03 Δεκεμβρίου 2010

Σε αλλαγή πορείας επιμένει ο κ. Σαμαράς

Τη θέση του ότι «δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αντιμνημονιακή, αλλά το ΠΑΣΟΚ αντιαναπτυξιακό» θα αναλύσει την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Αντώνης Σαμαράς στον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Ολι Ρεν, με τους οποίους θα συναντηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εξηγήσει στους συνομιλητές του γιατί είναι πεπεισμένος ότι η έλλειψη μέτρων τόνωσης της αγοράς συνιστά κίνδυνο όχι μόνο για τον κοινωνικό ιστό της χώρας, αλλά και για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. ποντάρει στη σφαιρική γνώση των οικονομικών που διαθέτει, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του ότι αν τα μέτρα που ζητούνται δεν συμπληρωθούν από πρωτοβουλίες για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, τότε οι πιθανότητες να τα καταφέρει η Ελλάδα μειώνονται δραματικά, και ευελπιστεί ότι τα δύο κορυφαία στελέχη της τρόικας θα τείνουν ευήκοα ώτα στις παρεμβάσεις του.

Την ίδια θέση αναμένεται να επαναλάβει ο αρχηγός της Ν.Δ. και στη συνάντηση που θα έχει εντός των ημερών με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου για τη συναίνεση. Από τη μελέτη των στοιχείων, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους όχι μόνο δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που θα επιτύχει είναι η αναβολή του αδιεξόδου, στο οποίο με τα σημερινά δεδομένα οδηγείται η Ελλάδα.

Λόγω της ρευστότητας που, κατά τη Ρηγίλλης, εξακολουθεί να υπάρχει στην πολιτική σκηνή, ο κ. Σαμαράς κάλεσε χθες τους προέδρους των ΝΟΔΕ για να τους ζητήσει να διατηρήσουν τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση. «Η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα ξύλινα λόγια έχει τελειώσει, έχει πεθάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μιλώντας στα προεδρεία των ΝΟΔΕ, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι οργανώσεις που να προέρχονται από την κοινωνία, να ανήκουν και να υπηρετούν την κοινωνία, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα.

Αλλαγή ηγετικής ομάδας

Ο κ. Σαμαράς προτίθεται, αμέσως μετά τις αρχές του νέου χρόνου, να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της ηγετικής ομάδας, αλλά και σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία της κομματικής μηχανής. Ταυτοχρόνως, επιδιώκει να διατηρήσει το προβάδισμα στον ορισμό της πολιτικής ατζέντας, το οποίο θεωρεί ότι εξασφάλισε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Σαμαράς όρισε ήδη επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Δημ. Αβραμόπουλο, η οποία θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν και κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά μιλούν για ρηξικέλευθες προτάσεις, οι οποίες θα δίνουν το στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και θα αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. είναι ένα σύγχρονο κόμμα, που αντιλαμβάνεται τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής και παρεμβαίνει δυναμικά, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δοξάστε τους: Τα ΑΜΕΑ του ΠΑΣΟΚ έστειλαν τα ΜΑΤ κατά των Ατόμων με Αναπηρία!

Επί Σιμήτη τα ΜΑΤ αντιμετώπισαν τους συνταξιούχους. Επί Τζέφρεϊ, τα ΜΑΤ, όταν δεν επιτίθενται σε Έλληνες κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, φράζουν το δρόμο σε Άτομα Με Αναπηρία, τα οποία διαδήλωναν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία!
Δοξάστε τους! Δείτε το βίντεο:


Τι θα γίνει θα ζητήσει καμιά συγγνώμη ο Κανάκης για τις Ραδιοαρβυλιές του;

Κάπου διάβασα πρόσφατα το εξής σοφό:

ο έξυπνος ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ το λάθος του,
ο πονηρός ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ,
ενώ ο ηλίθιος ΕΠΙΜΕΝΕΙ

Θα περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα να δούμε που ανήκει ο Α. Κανάκης και οι λοιποί σχολιαστές του Ράδιο Αρβύλα που είναι λαλίστατοι στην τηλεόραση όταν κάνουν τους μονολόγους τους.

Ας πούνε ότι έπεσαν κι αυτοί θύματα παραπληροφόρησης από τον τύπο που έφτιαξε το ηχητικό και το έβαλε στο ιντερνετ... θα κάνουμε ότι τους πιστεύουμε όσο και αν επιμένουμε ότι ήταν θέμα 5 λεπτών να εξακριβώσουν την αλήθεια και όσο και αν ακόμα και για τον ποιο ηλίθιο είναι οφθαλμοφανές ότι Σαμαράς-Παπανδρέου δεν υα μπορούσαν να είχαν πει ακριβώς τα ίδια πράγματα για κάποιο θέμα ακόμα και αν τα πίστευαν...

Περιμένουμε λοιπόν και μέχρι τότε:

Ενημέρωση για εξωτερικές ειδήσεις: Καλά κρασιά...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΙΣ 17:30: Έτοιμος για βοήθεια προς το Ισραήλ ο Ερντογάν

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAU8EYGqWQnhr8uIyf6p81TuRffp9wAMk0hIJOWNHdUTsugcvOffQusBIUFisl17RC6wbsmIAHborQfRNVzL4ilgbC-A5X5QiG4tu6mw4qsVGVPYv7Fw-gJS6WKPnqEAUa51b2bF5fZEQX/s1600/kathimerini.gr+-+%25CE%2588%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BC%25CE%25BF%25CF%2582+%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1+%25CE%25B2%25CE%25BF%25CE%25AE%25CE%25B8%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25B1+%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2582+%25CF%2584%25CE%25BF+%25CE%2599%25CF%2583%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25AE%25CE%25BB+%25CE%25BF+%25CE%2595%25CF%2581%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B3%25CE%25AC%25CE%25BD_1291394069112.jpeg


Ο Νετανιάχου ευχαριστεί τον Ερντογάν για τα αεροπλάνα πυρόσβεσης:

«Earlier Friday, Netanyahu thanked his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan for sending airplanes to help battle the Carmel brush-fire which had already claimed more than 40 lives. »




Περιττό να πούμε ότι τα 2 τούρκικα αεροπλάνα εστάλησαν όπως και τα 4 ελληνικά από χθες και συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από τις 6 το πρωί της Παρασκευής...

Τα σχόλια για την ενημέρωση που μας προσφέρεται για εξωτερικά τουλάχιστον θέματα περιττεύουν

Είδηση προς ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του Έλληνα: "Ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο - φυσικό αέριο"

Aνοίγει ο δρόμος για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου, αφού σήμερα, ύστερα από πολλά χρόνια καθυστέρησης, παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύσταση του φορέα του Δημοσίου, ο οποίος αναλαμβάνει τη μελέτη και τη διενέργεια των διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Aνοίγει ο δρόμος για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου, αφού σήμερα, ύστερα από πολλά χρόνια καθυστέρησης, παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύσταση του φορέα του Δημοσίου, ο οποίος αναλαμβάνει τη μελέτη και τη διενέργεια των διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Aς σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό, αναμενόταν όμως το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό και τα υπουργεία Aμυνας και Eξωτερικών για να προχωρήσει.

Γ. Ππαπανδρέου

Tο έναυσμα το έδωσε πριν από λίγες ημέρες από τη Bουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι θα επικαιροποιηθεί ο νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων και παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Aιγαίου με την Tουρκία, εφόσον υπάρχει η απειλή του «casus belli». Στο παρελθόν, τα σχετικά δικαιώματα για τις έρευνες πετρελαίου/αερίου στην Eλλάδα διαχειριζόταν η κρατική εταιρεία ΔEΠ-EKY, θυγατρική της παλαιάς ΔEΠ, η οποία μάλιστα είχε διενεργήσει διαγωνισμούς για έρευνες.

Mε τη μετεξέλιξη της ΔEΠ σε Eλληνικά Πετρέλαια, η ΔEΠ- EKY ενσωματώθηκε στον νέο όμιλο και έκτοτε, μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα επιστροφής των δικαιωμάτων αυτών από την εισηγμένη EΛΠE στο Δημόσιο, ο τομέας αδρανοποιήθηκε για σχεδόν 10 χρόνια. H ενεργοποίηση σήμερα του κρατικού φορέα συμπίπτει με την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών για κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Kρήτης και Aιγύπτου, καθώς και στο Aιγαίο...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεξί Εξτρέμ: Και αυτοί βλέπουν Χαρδαβέλα...

Γιατί η επιμήκυνση δεν "σώζει" από τη χρεοκοπία

Γιατί η επιμήκυνση δεν  σώζει  από τη χρεοκοπία
"Θα κάνατε λάθος εάν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους σε κάποιο χρονικό σημείο", σημειώνει ο Τζον Στόπφορντ επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερής απόδοσης, της λονδρέζικης εταιρίας Investec Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 65 δισ. ευρώ.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ακόμη και σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που τη μαστίζει, αναφέρει συνέντευξη στην οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα Bloomberg.


"Θα κάνατε λάθος εάν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους σε κάποιο (σ.σ. χρονικό) σημείο), σημειώνει ο Τζον Στόπφορντ επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερής απόδοσης, της λονδρέζικης εταιρίας Investec Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 65 δισ. ευρώ.


"Η Ελλάδα έχει ένα δομικό πρόβλημα, και πρέπει να υπάρχει κίνδυνος (σ.σ. αν) έχουμε μια ακόμη ύφεση ή οικονομική κρίση".


Η επιτοκιακή ψαλίδα των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρίσκεται σε απόσταση μόλις 90 μονάδων βάσης από το επίπεδο ρεκόρ του προηγουμένου Μαΐου οπότε η Ελλάδα προσέφυγε σε τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Στη διάσωση της Ιρλανδίας η Ελλάδα έλαβε προκαταρκτική έγκριση για επιπρόσθετο χρόνο αποπληρωμής του δανείου διάρκειας τεσσάρων ετών και έξη μηνών. Η πρώτη δόση αποπληρωμής του δανείου ξεκινά για τη χώρα το 2013.


Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων η Standard & Poor's ανακοίνωσε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το επίπεδο του 9,4% του ΑΕΠ.


Αναδιάρθρωση χρέους


Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται. Η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί πιθανότατα κατά 2,7% το 2011 και 0,1% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg.


"Στο τέλος του παιχνιδιού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα βρεθούν με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους", είπε ο Στόπφορντ. Το κόστος δανεισμού στις περιφερειακές και υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης αναρριχήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, αφού η Ιρλανδία ακολούθησε την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης.


Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 5,46% και του ιταλικού 22 μονάδες βάσης στο 4,65%. Οι αποδόσεις υποχώρησαν χθες, εξέλιξη την οποία τρεις διαπραγματευτές ομολόγων απέδωσαν, υπό τον όρο ανωνυμίας, σε μαζικές αγορές ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.


Η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησε κατά 54 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 6,32% σήμερα, στο Λονδίνο.


