09 Δεκεμβρίου 2010

Τρόικα: Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Ένα κοινό κλιμάκιο Επιτροπής/ΕΚΤ/ΔΝΤ συναντήθηκε με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα στο διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2010. Το κλιμάκιο αξιολόγησε τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους και τις διατάξεις της δεύτερης επανεξέτασης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και της επικαιροποιημένης τήρησης των προϋποθέσεων για τις επόμενες επανεξετάσεις. Η ολοκλήρωση της επανεξέτασης θα αποδεσμεύσει την τρίτη δόση της βοήθειας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα (6,5 δισεκατ. ευρώ). Η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας stand-by του ΔΝΤ αποδεσμεύει επιπλέον ποσό 2,5 δισεκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή της πολιτικής έχει καταστεί δυσχερέστερη

Μετά από μια ισχυρή εκκίνηση με σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, η εφαρμογή του προγράμματος έχει γίνει δυσκολότερη. Ο στόχος για το 2010 όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα βάσει του ΕΣΛ δεν θα επιτευχθεί, παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην προετοιμασία σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η πιο αργή πρόοδος αντικατοπτρίζει έναν συνδυασμό παραγόντων, όπου περιλαμβάνονται ο εκλογικός κύκλος, η αντίσταση εκ μέρους κατεστημένων συμφερόντων, και – σε λίγες περιπτώσεις – οι δυσκολίες όσον αφορά τον σχεδιασμό και την ενεργοποίηση ορισμένων πολύπλοκων μεταρρυθμίσεων σε πολύ σύντομη περίοδο. Δεδομένου ότι η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, το κλιμάκιο υποστήριξε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, και να επιδειχθεί ενισχυμένη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος.

Οι μακροοικονομικές προβολές είναι ελαφρά ασθενέστερες από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Από τα πρόσφατα δεδομένα φαίνεται ότι η κάμψη θα είναι ελαφρά βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν. Οι αναπτυξιακές προγνώσεις για το 2011 προβλέπουν τώρα αρνητική ανάπτυξη 3 τοις εκατό το 2011, με έναρξη σταδιακής ανάκαμψης την άνοιξη του 2011, και ανάκαμψη με μορφή στροφής 180 μοιρών που θα περιλαμβάνει μέτρια ανάπτυξη το 2012 και το 2013. Ταυτόχρονα, η χαμηλότερη ανάπτυξη φαίνεται ότι συνοδεύεται από ταχύτερη εξωτερική προσαρμογή. Ο πληθωρισμός με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και αναμένεται ότι θα είναι αρνητικός έως το τέλος του 2011. Η προσαρμογή της αγοράς εργασίας προχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού, ενώ οι περικοπές των αποδοχών στο δημόσιο τομέα φαίνεται ότι έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, αναμένεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τα δημοσιονομικά σημεία πίεσης είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο. Τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων (QPC) για τα τέλη του Σεπτεμβρίου έχουν εκπληρωθεί. Ωστόσο, τα έσοδα συνέχισαν να υστερούν – πράγμα που αντικατοπτρίζει προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης – και, παρά τη σημαντική υστέρηση εκτέλεσης δαπανών, υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του έτους. Το δημόσιο έλλειμμα βάσει του ΕΣΛ αναμένεται να φθάσει το 9,6 τοις εκατό του ΑΕΠ, 1½ τοις εκατό του ΑΕΠ υψηλότερο από το στόχο του προγράμματος. Το ένα τρίτο της έλλειψης αυτής εξηγείται από τα αποτελέσματα διάδοσης των στατιστικών αναθεωρήσεων του 2009 – στις 15 Νοεμβρίου η Eurostat αναθεώρησε και επικύρωσε το δημοσιονομικό υπόλοιπο του 2009 από 13,6 σε 15,4 τοις εκατό του ΑΕΠ. Το κλιμάκιο παρότρυνε τις αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τηρήσουν το ποσοτικό κριτήριο επιδόσεων του ταμειακού υπολοίπου του τέλους του έτους, αποφεύγοντας παράλληλα την περαιτέρω συσσώρευση υπερημεριών.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τηρήσει το στόχο του ελλείμματος βάσει του ΕΣΛ για το 2011, ύψους 17 δισεκατ. ευρώ. Με επίπεδα αρχικού ελλείμματος και χρέους υψηλότερα από τα αναμενόμενα και κάπως χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης, χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες εξυγίανσης για να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι για το έλλειμμα και για να τεθεί ο δείκτης του χρέους σε καθοδική πορεία από το 2013 και ύστερα. Είναι, επομένως, θετικό το ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η δημοσιονομική στρατηγική παραμένει σταθερά συνδεδεμένη με την πορεία εξυγίανσης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Για να ανακτηθεί πλήρως το έδαφος που χάθηκε το 2010, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εφαρμόσει νέα μέτρα, που αντιστοιχούν σε 2½ τοις εκατό του ΑΕΠ, επιπλέον των ήδη συμφωνηθέντων. Τα νέα μέτρα αντιμετωπίζουν άμεσα μερικές από τις ενδημικές δημοσιονομικές αδυναμίες της Ελλάδας. Περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων, τη μείωση της σπατάλης και της διαφθοράς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και τη βελτίωση του προσανατολισμού της κοινωνικής προστασίας. Ο προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης έκτακτα μέτρα.

Η κυβέρνηση θα ορίσει το Μάρτιο του 2011 μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2012-2014 όσον αφορά το έλλειμμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η προσαρμογή ήταν εμπροσθοβαρής για τα έτη 2010 και 2011, αλλά ένα μέρος της προσαρμογής για τα επόμενα έτη του προγράμματος παρέμενε αδιευκρίνιστο. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, υπάρχει ανάγκη να προσδιοριστούν τουλάχιστον 5 τοις εκατό του ΑΕΠ σε πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο διάστημα 2012-14. Το κλιμάκιο υπογράμμισε ότι για τη διατηρήσιμη προσαρμογή των εσόδων και των δαπανών απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες στους ακόλουθους τομείς: βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, μείωση του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα, μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, διαρθρωτικές περικοπές των στρατιωτικών δαπανών, πολυετής μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων και καθιέρωση της κατάρτισης πολυετών προϋπολογισμών.

Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας στο δημόσιο ταμείο. Κατόρθωσαν να αναχρηματοδοτήσουν επιτυχώς βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Ενώ οι αποδόσεις παρέμειναν υψηλές, οι δημοπρασίες προσέλκυσαν ισχυρή ζήτηση, ένα μέρος της οποίας προερχόταν από διεθνείς επενδυτές. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχυθεί σημαντικά, με στόχο συνολικό ποσό 7 δισεκατ. ευρώ για το διάστημα 2011-13, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται ότι θα επιτρέψουν την αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει απρόβλεπτα έξοδα και να συμβάλλει στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους.

Ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, αλλά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά. Οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται από την αναχρηματοδότηση από το Eυρωσύστημα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις βαθμιαίας επιστροφής της εμπιστοσύνης και ορισμένες τράπεζες πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια από την αγορά και να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις διεθνείς διατραπεζικές αγορές. Μετά από μια φάση σχετικής σταθερότητας το καλοκαίρι, οι εκροές λιανικών καταθέσεων ξανάρχισαν το Νοέμβριο. Το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ταμείου Σταθερότητας (FSF) συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο. Με βάση τη στρατηγική ανασκόπηση των συμμετοχών που κατέχει σε ορισμένες τράπεζες, η κυβέρνηση κατάρτισε πρόγραμμα για τη σταθερότητα και την αποδοτικότητά τους. Καταρτίζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τράπεζας ATE, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την ενίσχυση της εποπτικής λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε επίσης την αρμοδιότητα για τον ασφαλιστικό τομέα.

Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι βασικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η ελευθέρωση του τομέα των μεταφορών και η αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας εφαρμόστηκαν κατά τους πρώτους μήνες του προγράμματος. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονταν στην εθνική ημερήσια διάταξη μεταρρυθμίσεων για αρκετό χρόνο, και θα μπορούσαν, επομένως, να θεσπιστούν γρήγορα. Η πρόοδος από το καλοκαίρι και ύστερα ήταν βραδύτερη και, για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος αποδοχών στο δημόσιο τομέα και του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις. Η βραδύτερη πρόοδος αντικατοπτρίζει την ανάγκη να υπερνικηθούν κατεστημένα συμφέροντα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικειμενικά τεχνικά και νομικά προβλήματα.

Μακροοικονομικές εξελίξεις
Λαμβάνοντας υπόψη τους πολλούς τομείς της πραγματικής οικονομίας που απαιτούν εις βάθος μεταρρύθμιση, το κλιμάκιο ζήτησε μια νέα αποφασιστική ώθηση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας.

Συμφωνήθηκαν με τις αρχές νέες προθεσμίες για τις βασικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν την προσαρμογή και προκαλούν πρόωρη ανταπόκριση από την πλευρά της προσφοράς. Οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ζημιών στις κρατικές επιχειρήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη για τις επόμενες δύο επανεξετάσεις.

Υπό την αίρεση της έγκρισης από την Ευρωομάδα, η θετική αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους όρους του προγράμματος θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση του δανείου από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (6,5 δισεκατ. ευρώ). Συνολικά, το κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι για την τρίτη εκταμίευση εκπληρώθηκαν σε γενικές γραμμές. Οι αρχές δεσμεύθηκαν εκ νέου για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Ενέκριναν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους περίπου 2½ τοις εκατό του ΑΕΠ και δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν το ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το κοινό κλιμάκιο υποστήριξε ότι για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με αυτήν που υπήρχε κατά τους τελευταίους μήνες. Θα απαιτηθεί επίσης καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση, και συναίνεση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ουσιαστικά όσον αφορά την εφαρμογή του διαρθρωτικού προγράμματος δράσης.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/12/blog-post_275.html

"Κλείδωσαν" και οι απολύσεις στο δημόσιο... αφού τις αναγγέλει ο "λαγός" Παμπούκης

Απολύσεις και στο Δημόσιο και μάλιστα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προαναγγέλει ο υπουργός Επικρατείας, κ. Χ. Παμπούκης, ερχόμενος έτσι σε αντίφαση με τα όσα περί του αντιθέτου διακηρύσσει η υπόλοιπη κυβέρνηση έως σήμερα.

Ο κ. Παμπούκης παραχωρεί συνέντευξη στο περιοδικό Επίκαιρα που κυκλοφορεί και μεταξύ των άλλων αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Πρέπει να αποκτήσουμε ποιοτικό δημόσιο τομέα και στο σωστό μέγεθος. Αν για να το πετύχουμε αυτό γίνουν και απολύσεις αυτό θα είναι ένα κόστος ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα είναι ασφαλώς και δίκαιο έναντι όλων των Ελλήνων. Γιατί τα βάρη της κακής λειτουργίας τα πληρώνουμε όλοι και αυτό δεν αντέχεται πλέον».

tovima.gr

ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ

Έχοντας σώας τας φρένας τελικά μπορώ να ομολογήσω,ότι από όλους αυτούς τους ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ που μας κυβερνούν προτιμώ τον ΜΕΤΑΞΑ η τον ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ. Τελικά αυτοί ΑΓΑΠΗΣΑΝ τον ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ,αγάπησαν τον ΕΛΛΗΝΑ,αγάπησαν την ΕΛΛΑΔΑ.

Το έχω ξαναγράψει, δεν είναι δυνατόν να φτιάχνει ο ΜΕΤΑΞΑΣ την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ το 1936 και να έρχεται ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ Γιώργος Α.Παπανδρέου,ο οποίος θα μείνει στην ιστορία σαν ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ και να την ΚΑΤΑΡΓΕΙ.

Δεν είναι δυνατόν ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ να χαρίζει τα χρέη στους αγρότες και να έρχεται ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ και να στέλνει όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ.

Γιατί ο μεν ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ τελικά άφησε την ΕΛΛΑΔΑ χωρίς να χρωστάει ούτε ΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ και ο ίδιος πέθανε στη ψάθα,ο δε Γιωργάκης είδε τον πατέρα του να καταχρεώνει την ΕΛΛΑΔΑ με τα συνεχόμενα δάνεια,είδε τον Σημίτη να συμπληρώνει την καταστροφή με το χρηματιστήριο και τον ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ των ΤΡΑΠΕΖΩΝ,ο ίδιος δε ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ και δεν ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ (14),ΥΠΟΥΡΓΟΣ ων σε όλες τις ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ,και έρχεται τώρα ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ να δολοφονήσει την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΜΥΝΑ των εργαζομένων που ακούει στο όνομα ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

Όλα αυτά δε για να γίνει ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.Να τον ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΜΑΝΑ του.
Εγώ πάντως ΠΡΟΤΙΜΩ τους ΑΓΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ.
ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ

Τόμσεν: Όχι σε περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων

http://www.kerdos.gr/Images/tomsen.jpgΑρνητικός στο ενδεχόμενο να περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Ελλάδας Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής. Έθεσε μάλιστα τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για το επόμενο διάστημα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στην υγεία, στις ΔΕΚΟ και στα κλειστά επαγγέλματα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς, τότε δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της επόμενης τριετίας. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του σε πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι τα οφέλη θα είναι πολύ μικρότερα από το μεγάλο κόστος.

