πρωθυπουρ γό καλώντας σε εκλογές τον Ιανουάριο και όχι άμεσα όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Μετά τις 7 Δεκεμβρίου

Πάντως ο ηγέτης των Πρασίνων και υπουργός Περιβάλλοντος Τζον Γκρόμλυ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 7 Δε κεμβρίου. Δικαιολόγησε ωστόσο την πα ραμονή μέχρι τότε λέγοντας πως, αν και είναι λυπηρό το ότι η χώρα βρίσκεται «στα χέρια του ΔΝΤ», πρέπει τώρα να διασφα λιστεί ότι η όποια βοήθεια θα είναι προς το συμφέρον του ιρλανδικού λαού και της ευρωζώνης»!

filologos10.wordpress.com

Έλα ρε Ντόρα κυριακάτικα

Πρόσεχε τις λέξεις που χρησιμοποιείς!
Μιλάνε οι φωστήρες επικοινωνιολόγοι της Ρηγίλλης (δηλ. το Παπαγιαννέικο) για αποστασία... μιλάς και εσύ;


Διίστανται οι ερμηνείες για τη στάση της Β. Κορέας

Ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ισορροπίες μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ιλ (δεξιά) και των στρατιωτικών είναι εύθραυστες.Σύμφωνα με το πιο εφιαλτικό σενάριο, πίσω από την πρόσφατη επίθεση στη Ν. Κορέα ίσως κρύβεται η αυτονόμηση του στρατού, που αντιδρά στη διαδοχή του Κιμ Γιονγκ Ιλ από τον άπειρο γιο του Ουν.

Τα «παιχνίδια» πολέμου της Βορείου Κορέας, που απειλούν να σύρουν την κορεατική χερσόνησο σε μια γενικευμένη σύρραξη, έχουν πολλαπλούς αποδέκτες, αλλά αυτήν τη φορά, περισσότερο από ποτέ, εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζουν τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Στο παρελθόν, η Πιονγιάνγκ προέβαινε σε πολύ μικρότερης κλίμακας επιθετικές κινήσεις όταν ήθελε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον - κάτι που σαφέστατα θέλει να επαναλάβει και τώρα, για να φέρει τις ΗΠΑ και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα και να λάβει ανταλλάγματα με τη μορφή προστασίας και οικονομικής ενίσχυσης.

Στην παρούσα φάση φαίνεται, πάντως, ότι η απομόνωση της Β. Κορέας έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ο ντόπιος πληθυσμός είναι πραγματικά εξαθλιωμένος, όπως ανέφερε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία αφενός να «απαιτήσει» βοήθεια και αφετέρου να ενισχύσει το ηθικό στο εσωτερικό της χώρας απέναντι σε μια εξωτερική απειλή.

Αρκετοί αναλυτές συνδέουν την επιθετικότητα της Πιονγιάνγκ με τη διαδοχή στο τιμόνι της χώρας και στην προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ Ιλ να διασφαλίσει για τον γιο του, Κιμ Γιονγκ Ουν, την υποστήριξη και την πίστη του στρατού, με ένα φιλόδοξο στρατιωτικό «πυροτέχνημα».

Φημολογείται, δε, ότι ο επόμενος ηγέτης της Β. Κορέας δεν τυγχάνει και μεγάλης εκτίμησης στο πανίσχυρο στράτευμα, καθώς δεν έχει να επιδείξει κάποια επιτυχία και ο πατέρας του θέλει να προλάβει να «χτίσει» το? βιογραφικό του.

Ο κίνδυνος
Για ορισμένους, βέβαια, όπως ο Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος ηγήθηκε της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά, ο στρατός ενδέχεται να λειτουργεί ήδη αυτόνομα και οι συγκεκριμένες ενέργειες εναντίον της Νοτίου Κορέας να έγιναν χωρίς πολιτική κάλυψη. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αφού η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους πολιτικής αστάθειας.

Τα περισσότερα στοιχεία, πάντως, και με δεδομένη τη φειδωλή ροή πληροφοριών από την Πιονγιάνγκ, συγκλίνουν προς την άποψη ότι πρόκειται για μια εντονότατη έκκληση -στο σύνηθες ύφος της Β. Κορέας- για να στραφούν και πάλι επάνω της τα διεθνή βλέμματα.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς θέλει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, γιατί επιθυμεί να «πωλήσει» την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος στη Δύση έναντι αδράς αμοιβής, διαφορετικά απαιτεί να αναγνωριστεί ως πυρηνική δύναμη χωρίς καμιά δέσμευση και περιορισμό.

Εξ ου και οι κορόνες του Κιμ Γιονγκ Ιλ, που προειδοποίησε ότι η κορεατική χερσόνησος φτάνει στο χείλος του πολέμου εξαιτίας της απόφασης Σεούλ και Ουάσινγκτον να προχωρήσουν στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, που είχαν προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσουν σήμερα.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση εναντίον νοτιοκορεατικού στόχου έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού απεσταλμένου, Στίβεν Μπόσγουορθ, ότι η Ουάσιγκτον «δεν σκέφτεται καν την επανέναρξη των συνομιλιών όσο υπάρχουν (πυρηνικά) προγράμματα σε εξέλιξη».

ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ
Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, η μοναδική ουσιαστικά πολιτική κίνηση των ΗΠΑ είναι η αποστολή του αεροπλανοφόρου «George Washington» στην περιοχή, ένα «όπλο» που έχει χρησιμοποιηθεί από όλους τους Αμερικανούς προέδρους για να ασκήσουν «διπλωματία» τόσο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όσο και αργότερα. Το ζήτημα είναι αν θα έχει επιτυχία και αυτήν τη φορά.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Το Πεκίνο κάνει τον... Κινέζο

Η μόνη σύμμαχος της Β. Κορέας, η Κίνα, μοιάζει σαν να μην μπορεί να ελέγξει τον πυρηνικό «Φρανκενστάιν» που επί χρόνια υπέθαλπε. Θεωρητικά είναι η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ψυχραιμία στην Πιονγιάνγκ, χάρη στην εξάρτηση του μικρού κράτους από τις κινεζικές εισαγωγές. Ωστόσο, η ηγεσία του Πεκίνου φέρεται να αιφνιδιάστηκε από τις επιθέσεις στη Ν. Κορέα, όπως και από την αποκάλυψη λίγες ημέρες νωρίτερα πως η Πιονγιάνγκ διαθέτει μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου. Παρ' όλα αυτά η Κίνα θα συνεχίσει να αντιδρά χλιαρά για λόγους στρατηγικής. Τυχόν κατάρρευση της Β. Κορέας θα ενίσχυε τρομακτικά την ισχύ της Σεούλ και θα έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στα κινεζικά σύνορα την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

ΕΘΝΟΣ

Για... σφηνάκια (στην υγειά μας) σε γνωστό club η τρόικα!

Το πρωί ζητάνε περικοπές και το βράδυ κάνουν σπατάλες σε γνωστό club της Αθήνας! Ποιοί είναι; Το κλιμάκιο της τρόικας, ντε, που βγήκε να διασκεδάσει το βράδυ της Πέμπτης. Μα τι γιόρταζαν; Τις νέες περικοπές ή τους φόρους που θα φάμε κατακέφαλα;

Άνθρωποι είναι και οι «τροϊκανοί» του ΔΝΤ οπότε... ενέδωσαν στην νυχτερινή διασκέδαση και βρέθηκαν στο «Villa Mercedes». Εκεί τους «τσάκωσε» η κάμερα του Star, στην οποία δήλωσαν αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας!

Μετά το πρώτο τραπέζι πίστα στον Νότη Σφακιανάκη, το κλιμάκιο της τρόικας βρέθηκε σε ένα από τα club που προτιμούν οι επώνυμοι. Αμ πού θα πήγαιναν; Στο «φτωχικό» Μπουρνάζι; Τα παιδιά του ΔΝΤ είναι trendy! Το πρωί με τους χαρτοφύλακες και τα Μνημόνια, το βράδυ με τα ποτάκια να λικνίζονται στους ρυθμούς του DJ...

«Αν η κυβέρνηση κάνει αυτά που οφείλει να κάνει, η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε», είπε στην κάμερα του Star ο «τροϊκανός» by night και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι θα λύσετε το πρόβλημά σας, αλλά θα είναι επίπονο».

Σώπα καλέ!

Έχεις δει εσύ κανέναν Έλληνα να πονάει τόσους μήνες τώρα; Ιδέα σου είναι!

«Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε. Βεβαίως και θα σας βοηθήσουμε», είπε έτερος του κλιμακίου εν μέσω αλκοολούχου και διασκέδασης.

Μήπως να μας βοηθούσατε να πιούμε και εμείς κανένα σφηνάκι; Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν και, εκτός από τις τσέπες μας, στέγνωσε και το στόμα μας!

Άλλοι από το παρεάκι δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, ενώ εμείς ξεχωρίσαμε την καλύτερη δήλωση: «Ξοδέψαμε πολλά χρήματα στην Γη σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα...». Μέθυσε το αγόρι, πάει!!!

Και από την έξοδο των trendy boys, πάντως, το συμπέρασμα είναι ένα και αυτό ήρθε από το στοματάκι τους: «θα είναι κόλαση τα επόμενα χρόνια»... Σώωωπα!

A! Και μη νομίζετε ότι οι «τροικανοί» μας επιβάλλουν να κάνουμε οικονομία και εκείνοι ξοδεύουν σε ποτά και σφηνάκια... Όοοχι! Τα μάγουλά τους δεν αναψοκοκκίνισαν από το αλκοόλ, αλλά... επειδή είναι ντροπαλά αγόρια! Λίγο το έχετε να πίνουν στην υγειά του κορόιδου;

Τράπεζες ξαναβάζουν χέρι σε μισθούς και συντάξεις

«Χέρι» στους μισθούς και τις συντάξεις δανειοληπτών έχουν αρχίσει να ξαναβάζουν οι τράπεζες, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα από τους οφειλέτες, σύμφωνα με Ενώσεις Δανειοληπτών.