Κρίση χρέους


Η κρίση χρέους ξέσπασε στην Ευρώπη στα τέλη του προηγουμένου έτους, αφού η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν το διπλάσιο από όσο είχε δηλώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.


Οι μαζικές πωλήσεις των λεγόμενων ευρω-περιφερειακών ομολόγων επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο εφέτος, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μοιραστούν πιθανές ζημίες με τους φορολογουμένους.


Οι εκτιμήσεις περί του ενδεχομένου τερματισμού των χρηματοδοτήσεων στήριξης στο μέλλον από τις χώρες της ευρωζώνης πλήθυναν στις 16 Νοεμβρίου όταν ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρόελ δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να παρακρατήσει τη συμμετοχή της από την επόμενη πληρωμή δόσης προς την Ελλάδα εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.


Αργότερα είπε ότι η Αυστρία "δεν θα σταματήσει τη βοήθεια", τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί "στέρεα στοιχεία" σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, πριν τη μεταφορά των πόρων τον Ιανουάριο.


Κουτσά έσοδα


Μέχρι στιγμής, τα έσοδα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς αυξήθηκαν μόνον κατά 3,7% στο πρώτο δεκάμηνο του 2010.

Υψηλότερη φορολογία επί των πωλήσεων (σ.σ. ΦΠΑ), των τσιγάρων και των ποτών επιβλήθηκε εφέτος ώστε τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 13,7%. Ο στόχος αυτός αναθεωρήθηκε σε 8,7% τον Οκτώβριο και 6% τον προηγούμενο μήνα.


"Οποιαδήποτε επιμήκυνση του της περιόδου αποπληρωμής θα ήταν ασφαλώς θετική για την Ελλάδα, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αναδιάρθρωσης καθώς οι κίνδυνοι υστέρησης του προϋπολογισμού είναι υπαρκτοί", δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας Deutsche Bank AG στο Λονδίνο, Μοχίτ Κουμάρ.


"Η πολιτική στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα εξαρτάται από από τη δυνατότητά της να πετύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλά μπορεί να συμβούν την επόμενη τριετία".


"Κούρεμα"


"Εάν οι κάτοχοι ομολόγων υποστούν "κούρεμα" (σ.σ. μείωση κεφαλαίου) στις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, το καλύτερο θα ήταν να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γνωστές οι σχετικές λεπτομέρειες", δήλωσε ο Σπένσερ Τζόουνς στέλεχος της εταιρίας Newstate Partners LLP, η οποία ειδικεύεται επί θεμάτων κρατικού χρέους και οι πελάτες της συμπεριλαμβάνουν τη Ρωσία, το Κονγκό και την Αντίγκουα.


Όσα περισσότερα κεφάλαια αντλεί από το μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα, τόσο βαθύτερες γίνονται οι πιθανές ζημίες εάν χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους, είπε.


"Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα ίσως αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους, αλλά αυτήν την εκτίμηση ξεκάθαρα δεν την τρέφουν πολλοί στην αγορά", είπε.


"Με τη στήριξη που παίρνουν (σ.σ. η Ελλάδα) από την αποκαλούμενη τρόικα, (η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ) καθίστανται προνομιούχοι πιστωτές (σ.σ. έναντι των ιδιωτών)".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

The Smart Greek

Πρέπει (επιτέλους) να αλλάξει επίπεδο!

Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια πολύ δυνατή και στιβαρή ομάδα, που δύσκολα χάνει, αλλά δύσκολα κερδίζει κιόλας. Το πρώτο εννοείται ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά το δεύτερο είναι και μάλιστα μεγάλο! Πρέπει πλέον να κάνει το επόμενο βήμα για να μπορέσει να γίνει η υπέρβαση!

Αυτό που είδαμε χτες κόντρα στους Βέλγους της Μπριζ ήταν ακριβώς αυτό που βλέπουμε εδώ και τόσα χρόνια! Μια ομάδα που ναι μεν έχει την κατοχή, την υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν μπορεί να σκοτώσει ούτε τους πεθαμένους!

Τα θεμέλια μπήκαν από τον Σάντος εδώ και χρόνια. Έβγαλε τον «δικέφαλο» από την ανυποληψία και την εσωστρέφεια και τον επανέφερε στους πρωταγωνιστές; Με ποιο τόπο; Άμυνα, άμυνα, άμυνα! Αυτό ήταν το μοναδικό συστατικό που έκανε τον ΠΑΟΚ ξανά μεγάλο και τρανό και υπολογίσιμη δύναμη!

Από εδώ και πέρα, όμως θέλει το κάτι παραπάνω. Το επόμενο βήμα. Την ώθηση για να φτάσει στην κορυφή! Δεν ξέρω αν θα είναι ο Χάβος αυτός που θα κληθεί να του το δώσει αυτό ή κάποιος άλλος τεχνικός, αλλά πρέπει να γίνει αυτό και μάλιστα σύντομα!

Πρέπει να σταματήσει να φοβάται να βγει μπροστά. Πρέπει να κερδίζει επιτέλους κάποια ματς εύκολα! Αυτό που κάνουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και είναι πάντα κοντά στην κορυφή! Έχω καιρό να δω τον ΠΑΟΚ να καθαρίζει ένα ματς από το 25ο λεπτό! Να το κάνει δηλαδή 2-0 έτσι ώστε να αποφορτιστούν οι παίκτες του και αν μην είναι συνέχεια με το άγχος του 1-0, 2-1 και πάει λέγοντας.

Είναι κρίμα από τη στιγμή που υπάρχουν τα θεμέλια σε μια ομάδα να μείνει στα… μπετά! Παίκτες έχει, κόσμο που είναι δίπλα του έχει, το μόνο που μένει είναι αν βρει θάρρος και θράσος για να απογειωθεί!!!

http://www.sportsecrets.gr/?p=1877

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

του Β.Α. ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Ο Ιωάννης Μεταξάς, στις σκέψεις του, που καταχωρεί στο ημερολόγιό του την 22-1-1940, γράφει: «Αυτή η Δημοκρατία - ή Democracy - είναι παιδί του καπιταλισμού. Είναι όργανο, με το οποίο ο καπιταλισμός κυριαρχεί στη λαϊκή μάζα. Είναι όργανο, με το οποίο κατορθώνει να παριστάνει τη θέλησή του ως λαϊκή θέληση». Αυτά περίπου δεν λέγει και η άκρα αριστερά;

Χρειάσθηκε να γίνει η παγκόσμια κρίση, για να διερωτηθούν οι πολίτες της Ευρώπης: Πώς συμβαίνει όλα τα κράτη, ακόμα και η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α., αλλά και αυτή η Γερμανία, να είναι υπερχρεωμένα; Ποίοι είναι αυτοί, που έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν όλα τα κράτη και πώς κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν όλο τον πλούτο της γης;

Η απάντηση είναι: Δια του ακράτου καπιταλισμού. Οι άνθρωποι του κεφαλαίου κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το χρήμα της Υφηλίου μέσα σε λίγα χρόνια. Προηγήθηκε βεβαίως η οργανωμένη προπαγάνδα της παγκοσμιοποιήσεως της οικονομίας, δήθεν προς εξυπηρέτηση του ανθρώπου, δια της αυξήσεως της παραγωγής των αγαθών και της διαθέσεως αυτών, από πολυεθνικές εταιρείες. Εμπνευστές και διαχειριστές των τελευταίων είναι οι αυτοί διεθνείς κερδοσκόποι.

Η προπαγάνδα ειρωνευόταν όποιον τολμούσε να αντισταθεί στους μηχανισμούς επιβολής της παγκοσμιοποιήσεως. Αυτούς που διαμορφώνουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, χωρίς εθνική συνείδηση, χωρίς θρησκεία και χωρίς εθνική ομογένεια. Αυτή την αλλοίωση διευκόλυναν οι αυθαίρετες αναθεωρήσεις και πλαστογραφίες της ιστορίας, η «φολκλοροποίηση» της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θρησκείας, η αποϊεροποίηση των συμβόλων της, ο εξευτελισμός και διασυρμός των λειτουργών της, η συστηματική υπονόμευση του κύρους των Δικαστών και της Αστυνομίας, η αχρήστευση βασικών θεσμών αποτροπής της κερδοσκοπίας και γενικώς η χαλάρωση της Νομοθεσίας, των οργάνων εφαρμογής της, αλλά και των φορέων διατηρήσεως της φυλετικής συνοχής των ανθρώπων.

Χρηματοδοτούμενα «παπαγαλάκια» ανέλαβαν το ρόλο της υποτιμήσεως, της αποδοκιμασίας και του διασυρμού παντός μη αποδεχομένου τη νέα τάξη πραγμάτων. Τα οικονομικά γνωρίζουν μόνο ορισμένοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί, ανέτως διαβιούντες, χωρίς παραγωγική απασχόληση. Κατά τούτο ομοιάζουν με τους επαγγελματίες κομμουνιστές. Και αυτοί πιστεύουν πως γνωρίζουν τα πάντα και έχουν γνώμη για όλα τα επιστημονικά θέματα. Αλλά το ίδιο δεν πίστευαν και τα πρωτοπαλίκαρα του στρατιωτικού καθεστώτος; Όσοι τολμούν να αρθρώσουν επικριτικό λόγο κατά της παγκοσμιοποιήσεως ή να διατυπώσουν καυτές απορίες γι΄αυτήν θεωρούνται «ανίδεοι» ή «φαντασιόπληκτοι».

Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, μας έλεγαν οι θιασώτες του, θα σώσει την ανθρωπότητα από την πείνα και δυστυχία. Κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν διετίθετο το 1/20 του πλούτου έστω και ενός των μεγιστάνων τούτου. Οι οικονομικοί Νόμοι, με τους οποίους λειτουργεί ο καπιταλισμός, πρόσθεταν, διασφαλίζουν την αυτορύθμισή του και ο περιβόητος «ανταγωνισμός» αποτρέπει κάθε είδους αισχροκέρδεια. Με αυτές τις σκέψεις καταργήθηκε η Αστυνομία της Αγορανομίας και αχρηστεύθηκαν οι διατάξεις περί αισχροκερδείας και τοκογλυφίας. Όλα αφέθηκαν στην ρύθμιση της υποτιθέμενης νομοτέλειας των αγράφων Νόμων και κανόνων της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Δηλαδή στην ασυδοσία!

Τόσο επηρέασε τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων η προπαγάνδα, ώστε μερικοί παλαιοί κομμουνιστές, της γραμμής Ζαχαριάδη, συνέδεσαν την παγκοσμιοποιημένη αγορά με τα διεθνιστικά συνθήματα της «πανανθρώπινης λευτεριάς» και τους άλλους πομφόλυγες του κόμματός τους, και έγιναν θιασώτες της. Με την ενδόμυχη ικανοποίηση, ότι επιτέλους, αφού δεν επέτυχε την παγκοσμιοποίηση ο κομμουνισμός, θα την επιτύχει ο σύγχρονος καπιταλισμός.