ΕΘΝΟΣ

Μέχρι και για το ότι δανείστηκε έγκαιρα όσα χρειαζόταν, κατηγορούσε τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν Αντιπολίτευση!!!

Ακόμα και για το ότι δανείστηκε έγκαιρα όσα χρειάζονταν για τις ανάγκες του δημοσίου, κατηγορούσε τό ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ όταν ήταν στην Αντιπολίτευση... όταν έγιναν κυβέρνηση μας έδειξαν στις αρχές του χρόνου πως πρέπει να δανειζόμαστε: Τους πρόσφεραν πάνω από 20 δις τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και πήραν μόνο τα 7... η συνέχεια είναι γνωστή καθώς μετά από 2 μήνες δεν τους δάνειζε κανείς μιας και κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται:

Προσέξτε που του Παπακωνσταντίνου του δημιουργούσε ερωτηματικά το ότι το Δημόσιο επί ΝΔ φρόντισε να δανειστεί έγκαιρα όσα χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να τα βρει, και δεν τα έξυνε όπως έκαναν αυτοί στις αρχές του χρόνου, με αποτέλεσμα να μην τα βουν όταν χρειαζόντουσαν και να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMbTZefUDewgJxSCqSXVjh76s2TxoG1EP9pMzd2nDcUfrOO2O32wKOUnNwIjAky1Q9J5VfuUXzb-SP50H9bNWoTAl5sYw6EdCvg2KQta55PHP2YApfZYcELJ292pldfBcS6ZfIkhqcx5z0/s1600/spreads.JPG

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,6% στο γ΄ τρίμηνο του 2010

Μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και 1,3% σε σχέση με το δεύτερο του 2010 παρουσίασε το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το 3ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010.

Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010 πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη, λόγω της ασυνέχειας που καταγράφεται στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2009.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 17,1%, οι λοιπές κατασκευές κατά 10,4%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 25,4%, και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 33,2%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 4,7% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 5,8%.

Μείωση κατά 42,2% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 17,8% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Μείωση κατά 22,2% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Μείωση κατά 1,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Μείωση κατά 2,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,04%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 2,8%.

Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας κατά 7,0%, των κατασκευών κατά 13,8%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 11,9%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,2 % καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,7%. Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009.

Fitch: Υποβάθμιση Ιρλανδίας σε BBB+

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβάθμισε η Fitch, κατά τρεις βαθμίδες, και συγκεκριμένα σε ΒΒΒ+ από Α+, επικαλούμενη το κόστος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου και την απώλεια πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με τη Fitch, που διατηρεί σταθερό το outlook, η υποβάθμιση αντανακλά το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος της αναδιάρθρωσης και στήριξης του τραπεζικού τομέα.

Επιπλέον, η ένταση και ο ρυθμός επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας αλλά και οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προκλήσεις που απορρέουν από τον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό την υψηλή αβεβαιότητα γύρω από το outlook και την απώλεια πρόσβασης στις αγορές καθιστούν εμφανές πως το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας δεν δικαιολογεί πλέον αξιολόγηση που εμπίπτει στην κατηγορία "high investment grade".

Ωστόσο, η χώρα με την αξιολόγηση ΒΒΒ+ διατηρείται στην «investment grade», λόγω του πακέτου βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και της δέσμευσης της χώρας για δημοσιονομική αναδιάρθρωση.

Το outlook της ιρλανδικής οικονομίας, που είναι κρίσιμο για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και του χρέους στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, είναι ιδιαίτερα αβέβαιο.

Ωστόσο, η διατήρηση του outlook αντανακλά την τρέχουσα εκτίμηση της Fitch ότι οι κίνδυνοι σχετικά με το οικονομικό outlook, που σχετίζονται με την αξιολόγηση, είναι γενικά ισορροπημένοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Νοεμβρίου η S&Ρ προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες, σε "Α" από "ΑΑ-", δίνοντας παράλληλα αρνητικό outlook, ενώ στις 22 Νοεμβρίου η Moody΄s είχε προειδοποιήσει για υποβάθμιση της χώρας.

Πηγή:www.capital.gr

9 προτάσεις από ΑΠΘ, κανένα σημείο επαφής με Διαμαντοπούλου

Διάλογος χωρίς σημείο επαφής! Διαμετρικά αντίθετες, μ' εκείνες της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, είναι οι προτάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που επιμένουν στο δημόσιο χαρακτήρα, στο ισχυρό αυτοδιοίκητο, στην κρατική χρηματοδότηση και στην αξιοποίηση των κληροδοτημάτων.

Τις παρουσίασαν χθες ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και ο αντιπρύτανης Γιάννης Πάντης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Συνακτών, καθώς η πρυτανεία καταλήφθηκε από φοιτητές.

Το ΑΠΘ προτείνει:

1Πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων (ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική) με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου του πρυτανικού συμβουλίου και της Συγκλήτου.

2 Καθολική συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας στις εκλογές για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών οργάνων, με αντιστάθμισμα την αποχή των εκλεκτόρων.

3 Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του, αναδιάρθρωση Σχολών και Τμημάτων με απόφαση των οργάνων του πανεπιστημίου και αξιολόγηση του έργου του με ακαδημαϊκά κριτήρια.

4 Νέο πλαίσιο κατανομής και διαχείρισης της χρηματοδότησης από το Δημόσιο, με παράλληλη δομή σε κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά, από όπου θα εισρέουν όλοι οι πόροι.

5 Εξαίρεση στη διαχείριση κληροδοτημάτων των ΑΕΙ από την κείμενη νομοθεσία (ισχύει νόμος του 1936), ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

6 Ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν τη νομιμότητα στη διαδικασία εκλογής κι εξέλιξης των διδασκόντων και εισαγωγή του θεσμού του επισκέπτη καθηγητή.

7 Διατήρηση του ισχύοντος συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων με βελτιώσεις, καθώς διασφαλίζει το αδιάβλητο.

8 Θεσμοθέτηση Ερευνητικών Ινστιτούτων στα πανεπιστήμια, σταθερή χρηματοδότηση από μόνιμους πόρους του κράτους, από ευρωπαϊκούς και διεθνείς.

9 Αυτονομία και ευελιξία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) στη διαχείριση των πόρων τους και στο νομικό καθεστώς τους, χρηματοδότηση της μεταδιδακτορικής έρευνας και αριστεία.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν είναι αντιπαραγωγικό. Βγάζει χρήματα και δημιουργεί έσοδα και θέσεις εργασίας. Στους καλούς καιρούς, όταν χρηματοδοτούνταν με 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την έρευνα, παρήγαγε 50 εκατομμύρια ευρώ κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης. Οι προτάσεις του ΑΠΘ θα κατατεθούν στην έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων, την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, συμβολική κατάληψη, από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, πραγματοποίησαν στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ φοιτητές του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών» (ΚΚΕ), με αφορμή τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κείμενο της Συγκλήτου και δήλωσαν ότι απορρίπτουν το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Την ίδια ώρα τέσσερις Σχολές του ΑΠΘ τελούσαν υπό κατάληψη.

Οι «χακτιβιστές» εμμένουν, αντιμέτωπες με μηνύσεις η MasterCard και η Visa

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20101129/engine/assets_LARGE_t_420_38019536_type11495.jpgΣε εξέλιξη βρίσκεται ο πρωτοφανής κυβερνοπόλεμος που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση των απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, μέσω του Wikileaks.

Το in.gr και Το Βήμα σε συνεργασία με το ThePressProject.gr σας προσφέρουν με μια νέα εφαρμογή προβολής και μετάφρασης των αποκαλύψεων του Wikileaks.

Μέσα από την εφαρμογή αυτή θα παρουσιάζονται οι σημαντικότερες αποκαλύψεις που αφορούν στην Ελλάδα, και δίνεται στους αναγνώστες η δυνατότητα να μεταφράσουν οι ίδιοι τα έγγραφα, ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο τους το ευρύτερο ελληνικό κοινό.

Οι «χακτιβιστές» εμμένουν ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται στους εχθρούς του Τζούλιαν Άσαντζ, ενώ ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά των εταιρειών MasterCard και Visa, επειδή αρνούνται να δεχθούν εμβάσματα προς τον συγκεκριμένο δικτυακό τόπο.

Ο Άντρεας Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας DataCell που διαχειρίζεται τα εμβάσματα μέσω πιστωτικών καρτών προς το Wikileaks, δήλωσε στο Associated Press ότι η εταιρεία επιθυμεί να πάει η απόφαση σε βρετανικό δικαστήριο. Άλλωστε, η έδρα της Visa Europe Ltd. είναι στο Λονδίνο.

«Είναι γελοίο να αποδίδονται εγκληματικές πράξεις στο Wikileaks» ανέφερε ο Φινκ.

Την ίδια ώρα, ένα μέλος των Anonymous, δηλαδή των χάκερ-ακτιβιστών που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους εχθρούς τους Άσαντζ, ξεκαθάρισε στο BBC πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο «χακτιβιστής» με το ψευδώνυμο Coldblood είπε ότι η «Επιχείρηση Εκδίκηση» κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι 'κατεβάζουν' το απαραίτητο λογισμικό, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο, τόνισε ο Coldblood.

Την Τετάρτη, οι Anonymous απείλησαν με επίθεση ακόμα και το Twitter, επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στη σελίδα τους με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Εκδίκηση».

Ωστόσο, πηγή που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο BBC ότι η σελίδα «έπεσε» επειδή η τελευταία δημοσίευση των Anonymous περιείχε τραπε

tovima.gr

Μήνυμα A. Σαμαρά για την 9η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Η παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς βρίσκει την Ελλάδα να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις. Τώρα που η κρίση μαστίζει τη χώρα μας είναι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ορατές οι δραματικές επιπτώσεις από τη διαφθορά η οποία:

* φθείρει ηθικές αρχές και αξίες,
* διαβρώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς,
* πλήττει την εθνική οικονομία,
* αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και
* είναι η βασική αιτία της παθογένειας στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο περιβάλλον.

Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει δεν αφήνει περιθώρια για καμία ανοχή και καμία ολιγωρία.

Έχουμε καθήκον να κηρύξουμε τον πόλεμο στη διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη εισηγηθεί:

* Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
* Διαφάνεια στο “πόθεν έσχες” των πολιτικών
* Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
* Την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου

Πριν ένα ακριβώς χρόνο κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις στη σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις προτάσεις αυτές τις επανέλαβα και στην προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την οποία προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία, τον περασμένο Ιανουάριο.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση –για άλλη μια φορά- δεν ανταποκρίθηκε.

Η Νέα Δημοκρατία, πρόσφατα δημιούργησε Επιτροπή προτάσεων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και θα καταθέσει σύντομα τις θέσεις της. Ο τόπος έχει ανάγκη από τολμηρές τομές.

Ήρθε η ώρα να συνυπογράψουμε μια εθνική συμφωνία, που να δεσμεύει όλους και να εγγυάται:

* Τη διαφάνεια παντού
* Την νομιμότητα παντού
* Τη χρηστή διαχείριση παντού

Ήδη, κρινόμαστε όλοι.

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ με μικρότερη διαφορά

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., αλλά με μειωμένη διαφορά, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας MRB, που μεταδόθηκε χθες από το Μέγκα.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,7% (είχε 28,1% στη δημοσκόπηση του περασμένου Ιουνίου) και η Ν.Δ. 22,6% (20,1%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,4%, το ΛΑΟΣ με 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη το 2,1% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 23,3%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 33% έναντι 24,7% του Αντώνη Σαμαρά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μπλοκαρισμένες λόγω Νόμπελ οι ιστοσελίδες των ξένων ΜΜΕ σήμερα στην Κίνα

Οι ιστοσελίδες των ξένων μέσων ενημέρωσης είναι μπλοκαρισμένες σήμερα στην Κίνα, μία ημέρα πριν από την τελετή απονομής του βραβείου στον Λιου Σιαομπό.