Το φαινόμενο της παρακράτησης, που καταγγέλλεται στην Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών Δανειοληπτών, είχε παρατηρηθεί αρχικά τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και επενέβη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Παρά τις συστάσεις της όμως, το φαινόμενο φαίνεται πως ξαναεμφανίζεται...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων, Βαγγέλη Κρητικό, «το τελευταίο διάστημα φτάνουν στα γραφεία μας καταγγελίες από πολίτες που βλέπουν να τους παρακρατείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ολόκληρο ή μέρος του μοναδικού πόρου που έχουν για να επιβιώσουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση», μας λέει ο κ. Κρητικός, «μιας υπερήλικης γυναίκας συνταξιούχου του Δημοσίου, η οποία έπαιρνε 471 ευρώ μηνιαία σύνταξη ως θύμα πολέμου. Πριν από λίγες μέρες διαπίστωσε ότι μεγάλη ελληνική τράπεζα είχε παρακρατήσει το σύνολο του ποσού της σύνταξής της από τον καταθετικό της λογαριασμό, επειδή είχε οφειλές από δάνειο, τις οποίες δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Μέσα σε 8 μήνες έχουμε δεχθεί 50 συνολικά καταγγελίες, εκ των οποίων οι οκτώ είναι ενυπόγραφες».

Τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο, καταγγέλθηκαν στη γραμματεία 15 τέτοια περιστατικά. «Κινήσαμε τις διαδικασίες, κάναμε παρεμβάσεις και το φαινόμενο εξαλείφθηκε ή έτσι νομίζαμε... Αν συμβαίνει και πάλι, καλούμε τους πολίτες να μας το καταγγείλουν».

«Οι τράπεζες» προσθέτει ο κ. Σπυράκος, δικαιολογούν την πρακτική τους με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται στα «ψιλά γράμματα» συμβάσεων ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων, τα οποία τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε αναλήψεις «γενικώς και αορίστως» από λογαριασμούς των καταναλωτών για την εξόφληση των οφειλών τους προς αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το απαγορεύει η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων. Απαγορεύεται, όμως, και η κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), όπως μας ενημερώνει ο κ. Σπυράκος. «Μια τέτοια ενέργεια είναι παράνομη. Δεν μπορεί η τράπεζα να παρακρατήσει χρήματα», επισημαίνει και ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών, Αντώνης Φώσκολος.

Πονοκέφαλο στις Ενώσεις όμως προκαλεί και η συμπεριφορά των εισπρακτικών εταιρειών. Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών Δανειοληπτών, οι καταγγελίες λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. «Οι παθόντες, στην πλειονότητά τους», μας λέει ο κ. Κρητικός, «είναι άνεργοι υποαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες, που μειώθηκε δραματικά ο τζίρος ή έκλεισε η επιχείρησή τους, ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες αποδοχές τους για χρονικό διάστημα 3-4 μηνών, δημόσιοι υπάλληλοι που υπέστησαν μείωση των αποδοχών τους».

«Δεχόμαστε και εμείς καταγγελίες πελατών για το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών», μας λέει και ο Συνήγορος του Πελάτη της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Παυλάκης.

«Είμαστε», προσθέτει, «σε διαρκή συνεργασία με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, όπως λέγονται πραγματικά. Είναι αλήθεια ότι καμιά φορά ξεπερνιούνται τα όρια, γι' αυτό και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών τα επαναθέτουμε και επαναπροσδιορίζουμε αυτή τη σχέση. Οσον αφορά το θέμα της παρακράτησης, στα χέρια μας δεν έχουν φτάσει τέτοιες καταγγελίες. Μια τέτοια πράξη -να δεσμεύσεις δηλαδή μισθοδοσία- είναι αντισυνταγματική. Ισως πρόκειται για παρανόηση... Γι' αυτό καλούμε τους παθόντες να έρθουν στα γραφεία μας ή να επικοινωνήσουν μαζί μας. Εμείς είμαστε με τον πελάτη, όχι με την τράπεζα».

Πάντως, συμβουλή του Συνηγόρου κ. Παυλάκη είναι οι πελάτες, όταν δέχονται ενημέρωση-όχληση από τις εισπρακτικές εταιρείες, να απαντούν στο τηλέφωνο. Κι αυτό γιατί όταν ο δανειολήπτης απαντήσει, η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να τον ξαναενοχλήσει για τις επόμενες 48 ώρες βάσει νόμου. Αντίθετα, όταν δεν απαντά τον καλεί ασταμάτητα γιατί η επανάληψη της κλήσης γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=228116

Οι όροι του δανείου προς την Ιρλανδία επηρεάζουν και την Ελλάδα

Το Eurogroup αποφασίζει νέα φόρμουλα δανεισμού

Τους όρους ένταξης της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. αποφασίζουν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ύψος του επιτοκίου και τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 85 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι κοντά στη δεκαετία, πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει το δρόμο για επιμήκυνση και της ελληνικής σύμβασης με την τρόικα. Η ιρλανδική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6,5%, σημαντικά υψηλότερο από το ελληνικό. Η διαφορά αυτή ίσως εξηγείται από τη μεγαλύτερη διάρκεια του δανείου.