Για τους παλαιούς κομμουνιστές οι λέξεις «παγκοσμιοποίηση» και «διεθνισμός» είναι μαγικές. «Οι Έλληνες κομμουνιστές έπραξαν το διεθνιστικό τους καθήκον», θα γράψει ο Ζαχαριάδης μετά την καταστολή του αδελφοκτόνου, ανοήτου και εγκληματικού εμφυλίου πολέμου, που οργάνωσε και επραγματοποίησε, αιματοκυλίωντας τον ελληνικό λαό.

Κατέστρεψε χιλιάδες ικανούς νέους, που τον επίστευσαν και εθυσίασαν τη ζωή τους στις φρούδες ιδέες του. Ενώ εάν διέθεταν τη ζωντάνια, την τόλμη και την αγωνιστικότητά τους για την πατρίδα τους και τους εαυτούς τους, θα είχαν αναμορφώσει την Ελλάδα. Και θα είχαν ωφελήσει αυτούς και την οικογένειά τους. Προπαντός δε, δεν θα είχαν βυθίσει στο πένθος και τη δυστυχία εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνών τους. Αλλ΄ αυτό είναι μία άλλη ιστορία, η οποία εξακολουθεί να παραποιείται από αυτούς, που επιβιώνουν δια των ψευδών και της παραπλανήσεως των μαζών.

Όμως κανείς από τους αυτοπροβαλλομένους ως απολογητές του ΚΚΕ, δεν εξήγησε ποτέ, γιατί οι Ρώσοι είχαν κρατούμενο τον Ζαχαριάδη επί χρόνια στη Σιβηρία, υπό συνθήκες άθλιες. Ούτε γιατί ο Στάλιν, ενώ είχε ιδρυθεί στις 10-3-1944 το πρώτο κλιμάκιο της Π.Ε.Ε.Α. (κυβερνήσεως των βουνών) υπό τον Μπακιρτζή, στις 25-03-1944 απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον τότε Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο, για την Εθνική Εορτή των Ελλήνων. Δεν ήταν αυτό ένα μήνυμα προς τους Έλληνες κομμουνιστές, ότι η Ρωσία αποδεχόταν την τότε διεθνή έννομη τάξη και δεν υιοθετούσε τα σχέδια τους;

Δεν ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό, από τους Έλληνες πολιτικούς, πως μια χώρα που δανείζεται κάθε χρόνο και έχει δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά της, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει την άρνηση των δανειστών της και την πτώχευση. Ωστόσο ενώ όλοι κατέκριναν την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους από τους προκατόχους τους, συνέχιζαν το δανεισμό της χώρας «στο δρόμο που είχε χαράξει ο Ανδρέας»! Το μόνο για το οποίο μεριμνούσαν ιδιαιτέρως ήταν η βελτίωση των οικονομικών των κομμάτων τους και εαυτών.

Ακόμη και ο τότε αρχηγός του ΚΚΕ δεν απέφυγε τη συμμετοχή του στη διανομή της χορηγίας, της δοθείσης προς τα κόμματα, τα στηρίξαντα την Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα, από την εταιρεία που ανέλαβε την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Βασική μέτοχος αυτής ήταν η SIEMENS. Βεβαίως η τελευταία δεν παρείχε ποτέ χορηγίες και bonus για λόγους φιλανθρωπίας. Αλλά για να κερδίσει πολύ περισσότερα, υπερκοστολογώντας το εκτελούμενο από αυτήν έργο και ίσως διαθέτοντας όλα τα εξαρτήματα παρωχημένης τεχνολογίας που είχε στις αποθήκες της.

Έχει γίνει πλέον αντιληπτό, ότι όσα ελέγοντο από τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος στο εξωτερικό σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, ως διεφθαρμένου, δεν ήταν τυχαία. Και ότι αυτά συνετέλεσαν στην ραγδαία αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας, με συνέπεια να καταφύγει στο Δ.Ν.Τ. Τον Πρόεδρο τούτου μάλιστα είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός - κατά την καταγγελία του κ. Τσίπρα, αλλά και κατά ένα δημοσίευμα των TIMES της Ν. Υόρκης - όταν διαβεβαίωνε τον Ελληνικό Λαό, πως το οικονομικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί χωρίς τη συνδρομή άλλων.

Κατά άριστο τρόπο επετεύχθη η υπαγωγή της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ., που είναι ένα βασικό όργανο της αμερικανικής πολιτικής, η δράση του οποίου επεκτάθηκε και στην Ιρλανδία. Δεν χρειαζόταν ιδιαιτέρα ευφυΐα για να διαπιστωθεί πως μία χώρα, που συνέχιζε να δανείζεται κατ΄ έτος περισσότερα από όσα παράγει, θα έφθανε με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση. Και όμως οι πολιτικοί που την κυβέρνησαν, συνέχιζαν την τακτική των παλαιοτέρων συναδέλφων τους, χωρίς να ενημερώσουν ποτέ το Λαό, τον οποίο σήμερα κατηγορούν ως συμμέτοχο της υπερχρεώσεως της χώρας, με τη μομφή «μαζί τα φάγαμε»!

Σήμερα οι περιστάσεις είναι άκρως κρίσιμες για τη χώρα. Οι πολιτικοί οφείλουν να παραμερίσουν τον εγωισμό τους και να ανεχθούν την ανάθεση των κρισίμων υπουργείων σε Έλληνες τεχνοκράτες, ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση των ΔΕΚΟ, η αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, η εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής, η διάδοση της οικόσιτης κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, η ανάπτυξη της οργανωμένης κτηνοτροφίας και η καλυτέρα δυνατή εκμετάλλευση των μοναδικών στον κόσμο τουριστικών θερέτρων της πατρίδος μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται τους ικανούς νέους της. Και δεν πρέπει να γίνουν «κοσμοπολίτες», όπως τους συνέστησε ο κ. πρωθυπουργός. Ούτε να πάρουν τη θέση τους αλλοδαποί, που είναι άσχετοι με τους Έλληνες και μόνη επιδίωξη έχουν όσα εισπράττουν από την Ελλάδα, να αποστέλλουν στις οικογένειές τους στο εξωτερικό.

E. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ»

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι η κ. Υπουργός

1. Σε ποιες επιστημονικές μελέτες βασίζεται η εισήγηση του Υπουργείου για την κατάργηση των Γραφείων Εκπαίδευσης, τη συγχώνευση και συρρίκνωση των Διευθύνσεων;
2. Τι ποσά υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του προτεινόμενου πλαισίου;
3. Πού θα απορροφηθεί το προσωπικό των υπό κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών;
4. Τι πρόκειται να συμβεί με το νέο οργανισμό της κεντρικής υπηρεσίας;

Όλη η ερώτηση στο http://www.e-stylianidis.gr

I. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Παρά τη δημόσια δέσμευση του κ. Λοβέρδου, ο ΟΠΑΔ δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τους Φαρμακοποιούς...

«Η συνεχιζόμενη ασυνέπεια της Πολιτείας, να μην εξοφλεί τους λογαριασμούς των Φαρμακοποιών για τις συνταγές των Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι Ασφαλισμένοι του Δημοσίου και κυρίως οι συνταξιούχοι, βλέπουν -μετά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις τους- να χρειάζεται σήμερα να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, γιατί το «σίριαλ» των απλήρωτων συνταγών των φαρμακείων συνεχίζεται εδώ και 9 μήνες.

Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες περί εξόφλησης των Φαρμακοποιών, καθώς και τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, ο ΟΠΑΔ δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τους Φαρμακοποιούς.

Έτσι, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, οι φαρμακοποιοί έχουν διακόψει την πίστωση προς τον ΟΠΑΔ και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξ’ ιδίων τα φάρμακά τους.

Οι πολίτες, διαπιστώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα της χώρας (Οικονομική Ανάπτυξη, Ανεργία, Λουκέτα Επιχειρήσεων). Διαπιστώνουν ταυτόχρονα –και αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν- την αδυναμία των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Σκοπιανοί Αυστραλίας: «Θα δολοφονήσουμε τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι»!

Απειλές κατά της ζωής του, έλαβε στο κινητό τηλέφωνό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βαρντάρσκας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, από άγνωστο άτομο που από τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, εντοπίζεται στην Αυστραλία.

Η απειλή που εστάλη ως sms,σήμερα το πρωί, στο αριθμό του τηλεφώνου του πολιτικού αντιπάλου του Γκρουέφσκι, τον οποίο αριθμό, έχει γνωστοποιήσει στους δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης της Βαρντάρσκας.

Το μήνυμα εστάλη από τον αριθμό 0061405541535 που απείλησε με δολοφονία του Τσερβενκόφσκι στην πόλη των Σκοπίων.

«Ανακοινώνουμε προς το ‘σλαβομακεδονικό’ λαό ότι θα διαπράξουμε τη δολοφονία του κομμουνιστή Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Η δολοφονία του πρέπει να γίνει επειγόντως και ουσιαστικά στην πόλη των Σκοπίων. Αυτό είναι το αίτημα των ‘Σλαβομακεδόνων’ της Αυστραλίας, του Καναδά και της Αμερικής», γράφει το μήνυμα.

Η ταυτότητα του αποστολέα παραμένει άγνωστη, επειδή δεν είναι δυνατή η σύνδεση με το τηλέφωνο που εστάλη το μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αυστραλία, ο αριθμός του τηλεφώνου που εστάλη το μήνυμα ανήκει στην αυστραλιανή εταιρία κινητής τηλεφωνίας Testra.

Σύμφωνα, επίσης, με άμεση έρευνα που διενεργήθηκε, ο αριθμός αυτός ανήκει σε κατηγορία αριθμών στην οποία ο ιδιοκτήτης έχει επιλέξει να μην δέχεται κλήσεις από άλλα τηλέφωνα ή να επιτρέπει ορισμένο αριθμό τηλεφώνων να έρχονται σε επαφή μαζί του. Ο αριθμός αυτός διατέθηκε γενικά μόνον για αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων, γιατί αυτή ήταν η επιλογή του ιδιοκτήτη και ο οποίος είχε προφανώς άλλον αριθμό που λειτουργούσε χωρίς περιορισμούς.

Η αυστραλιανή εταιρία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τον κανονισμό που την διέπει, για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών της, και για να γίνει άρση αυτής της πρακτικής απαιτείται δικαστική εντολή.

Όπως, δημοσιεύει η εφημερίδα της Βαρντάρσκας, Ντνέβνικ, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι για το συμβάν, ενημερώθηκε η διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας του, στην Αυστραλία, και θα επιληφθούν του θέματος οι εκπρόσωποι του υπουργείου του.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

http://echedoros-a.blogspot.com/2010/12/blog-post_4847.html

Του σηκώνουν και τα τηλέφωνα;

Γράφει σήμερα ο ΒΗΜΑτοδότης:

O κ. Γ. Καμίνης είχε εκδηλώσει την πρόθεση να συναντήσει τον κ. Ι. Ραγκούση για το θέμα των σκουπιδιών, αλλά η συνάντηση δεν έγινε. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι μετέδωσε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, δεν τηλεφώνησε στο υπουργείο και δεν ζήτησε τη συνάντηση, προφανώς διότι ενημερώθηκε ότι τα σκουπίδια είναι μια υπόθεση αποκλειστικά του δήμου.

