27 Δεκεμβρίου 2010

Οι πιο χρεωμένοι Δήμοι στην Ελλάδα

Τα στοιχεία είναι αυτά που έδωσαν οι ίδιοι οι Δήμοι στο ΥΠΕΣ οπότε πρέπει να διατηρούμε μια επιφύλαξη ή να προσθέσουμε κάτι τις μιας και από συγκεκριμένο Δήμο της Αθήνας έχ πληροφόρηση ότι το χρέος του είναι το διπλάσιο απ ότι αναγράφεται στο πίνακα:

CLOSE WINDOW

Δείτε εδώ τα χρέη όλων των Δήμων και ποιοι δεν χρωστάνε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΨΕΥΤΗ ΒΕΡΥΚΙΟ

Βερύκιε είσαι ψεύτης και ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.Είσαι από τα χειρότερα είδη ΕΡΠΕΤΩΝ που κυκλοφορούν στο ζωικό βασίλειο.
Επειδή ίσως σου έκαναν κάποια καψόνια στο ΣΤΡΑΤΟ βγάζεις το άχτι σου με το να λες ψέμματα η τουλάχιστον την ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ και ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΣ καραγκιόζη,αλλά αυτά ΄που γράφεις αφορούν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ.
Αυτές δε τις οικονομικές προαγωγές τις πληρώνουμε ΠΑΝΗΛΙΘΙΕ.
- Τα έξοδα τις κηδείας μας ΚΟΠΡΙΤΗ ΤΑ ΈΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΏΣΕΙ.Εχουν γίνει κρατήσεις από τότε που είμαστε ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΙ.
-Από που και ως που ρε ΖΩΟ να κοπούν 25% από τα μερίσματα μας?Μαζί τα πληρώσαμε?Όταν ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΊΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΊΛΕΙ μείωση συντάξεων στο ταμείο των ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (το οποίο με νόμο της ΧΟΥΝΤΑΣ χρηματοδοτείται από το ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ)είχες πει επί λέξη,<πάνω από το πτώμα μας θα περάσουν>.
-Γιατί ρε ΑΧΡΗΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ δεν ανέφερες καθόλου ότι από το 51% που είχε το Μ.Τ.Σ το 1998 στην ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,έφτασε να έχει το 2-3% το 2010.
-Γιατί μειώθηκαν οι καταθέσεις του Μ.Τ.Σ. με την βίαιη αγορά των μετοχών της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ το 1999 και εν συνεχεία την απαξίωση των όταν πουλήθηκε η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην SOSIETE GENERAL?
Εσύ δεν ΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΒΛΑΚΕΝΤΙΕ ΒΕΡΥΚΙΕ. Αλλά βέβαια τότε ήταν οι ΚΟΛΗΤΟΙ σου ο ΑΚΗΣ και ο ΓΙΑΝΝΟΣ.
ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ,ΤΡΙΣΑΘΛΙΕ,ΑΠΑΤΕΩΝΑ,ΒΡΩΜΕΡΕ,ΛΙΓΔΙΑΡΗ ΒΕΡΥΚΙΕ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ(όπως αν γίνεται κανένα καψόνι στο στρατό,αν κόλλησε η φασολάδα στο καζάνι στο στρατόπεδο νεοσυλλέκτων κ.λ.π.) και ΑΣΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟ ΜΤΣ, που το έχουν χρυσοπληρώσει οι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ και ακόμα το πληρώνουν με πολύ κόπο και ιδρώτα.
ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ γιατί θα σου πάρει ο .......................

Μ. Κεφαλογιάννης: Η αδυναμία εφαρμογής του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)

Την παράταση ισχύος του Νόμου 3843/2010 ζήτησε από την Κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης επειδή ήδη σήμερα -85 ήμερες από την ισχύ του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων- σε όλες τις πολεοδομίες της Ελλάδος δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί μετά τις 1/10/2010 διότι αφενός οι μελετητές μηχανικοί δεν γνωρίζουν πως να συντάξουν τις μελέτες παρόλο που έχουν γίνει πολλά σχετικά σεμινάρια και αφετέρου οι υπάλληλοι των πολεοδομιών δεν ξέρουν να τις ελέγχουν διότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Υπουργό Περιβάλλοντος έχει ως εξής:

Ο ΚΕΝΑΚ (κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων) ισχύει για όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί από τις 1/10/2010 και διατυμπανίστηκε κατάλληλα από το ΠΑΣΟΚ κατά τις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη σήμερα -85 ήμερες από την ισχύ του ΚΕΝΑΚ- σε όλες τις πολεοδομίες της Ελλάδος δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί μετά τις 1/10/2010 διότι αφενός οι μελετητές μηχανικοί δεν γνωρίζουν πως να συντάξουν τις μελέτες παρόλο που έχουν γίνει πολλά σχετικά σεμινάρια και αφετέρου οι υπάλληλοι των πολεοδομιών δεν ξέρουν να τις ελέγχουν διότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες.

Αποτέλεσμα της ολιγωρίας του ΥΠΕΚΑ να εκδώσει έγκαιρα τις απαιτούμενες διευκρινιστικές του νόμου εγκύκλιους διαταγές, είναι η απώλεια εγκεκριμένων δανείων και προθεσμίες για επιδοτήσεις.

Επειδή ο νόμος 3843/2010 έχει κακώς αντιγραφεί από αντίστοιχο της Γαλλίας από στερούμενους πλήρους γνώσης της πολεοδομικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά πρότυπα με ακρίβεια, ενώ είναι πλήρης ασαφειών, που κατά τη συνήθη πρακτική του νεοελληνικού Κράτους πρέπει να ερμηνευθούν με εγκύκλιους διαταγές

Ερωτάσθε εάν προτίθεσθε να παρατείνετε τουλάχιστον για ένα εξάμηνο την ισχύ και εφαρμογή του νόμου, μέχρις ότου διορθωθεί και διευκρινιστεί ώστε να γίνει εφαρμόσιμος στην ελληνική πραγματικότητα.

Ηράκλειο 25/12/2010

Ο ερωτών

Μανώλης Κ.Κεφαλογιάννης

Πώς Σημίτης-ΠΑΣΟΚ τίναξαν στον αέρα τα Ταμεία του Στρατού

«Βιομηχανία» παραγωγής στρατηγών - «μαϊμού» και αρχηγών ΓΕΣ είχε στηθεί στο Πεντάγωνο από τους ίδιους τους στρατιωτικούς με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα τα επικουρικά τους ταμεία (ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ), όπου το ετήσιο έλλειμμα αγγίζει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ!

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος», σήμερα εμφανίζονται 2.150 «αρχηγοί» ΓΕΣ και 610 «αρχηγοί» Αστυνομίας να λαμβάνουν 415 ευρώ μέρισμα από το ΜΤΣ και σχεδόν άλλα τόσα από το ΕΚΟΕΜΣ!

Επίσης και τα δύο παραπάνω επικουρικά ταμεία καταβάλλουν τριμηνιαίο μέρισμα από 350 ευρώ σε 9.050 «αντιστράτηγους», 300 ευρώ σε 7.100 «υποστράτηγους»!

Το 2010, το κάθε επικουρικό ταμείο του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας κατέβαλε 60 εκατομμύρια ευρώ ως μέρισμα για 18.810 «ανώτατους» η συντριπτική πλειονότητα των οποίων απέκτησαν τους βαθμούς μέσα σε μία νύχτα από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Το «πάρτι» στήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τους νόμους (2838/2000 και 3016/2002) όπου χορηγήθηκαν μισθολογικές προαγωγές στους εν ενεργεία μετόχους και στην εφαρμογή τους και στους συνταξιούχους. Μέχρι το 2000 ο μέτοχος που αποστρατευόταν με τον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου έπαιρνε μέρισμα ως ταγματάρχης (231.62 ευρώ). Με τις μισθολογικές προαγωγές σήμερα ο αστυφύλακας παίρνει μέρισμα υποστράτηγου (317 ευρώ)!! Πριν από τις μισθολογικές προαγωγές του 2000 ο αριθμός των μερισματούχων που έπαιρνε μέρισμα αρχηγού ΓΕΣ και Αστυνομίας ήταν 763 άτομα, ενώ σήμερα έχουν φτάσει αισίως τους 2.760!

