11 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ 1:0 (Βιερίνια video) Live Stream links

Λαύριο-Σύνοδος Πρυτάνεων Διαφωνίες για το μέλλον των ΑΕΙ

Συνεδριάζει από νωρίς η έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων των ΑΕΙ στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή πρόταση ενόψει της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια. Δεκάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί το πρωί έξω από το χώρο της συνόδου με πανό και συνθήματα εναντίον των αλλαγών στα Πανεπιστήμια και κατά του μνημονίου.

Οι πρυτάνεις δεν έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για το κείμενο που θα εκδώσουν καθώς τα δυο μεγάλα Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν καν στο διάλογο αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για Συμβούλια Διοίκησης και διορισμένους πρυτάνεις. Αντιθέτως, άλλα πανεπιστήμια αρνούνται επίσης τις αλλαγές αυτές, όμως μένουν στο διάλογο με δικές τους προτάσεις.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε

ότι σκοπός της συνόδου είναι ακριβώς να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, για το μέλλον των Πανεπιστημίων.

Τα πανεπιστήμια πάντως συμφωνούν σε κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών : Πλήρης αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και απρόσκοπτη χρηματοδότηση. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι πρυτάνεις συγκλίνουν σε μια κοινή πρόταση και πρόσθεσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το υπουργείο. «Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου» τόνισε ο κ. Παλληκαρης, αναφερόμενος τις τελευταίες εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου, σχετικά με την οικογενειοκρατία. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πανάρετος έχει συντάξει έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι αν τα Πανεπιστήμια δεν απαντούν στα ερωτήματα του υπουργείου εγκαίρως τότε από την ερχόμενη χρονιά θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να απαντήσουν.

Ο κ. Παλλήκαρης εκτίμησε ότι αν το υπουργείο εμμένει στις θέσεις του τότε αναμένεται μεγάλη αναταραχή στα Πανεπιστήμια. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κατέληξε λέγοντας ότι ήδη οι πρυτάνεις έχουν απορρίψει το βασικό κορμό των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο, από την προηγούμενη σύνοδο των πρυτάνεων τον περασμένο Οκτώβριο στο Ρέθυμνο.

Σε δήλωσή της στο ΒΗΜΑonline η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είπε «Το υπουργείο Παιδείας περιμένει με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις των πρυτάνεων. Θα έχουν νόημα μόνο αν είναι συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες». Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι ενοχλημένη για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πρυτάνεις καθώς τις θεωρεί ωε μία προσπάθεια απόρριψης των δικών της προτάσεων.

Η σύνοδος των πρυτάνεων, αποφάσισε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία των φοιτητών αλλά και των διδασκόντων που διαδήλωναν στο Λαύριο να μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης και να διαβάσουν ψήφισμα τις θέσεις τους.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργά απόψε μετά από τη θεατρική παράσταση που θα παρουσιάσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του για τον «Σοπενχάουερ».

tovima.gr

Προϋπολογισμός: στην κόψη του ξυραφιού 6 δισ. ευρώ

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει ο φετινός προϋπολογισμός, καθώς τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν ότι μέσα στον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει περίπου 6 δισ. ευρώ ακόμη, προκειμένου να κλείσει η φετινή μαύρη τρύπα.

Τόσο το στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου όσο και αυτά που παρακολουθεί σε ταμειακή βάση η Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι η υστέρηση εσόδων συνεχίστηκε και το Νοέμβριο.

Ετσι ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος, παρ' όλο που το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με σχετική αισιοδοξία, να βρεθεί η δημοσιονομική διαχείριση για φέτος εκτός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί και στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία όμως αφορούν την εξέλιξη του ελλείμματος σε ταμειακή βάση, η οποία δεν ταυτίζεται πλήρως με αυτήν του Γενικού Λογιστηρίου, δείχνουν για το ενδεκάμηνο μια μείωση του ελλείμματος του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 22%.

Εντούτοις τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν κατόρθωσε στο ενδεκάμηνο να καλύψει την υστέρηση εσόδων που παρατηρούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 21,379 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 27.466 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ωστόσο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,3% (έναντι του αναθεωρημένου στόχου 6% που θέτει ο προϋπολογισμός) σε 45.502 δισ. ευρώ από 43.210 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 7,3% σε 59.611 δισ. ευρώ από 64.357 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σε τι ελπίζουν

Παρ' όλο που η είσπραξη των 6 δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου δεν θεωρείται ρεαλιστικός στόχος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει βελτίωση των εισπράξεων στον τελευταίο μήνα του έτους, κυρίως λόγω της απόδοσης μέτρων όπως η εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών (περαίωση), η είσπραξη φόρων ακίνητης περιουσίας που εκκρεμούν και η είσπραξη τελών κυκλοφορίας για το 2011, αλλά και από την εισροή των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων, παρ' όλο που βελτιώθηκε στο ενδεκάμηνο σε σχέση με το δεκάμηνο, παραμένει σημαντικά εκτός του ετησίου στόχου.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ο ρυθμός αύξησης των εσόδων διαμορφώθηκε στο 4,8% σε σχέση με το 2009 και έναντι 3,7% ώς τον Οκτώβριο.

Στην αύξηση των εσόδων συντελεί τόσο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και η υλοποίηση της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων.

Στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 6,5%, με τις πρωτογενείς να έχουν περικοπεί κατά 10,2% έναντι ετήσιου στόχου 9,2%. Οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Τέλος, οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 12,2% και τα έσοδά του κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 .*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο αδερφός του Καραμανλή δεν έκανε ταξίδια στο Άμπου Ντάμπι, όπως έκανε ο αδερφός του κ. Παπανδρέου..