Στα πλαίσια του ανασχηματισμού το τηλεφωνικό κέντρο του Υπ. Εσωτερικών μεταφέρθηκε στον ΔΟΛ;

Συγχαρητήρια στη στήλη πάντως. Άριστη ενημέρωση. Είναι δείγμα σύγχρονου και ανιδιοτελή πολιτικού να ξέρει μέχρι και τις κλήσεις που δεν λαμβάνει το ΒΗΜΑ

Siemens: Ούτε ένα ούτε δύο... 37 βιβλιάρια με εκατομμύρια ευρώ

Διαφορές εκατομμυρίων προέκυψαν στον έλεγχο καταθέσεων του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το δηλωθέν κατ’ έτος οικογενειακό του εισόδημα.

Η συνέχεια στο citypress-gr.blogspot.com

Ο Πάγκαλος ζητά από τη zougla τα στοιχεία όσων τον σχολίασαν αρνητικά στο blog της!

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΟ BLOG ΤΗΣ ZOUGLA.GR ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΣ
Τα ΄παμε πολλές φορές. Στο διαδίκτυο υπάρχει πλήρης και απόλυτη ελευθερία και ασυδοσία, εκτός αν θίγονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για τον Κώστα Καραμανλή, θα βρείτε χιλιάδες υβριστικά και χυδαία σχόλια, ακόμη και για τη σύζυγό του (από έντεχνο μέχρι ....βαρύ λαϊκό) .

Η συνέχεια στο http://taxalia.blogspot.com/2010/12/zougla-blog.html

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ (Μέρος Α)

Εισαγωγή

Τον Δεκέμβριο του 1944 η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από τον γερμανικό ζυγό και ο πόλεμος είχε απομακρυνθεί στην καρδιά πλέον του Γ’ Ράιχ, αλλά οι δοκιμασίες δεν είχαν τελειώσει όπως πίστευαν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι.

Ένας νέος πόλεμος είχε ξεκινήσει μεταξύ δύο παγκοσμίων στρατοπέδων: του Δυτικού, που εκπροσωπούσε έναν δημοκρατικό τύπο εξουσίας και του Ανατολικού — κομμουνιστικού, που εκπροσωπούσε έναν ολοκληρωτικό τύπο εξουσίας. Η Σοβιετική Ένωση είχε κατορθώσει, στα περισσότερα ευρωπαϊκά υπό κατοχή κράτη, να ελέγξει τα αντιστασιακά κινήματα καθώς τα παράνομα κομμουνιστικά κόμματα είχαν άρτια συνωμοτική οργάνωση. Οι ανταρτικές δυνάμεις των κομμουνιστικών κομμάτων, στις χώρες που περιήλθαν υπό την επιρροή της ΕΣΣΔ, χρησιμοποιήθηκαν για να καταλάβουν την εξουσία και να επιβάλλουν ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα που συμμάχησαν με την Ρωσία. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα όπλα των ανταρτών παραδόθηκαν στις νόμιμες κυβερνήσεις που ανέλαβαν την εξουσία.

Νίκος Ζαχαριάδης

Ο Νίκος Ζαχαριάδης (από το "Μακεδονικό" Αναγνωστικό της Α' Δημοτικού του ΚΚΕ)

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν να υπάρχει επιρροή κατά 90% των Δυτικών και μόνο κατά 10% επιρροή των Ανατολικών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), τον Δεκέμβριο του 1944, διέγνωσε την ύπαρξη μιας καλής ευκαιρίας για να καταλάβει δια της βίας την εξουσία. Οι παράγοντες που συνιστούσαν ευνοϊκές τις συνθήκες για μια τέτοια ενέργεια ήταν αρκετοί. Πρώτον, ο ισχυρός ανταρτικός στρατός του ΕΛΑΣ είχε σύγχρονο και άφθονο βρετανικό, γερμανικό και ιταλικό οπλισμό χάρις στην υποστήριξη από τις υπηρεσίες ανορθόδοξου πολέμου SΟΕ της Βρετανίας και ΟSS των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις εθνικές δυνάμεις που ήταν ελάχιστες και διασκορπισμένες σε διάφορα μέτωπα του πολέμου. Δεύτερον, η ολιγωρία των Βρετανών να αποβιβάσουν έγκαιρα στην Ελλάδα ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Τρίτον, η εγκαθίδρυση κομμουνιστικών καθεστώτων σε γειτονικές χώρες, όπως η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία και η Βουλγαρία, οι οποίες υποσχέθηκαν (ιδιαίτερα ο Τίτο) βοήθεια κάθε είδους.

Η απόφαση για την βίαιη κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα είχε ληφθεί, όπως φαίνεται, πολύ πριν τα επεισόδια της 3ης Δεκεμβρίου, για τα οποία πολλά έχουν λεχθεί όσον αφορά το ποιος ξεκίνησε την αιματοχυσία ώστε να βρεθεί ο ένοχος της σύρραξης που ακολούθησε. Το κλίμα στην Αθήνα του Δεκεμβρίου 1944 ήταν τέτοιο που μια σπίθα, από όπου και αν προήρχετο, θα πυρπολούσε την πόλη. Κατά την ομολογία κομμουνιστικών στελεχών, όπως του Ιωαννίδη, το ΚΚΕ προσανατολίσθηκε στην ένοπλη αντιπαράθεση με την νόμιμη κυβέρνηση αμέσως μετά την συμφωνία της Καζέρτας, τον Αύγουστο του 1944. Αντίπαλες αντιστασιακές ομάδες εξοντώθηκαν, ηγέτες τους δολοφονήθηκαν και άρχισε η προώθηση δυνάμεων του ΕΛΑΣ προς την πρωτεύουσα.

Στις 27 Νοεμβρίου οι υπουργοί του ΚΚΕ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, παραιτήθηκαν αρνούμενοι την διάλυση του ΕΛΑΣ, όπως προέβλεπαν οι συμφωνίες Καζέρτας και Λιβάνου για όλες τις ένοπλες οργανώσεις στις 10 Δεκεμβρίου. Στις 17 Νοεμβρίου το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ αποφάσισε να συγκρουσθεί τελικά με τους Άγγλους, ενώ την 1η Δεκεμβρίου αποφασίσθηκε η διεξαγωγή γενικής απεργίας και συλλαλητηρίου για την 3η του μηνός.

Η Αθήνα στις φλόγες

Το γεγονός ότι το συλλαλητήριο ήταν μια πρόφαση και ένα σχέδιο παραπλάνησης και προκάλυψης ενός οργανωμένου σχεδίου επίθεσης για την κατάληψη των Αθηνών, φαίνεται από το τι ακολούθησε μετά τα επεισόδια της 3ης Δεκεμβρίου. Ασχέτως με το ποιος ξεκίνησε πρώτος, αν και ο Γεώργιος Παπανδρέου είναι κατηγορηματικός ότι οι κομμουνιστές άρχισαν τις ένοπλες επιθέσεις και μάλιστα από την οικία του εναντίον της οποίας εκτόξευσαν χειροβομβίδες, οι αψιμαχίες της ημέρας αυτής έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο κεραυνοβόλου κατάληψης στρατηγικών σημείων των Αθηνών, από βαρειά οπλισμένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Την ίδια ημέρα, βάσει ενός από πριν καταστρωμένου και καλά οργανωμένου σχεδίου, δέχονται επιθέσεις τα Β’, ΙΑ’, Θ΄ Αστυνομικά Τμήματα Αθηνών ενώ την επόμενη επεκτείνονται οι επιθέσεις στα Γ’, Δ’, ΣΤ’, Αστυνομικά Τμήματα Αθηνών, στα Αστυνομικά Τμήματα του Πειραιά καθώς και στις Φυλακές Βουλιαγμένης, Συγγρού, στο Αρχηγείο της Χωροφυλακής στην οδό Ιουλιανού, στην Σχολή Χωροφυλακής, στην Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής και γενικά σε κάθε σημείο της πόλης όπου υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Σχολή Χωροφυλακής Αθηνών

Η κεντρική είσοδος της Σχολής Χωροφυλακής Αθηνών που το Δεκέμβριο του 1944 αντιστάθηκε ηρωϊκά στις επιθέσεις των ΕΛΑΣιτών.

Έως τις 5 Δεκεμβρίου το σύνολο σχεδόν των Αθηνών είχε περιέλθει στα χέρια των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των εφεδρικών του τμημάτων. Ελεύθερο είχε απομείνει το κέντρο της πόλης οριζόμενο από το κτιριακό συγκρότημα του Συντάγματος Μακρυγιάννη, το Ζάππειο (Ραδιοφωνικός Σταθμός), τα Παλαιά Ανάκτορα, τον Εθνικό Κήπο, την Πλατεία Ρηγίλλης το Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» έως και την Πλατεία Ομονοίας. Η άμυνα της περιοχής αυτής εβασίζετο σε δύο κτιριακά συγκροτήματα τα οποία ανήκαν στην Χωροφυλακή: την Σχολή Χωροφυλακής στην οδό Μεσογείων και το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Η Σχολή ήλεγχε την βόρεια πρόσβαση προς το κέντρο, όπου ευρίσκοντο η κυβέρνηση και οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες, ενώ το Σύνταγμα Μακρυγιάννη την νότια πρόσβαση. Τα δύο αυτά σημεία αποτελούσαν «φρούρια» τα οποία παρεμπόδιζαν την είσοδο βαρέων δυνάμεων του ΕΛΑΣ προς το κέντρο των Αθηνών ώστε να εξοντωθεί η κυβέρνηση, να καταλυθεί ο κρατικός έλεγχος και να εγκατασταθεί κομμουνιστική κυβέρνηση η οποία θα αναγνωριζόταν από τις χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ.

Όλη η υπόλοιπη πόλη αποτελούσε πεδίο ελεύθερης δράσης των ΕΛΑΣιτών και των τοπικών οργανώσεων του ΚΚΕ, οι οποίες είχαν αποδοθεί σε μια γιγαντιαία προσπάθεια εξόντωσης κάθε αντιφρονούντος και γενικά σε ένα όργιο λεηλασιών και εγκλημάτων καθώς στις τάξεις των κομμουνιστικών δυνάμεων είχαν ενταχθεί μεταξύ άλλων και κάθε λογής εγκληματίες. Την οργή των κομμουνιστών προσέλκυσαν ιδιαίτερα οι Αστυνομικοί και οι Χωροφύλακες, οι οποίοι όταν έπεφταν στα χέρια τους εκτελούντο αφού προηγουμένως επροπηλακίζοντο και εβασανίζοντο φρικτά.