Οι ιστοσελίδες στο Ιντερνετ πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης είναι σήμερα μπλοκαρισμένες στην Κίνα, μία ημέρα πριν από την τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης 2010 στον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε επανειλημμένες μάταιες απόπειρες να συνδεθεί με τις ιστοσελίδες του BBC, του CNN και του νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK. Το ίδιο είχε συμβεί στις 8 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιου Σιαομπό με τις ιστοσελίδες του CNN, του BBC και του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5.

«Ο κινεζικός λαός και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο είναι αντίθετοι» με την επιλογή της επιτροπής Νομπέλ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία έχει χαρακτηρίσει «κλόουν» τα μέλη της επιτροπής.

Ο Λιου Σιαομπό, 54 ετών, κορυφαία φυσιογνωμία του κινήματος της Πλατείας Τιενανμέν για τη δημοκρατία το 1989 και συντάκτης μαζί με άλλους διαφωνούντες της Χάρτας 08 για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, καταδικάσθηκε τα Χριστούγεννα του 2009 σε φυλάκιση 11 ετών για ανατρεπτική δράση.

Ο Λιου Σιαομπό θα εκπροσωπείται στην αυριανή τελετή από μία άδεια θέση, μία φωτογραφία και ένα κείμενό του που θα διαβαστεί από την ηθοποιό Λιβ Ούλμαν.

Σε πρώην υπουργούς, ρίχνει τις ευθύνες για τη Siemens το ΠΑΣΟΚ

Ο κύβος ερρίφθη και με τη «βούλα» του Μαξίμου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, αποφάσισαν να αποδώσουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Η τελική απόφαση ελήφθη χθες κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη με το γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Β. Εξαρχο και το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ν. Αθανασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομματικά στελέχη ξεκαθάρισαν εξ αρχής ότι δεν επρόκειτο να ποδηγετήσουν τους βουλευτές ζητώντας τους να εφαρμόσουν άνωθεν εντολές.

Τους ζήτησαν, ωστόσο, οι όποιες παραπομπές να είναι απολύτως τεκμηριωμένες ώστε να μην υπάρξει επανάληψη των όσων διαδραματίστηκαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά και να καταβληθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος με τη Ν.Δ. στην έκδοση πορίσματος.

Στη συζήτηση όμως αναλύθηκαν και οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν εντός του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του έχουν στο παρελθόν δηλώσει ότι εάν αντιληφθούν ότι το μέγα σκάνδαλο βαδίζει προς συγκάλυψη, τότε θα καταθέσουν ξεχωριστά πορίσματα.

Η οδηγία που έλαβαν από τους Β. Εξαρχο και Ν. Αθανασάκη ήταν να υπάρξει ενιαία στάση, χωρίς «παραφωνίες». Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα ώστε να παρακαμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.

Οσο για το ποιοι τελικώς πρώην υπουργοί θα παραπεμφθούν, δεν υπήρξαν οριστικές αποφάσεις.

Αναμένεται πάντως στην πορισματική έκθεση να αποδίδονται ευθύνες στα πρώην πολιτικά στελέχη που έχουν σχέση με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και το σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες C4Ι.

Το WikiLeaks έχει «δηλητηριώδες χάπι» για... έκτακτη ανάγκη

Η ιστοσελίδα WikiLeaks, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή της Τζούλιαν Ασάντζ, δεν προτίθεται προς το παρόν να ενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό «δηλητηριώδες χάπι», που εμπεριέχει έναν «κατακλυσμό» από μυστικές πληροφορίες, και σκοπεύει να συνεχίσει τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των αμερικανικών διαβαθμισμένων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Ο δικτυακός τόπος ανακοίνωσε προ ημερών ότι εξαιτίας των κυβερνοεπιθέσεων που δέχονταν τα συστήματά του και στο ενδεχόμενο να συλληφθεί ο Ασάντζ ή να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του, είχε προνοήσει να πάρει μέτρα προφύλαξης. Ο Ασάντζ έχει στείλει σε υποστηρικτές του ανά τον κόσμο ένα «αρχείο ασφάλειας», χωρητικότητας 1.4 gigabyte, του οποίου το κλειδί αποκρυπτογράφησης είναι απαραβίαστο, έχει μήκος 256 χαρακτήρες, και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν κάποιος επιχειρήσει να τον «σπάσει», θα χρειαστεί κάποιες... χιλιάδες χρόνια.

Το αρχείο αποκαλείται «insurance.aes256» και είναι τόσο μεγάλο, που χωρά τα 251.287 διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχει στη διάθεση του το WikiLeaks. «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως», εκτίμησε ένας ειδικός στο NBC. «Αν κάποιος το αποφασίσει, απενεργοποιεί τον κωδικό ασφαλείας και σε μέσα σε δευτερόλεπτα στέλνει στις διευθύνσεις που έχουν επιλεγεί μέσω Ιντερνετ όλα τα έγγραφα». Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks, Κριστίν Χάφρνσον, αμέσως μετά τη σύλληψη του Ασάντζ στο Λονδίνο δήλωσε, μέσω Twitter, ότι «οι ενέργειες κατά του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Ασάντζ δεν πρόκειται να πλήξουν την εργασία μας: θα δημοσιεύσουμε ακόμη περισσότερα τηλεγραφήματα απόψε, όπως κάνουμε κανονικά», διευκρινίζοντας ότι το «δηλητηριώδες χάπι» θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που συμβούν «δυσάρεστα πράγματα» στα μέλη της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, μία από τις δύο γυναίκες που κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάντζ για «σεξουαλικά εγκλήματα» (βιασμό της μιας και παρενόχληση της δεύτερης) εμφανίζεται να συνεργάζεται με μια ομάδα που διατηρεί σχέσεις με τη CIA. Ο Τζέιμς Κάτλιν, ένας από τους δικηγόρους του Ασάντζ, είχε δηλώσει ότι το κατηγορητήριο εναντίον του βασίζεται στο γεγονός ότι δεν «χρησιμοποίησε προφυλακτικά» κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής συνεύρεσής του με τις δύο Σουηδέζες. Μία από τις κατηγόρους, η Αννα Αρντίν, υποστηρίζεται από την αμερικανική εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση CounterPunch πως όταν βρισκόταν στην Κούβα διατηρούσε «στενούς δεσμούς με αντι-Καστρικές και αντί-κομμουνιστικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη CIA», κατανομάζοντας συγκεκριμένα τη γυναικεία οργάνωση «Las damas de blanco» (Οι Κυρίες με τα άσπρα). Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ασάντζ, σε συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα», είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες είναι «μια δυσφημιστική καμπάνια» του Πενταγώνου, που χρησιμοποιεί βρώμικες μεθόδους για να καταστρέψει την εργασία μας. Σε άλλη συνέντευξή του, στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet», αποκάλυψε πρόσφατα ότι τον είχαν προειδοποιήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε «σεξουαλικές παγίδες» που θα του στήσουν οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά όταν ρωτήθηκε αν τελικά έπεσε μέσα σε κάποια από αυτές, δήλωσε «ίσως ναι, ίσως όχι».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΔΩΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΣ ΚΑΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, κατόπιν απόφασης του Προεδρείου της στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει μια δεκαπενθήμερη διαδικτυακή διαμαρτυρία για την τρέχουσα κατάσταση στο εμπόριο.

Πρόκειται για την αποστολή θέσεών της επί του Προϋπολογισμού για το 2011, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, της παραοικονομίας, της πιστοληπτικής ασφυξίας και άλλων σοβαρών θεμάτων, προς ενημερωτικές ιστοσελίδες, ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα καθώς και σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών, με αποκορύφωμα την 15η Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η ΕΣΕΕ εκφράζει την στήριξή της στις παραπάνω κινητοποιήσεις και ζητά από τις επιχειρήσεις να συνυπολογίσουν τις ώρες συμμετοχής των υπαλλήλων τους σ’ αυτές στις νόμιμες αποδοχές τους.

Σκοπός της παραπάνω διαμαρτυρίας είναι να εκφραστεί η δυναμική αντίδραση του εμπορικού κόσμου απέναντι στην ύφεση, η οποία προοιωνίζεται ως ακόμη πιο βαθειά για το 2011.

Ο σχεδιασμός επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 επιβάλλει την αναθεώρηση των όρων του μνημονίου, οι οποίοι δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα στην ελληνική αγορά και διευρύνουν το έλλειμμα ρευστότητας των επιχειρήσεων και την εσωστρέφεια των καταναλωτών.

Είναι ανάγκη να κοινοποιηθεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών αλλά και στους αρμόδιους φορείς η «κραυγή αγωνίας» του ελληνικού εμπορίου για τα «λουκέτα» και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει και να απαιτηθεί μία νέα προσέγγιση που θα συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο σε μία νέα αναπτυξιακή προοπτική που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ.

ΔΩΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.

Οι επισκέψεις του Dominique Strauss Kahn και του Olli Rehn αποτελούν χωρίς αμφιβολία ένα κρίσιμο γεγονός για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό είχε αρχικά προγραμματιστεί συνάντηση του επικεφαλής του ΔΝΤ με τους κοινωνικούς εταίρους. Η συνάντηση ωστόσο αυτή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Η ΕΣΕΕ κατέθεσε κείμενο θέσεων και σκόπευε να θέσει στο διάλογο αυτό μια σειρά από ερωτήματα εξαιρετικά κρίσιμα για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Αισθανόμαστε την ανάγκη να διατυπώσουμε δημόσια τα ερωτήματα αυτά με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν τη βάση για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με όλους τους θεσμικούς φορείς.

Κύριε Διευθυντή του ΔΝΤ,

Κύριε Επίτροπε,

Τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τα γνωρίζετε εσείς και οι συνεργάτες σας καλύτερα από τον καθένα. Επειδή, όμως, όπως επίσης γνωρίζετε, η πορεία εξέλιξης του οικονομικού συστήματος στο Δυτικό κόσμο χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και αστάθμητους παράγοντες ανάλογα πάντα με τη χώρα στην οποία αναφερόμαστε, η ΕΣΕΕ, ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου, θα επιθυμούσε από εσάς απαντήσεις σε δώδεκα επιμέρους ζητήματα που συνδέονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

1. Θεωρείτε ότι η ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικονομίας με χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να αγνοηθεί;
2. Το εμπόριο αποτελεί για την ελληνική οικονομία μία από τις πλέον μακρόχρονες και σταθερές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα. Μήπως όλη η συζήτηση για την ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς αντί να βελτιώνει τελικά την ανταγωνιστικότητα αποτελεί τελικά ένα μύθο;
3. Πώς χαρακτηρίζετε τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα; Μήπως η βαρύτητα που δίνεται στη μείωση του εργατικού κόστους δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας;
4. Οι κοινωνικοί εταίροι τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση και χάραξη επιτυχών πολιτικών. Πιστεύετε ότι και σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να αυτορυθμιστούν και να επιτύχουν την κοινωνική συναίνεση;
5. Αποτελεί η συμμετοχή επιχειρήσεων και εργαζομένων στα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης δημοκρατική επιταγή αλλά και ουσιαστική αναγκαιότητα;
6. Θα πρέπει άραγε μία πολιτική συγκράτησης του δημόσιου χρέους να περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στο μισθολογικό κόστος;
7. Είστε υπέρ της απόλυτης ελευθερίας ή υπέρ της ύπαρξης κανόνων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τι συνέπειες πιστεύετε ότι θα έχει η «επέκταση» των επιχειρησιακών συμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις;
8. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ σίγουρα θα βοηθήσει τη χώρα μας, όμως πόσα επιπλέον χρόνια ύφεσης, λιτότητας και επιτήρησης θα χρειαστούν; Μήπως οι πολιτικές λιτότητας σε καιρό ύφεσης φέρνουν περισσότερη ύφεση;
9. Τον «κουμπαρά ασφαλείας» των επιπλέον 50 δις τον σχεδιάζετε με το σκεπτικό ότι δεν θα ανοίξουν οι αγορές για τη χώρα μας το 2013;
10. Μήπως κατά τη γνώμη σας η ΕΚΤ πρέπει να σχετικοποιήσει τα κριτήριά της για το ύψος του πληθωρισμού, να προχωρήσει σε έκδοση νέου χρήματος καθώς και στην έκδοση ευρωομολόγου ώστε να γλιτώσει η Ευρώπη το ντόμινο των πτωχεύσεων;
11. Η φορολογική ακρίβεια με τις πολλαπλές αυξήσεις του ΦΠΑ ακυρώνουν κάθε προσπάθεια της αγοράς για μείωση των τιμών. Πιστεύετε ότι ο τρόπος εφαρμογής και είσπραξης του ΦΠΑ εμφανίζει σημάδια κόπωσης και χρήζει πλέον αναθεώρησης;
12. Αφού τα χειρότερα δεν έχουν περάσει και τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας, ποιος μπορεί τελικά να μας διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ολοκληρωμένη λύση για την σωτηρία της χώρας μας;

Τέλος, επισυνάπτουμε δύο καίριες ομιλίες του Ξενοφώντα Ζολώτα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκού και πρώην Πρωθυπουργού, οι οποίες εκφωνηθήκαν πριν 50 χρόνια στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον. Τότε ο Ξενοφών Ζολώτας κατείχε τις θέσεις του Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος και του διαχειριστή Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας. Οι ομιλίες αυτές διατηρούν ακόμα και σήμερα ακέραια της επικαιρότητά τους, αφού εκφωνήθηκαν σε μια επίσης ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική περίοδο για την Ελλάδα και αναφέρονταν στον ανορθόδοξο τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και τον πληθωρισμό.