Αναλυτής της Fitch είπε στο πρακτορείο Bloomberg ότι είναι πιθανό το ιρλανδικό «πακέτο» να περιλαμβάνει μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, επιμερίζοντας μέρους του κόστους και στους ιδιώτες επενδυτές – κατόχους ομολόγων. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει να η λύση αυτή θα υιοθετηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Οι διαδηλώσεις
Το Σάββατο πάνω από εκατό χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τα μέτρα σκληρής λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση για να μπει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Έκτακτο Eurogroup αύριο για να οριστικοποιηθεί το πακέτο για την Ιρλανδία.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας που εκπροσωπεί 832.000 εργαζομένους. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δικαιολογούνται ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά ούτε ηθικά. Θα αντισταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Ντέιβιντ Μπεγκ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που κατήρτισε η κυβέρνηση Κόουεν προβλέπει περικοπές 4,5 δισ. ευρώ και φόρους 1,5 δισ.

TA NEA

Άρης Βελουχιώτης: Ο Μιζέριας

Πλήρη εικόνα του Άρη Βελουχιώτη, του ιδρυτού του ΕΑΜ, του δημιουργού του ΕΛΑΣ, του Ερυθρού Αττίλα των μαύρων χρόνων της σκλαβιάς, λαμβάνει ο αναγνώστης από τα κατωτέρω, τα οποία εδημοσιεύθησαν ως κύριον άρθρον της καθημερινής εφημερίδος «Ελευθερία» την 13ην Ιουνίου 1945, υπό τον τίτλον: «Ο Μιζέριας»:

«Ανεδύθη από την αφάνειαν, μόλις ήρχισε να χύνη αίμα. Κατόπιν έγινε «καπετάνιος». Ύστερα τραγούδι. Έπειτα θρύλος δια τους μεν, Αττίλας δια τους άλλους. Το ονομά του επέρασε τα σύνορα της Ελλάδος. Το έμαθαν εις όλας ίσως τας χώρας των ηνωμένων εθνών.

Και εις τας χώρας του Άξονος και των δορυφόρων του. Όσον περισσότερον αίμα έχυνε, τόσον περισσότερο εμάνθανον το ονομά του. Μετά την άπελευθέρωσιν εκρεμόταν ως δαμόκλειος σπάθη επάνω από τα κεφάλια των προδοτών. Αλλά και των τιμίων και φιλήσυχων Ελλήνων που ήσαν εκατομμύρια. Εκείνοι που τον ελάτρευαν επερίμεναν την κάθοδόν του. Και εκείνοι που τον μισούσαν, τον έτρεμαν. Ήλθε κατόπιν το κίνημα. Οι οργανωταί του, δεν τον ηρώτησαν; Ίσως. Τώρα, είναι ένας κοινός ληστής, βαρυνόμενος με χιλιάδας φόνων και αποκηρυγμένος από το κόμμα, πού άλλοτε τον άπεθέωσε. Ξαίρει οτι από εδώ και πέρα ένα πράγμα πρέπει να εύχεται: το «καλό βόλι»….

Ο Άρης εξεκίνησε διά την ζωήν ως αποκηρυγμένος από την οικογένειαν του πρώτα. Μίαν οικογένειαν της Λαμίας, εύπορον και άψογον. Όταν τα άλλα παιδιά, και προ πάντων τα παιδιά των ευπόρων οικογενειών, χορεύουν, ερωτεύονται και σαχλαμαρίζουν, αυτός έκαμνε διαρρήξεις και έκλεπτε. Και κατεδικάζετο εις διαφόρους ποινάς, τας οποίας εξέτιεν υπό το σοφόν ελληνικόν σωφρονιστικόν σύστημα. Μίαν ημέραν — πολύ απομακρυσμένην — έγινε κομμουνιστής. Έπαυσε να κλέβη. Και επήρε το «επαναστατικόν» ψευδώνυμον «Μιζέριας».

Είχε ζήσει ο ίδιος εις την μιζέριαν ή ήθελε να λυτρώση τούς άλλους από την μιζέριαν; Που να εμβαθύνη κανείς εις το υποσυνείδητον ενός ανθρώπου; Ως «Μιζέριας» δεν έχει καμμίαν εξαιρετικήν σταδιοδρομίαν. Ούτε ως θεωρητικός, ουτε ως αγωνιστής. Απλώς μίαν λατρείαν προς την βίαν και μίαν κλίσιν προς την σκληρότητα είχεν επιδείξει μέχρι της ημέρας, κατά την οποίαν υπέγραψεν επί 4ης Αυγούστου την δήλωσιν αποκηρύξεως του κομμουνισμού.

Έγινε «δηλωσίας». Υπήρξε κλέπτης και διαρρήκτης. Και είχε κλίσιν προς το «νταηλίκι» και την σκληρότητα. Επέρασε μίαν τετραετίαν περιφρονημένος από τούς ελαχίστους συντρόφους του, που δεν ήσαν «δηλωσίαι». Ήτο, δηλαδή, ο άνθρωπος, τον οποίον απέρριπτεν ολόκληρος η κοινωνία. Η μεγάλη των ανθρώπων και η μικρά των ομοϊδεατών. Και την εξεδικήθη.

Μερικούς μήνας μετά την ύποδούλωσιν —κατά τας αρχάς του 1942— έδωσεν εις την κατεχομένην Ελλάδα την πρώτην φρικίασιν. Με καθαρώς ληστρικάς μεθόδους ηθέλησε ν’ απομιμηθή τον Στένκα Ράζιν, τον Ρώσον αγροτικόν επαναστάτην του 17ου αιώνος. Εγνώριζε την ύπαρξιν του; Ίσως ποτέ να μη το είχεν ακούσει. Εν πάση περιπτώσει και αυτός ηξίωσε διανομήν τών γαιών εις τους κολλίγους από ένα τσιφλικάν και τα απαραίτητα λύτρα. Τα λύτρα εδόθησαν, αλλά oι κολλίγοι —φυσικά— δεν ήτο δυνατόν να μείνουν εις τα χωράφια των. Και τον ηκολούθησαν.

Από έδώ και πέρα, η παρουσία του μόνον κακόν προξένησεν εις την Ελλάδα ολόκληρον. Διότι το ΚΚΕ —που σήμερα τον αποκηρύσσει— γοητευμένον από τον δυναμισμόν του, αδιαφόρουν δια τας μεθόδους του, επιεικές ή τυφλώττον απέναντι των εγκλημάτων του. Όχι μόνον δεν προσεπάθησε να τον χειραγώγηση και να δώση εις ένα άξεστον, αμόρφωτον και κατεχόμενον από το ολέθριον «σύμπλεγμα της κατωτερότητος» τον πρακτικόν ιδεαλισμόν και τον ιπποτισμόν του επαναστάτου —και του ληστού ακόμη— αλλά, μεθυσμένον, ανεξέλεγκτον και ασύδοτον, τον εξαπέλυσε κατά της Ελλάδος. Και τον εχρησιμοποίησεν ως δήμιον, αφού του έδωσε τον φωτοστέφανον του αρχηγού της αντιστάσεως εις την ύπαιθρον.

Και αυτός, επι τρία περίπου έτη περιέφερεν ανά την μαρτυρικήν αυτήν χώραν τον μαύρον σκούφον του ως σημαίαν πειρατών της ξηράς. Η εκτέλεσις ενός άνθρωπου, αποτελεί δια κάθε γνήσιον επαναστάτην, θλιβερόν καθήκον. Δι’ αυτόν και τους όμοιους του —τους «μαυροσκούφηδες»— απετέλει ευκαιρίαν ηδονισμού. «Θα πεθάνης σε πέντε μέρες». Και επί πέντε ημέρας το θύμα —προδότης ή προσωπικός εχθρός ή μαχητής έξω από τα οργανωτικά ή ιδεολογικά πλαίσια του Άρη— εβασανίζετο. Και εγδάρησαν άνθρωποι. Και απέθαναν από τακουνιές εις το κεφάλι — όποιοι και αν ήσαν. Και εσφάγησαν όχι ολίγοι κατά τρόπον, που μόνον τον ακαριαίον θάνατον δεν τους εξησφάλιζε. Προς τι όλη αυτή η αβυσσαλέα σκληρότης απέναντι ανθρώπων που ή έπρεπε να πεθάνουν αμέσως ή δεν έπρεπε καθόλου να θανατωθούν; Έπι τρία έτη το ΚΚΕ εσίγα δι’ όλα αυτά. Και εστρατολόγει αναξίους οπαδούς —που τους ανέβαζε κατόπιν εις τον «παπαφίγκον» του σκάφους του— με μεθόδους τρομομοκρατήσεως και δολιότητος, τας οποίας ουδείς ληστής σεβόμενος τον εαυτόν του χρησιμοποιεί. Διά του Άρη. Του δυναμικού αρχηγού του, ο όποιος έβλεπε ως σκύβαλα τον καπνεργάτην και τον κουρέα, που θα έπρεπε να ήσαν καθοδηγηταί του.

Έν τω μεταξύ, εδώ και παντού, άνθρωποι ταπεινοί, χωρίς «συμπλέγματα κατωτερότητος», χωρίς σαδιστικήν σκληρότητα, απλοί και γλυκείς, επεδίδοντο εις έναν αγώνα που αποτελεί την δόξαν και την τιμήν του ελληνικού λαού. Την στέρησιν της ζωής του άλλου —του αναμφισβητήτως εχθρού— την έβλεπαν ως ανάγκην θλιβεράν. Τον Ιπποτισμόν ως κάτι το αυτονόητον. Την ευθύτητα, ως προϋπόθεσιν κάθε αγώνος. Την θυσίαν, ως κλήρον κάθε αγωνιστού. Το δραμά των ήτο μία Ελλάς χωρίς προδότας, αλλά και χωρίς εγκληματίας. Αυτοί απετέλεσαν το κίνημα της αντιστάσεως. Και αυτοί τώρα είναι δευτέρας τάξεως πολίται εις την χώραν αυτήν. Διότι το ΚΚΕ κατά την διάρκειαν της κατοχής όχι μόνον δεν ετόλμησε να καταδικάση τον Άρην του, αλλά απεναντίας εκάλυψε ολα τα εγκλήματα του. Και διότι κατόπιν, εμποτισμένον βαθύτατα από την πραξικοπηματικήν νοοτροπίαν του, ηκολούθησε τον δρόμον που αυτός είχε χαράξει, όταν πλέον ο Άρης διεφώνει. Κάποτε θ’ αποκαλυφθούν όλα τα παρασκήνια της ελληνικής τραγωδίας. Τώρα, ο Άρης ο Βελουχιώτης ή Μιζέριας, αποκηρύσσεται από το Κ.Κ.Ε..

Διότι συνέχισε την δράσιν του και μετά την συμφωνίαν της Βάρκιζας. Διότι η δράσις του αυτή μόνον την «αντίδρασιν εξυπηρετεί». Διότι είναι ύποπτος και τυχοδιωκτική. Τυχοδιωκτική ήτο πάντοτε. Την άντίδρασιν, εν τελευταία αναλύσει, πάντοτε εξυπηρετεί. Ύποπτος ποτέ δεν ήτο. Ήτο απλώς και βαθύτατα εγκληματική, και προ της συμφωνίας της Βάρκιζας και μετά την συμφωνίαν. Δύο τραγικά συμπεράσματα βγαίνουν από την Ιστορίαν αυτήν. Συμπεράσματα που έχουν ισχύν ιστορικών νόμων. Το πρώτον: όταν ένα κόμμα το κυβερνούν τυχοδιώκται, ο περισσότερον από όλους επιπλέει και επιβάλλει την θέλησιν του κατά τας περιόδους της θυέλλης. Το δεύτερον: το πολύ αίμα, το πληρώνουν εις το τέλος εκείνοι που το χύνουν. Διότι έρχεται ή στιγμή κατά την οποίαν, όσοι επωφελήθησαν από το χύσιμο αυτό του αίματος, αισθάνονται την ανάγκην κάποιον να ρίψουν εις την θάλασσαν. Και ρίπτουν όχι βέβαια τον εαυτόν των. Ρίπτουν εκείνον, που κανένας δεν θα είχεν αντίρρησιν να τον ίδη βυθιζόμενον εις τα τάρταρα. Ας έχουν υπ’ όψιν των τους δύο αυτούς νόμους, oι πολύ «δυναμικοί» άνθρωποι.

Η Ιστορία του Άρη είναι η Ιστορία ενός άνθρωπου. Αλλά και μιας ολοκλήρου περιόδου, πού είθε ποτέ άλλοτε να μη ξαναζήση η Ελλάς.

blackblogofcommunism.com

Τι συμβαίνει με τον Πάγκαλο; είναι η πολιτική GAPsok ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Η συμπεριφορά Πάγκαλου τελευταία έχει ξεφύγει εντελώς, από αυτό που θέλαμε ως πολίτες από ένα θεσμικό παράγοντα της πολιτείας. Το γιατί ακόμη τον διατηρούν σε αυτή τη θέση μετά και τη προσβολή των ενόπλων δυνάμεων είναι και αυτό, ένα από τα τόσα πολλά, που θα κριθεί στις επόμενες εκλογές.

Ο αδύναμος πρωθυπουργός κοντά στα άλλα, δεν μπορεί να απομακρύνει, ούτε καν αυτόν τον ανεκδιήγητο τύπο, ο οποίος μας προσβάλλει, εκτός των άλλων, και την πολιτική μας αισθητική.

Μία περιήγηση στο διαδίκτυο (από σχετικά κείμενα και video) είναι αρκετό να καταλάβει και ο ποιο ανυποψίαστος πολίτης ότι αυτός ο άνθρωπος μόνο κακό μπορεί να κάνει σε αυτό το πολύπαθο τόπο. Οι σημερινές συγκυρίες απαιτούν. εκτός των άλλων, σύνεση, συναίνεση και πάνω από όλα σοβαρότητα.

Το τελευταίο όμως που συνέβη και προκάλεσε την οργή του Βάσου Λυσσαρίδη, είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει έτσι. Πρέπει ως λαός να αντιδράσουμε. Πρέπει να να βρούμε μία λύση. Η παραμονή αυτού του ανθρώπου σε αυτή την νευραλγική θέση μας εκθέτει και μας οργίζει ως πολίτες.

Κάποτε ΄θα πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι μας και να σταματήσουμε τα καλαμπούρια και τα περιπαιχτικά σχόλια σε τέτοιες συμπεριφορές και να απαιτήσουμε το αυτονόητο: Σοβαρότητα!!!

Νάσος

Το ρεπορτάζ που με εξόργισε:
Μια δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο του 21ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι το 1986 βρήκε μεγάλη δυσπιστία στη Λευκωσία, όταν βρισκόταν στην Κύπρο με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη για να συζητήσουν την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά πλαίσια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση μιας λύσης στο κυπριακό.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε μάλιστα ότι τότε ο φίλος του Βάσος Λυσσαρίδης του είχε πει "αυτό είναι συνώνυμο με προδοσία".