Το «φρούριο» Μακρυγιάννη

Το κτιριακό συγκρότημα που εστέγαζε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Αθηνών ευρίσκετο στην συνοικία Μακρυγιάννη, κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης, η οποία έφερε το όνομα του ηρωικού αγωνιστή της Επαναστάσεως του 1821 Ιωάννη Μακρυγιάννη καθώς εκεί ευρίσκετο κάποτε το σπίτι του. Οι στρατώνες περιβάλλοντο από έναν μαντρότοιχο και ευρίσκοντο στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Διονυσίου Αεροπαγίτη, Μητσαίων, Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου. Η θέση του Συντάγματος ήταν στρατηγική καθώς μπορούσε να ελέγχει με τα πυρά του τον τομέα από τον λόφο του Φιλοπάππου έως τον λόφο του Αρδηττού, απαγορεύοντας την κίνηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, που ευρίσκοντο στην πεδιάδα μεταξύ του Υμηττού και του Παλαιού και Νέου Φαλήρου, προς το κέντρο δια μέσου της Λεωφόρου Συγγρού και των οδών Καλλιρρόης – Αρδηττού, Βασιλίσσης Όλγας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι κεντρικές διασταυρώσεις των Λεωφόρων Βασιλίσσης Αμαλίας — Συγγρού — Διονυσίου Αρεοπαγίτου και των Λεωφόρων Βασιλέως Κωνσταντίνου — Βασιλίσσης Όλγας και Αρδήττου, από τις οποίες έπρεπε να περάσει κάποιος υποχρεωτικά για να προχωρήσει προς την Πλατεία Συντάγματος, από την νότια πλευρά της Αθήνας και τον Πειραιά, εκαλύπτοντο επίσης από τα πυρά των ανδρών της Χωροφυλακής.

Η δύναμη του Συντάγματος στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν συνολικά περίπου 1.100 άνδρες, όμως 700 από αυτούς είχαν διασπαρθεί σε όλη την Αθήνα με σκοπό την φύλαξη υπουργείων, νοσοκομείων, φυλακών, ταμείων, κλπ. Στις 5 Δεκεμβρίου το Σύνταγμα, στο στρατόπεδο του Μακρυγιάννη, είχε απομείνει με 88 αξιωματικούς και 429 χωροφύλακες ενώ ο οπλισμός τους αποτελείτο από 165 ιταλικά τυφέκια, 24 τυφέκια Μάνλιχερ – Σονάουερ, με 10.000 και 700 φυσίγγια αντιστοίχως, 3 ατομικούς ολμίσκους με 20 βλήματα, 11 υποπολυβόλα Στεν με 1.650 φυσίγγια, 1 βαρύ πολυβόλο Μπρέντα με 600 φυσίγγια, 2 πυροβόλα των 37 χλστ. με 400 βλήματα και ένα τεθωρακισμένο όχημα με 3 πολυβόλα Μπρέντα με 55 γεμιστήρες των 50 φυσιγγίων (συνολικά 2.750 φυσίγγια). Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι τα ανωτέρω στοιχεία του τότε διοικητού του Συντάγματος, Συνταγματάρχη Γεώργιου Σαμουήλ, διαφέρουν με εκείνα της επίσημης Ιστορίας της Ελληνικής Χωροφυλακής (1936-1950), ως προς τον αριθμό και τον τύπο των τυφεκίων, καθώς στην δεύτερη πηγή αναφέρεται ο πλήρης εξοπλισμός της μονάδας με 1.600 τυφέκια Μάνλιχερ με 300 φυσίγγια για το καθένα.

Αξιωματικοί της Χωροφυλακής και του Στρατού που συμμετείχαν στην άμυνα του Μακρυγιάννη.

Αξιωματικοί της Χωροφυλακής και του Στρατού που συμμετείχαν στην άμυνα του Μακρυγιάννη. Τέταρτος από αριστερά διακρίνεται ο διοικητής του Συντάγματος Γεώργιος Σαμουήλ.

Το βασικό πρόβλημα άμυνας του Συντάγματος έγκειτο στο γεγονός ότι περιβάλετο από υψηλές πολυκατοικίες καθώς και ότι πολλές οικίες εφάπτοντο του περιβόλου. Αυτό δημιουργούσε αρκετούς κινδύνους. Πρώτον, οι ΕΛΑΣίτες καταλαμβάνοντας τις πολυκατοικίες θα εδέσποζαν του στρατοπέδου με αποτέλεσμα να μπορούν να εκτοξεύουν πυρά ακριβείας καθώς και χειροβομβίδες, μασούρια με δυναμίτη και εμπρηστικές αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον του διοικητηρίου και των λοιπών κτισμάτων. Δεύτερον, τα εφαπτόμενα κτίρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συγκεκαλυμμένες οδοί διείσδυσης στο στρατόπεδο με την επίτευξη ανοιγμάτων στους τοίχους τους που εφάπτοντο του περιβόλου.

Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητη η κατοχή των σημείων αυτών ή ο έλεγχος τους με εξωτερικά φυλάκια. Τα φυλάκια αυτά θα αποτελούσαν την εξωτερική ζώνη αμύνης ή αλλιώς Α’ Ζώνη Αμύνης. Το 1ο Φυλάκιο τοποθετήθηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας επί της διασταύρωσης των οδών Βύρωνος και Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ το 2ο Φυλάκιο τοποθετήθηκε ακριβώς απέναντι στην ταράτσα οικίας όπου ευρίσκετο, τότε, το Φαρμακείο Πατεράκη. Στα δύο φυλάκια είχαν εγκατασταθεί 22 χωροφυλακές με έναν ολμίσκο (1ο Φυλάκιο) και ένα πολυβόλο Μπρέντα (2ο Φυλάκιο).

Σχεδιάγραμμα άμυνας στρατώνων Μακρυγιάννη

Σχεδιάγραμμα άμυνας Στρατώνων Μακρυγιάννη.

Το 3ο Φυλάκιο εγκαταστάθηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας Πολυμεροπούλου διαθέτοντας 18 χωροφύλακες με έναν ολμίσκο και ένα πολυβόλο Μπρέντα. Ο τομέας που κάλυπτε με τα πυρά του το φυλάκιο αυτό ήταν ευρύτατος και εκτείνετο από τα παλαιά Σφαγεία ως τις φυλακές Βουλιαγμένης και από την Λεωφόρο Συγγρού ως τον Αρδηττό. Δεξιά και αριστερά του 3ου Φυλακίου είχαν τοποθετηθεί δυο υποφυλάκια τα οποία κάλυπταν τα πλευρά του από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Πύλη του Αδριανού. Το 4ο Φυλάκιο ευρίσκετο στο μέσον της οδού Μητσαίων και επί της δυτικής πλευράς του περιβόλου διαθέτοντας 6 άνδρες. Το 5ο Φυλάκιο τοποθετήθηκε επί της διασταύρωσης των οδών Μητσαίων και Χατζηχρήστου, ενώ το 6ο στο μέσο περίπου της οδού Χατζηχρήστου. Και για τα δύο φυλάκια είχαν διατεθεί 16 Χωροφύλακες. Το 7ο Φυλάκιο εγκαταστάθηκε στην γωνιακή πολυκατοικία Τουλούπα, στην διασταύρωση των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου περιλαμβάνοντας 16 Χωροφύλακες.

Πριν καν αρχίσει η μάχη, τα τελευταία αυτά φυλάκια χαρακτηρίστηκαν ως «φυλάκια θανάτου» καθώς ήταν αποκομμένα από το στρατόπεδο και δεν υπήρχε δυνατότητα ενίσχυσης ή απόσυρσης τους. Ήταν τέτοια η πεποίθηση ότι οι άνδρες αυτών των φυλακίων ήταν ουσιαστικά χαμένοι ώστε το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου η σύζυγος του διοικητή του 7ου Φυλακίου, Μοίραρχου Κ. Παπακώστα, τον επισκέφθηκε διακινδυνεύοντας, για να τον αποχαιρετήσει λες και προέβλεπε την φρικτή μοίρα του συζύγου της και των ανδρών του.

Η Β’ Ζώνη Αμύνης ή Εσωτερική Ζώνη Αμύνης, περιελάμβανε τα κτίρια του στρατοπέδου που ήταν εφαπτόμενα του περιβόλου και είχαν παράθυρα προς τις γύρω οδούς αλλά και προς το εσωτερικό του περιβόλου και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς απόκρουση εξωτερικών επιθέσεων αλλά και επιθέσεων εκ των έσω σε περίπτωση που κάποιο ρήγμα επέτρεπε την διείσδυση του εχθρού στο στρατόπεδο.

Η Γ’ Ζώνη Αμύνης ή Έσχατη Ζώνη Αμύνης, περιελάμβανε το τριώροφο διοικητήριο στο οποίο είχε τόπο-τοποθετηθεί η εφεδρεία του Συντάγματος συνιστάμενη από 100 περίπου άνδρες. Στην ταράτσα του κτιρίου είχε εγκατασταθεί παρατηρητήριο και φυλάκιο. Τα δυο πυροβόλα είχαν τοποθετηθεί στην νοτιοδυτική γωνία του διοικητηρίου ανάμεσα στα μαγειρεία και τα εστιατόρια, ενώ το τεθωρακισμένο όχημα παροπλίσθηκε καθώς παρουσίαζε συχνές μηχανικές βλάβες και τα τρία πολυβόλα του τοποθετήθηκαν στα φυλάκια.

6 Δεκεμβρίου: Η μάχη των φυλακίων

Την ημέρα της 5ης Δεκεμβρίου οι άνδρες του Συντάγματος άκουγαν τους θορύβους των μαχών που είχαν ξεσπάσει στα διάφορα αστυνομικά τμήματα των Αθηνών. Στην περιοχή τους επικρατούσε ηρεμία αλλά μόλις σουρούπωσε εμφανίσθηκαν ύποπτοι τύποι οι οποίοι παρατηρούσαν τους στρατώνες. Επρόκειτο για τους ανιχνευτές μιας τεράστιας δύναμης ΕΛΑΣιτών η οποία αποτελείτο από δυο συντάγματα του ΕΛΑΣ με βαρύ οπλισμό καθώς και από εφεδρικά τμήματα που είχαν οργανωθεί στις συνοικίες Παγκρατίου, Βύρωνος, Καισαριανής, Γούβας, Καλλιθέας, Νέου Κόσμου, Πετραλώνων, Κατσιποδίου, Δουργουτίου κλπ. Την νύκτα οι δυνάμεις αυτές προωθήθηκαν σε θέσεις γύρω από το Σύνταγμα. Τα παρατηρητήρια της Χωροφυλακής άκουγαν όλο το βράδυ θορύβους από κινήσεις τροχοφόρων και βαδίσματος μεγάλων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων.