1957 Annual Meeting, Boards of Governors, Washington D.C.
September 26, 1957

1. ON NUMISMATIC PLETHORA

"I always wished to address this Assembly in Greek, but I realized that it would have been indeed Greek to all present in this room. I found out, however, that I could make my address in Greek which would still be English to everybody. With your permission, Mr. Chairman, I shall do it now, using with the exception of articles and prepositions only Greek words"
"Kyrie,
I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Ecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms, methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas.

With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized.

Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is characteristic of our epoch. But, to my thesis, we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe.

In parallel, a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic.

I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to you Kyrie, to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Amphictyony and the gastronomic symposia.''

Xenophon Zolotas

1959 Annual Meeting, Boards of Governors, Washington D.C.
October 2, 1959

2. POLITICAL MAGIC AND CRYPTOPLETHORISM

"Kyrie,

It is Zeus' anathema on our epoch for the dynamism of our economies and the heresy of our economic methods and policies that we should agonise between the Scylla of numismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia.

It is not my idiosyncrasy to be ironic or sarcastic but my diagnosis would be that politicians are rather cryptoplethorists. Although they emphatically stigmatize numismatic plethora, energize it through their tactics and practices.

Our policies have to be based more on economic and less on political criteria.

Our gnomon has to be a metron between political, strategic and philanthropic scopes. Political magic has always been antieconomic.

In an epoch characterised by monopolies, oligopolies, menopsonies, monopolistic antagonism and polymorphous inelasticities, our policies have to be more orthological. But this should not be metamorphosed into plethorophobia which is endemic among academic economists.

Numismatic symmetry should not antagonize economic acme.

A greater harmonization between the practices of the economic and numismatic archons is basic.

Parallel to this, we have to synchronize and harmonize more and more our economic and numismatic policies panethnically.

These scopes are more practical now, when the prognostics of the political and economic barometer are halcyonic.

The history of our didymous organisations in this sphere has been didactic and their gnostic practices will always be a tonic to the polyonymous and idiomorphous ethnical economics. The genesis of the programmed organisations will dynamize these policies. I sympathise, therefore, with the aposties and the hierarchy of our organisations in their zeal to programme orthodox economic and numismatic policies, although I have some logomachy with them.

I apologize for having tyrannized you with my hellenic phraseology.

In my epilogue, I emphasize my eulogy to the philoxenous autochthons of this cosmopolitan metropolis and my encomium to you, Kyrie, and the stenographers."

Xenophon Zolotas

Ναι να μπούνε οι ξένοι στο σπίτι μας... αλλά αφού τους ανοίξουμε και αφού σκουπίσουν τα πόδια τους

Ρατσισμος,ξενοφοβια,παραβιαση ανθρωπινων δικαιωματων,φασισμος... τι μπορουμε να κανουμε για ολα τα παραπανω...πρεπει να ευαισθητοποιηθουμε και να δωσουμε λυσεις ολοι μαζι και ο καθενας απο την πλευρα του. Ειναι υποχρεωση μας ως πολιτισμενοι κατοικοι αλλα και ως πολιτες του κοσμου...αν ολα τα παιδια της γης που λεει κι ο μακαριτης. Η ολη φαση,μοιαζει με σκηνικο απο κακοφτιαγμενο αινιγμα του τυπου,οδηγεις ενα λεωφορειο,μπαινουν βγαινουν επιβατες,τι αρωμα φοραει η γκομενα διπλα στον εισπρακτορα.

Σου βαζουν ενα προβλημα,σε πειθουν οτι αυτο το προβλημα σε αφορα αμεσα,αλλοιως εισαι ζωο,βαρβαρος,κτηνος,αναχρονιστικος,εθνικιστης,σωβινιστης... και σαν καλο μαθητουδι,σε καλουν στον πινακα να πεις το ποιημα.Να δειξεις εμπρακτα το ποσο συνειδητοποιημενος δημοκρατης εισαι και ποσο καλα μπορουν οι ωριμοι πολιτικα ευρωπαιοι να αποτελεσουν τον προμαχωνα μιας νεας ιδεολαγνειας που θα μας μπολιασει με διεθνισμο και θα δωσει τελος σε παρωχυμενες αντιληψεις και εμμονες που πρεπει επιτελους να αλλαξουν.Δεν παει αλλο.Φωναζουν οι ανθρωπιστικες οργανωσεις για τα δικαιωματα του χασαν,του αμπντουλαχ,του μουσταφα που με το κορανι παραμασχαλα,πηραν το πολυπολιτισμικο καραβανι για ομονοια μεσω εβρου και ηρθαν για μια καλυτερη ζωη,εξω απο την πορτα σου.-Σου χτυπανε δεν ακους; Φωναζει ο τηλεντουντουκας που εχει κανει την κοινωνικη ευαισθησια παραταξιακο τσιφλικι.-Δεν θα τους ανοιξεις; Σε ρωταει απορρημενος,σχεδον ενοχλημενος για την διστακτικοτητα σου,ο ακτιβιστης-ειρηνιστης,ενω παει να τους μπασει απο το παραθυρο.Ειναι αδικο να ζουνε στην φτωχεια,κραζουν οι γραφικοι απο τα αριστερα μικροφωνα και πετανε οποτε τους θυμηθει απο καμμια ατακα για αναδιανομη πλουτου.-Δεν κανει,λες κι εσυ,για να μην υπαρξει παραφωνια στο ρεφραιν.

Τι ειναι αυτο που μας ενωνει οταν δεν υπαρχει κατι να μας χωρισει;Ομογενοποιηση δεν γινεται μονο στο γαλα,γινεται και στις μαζες..Επειδη ομως αυτη η διαδικασια και χρονοβορα ειναι και απαιτει στρατηγικο σχεδιασμο,ειναι πολυ πιο ευκολη η πολτοποιηση.Το περασμα στη κρεατομηχανη,ωστε να μπορεσεις να τον πλασεις,με τον τροπο που σε βολευει καλυτερα.Αντι λοιπον να προσπαθεις μεσω της προπαγανδας να ποδηγετησεις την λαικη γνωμη,ειναι προτιμοτερο-και γρηγοροτερο,να ποδοπατησεις τα δικαιωματα ενος ολοκληρου λαου.Να τον ταπεινωσεις και να τον κανεις να αισθανθει αδυναμος να αντιδρασει η ακομα και απροθυμος να αντιληφθει το μεγεθος της υποδουλωσης.Να ειναι ετοιμος για ανευ ορων παραδοση,οταν εσυ θα προτεινεις μια "μεγαλοψυχη" συμθηκολογηση για το καλο ολων.

Τι ειναι αυτο που μας χωριζει ,οταν δεν υπαρχει κατι να μας ενωσει; Ειμαστε ολοι ιδιοι ακουγεται μεγαλοφωνα απο αριστεροπροοδευτικες ορντιναντσες και οι λοιπες οικολογικες γλαστρες συμπληρωνουν, μονη πατριδα μας η γη.Ενωθειτε κατα του κεφαλαιου,προτεινει ο τακατακας(απο το πολυ καπα καπα) σπο τον αστακωμενο περισσο.Εσυ Χριστο εγω αλλαχ και αφου υποφερουμε ας γινουμε συγκατοικοι στην φτωχεια και στην ανεχεια.Δεν εχεις μωρε και τιποτα να χασεις..τι φωναζεις...κοιτα να φας κανα κομματι ψωμι γιατι θα'στο φανε αλλοι...Οταν και η ιδια σου η επιβιωση μπαινει στο παιχνιδι,τοτε η επαρση και οι αντιδρασεις εκμηδενιζονται,γινεσαι οπως και να το κανουμε δεκτικος,η αν εισαι πιο πατροτρομπας,πατας την αρνηση και αρνεισαι να καταλαβεις τι συμβαινει γυρω σου.Πεινανε κι αυτοι τι να κανεις..λες ,για να πιστεψεις οτι ο αλτρουισμος σου και το αγαπατε αλληλους που σου ειχε πει ο παπα-λαμπρος στο κατοιχητικο,ηρθε η ωρα να εφαρμοστουν. Παιρνουν λιγοτερα απο εμας,λεει σχεδον με ενοχη ο εργατοπροσκοπας,πιπιλοντας την καραμελα των εργασιακων δικαιωματων,τα οποια ουτε καν ξερει πως κερδηθηκαν και ποσο πρεπει να διαφυλασσονται.Πηγαμε κι εμεις μεταναστες,ακουγεται ο ωψιμος κνιτης με τον σκουφο στο κεφαλι και τα ραπανακια στην σακουλα που πεταχτηκε γιατι ειδε φως και μπηκε.

Δεχεσαι σφαλιαρες απο καθε κατευθυνση.Το ποσο φιλανθρωπος εισαι,αμφισβητειται η επιβεβαιωνεται,αναλογα με τις απαντησεις που θα δωσεις σε πατρονους τηλεορασης και λοιπων μεσων.Οι ιδιες οι λεξεις εχουν χασει,οχι απλα την σημασια τους,αλλα ακομα και την ιδια την ιστορικη τους διαδρομη.Η δημοκρατια, δεν ειναι ενα πολιτευμα των αθηνων,στο οποιο ειχαν δικαιωμα ψηφου ΜΟΝΟ οι ΓΝΗΣΙΟΙ αθηναιοι πολιτες,αλλα κατι απροσδιοριστο στο οποιο η πατριδα και η εθνικη συνειδηση,αποτελουν αμεση απειλη.Η φιλοξενια,δεν ειναι η προσωρινη παροχη στεγασης η ακομα και περιθαλψης σε εκεινον που βρεθηκε στην αναγκη και στο ελεος σου,αλλα η μονιμη εγκατασταση με το "ετσι γουσταρω" στο κεντρο της αθηνας,ολων των φυλων ανατολης και λοιπων περιχωρων.Οσο για τον ανθρωπισμο,τον οποιο ηδονιζονται να επικαλουνται,ειναι η θεωρια που λεει οτι ο ανθρωπος ειναι ανωτερος απο τον πιθηκα,το λιονταρι,ακομα και απο τον κωλομπαμπουρα...η κατι τετοιο...δεν μιλαει πουθενα για πολυπολιτισμους,πρασινα αλογα και πουμα μπλε...

Ποιοι ειναι γνησιοι; Θα πεταχτει με περισση ειρωνεια ο συντροφος απο τα αριστερα,μιλωντας σχεδον στα ορια του οργασμου για αλλοιωση της καταπτυστης, για εκεινον,φυλλετικης καθαροτητας,απο επιμιξιες,απο ξενους κατακτητες,απο προσμιξεις με αλλους πληθυσμους..(ισως γι'αυτο να σχεδιαζαν να δωσουν την Μακεδονια στους κομιτατζηδες κατα τον εμφυλιο). Τι ειναι αυτο που το λενε αγαπη, θα αναρωτηθει με την σειρα του ο προκαθημενος της εκκλησσιας του ελλαδισταν και θα πατησει μια ελευθερη αποδοση σε κειμενα του ισσοκρατη με λιγη απο καινη διαθηκη για να δικαιολογησει την σταση που ακολουθει η παραγκα του απεναντι στους ιθαγενεις που επιμενουν να ριχνουν χρηματα οταν αναβουν ενα κερι...