«Όσοι δεν απέρριπταν την ιδέα μας είχαν πει», πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, «ότι αποκλείεται η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς πρώτα να λυθεί το κυπριακό».

Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πάγκαλου ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Απαντώντας στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα, ο κ. Λυσσαρίδης, εξέφρασε απορία γιατί ένας άνθρωπος με ένα υπέρτατο αξίωμα στην ελληνική πολιτεία καταφεύγει σε αυτές τις μεθόδους. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν τον κ. Πάγκαλο σε αυτή την εντελώς μη πραγματική δήλωση.

Αν ανατρέξει κανείς στα γεγονότα τη εποχής επεσήμανε, θα διαπιστώσει ότι η ΕΔΕΚ είχε διατυπώσει κριτική στον Πρόεδρο Βασιλείου γιατί δεν έσπευσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα αίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω, ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ένα τέτοιο ψέμα έπρεπε να ειπωθεί σήμερα στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

stoxasmos-politikh.blogspot.com

Επέκταση περιόδου αποπληρωμής του χρέους κατά 5 με 6 χρόνια;;

Η Ε.Ε και το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να επεκτείνουν κατά πέντε χρόνια, την περίοδο στην οποία η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο.

To Reuters σε ρεπορτάζ με τίτλο «η Ελλάδα μπορεί να έχει μία περίοδο 11 ετών για να αποπληρώσει το χρέος» αναφέρεται στην συνέντευξη που έδωσε ο Πόουλ Τόμσεν στην εφημερίδα Real news.

«Έχουμε την πιθανότητα να επεκτείνουμε την περίοδο αποπληρωμής από περίπου 6 χρόνια σε 11» είπε ο επικεφαλής της τρόικας στην εφημερίδα.

http://www.reuters.com/article/idUSTRE6AQ1LZ20101127
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/11/5-6.html

Στα χνάρια του Παναγιωτόπουλου που τα γλέντησε και η Νταλάρα αλλά ατύχησε

Η κυρία ζήτησε 13.000 ευρώ (αν δεν κάνω λάθος) από το ΤΣΑΥ (Ταμείο υγειονομικών) για να ανανεώσει το δάπεδο του γραφείου της στο Υπουργείο εργασίας!! Τα χρήματα τα ζήτησε από το ΤΣΑΥ μιας και το κτήριο ανήκει στο Ταμείο...

φυσικά το ΔΣ του Ταμείου της έδωσε έναν πούλο...

σε αντίθεση με τον Παναγιωτόπουλο παλαιότερα, που γλέντησε πολλά λεφτά του Ταμείου προκειμένου να ανακαινίσει το γραφείο του με ξύλινα πατώματα και αλεξίσφαιρα τζάμια!!

Γιατί η Τουρκία «στήνει εξέδρες» χωρίς Χάγη

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2%-3% ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ **ΜΕΧΡΙ 25% ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΔΟΥ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ουδέποτε διέψευσαν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει στα σκαριά συμφωνία για το Αιγαίο, ενώ οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας, Ε. Μπαγίς, την περασμένη εβδομάδα, ότι «θα στήσουμε εξέδρες στη θάλασσα του Αιγαίου που θα μας λύσουν τα προβλήματα», οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι η «λύση» θα είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

http://s.enet.gr/resources/2010-11/32gra-thumb-large.jpg

Ομως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμφωνία για συνεκμετάλλευση από κοινού με την Τουρκία των κοιτασμάτων του Αιγαίου, χωρίς προηγουμένως να έχουν καθοριστεί τα χωρικά ύδατα και να έχουν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφήνει ανοιχτή την πόρτα για παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και οικονομικών δικαιωμάτων.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί, και γι' αυτό αποφεύγει, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και τούτο γιατί γνωρίζει ότι το Δικαστήριο, στην καλύτερη περίπτωση για την ίδια, θα της εκχωρήσει (σ.σ. σύμφωνα με υπολογισμούς επίσημων ελληνικών φορέων) 2%-3% στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τίποτα στα Δωδεκάνησα μέχρι και τη Ρόδο και περίπου 25% μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και 18% ανατολικά της Μεγίστης. (Στο χάρτη φαίνεται η καλύτερη πιθανή υφαλοκρηπίδα που θα μπορούσε να οριοθετήσει το Διεθνές Δικαστήριο για την Τουρκία, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και με βάση την πρακτική του δικαστηρίου.)

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από την κόκκινη γραμμή στο χάρτη και ανατολικά, σύμφωνα με την αρχική, επίσημη ελληνική θέση από τη μεταπολίτευση, με την οποία, άλλωστε έγινε και η πρώτη -και ατελέσφορη- προσπάθεια διαπραγμάτευσης το 1976. Οποιαδήποτε συζήτηση δυτικά της κόκκινης γραμμής ισοδυναμεί με απεμπόληση ελληνικής κυριαρχίας και ελληνικών οικονομικών δικαιωμάτων.

http://s.enet.gr/resources/2010-11/32b-thumb-large.jpg

Προσφυγή στην παρανομία

Επειδή λοιπόν η Τουρκία γνωρίζει τι δικαιούται στην περιοχή του Αιγαίου, και κυρίως ότι θα πάρει τα ελάχιστα από τον Εβρο μέχρι τη Ρόδο, αποφεύγει συστηματικώς το Διεθνές Δικαστήριο και προσπαθεί με παράνομες ενέργειες να πετύχει τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Επιπροσθέτως, η Αγκυρα φαίνεται να γνωρίζει τις πληροφορίες περί ύπαρξης κοιτασμάτων στην περιοχή του Καστελόριζου, γι' αυτό επιμένουν οι πληροφορίες από τις διμερείς «μυστικές διαπραγματεύσεις» ότι η Αγκυρα δεν θέλει καμία συζήτηση για την περιοχή αυτή, ισχυριζόμενη ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, υπονοώντας σαφώς ότι την περιοχή αυτή την θέλει αποκλειστικά δική της.

Επομένως, οποιαδήποτε πιθανή θέση της κυβέρνησης για εγκατάλειψη της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, με στόχο να βρεθεί λύση με την οριοθέτηση μόνον της ΑΟΖ, αποτελεί αλχημεία για τη συγκάλυψη τυχόν παραχωρήσεων.

Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα αποτελούν τελείως διαφορετικές έννοιες, έχουν διαφορετικά μεγέθη και το εύρος τους δεν συμπίπτει.

Το άρθρο 76 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μετράται από τις ακτές και μπορεί να έχει έκταση έως 200 ναυτικά μίλια από αυτές.

Το άρθρο 55 ορίζει ότι η ΑΟΖ εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων και το άρθρο 57 ότι μπορεί να φτάσει τα 200 ν.μ. από την άκρη των χωρικών υδάτων.

Ετσι φαίνεται ότι απαιτείται η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων (που αποτελούν τη βάση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα) και, επομένως, η όποια συμφωνία για συνεκμετάλλευση, χωρίς προηγουμένως να οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, αποτελεί παραχώρηση.

Απαιτείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, διότι μετρώνται διαφορετικά και είναι πιθανόν η Τουρκία να στήσει εξέδρα σε τουρκική ΑΟΖ, πλην όμως ο βυθός να αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα και το αντίστροφο...

Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, αντιθέτως το έφερε στο προσκήνιο ο ίδιος ο κ. Μπαγίς σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αθήνα.

Μια τυχόν συνεκμετάλλευση δυτικά της κόκκινης γραμμής στο χάρτη θα επιφέρει, πέραν της απεμπόλησης κυριαρχίας, και επιπλέον προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες παραχωρήσεις.

Παραχώρηση κυριαρχίας

Η ανάθεση, για παράδειγμα, σε αμερικανική εταιρεία (και τέτοια ονόματα αρχίζουν να ακούγονται από διάφορες πλευρές) να στήσει κοινές ελληνοτουρκικές εξέδρες (όπως έχει προαναγγείλει - περιγράψει ο κ. Μπαγίς) 20 ν.μ. δυτικά των Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και νότια του Καστελόριζου αποτελεί σοβαρή κίνηση παραχώρησης ελληνικής κυριαρχίας.

Βεβαίως, ο υπό καλλιέργεια αντίλογος είναι ότι διά του τρόπου της συνεκμετάλλευσης αυτού του είδους θα εξαλειφθούν τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Θα προκύψουν όμως και νέα προβλήματα, περισσότερο επικίνδυνα, προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης της Ελλάδας, και αυτό γιατί ανοίγει πιθανότατα ο δρόμος να χρησιμοποιήσει τις εξέδρες αυτές η Τουρκία ως αφετηρία διαμελισμού του Αιγαίου. Ετσι δημιουργείται ο κίνδυνος η Τουρκία:

Αποκοπή των νησιών

* Να ισχυριστεί ότι η περιοχή δυτικά από τις εξέδρες αυτές ανήκει στην Ελλάδα και ανατολικά ανήκει στην Τουρκία. Ετσι, μια σειρά από τα προαναφερθέντα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να βρεθούν αυτόματα πάνω στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και θα απομονωθούν, με κίνδυνο τον οικονομικό και εθνικό μαρασμό των κατοίκων τους.

* Να απαιτήσει την αναδιάταξη του FIR Αθηνών με αφετηρία τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται οι εξέδρες αυτές, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη υπέρπτησης.

* Να απαιτήσει, με αφετηρία τις εξέδρες (ανατολή-δύση), την επαναδιάταξη των ορίων στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

* Να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 43 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή ανατολικά από τις εξέδρες, προκειμένου να αναλάβει η Αγκυρα τον έλεγχο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς και για τη ρύπανση της θάλασσας, αποκομίζοντας μέγιστα οικονομικά οφέλη.

* Να απαιτήσει με βάση τις εξέδρες την οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η κυριαρχία της Ελλάδας.

* Τέλος, το θεσμικό και εξόχως εθνικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι και τα 12 ν.μ. θα παραπεμφθεί στις καλένδες. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