Η «βιομηχανία» παραγωγής βαθμών λειτουργούσε ανεξέλεγκτα κυρίως την τελευταία πενταετία όπου ξαφνικά (ΣΣ. Προσέξατε την "τελευταία πενταετία"; ... για να τα φορτώσουμε όλα στον Καραμανλή παρόλο που τη ρύθμιση τους την έκανε ο Σημίτης...), με συνοπτικές διαδικασίες και αποφάσεις-εξπρές απλών υπηρεσιακών συμβουλίων, «ξεφύτρωσαν» 14.000 νέοι «στρατηγοί»!!

Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα δύο επικουρικά ταμεία του Στρατού λόγω των αμαρτιών του παρελθόντος καλείται να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση και ειδικότερα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΜΤΣ, που ως επί το πλείστον είναι το ίδιο που ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη αύξηση των μερισματούχων στην κορυφή της πυραμίδας αυξάνοντας δραματικά και τα έξοδα- έλλειμμα του Ταμείου, την περασμένη βδομάδα απέρριψε την πρόταση για «αναστολή του μερίσματος για το 2011» ή ακόμη και για μείωση 25% του μερίσματος. Απέρριψαν επίσης πρόταση για λήψη μέτρων εξυγίανσης και βιωσιμότητας του Ταμείου όπως:

  • Αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς των μετόχων κατά μία μονάδα από 4% σε 5%.
  • Καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς.
  • Κατάργηση βοηθήματος θανάτου.
  • Χορήγηση ποσοστού μερίσματος 70% στις ορφανικές οικογένειες.

Και άκουσον άκουσον, αντ΄αυτών ζητούν ρύθμιση του χρέους (50 εκατομμύρια) από την πολιτεία. Γαντζωμένοι στο «Βοήθημα Θανάτου» οι απόστρατοι αντιδρούν σε κάθε σκέψη της κυβέρνησης για κατάργησή του. Σύμφωνα με τον Γ. Κοράκη, πρόεδρο της ΕΑΑΣ που συμμετέχει στο ΔΣ του ΜΤΣ, «Το βοήθημα θανάτου προβλέπεται από συστάσεως του ΜΤΣ πριν από ενάμιση αιώνα. Αλλωστε εμείς λαμβάνουμε μόνο 600 ευρώ ως έξοδα κηδείας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν επίδομα θανάτου και για τις γυναίκες τους».

Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Αστοχίες στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Η μη σωστή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ είχε ως αποτέλεσμα την εκποίηση μεγάλου αριθμού ακινήτων που ουσιαστικά υποθήκευσαν το μέλλον του Ταμείου.

Το ΜΤΣ κατέχει κτίρια στην Αττική συνολικής επιφάνειας οικοπέδου 15.285 μ2 με 34 ορόφους και 12 υπόγεια, εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας 82.814 τ.μ. Τα κτίρια αυτά αποδίδουν 11.550.000 ευρώ στα έσοδα του Ταμείου.

Σήμερα την κυβέρνηση απασχολεί σοβαρά η σχέση των εισπραττόμενων ενοικίων από τα κτίρια του ΜΤΣ σε συνάρτηση με την επιφάνειά τους και τη θέση τους. Το μόνο έσοδο που αυξάνεται θεαματικά και από 8.353.995 ευρώ που ήταν το 2008 θα φτάσει στα 26.412.325 ευρώ το 2015 είναι το ακίνητο 60.000 τ.μ. επί των οδών Σταδίου - Βουκουρεστίου - Πανεπιστημίου - Αμερικής (Attica). Παρ' όλα αυτά ερωτηματικά προκύπτουν από την παράταση της μίσθωσης κατά 25 χρόνια και πριν να λήξει η πρώτη. Στο μεταξύ, κτίρια όπως το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια με 8 ορόφους και 2 υπόγεια, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ., παραμένουν ανεκμετάλλευτα (ΣΣ. Λογικό ρε καραγκιόζηδες ΠΑΣΟΚοι... έτσι όπως την καταντήσατε την Ομόνοια ποιος μαλάκας θα το νοικιάσει).

Το έλλειμμα του ΜΤΣ
Δυσανάλογες αυξήσεις σε σχέση με τα έσοδα

Στο ΜΤΣ ασφαλίζεται το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, οι εθελοντές, οι ΕΜΘ, οι ΕΠ.ΟΠ. και το μόνιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. σε ποσοστό 68% (το υπόλοιπο 32% ασφαλίζεται στο ΜΤΠΥ).

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από:

  • τις εισφορές των εργαζομένων (4% επί του βασικού μισθού), οι οποίες καλύπτουν το 40% των απαιτουμένων κατά έτος εξόδων
  • την επιχειρηματική δραστηριότητα (ενοίκια κτιρίων, τόκοι καταθέσεων κ.τ.λ.) που καλύπτουν το 14% των απαιτουμένων κατά έτος εξόδων
  • τους κοινωνικούς πόρους (κρατήσεις από δαπάνες προμηθειών, εργολαβιών κ.τ.λ.), οι οποίοι, ενώ έπρεπε να καλύπτουν το υπόλοιπο 46% καλύπτουν μόνο το 20% λόγω της ελάχιστης συμμετοχής της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας του αναλογιστικού ελλείμματος.

Ωστόσο, το χρονικό διάστημα 1990-2009 δόθηκαν στο μέρισμα αυξήσεις, πέραν του πληθωρισμού και της εισοδηματικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής (Ν 2838/2000 και Ν 3016/2002), πραγματοποιήθηκε δυσανάλογη αύξηση των μερισμάτων στους μερισματούχους, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του Ταμείου (ΣΣ. Άλλη μια φορά οι Νόμοι του Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ το 2000 και 2002... για όποιον δεν κατάλαβε ποιος διέλυσε το Ταμείο και μπερδεύτηκε από την πιο πάνω αναφορά στην "προηγούμενη πενταετία")

Το ΜΤΣ παρουσιάζει προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία πενήντα χρόνια, τα οποία καλύπτονταν με επιχορηγήσεις από το κράτος (1960-1970, 1992) ή με αναπροσαρμογή εισφορών (1977) ή από εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Παρότι τα προβλήματα ρευστότητας υπήρχαν, διαχρονικά τα Διοικητικά Συμβούλια εισηγούντο αυξήσεις στο μέρισμα, πέραν του πληθωρισμού και της εισοδηματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα.

Η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι προβληματική 1,40 :1 (2,19:1 ο Στρατός Ξηράς και 0,95:1 η ΕΛ.ΑΣ (!!!!).) με τάση περαιτέρω επιδείνωσής της μελλοντικά. Το χαρτοφυλάκιο του ΜΤΣ το 2006 ήταν 79.837 ευρώ, ενώ σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 12 εκατ. λόγω συγκεκριμένων επιλογών που έγιναν με ευθύνη του Δ.Σ., που σημειωτέον παραμένει το ίδιο μέχρι σήμερα!

Κάθε έτος παράγεται έλλειμμα περίπου 50.000.000 ευρώ.

Οκτώ μέτρα για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επεξεργάζεται η κυβέρνηση:

1. Ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ, με την αναλογική συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των μετόχων και των μερισματούχων.

2. Επανέλεγχο από μηδενική βάση και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του συνόλου των στελεχών που δικαιούνται και απολαμβάνουν μερίσματος και είναι εν ζωή.

3. Αύξηση των κρατήσεων κατά 1% (πάγια δικαιώματα ΜΤΣ και ΒΟΕΑ) των μετόχων του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ.

4. Μείωση του καταβαλλόμενου μερίσματος κατά 25%.

5. Εξετάζεται η σύνδεση του δικαιούμενου μερίσματος με τον κατεχόμενο βαθμό, τα έτη υπηρεσίας και τις εισφορές που είχε καταβάλει ως μέτοχος ο μερισματούχος.

6. Μετεγκατάσταση όλων των στρατιωτικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε κτίρια ιδιοκτησίας ΜΤΣ και ενοικίασή τους.

7. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

8. Οι κοινωνικοί πόροι από τις δαπάνες προμηθειών να απορροφούνται από το υπουργείο Οικονομικών και θα καθιερωθεί εργοδοτική εισφορά που θα εγγυάται την επιχοεήγηση μέρους του μερίσματος.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ
Αύξηση των αιτήσεων

Μεγάλη αύξηση υποβολής αιτήσεων για το ΒΕΑ (Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας) παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το έλλειμμα του ΜΤΣ.