Μην ανησυχεις ομως..παρα την συγχυση,τις αντιξοοτητες,τον πολεμο που δεχεσαι καθημερινα,παραμενεις ελληνας.Ας ειναι καλα οι τηλεμαζωξεις μεσσημεριου και εσπερας,που σου μιλανε για την εθνικη σου κληρονομια,σε δικη τους μεταφραση,για το εθνικο χρεος μας απεναντι σε εκεινους που ηρθαν στην χωρα και για το πως ο ελληνας μπορει να αποτελεσει θετικη προσθηκη στον πινακα της νεας πραγματικοτητας που σχηματοποιειται στην καθημερινοτητα μας.Δεν οριζεις,δεν ελεγχεις,ουτε καν γνωριζεις τι ερχεται.Στεκεσαι πισω απο το γυαλι η πανω απο μια κολλα χαρτι και προσπαθεις να προσαρμοστεις στην πραγματικοτητα που σε καλει επιτακτικα.-Τι νομιζετε οτι πρεπει να κανουμε για να αντιμετωπιστει ο ρατσισμος; ρωτανε τα παιδια στο σχολειο,ινστρουχτορες και ηλιθιοι υπαλληλισκοι που τους ονομασαν δασκαλους. -Πως μπορουμε να ζησουμε καλυτερα ολοι μαζι; λενε και περνανε το μαρκουτσι απο περαστικο σε περαστικο σε μια κακογουστη κοπια εκφρασης και προβληματισμου.Ξεκινα την κλαψα και την ανησυχια να προτεινεις καμμια λυση γιατι δεν σε βλεπω καλα...

Καποτε στην αμερικη, εκτος απο τους γκαγκστερ,υπηρχαν και τα μπλουζ.Ηταν η μουσικη της μαυρης εργατιας.Ο πονος και το παραπονο που ξεριζωθηκαν απο την γη τους και τους πηγαν να κανουν τους σκλαβους του καθε κωλοβλαχου του μισισιπι και του τεξας.Απο εκεινο το μαυρο διαμαντι,γεννηθηκε η ροκ,η σοουλ,η ποπ και χιλιαδες αλλα ειδη μουσικης και εκφρασης.Σημερα στο ελλαντα,εκτος απο τους παρανομους υπαρχουν και οι αχρηστοι.Ανυπαρκτοι εκτος τοπου και χρονου γραικυλοι που με πλατες τριτων,ειπαν να το παιξουν νεωτεριστες και επαναστατες,με μεσα χουντας του κερατα.Η περιθωριοποιηση,περα απο στοχο που εχουν θεσει για τον μεσο ελληνα,αποτελει και πεδιο δρασης.Κοιτα,σου λενε,κι εσυ σαν αυτους εισαι,δεν εχεις κατι να χωρισεις και σας ενωνει η φτωχεια.Εχθρος σας ειναι οι αλλοι.Μην μιλατε,δεν υπαρχει αλλος δρομος.

Καποτε στην αμερικη,εκεινη η μουσικη,κρατησε ζωντανη την συνειδηση και τους δεσμους με την μητερα αφρικη,ολων των σκλαβωμενων μαυρων,οι οποιοι δεν ηξεραν καλα καλα να διαβαζουν και να γραφουν.Ηξεραν ομως οτι η αδικια και η απληστια του λευκου αποικιοκρατη τους ειχε στερησει την ελευθερια τους.Αγωνιστηκαν,ενωθηκαν και καταφεραν απο πολιτες δευτερης κατηγοριας να γινουν ισσοτιμα μελη.Στο ελλαντα αντιθετως, μεσα στην χωρα μας,κανουμε τα παντα για να χωριστουμε.Να αποδυναμωθουμε σε πρωτη φαση,ωστε επειτα,η μια ομαδα μετα την αλλη,να δεχθουμε με οσο το δυνατον λιγοτερες αντιδρασεις την ολοκληρωτικη αλλοιωση του κοινωνικου ιστου,που θα εχει γινει κωλοχαρτο, με δραση ντομινο.Ειναι πιο ευκολο να δεχθεις κατι οταν το εχει κανει και ο διπλανος σου.Ακομα και οταν αυτο ειναι απολυτα παραλογο και προδοτικο,τουλαχιστον δεν εισαι περισσοτερο ξεφτιλας απο εκεινους που βρισκονται γυρω σου...

Τα δικα μας μπλουζ,ειναι εκεινα της συμπονοιας και της συμπνοιας.Λιγο για να αισθανθεις καλυτερα,λιγο για να μην σε παρει με τις πετρες,ακομα και ο μεχμετ με το κωλοξεσκισμενο το σωβρακο που παει απο σισυτιο σε οικο γαληνης και απο φαναρι σε τζαμι,αρχιζεις να μιλας για αγαπη,αλληλοκαταννοηση,συνεργασια,συμπραξη και αλλα ξεφτιλικια,τα οποια δεν χρειαζονται καν σχολιασμο.Δεν εχεις ουτε δυναμη,ουτε θεληση,ουτε καν κινητρο να αντικρυσεις την αληθεια.Εισαι ξεπουλημενος και ανυπαρκτος.Η μονη σου ευκαιρια να υπαρξεις,ειναι να παρεις μερος στην συναξη κι οταν οι λοιποι θα μιλανε για κορανι,πολυπολιτισμο,φυλλες της αθηνας και αλλαχ,εσυ θα ξεφυσας,θα θυμασαι τον καζαντζιδη και θα τραγουδας την ζιγκουαλα,την μαντουβαλα και οτι αλλο πιστευεις μπορει να σε δεσει με εκεινο που πλεον αντιλαμβανεσαι ως πολιτιστικη σου κληρονομια.Εκεινη της παρακμης και της εξαναγκασμενης θλιψης για λογαριασμο αλλων.Εχεις καταντησει γραφικος.Την στιγμη που μεσα στην ιδια σου την χωρα εισαι σε κατ'οικον περιορισμο,σε πιανει το φιλοτιμο και προσπαθεις να γινεις πιο καταδεκτικος με τον καημενο τον μουτζαχεντιν που η μοιρα τον εφερε να προσευχεται στους προφητες, που βλαστημαγαν οι αρχηγοι του '21 ,εξω απο το σπιτι σου.

- Εχουν ξεπεραστει αυτα θα τσιριξει και παλι ο πρασινος οικολογος ο εναλλακτικος."Ειμαστε ολοι μια κοινωνια ανθρωπων και πρεπει να ζησουμε μαζι".Κανενας φυσικα δε γουσταρει την ζουγκλα,αλλα πολυ περισσοτερο σιχαινομαι τα τσιρκα και τους ζωολογικους κηπους.Δυστυχως,η εικονα που αντικρυζουμε σημερα,δεν θυμιζει κατι διαφορετικο απο υποβαθμισμενο μεντρανο.Ανθρωποι απο φυλλες που δεν ειχαν ουτε και θελουν να εχουν σχεση μαζι μας,βρισκονται αναμεσα μας καμωνοντας τους πολιτικους προσφυγες κι εμεις με υφος -μανα το μαχαιρι δεν κοβει- δεχομαστε τα πονεμενα γειτονια, προβληματιζομενοι με τις δυσκολιες που αντιμετωπιζουν.Το θεαμα ειναι αν μη τι αλλο, γελοιο.Στα προπυλαια του πανεπιστημιου,και στην πλατεια που πηρε το ονομα του ανθρωπου(κοτζιας) που ανακαλυψε την λεβοντοπα(αντιπαρκινσωνικο), φαγαμε στην μαπα,κανονικα και με τον νομο,τα παιδια του ισλαμ να κλανουν ο ενας στα μουτρα του αλλου με κατι λαβαρα αλα καπτεν αμερικα,που εδειχναν εναν τυπο με τσεκουρι,που προφανως πασχει απο μικροφαλια ανικανοτητα και μαλακια στην κουρουπα,να βασανιζει μια δεμενη γυναικα.Καθημερινα σχεδον,σε χωματερες της αθηνας,βρισκουν ανθρωπινα μελη και τυποι με γιαταγανια κανουν εφοδους στο λιμανι της πατρας. Αποξενωνεσαι συστηματικα η τουλαχιστον το προσπαθουνε.Το μηνυμα ειναι,κατσε μεσα,μη μιλας γιατι αγρια πραγματα συμβαινουν. Η χουντα της αριστερας και των εγκλωβισμενων ακολουθητων,που απο εκει που πιναν νερο στο ονομα του πατερουλη απο την γεωργια,που τον στειλανε στο διαολο οι ιδιοι οι υψηλοβαθμοι του κομματος,αφου τον κανανε παπορι στο αρσενικο(δηλητηριο),τωρα,παιζουν την κασσετα με τις μεγαλες επιτυχιες της παραταξης,εργατεια,ισσοτητα ψωμι για τους λαους...καποιος να τους πει οτι ο κομμουνισμος τα τιναξε παιζει;

Απο την αλλη,κυβερνωντες και κουστωδια,συνεχιζουν το εργο που ξεκινησαν.Η ωριμοτητα και η σοφια που εδειξες,στις τελευταιες εκλογες,κατα τις οποιες ταμπουρωθηκες σπιτι σου,επετρεψαν στο αγαπημενο παιδι του πασοκιστανικου λαου να παιξει για λιγο ακομα τον πρωθυπουργο και στους μπιρμπιλογερουλανους,να αναπτυσουν θεωριες για πρασινη αναπτυξη με φωτοβολταικα που πρεπει να τα φυλας με την καραμπινα για να μην τα παρει με τις πετρες ο γειτονας και με ινδιανους μαγους για να μην τα καταστρεψει κανα χαλαζι,μιας και τα εξοδα συντηρησης,επιβαρυνουν αποκλειστικα και μονο ΕΣΕΝΑ.Ο μαθητευομενος μαγος,θα συνεχισει για λιγο ακομα να φτιαχνει φορμουλες για να αδυνατισουμε αφου το κουστουμι μας το εχουν ηδη φορεσει και το μικρο καραβι,εχει ηδη απογειωθει σε μια τρελη απιθανη πτηση προς τον ηλιο.Οπως θα ελεγε κι ο Λουντ Μπριτζες- Λαθος τριμηνο διαλεξα για να κοψω την πρεζα. Νεα μετρα ετοιμαζονται να σου κατσουν στο σβερκο,κι ενω καποτε ειχες κι εναν προλογο του τυπου καλησπερα κυριε ευαγγελοπουλε,πριν ριξουν το φορομπινελικι(δειτε το φτυαρι στο youtube), τωρα πεφτουν και δεν προφταινεις ουτε καν να συγκρατησεις για τι ειναι το καθενα...

Βιαζονται να ολοκληρωσουν το εργο,ξεπουλανε και φευγουν.Κατεβαζουν τα ρολα και αφηνουν εκεινους που εχουν χασει την οικονομικη τους ισχυ,την εθνικη τους ανεξαρτησια και προ πολλου την προσωπικη τους αξιοπρεπεια, να πρεπει να υποστουν την επιβολη της ισλαμοπλεμπας που σιγα σιγα,θα θελησει να γινει οχι μονο συμμετοχος,αλλα και διαμορφωτης των καταστασεων.Να την υποστουμε η να την στειλουμε απο εκει που ηρθε... αν βεβαια καταλαβουμε τι παιζει εγκαιρα.Οπως και να εχει, προς το παρον ,το πλανο συνεχιζεται.Εγκλωβισμενοι αναμεσα σε φονταμενταλιστικες καρικατουρες που θαρρεψαν απο πακηδες,αλαβανους,τζεφρυδοκαμινηδες που τους ειπαν οτι ειναι τιμη και χαρα μας να εχουμε τον γιδογαμη με το μισοφεγγαρο κατω απο την ακροπολη...και σε τοτεμ και ταμπου του αριστερισμου, που στην προσπαθεια διατηρησης μιας ψοφιας ιδεολογιας,ειναι ετοιμοι να θεσουν σε κινδυνο το μελλον ενος ολοκληρου λαου, πρεπει να δρασουμε γρηγορα και αποτελεσματικα.

Πρωτα απ'ολα ομως,πρεπει να καταλαβουμε τι γινεται.Να ξεφυγουμε απο την περιθωριοποιηση και τα κλουβια(σαν τα αυγα που λουσαν τους προσκυνητες της πλατειας) διλληματα στα οποια προσπαθουν να μας οδηγησουν και να αντιδρασουμε μαζικα και δυναμικα.Μονο οταν δειξουμε οτι ΑΦΕΝΤΙΚΑ ειμαστε ΕΜΕΙΣ και στο σπιτι ΜΑΣ,μπαινουν,αφου σκουπισουν τα παπουτσια τους ΜΟΝΟ εκεινοι που καλουμε,θα αρχισουμε να παιρνουμε την κατασταση στα χερια μας.Το προβλημα ειναι μαζικο και ως τετοιο πρεπει να αντιμετωπιστει.Δεν τρεφω εχθρικα αισθηματα απεναντι στον αραβομογγολο,ουτε και πιστευω οτι ειμαι καλυτερος η χειροτερος.Ειμαστε διαφορετικοι και αυτο δεν αλλαζει οσες οπτικουακουστικες μαντουβαλες -ζιγκουαλες και κλαπατσιμπαλα και αν πεσουν προμο απο τα τσατσοκαναλα του συστηματος.Αν θελουν να προσαρμοστουν στην πραγματικοτητα,μπορουν να το προσπαθησουν,με την προυποθεση βεβαια,να ειναι ΝΟΜΙΜΟΙ,οπως νομιμοι και ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ηταν οι ελληνες οπου πηγαν μεταναστες.Αν επιμενουν να ζουν στο ντελιριο,στον τσαμπουκα και στην αρνηση του "islam will rule the world",εμεις ως πολιτισμενοι ευρωπαιοι,μπορουμε να τους απαντησουμε με εναν και μονο τροπο που θα τους μεινει αξεχαστος και που θα εχουν να τον διηγουνται μεχρι και στα τρισεγγονα τους.-Εγκω ΑΡΝΙΟΜΟΥΝΑ...-και τι σου ειπαν οι ελληνες; Το αντιτετο μου ειπαν θα σου δωσουμε...Παντως ΔΕΝ ηταν δεχομουνα...

Ο Σπύρος Κυπριανού απέρριπτε τη διζωνική λύση στην Κύπρο

Πολύ προνοητικοί οι Βρετανοί
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/333391

Μέρος α’

Αποδεσμεύθηκαν τις τελευταίες μέρες βρετανικά έγγραφα για το έτος 1980, που παρουσιάζουν τη συνέχεια του κυπριακού προβλήματος μέσα από τη βρετανική διαχείριση, τις εκθέσεις των Βρετανών, καθώς και τις συνομιλίες που είχαν με Ελληνοκύπριους πολιτικούς.

Ο Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού συνέχιζε να αρνείται αποδοχή της τουρκικής διζωνικής το 1980, όπως και τον προηγούμενο χρόνο, και εντοπίζονται και αρκετές αναφορές Ε/κ προς Βρετανούς, υποσκάπτοντας το ρόλο και το κύρος του. Οι Τούρκοι ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς εννοούσαν με την «επιστροφή» των Βαρωσίων. Οι Βρετανοί πίστευαν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνταν καλύτερα με μη λύση, δεν είχαν γρόσι για «ενοίκια», δεν αναγνώριζαν το ψευδοκράτος γιατί αυτό θα ενοχλούσε τα συμφέροντά τους στο νησί σε σχέση με τις βάσεις, δεν μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση των «χωρικών υδάτων των βάσεων» (για έρευνες πετρελαίου) δίχως την άδεια της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Το ΑΚΕΛ υπέρ «γενναιόδωρων» προσφορών προς τους Τουρκοκύπριους, δηλώσεις Εζ. Παπαϊωάννου για Βρετανο-Αμερικανούς, εμφάνιση του Ασίλ Ναδίρ, ναρκωτικά από τα κατεχόμενα προς Βρετανία και άλλα θέματα ενδιαφέροντος και στα φετινά έγγραφα. Επίσης αναφερόμαστε και σε έγγραφα άμεσου ενδιαφέροντος, από αυτά που δεν έχουμε ακόμα δημοσιεύσει, σχετικά α) με το χάρτη Μακαρίου του 1977, β) εισήγηση Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη για μια περίεργη επιτροπή αποζημιώσεων για αντιμετώπιση του προσφυγικού, που θα πρέπει να προβληματίσει και γ) υποσκάψεις Κυπριανού προς Βρετανούς.

Το «πρόβλημα» της γρήγορης λύσης

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, το Φόρεϊν Όφις αποφάνθηκε ότι: «... Τα οφέλη που απολαμβάνουμε από τις βρετανικές κυρίαρχες βάσεις είναι τεράστιας σημασίας και ουσιαστικά αναντικατάστατα. Είναι μια αναγκαία συνδρομή στην αγγλο-αμερικανική σχέση. Το Τμήμα (Φόρεϊν Όφις) συχνά μελετά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ποιες καταστάσεις στην Κύπρο μάς συμφέρουν καλύτερα στο να διατηρούμε ανενόχλητη τη χρήση και διευκολύνσεις από τις βρετανικές βάσεις. Στο ισοζύγιο, η απόφαση είναι ότι μια γρήγορη ''λύση'' ίσως να μη βοηθά (εφ' όσον σε τέτοια περίπτωση πιθανόν οι πιέσεις εναντίον των βάσεων να εντατικοποιηθούν), όπως και η κατάρρευση και επιστροφή στη διαμάχη δεν θα βοηθούσε, και ότι τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται καλύτερα με τη συνεχιζόμενη κίνησή μας προς μια λύση - δίχως, όμως, μια γρήγορη προοπτική για κάτι τέτοιο».

Κι αν υπάρξει ψευδοκράτος;

Το Μάρτιο του 1980 το Φόρεϊν Όφις προέβη σε μια ενδελεχή μελέτη της προοπτικής μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους και αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορούσε να συμβεί δίχως την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης. Θα προκαλούσε έντονη αντίδραση από τους Ελληνοκύπριους, που πιθανόν να έβλαπτε τα βρετανικά συμφέροντα στο νησί. Ο βρετανικός στόχος θα έπρεπε να ήταν η παρεμπόδιση τέτοιου ενδεχομένου. Οι αντιδράσεις άλλων χωρών -όπως της Ελλάδας, των ΗΠΑ, ΕΟΚ και Σοβιετικής Ένωσης- αναμένονταν να ήσαν αρνητικές καθώς επίσης και από νομικής πλευράς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κάτι τέτοιο, εφ' όσον ήταν δεσμευμένο με τις Συμφωνίες του 1960 και τη Συνθήκη Εγγυήσεως.

Επομένως η βρετανική άποψη ήταν ότι οι υποχρεώσεις που είχαν οι εγγυήτριες δυνάμεις, βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης του 1960, έπρεπε να ήταν σεβαστές όσο το δυνατόν ήταν κατορθωτό, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών για μια νέα διευθέτηση.

Η Τουρκία δικαιολογεί την τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974 και τη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, βάσει των προνοιών της Συνθήκης Εγγυήσεως. Η Τουρκία μπορεί να δικαιολογήσει το νέο ''κράτος'', σε τελική απόφαση ο βρετανικός στόχος θα έπρεπε να ήταν η αποφυγή μονομερούς ανακήρυξης όσο ήταν δυνατό. Αν αποτύγχανε η προσπάθεια και οι Τούρκοι προχωρούσαν σε μονομερή ανακήρυξη, η βρετανική αντίδραση θα έπρεπε να κυβερνάται από την ανάγκη να παρουσιάζεται ενεργά φιλο-ελληνοκυπριακή. Θα εκδοθεί ανακοινωθέν καταδίκης, πρωτοβουλία για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών...».

Στις προετοιμασίες αυτές, το Φόρεϊν Όφις ετοίμασε και προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα χρειαζόταν βέβαια αναπροσαρμογές, όταν και αν χρειαζόταν.

Το προσχέδιο εκείνο του 1980 πήρε τη μορφή του ψηφίσματος 541 του 1983, όταν ο Ντενκτάς προέβη στη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Πετρελαιο-συζητήσεις...

Το Δεκέμβριο του 1979, ο ανταποκριτής του BBC Μετίν Μουνίρ (μάλλον Τούρκος) στην Άγκυρα, ρώτησε τη βρετανική πρεσβεία ποια είναι η έκταση των χωρικών υδάτων των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον του κ. Μουνίρ προέκυψε, σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία, μετά από συνάντησή του με αντιπρόσωπο αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου. Η πρεσβεία ζήτησε ενημέρωση από το Φόρεϊν Όφις, το οποίο επικοινώνησε με το Υπ. Άμυνας και με τη διοίκηση των βάσεων στην Επισκοπή.

Κατ' αρχήν η εντολή ήταν όπως στον κ. Μουνίρ λεχθεί μόνο ότι:

Α) Τα χωρικά ύδατα των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων έχουν την ίδια απόσταση όπως εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου και των εξαρτώμενων περιοχών, δηλαδή 3 μίλια, και

Β) οποιεσδήποτε προοπτικές για έρευνες εντός των χωρικών αυτών υδάτων θα πρέπει να μελετηθούν σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις στρατιωτικές μας απαιτήσεις και εκείνες για την ασφάλεια.

Στη δική του αναφορά για το ίδιο θέμα, ο κ. Μπράουν, της Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία, πρόσθεσε ότι όχι μόνο υπάρχει υποχρέωση σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το παράρτημα Ο είναι επίσης σχετικό, καθώς αναφέρεται στην εκμετάλλευση ορυκτών που ανακαλύπτονται στις βάσεις. Πέραν τούτου, ο κ. Stephen Brown πρόσθεσε και τούτο:

«Υπό το φώς της συνάντησης που είχε ο Μετίν Μουνίρ με αντιπρόσωπο αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες συνάντησα δύο Αμερικανούς στην Κύπρο, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ήσαν εκτελεστικοί σύμβουλοι μεγάλης αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου. Είπαν ότι η εταιρεία τους ανησυχούσε για την πολιτική αστάθεια στις αραβικές χώρες πετρελαίου και αναζητούσε κάποιον άλλο τόπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που ήταν πολιτικώς πιο σταθερός. Η εταιρεία ήλπιζε να εγκαθιδρύσει περιφερειακό γραφείο, όπου η πλειοψηφία των υπαλλήλων της μαζί με τις οικογένειές τους μπορούσαν να έχουν ως βάση. Θεώρησαν ότι η Κύπρος τούς πρόσφερε αυτό το χώρο, και ήταν και ένα καλό κέντρο επικοινωνιών.

Βέβαια δεν αναμέναμε από τους Αμερικανούς να μας αποκαλύψουν ότι είχαν βρει πετρέλαιο πλησίον των ακτών της Κύπρου, όμως παράλληλα και ο Μουνίρ ίσως να έφθασε στα λανθασμένα συμπεράσματα».

«Έρευνες πετρελαίου στα χωρικά ύδατα»

Όμως, και παρόλη την περιορισμένη αλληλογραφία στο θέμα, στα αποδεσμευθέντα έγγραφα υπάρχει και μια πολύ εμπεριστατωμένη έκθεση με τίτλο « Έρευνες πετρελαίου στα χωρικά ύδατα», που ετοιμάστηκε από το Αρχηγείο των βρετανικών βάσεων στην Επισκοπή και στάλθηκε στο Υπ. Άμυνας στη Βρετανία με αντίγραφο στο Φόρεϊν Όφις, ημερ. 22 Ιανουαρίου 1980, και στο οποίο αναλύονται οι υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι οποίες κάνουν αδύνατη την πιθανότητα έκδοσης άδειας σε τέτοιες εταιρείες για εξερεύνηση πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα των βάσεων. Τονίζεται στην έκθεση αυτή ότι, σε τέτοια περίπτωση,

«Α) Η διοίκηση των βάσεων δεν μπορεί να παραχωρήσει δικαιώματα/άδειες σε εταιρείες πετρελαίου στα χωρικά ύδατα των βάσεων· τέτοιες αιτήσεις θα πρέπει να σταλούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Β) Η Δημοκρατία θα συντονίζει οποιεσδήποτε τέτοιες προσεγγίσεις από εταιρείες πετρελαίου, και αν δοθεί άδεια, τότε η Δημοκρατία θα επικοινωνήσει με τη διοίκηση των βάσεων.

Γ) Η διοίκηση τότε θα διεξαγάγει τις δικές τις διαβουλεύσεις με το Αρχηγείο των Δυνάμεών της, ως προς το αν μπορούν τέτοιες έρευνες να γίνουν, δίχως να επηρεάζουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις και τις ανάγκες ασφάλειας, και να συμβουλέψει τη Δημοκρατία αναλόγως.

Δ) Οι όροι οποιασδήποτε άδειας από τη Δημοκρατία θα πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο ότι η διοίκηση έχει απόλυτη δύναμη να ελέγχει ή να σταματά τέτοιες επιχειρήσεις αν ενοχλούν τις υπηρεσίες της ή ιδιωτικά δικαιώματα.

Ε) Όλα τα δικαιώματα και φόροι πληρώνονται και δίδονται στη Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, έστω και περιορισμένη έρευνα, θα απειλεί τη λειτουργία των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων στις βάσεις, αν τοποθετηθούν πλατφόρμες και γίνονται σεισμικές εκρήξεις για γεω-φυσικές έρευνες. Μεγάλης κλίμακας εξερευνήσεις για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των βάσεων, θα μας αλλάξουν όλως διόλου την ταυτότητά μας...».