Ήταν πια φανερό ότι πλησίαζε η ώρα της επίθεσης. Ο διοικητής συνταγματάρχης Σαμουήλ, κάλεσε τους αξιωματικούς και τους απηύθυνε, με φωνή που παλλόταν από συγκίνηση, τα πιο κάτω απλά, αλλά συγκλονιστικά για την απλότητα της έκφρασης τους λόγια:

Παιδιά μου, σήμερα ή αύριο θα αντιμετωπίσουμε πολυάριθμο, επικίνδυνο και καλά εξοπλισμένο εχθρό, φανατικό στην εγκληματική του ιδεολογία. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια πίστη που επέδειξε το σώμα της Χωροφυλακής από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα Πιθανόν να υποχρεωθούμε να αμυνθούμε μέχρις εσχάτων, και πιθανόν να χρησιμοποιήσωμεν και την λόγχη, ακόμα και να έλθωμεν σώμα με σώμα με τους κομμουνιστές. Η θυσία για την πατρίδα πρέπει να μας εμπνέει και το υπέρτατο χρέος προς την τιμή των όπλων μας, πρέπει να μας οιστρηλατεί. Καμιά ανθρώπινη δύναμη στον κόσμο δεν είναι δυνατόν να μας λυγίσει και να μας υποτάξει, όταν έχουμε μπροστά μας το παράδειγμα των Σουλιωτών και των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, που αναγκάστηκαν να τρέφονται και με φύλλα δένδρων ακόμα για να μην παραδοθούν. Η Ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από δάκρυα και αίμα, ηρωισμούς και θυσίες. Γι’ αυτό συνεχίζει τον ένδοξο δρόμο της η αθάνατη αυτή φυλή που λάτρεψε την ανδρεία και θεοποίησε την παλικαριά. Δεν θα λογαριάσουμε τον αριθμό των αντιπάλων μας. Τον Οκτώβριο του 1940 το ίδιο πράξαμε. Η ανδρειωμένη ψυχή της φυλής μας δεν λογάριασε τα εκατομμύρια των λογχών του εχθρού, γιατί η παλικαριά δεν μετριέται με τον πήχη, ούτε ζυγίζεται. Δημιουργεί, εξυψώνει και επιτυγχάνει θαύματα. Ο εχθρός δεν πρέπει να καταλάβει το οχυρό μας.

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ»

Αυτό είναι το σύνθημα μας, αυτές οι λέξεις πρέπει να σας εμπνέουν και να σας καθοδηγούν.

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ»

Φώναξαν αμέσως οι Χωροφύλακες.

Στις 05.00 της 6ης Δεκεμβρίου, ο διοικητής εξωτερικής αμύνης, Ταγματάρχης Συμινελάκης επιθεώρησε όλα τα εξωτερικά φυλάκια. Λίγο αργότερα, στις 05.45, επιστρέφοντας, καθώς περνούσε την νότια πύλη ακούσθηκαν 6 πυροβολισμοί από περίστροφο από κάποιο σπίτι σε παρακείμενη οδό. Αμέσως αντήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών στις γύρω συνοικίες, σαλπίσματα και αλαλαγμοί καθώς οι πυροβολισμοί αυτοί ήταν το σύνθημα για την πρώτη γενική επίθεση των ΕΛΑΣιτών. Μετά την παρέλευση λίγων δευτερολέπτων ένας καταιγισμός από πυρά αυτόματων όπλων και τυφεκίων, εκρήξεων χειροβομβίδων, ομαδικών βολών όλμων και πυροβόλων κτύπησε τους στρατώνες της Χωροφυλακής. Το προπαρασκευαστικό αυτό πυρ διήρκεσε επί μιάμιση ώρα αποσκοπώντας στην δημιουργία απωλειών ανάμεσα στους υπερασπιστές του Μακρυγιάννη αλλά και στον κλονισμό τους ώστε να προβάλλουν ασθενική αντίσταση. Ιδιαίτερα καταστρεπτικά ήταν τα πυρά από τα ορειβατικά πυροβόλα των κομμουνιστών που ήταν ταγμένα στους λόφους Αρδήττου και Φιλοπάππου και που εχειρίζοντο έμπειροι Γερμανοί και Ιταλοί λιποτάκτες.

Το επιτελείο των ΕΛΑΣιτών, ευθύς εξ’ αρχής είχε αντιληφθεί ότι για να καταστεί δυνατή η επίθεση στο Σύνταγμα έπρεπε να εξαλειφθούν τα εξωτερικά φυλάκια καθώς αυτά κάλυπταν όλες τις προσβάσεις προς τους στρατώνες με αποτέλεσμα να απαγορεύουν την προσέγγιση σε αυτούς και να προκαλούν βαρείες απώλειες στους επιτιθεμένους. Στις 07.00, λόχοι του ΕΛΑΣ πλαισιούμενοι από μάζες ενόπλων πολιτών, ανδρών και γυναικών, των εφεδρικών μονάδων του ΕΛΑΣ, εξόρμησαν με αλαλαγμούς κατά των οικιών που περίστοίχιζαν τους στρατώνες και τα φυλάκια. Οι τακτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ στράφηκαν κυρίως κατά των φυλακίων ενώ οι εφεδρικές παρενοχλούσαν το Σύνταγμα εκτοξεύοντας αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες, δέσμες δυναμιτών και χειροβομβίδες από τις ταράτσες και τα παράθυρα των κοντινών πολυκατοικιών. Αρκετές ομάδες άνοιξαν οπές στους τοίχους των οικιών προσπαθώντας να φθάσουν στα φυλάκια μέσα από τα συγκεκαλυμμένα αυτά δρομολόγια.

Σύντομα κύριο στόχο των ΕΛΑΣιτών απετέλεσε το 7ο Φυλάκιο καθώς απαγόρευε την προώθηση τους από τις οδού Βεΐκου, Φαλήρου και Δημητροπούλου, οι οποίες αποτελούσαν τις κύριες οδούς προσέγγισης των ανταρτών προς το στρατόπεδο από τον Νότο. Οι 22 άνδρες του φυλακίου είχαν κατανεμηθεί σε διάφορους ορόφους ώστε να υπερασπίσουν την τετραώροφη πολυκατοικία. Στην ταράτσα ευρίσκετο ο διοικητής του φυλακίου Μοίραρχος Παπακώστας και 9 χωροφύλακες, στον τρίτο όροφο 5 χωροφύλακες, δυο στην πλευρά της ταράτσας προς την οδό Χατζηχρήστου, δύο στην πλευρά της ταράτσας προς την οδό Μακρυγιάννη ενώ στον πρώτο όροφο δυο χωροφύλακες και ένας ένοικος της πολυκατοικίας, ο Ταγματάρχης Πεζικού Θ. Ντούνης.

Η νότια πύλη του στρατοπέδου Μακρυγιάννη

Η νότια πύλη του στρατοπέδου Μακρυγιάννη.

Η ανατολική πλευρά του Διοικητηρίου του Συντάγματος Μακρυγιάννη.

Η ανατολική πλευρά του Διοικητηρίου του Συντάγματος Μακρυγιάννη, όπου διακρίνονται οπές από τις βολίδες των κομμουνιστών. Η σκεπή (που δε φαίνεται) έχει καταερεύσει από βολές όλμων.

Η επίθεση των ΕΛΑΣιτών με κάθε είδους πυρά ήταν σφοδρότατη. Η ταράτσα εθερίζετο από διασταυρούμενα πυρά και γρήγορα δυο χωροφύλακες τραυματίσθηκαν. Τουλάχιστον 400 ΕΛΑΣίτες είχαν αφοσιωθεί στην εκπόρθηση του φυλακίου το οποίο τους προκαλούσε βαρείες απώλειες. Γύρω στις 10.00 τα πυρομαχικά των χωροφυλάκων είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Το αίτημα των υπερασπιστών για αποστολή πυρομαχικών και έξοδο του άρματος δεν ικανοποιήθηκε καθώς το δεύτερο είχε υποστεί βλάβη ενώ οι δρόμοι ήταν πεδία θανάτου από τις χιλιάδες βολίδες και τα θραύσματα των εκρήξεων από όλμους που τους όργωναν.

Χωροφύλακας του Συντάγματος Μακρυγιάννη με πολυβόλο Μπρέντα

Χωροφύλακας του Συντάγματος Μακρυγιάννη με πολυβόλο Μπρέντα.

Μετά από λίγο ο Μοίραρχος Παπακώστας και ο Ταγματάρχης Ντούνης τραυματίσθηκαν ενώ ο χωροφύλακας Γρυπαίος καταπλακώθηκε από ερείπια, κατόπιν μιας εύστοχης βολής όλμου. Με την ταράτσα σε κατάσταση κατάρρευσης οι χωροφύλακες υπό τον Παπακώστα και οι χωροφυλακές του τρίτου ορόφου αποσύρθηκαν στον δεύτερο όροφο. Μια πρόταση για απελπισμένη έξοδο προς τους στρατώνες απερρίφθη ως αυτοκτονία ενώ μια προσπάθεια να κληθούν ενισχύσεις μέσω της αποστολής του χωροφύλακα Βισβίκη απέτυχε.

Στις 12.00 μια ομάδα ΕΛΑΣιτών κατόρθωσε να ανατινάξει την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας με δυναμίτη ενώ μια άλλη με τον ίδιο τρόπο εισήλθε στο υπόγειο. Αμέσως μεγάλος αριθμός ΕΛΑΣιτών άρχισε να κατακλύζει την πολυκατοικία και να ανεβαίνει τις σκάλες προς τον δεύτερο όροφο. Στην σκάλα του δευτέρου ορόφου εδόθη μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των χωροφυλάκων και των ΕΛΑΣιτών αρκετοί από τους οποίους έπεσαν μαχαιρωμένοι καθώς μόνο οι ξιφολόγχες είχαν απομείνει στους περισσότερους υπερασπιστές ως χρήσιμο όπλο. Τελικά ΕΛΑΣίτες, οι οποίοι ανέβηκαν από την σιδερένια σκάλα υπηρεσίας στον δεύτερο όροφο, επιτέθηκαν εκ των όπισθεν στους υπερασπιστές, οι οποίοι κατάκοποι, τραυματισμένοι και ουσιαστικά άοπλοι συνελήφθησαν ζωντανοί, εκτός τριών που κατόρθωσαν και διέφυγαν.

Οι αιχμάλωτοι ξεγυμνώθηκαν και περιφέρθηκαν στις παρακείμενες οδούς υφιστάμενοι κτυπήματα από κοντάκια όπλων και ρόπαλα, χαστουκιά, κλωτσιές και μαχαιριές από έναν αφηνιασμένο όχλο Ολόκληρη την νύκτα της 6ης προς 7ης Δεκεμβρίου βασανίσθηκαν και τελικά οδηγήθηκαν σε μακρινές χαράδρες όπου τους έβγαλαν τα μάτια, τους έκοψαν τα αυτιά, τις μύτες και τις γλώσσες. Σε αυτή την κατάσταση τους εκτέλεσαν.