Σήμερα στο ΜΤΣ είναι ασφαλισμένα 80.217 παιδιά (39.002 του Στρατού και 41.215 της Αστυνομίας). Οι εισφορές των γονέων καλύπτουν το 50% των ΒΕΑ. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από άλλους πόρους του ΜΤΣ. Το 2008 πληρώθηκε από το ΜΤΣ για ΒΕΑ το ποσόν των 49.100.00. ευρώ, το 2009 63.750.00 ευρώ και το 2010 80.000.000 ευρώ (ΣΣ. Αύξηση 30%, την πρώτη χρονιά της νέας διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στο "βοήθημα" που παίρνουν παιδιά των "έξυπνων" στρατιωτικών)!

Πηγή: Εθνος

Οι εμίρηδες, το Μουντιάλ, η Hochtief και τα ανταλλάγματα...

http://ebuildgr.files.wordpress.com/2010/10/hochtief-logo.pngΤι σχέση μπορεί να έχουν δύο κορυφαίοι και ανταγωνιστικοί κατασκευαστικοί όμιλοι με τη Μέρκελ, το Κατάρ και το Μουντιάλ του 2022; Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας -που συνθέτουν ένα απίστευτο σίριαλ πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και αθλητικής διαπλοκής- αποδεικνύουν όχι απλώς την ύπαρξη αυτής της σχέσης, αλλά και ότι είναι πολύ βαθιά.

Ο μυστικός αριθμός στην υπόθεση είναι το 30: Πρόκειται για το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής Hochtief που πρέπει να διασφαλίσει ο ισπανικός όμιλος ACS προκειμένου (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η γερμανική νομοθεσία) να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να αποκτήσει τον έλεγχό της. Μέχρι δε τις 6 Δεκεμβρίου, η ολοκλήρωση της συμφωνίας έμοιαζε να είναι τυπική υπόθεση, καθώς ο Φλορεντίνο Πέρεθ, αφεντικό της ACS αλλά και της ποδοσφαιρικής Ρεάλ Μαδρίτης, είχε ήδη στα χέρια του το 29,9% της Hochtief και ετοιμαζόταν για το τελικό χτύπημα.

Αντεπίθεση
Εκείνη την ημέρα, όμως, οι Γερμανοί εκδήλωσαν την αντεπίθεσή τους και μάλιστα μέσω... Κατάρ. Η μέθοδος ήταν απλή και αποτελεσματική: Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαio Qatar Holding θα αποκτήσει, έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ, το 9,1% της Hochtief, μέσω μιας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου, αποκλείοντας μάλιστα από τη διαδικασία τους υπάρχοντες μετόχους -άρα και την ACS! Με τον τρόπο αυτό, το μερίδιο των Ισπανών μειώνεται αυτομάτως στο 27% και τώρα είναι υποχρεωμένοι αφενός να διαθέσουν περισσότερα χρήματα (κάπου 200 εκατ., υπολογίζουν οι αναλυτές) προκειμένου να φτάσουν στο μαγικό 30% και, αφετέρου, να τρέξουν, καθώς η ισχύς της κατατεθείσας προσφοράς εκπνέει στις 29 Δεκεμβρίου (ΣΣ. Οι Ισπανοί ανακοίνωσαν σήμερα πως μέχρι τις 25.12 είχαν 1,55 εκ μετοχές δηλ. λίγο πάνω από το 29%).

Βεβαίως, η ACS διεμήνυσε την Πέμπτη ότι δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, όμως η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πολύ περισσότερο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, το εμιράτο εμφανίζεται έτοιμο να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό του στη Hochtief -με άλλα λόγια, θα διαθέσει όσα χρήματα χρειάζεται προκειμένου να μην πέσει ο γερμανικός όμιλος στα χέρια των Ισπανών ανταγωνιστών του. Και όπως εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, ο όγκος των πετροδολαρίων του Κατάρ μπορεί να υπερισχύσει των διαθεσίμων κεφαλαίων των Ισπανών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση χρέους και τη δυσπιστία των ξένων δανειστών.

Τι έχουν, όμως, να κερδίσουν οι εμίρηδες του Κατάρ παρεμβαίνοντας τόσο δυναμικά σε ένα deal επί ευρωπαϊκού εδάφους; Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα κρύβεται το πιο «ζουμερό» κομμάτι της υπόθεσης, το οποίο απαντά ταυτόχρονα την απορία που δημιουργήθηκε σε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η FIFA έδωσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ για το 2022 στο... Κατάρ. Ολως τυχαίως δε, τα έργα υποδομής για τη συγκεκριμένη διοργάνωση τα έχει αναλάβει η Hochtief!

Βοήθεια
Καλά καταλάβατε: Οι Γερμανοί, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την ισπανική επέλαση, αναζήτησαν βοήθεια στη μία από τις δύο περιοχές του κόσμου (η άλλη είναι η Κίνα) όπου υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια: Στους Αραβες του πλούσιου σε πετρέλαιο Περσικού Κόλπου. Ως αντάλλαγμα, το Κατάρ ζήτησε τη βοήθεια του πανίσχυρου γερμανικού λόμπι στο χώρο του ποδοσφαίρου για να πάρει το Μουντιάλ, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Από τη μία, μια πρώτης τάξης προβολή του διεθνώς και, από την άλλη, τη διασφάλιση σημαντικής έκπτωσης για την κατασκευή των έργων υποδομής.

Είναι προφανές, άλλωστε, ότι τα 400 εκατ. με τα οποία «μπήκε» το Κατάρ στη Hochtief δεν είναι παρά η προκαταβολή για τα συμβόλαια που έχουν ήδη συναφθεί. Είπατε τίποτα;

Ο ρόλος της Μέρκελ
Οι Γερμανοί δεν χάνουν ευκαιρία να επιδεικνύουν τον οικονομικό τους πατριωτισμό. Εχουν δε αποδείξει ότι προστατεύουν με νύχια και με δόντια τα καμάρια της βιομηχανίας τους απέναντι σε όσους ξένους ανταγωνιστές επιχειρούν να τα «αλώσουν». Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Α. Μέρκελ, μόλις πληροφορήθηκε την εχθρική κίνηση των Ισπανών για την εξαγορά του γερμανικού κατασκευαστικού γίγαντα, έδρασε αστραπιαία: Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της προσφοράς των Ισπανών, με δική της διαμεσολάβηση κλείστηκε ραντεβού του επικεφαλής της Hochtief με τον υπουργό Οικονομικών του Κατάρ. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, κλείστηκε η συμμαχία, οι λεπτομέρειες της οποίας οριστικοποιήθηκαν στη συνέχεια. Ετσι, δύο 24ωρα αφότου οι Γερμανοί φρόντισαν να δοθεί το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, οι εμίρηδες εκπλήρωσαν τη δική τους υπόσχεση και ανακοίνωσαν ότι μπαίνουν με 400 εκατ. ευρώ στη Hochtief. Πολιτική, οικονομία, επιχειρήσεις και αθλητισμός εις σάρκα μία...

Το χρονικό της «μάχης» για τον έλεγχο της Hochtief

  • 21-3-2007: Η ισπανική ACS αποκτά, έναντι 1,3 δισ. ευρώ, το 25,1% της Hochtief, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιδιώκει την εξαγορά του μεγάλου ανταγωνιστή της.
  • 22-8-2008: Πρώτες φήμες για επικείμενη εχθρική εξαγορά της Hochtief από τον ισπανικό όμιλο, ο οποίος στο μεταξύ ελέγχει το 29,98% των μετοχών της.
  • 16-9-2010: Ο Φλορεντίνο Πέρεθ το αφεντικό της ACS δημοσιοποιεί την πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • 15-10-2010: Η Α. Μέρκελ προειδοποιεί για την «πτώση» του κατασκευαστικού γίγαντα. Δέκα μέρες αργότερα, η καγκελάριος κανονίζει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών του Κατάρ με τον CEO της Hochtief.
  • 1-12-2010: Η ACS καταθέτει επισήμως την προσφορά της. Δίνεται διορία ως τις 29 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί η εξαγορά.
  • 6-12-2010: Το Εμιράτο του Κατάρ αποκτά, αίφνης και στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το 9,1% της Hochtief. Το ποσοστό αυτό δεν ακυρώνει την προσφορά της ACS, περιπλέκει όμως τα πράγματα για τους Ισπανούς.
  • 8-12-2010: Η ACS ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια εξαγοράς της Hochtief, έστω κι αν οι γερμανικές εποπτικές αρχές την αναγκάσουν να καταβάλει μεγαλύτερο οικονομικό αντίτιμο.
imerisia.gr

Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί η Αγκελα Μέρκελ... κι ο Γιωργάκης το Ερζερούμ της Τουρκίας εννοείται

Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί η Αγκελα Μέρκελ

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 11 Ιανουαρίου η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, για το κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα:

Ο Παπανδρέου πάει στην Τουρκία(στο Ερζερούμ) στις 6/1/2011, για να συμμετάσχει σε σύσκεψη τούρκων Πρέσβεων ( πρωτοφανές παγκοσμίως στα διπλωματικά χρονικά).