Όσον αφορά στη θάλασσα πέραν των τριών μιλίων, η έκθεση έλεγε πως «οι βάσεις δεν έκαναν τίποτα σε σχέση με τη Συνθήκη του 1958 για την υφαλοκριπίδα (Continental Shelf), παρόλο ότι την επικύρωσε η Δημοκρατία στις 23 Μαρτίου 1974». «Θα σας είμαστε ευγνώμονες αν μπορούσατε να μας ενημερώστε αν προέκυψε κάποια νομοθεσία στη Βρετανία από αυτήν τη Συνθήκη και αν επηρεάζει τις εξαρτώμενες περιοχές», σημειωνόταν στην έκθεση προς το Λονδίνο.

Διζωνική από την πίσω πόρτα Ο Σπύρος Κυπριανού απέρριπτε και αντιπρότεινε διπεριφερειακή

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/333827

ΜΕΡΟΣ Β’

Όπως γράφαμε στο μέρος α’, οι Βρετανοί φαίνεται να εξέταζαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να κηρύξει «ανεξάρτητο κράτος» στα κατεχόμενα τρία χρόνια πριν η πρόβλεψη αυτή μετουσιωθεί σε πράξη. Είχαν, μάλιστα, αποφασίσει πως δεν ήταν στρατηγικά συμφέρουσα η έκφραση υποστήριξης σε μια τέτοια κίνηση, καθώς θα κινδύνευαν οι βάσεις. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις ότι οι Βρετανοί ενδιαφέρονταν για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Κύπρου τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 1979, γεγονός που συνιστούσε άλλο ένα κίνητρο για τη διατήρηση των βάσεων με νύχια και με δόντια. Τον ίδιο καιρό γίνονταν προσπάθειες για εμπέδωση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ανάμεσα στους Ε/κ.

Δεν υπάρχει η διζωνική

Σε συνέντευξή του στις 9 Αυγούστου, 1980, προτού φύγει για διακοπές στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού μίλησε εκτεταμένα για τη διζωνική και τόνισε ότι ο όρος «διζωνική» δεν υπάρχει στο σύνταγμα καμιάς ομοσπονδίας και ότι η πλευρά του επιδιώκει μια διπεριφερειακή λύση. Απαντώντας σε ερώτηση, επανέλαβε ότι η πλευρά του δεν δεσμεύθηκε με ουδεμία υποχρέωση και δεν δέχθηκε διζωνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Κατά την άποψή του ο όρος «διζωνική» δεν ήταν σωστός ούτε σε σχέση με το εδαφικό.

Τρεις μήνες προτού ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. Hugo Gobbi επισκεφθεί για πρώτη φορά τον πρόεδρο Κυπριανού, τον οποίο βρήκε συνεπή και ξεκάθαρο στις θέσεις του. Ο πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού είπε στον εκπρόσωπο του Γ.Γ. ότι θα ήταν συμβατό οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν με βάση τις κατευθυντήριες του 1977 και τη συμφωνία της 19ης Μαΐου 1979. Δεχόταν ως αρχή την πρόταση των Η.Ε. ως εναρκτήρια δήλωση. Όμως το έγγραφο των Ην. Εθνών δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η ιδέα της διζωνικής και της ασφάλειας επρόκειτο να αναφέρονται ξεκάθαρα, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να μπορούν να καταγράψουν τις επιφυλάξεις τους για τα θέματα αυτά. Γιατί υπήρχαν εξάλλου και άλλα θέματα -όπως η ελεύθερη διακίνηση που ζητούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά- που θα έπρεπε να προβάλλονται.

Οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν την επανέναρξη των συνομιλιών, όχι όμως εις βάρος των θέσεών τους, αποδεχόμενοι όρους ή πληρώνοντας ακριβά την επανέναρξη, οι προοπτικές της οποίας ήσαν αμφίβολες. Ο Γκόμπι τότε εισηγήθηκε να γραφόταν ότι αμφότερες οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σε βάθος σχετικά με την ιδέα της διζωνικής και ασφάλειας στα πλαίσια συζητήσεων, σε σχέση με το συνταγματικό και το εδαφικό... Ο Κυπριανού δέχθηκε να το σκεφθεί...

Λύση χωρίς τους πρόσφυγες

Στις 9 Ιουλίου 1980, ο Βρετανός Ύπ. Αρμοστής στην Κύπρο κ. Ρόουτς (Rhodes) και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Νίκος Ρολάνδης είχαν μια μακρά συζήτηση. Από την αναφορά του πρώτου προς το Λονδίνο, ημερ. 10 Ιουλίου 1980, ο κ. Ρολάνδης δεν ήταν αισιόδοξος για τις προσπάθειες Γκόμπι, όμως πίστευε ότι θα έπρεπε να του δοθεί κάθε ευκαιρία, ειδικά αν ήταν να αποφευχθεί ο διορισμός επιτροπής που απέρρεε από το τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. Ο Ρολάνδης πίστευε ότι πέραν των ενδοκοινοτικών συνομιλιών χρειαζόταν και κάποια άλλη ξεχωριστή δράση. Τέτοιες συζητήσεις στο παρασκήνιο έπρεπε να γίνουν δίχως δημοσιότητα...

Ο Βρετανός Ύπ. Αρμοστής συμφώνησε για μυστικές συνομιλίες, όμως διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν δυνατό να τεθεί στην κυπριακή κοινή γνώμη το είδος της προόδου ή λύσης που μπορεί να επιτευχθεί (με τις μυστικές συνομιλίες). Π.χ. δεν θα υπήρχε λύση που να προνοεί την επιστροφή όλων των προσφύγων ή μεγάλης περιοχής. Οποιαδήποτε λύση στο εδαφικό, μάλλον θα κατέληγε με δύο ξεχωριστές περιφέρειες (ή ζώνες) με, τουλάχιστον κατ' αρχήν, ένα ελεγχόμενο σύνορο. Ο Ρολάνδης συμφώνησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο αλλά εισηγήθηκε ότι αν οι συνομιλίες ξεκινούσαν και προχωρούσαν σε σημαντικές, στο παρασκήνιο, αυτές μπορούσαν σταδιακά να επηρεάσουν τις ενδοκοινοτικές. Η κοινή γνώμη, εν πάση περιπτώσει, χρειαζόταν διαφώτιση...

Διζωνική χωρίς «διζωνική»

Στις 22 Αυγούστου 1980, η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ενημερώνει το Φόρεϊν Όφις ότι Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τούς είπε ότι ο Μάθιου Νίμιτς είχε συνομιλία με τον Πέρες ντε Κουεγιάρ στη Νέα Υόρκη για τις προοπττικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ο Ντε Κουεγιάρ είπε ότι πρέπει να συγκρατηθούν οι Τουρκοκύπριοι να μη ζητούν «απαράδεκτα πράγματα» κατά την έναρξη των συνομιλιών, που θα ξεκινούσαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Ειδικά ήταν σημαντικό να μη ζητήσουν διευκρίνιση της «διζωνικότητας». Η γραμματεία του ΟΗΕ θα εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση και θα εκτιμούσε βοήθεια από τους Αμερικανούς και άλλες χώρες. Οι Βρετανοί τούς είπαν ότι και οι ίδιοι εργάζονταν πάνω στην ίδια βάση.

Τα Η.Ε. φιλοδοξούσαν ότι με το να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από τα θέματα στα οποία υπήρχε κοινή συμφωνία, θα προχωρούσαν και σε πρακτική πρόοδο στα Βαρώσια και θα εξασφάλιζαν την επανεγκατάσταση μεταξύ 10-20.000 προσφύγων, σε αντάλλαγμα κίνησης από τους Ελληνοκύπριους για άρση οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων...

Επιτροπή αποζημιώσεων από το Μάρτιο του 1977

Αναφορά της βρετ. Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία προς το Λονδίνο, ημερ. 3 Μαρτίου 1977, μετά από συνομιλία για τη λύση του Κυπριακού που είχε ο μ. Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης με τον κ. Μ. Πέρσιβαλ της Υπ. Αρμοστείας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε την ιδέα του κ. Μιχαήλ Τριανταφυλλίδη, για την οποία μου μίλησε πριν από λίγο καιρό. Είπε ότι και τον ίδιο ανησυχούν οι πιέσεις για την ελευθερία εγκατάστασης, που μάλλον θα κορυφωθούν, προερχόμενες από τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες οι οποίοι, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάτω από τη διοίκηση της δικής των κοινότητας. Πρότεινε την ίδρυση μιας Ομόσπονδης Επιτροπής Περιουσιών σύντομα, για ν' αναλάβει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων (και αν χρειαστεί και τις ξένες) στο Βορρά και τις τουρκοκυπριακές στο Νότο, σε τιμές 1974, μείον, ας πούμε, 25%.

Για όποιον δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ξαναπάει πίσω στην περιουσία του, να δίδεται μια προθεσμία (ας πούμε 12 μηνών) να πάρει αποζημίωση τοις μετρητοίς από την Αρχή, ή μετοχές ίδιας αξίας για ν' αγοράσει περιουσία από την Αρχή που έλεγχε την άλλη ζώνη... Όπως είπε ο Τριανταφυλλίδης, όλοι οι Κύπριοι διακατέχονται από επιχειρηματικό μυαλό... Θα χρειαστεί κάποιος πλούσιος να έλθει απ' έξω με επιταγή. Οι Αμερικανοί ήδη πληρώνουν αρκετά στην Κύπρο, δίχως να παίρνουν ευχαριστώ: Όμως, επένδυση σε μια Ομοσπονδιακή Αρχή Κυπριακής Επιτροπής, θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικά κέρδη αν διευκόλυνε το δρόμο για τη λύση».

Ο χάρτης Μακαρίου έτοιμος πριν φθάσει ο Κλίφορντ στην Κύπρο

Για δεκαετίες τώρα κατηγορούνται οι Αμερικανοί και δη ο απεσταλμένος Κλαρκ Κλίφορντ ότι ευθύνεται, πρώτον, για τις κατευθυντήριες Μακαρίου - Ντενκτάς, 12 Φεβρουαρίου 1977, κάτι που καταρρίπτεται εφόσον ο Κλίφορντ έφθασε στην Κύπρο 11 μέρες μετά τα πρακτικά Βάλντχαϊμ της 12ης Φεβρουαρίου 1977. Στη συνέχεια κατηγορείται όμως και για το «διζωνικό» χάρτη που κατέθεσε ο διαπραγματευτής τότε, μ. Τάσσος Παπαδόπουλος, στους Τούρκους στις 31.3.1977 και στη συνέχεια για τις ελληνοκυπριακές προτάσεις, που βασίζονταν στο χάρτη εκείνο, ο οποίος -να σημειωθεί- έδιδε μόνο το 20% στους Τουρκοκύπριους και ήταν βασισμένος στην πληθυσμιακή τους αναλογία του 18%.

Έγγραφο, όμως, επίσης ημερ. 3 Μαρτίου 1977, αυτήν τη φορά από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον προς το Φόρεϊν Όφις, με τίτλο «Αποστολή Κλίφορντ», γράφει επί λέξει: «... Ο Λέτσκι (Νέλσον, νεαρός τότε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) μάς είπε ότι μόνο ο Κλίφορντ είχε δει το χάρτη, τον οποίο ο Μακάριος έβγαλε από το συρτάρι του γραφείου του και του έδειξε, και ο Κλίφορντ δεν ήταν σε θέση να θυμάται και πολύ για τις λεπτομέρειές του... Ο Μακάριος είχε πει στον Κλίφορντ ότι δεν ήθελε κανέναν να ξέρει για το χάρτη, και πρόσθεσε ότι δεν ήθελε τους Εννιά (της ΕΟΚ) να αναμειχθούν. Το ίδιο είχαν ζητήσει και οι Τούρκοι, αλλά είχαν δώσει διαφορετική ερμηνεία για την απαίτησή τους αυτή· δεν ήθελαν τη Γαλλία με κανέναν τρόπο να αναμειχθεί...».

Η “επίθεση” των ΗΠΑ σε Καραμανλή, μέσω Wikileaks!

Η φράση "Τυχαίο; Δεν νομίζω!", μάλλον ταιριάζει "γάντι" στην περίπτωση των απορρήτων εγγράφων που θα δημοσιευτούν σε λίγα 24ωρα στο site Wikileaks και αποτελούν πονοκέφαλο για έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες!

Οπως σας ενημέρωσε από χθες το newsbomb, το αμερικανικό Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, έχει ήδη επικοινωνήσει με το ελληνικό Υπ.Εξωτερικών και έχει ενημερώσει τον κ. Δ.Δρούτσα για την διαρροή!

Ενεργειακό και Σκόπια, στα απόρρητα έγγραφα;
Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο 2006-2009 -κατά την οποία κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής- και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναφέρονται σε δύο κυρίως θέματα:

1. την παρέμβαση των ΗΠΑ στην προσπάθεια της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία
2. τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους αμερικανούς προς τον Κ.Καραμανλή για το σκοπιανό

"Τυχαίες" οι ανακοίνωσες Παπανδρέου για το Αγαίο, την ίδια μέρα;

Πηγές του Υπ.Εξ, πάντως, εκτιμούν υπάρχουν ακόμη δύο έγγραφα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Εχουμε πληροφορίες ότι ένα από τα ντοκουμέντα αφορά άτυπες επαφές της τότε ηγεσίας της ΝΔ, με τους Τούρκους για το Αιγαίο, αλλά όλα αυτά παραμένουν σε επίπεδο υποθέσεων για την ώρα", λένε.

Αν κάτι τέτοιο ευσταθεί, τότε προκαλεί εντύπωση το timing! Το πρωί της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι "δεν πάμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο" και το βράδυ της ίδιας ημέρας δημοσιοποιήθηκε η είδηση ότι έχουνδιαρρεύσει απόρρητα ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ, για τους χειρισμούς που έκανε στο ίδιο θέμα ο κ.Καραμανλής!

Πανικός σε όλες τις χώρες για το περιεχόμενο!

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των απορρήτων εγγράφων που έχει στην κατοχή του το Wikileaks.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από site, η συγκεκριμένη διαρροή εγγράφων θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Οκτωβρίου, όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα 400.000 απορρήτα ντοκουμέντα για τον πόλεμο στο Ιράκ

http://skoyrasnet.blogspot.com/2010/12/wikileaks_08.html

Η ΟΝΝΕΔ στηρίζει τους νέους οικονομολόγους

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι ο θεσμοθετημένοs οικονομικόs σύμβουλος της χώρας και παράλληλα ο επίσημος φορέας έκφρασης των Ελλήνων οικονομολόγων. Οι δραστηριότητες του εκτείνονται σε όλο το φάσμα των θεμάτων που σχετίζονται με το πεδίο της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και των επαγγελματικών προβλημάτων του κλάδου.

Στη σημερινή εποχή όπου η οικονομία έχει εξελιχθεί στο επίκεντρο της πολιτικής καθορίζοντας το μέλλον της νέας γενιάς και της ευρύτερης κοινωνίας αλλά και με αφορμή τις προσεχείς εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων, η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας ενισχύει την προσπάθεια της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο) στηρίζοντας νέους επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα που έχουν όραμα και διάθεση να προσφέρουν.

Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε το Οικονομικό Επιμελητήριο με επιστημονικό προσωπικό από τη σημερινή δική μας γενιά που βιώνει τα αδιέξοδα της εποχής και να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για επιστροφή των αυτονόητων στην καθημερινότητα, κάνοντας την ανάπτυξη σημαία για έξοδο από την κρίση.

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου οι νέοι οικονομολόγοι στηρίζουν την ελπίδα, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια γενιά που ζητά τομές και καινοτόμες παρεμβάσεις στην ελληνική κοινωνία.

EU Report Says Credit Default Swaps Didn’t Cause Greek Problems (udp)

Έχουμε και λέμε …

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703296604576005551530863030.html

EU Report Says Credit Default Swaps Didn’t Cause Greek Problems .

A report written by the European Commission suggests that trading in credit default swaps wasn’t to blame for skyrocketing Greek borrowing costs earlier this year, despite the fingerpointing by some European politicians.
Rather, the report concluded, prices on credit default swaps for more troubled countries appeared to be low, suggesting that they “can hardly be considered to cause the high bond yields for these countries.”

Βέβαια τα έλεγα αυτά πριν από καιρό, αλλά ο κάθε ένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του.

Ειδικά δε οι φωστήρες οι Έλληνες δημοσιογράφοι (οικονομικού και πολιτικού ρεπορταααααααζ) και βέβαια όλοι αυτοί οι βλάκες οι πολιτικοί.

Επίσημα λοιπόν, τα CDS και οι “κακοί κερδοσκόποι” δεν έχουν καμιά σχέση με την κατάντια της Ελλάδος. Νομίζω ότι ο κύριος πρωθυπουργός οφείλει μια συγγνώμη για όλο αυτό τον λαϊκισμό που εκτόξευσε πριν λίγο καιρό, σχετικά με το ότι, φταίει αυτός και η κυβέρνηση του (καθώς και όλες οι προηγούμενες κυβέρνησης) για την κατάντια της χώρας και όχι, “οι κακοί οι κερδοσκόποι”.

Update:

Σύμφωνα και με το ΣΑΚΙ (http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=208369) , η περιβόητη έκθεση σχετικά με το αν και πάση ζημιά έκαναν τα CDS στην Ελλάδα ειχε βγει από τον Μάιο, και μονο τώρα βγήκε στη φόρα μετά από ειδικό αίτημα Ολλανδικής εφημερίδας!!

Με λίγα λόγια, κανείς στην Ελλάδα δεν σκέφτηκε να κάνει μια ανάλογη αίτηση για να την πάρει έκθεση!! Ωραίο επορτααααααζ και ερευνητική δημοσιογραφία!!

ReportonsovereignCDS12072010


http://www.market-talk.net/index.php/id/9731

Μαιμού η 1000η νίκη του ΟΣΦΠ και το Πρωτάθλημα του 2008... και να 'ταν μόνο αυτά

Πολύς λόγος για την παραδοχή του Μαζαράκου ότι σαν άρρωστος Ολυμπιακός (παραδέχθηκε στο δικαστήριο "ότι μπορεί και να είναι"- εδώ) έδωσε κάλπικο πέναλτυ στον Κοβάσεβιτς και ο ΟΣΦΠ κέρδισε το 2008 τον Άρη με 1-0 αλλά καμία αντίδραση από τον λαλίστατο Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό οι οποίοι συνεχίζουν να αναφέρουν ότι στις 27.02.2008 έκαναν τη χιλιοστή τους νίκη στο πρωτάθλημα απέναντι στον Άρη και ότι πήραν το Πρωτάθλημα του 2008 στο οποίο κανονικά έπρεπε να βγούνε τρίτοι και να μην παίξουν ούτε καν στο CL:

Τελική Βαθμολογία 2007/8
Ολυμπιακός 70
ΑΕΚ 68
Παναθηναϊκός 66


Αφού όμως ο Ολυμπιακός έκλεψε 2 βαθμούς με το κάλπικο πέναλτυ στις 27.02 ενώ πιο πριν στις 03.02 είχε κλέψει άλλους 3 βαθμούς μιας και κέρδισε, λόγω Βάλνερ, με 3-0 στα χαρτιά τον αγώνα με την Καλαμαριά, τον οποίο είχε χάσει με 1-0 στο γήπεδο... έχουμε λοιπόν

Πραγματική Βαθμολογία
ΑΕΚ 68
Παναθηναϊκός 66
Ολυμπιακός 65


Νάτο λοιπόν ένα Πρωταθληματάκι αποδεδειγμένα μαϊμού....
να το χαίρεστε

Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στις φυλακές

«Καζάνι» που σιγοβράζει είναι τις τελευταίες ημέρες οι φυλακές, καθώς πληθαίνουν οι κρατούμενοι που απέχουν από το συσσίτιο, ενώ ήδη 226 ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς αυξάνονται οι κρατούμενοι που προσανατολίζονται ακόμη και σε απεργίας πείνας διαρκείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης από τα 33 σωφρονιστικά καταστήματα, σχεδόν στα μισά, 16, πραγματοποιεί αποχή από το συσσίτιο ένα μέρος κρατουμένων, οι οποίοι σιτίζονται ωστόσο με τρόφιμα από την καντίνα, ενώ 312 προχώρησαν σε απεργία πείνας.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία των Κρατουμένων, περισσότεροι από 9.000 κρατούμενοι σε σύνολο 12.600 απέχουν από το συσίττιο εδώ και μία εβδομάδα σε 26 από τις 33 φυλακές. Ο αριθμός των κρατουμένων, κατά την Πρωτοβουλία, που πραγματοποιεί απεργία πείνας είναι περισσότεροι από 1.000.

Αναλυτικά στο Μαλανδρίνο 157, στα Γρεβενά 500, στον Δομοκό 66, στη Λάρισα 38, στα Τρίκαλα 45 και στα Διαβατά 300. Επιπλέον απεργία πείνας κάνουν όλοι οι κρατούμενοι της Δ΄ Πτέρυγας Κορυδαλλού, ενώ από την περασμένη βδομάδα έχουν ξεκινήσει απεργία οι ανήλικοι κρατούμενοι από το Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Βόλου.

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς κρατουμένους δείχνουν και οι κρατούμενοι της ΓΑΔΘ (75 από τους 90), οι οποίοι απέχουν επίσης από το συσσίτιο. Στις φυλακές Δομοκού ένας κρατούμενος, ο Π. Δ., έχει ράψει το στόμα του από τις 3 Δεκεμβρίου (δέχεται μόνο τα χάπια του με λίγο νερό) διαμαρτυρόμενος για τη διακοπή της αναπηρικής σύνταξης από την Πρόνοια. Πολλοί κρατούμενοι επίσης σκέφτονται να προχωρήσουν και σε απεργία από την εργασία.

H κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τη Δευτέρα, πανελλαδική ημέρα δράσης με πορείες στις φυλακές όλης της χώρας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ασπιρίνη, το πολυφάρμακο

Μπορεί η ασπιρίνη να μην έχει ακόμη αναδειχτεί σε πανάκεια, αλλά σίγουρα κερδίζει έδαφος ως πολυφάρμακο με μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις, μειώνει δραστικά τον κίνδυνο από πολλούς τύπους καρκίνου μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του στομάχου, του οισοφάγου και του πνεύμονα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και άλλων κέντρων διαπίστωσαν ότι το σύνολο των θανάτων από καρκίνο μπορεί με τη λήψη ασπιρίνης να περιοριστεί κατά το ένα πέμπτο (21%).

Μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet με οχτώ πειράματα σε 25.000 ασθενείς, έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ημερησίως δόση 75mg ήταν κατά 21% χαμηλότερος στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% χαμηλότερος έπειτα από πέντε χρόνια. Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα περιοριζόταν ακόμη και κατά 30%, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 40% και του καρκίνου του οισοφάγου έως και 60% έπειτα από μια 20ετία.

Ο δρ Πίτερ Ρόθγουελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισήμανε ότι προοδευτικά τα οφέλη είναι τόσο μεγάλα, ώστε αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι. «Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές εφιστούσαν ορθώς την προσοχή επειδή ο περιορισμένος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν υγιείς μεσήλικες να εμφανίσουν γαστρορραγία από την ασπιρίνη αντιστάθμιζε τα οφέλη από την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο ο περιορισμός των θανάτων από κοινούς καρκίνους θα αλλάξει τώρα την ισορροπία για πολλούς ανθρώπους».

Κατά την εκτίμησή του, υγιή άτομα μπορούν να αρχίσουν τη λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης καθημερινά από την ηλικία των 40-45 και να συνεχίσουν μέχρι τα 70-75, οπότε και αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα ο κίνδυνος γαστρορραγίας από την ασπιρίνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Λέτε να "αγαπηθήκαμε" ξαφνικά ;;

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης ως προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του στρατηγού Erdal Ceylanoglu.

Επίσημη επίσκεψη στη Τουρκία είχε πραγματοποιήσει πριν από λίγες μέρες (23-27 Νοεμ.2010) και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ελλάδας αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης.

Για την επίσκεψη αυτή και για τις συζητήσεις του Α/ΓΕΝ στην Τουρκία, είχαμε γράψει στο άρθρο μας Ρε τους ψεύτες τους Τούρκους....

Χθες (8/12/2010) εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ η ακολουθεί ανακοίνωση:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ 122/2010)

Ανακοινώνεται ότι, από 08 έως 10 Δεκεμβρίου 2010, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον Δντή του Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής, επισκέπτεται την Τουρκία.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η υπογραφή του Προγράμματος Δραστηριοτήτων έτους 2011, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ των δύο χωρών.

Υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση, όταν δυο αρχηγοί Γενικών επιτελείων και αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ, μέσα σε δυο εβδομάδες επισκέπτονται την Τουρκία. Τόσες επισκέψεις και μάλιστα μαζεμένες, δεν είχαν γίνει ούτε σε πέντε χρόνια...

Ένα άλλο θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι οι επισκέψεις είναι μονόδρομες (εμείς πάμε στην Τουρκία). Λέτε να τρέχει τίποτα; Λέτε να είναι τυχαία όλα αυτά;Λέτε να αγαπηθήκαμε ξαφνικά;;;

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html