Μετά το 7ο σειρά είχαν τα 5ο και 6ο Φυλάκια τα οποία κάλυπταν επίσης τις νότιες προσβάσεις των στρατώνων. ΕΛΑΣίτες και όχλος κατόρθωσαν το μεσημέρι να εισέλθουν σε οικίες στην απέναντι πλευρά της οδού Χατζηχρήστου, έναντι των φυλακίων και άρχισαν να εκτοξεύουν χειροβομβίδες στις ταράτσες τους καθώς αυτές στις οποίες ευρίσκοντο ήταν υψηλότερες. Ταυτόχρονα ένας καταιγισμός πυρών σάρωσε τα παράθυρα των κτιρίων από πολύ μικρή απόσταση. Σύντομα σκοτώθηκαν ο Ανθυπομοίραρχος Ψαρρός, ο Ανθυπασπιστής Παπασπυρόπουλος και 5 χωροφύλακες ενώ οι υπόλοιποι τραυματίσθηκαν. Ο Μοίραρχος Κοντάκος, διοικητής του φυλακίου, μετέφερε τον ετοιμοθάνατο Ενωμοτάρχη Παπαδάκη σε έναν αντικρινό φούρνο όπου τον άφησε σε δύο Άγγλους στρατιώτες να τον φροντίσουν. Τελικά, όταν συνελήφθησαν και οι τρεις από τους ΕΛΑΣίτες, ο Παπαδάκης εκτελέσθηκε. Οι υπόλοιποι τραυματίες των δυο φυλακίων αποφάσισαν να κάνουν μια απελπισμένη έξοδο η οποία τελικά επέτυχε και οι χωροφύλακες έφθασαν ασφαλείς στον περίβολο του Συντάγματος.

Το 4ο Φυλάκιο επί της οδού Μητσαίων, έπεσε σχεδόν ταυτόχρονα με τα δύο προηγούμενα. Ένας ΕΛΑΣίτης, που παραμόνευε στην απέναντι οικία κατόρθωσε να διεισδύσει στο σπίτι και να δολοφονήσει τον σκοπό. Αμέσως μια διμοιρία ΕΛΑΣιτών εισέβαλε και αιφνιδίασε τους υπερασπιστές οι οποίοι υποχρεώθηκαν να διαφύγουν πηδώντας από την ταράτσα μέσα στον περίβολο του στρατοπέδου. Από τους 5 χωροφύλακες επιβίωσε τελικά μόνο ο Ανθυπασπιστής Χατζάκης. Έως τις 17.00 όλα τα εξωτερικά φυλάκια της νότιας και δυτικής πλευράς είχαν καταληφθεί.

Στην βόρεια πλευρά του στρατοπέδου στόχο των ΕΛΑΣιτών απετέλεσε το 3ο Φυλάκιο. Στον τομέα αυτόν οι κομμουνιστές είχαν καταφέρει να εκπορθήσουν με προδοσία μόνο το δεύτερο υποφυλάκιο το οποίο επάνδρωναν ο Ενωμοτάρχης Νάσκος και 4 χωροφύλακες. Ένας ένοικος του σπιτιού βγήκε κρυφά και οδήγησε μέσα στο κτίριο μια διμοιρία ανταρτών η οποία αιφνιδίασε τους υπερασπιστές, που τελικά έπεσαν μέχρι ενός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΙΤΩΝ

ΕΛΑΣ

Α’ Σ. Στρατού

Επιτ. Γραφ. III

Αριθ. ΑΠ 108

Δελτίον Πληροφοριών ώρα 18.30

ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ. Συγκρότημα Μακρυγιάννη κατελήφθη σχεδόν εξ ολοκλήρου. Τμήμα 500 περίπου με Αξιωματικούς εξακολουθεί αμυνόμενον εντός περιβόλου.

Ειδική Ασφάλεια κατελήφθη ολοσχερώς. Οι περισσότεροι των αξιωματικών ημύνθησαν μέχρις εσχάτων. Διεσκορπίσθησαν. Αιχμάλωτοι ολίγοι. Τους περισσοτέρους τους παρέλαβαν αγγλικά τάνκς. Το Δ’ Τμήμα περισφίγγεται.

Ήρξατο επίθεσις κατά του Αρχηγείου Χωροφυλακής (Ιουλιανού). Οι αξιωματικοί αμύνονται ενώ οι χωροφύλακες θέλουν να παραδοθούν. Δύναμη 200. Εκεί είναι ο Παπαργύρης. Κατελήφθη κατόπιν ανατινάξεως και αναφλέξεως.

Η Υποδιοίκηοη Χωροφυλακής κατελήφθη και η Διοίκηση Στερεάς. Τυπογραφείο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου εξεδίδοντα τα ψευδή δελτία ειδήσεων της αντίδρασης, ανετινάχθη. Δυνάμεις Ρίμινι-Τσολιάδες και Χωροφύλακες επιτίθενται κατά Καισαριανής. Ι Ταξιαρχία αμύνεται σθεναρώς, θα κρατήσει. Κατά πληροφορίας 6 Συν/τος (Πειραιώς) ενεφανίσθησαν πλοία εις Άγιον Γεώργιον Κερατσίνι μεταφέροντα Αραπάδες και Ιερολοχίτας με σκοπό αποβίβασης. Το Σύν/μα διετάχθη αναταχθή εις απόβασιν και εμποδίση πάση θυσία άνοδον εις Αθήνας.

ΣΔ 6-12-44

Υποβάλλεται ΚΕ ΕΛΑΣ

Η Διοίκηση

ΠΥΡΙΟΧΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ

Η βόρεια πλευρά και οι αποτυχίες του ΕΛΑΣ

Ο βόρειος τομέας αμύνης του Συντάγματος, εν αντιθέσει με τον νότιο, απεδείχθη ανθεκτικός στις επιθέσεις των κομμουνιστών. Τις απογευματινές ώρες το παρατηρητήριο του διοικητηρίου εντόπισε ένα τάγμα ΕΛΑΣιτών που κατέβαινε από τον λόφο Φιλοπάππου με κατεύθυνση το θέατρο Ηρώδου του Αττικού με σκοπό να αποκόψει τα νώτα του Συντάγματος και να αποκαταστήσει επαφή με τις κομμουνιστικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει το Β’ Αστυνομικό Τμήμα της Πλάκας. Από την ταράτσα του 3ου Φυλακίου, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το πολυβόλο Μπρέντα, που εχειρίζετο ο άριστος σκοπευτής Ανθυπασπιστής Φ. Σακκελάρης, άρχισε να εκτοξεύει φονικά πυρά τα οποία σκόρπισαν τους αντάρτες οι οποίοι πανικόβλητοι έτρεξαν να βρουν κάλυψη. Η περιοχή όμως ήταν ανοικτή με αποτέλεσμα δεκάδες πτώματα να σκεπάσουν τον δρόμο. Το διαρκές πυρ εξάντλησε τα πυρομαχικά του πολυβόλου το οποίο έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί, αν ήθελαν οι υπερασπιστές να αναχαιτίσουν την κυκλωτική κίνηση των ανταρτών. Εν μέσω βολίδων που διέσχιζαν τον αέρα, ο κουρέας του Συντάγματος, Λεωνίδας Κουσούρης, ανέβηκε την εξωτερική ανεμόσκαλα που οδηγούσε στην ταράτσα του φυλακίου μεταφέροντας τους πολύτιμους γεμιστήρες.

Λίγο πριν, το 3ο Φυλάκιο είχε σκορπίσει και πάλι τον θάνατο στους ΕΛΑΣίτες οι οποίοι, μετά την κατάληψη του 7ου Φυλακίου, επεχείρησαν να εγκαταστήσουν πολυβολείο στην ταράτσα του. Ο Μοίραρχος Μαλτέζος, αφού άφησε τους ΕΛΑΣίτες να εγκατασταθούν, διέταξε τον Σακελλάρη να τους θερίσει με το Μπρέντα. Από τους 12 αντάρτες μόνο 2 επέζησαν ενώ σε όλη την διάρκεια της επίθεσης στο Σύνταγμα δεν τόλμησαν να επαναλάβουν το εγχείρημα τους.

Την ίδια περίπου ώρα, μια τρίτη συμφορά κτυπούσε τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Πενήντα περίπου αντάρτες, μερικοί ντυμένοι με στολές δολοφονηθέντων χωροφυλάκων, ανέβηκαν στο καταληφθέν 5ο Φυλάκιο και μετέφεραν μεγάλη ποσότητα βενζίνης σε δοχεία και μπουκάλια με σκοπό να τα εκσφενδονίσουν στις ταράτσες των σπιτιών, που εφάπτοντο με τον περίβολο και να ξεκινήσουν πυρκαγιά μέσα στο στρατόπεδο ώστε να πυρποληθεί ολοσχερώς. Τον κίνδυνο μπορούσαν να αποσοβήσουν μόνον τα δύο πυροβόλα των 37 χλστ. στην γωνία του διοικητηρίου, όμως κανείς δεν τολμούσε να τα επανδρώσει καθώς η αυλή εθερίζετο από τα πυρά των κομμουνιστών. Τρεις όμως χωροφύλακες, ο Ενωμοτάρχης Χ. Ρετσίνας και οι Υπενωμοτάρχες Ι. Λαμπρόπουλος και Δ. Στρατιδάκης, αψήφησαν τον κίνδυνο και έφθασαν στο ένα πυροβόλο με το οποίο και άρχισαν να προσβάλουν το 5ο Φυλάκιο σε συνδυασμό με το πολυβόλο Μπρέντα του 3ου Φυλακίου.

Ξαφνικά μια τεράστια έκρηξη ακούσθηκε και ένα πύρινο μανιτάρι ξεπήδησε από το 5ο Φυλάκιο καθώς οι εκρήξεις των οβίδων και οι βολίδες του Μπρέντα ανάφλεξαν τις βενζίνες των ΕΛΑΣιτών. Η σκηνή που ακολούθησε ήταν φρικτή. Ουρανομήκεις φλόγες περιέζωσαν τον όμιλο των ΕΛΑΣιτών οι οποίοι απανθρακώθηκαν. Το θέαμα των καιομένων ανταρτών, που ούρλιαζαν απελπισμένοι, έριξε κατακόρυφα το ηθικό των κομμουνιστών και αντίθετα ανύψωσε αυτό των υπερασπιστών του Μακρυγιάννη.

Η επίθεση των ΕΛΑΣιτών δεν άφησε αμέτοχο και το διοικητήριο του Συντάγματος. Το εκτεθειμένο πολυβολείο της ταράτσας είχε γίνει αμέσως στόχος των κομμουνιστικών πυρών καθώς προκαλούσε σοβαρές απώλειες στους επιτιθέμενους. Κάποια στιγμή μια ριπή σκότωσε τον χειριστή του πολυβόλου Μπρέντα, Ενωμοτάρχη Αλεβίζο, με αποτέλεσμα να αναλάβει τον χειρισμό του ο Μοίραρχος Παπαδοδήμας, επί δυο ώρες, εν μέσω καταιγισμού πυρών. Τελικά και ο ίδιος τραυματίσθηκε σοβαρά στην κοιλιά, τα πόδια και τους βραχίονες από 7 συνολικά βολίδες. Καθώς τον κατέβαζαν με το φορείο ο μοίραρχος είχε το σθένος να πετάξει το λευκό σεντόνι που τον κάλυπτε φωνάζοντας: «Ξεσκέπαστε με! Δεν θέλω να νομίζουν ότι μας σκοτώνουν! … Εμείς δεν πεθαίνουμε»! Και πράγματι ο ηρωικός αξιωματικός τελικά επέζησε των σοβαρών τραυμάτων του.