Συνδέεται η εκεί παρουσία του με εξελίξεις σχετικά με την ΑΟΖ;

Τι θα κάνει εκεί ο Πρωθυπουργός, θα υποστηρίξει τα εθνικά μας συμφέροντα ή θα υποσχεθεί (κρυφά) πράγματα που μόνον τον ίδιον συμφέρουν;;;

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν τρομάξει με την κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων!!!

Οι Κύπριοι εξασφάλισαν την δική τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από το 2004, ενώ εμείς μόλις το 2010 αρχίσαμε να συζητάμε το θέμα, τόσο δειλά , σαν να λέμε στους Τούρκους μη φοβόσαστε εσείς, δεν θα διεκδικήσουμε τίποτα, τίποτα που είναι δικό μας.

Παράνοια, πώς αλλιώς να το πει κανείς.

Gayle S. Papandreou

Είμαστε από τα πρώτα blogs στην Ελλάδα που αποκαλούμε
τον ΓΑΠ με το πραγματικό του όνομα, δηλαδή Geoffrey.

Πολλοί νομίζουν ότι κάνουμε πλάκα και τον λέμε έτσι ...


Για δείτε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα,
έτσι ώστε να πιστέψουν επιτέλους και οι πιο καχύποπτοι ...

Μετά τον Geoffrey, έχουμε και την Gayle ...


Ρίξτε μια ματιά και την ανάλυση θα την κάνουμε αύριο :

Ντοκουμέντο 1 :

Classmates.com :

Gayle Papandreou

King City High School /King city,
ON Class of 1973

Gayle Papandreou's other Communities:
Anglo-American High School (1968-1969)
York University (1973-1978)


Προέλευση εγγράφου

Ντοκουμέντο 2 :

Πανελλαδική αποκλειστικότητα του Korinthix

Δημοσίευση της Λούκας Κατσέλη του 1981 :


Προσέξτε ότι εμφανίζεται ένα "S" ως middle name.

Για τους αγγλομαθείς :

People's names in several countries include one or more middle names, placed between the first given name and the surname. In many such countries, this notion of middle name
does not exist, and those names are considered as a second, third, etc. given name.

Ντοκουμέντο 3 :

Πανελλαδική αποκλειστικότητα του Korinthix

Το 2006 φαίνεται να το έχει χωνέψει ότι τη λένε "Σοφία" :

Master of Business Administration and Master of Arts degree.
Sophia Gayle Papandreou,
Values and Identity in Greek Dance:
A Study of the Greek-Canadian Youth in Toronto

Προέλευση εγγράφου

Καλή χώνεψη οι άπιστοι !

Την ανάλυση αύριο γιατί θα τους πέσει πολύ βαρύ το σημερινό ...

Τι νομίζατε ;

Ότι θα κάναμε απλώς μια αναδημοσίευση;
korinthix.blogspot.com

Αλλού γι αλλού είναι ο Πολιτικός Σχεδιασμός της ΝΔ

Διαβάζουμε στο συνοδευτικό σημέιωμα του τεύχους Δεκεμβρίου του ενημερωτικού δελτίου ΑΠΟΨΕΙΣ που εκδίδει η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Ο ιδεολογικός εξοπλισμός και η σωστή πληροφόρηση όλων μας είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την διεξαγωγή του πολιτικού αγώνα. Για το σκοπό αυτό η Γραμματεία Πο-

λιτικού Σχεδιασμού επιλέγει άρθρα από τον Ημερήσιο, Περιοδικό και Ηλεκτρονικό Τύπο, τα οποία δημοσιεύονται στη παρούσα μηνιαία έκδοση. Κριτήριο της επιλογής των άρθρων συνιστά το υψηλό επίπεδο της ανάλυσης και η εγκυρότητα των πληροφοριών που περιέχουν, χωρίς κατ’ ανάγκη να συμμεριζόμαστε όλες τις απόψεις που διατυπώνονται σε αυτά. Ως Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού πιστεύουμε, όμως, ότι η μελέτη τους θα είναι χρήσιμη για ενημέρωση, προβληματισμό και εμπλουτισμό του πολιτικού λόγου μας.

Τα άρθρα και σχόλια που προτείνει λοιπόν στα μέλη και στελέχη της ΝΔ η αρμόδια γραμματεία για να εξοπλιστούν ιδεολογικά και πολιτικά στον αγώνα που δίνουν καθημερινά είναι, μεταξύ άλλων, των εξλης αθρογράφων, ή εντύπων:

Νίκος Χατζηνικολάου – Realnews

Μανόλης Γ. Δρεττάκης – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ι. Κ. Πρετεντέρης – ΤΟ ΒΗΜΑ

Μαριάνα Πυργιώτη – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Βασίλειος Μαρκεζίνης

Zbigniew Brzezinski – Der Spiegel

Οδυσσέας Ανδρούτσος (ναι μα το Θεό!)

Νίκος Παπανδρέου (!!!)

www.dimitris-stergiou.gr

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η ΑΞΙΑ

ΕΣΤΙΑ

Le Monde (www.ppol.gr)

ΤΑ ΝΕΑ

La Croix (www.ppol.gr)

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ, ΑΝΑΛΥΣΗ, ΣΧΟΛΙΟ, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΣΤΩ, ΑΠΟ ΜΠΛΟΓΚ

Πως να χαρακτηρίσουμε άραγε τέτοια προκλητική περιφρόνηση των μπλογκς;

Ως ασχετοσύνη;

Άγνοια της πραγματικοτητας στην ενημέρωση;

Δημόσιες σχέσεις ;


http://www.antinews.gr/?p=77748

Καταδικάστηκε ο Chodorkowski

http://img4.klamm.de/news/jpeg-147B360094F3C4F1-20101227-img_27907514_onlineBild.jpgΟ 47χρονος επιχειρηματίας και πολέμιος του Πούτιν καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Μόσχας για την υπεξαίρεση 218 εκ τόννων πετρελαίου, την περίοδο 1999-2003, από την διαλυθείσα πλέον εταιρία Yukos, στην οποία ήταν μέτοχος και Πρόεδρος. Η δεύτερη κατηγορία για την οποία διώκετο , "απάτη με μετοχές", θεωρήθηκε ότι παραγράφηκε. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το ύψος της ποινής, ενώ ο εισαγγελέας έχει ζητήσει 6 χρόνια φυλακή.

Έξω από το δικαστήριο διαδήλωσαν υπέρ του αρκετοί υποστηρικτές του ενώ οι δικηγόροι του είπαν ότι θα καταθέσουν ένσταση και θα φτάσουν μέχρι και το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η απόφαση προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Αντιπολίτευσης και της Διεθνούς Αμνηστίας που ζήτησε να εξεταστούν οι εναντίον του κατηγορίες από ανεξάρτητη αρχή!!!

Να θυμίσουμε ότι ο Chodorkowski εκτίει ήδη ποινή 8 ετών για ξέπλυμα χρήματος (μέχρι το 2011) και όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση η νέα καταδίκη του αποσκοπεί στο να βρίσκεται στη φυλακή το 2012 όταν θα γίνουν Προεδρικές εκλογές και ο Πούτιν θα είναι μάλλον και πάλι υποψήφιος.

Μαζί με τον Chodorkowski, που συνεχίζει να έχει πολλά λεφτά και μεγάλη επιρροή στη Ρωσία, κατηγορούμενος είναι και ο τότε συνέταιρός του Platon Lebedew.

Απενεργοποιήθηκε η βόμβα στην Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων Ansa η βόμβα που έφτασε σαν πακέτο, απενεργοποιήθηκε από ιταλούς πυροτεχνουργούς. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ίδιας συνδεσμολογίας με αυτές που εξερράγησαν την περασμένη Πέμπτη στις Πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας και μάλλον εστάλησαν από τον ίδιο αποστολέα, αλλά λόγω φόρτου εργασίας των Ταχυδρομείων, έφτασε σήμερα στην Ελληνική Πρεσβεία.

Έτσι είναι ο σοσιαλισμός: Οι φτωχοί πληρώνουν πολλά και οι πλούσιοι λίγα

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς, απ' το ΠΑΣΟΚ, για 5 εκατ. νοικοκυριά, με αυξήσεις 2%-14% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι μικρές καταναλώσεις θα χρεώνονται 14% ακριβότερα και οι μεγάλες 14% φθηνότερα, ενώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι οικιακοί καταναλωτές θα φορτωθούν και από την αύξηση του ΦΠΑ σε 13% από 11%, η δε τιμή του ρεύματος στην τριετία 2011-2013 αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 20%-30% στο πλαίσιο του ‘εξορθολογισμού’, βάσει του Μνημονίου. Έτσι 2,8 εκατ. νοικοκυριά που "καίνε" μέχρι 800 kwh το 4μηνο θα επιβαρυνθούν με αύξηση 13,7% και 2 εκατ. που καταναλώνουν 801 μέχρι 1.600 kwh, με 2,6%
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σημερινά Πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με νομοσχέδια - φωτιά μπαίνει το 2011".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει με πάταγο ολόκληρο το οικονομικό και πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τα σκοτεινά πρόσωπα πίσω από τον Γιώργο".
ΕΘΝΟΣ: "Η επέλαση των «στρατηγών» στο Μετοχικό".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εβραίοι και Γιώργος Π. «σταυρώνουν» τον Σεραφείμ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επτά νομοσχέδια-φωτιά «καίνε» κυβέρνηση και Γιώργο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σαρωτικές οι μετατάξεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καλλικράτης και ενιαίο μισθολόγιο σαρώνουν το Δημόσιο".
ΕΣΤΙΑ: "Ποιός θα σώση την οικονομία".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εφιάλτης με 12 δισ. νέα μέτρα".
ΤΑ ΝΕΑ: "Η εξέγερση των δικηγόρων και το «βέτο» των μηχανικών".

150 παρατρεχάμενους έχει το γραφείο του ΓΑΠ που αναβαθμίζεται σε Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Σαρωτικό ανασχηµατισµό στο Μέγαρο Μαξίµου φέρνει η νέα χρονιά µε 150 υπαλλήλους να συγκροτούν το νέο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Το υπό αναδιάρθρωση Πρωθυπουργικό Γραφείο θα συντονίζεται από την Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία αναλαµβάνει επικεφαλής της γενικής γραµµατείας παρά τω πρωθυπουργώ και ουσιαστικά καθήκοντα επιτελάρχη... ακόμα δεν την λένε chief of stuff αλλά που θα πάει.

Όλα αυτά με απόφαση του ΓΑΠ αφού από τον νέο χρόνο, το Πολιτικό Γραφείο μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, μιας και το υπογεγραμμένο από τον Γ. Παπανδρέου Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στο ΣτΕ για την τελική ‘σφραγίδα’. Υπό το νέο οργανόγραμμα, η Γ. Γραμματεία Πρωθυπουργού με επικεφαλής τη Ρεγγίνα Βάρτζελη "μετακομίζει" (σταδιακά) στον 6ο όροφο του υπουργείου εσωτερικών, όπου θα είναι πια η έδρα του "Μεγάρου Μαξίμου".

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Εάν το ΔΝΤ δεν εγκαταλείψει τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Αυτό που χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται η Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρει να επωφεληθεί και όχι απλά να «αποδράσει» από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της (δυστυχώς, η έξοδος της από την πολιτισμική, την πολιτική και την κοινωνική κρίση, δεν είναι τόσο απλή), είναι μία ομόφωνη, ξεκάθαρη, συνεπής και συλλογική πολιτική κατεύθυνση.


Ανεξάρτητα λοιπόν από όλα όσα «δεινά» συζητούνται και θα μπορούσαν δυστυχώς να συμβούν (χρεοκοπία, έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, επιστροφή στη δραχμή, διάλυση της Ευρωζώνης, κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με ανεπάντεχα τραπεζικά προβλήματα, δυσμενή επακόλουθα στις καταθέσεις κλπ), αυτό που απαιτείται είναι μία ρεαλιστική λύση, η οποία να μην αποκλείει και να μην προϋποθέτει τίποτα, από όλα όσα θα αποφασισθούν ή θα συμβούν στο μέλλον - στην Ευρωζώνη, στις Η.Π.Α. και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά την άποψη μας, η λύση αυτή επικεντρώνεται σήμερα,


(α) στην αιτιολογημένη, «έννομη» διαγραφή μέρους του «επαχθούς» δημοσίου χρέους της Ελλάδας (40-50%) - αυτού δηλαδή του ποσοστού του χρέους (περί τα 160 δις €) που δεν προσέθεσε πλούτο στη χώρα και στους Πολίτες της, αλλά στους διαφθορείς ξένους ή στους διεφθαρμένους Έλληνες,


(β) στην αναδιάρθρωση του υπολοίπου (διακανονισμός με εφικτές δόσεις και μη τοκογλυφικά επιτόκια, περί το 1%), καθώς επίσης


(γ) στην αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβληματικού ιδιωτικού χρέους – αυτού δηλαδή κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των φτωχών νοικοκυριών (όχι βέβαια την ανάληψη των επισφαλειών των τραπεζών από τους Πολίτες, όπως δυστυχώς συνέβη στην Ιρλανδία). Στην προκειμένη περίπτωση, αφενός μεν το κράτος θα έπρεπε να διαγράψει μέρος των οφειλών των αδύναμων νοικοκυριών-επιχειρήσεων απέναντι του, αφετέρου δε οι τράπεζες θα έπρεπε να προβούν σε ανάλογες ενέργειες. Άλλωστε το «μέτρο» αυτό (διαγραφή μέρους του χρέους των νοικοκυριών), ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας, από κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Cittibank – διαγραφή του 40% των οφειλών ορισμένων Ελλήνων πελατών της).


Μόνο έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλέον στην Ελλάδα (αλλά και στις ελλειμματικές «δυτικές» οικονομίες) εκείνες οι συνθήκες ανάπτυξης, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση των υπολοίπων σημαντικών προβλημάτων της οικονομίας της - όπως τα τεράστια ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού, οι αδυναμίες του Δημοσίου, η ελλιπής ανταγωνιστικότητα, η γραφειοκρατία, η ορθολογική λειτουργία των κοινωφελών κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες φυσικά πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου κλπ.


Με την κυβέρνηση μας όμως να υποτάσσεται στις καταστροφικές συνταγές του ΔΝΤ (το οποίο φυσικά εξυπηρετεί μόνο τους δικούς του σκοπούς, σε συνδυασμό με αυτούς των διεθνών δανειστών μας), με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αντιτάσσεται στο «Ταμείο», αλλά αποκλειστικά και μόνο στα διάφορα μνημόνια «συνεργασίας» μαζί του (παραπλανώντας μάλλον τους ψηφοφόρους της, με την επίκληση άλλου «μίγματος» μέτρων - τα οποία όμως θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν τους σκοπούς του ΔΝΤ), καθώς επίσης με την κεντρική ηγεσία της Ευρωζώνης σε πλήρη αδυναμία συνεννόησης, οι δυνατότητες είναι αρκετά περιορισμένες.


Εν τούτοις, γνωρίζοντας ότι καμία άλλη λύση δεν είναι ρεαλιστική (άρθρο μας), ενώ δεν πρέπει να επιτρέπουμε τις μεταξύ μας «αντιπαλότητες» (εμφυλίους πολέμους), οφείλουμε να απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, να συμφωνήσει σε μία τέτοιου είδους «κοινή» αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσαν στην Ελλάδα, τόσο οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών (διαπλοκή, διαφθορά κα), όσο και οι διεθνείς «συγκυρίες» (ευρωπαϊκές ανισορροπίες, ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση κλπ) – χωρίς φυσικά να αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες, αφού αρκετοί Έλληνες Πολίτες τάχθηκαν «ιδιοτελώς» υπέρ των συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων.


Όλα τα υπόλοιπα, όπως η υποστήριξη της έκδοσης ευρωομολόγων, τα οποία δεν επιλύουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα (απλά «διαχειρίζονται» τα υφιστάμενα, μεταθέτοντας τα επαυξημένα στο μέλλον - ειδικά όταν δεν έχει αναλυθεί επαρκώς η «σύσταση», το κόστος και η χρήση τους), είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προείχε, θα ήταν η οικονομική, η πολιτική και η δημοσιονομική ένωση της ΕΕ, με τη μορφή των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» - κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α., οι Πολιτείες των οποίων είναι πολύ πιο ανεξάρτητες από τις σημερινές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ δεν υπάρχει κανένας «γερμανικός» φόβος «τιμωρίας» ή «εκδίωξης» τους.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Με δεδομένο ότι, η ανάπτυξη και τα χρέη είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού σε εποχές ανάπτυξης χρεώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ σε υφέσεις τα κράτη, η «δομή» και μόνο του συνολικού Ελληνικού χρέους (Πίνακας Ι, το ιδιωτικό μικρότερο από το δημόσιο) το οποίο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, είναι το μικρότερο στη «δύση», μονοδρομεί ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη – σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα «κακόβουλα» απαιτεί από τη χώρα μας το ΔΝΤ, οδηγώντας την Ελλάδα στη λεηλασία των επιχειρήσεων της, στην εξαθλίωση, στην καταστροφή της «συνεκτικής» μεσαίας τάξης, στις κοινωνικές αναταραχές και στην «υποδούλωση/αποικιοποίηση», δια μέσου του στασιμοπληθωρισμού.


ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό – Προβλέψεις 2010

Χώρα

Συνολικό Χρέος*

Δημόσιο Χρέος**

Ιδιωτικό Χρέος





Ελλάδα

252%

128,90

123,1%

Γερμανία

285%

76,70

208,3%

Ιταλία

315%

116,70

198,3%

Γαλλία

323%

82,50

240,5%

Πορτογαλία

323%

84,60

238,4%

Μ. Βρετανία

466%

80,00

386,0%

Πηγή: Συνδυασμός στοιχείων από Κομισιόν, McKinsey Global Institute και μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι 123% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας 239%

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

* Δημόσιο και ιδιωτικό, εσωτερικό και εξωτερικό

** Πρόβλεψη 2010, από τις αρχές του έτους

Σημείωση: Στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με το δημόσιο, η αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων προσμετρείται στο ενεργητικό, «μειώνοντας» το παθητικό – οπότε το συγκριτικό με την Ελλάδα συνολικό χρέος άλλων κρατών είναι πρακτικά μεγαλύτερο, από αυτό που φαίνεται στον Πίνακα Ι.


Ειδικότερα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν, ο σωστός δείκτης «οικονομικής ευρωστίας» δεν είναι το δημόσιο χρέος προς τα ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος προς το ΑΕΠ – ενώ στο καθορισμό του οφείλουν να λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (απαιτούνται διεθνώς κρατικοί Ισολογισμοί, αντίστοιχοι με αυτούς των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα).


Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση χώρες με μηδενική δημόσια περιουσία και τεράστιο συνολικό χρέος (όπως η Μ. Βρετανία), με κράτη σαν την Ελλάδα. Επίσης, οφείλουν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, σε σχέση με τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, χώρες με τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες ή μεγάλα έξοδα προστασίας των συνόρων τους από τη λαθρομετανάστευση, όπως η Ελλάδα – η οποία όχι μόνο δεν λαμβάνει ειδικές ενισχύσεις από την ΕΕ, ως οφείλεται αλλά, εσφαλμένα και άδικα, συγκρίνεται με «προβληματικά» κράτη περιορισμένων αντίστοιχων δαπανών (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βέλγιο κλπ).


Τέλος, δε επιτρέπεται να λαμβάνονται τα ίδια μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε χώρες που έχουν πρόβλημα ιδιωτικού χρέους (Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Κύπρος κλπ), με αυτές που ο αδύνατος κρίκος τους είναι το δημόσιο χρέος (Ελλάδα, Ιταλία). Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, θα έπρεπε επί τέλους να προγραμματισθεί, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, η σταδιακή αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι οποίες της οφείλονται από τη Γερμανία, ύψους άνω των 70 δις €.


ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Είναι γνωστό ότι, σε εποχές ύφεσης οι επιχειρήσεις περιορίζουν το δανεισμό τους, λόγω της μείωσης των επενδύσεων τους - έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν μία συνεχώς χαμηλότερη ζήτηση. Επί πλέον, μειώνουν όλες τις δαπάνες λειτουργίας τους, με στόχο να επανέλθουν στην κερδοφορία – γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του τζίρου των δικών τους προμηθευτών, όσο και τον περιορισμό των εισοδημάτων των εργαζομένων, με την ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας.


Ένεκα τούτου, τα έσοδα των κρατών μειώνονται αντίστοιχα - κυρίως επειδή, σε μεγάλο μέρος τους, προέρχονται από φόρους επί των περιορισμένων πλέον εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (κερδών). Έτσι, η οικονομία εισέρχεται σε έναν καθοδικό σπειροειδή κύκλο, ο οποίος εκ των πραγμάτων ανατροφοδοτείται - οδηγώντας την σε συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα.


Για να μπορέσει τώρα μία οικονομία να επιστρέψει σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία, θα πρέπει οι σχετικά υπερχρεωμένοι τομείς της να μειώσουν τα χρέη τους, επιτυγχάνοντας πλεονάσματα. Εάν όμως, για να επιτευχθεί η μείωση των χρεών των υπερχρεωμένων τομέων, περιορίζονται οι δαπάνες τους, τότε αφαιρούνται έσοδα από άλλους τομείς – οπότε δεν καταπολεμάται το πρόβλημα, αφού μεταφέρεται η κρίση στους άλλους τομείς.


Για παράδειγμα, εάν το κράτος περιορίσει τις δαπάνες του, μειώνοντας τους μισθούς ή απολύοντας «περιττούς» εργαζομένους, το πρόβλημα δεν επιλύεται, αλλά απλά μετατοπίζεται στους υπόλοιπους τομείς - δια μέσου της μείωσης της κατανάλωσης (κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα, στην ακίνητη περιουσία εν γένει και από εκεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο – πυροδοτώντας μία έκρηξη μεγατόνων). Ποια είναι λοιπόν η σωστή μέθοδος για να μπορέσει η Οικονομία να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, χωρίς να εγκλωβισθεί στην παγίδα του χρέους;


Η σωστή λύση θα ήταν εν προκειμένω η επίτευξη υψηλοτέρων εσόδων, τα οποία θα υπερκάλυπταν τις δαπάνες – έτσι ώστε ο περιορισμός των χρεών να προερχόταν από τα πλεονάσματα (κέρδη). Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο εφικτό, θα έπρεπε άλλοι «συμμετέχοντες» στην «πτωτική» αγορά, οι ιδιώτες επιχειρηματίες για παράδειγμα, να προθυμοποιηθούν να προβούν, παρά την ύφεση, στην αύξηση των δαπανών τους – καθώς επίσης στην «απορρόφηση» των νέων ανέργων.


Είναι αυτονόητο ότι, οι «συμμετέχοντες» που θα μπορούσαν να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα – αφού «αμφότεροι» δεν μπορούν να υπολογίσουν με αυξημένα έσοδα, εκτός εάν χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους με νέα χρέη (κατά το πρόσφατο «παράδειγμα» των Η.Π.Α., το οποίο οδήγησε σε τεράστια δημόσια ελλείμματα, καθώς επίσης στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης - subrimes).


Επομένως, μόνο οι «συμμετέχοντες» με υψηλά περιουσιακά στοιχεία είναι σε θέση, χωρίς να χρεωθούν δυσανάλογα, να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε επίπεδα που ξεπερνούν τα έσοδα τους. Πως όμως υποκινεί κανείς τους εισοδηματικά ισχυρούς, αυτούς καλύτερα που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, να αυξήσουν τα δαπάνες τους;


Προφανώς, επειδή δεν θέλουν να «διαθέσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στην κατανάλωση, ο μοναδικός τρόπος είναι να υποκινηθούν σε επενδύσεις οι οποίες, αφαιρουμένων των εξόδων και των φόρων, θα τους επιτρέπουν κέρδη από την όλη δραστηριοποίηση τους. Κατ’ επέκταση, ο μοναδικός τρόπος είναι η παροχή διευκολύνσεων (επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων κλπ), καθώς επίσης επενδυτικών κινήτρων - με σημαντικότερα ίσως όλων τη μηδενική φορολόγηση των νέων επενδύσεων, καθώς επίσης την επιδότηση του προσωπικού, για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους («στοχευμένα» φυσικά σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως και σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους βασικούς πυλώνες της εκάστοτε οικονομίας – στη ναυτιλία, στον τουρισμό και στη γεωργία για την Ελλάδα).


Έτσι το δημόσιο χρέος θα μειώνεται, με το ιδιωτικό να «καλύπτει τη διαφορά» – με αποτέλεσμα την πιο ορθολογική κατανομή του. Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλύσει σχετικά εύκολα τα προβλήματα της, εάν είχε αντιληφθεί έγκαιρα (πριν το 2009) τους κινδύνους (άρθρο μας: Έλλειμμα Διακυβέρνησης), με την εξής «διαδικασία»:


(α) Με τις προβλέψεις 2010 (Πίνακας Ι), το δημόσιο χρέος θα ήταν περίπου 129% του ΑΕΠ - οπότε το ιδιωτικό 123% του ΑΕΠ (240 δις € ΑΕΠ). Εάν λοιπόν οι Έλληνες επιχειρηματίες (τράπεζες κλπ) επένδυαν το 40% του ΑΕΠ σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία, τότε το δημόσιο χρέος θα περιοριζόταν στο 89% του ΑΕΠ - ενώ το ιδιωτικό θα αυξανόταν στα 163% του ΑΕΠ (στα επίπεδα του Καναδά).


Σε μία τέτοια περίπτωση, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν σχετικά ικανοποιητική, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, οπότε η πιστοληπτική της ικανότητα (αξιολόγηση) θα παρέμενε σε φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα δανεισμού ή «εμπλοκής» του ΔΝΤ στα εσωτερικά της – πόσο μάλλον εάν απευθυνόταν για δανεισμό σε νέες «πηγές» (Κίνα, Ρωσία, Αραβία κλπ), ως όφειλε, αν μη τι άλλο για τη διασπορά των κινδύνων.


(β) Με δημόσιο χρέος στο 89% του ΑΕΠ, απέναντι στο οποίο ευρίσκονται πολλαπλάσια περιουσιακά στοιχεία, η Ελλάδα θα χρειαζόταν δάνεια ύψους 214 δις €. Εάν οι Έλληνες Πολίτες αγόραζαν το 50% αυτών των δανείων (ομόλογα δημοσίου), τότε θα απαιτούνταν μόλις 107 δις € από τις «αγορές» - ενώ οι καταθέσεις τους στις τράπεζες θα συνέχιζαν να είναι ικανοποιητικές (πάνω από 100 δις €), ακόμη και αν έπρεπε να μειωθεί ο (υπερβολικός) αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.


Φυσικά, η χώρα θα έπρεπε να επιλύσει το πρόβλημα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της, με τη βοήθεια της ΕΕ. Επίσης, με τη «συνδρομή» των προμηθευτών στρατιωτικού εξοπλισμού της, για τα οποία δεν δόθηκαν ούτε καν τα φυσιολογικά «αντισταθμιστικά» οφέλη - αυτά δηλαδή που απαιτεί ο αγοραστής να επενδύσει ο πωλητής εξοπλισμού, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, στη χώρα του (δυστυχώς, το 10% επί των προμηθειών, θυσιαζόταν ανέκαθεν στο «βωμό της διαφθοράς»). Τέλος, να λειτουργεί με ελλείμματα κάτω του 3%, έτσι ώστε να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος της.


Κατά την άποψη μας, υπό προϋποθέσεις, οι δυνατότητες αυτές ήταν, πριν από την εισβολή του ΔΝΤ, απόλυτα ρεαλιστικές - πόσο μάλλον εάν θα είχαν «συνοδευθεί» από μία υγιή φορολογική συνείδηση, με βάση την οποία θα αυξανόταν τα δημόσια έσοδα (άρθρο μας).


Αφού όμως δεν είναι πλέον κάτι τέτοιο εφικτό, ιδίως επειδή απαιτεί χρόνο για την υλοποίηση του (ο οποίος δεν είναι πια διαθέσιμος λόγω του κακού χειρισμού της κρίσης), η μοναδική λύση είναι η άμεση διαγραφή χρεών τόσο του δημοσίου, όσο και του αδύναμου ιδιωτικού τομέα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), έτσι ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης - πριν επεκταθεί η κρίση σε άλλους, πολύ πιο επικίνδυνους τομείς (ακίνητα, τράπεζες), με πολύ πιο καταστροφικά αποτελέσματα.


Είναι αυτονόητο βέβαια ότι, ανάπτυξη κάτω από την αποπνικτική «σκιά» του ΔΝΤ, με το ίδιο ή με άλλο «μίγμα» μέτρων, πόσο μάλλον με υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Επομένως, εάν το ΔΝΤ δεν «εγκαταλείψει» τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, με την παράλληλη κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» της Ελλάδας από τους πιστωτές της (διαγραφή χρεών), δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.


Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)


http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2251.aspx

Με αγωγές και επιστολές απαντούν οι εμπλεκόμενοι στο Βατοπέδι

...οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν συνειδητοποιήσει τι κάνουν;;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του politicsnews.gr, το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο θ’αποφανθεί πως οι κατηγορίες για τις οποίες παραπέμπονται ο κ.Δούκας, ο κ.Τσιτουρίδης και ο κ.Μπασιάκος έχουν παραγραφεί.

Η απόφαση έχει ληφθεί και θ’ανακοινωθεί μετά τις γιορτές αφού ακολουθήσει μία τυπική ανακριτική διαδικασία με την κλήτευση των εμπλεκομένων. Οι πρώην γαλάζιοι υπουργοί θα προσφύγουν στην “δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών τους”, ενώ ο κ.Δούκας έστειλε επιστολή στη Βουλή.

Στη Ρηγίλλης κάνουν λόγο για επικοινωνιακό “θρίαμβο καθώς κατέρρευσε η σκευωρία του ΠΑΣΟΚ”, ενώ στην κυβερνώσα παράταξη μιλούν για συνέχιση της έρευνας....

Καλό θα είναι να αρχίσουν να κρύβονται γιατί όταν φύγει ο Σουλτάνος... εκτός από την οργή του κόσμου θα αντιμετωπίσουν και την δικαιοσύνη για τις σκευωρίες τους!

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ»

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ»

Οι Επιστημονικοί Φορείς, σας προσκαλούν την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 18.00 στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ»

με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών
ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων.

  • Παραιτηθήκαμε «ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ», από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας

    Η Εθνική Κυριαρχία ούτε μεταβιβάζεται ούτε εκχωρείται. Ανήκει διαχρονικά στον λαό της

  • ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ
  • ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΞΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

* Στην διοργάνωση αυτή συμμετέχουν κι άλλοι φορείς, οι οποίοι θα γνωστοποιηθούν στο επόμενο διάστημα

Υποπτο δέμα στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης

Συναγερμός για ύποπτα πακέτα στις πρεσβείες Ελλάδας, Βενεζουέλας, Δανίας και Μονακό σήμανε σήμερα στη Ρώμη, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη παγιδευμένων δεμάτων στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής με τη «σφραγίδα» ιταλικής αναρχικής οργάνωσης.

Η ελληνική πρεσβεία εκκενώθηκε και διενεργούνται έλεγχοι. Ακίνδυνο αποδείχθηκε το πακέτο που θεωρήθηκε ύποπτο στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε ότι εντοπίστηκε ύποπτο δέμα μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, η οποία βρίσκεται στην οδό Τζοακίνο Ροσίνι. Στη περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί.

Κατά πληροφορίες του ανταποκριτή της ΝΕΤ, επιχειρώντας να ανοίξει το πακέτο ο οδηγός του Έλληνα πρέσβη διαπίστωσε ότι ανταποκρινόταν στην περιγραφή που είχε δώσει η ιταλική αστυνομία για τα ύποπτα δέματα. Κλήθηκε η αστυνομία, έσπευσαν πυροτεχνουργοί και εκκενώθηκε η πρεσβεία.

Ο συναγερμός στην πρεσβεία της Βενεζουέλας έληξε, καθώς το ύποπτο δέμα αποδείχθηκε ακίνδυνο. Έλεγχοι διενεργούνται, εν τω μεταξύ, για ύποπτα πακέτα που βρέθηκαν επίσης στις πρεσβείες της Δανίας και του Μονακό.

Στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις με πακέτα-βόμβες που εστάλησαν από το εσωτερικό της Ιταλίας στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας, αφήνοντας πίσω τους δυο τραυματίες.

Την ευθύνη ανέλαβε ιταλική αναρχική οργάνωση, με ελληνικές αναφορές (Federazione Anarchica Informale «επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας»).

Φαρμακοποιοί: «Σοβιετικού τύπου κατάσταση»

Φαρμακοποιοί: «Σοβιετικού τύπου κατάσταση»Σε σκληρές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «χώρα υπό κατοχή». Σήμερα αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί τη στάση τους απέναντι στο επικείμενο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Κάνοντας ευθεία σύγκριση όσων συμφώνησε η κυβέρνηση με τον κλάδο των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, ο Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τόνισε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «σε άλλους κλάδους μεταβιβάζουν τις περιουσίες τους στα παιδιά τους. Εμείς δεν είναι δυνατόν να έχουμε σοβιετικού τύπου κατάσταση, δεν μπορεί το κράτος να ορίζει την περιουσία μας».

Η διοίκηση του συλλόγου αποφασίζει σήμερα (μαζί με τον αντίστοιχο του Πειραιά) την στάση της απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση να ανοίξουν με ταχείς ρυθμούς τα «κλειστά επαγγέλματα». «Η χώρα είναι υπό κατοχή και σε κράτη που βρίσκονται υπό κατοχή γίνονται τα πάντα», είπε ο κ.Λουράντος.

Οπως αναφέρει σήμερα το «Εθνος», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αντώνης Δημόπουλος δήλωσε ότι η παράδοση της άδειας στη νομαρχία, έπειτα από τη συνταξιοδότηση του φαρμακοποιού (γερμανικό μοντέλο), αποτελεί πρόταση και όχι απόφαση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος απέσυρε την αρχική του απειλή για 48ωρες απεργίες (με αρχή τις 23 Δεκεμβρίου), περιμένοντας τις οριστικές θέσεις του υπουργείου.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο κ. Λουράντος σημειώνει ότι συμφωνεί σε έκπτωση 1% επί των τιμολογίων για τα Ταμεία και αποδέχεται διεύρυνση του αριθμού των φαρμακείων που λειτουργούν τα Σάββατα σε ποσοστό 20%.

ΕΘΝΟΣ

Αυξάνει τα τιμολόγια στις κρουαζιέρες, ενώ θέλουμε να προσελκύσουμε τουρισμό, ο πράσινος εγκέφαλος Ανωμείτης... Εύγε!

http://img.protothema.gr/E323F8E03FFCC6D46DC6832A159EA5B0.jpgΟι αυξήσεις στα τιμολόγια της κρουαζιέρας από την προσεχή άνοιξη σε μία περίοδο κατά την οποία γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά προκάλεσε μία σκληρή κόντρα μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργου Ανωμερίτη και του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής - Πειραιά.

Η αρχή έγινε στις 30 Νοεμβρίου και κορυφώθηκε πριν από λίγες ημέρες με ανταλλαγή επιστολών Γ.Ανωμερίτη και Σωματείου.

Το Σωματείο των Πρακτόρων (ΣΩΝΠΑΠ) στα τέλη του περασμένου μήνα έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και στον πρόεδρο της ΟΛΠ ΑΕ με την οποία χαρακτήριζε «αυθαίρετες και πέραν πάσης φαντασίας», χαρακτηρίζει το Σωματείο Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής - Πειραιά τις πρόσφατα αναγγελθείσες αυξήσεις τελών που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά για την κρουαζιέρα.

Όπως επεσήμαινε ο ΣΩΝΠΑΠ οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου 2011 κυμαίνονται από 150% μέχρι και 300%. Αφορούν τους διερχόμενους επιβάτες που η αύξηση φτάνει το 300%, τους επιβιβαζόμενους επιβάτες που η αύξηση ανέρχεται σε 200%, τους αποβιβαζόμενους επιβάτες με 200% αύξηση, και τα τέλη πλεύρισης των κρουαζιερόπλοιων που θα αυξηθούν κατά 150%.

«Ήδη οι εταιρείες που έμαθαν για τις εξωπραγματικές αυξήσεις ρωτούν τους πράκτορές τους στην Ελλάδα για άλλα λιμάνια προσεγγίσεως (Ναύπλιο, Λαύριο, Βόλο) προκειμένου να αποφύγουν τον Πειραιά λόγω αυξημένων λιμενικών τελών.

Η ανωτέρω αυθαίρετη και πέραν πάσης φαντασίας αναγγελθείσα αύξηση, είναι αιτία φυγής των κρουαζιερόπλοιων από το λιμάνι του Πειραιά» επεσήμανα οι πράκτορες οι οποίοι χαρακτήριζαν κοντόφθαλμη την απόφαση του ΟΛΠ με την οποία «θέλοντας να καλύψει ζημιές από τη φυγή των φορτηγών πλοίων που επί σειρά ετών κατέπλεαν στο Πειραιά για φορτοεκφόρτωση η για επισκευές, αύξησε τα τιμολόγια με τι ανωτέρω εξωπραγματικό ποσοστό μόνο για τα κρουαζιερόπλοια».

Η απάντηση Ανωμερίτη

Επτά ημέρες αργότερα , στις 7 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργος Ανωμερίτης απάντησε στους Ναυτικούς Πράκτορες με επιστολή του στην οποία χαρακτήριζε τα όσα ανέγραφαν στην επιστολή τους «ανακριβή και παραπλανητικά».

Σημείωνε ο πρόεδρος μεταξύ άλλων :

« α. Χρεώσεις επί επιβατών (transit), που είναι και ο μεγάλος αριθμός διακινούμενων με κρουαζιερόπλοια.

· Αύξηση από 0,58 λεπτά σε 0,60 λεπτά για την επιβίβαση (αύξηση 3,09%) και όχι 300% όπως γράφετε.

· Αύξηση από 0,30 λεπτά σε 0,60 λεπτά για την αποβίβαση. Πράγματι η αύξηση είναι 100%, αλλά αποκρύβεται ότι η αύξηση αυτή αφορά 0,30 μόνο λεπτά του Ευρώ!

Δηλαδή η αύξηση από 01.04.2011 οδηγεί από 0,88 λεπτά σε 1,20 ευρώ (27%), όταν στη Βαρκελώνη η χρέωση είναι 5,26 Ευρώ, στη Βαλέντσια 2,41 Ευρώ, στη Λισαβώνα 3,99 Ευρώ, στη Βενετία 3,40 Ευρώ και στη Γένοβα 6,65 Ευρώ!!

Θα χρεοκοπήσουμε!

Στις 13 Δεκεμβρίου ο ΣΩΝΠΑΠ στέλνει απαντητική επιστολή στον πρόεδρο της ΟΛΠ ΑΕ εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στο σημείο όπου ο Γ.Ανωμερίτης κάνει λόγο για αύξηση από 0,30 λεπτά σε 0,60 λεπτά για την αποβίβαση και σχολιάζει: «Πράγματι η αύξηση είναι 100%, αλλά αποκρύβεται ότι η αύξηση αυτή αφορά 0,30 μόνο λεπτά του Ευρώ!»

Και σημειώνουν οι Ναυτικοί Πράκτορες: « Δηλαδή για σας Πρόεδρε είναι μηδαμινό!! Για εμάς όμως είναι πάρα πολλά γιατί εσείς εδώ κύριε Πρόεδρε ή οι σύμβουλοί σας, αποκρύπτουν ότι στους χιλιάδες διερχόμενους τουρίστες τα 0,30 λεπτά μετατρέπονται για το πλοίο σε χιλιάδες ευρώ καις τις πολλαπλές προσεγγίσεις των πλοίων σε εκατομμύρια ευρώ» και προσθέτουν:

«Αυτό πράγματι είναι παραπλάνηση του κοινού και μάλιστα εντυπωσιακή αλλά όχι για εμάς, γιατί εμείς ζούμε την πραγματικότητα και καλούμαστε να πληρώσουμε και δεν θα πληρώσουμε δυστυχώς τα 0,30 λεπτά του ευρώ αλλά τις χιλιάδες ευρώ.» και καταλήγουν:

«….Καταλαβαίνουμε και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας για τις καινοτόμες και πράσινες αλλαγές που προγραμματίζετε αλλά αν όλα αυτά δεν έχουν σαν επίκεντρο τα πλοία και δεν εφαρμόσουμε μέτρα προσέλκυσής τους δυστυχώς…θα χρεοκοπήσουμε».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