Ακολουθεί απόσπασμα της σημερινής αποκλειστικής συνέντευξης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στον Κώστα Αλατζά, του τέως γενικού διευθυντή αμυντικών επενδύσεων Ευάγγελου Βασιλάκου.
Ακούστε τι λέει για Ναυπηγεία - Υποβρύχια και γιατί χαρακτηρίζει επιβλαβή τη συμφωνία για τα την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη διευθέτηση του ζητήματος των υποβρυχίων.



Αναφερόμενος στην συμφωνία της κυβέρνησης για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το ανοικτό ζήτημα της διευθέτησης των υποβρυχίων, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά που ζήτησαν και πήραν οι Γερμανοί με τη συμφωνία αποτελούσαν αίτημα και επί της δικής μου θητείας. Ωστόσο δεν το αποδέχτηκα (το αίτημα), επειδή θεωρούσα ότι επέφερε προφανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον».
Στο ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχθηκε τις απαιτήσεις των Γερμανών, ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε ότι το υπουργείο βρισκόταν ήδη σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση, διότι η πώληση των Ναυπηγείων από τους Γερμανούς στους Άραβες ήταν απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου. 
Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε επι λέξει: "Ο αδερφός του Καραμανλή δεν έκανε ταξίδια στο Αμπου Ντάμπι, όπως έκανε ο αδερφός του κ. Παπανδρέου.."
«Με τη συμφωνία της κυβέρνησης δεχθήκαμε τη ναυπήγηση δύο υποβρυχίων τελευταίου τύπου (214), πληρώνοντας όμως τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον», κατέληξε ο κ. Βασιλάκος.
http://www.skai.gr/news/politics/article/158310/oi-dieftharmenes-praktikes-sta-exoplistika-sunehizodai-kai-simera-/ 

Κατά τ' άλλα μας λένε ότι η ΝΔ διόρισε κόσμο στο Δημόσιο

Τα στοιχεία δεν είναι ούτε δικά μου, ούτε του Σαμαρά, ούτε του Καραμανλή...
είναι του Παπακωνσταντίνου όπως τα έδωσε προχθές στη δημοσιότητα και αφορούν τις ΔΕΚΟ:

Δείτε λοιπόν πως "φούσκωσε" η ΝΔ το Δημόσιο με υπαλλήλους:

Όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία του ίδιου του Παπακωνσταντίνου...
η ΝΔ όχι μόνο δεν αύξησε τον αριθμό των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ
ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΣΕ ΚΙΟΛΑΣ!!!


Αλλά αυτό δεν μας νοιάζει γιατί είπαμε:
Για όλα φταίει ο Καραμανλής και για το Βατοπαίδι ο Ρουσόπουλος...

Bundesliga 16η αγωνιστική

Αμβούργο- Λεβερκούζεν 2-4 (48' αυτ. Βιντάλ, 79' Ελία - 30' Σαμ, 48' Βιντάλ, 66', 78' Αουγκούστο)

Κάιζερσλαουτερν- Βόλφσμπουργκ 0-0

Κολωνία- Αϊντραχτ Φρ. 1-0 (56' Κλέμενς)

Ανόβερο- Στουτγκάρδη 2-1 (35', 76' Για Κοναν - 74' Νίντερμαϊερ)

Χόφενχαϊμ- Νυρεμβέργη 1-1 (55' Κόμπερ - 87' Άιγκλερ)

Μπάγερν Μονάχου- Ζανκτ Πάουλι 3-0 (16' Άλτιντοπ, 71' Λαμ, 79' Ριμπερί)

Ντόρτμουντ- Βέρντερ Βρέμης 11/12 19:30

Φράιμπουργκ- Γκλάντμπαχ 12/12 16:30

Μάιντζ- Σάλκε 12/12 18:30

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

1 Ντόρτμουντ 40 (15)
2 Λεβερκούζεν 32
3 Ανόβερο 31
4 Μάιντζ 30 (15)
5 Μπάγερν Μονάχου 26
6 Χόφενχαϊμ 24
- Φράιμπουργκ 24 (15)
8 Αϊντραχτ Φρ. 23
9 Αμβούργο 21
10 Νυρεμβέργη 19
- Βέρντερ Βρέμης 19 (15)
12 Βόλφσμπουργκ 18
- Κάιζερσλαουτερν 18
14 Ζανκτ Πάουλι 17
15 Σάλκε 16 (15)
16 Κολωνία 15
17 Στουτγκάρδη 12
18 Γκλάντμπαχ 10 (15)

"Ο Τιτανικός" της Εκπαίδευσης

Όλοι οι Πρυτάνεις διαμαρτύρονται για τους κομμένους στο 50% προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων! Όλοι διαμαρτύρονται για το αμερικάνικου στυλ Πανεπιστήμιο που προτείνει το Υπουργείο και οι περισσότεροι καθηγητές θεωρούν ότι οι προτάσεις δεν είναι της Διαμαντοπούλου αλλά του Πανάρετου και του ΓΑΠ!

Όλοι οι καθηγητές είναι αγανακτισμένοι με τον Πανάρετο γιατί ο άνθρωπος που έγινε καθηγητής από τη γυναίκα του τους δυσφημεί συστηματικά και ανεξαιρέτως.

Έτσι, μετά τον "Τιτανικό της οικονομίας", ο Πανάρετος ανακάλυψε και προωθεί τον "Τιτανικό" των Πανεπιστημίων. Το θέμα είναι πότε η Διαμαντοπούλου θα καταλάβει ότι με τον Πανάρετο, ο πραγματικός Τιτανικός είναι το Υπουργείο Παιδείας... και μαζί του βυθίζεται... κι αυτή και η εκπαίδευση!

Ποιος έχει όφελος από την μείωση των τελών ταξινόμησης;

Η κυβέρνηση μέσα σε όλα τα νέα μέτρα που αποφάσισε να λάβει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου , είναι και η μείωση του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων.

Από τους βασικότερους δανειστές μας είναι η Γερμανία δηλαδή η χώρα με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου opel, mercedes, vw group.

Η Γερμανία εκτός από το κέρδος που έχει από το δάνειο που μας έχει δώσει, επωφελείται και από την αγορά αυτοκινήτων. Με απλά λόγια και τα δανεικά παίρνει πίσω με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων και τα χρήματα από την επίσημη αποπληρωμή του δανείου! Είναι διπλά κερδισμένη η Γερμανία.

Αλήθεια η κυβέρνηση για ποιον πολίτη νοιάζεται; Για τον Έλληνα η τον πολίτη της οποιασδήποτε χώρας μας δανείζει;

Είναι άκρως αντιαναπτυξιακό να αυξάνει τους φόρους σε οτιδήποτε μπορεί να κινήσει την αγορά και την οικονομία γενικότερα και να μειώνετε η φορολογία εκεί που επωφελούνται οι δανειστές μας!

ΧΚ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Γ. Παπαθανασίου: Η ευθύνη για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ανήκει κατά 100% στο ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η μόνη που αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κρίση δανεισμού και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel», ότι άργησε πολύ, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, να πάρει μέτρα.
«Η ελληνική κυβέρνηση άργησε να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Εμείς στην ΕΚΤ προειδοποιούσαμε δυνατά και καθαρά την κυβέρνηση ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά. Σε πολύ απαιτητικούς καιρούς, σε εποχές μεγάλης έντασης το ουσιαστικό είναι να δρα κανείς γρήγορα και αποφασιστικά».
Ζαν Κλωντ Τρισέ, περιοδικό Spiegel, 13-5-2010
Ο πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν είπε επίσης, ότι αν το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί το Φεβρουάριο, το κόστος θα ήταν μικρότερο.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αν το πρόβλημα είχε τακτοποιηθεί το Φεβρουάριο θα ήταν λιγότερο δαπανηρό. Πήρε πάρα πολύ χρόνο».
Ντομινίκ Στρος-Καν, Mega, 14-5-2010
O επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στις 31 Μαρτίου 2010, ότι «εάν δεν υπήρχε συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης, θα είχαμε την ησυχία μας να προχωρήσουμε στις εκδόσεις ομολόγων.»

Οι κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας, με συνεντεύξεις και άρθρα τους, υποστήριξαν, ότι θα απαιτούνταν πολύ πιο ήπια μέτρα και σε καμία περίπτωση ΔΝΤ, τα επιτόκια θα ήταν χαμηλότερα και η χώρα δεν θα είχε διασυρθεί, εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε τα μέτρα έγκαιρα και δεν είχε φερθεί ανεύθυνα στο θέμα του ελλείμματος.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε σε συνέντευξή του (3 Φεβρουαρίου 2010 στο ρ/σ 9.89), ότι αν είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα, δεν θα υπήρχε αυτό το μέγεθος της αμφισβήτησης από τις αγορές. Εκτός αν ισχύει εκείνο που δήλωσε αργότερα ο ίδιος (στις 3 Μαίου 2010, στη ΝΕΤ), ότι δηλαδή εξαρχής, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξαιτίας της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυβέρνησης, όλη η Ευρώπη συζητά τώρα πως η Ελλάδα μπήκε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ. Σχετικές είναι οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ για το θέμα αυτό, στις 28 Απριλίου 2010 μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε στις 15 Νοεμβρίου 2010 η γερμανίδα καγκελάριος κατά του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πιθανόν η τράπεζα να έχει χάσει (!) τη σύμβαση δανείου ή κάρτας που υπέγραψες, όποτε δε μπορεί να σου βγάλει διαταγή πληρωμής

Σημαντικό: Αν βλέπεις ότι δε μπορείς να πληρώσεις ή αν αποφασίσεις ότι δε θες να τους πληρώσεις ποσά που χρεώθηκες και εξακολουθείς να χρεώνεσαι από άκυρους όρους, κάνε σε ανύποπτο χρόνο το εξής:

Τράβα μια αίτηση προς την τράπεζα και ζήτα τους το αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψες. Λόγου του χάους που επικρατεί στις τράπεζες από τον όγκο των φακέλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πιθανό να έχουν χάσει τη σύμβαση!!!

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ!

Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε ότι χρωστάς… Η τράπεζα έχει δώσει το φάκελο σου σε εισπράκτορες που μπλοφάρουν για να σου πάρουν λεφτά, ενώ γνωρίζουν ότι δε μπορούν να σου βγάλουν διαταγή πληρωμής, γιατί πολύ απλά έχουν χάσει τη σύμβαση που υπέγραψες!!! Όπως συνέβη στην περίπτωσή μου, που η Eurobank έχασε τη σύμβαση της VISA!!!

Από τον πάντα έγκυρο Θανάση Αλαμπάση
http://daneia-kartes.zedo.gr/

Γ. Παπαθανασίου: Το ΠΑΣΟΚ ενώ γνώριζε την αλήθεια, δεν πήρε μέτρα και οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ.

Το ΠΑΣΟΚ ήξερε όλη την αλήθεια για την οικονομία. Την ήξερε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλο, ο οποίος έκανε στις 24/11/2009 στη Βουλή τη γνωστή δήλωση πως είχε ενημερώσει προεκλογικά τον κ. Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα έφθανε σε διψήφιο ποσοστό «αν δεν λαμβάνονταν στο υπόλοιπο του έτους γενναία διορθωτικά μέτρα».

Το ΠΑΣΟΚ ήξερε επίσης την αλήθεια και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 έκανε δημόσια ανακοίνωση, στην οποία επεσήμαινε τα ακόλουθα:
«Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι πιθανόν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας μετά τις εκλογές, γνωρίζουν την κατάσταση. Η νέα ελληνική κυβέρνηση – όποια κι αν είναι αυτή – θα πρέπει να ενημερώσει στα τέλη Οκτωβρίου την Επιτροπή για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε το Νοέμβριο να προβούμε σε μια αξιολόγηση, προκειμένου να διακριβώσουμε κατά πόσον έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος. Με βάση αυτή, θα λάβουμε στις αρχές του επόμενου χρόνου τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας».
Το ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά συνέχισε να υπόσχεται και να δηλώνει ότι «λεφτά υπάρχουν», προκύπτει και από τα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ.
«Όταν με επισκέφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2009 ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Στάινμπρουκ, δεν είχε καμία ψευδαίσθηση ως προς την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονταν η Ελλάδα. Είχε πλήρη συνείδηση της τεράστιας πρόκλησης που σήμαινε μια ενδεχόμενη εκλογή του. Μόλις απάντησα τις ερωτήσεις του για τις προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών στη Γερμανία στην περίοδο 2006 - 2008 και του εξέθεσα τις απόψεις μου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, (ο Γιώργος Παπανδρέου) με αποχαιρέτισε με μια ειρωνική παρατήρηση, ότι δεν ήταν πλέον και τόσο σίγουρος ότι θα ήθελε να κερδίσει τις εκλογές.»
Και μετά τις εκλογές, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομικών αφού ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν 30 δισ. ευρώ, δηλαδή 12,7% του ΑΕΠ, πρόσθεσε:
«Αυτή είναι η κατάσταση. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψέματα, χωρίς φτιασιδώματα. Αλλά και χωρίς άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας. Δεσμευτήκαμε προεκλογικά για τη στήριξη της οικονομίας με ένα πακέτο 2,5 δισ. ευρώ. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Στο ακέραιο.»
Η κυβέρνηση, όχι μόνο ακύρωσε τις ψεύτικες προεκλογικές τις υποσχέσεις, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει πριν τις εκλογές, αλλά υποχρεώθηκε να λάβει και μια σειρά από οδυνηρά μέτρα εις βάρος του συνόλου των πολιτών.

Γνώριζε πολύ καλά, ότι ως τις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ECOFIN) του Απριλίου 2009, θα έπρεπε να ενημερώσει την Ε.Ε. για την πολιτική και τα μέτρα που σκόπευε να εφαρμόσει, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Ο υπουργός Οικονομικών πράγματι έστειλε αυτήν την επιστολή. Όμως, αντί να ανακοινώσει μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος, περιορίστηκε να κοινοποιήσει τα μέτρα που έλαβε τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα μόνο όσα από αυτά δεν ακύρωσε ή ανέβαλε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Δεν έλαβε επίσης κανένα από τα διαρθρωτικά μέτρα που ανέμεναν οι Βρυξέλλες και γνωστοποίησε, πριν ακόμη αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι το αρμόδιο όργανο, ότι η Ελλάδα απέτυχε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της ΕΕ. Ουσιαστικά διακήρυξε, ότι η νέα κυβέρνηση δεν επρόκειτο να λάβει μέτρα, αλλά προσπάθησε να φορτώσει αυτή την έλλειψη συμμόρφωσης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Με αυτή τη διαδικασία η χώρα οδηγήθηκε στο στάδιο της αυστηρής Κοινοτικής επιτήρησης.

Ενώ ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών μιλούσαν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατέθεσαν ένα προϋπολογισμό για το 2010, ο οποίος ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Ήταν ένας προϋπολογισμός:
• Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων,
• Με αυξήσεις δαπανών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υγείας και παιδείας,
• Με επίδομα αλληλεγγύης
• Με δεσμεύσεις για τη μη επιβολή νέων φόρων ή έκτακτων εισφορών.

Η κυβέρνηση βγήκε στις διεθνείς αγορές να δανεισθεί, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα, με διαλυμένους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Πώς αλήθεια πίστευε ότι οι διεθνείς αγορές θα μας δανείσουν, μετά από αυτούς τους άθλιους χειρισμούς;

Υπενθυμίζουμε ακόμα:
• τις δηλώσεις περί Τιτανικού,
• τις διαρροές και τις διαψεύσεις για προσφυγή στο ΔΝΤ,
• τις διαρροές περί πώλησης ομολόγων στην Κίνα, που πυροδότησαν το ράλλι των spread,
• Τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου 2009, ότι έχουμε «τεράστια», «συστημική διαφθορά», «πελατειακή πολιτική και παρασιτική οικονομία», «τεράστια αίσθηση ανομίας και αυθαιρεσίας».
• την ακατάσχετη πολυλογία και το χείμαρρο των δηλώσεων, που έκανε ακόμα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να συστήσουν στα κυβερνητικά στελέχη να σιωπήσουν,
• τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση πίεζε για τροποποίηση του μηχανισμού στήριξης,
• τις διαψεύσεις για την αύξηση του ΦΠΑ, που είχαν την γνωστή κατάληξη,
• τις προθέσεις επιβολής πόθεν έσχες στις καταθέσεις, που οδήγησαν στις διαρροές κεφαλαίων στο εξωτερικό,
• τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι στην Ελλάδα δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη,
• την εξαγγελία για πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ, που ανακλήθηκε μετά από την παρέμβαση του κόμματος, και τις επισημάνσεις ότι οι Έλληνες δεν ψήφισαν για πρωθυπουργό τον Αλμούνια και τον Τρισέ, αλλά τον Παπανδρέου. Για να καταλήξουμε βέβαια λίγο αργότερα σε μειώσεις μισθών.
• τις υποσχέσεις για κατάργηση του νόμου Πετραλιά,
• την παράδοση άνευ όρων στους συνδικαλιστές του ΟΛΠ,
• το ράβε – ξήλωνε του φορολογικού νομοσχεδίου κ.λ.π.

Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ήταν κοινό για όλες τις χώρες της Ε.Ε., εξαιτίας της κρίσης και της ύφεσης. Δυστυχώς για την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, με τις προεκλογικές του εμμονές, την απραξία, τις παλινωδίες, τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και τα μικροκομματικά παιχνίδια, κατάφερε να μετατρέψει το πρόβλημα αυτό σε αδυναμία δανεισμού της χώρας. Συνέπεια ήταν η αναγκαστική προσφυγή στο ΔΝΤ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε για πρώτη φορά, όχι μόνο τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη λήψη αναγκαίων μέτρων, αλλά και την παρότρυνσή της να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις. Η κυβερνητική πολιτική ισοδυναμεί με συνειδητή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Στηρίζουμε την Παιδεία στην πράξη

Η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σημείο. Ελλιπής χρηματοδότηση, χαμένες ώρες μαθημάτων, μειωμένη ερευνητική δραστηριότητα συνθέτουν την εικόνα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σε μια εποχή που η Παιδεία καλείται να αποτελέσει διαβατήριο για ένα βιώσιμο μέλλον.

Μπροστά σ’ αυτό το τέλμα η Κυβέρνηση και οι κάθε λογής ‘σωτήρες’ της ανώτατης εκπαίδευσης τείνουν να δώσουν τη χαριστική βολή σε ένα σύστημα που απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα μειώσει τη χρηματοδότηση και πως θα επιβάλει συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ένα Νόμο που ούτε η ίδια έχει ουσιαστικά κατανοήσει. Ενώ από την άλλη, ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος επιχειρεί σε μία νύχτα να κλείσει όσα Τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αδιαφορώντας απροκάλυπτα για το μέλλον των φοιτητών.

Στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η νεολαία του ΠΑΣΟΚ είτε τραμπουκίζει προκειμένου να επιβάλει τις προτάσεις της Υπουργού, είτε προτείνει καταλήψεις ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει σκοπίμως απούσα από τις εξελίξεις. Στο μόνο όμως που παρουσιάζεται απόλυτα συνεπής είναι οι κομματικές εξυπηρετήσεις και το προκλητικό βόλεμα των πράσινων νεολαίων με παχυλούς μισθούς από κρατικούς οργανισμούς, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ελληνικός λαός προσπαθεί να επιβιώσει. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, επανεμφανίζονται οι γνωστές μειοψηφίες που θέλουν να επιβάλουν το κλείσιμο των Σχολών για δικά τους οφέλη. Την ίδια ώρα οι ‘υπερασπιστές’ του φοιτητικού κινήματος λοξοκοιτούν σ’ ένα μοναχικό δρόμο, αποδυναμώνοντας το φοιτητικό κίνημα και εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Από την πλευρά μας, ως δύναμη εξέλιξης των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα τελευταία 25 χρόνια αντιλαμβανόμαστε το μέρος των ευθυνών που μας αναλογούν. Χωρίς φοβίες και καιροσκοπισμούς αποδεικνύουμε στην πράξη τη θέληση μας για ελεύθερο διάλογο δημιουργώντας την πλατφόρμα ανοιχτής διαβούλευσης για θέματα εκπαίδευσης paideia2020.gr. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε βήμα σε όλους τους φοιτητές να εκφραστούν ανεξάρτητα από παραταξιακές λογικές.

Η προσπάθεια μας αυτή καθημερινά δικαιώνεται. Περισσότερες από 65 προτάσεις έχουν κατατεθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι φοιτητές επιθυμούν να

έχουν ρόλο και φωνή στο χώρο της Παιδείας. Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές να καταθέσουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις.

Ως ΔΑΠ – ΝΔΦΚ μέσα από αυτή τη διαδικασία στοχεύουμε στη ρήξη με τις σημερινές παθογένειες και στη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το Αύριο της Παιδείας στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για μια ελεύθερη, σύγχρονη ανώτατη εκπαίδευση.

Η γενιά μας το έχει ανάγκη, η εποχή το απαιτεί.

ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Οι “Διεθνείς Ταξιαρχίες” στον Ισπανικό Εμφύλιο, μέρος Α

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ “ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ”

Με την πάροδο του χρόνου η αριστερή Κυβέρνηση της Ισπανίας άρχισε να δέχεται όλο και πιο σημαντικές ενισχύσεις από το εξωτερικό. Ξένοι εκπαιδευτές, εθελοντικές “Διεθνείς Ταξιαρχίες” γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, σοβιετικά άρματα μάχης και άλλες πολλές ενισχύσεις συνέχιζαν να καταφθάνουν.

Η Κυβέρνηση είχε αντιληφθεί πλέον πολύ καλά κάτι που της είχε διαφύγει εντελώς έως τότε, ότι δηλαδή η διεξαγωγή πολέμου προϋπέθετε στρατό, άρα χρειαζόταν στρατό. Μόνο που προσπαθούσε να τον κατασκευάσει με εντελώς απρόσφορο τρόπο, όχι μόνο επειδή η επανασύσταση του στρατού ήταν αντίθετη προς τα ιδεολογικά της πιστεύω, αλλά κι επειδή είχε τρομερή έλλειψη στελεχών αφού είχε αποδιώξει και εξοντώσει τους αξιωματικούς. Επιπλέον, λόγω των παλαιών της αριστερο-αναρχικών προκαταλήψεων, δίσταζε να αναδείξει νέα στελέχη. Ωστόσο, υπήρχε κάποια πρόοδος στη σύσταση του Κυβερνητικού στρατού ο οποίος δεν έδινε πλέον την εικόνα των άμορφων και άτακτων ομάδων του πρώτου καιρού του πολέμου αλλά είχε αρχίσει να αποκτά μια, έστω στοιχειώδη, δομή.

Στο εξωτερικό τώρα, στο “Γραφείο Στρατολόγησης Εθελοντών”, “τον μυστικό σιδηρόδρομο” που έδρευε στο Παρίσι, άρχισαν από πολύ νωρίς να προσέρχονται μαχητές από διάφορες χώρες του κόσμου οι οποίοι επιθυμούσαν “να πολεμήσουν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία”, έννοιες βεβαίως οι οποίες ήσαν πλήρως άσχετες με τα πιστεύω του Εργατικού Κόμματος Μαρξιστικής Ενότητας ή με εκείνα της Ομοσπονδίας Αναρχικών της Ιβηρίας, οι οπαδοί των οποίων έκαναν συλλογές από κομμένα αυτιά και μάτια κληρικών και συνήθιζαν να ξεθάβουν μοναχούς και μοναχές εκθέτοντας τα ημισεσηπότα πτώματα τους σε δημόσια θέα. Τα γεγονότα αυτά, όσο κι αν προκαλούν τη φρίκη και τον αποτροπιασμό, είναι αναμφισβήτητα αφού τα αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός.

Στις Διεθνείς Ταξιαρχίες, πέρα από τους αφελείς ιδεολόγους ή τους ανθρώπους που αναζητούσαν πολεμική δράση ή έστω φήμη, όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ κι ο Γάλλος Αντρέ Μαλρώ, κατατάσοντο προπαντός συνειδητοί κομμουνιστές, που ήξεραν ότι πήγαιναν στην Ισπανία να πολεμήσουν για τον παγκόσμιο θρίαμβο των Σοβιέτ. Η προσέλευση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη ώστε άνθρωποι από είκοσι πέντε διαφορετικά έθνη και πάνω από πενήντα διαφορετικά κράτη έσπευσαν να καταταγούν ως εθελοντές στον “ιερό σκοπό” της ένοπλης ιδεολογικής μάχης. Αυτή η εθελοντική προσέλευση μελών τόσων πολλών λαών για έναν κοινό σκοπό είναι κάτι που ίσως δεν είχε προηγούμενο σε άλλον πόλεμο του παρελθόντος, με εξαίρεση, ίσως, τις Σταυροφορίες. Από όποια πλευρά κι αν δει αυτό το φαινόμενο κάποιος, πρέπει να παραδεχθεί ότι οι Διεθνείς Ταξιαρχίες ήταν ίσως η μεγαλύτερη ιστορική “δόξα” του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και συγκεκριμένα του Κυβερνητικού στρατοπέδου. Και φυσικά η μεγάλη προσέλευση ξένων εθελοντών περιορίσθηκε μόνο στο μέτωπο των Κυβερνητικών, αφού στην Εθνικιστική παράταξη εμφανίσθηκαν σχετικά λίγοι ιδεολόγοι εθελοντές, όπως για παράδειγμα, κάποια μέλη της Ρουμανικής “Σιδηράς Φρουράς” υπό την αρχηγία του βετεράνου στρατηγού και ήρωα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Γεωργίου Καντακουζηνού Γκρανιτσέρου. Δύο από αυτούς τους Ρουμάνους Λεγεωνάριους, οι Ιων Μάτσα και Ιων Μαρίν, έπεσαν μαχόμενοι στη Μαζαδαχόνδα, όπου ο Στρατάρχης Φράνκο τους έστησε μνημείο τιμώντας στα πρόσωπα τους όλους τους ξένους Εθνικιστές εθελοντές που πύκνωσαν τις γραμμές του στρατού του. Ή όπως επίσης ο Ιρλανδός απόστρατος Ο’ Ντάφφυ, που με 700 εθελοντές μελανοχιτώνες συμπατριώτες του, κατέφθασε στην Ισπανία να πολεμήσει υπέρ της Καθολικής Πίστης και εναντίον της Αθεΐας. Στο πλευρό του στρατηγού Φράνκο κατέφθασαν και κάποια μικρά στρατιωτικά αγήματα από τη λατινική Αμερική κι από την Πορτογαλία που εστάλησαν για συμπαράσταση. Γνωστή είναι και η περίπτωση του Βέλγου κόμη Σάρλ ντε Εμρικούρ, (Count Rodolphe Ghislain Charles De Hemricourt De Grunne), που κατετάγη εθελοντής πιλότος στο στρατόπεδο των Εθνικιστών. Από ειρωνεία της Ιστορίας ο Βέλγος ευγενής που επιβίωσε του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου, βρήκε τον θάνατο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταριπτόμενος από γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος Messersmit Bfl 09.

Εκείνη την περίοδο εμφανίσθηκε στο ισπανικό Εθνικιστικό στρατόπεδο προσφέροντας τις υπηρεσίες του και ο Βρετανός δημοσιογράφος Κιμ Φίλμπυ (Harold Adrian Philby), που ξεκίνησε την καριέρα του κι έγινε διάσημος γράφοντας από το Μπούργκος άρθρα για τους Εθνικιστές. Επρόκειτο ίσως για τον διασημότερο κατάσκοπο του 20ου αιώνα, αυτόν που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας και ο οποίος, με τη δράση του, υπήρξε η έμπνευση για τη δημιουργία του κινηματογραφικού James Bond. Γόνος πλούσιας βρεταννικής οικογένειας, ο Φίλμπυ πήγε στην Ισπανία αναζητώντας την περιπέτεια κι ενώ τυπικά ήταν φίλος των Εθνικιστών, ουσιαστικά υπήρξε ένας από τους καλυτέρους πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης. Έχοντας στρατολογηθεί από τους Κομμουνιστές λίγα χρόνια πριν στην Αυστρία, ξεκίνησε πολύ νωρίς τη κατασκοπευτική του δράση φυγαδεύοντας αντιφρονούντες φοιτητές από τη χώρα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του καγκελάριου Ντόλφους. Στη φλεγόμενη Ισπανία μετέβη ως ανταποκριτής των Τάιμς του Λονδίνου κι αφού εγκαταστάθηκε στο Μπούργκος κατάφερε να δρα απολύτως ελεύθερα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του στρατηγού Μόλα.

Ας επιστρέψουμε όμως στις Διεθνείς Ταξιαρχίες. Οι πρώτοι ξένοι εθελοντές που εντάχθηκαν στις ισπανικές πολιτοφυλακές ήταν Ευρωπαίοι αθλητές οι οποίοι είχαν μεταβεί στη Βαρκελώνη τον Ιούλιο του 1936 για να συμμετάσχουν στην “Εργατική Ολυμπιάδα” την οποίαν οργάνωναν οι Αριστεροί για να αντιπαρατεθούν στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου. Η “Εργατική Ολυμπιάδα” ωστόσο δεν έγινε ποτέ αφου εν τω μεταξύ εξερράγη η επανάσταση των στρατιωτικών και την ακύρωσε εν τοις πράγμασι. Τότε πολλοί από τους αθλητές παρέμειναν στην Ισπανία πολεμώντας εναντίον των εξεγερμένων κυρίως στην πρωτεύουσα, τη Βαρκελώνη και τη Σαραγόσσα. Οι εθελοντές αυτοί οργανώθηκαν αρχικά σε “εκατονταρχίες” (centuria) και κατόπιν σε φάλαγγες αποτελούμενες από έξι εκατονταρχίες, δηλαδή από εξακόσιους άνδρες. Ωστόσο, το πρώτο ξένο τάγμα που αποτέλεσε τον “πρόγονο” των Διεθνών Ταξιαρχιών σχηματίσθηκε από Γερμανούς και Πολωνούς πολιτικούς πρόσφυγες οι οποίοι είχαν καταφύγει στη Δημοκρατική Ισπανία. Αυτοί σχημάτισαν το τάγμα “Thaelman” που ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν ενός Γερμανού σοσιαλιστή που κρατείτο στο Μπουχενβαλντ, ενώ αρχηγός του ορίσθηκε ο συνδικαλιστής Μάξ Φρήντμαν (Max Friedman).

Πολύ σύντομα όμως, ήδη από τα τέλη Ιουλίου του 1936, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας, Μωρίς Τορρέζ, είχε την έμπνευση της δημιουργίας των Διεθνών Ταξιαρχιών, δηλαδή στρατιωτικών μονάδων που θα αποτελούντο από κομμουνιστές προερχόμενους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θα πολεμούσαν εθελοντικά στην Ισπανία σε έναν ένοπλο αγώνα με ιδεολογική βάση και απόχρωση. Κατά συνέπειαν, τον κορμό των Διεθνών Ταξιαρχιών αποτελούσαν πάντα εθελοντές της Κομιντέρν. Μαζί με τον Ιταλό σύντροφο του Παλμύρο Τολιάτι έθεσαν το θέμα στην Κομιντέρν και τον ίδιο τον Στάλιν ο οποίος και ενέκρινε την πρόταση. Έτσι η ιδρυτική πράξη ονομασίας κι οργάνωσης των Διεθνών Ταξιαρχιών έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1936 σε μια συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας παρουσία όλων των ηγετικών μελών της Κομιντέρν, Τορρές, Τολιάτι, Δημητρώφ, Μανουίλσκι και Φρήντ. Αμέσως μετά ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Παρίσι το “Γραφείο” ενώ οι Ιταλοί κομμουνιστές ηγέτες Λουίτζι Λόνγκο και Πιέτρο Νένι μετέβησαν στη Μαδρίτη για να οργανώσουν την υποδοχή των αποστολών. Ο Αντρέ Μαρτύ, Γάλλος κομμουνιστής βουλευτής και στενός συνεργάτης του Μωρίς Τορρέζ, που βρισκόταν ήδη στην Μαδρίτη ανέλαβε την πολιτική διοίκηση τους.

blackblogofcommunism.com

Έτσι είναι μπάρμπα Γιάννη: Άλλο να μιλάς εκ του ασφαλούς και άλλο να πρέπει να υπογράψεις!

«Φυσικά, δεν είμαι χαζός για να μετονομάσω την Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ». Μ’ αυτό τον τρόπο διέψευσε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ότι θα γίνει μετονομασία δρόμων ή ανέγερση μνημείων επί της δικής του θητείας.

Μιλώντας σε ημερίδα για την ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι οι θέσεις του παρερμηνεύτηκαν, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία είναι ορατά «αποτυπώματα» πολιτισμών, τα τελευταία 500 χρόνια: «Όλοι αυτοί οι πολιτισμοί που άφησαν τα «ίχνη» τους στην πόλη, είναι η ταυτότητα, ο πλούτος και η περιουσία της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).

Γ. Παπαθανασίου: Η αλήθεια για το δημόσιο χρέος την περίοδο της ΝΔ

Την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182. δισ. ευρώ και την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα:

-50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία.
-10 δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ.
- 2,5 δισ. πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια.
- 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή από τα 80 δισ, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το 2009, χρονιά που το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά πολύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες, λόγω της διεθνούς κρίσης, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει. Στο τέλος του 2009, το χρέος ήταν 298 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003.

Στο διάστημα 2003 – 2009 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 61 δισ. ευρώ, 20 δισ. ήταν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, χρέη νοσοκομείων και ταμεία που αναλύσαμε παραπάνω. Άλλα 5,2 δισ. καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Τα υπόλοιπα 30 δισ.
περίπου είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι η αύξηση του χρέους το 2009 συνδέεται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει την πραγματική οικονομία, με προγράμματα ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας (π.χ. εξαγωγές, οικοδομή), που θα είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Το ύψος του δημοσίου χρέους που κληρονομήσαμε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσα προηγουμένως, δεν επέτρεπε περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων αυτών.

Όσον αφορά εξάλλου, την αναθεώρηση του χρέους για το 2009 και τα προηγούμενα χρόνια από τη Eurostat, το Νοέμβριο του 2010, αυτή δεν οφείλεται στην αποκάλυψη δήθεν κρυφών υποχρεώσεων. Οφείλεται στο γεγονός ότι καταγράφηκαν στο χρέος το γνωστό swap της Goldman Sachs, (που έγινε το 2001, επί ΠΑΣΟΚ, και μας ακολουθεί έκτοτε) και οι συσσωρευμένες οφειλές των ΔΕΚΟ, οι οποίες ήταν γνωστές εντός και εκτός Ελλάδος από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς. Δεν ήταν κρυφά, για παράδειγμα, τα χρέη του ΟΣΕ, του Μετρό, της ΕΡΤ, των αμυντικών βιομηχανιών, κλπ. Ουδέποτε όμως η Eurostat είχε ζητήσει στο παρελθόν να περιληφθούν αυτά στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δε του αρέσει ο πάγκος του Τζόρβα...

Είναι γνωστό πως ο Έλληνας κίπερ είναι Παναθηναϊκός... Είναι επίσης γνωστό πως το έχει πουλήσει αρκετές φορές για να γίνει το αγαπημένο παιδί της εξέδρας... Όταν όμως ο προπονητής του τον στέλνει εκεί, μάλλον είναι διαφορετικά τα πράγματα...

Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ζοφερή πραγματικότητα της βίαιης ανατροπής θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων, της αποδυνάμωσης των Σωμάτων Ασφαλείας και της υποτίμησης του βιοτικού επιπέδου των ενστόλων, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, μας οδηγεί στην κλιμάκωση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων, αφενός για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση υπερώριμων δίκαιων αιτημάτων, αφετέρου δε για να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία όσον αφορά τις ξεκάθαρες θέσεις μας στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Ενόψει της νέας ένστολης πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μας που θα γίνει την προσεχή Τρίτη το απόγευμα 14-12-2010 στην Παλιά Βουλή (οδός Σταδίου), τα προεδρεία των Ομοσπονδιών μας, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα (13-12-2010) ώρα 11:00 στα Γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Μεσογείων 96 – Αθήνα)

Καλούμε την ύστατη αυτή ώρα την Κυβέρνηση, να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών που επωμίζεται με την πολιτική που εφαρμόζει, υλοποιώντας πιστά υπαγορεύσεις εξωθεσμικών πολιτικοοικονομικών κέντρων εξουσίας.

Τα όνειρά μας για σύγχρονες υπηρεσίες ασφαλείας κατακρημνίζονται καθημερινά και η οργή των ενστόλων συναντάται πλέον στο δρόμο με την αγανάκτηση και το θυμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς θα αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά προβλήματα που γεννά, αντί να επιλύει το Μνημόνιο και ό,τι απορρέει από αυτό. Δια πυγμής και ροπάλου; Με τη χρησιμοποίηση των ενστόλων ως φορέων υπερ-βίας που θα στραφούν παρά τη θέλησή τους εναντίον των ίδιων των εαυτών τους, των οικογενειών, των αδελφών, των συγγενών, των φίλων και των συμπολιτών τους;

Διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας να δώσουν δυναμικό παρών στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε όσους λογαριάζουν για μας, χωρίς εμάς.

Στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ
ΣΩΜΑΤΟΣ
ΕΝΩΣΗ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
(Π.Ο.ΑΣ.Υ.) (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.) (Ε.Α.Π.Σ.) (Π.Ε.Α.Λ.Σ.)

Διαγράφουν 24 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο!Νέα αθλιότητα από τους 'αδιάφθορους' του Πα.Σο.Κ.

Αν ανήκετε στα "κορόιδα" που πληρώνουν τους φόρους τους, τότε η παρακάτω είδηση θα σας κάνει να νιώσετε ακόμη χειρότερα!
Σύμφωνα λοιπόν με το πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του Μνημονίου, προβλέπεται η διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 24 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10,18% του ΑΕΠ!

Η συνέχεια στο paspartoy.blogspot.com