Το κεντρικό κτίριο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη εν έτει 1973

Το κεντρικό κτίριο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη εν έτει 1973, όπου ακόμη στέγαζε την ανωτέρω μονάδα της Χωροφυλακής.

Η πυρπόληση των ανταρτών στο 5ο Φυλάκιο καταρράκωσε το ηθικό των ΕΛΑΣιτών με αποτέλεσμα στις 18.00 να κοπάσει η σφοδρότητα της επίθεσης και μέχρι το βράδυ να περιορισθεί σε πυρά παρενόχλησης. Η επέλευση της νύκτας έδωσε την ευκαιρία στους χωροφύλακες να συμπληρώσουν τα οχυρωματικά τους έργα ενώ μια μικρή βοήθεια έφθασε από τους Βρετανούς υπό την μορφή 15 Άγγλων στρατιωτών, με 2 αντιαρματικά ΡΙΑΤ και σάκους με χειροβομβίδες. Η δύναμη αυτή αποχώρησε μετά την παρέλευση ενός 24ώρου. Ο απολογισμός των απωλειών του Συντάγματος για την 6η Δεκεμβρίου ήταν βαρύς: 5 αξιωματικοί και 49 οπλίτες νεκροί καθώς και 8 αξιωματικοί και 25 οπλίτες τραυματίες. Οι απώλειες των κομμουνιστών υπολογίσθηκαν σε περίπου 500 νεκρούς και τραυματίες. Η συνολική δύναμη του τακτικού ΕΛΑΣ στην περιοχή, υπολογιζόταν σε 6.000 περίπου άνδρες.

Μαρτυρία Βασιλείου Λ. - πολυβολητή

Ο ήρωας Βασίλειος Λ πήγε 18 ετών εθελοντής στον πόλεμο του 1940.Υπηρετησε στο πυροβολικό. Μετά τον πόλεμο ονομάστηκε μόνιμος υπαξιωματικός αν και τότε σπούδαζε δικηγόρος.

Όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1944 επειδή οι αξιωματικοί καταλάβαιναν ότι οι κομμουνιστές πάνε για κίνημα τον τοποθέτησαν στην εκπαίδευση των χωροφυλάκων του Μακρυγιάννη στα πυροβόλα μαζί με άλλους 10-12 πυροβολητές.

Στις 3 Δεκεμβρίου 1944 ξεκίνησαν οι επιθέσεις. Το απόγευμα κατά της 3.00 βρισκόταν μαζί με άλλους στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής στην οδό Σίνα. Ο εθελοντής Λοχαγός Λυκαυγέρης που ανήκε στην Χ τον πήρε αυτόν, τον δικηγόρο Αλέκο Αλεξ. και άλλους και πήγαν στο Μακρυγιάννη όπου πήρε μέρος σε όλες τις μάχες.

Όταν είδαν τους ΕΛΑΣίτες μεταμφιεσμένους σε χωροφύλακες, έστειλαν τους χωροφύλακες Χ. Ρετσίνα, Γ. Λαμπρόπουλο και Δ. Στρατιδάκη να μετακινήσουν το πυροβόλο Μετά έπιασε δουλειά ο Βασίλειος Λ. στο ένα πυροβόλο. Ήταν μαζί με τον Σβαρνιά και τον Κ. Τσουκαλά. Τα πυρομαχικά τα μετέφερε ο Περικλής Κόρπος.

Ο Βασίλειος Λ. στόχευσε καλά. Οι κομμουνιστές έγιναν παρανάλωμα πυρός! Εκεί που πήγαιναν να κάνουν το ίδιο στους χωροφύλακες. Στο άλλο πυροβόλο ήταν ο Αλέκος Αλεξ. και ο Λουμάκης. Και οι δύο τραυματίστηκαν στα πόδια.

http://blackblogofcommunism.com

Παπουτσής: Η κρίση της Δικαιοσύνης φταίει για την διαφυγή του Γιούνγκ ενώ για τη διαφυγή του Καράβελα ο Καραμανλής

Η διαφυγή στο εξωτερικό, του πρώην προέδρου της Ζήμενς Ελλάς, Φόλκερ Γιούνγκ, οφείλεται στα κενά της νομοθεσίας περί περιοριστικών όρων και στην κρίση της Δικαιοσύνης, που δεν διέταξε την προσωρινή του κράτηση, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης, υπενθύμισε πως «όταν επί Νέας Δημοκρατίας, το είχαν σκάσει οι κ.κ. Καραβέλλας και Χριστοφοράκος, εσείς είχατε ανέβει στα κεραμίδια - και σωστά. Το ερώτημα του ελληνικού λαού, ήταν αν το σκάσανε, ή αν τους αφήσαν να φύγουν. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για την δική σας κυβέρνηση: Σας ξέφυγε, ή τον αφήσατε; Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε πως μεθοδεύεται και στην Ζήμενς, το κουκούλωμα και ο συμψηφισμός;»

«Το μέσο και οι συνθήκες διαφυγής του κατηγορουμένου, είναι το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών», απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, «σύμφωνα με την Συνθήκη Σένγκεν, οι ευρωπαίοι πολίτες δεν υφίστανται ελέγχους στα ταξίδια εντός Σένγκεν, πλην του τυπικού ελέγχου ταυτοπροσωπίας. Ο περιορισμός της εξόδου απ’ τη χώρα, που είχε επιβληθεί στον κ. Γιούνγκ, έχει περιορισμένη σημασία πλέον. Το ότι επεβλήθη το μέτρο αυτό, ήταν τουλάχιστον αλυσιτελές, για να μην πω κάτι διαφορετικό».

«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αποφάσισε ότι αυτός ο κατηγορούμενος πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει την ελευθερία του και δεν προφυλακίστηκε. Το μόνο πρόσφορο μέσον, για να εξασφαλιστεί η παρουσία του σε δίκη, ήταν η προσωπική του κράτηση. Για το γιατί δεν συνέβη αυτό, πρέπει να ερωτηθεί η Δικαιοσύνη», παρατήρησε ο κ. Παπουτσής.

«Δεν σας άκουσα ανήσυχο για τις παραλείψεις. Μάλλον ανακουφισμένο σας άκουσα» επανήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον Καραβέλα και τον Χριστοφοράκο δεν κάνατε διαλέξεις. Με τις τυπικές φράσεις ότι διεξάγεται έρευνα για τις υπηρεσιακές παραλείψεις, ο κόσμος λέει πως η υπόθεση πάει για κουκούλωμα». «Πώς εξηγείτε ότι και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ, δεν έχει οριστεί δικάσιμος για το σκάνδαλο της Ζήμενς, ενώ σε άλλες χώρες έχουν μπει στη φυλακή και πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι; Ότι δεν έχει προσδιορίσει το κράτος το ύψος της ζημίας, ότι δεν έχουμε ζητήσει ένα ευρώ από την Ζήμενς, ενώ η εταιρεία έχει καταβάλει 400 εκ. ευρώ στις αμερικανικές αρχές για τις δωροδοκίες στην Ελλάδα; Γιατί δεν ενεργοποιήσατε την ευρωπαϊκή Οδηγία για αποκλεισμό της εταιρείας απ’ τους διαγωνισμούς; Γιατί δεν παίρνετε κεφάλια; Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν σκελετούς στα ντουλάπια τους» συμπέρανε ο κ. Παπαδημούλης.

«Ο αγαπητός κ. Παπαδημούλης, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, περί δικομματισμού και ευθύνης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λες και δεν συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Ζήμενς ο πολιτικός σας χώρος. Και στην Εξεταστική, πολλά ελέχθησαν και υπονοήθηκαν - όχι μόνον για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ…» απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής.

«Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση του αστυνομικού τμήματος Πάρου, να ενημερώσει για την διαφυγή. Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για προσδιορισμό ποινικών ευθυνών. Έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν» δεσμεύτηκε ο κ. Παπουτσής.

· Τη δυσφορία του για την απουσία του πρωθυπουργού, από τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων που απευθύνονται σε κείνον, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου έχει παρευρεθεί μονάχα σε δύο, επί συνόλου δέκα ερωτήσεων, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Σε απάντηση δε, του Χ. Παπουτσή, πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό (ΣΣ Τι πρωτότυπο!) «σε διαδικασία εξαιρετικής διαπραγμάτευσης σε πολλά ανοιχτά θέματα», ο κ. Καρατζαφέρης ανταπάντησε πως «η κυβέρνηση διαθέτει αντιπρόεδρο, καθώς και συντονιστή υπουργό, τον κ. Ραγκούση. «Γιατί δεν έρχεται ο αντιπρόεδρος; Δεν τον εμπιστεύεται γι’ αυτά που θα πει εδώ και τον φοβάται; Γιατί δεν έρχεται ο πρωθυπουργεύων, όπως γράφουν οι εφημερίδες, ο κ. Ραγκούσης; Αυτή η απαξία δημιουργεί το πρόβλημα και υπάρχει ένας προβληματισμός απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Live στις 15:00 ο Julian Assange Q&A στους Guardians για τα WikiLeaks cables

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2010/12/1/1291233954192/Julian-Assange-US-embassy-005.jpgΟ Julian Assange απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών, για τα WikiLeaks cables, ζωντανά στις 15:00 στους Guardians. Προϋπόθεση ότι θα μπορεί εκείνη τη στιγμή να είναι συνδεδεμένος στο ιντερνετ κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο είναι "ζήτημα ζωής ή θανάτου".

Οι ερωτήσεις έχουν ήδη γίνει και οι απαντήσεις του Assange είναι εδώ. Πρέπει να κάνετε reload τη σελίδα και να πηγαίνετε στο τελευταίο σχόλιο...

ΥΓ. Στο μεταξύ η PRAVDA (παλαιότερα όργανο του ΚΚΣΕ) κατηγορεί τις ΗΠΑ για λογοκρισία!!! Ρε πως αλλάζουν οι καιροί... μέσα σε 20 χρόνια ήρθαν τα πάνω κάτω...

UPDATE*** Σαν τη Λερναία Ύδρα είναι η wikileaks, ένα κεφάλι κόβεις, δύο βγαίνουν: Τώρα , εκτός από τη διεύθυνση wikileaks.ch (ανήκει στο ελβετικό κόμμα των Πειρατών) βγαίνουν και από άλλη διεύθυνση: http://wikileaks.dd19.de/... τελικά ο Assange αποδεικνύεται κακό σπυρί τοΣύνδεσμοςν κώλο των Αμερικάνων :)

Συνάντηση Α. Σαμαρά με προέδρους ΝΟΔΕ

Τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ κινητοποιεί ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, μετά και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως φαίνεται, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως ίσως το επόμενο διάστημα έχουμε εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

"Η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα γυάλινα λόγια έχει τελειώσει, έχει πεθάνει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μιλώντας στα προεδρεία των ΝΟΔΕ, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι οργανώσεις που να προέρχονται από την κοινωνία, να ανήκουν στην κοινωνία και να υπηρετούν την κοινωνία, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε σημαντική προτεραιότητα τη συγκρότηση περιφερειακών οργάνων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί την άλλη εβδομάδα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας.