09 Μαρτίου 2011

Ομιλία Αχμέτ Νταβούτογλου στον Εχίνο

(Την παρακάτω είδηση την διαβάζουμε με επιφύλαξη ως προς την ορθότητά της μιας και έχω πχ. κάποιες αμφιβολίες για το αν ο Νταβούτογλου αποκάλεσε το ακροατήριο "Έλληνες πολίτες")

Σε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων στον Εχίνο μίλησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου έτυχε θερμής υποδοχής από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και τοπικούς παράγοντες της περιοχής, που προσέφεραν λουλούδια στον ίδιο και στη σύζυγό του και θυσίασαν προς τιμήν του ένα αρνί σύμφωνα με το παλιό έθιμο για τους φιλοξενούμενους, που επισκέπτονται πρώτη φορά την περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ήταν παλιά του επιθυμία να επισκεφθεί τον Εχίνο και αφού χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, τους συνέστησε «να είναι μονιασμένοι» και να διατηρήσουν τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους. Επανέλαβε ότι θα πρέπει ως Έλληνες πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να είναι ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Υπογράμμισε ότι «το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποβαίνει και προς όφελός τους» και αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών.

Οι τοπικές αρχές προσέφεραν στον κ. Νταβούτογλου και στη σύζυγό του τοπικά πλεκτά και έναν ασημένιο δίσκο, ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν τους σε εστιατόριο του χωριού.

Ο κ. Νταβούτογλου θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα και αύριο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο ο Παπακωνσταντίνου: Ο Γεωργακόπουλος φταίει για το ότι πάμε κατά διαόλου

Ενώ στην αρχική είδηση της παραίτησης, το Υπουργείο και ο Παπακωνσταντίνου διέρρευσαν ότι ο Γεωργακόπουλος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και δεν αμφισβήτησαν ότι παραιτήθηκε από μόνος του, μετά τη δημοσίευση της επιστολής του και τις βολές του εναντίον της ηγεσίας που δεν του έδινε αρμοδιότητες, επανήλθαν οι "κύκλοι" του Παπακωνσταντίνου να μας πούνε ότι ο Γεωργακόπουλος δεν παραιτήθηκε τελικά για προσωπικούς λόγους αλλά επειδή του το ζήτησε ο Παπακωνσταντίνου μιας και δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση... δηλ. για να καταλάβω:

Ο Παπακωνσταντίνου που αύριο θα ανακοινώσει ότι τα έσοδα, μετά από 2 μόνο μήνες στο 2011, υστερούν κατά 1,5 δις... αποδίδει τα αναμενόμενα και γι' αυτό δεν παραιτείται;

Ρε ασταδιάολα που θέλετε και να σας πιστέψουμε!!

Διαβάστε και την νέα διαρροή:

Από το υπουργείο Οικονομικών ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Δ. Γεωργακόπουλου

Η υποβολή παραίτησης από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ζητήθηκε απο τον κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στα όσα αναφέρει στην επιστολή παραίτητης του ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η υποβολή παραίτησης ζητήθηκε επειδή η απόδοση του κ. Γεωργακόπουλου κρίθηκε μη ικανοποιητική. Πρόκειται για φράση που αποδίδει εμμέσως πλήν σαφώς ευθύνες στον παραιτηθέντα ΓΓ του υπουργείου οικονομικών για την υστέρηση που παρουσιάζουν τα φοροογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους συγκρητικά με τους τόκους του προυπολογισμού.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφορικά με τις αιτιάσεις του κ. Γεωργακόπουλου οτι δεν του είχαν δοθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες αναφέρουν οτι οι αρμοδιότητες του ήταν αυτές που ανέκαθεν είχε ο Γ.Γ. του υπουργείου οικονομικών δηλαδή του υπεύθυνου για τις εφορίες και τα τελωνεία.

Βρούτσης για την παραίτηση Γεωργακόπουλου

«Μια μόλις μέρα πριν το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει επίσημα τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού για το μήνα Φεβρουάριο, η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Παραίτηση, που συνδέεται άρρηκτα με τον πλήρη εκτροχιασμό των εσόδων και αποτελεί ομολογία αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής.

Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μέχρι σήμερα αδιέξοδη οικονομική της πολιτική, δεν βαρύνουν μονάχα τον Γενικό Γραμματέα.

Επιμερίζονται σε ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση.

Ανήκουν πρωτίστως στον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΔ

Το ΣΑΓΕ, μετά τις κρίσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων Κρίσεων Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, συνεδρίασε την 9η Μαρτίου 2011, για έκτακτες κρίσεις, προς πλήρωση κενών θέσεων Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων (9η Συνεδρίαση 2011), ως ακολούθως:

1. Στο Πολεμικό Ναυτικό

Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:

α. Αρχιπλοίαρχο Χρηστίδη Κοσμά

β. Αρχιπλοίαρχο Μαζαράκη Αϊνιάν - Κωνσταντίνο

γ. Αρχιπλοίαρχο Αποστολάκη Ευάγγελο

δ. Αρχιπλοίαρχο Λίτσα Παναγιώτη

ε. Αρχιπλοίαρχο (Μ) Κριμιώτη Αχιλλέα

2. Στην Πολεμική Αεροπορία

Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:

α. Ταξίαρχο (Ι) Παπανικολάου Αθανάσιο

β. Ταξίαρχο (Ι) Προκοπίου Δημήτριο

γ. Ταξίαρχο (Ι) Σπυρούλια Κωνσταντίνο

δ. Ταξίαρχο (Ι) Πέτκο Γεώργιο

ε. Ταξίαρχο (Ι) Χριστοδούλου Χρήστο

στ. Ταξίαρχο (Ι) Λάμπρου Χαρίλαο

ζ. Ταξίαρχο (Ι) Σωτηρίου Παναγιώτη

η. Ταξίαρχο (ΕΑ) Τσέλιο Θεόδωρο

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΔ 2011-12

Στην τρίτη σύγκληση του ΣΑΓΕ (8η Συνεδρίαση 2011), της 9ης Μαρτίου 2011, το Συμβούλιο έκρινε:

Στο Πολεμικό Ναυτικό

1. Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:

α. Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντινίδη Ιωάννη

β. Αρχιπλοίαρχο (Ο) Ζώτο Ιωάννη

2. Έκρινε ‘’Ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του’’, τον Αρχιπλοίαρχο Κυριαζή Βασίλειο.

Στα Κοινά Σώματα :

1. Κατά τις Τακτικές ετήσιες κρίσεις 2011-2012 των Ταξίαρχων (ΣΣΝΣ) έκρινε "Διατηρητέο" τον Ταξίαρχο (ΣΣΝΣ) Φωτακάκη Θεοδόσιο

2. "Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" τους:

α. Ταξίαρχο (ΣΣΝΣ-ΕΥ) Κουζέλη Γεώργιο

β. Ταξίαρχο (ΣΣΝΣ) Λεοντή Αλέξιο

γ. Ταξίαρχο (ΣΣΝΣ) Ηρακλή Νικόλαο

Το ΣΑΓΕ περάτωσε τις ετήσιες τακτικές κρίσεις και σύμφωνα με το Νόμο συνέρχονται τα Ανώτατα Συμβούλια Κρίσεων των Κλάδων για κρίσεις των υπολοίπων αξκών των Ε.Δ.

ΠΑΣΟΚ: Πρώτα ο λαθρομετανάστης!

Με την ταπεινωτική, όπως σωστά την χαρακτήρισε ο Μιχελάκης, απόφαση της στο θέμα των δήθεν απεργών πείνας της Υπατίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει πια και με πράξη ότι βάζει πρώτα και πάνω απ'όλα, το συμφέρον κάθε άλλου παρά της χώρας και των Ελλήνων. Κυρίως, βάζει πρώτα και πάνω απ'όλα, τους λαθρομετανάστες. Το σύνθημα "πρώτα ο πολίτης" πρέπει να αλλαχθεί ήδη σε "πρώτα ο λαθρομετανάστης".
Όσο για εμάς τους πολίτες, είμαστε 2ης κατηγορίας πια. Ένα παράδειγμα: χιλιάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, που μέχρι τώρα ήταν η κινητήριος δύναμη των Δήμων στις υπηρεσίες καθαριότητας, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα εξωτερικά συνεργία κλπ, βρέθηκαν στο δρόμο από τον Ιανουάριο του 2011, γιατί σύμφωνα με απόφαση του Καγγελάριου Ραγκούση, καμιά σύμβαση δεν ανανεώνεται πλέον.
Φυσικά, στο θέμα των συμβασιούχων, ο Ραγκούσης δεν έκανε βήμα πίσω. Στους λαθρομετανάστες, άνοιξε τα πόδια, άλλωστε αυτό είναι κάτι γνώριμο για μια κυβέρνηση που έχει φτιαχτεί με βάσει τις γνωριμίες και το ποιος ήταν παλιά γκόμενος ή γκόμενα ποιου.
Αν έκαναν οι συμβασιούχοι στους Δήμους μια κατάληψη στο υπουργείο Εσωτερικών, και μια "μαϊμού" απεργία πείνας, μήπως τώρα θα είχαν διατηρήσει τη δουλειά τους; Η απάντηση φυσικά είναι όχι. Γιατί οι συμβασιούχοι έχουν το μειονέκτημα να είναι Έλληνες...

Τι συνδέει τον Μητσοτάκη και τον Παπαγιάννη

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQXcg1idtgvaSGUH9YMEczvfJ8KuPqDTWg-rs4ydVobsvujw-EeaAhttp://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfF-Mh_0O26NvPLRloqKbWpZmE7sDmGRsCkD2w0IAObf5E0X6KDgΚαταρχάς η διαφορά είναι ότι ο Μητσοτάκης είναι χαρούμενος άνθρωπος ενώ ο Παπαγιάννης κοιτάζει λίγο λες και του σκοτώσαμε μάνα και πατέρα...

Αλλά εμείς ψάχνουμε τι τους συνδέει... και τους συνδέουν δύο πράγματα:

Πρώτον ότι ο Μητσοτάκης έβγαλε τον πατέρα του Παπαγιάννη βουλευτή το 1985 και το 1989... και αυτό δεν το ξεχνάει ο καλός δημοσιογράφος: να θυμίσουμε σε όσους έχουν ξεχάσει ότι πριν τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, το Νοέμβριο του 2009, ο αξιότιμος κ. Παπαγιάννης είχε καλέσει για συνέντευξη στο "αποκαλυπτικό δελτίο", την Ντόρα μιας και προς τιμήν του δεν ξεχνάει ποιος βοήθησε την οικογένειά του και μπράβο του!!! Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει βέβαια να πούμε ότι είχε καλέσει και τον Αντώνη αλλά ο τελευταίος με διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες δεν πήγε προκειμένου να μην υπάρχει μαζί του σε πλάνο ΤιΒι...


Το δεύτερο όμως που συνδέει τους δύο άνδρες είναι κάτι που ήρθε τελευταία στην επιφάνεια... και ενώ για τον Μητσοτάκη ήταν γνωστό για τον Γ. Παπαγιάννη αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο:

Όποιον υποστηρίζει παίρνει τον πούλο!!! Μιλάμε για μεγάλο γκαντέμη.
Κάθε Κυριακή άλλαζε ομάδα στις εκλογές του ΔΣΑ!!

Τη μια με τον Ζαφειρόπουλο, την άλλη με τον Βερβεσό
...
κάθε Κυριακή οι υποψήφιοί του παίρνανε τον πούλο!!!

Μιλάμε για μεγάλο χασογκόλη...


Στο πρόσωπό του βλέπουμε λοιπόν τον αντικαταστάτη του γερασμένου πλέον Μητσοτάκη.
Γ. Παπαγιάννης έχει όλα τα προσόντα να διαδεχθεί τον γνωστό Έλληνα Πρωθυπουργό, αν δεν τον έχει ξεπεράσει ήδη...

Μιλάμε λοιπόν για τον ορισμό του γκαντέμη!!

Δικαιώθηκαν στο Πρωτοδικείο καθαρίστριες για τις αμοιβές τους από το Δημόσιο

Αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο σε 105 καθαρίστριες δημοτικών σχολείων, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που τις δικαίωσε σε διεκδικήσεις τους για μεγαλύτερες αμοιβές.

Οι καθαρίστριες προσέφυγαν στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αν και εργάζονταν με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, εμφανίζονταν στις λίστες του Δημοσίου ως εργολάβοι, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο από τις προβλεπόμενες συμβάσεις.

Με την απόφασή του το Πρωτοδικείο (394/2011) δικαίωσε τις καθαρίστριες και κρίνοντας ότι το Δημόσιο παραβίαζε τα δικαιώματά τους διατάσσει την αποζημίωση της καθεμίας με ποσά κατά περίπτωση από 50 έως 72 χιλιάδες ευρώ.

Ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, σε εκδήλωση προς τιμή του Αντώνη Παρίση

Σε εκδήλωση της Ν.Δ. προς τιμή του Αντώνη Παρίση, πρώην προέδρου των οργανώσεων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, που πέθανε πριν από 7 χρόνια, μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι η απόδοση τιμής έγινε με καθυστέρηση και αναφερόμενος στον Αντώνη Παρίση υπογράμμισε ότι ήταν «εμβληματική προσωπικότητα» και στενός φίλος του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, με καταγωγή και αυτός από τις Σέρρες.

«Ήταν πάντα του ολίγου και του ακριβού. Άμεσος και απλός. Ακτινοβολούσε πνεύμα και ήθος ταυτόχρονα. Ήταν αληθινά σοφός γι αυτό και ανεπιτήδευτος. Και βαθύτατα πολιτικός, χωρίς ο ίδιος να θελήσει ποτέ να γίνει πολιτικός. Ο ίδιος δεν θέλησε αξιώματα. Απέρριψε πολλές φορές προτάσεις να πολιτευθεί, είχε σίγουρη την εκλογή αλλά δεν το επιδίωξε ποτέ», είπε ο κ. Σαμαράς.

Θυμήθηκε ότι και ο ίδιος τον συμβουλευόταν νέος βουλευτής, σε ηλικία 26-27 ετών, και σημείωσε: «Στις δύσκολες εποχές οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν ανάγκη από αξίες και από σύμβολα. Αξίες για να πιστέψουν και σύμβολα για να πιαστούν, να πάρουν κουράγιο γιατί τα σύμβολα ενώνουν τους ανθρώπους και οι αξίες τους ανυψώνουν. Το ήθος είναι η υπέρτατη αρετή για έναν πολιτικό γιατί είναι η ασπίδα του, τον προστατεύει και τον κρατά όρθιο. Σήμερα που προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην πολιτική με το «π» κεφαλαίο, επιτέλους, ψάχνουμε να ανακαλύψουμε ξανά το νόημα της. Μεταξύ άλλων και πρώτο ίσως από όλα να αναδείξουμε την υπέρτατη αρετή του ήθους στην πολιτική. Να οπλιστούμε ξανά με αυτή την ασπίδα που χωρίς αυτή καμιά μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στην αίθουσα του Εμπορικού κα Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Στρατάκη, με τίτλο «Αντώνης Παρίσης. Ο Αντώνης της καρδιάς μας», από τις εκδόσεις «Γερμανός». Για το βιβλίο και τον Α. Παρίση μίλησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο Κώστας Μαμέλης, πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ο συγγραφέας και ο Αντώνης Δούδος που συντόνισε τη συζήτηση.

Παραβρέθηκαν βουλευτές της Ν.Δ., πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, ο Αχιλλέας Καραμανλής και πολλά κομματικά στελέχη.

Ευλογάνε τα γένια τους στην Κυβέρνηση και πουλάνε σαν νίκη το ότι οι λαθραίοι θα συνεχίσουν να μένουν Ελλάδα!!

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών, αφού οι απεργοί δέχθηκαν τους όρους που είχε θέσει η κυβέρνηση.Η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές προς τους μετανάστες - απεργούς πείνας, όπως επανέλαβε και σήμερα, μετά τη διυπουργική συνάντηση με εκπροσώπους των μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, πως έχει εξαντληθεί η ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας να δεχθεί επιπλέον μετανάστες και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές ή μεμονωμένες νομιμοποιήσεις, ακόμα και για ανθρωπιστικούς ή για άλλους λόγους.

Μέλημα της κυβέρνησης υπήρξε η λήξη της απεργίας χωρίς να κινδυνεύσουν οι ζωές των μεταναστών, αλλά και να μη διασαλευτεί η κοινωνική ηρεμία και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε ταραχές στη χώρα.

Όπως διευκρινίστηκε και πάλι στους απεργούς, με τον ισχύοντα νόμο 3907 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όποιος μετανάστης αποδεδειγμένα βρίσκεται επί 12 χρόνια στη χώρα μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση αυτού του χρόνου χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη, ενώ στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά.

Ως προς το χρονικό διάστημα για το καθεστώς ανοχής θα ισχύσουν οι 6 μήνες και η ανανέωση τους για άλλους 6 ή και περισσότερο. Η κάθε περίπτωση μεταναστών που θα θέλουν να κάνουν χρήση του καθεστώτος ανοχής θα εξετάζεται από την αστυνομία και με την έγκρισή της θα ανανεώνεται ή όχι η άδεια.

Τέλος, όσοι υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μετά από τροποποίηση του σχετικού νόμου του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΗΠΑ: Στην κατάργηση της θανατικής ποινής προχώρησε η πολιτεία του Ιλινόι

Το Ιλινόι έγινε σήμερα η 16η πολιτεία των ΗΠΑ που κατάργησε την θανατική ποινή, ανακοίνωσε το γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη. Η κατάργηση ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Ιλινόι τον Ιανουάριο αλλά αναμενόταν η επικύρωσή της από τον κυβερνήτη Πατ Κουίν, ο οποίος είχε παλαιότερα ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής.

"Το σύστημά μας της θανατικής ποινής είναι εγγενώς γεμάτο λάθη", δήλωσε ο κυβερνήτης.

"Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την εκτέλεση αθώων, γιατί αυτό θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης του Ιλινόι", πρόσθεσε ο κ. Κουίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σικάγο.

Το Ιλινόι δεν έχει προβεί σε καμία εκτέλεση από το 2003 μετά από απόφαση του ρεπουμπλικανού πρώην κυβερνήτη, Τζορτζ Ράιαν, καθώς είχαν εκτελεστεί άνθρωποι που αποδείχθηκε ότι ήταν αθώοι.

Μιχελάκης για την, δια της πλαγίας, νομιμοποίηση των λαθραίων απ' το ΠΑΣΟΚ που υπέκυψε στον εκβιασμό

«Με μια πρωτοφανή και απόλυτα ταπεινωτική για την Ελληνική Πολιτεία απόφαση, η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών του Μεγάρου Υπατία και των υποστηρικτών τους, και προχωρεί στην “δια της πλαγίας οδού” νομιμοποίησή τους.

Το κλιμάκιο των υπουργών ενέδωσε ουσιαστικά στα όσα επί ημέρες απέρριπτε με κατηγορηματικό τρόπο και τελικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, που θα καταστήσει τη χώρα μαγνήτη λαθρομεταναστών, συνεχίζοντας στην ίδια και ενισχυμένη γραμμή του απαράδεκτου Νόμου της για τη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, η χώρα θερίζει θύελλες!».

Οι βουλευτές να αντιμετωπίζονται όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, σημειώνουν οι 3 βουλευτές των οποίων η Ολομέλεια ήρε την ασυλία

Με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, Τάκης Δημητρουλόπουλος και Αργύρης Λαφαζάνης, η βουλευτική ασυλία των οποίων ήρθη σήμερα, από την Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνουν ότι "η Βουλή μετά από δικό τους αίτημα δεν αρνήθηκε την άρση της ασυλίας" (ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ!).

Υπογραμμίζουν ότι το αίτημα τους αυτό υποβλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας, γεγονός που επισημάνθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Στην κοινή τους δήλωση σημειώνουν ότι η κοινή τους στάση και επιθυμία προέκυψε από την πεποίθησή τους ότι οι υποθέσεις των βουλευτών, πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι υποθέσεις όλων των πολιτών.

Οι βουλευτές συνεχίζουν λέγοντας ότι παρόμοιες σαν τις δικές τους υποθέσεις προκύπτουν κατά εκατοντάδες στο χώρο της αυτοδιοίκησης, χωρίς οι αιρετοί στην ουσία να παρανομούν και να έχουν οποιοδήποτε δόλο, "δίνοντας άνιση μάχη με τις νομοθετικές ατέλειες".

Καταλήγουν ότι στις δικές τους υποθέσεις "θα αποδειχθεί όχι μόνον η αθωότητά τους, αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική και οι πολιτικοί δυναμώνουν και γίνονται πιο σεβαστοί, όταν κρίνονται για το παραμικρό, όπως όλοι οι πολίτες".

Μιχελάκης για "επίθεση" του πρωθυπουργού στη ΝΔ, παραίτηση Δ. Γεωργακόπουλου, Μ. Καντάφι και ΕΛΚ

http://www.kerdos.gr/Images/%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83_.jpg«Ο κ. Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία προς τους υπουργούς του, αντί να συντονίσει και να συμμαζέψει το κυβερνητικό του σκορποχώρι, επέλεξε για μια ακόμη φορά να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «απαντήσει» εάν «έχει κάτι να πει για την αύξηση της ανεργίας στο 15%» και διερωτήθηκε εάν «είναι η παντελής αποτυχία στα έσοδα του κράτους που οδήγησε στην παραίτηση το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλο».

Επικαλούμενος δε δημοσίευμα του περιοδικού "Επίκαιρα" αναφέρει ότι αποδεικνύεται, μέσα από αυτό, ότι «ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου πίεσε τον κ. Στρος Καν για να μπει η Ελλάδα στο ΔΝΤ αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων».

«Ας μας απαντήσει, επίσης: Ο σοσιαλιστής κ. Θαπατέρο έχει τις ίδιες με εκείνον απόψεις για τις θέσεις της κας Μέρκελ ή όχι;», αναφέρει ο κ. Μιχελάκης και προσθέτει ότι «πριν μιλήσει για τους απανταχού σοσιαλιστές, θα έπρεπε να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την ευρύτερη πολιτική του οικογένεια, που περιλαμβάνει τους κυρίους Καντάφι, Μουμπάρακ και Μπεν Αλί», ερωτώντας παράλληλα «γιατί δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης για την αιματοχυσία από το καθεστώς Καντάφι».

Απαντώντας στις «διαρροές του κ. Παπανδρέου» ότι «καλές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ., αλλά εκείνο που μετρά είναι οι πράξεις», ο κ. Μιχελάκης παρέπεμψε στην «ανεξίτηλη πράξη υπογραφής του Μνημονίου, με σφραγίδα ΔΝΤ από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου», ενώ σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού στα συμπεράσματα της συνόδου του ΕΛΚ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε αυτά «για πρώτη φορά ενθαρρύνεται η επαναξιολόγηση της βοήθειας που προσφέρεται από την Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς, που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές τροποποιήσεις (όπως η επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο) στα πακέτα που ήδη εφαρμόζονται».

«Αλλά και κατατάσσονται Ελλάδα και Ιρλανδία στην ίδια κατηγορία, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει ήδη εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους», πρόσθεσε και κατέληξε: «Πριν μιλήσει, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου ας αναλογιστεί που έχει οδηγήσει τον Ελληνικό λαό και τη χώρα…».

Λιβύη: Ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη Ζαουίγια

Νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί, σημειώνονται και πάλι στην πόλη Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή.

Στο μεταξύ, ένας μηχανικός που εργάζεται σε τερματικό πετρελαϊκό σταθμό στην ανατολική Λιβύη υποστήριξε ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς χτυπήθηκε το λιμάνι του Σιντέρ και καταστράφηκαν δεξαμενές αποθήκευσης αλλά και υποδομές όπως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μοχάμεν αλ-Χασέμι είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι είδε αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων να επιτίθενται στον τερματικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης, χωρητικότητας 150.000 γαλονιών έκαστη, εξερράγησαν.

Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν από την περιοχή μετά την ανταλλαγή σφοδρών πυρών μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις εκρήξεις.

Μονομερή και απαράδεκτη, κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ η έκθεση που ενέκρινε το Ε.Κ. για την έκθεση προόδου της χώρας

"Μονομερή και απαράδεκτα στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα" περιλαμβάνει σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών η έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι "προκειμένου να έχουν σημασία για την Τουρκία τα έγγραφα και οι εκθέσεις που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, πρέπει να είναι προϊόντα σοβαρής, δημιουργικής και αμερόληπτης προσέγγισης".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο σημειώνεται πως η έκθεση "παρότι αναφέρεται εν μέρει στα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, ωστόσο περιλαμβάνει μονομερή και απαράδεκτα στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα".

Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ότι "η Τουρκία ως χώρα υποψήφια για ένταξη και υπό διαπραγματεύσεις χώρα, περιμένει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι η φωνή της κοινής γνώμης της ΕΕ, να είναι δίκαιο και αντικειμενικό και να επιδείξει τη σοβαρότητα που προϋποθέτει η λειτουργία του" και τονίζει τα εξής: "Παρατηρούμε ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται κάποια στοιχεία εξαιτίας κινήτρων εσωτερικής πολιτικής που έχουν λιγοστοί ευρωβουλευτές οι οποίοι αντιπροσωπεύουν γνωστές χώρες, με κόστος την παράβλεψη των συμφερόντων της ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε ένα πλαίσιο λογικής, δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, των κοινών αξιών, στόχων και συμφερόντων και του σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας".

Σε δήλωση που έκανε σχετικά με την Έκθεση, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε "ισορροπημένη" την έκθεση, ωστόσο σημείωσε ότι "υπάρχουν σημεία που συμφωνούμε και σημεία που διαφωνούμε". Ως προς τα δεύτερα υπογράμμισε ότι "ιδιαίτερα φαίνεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι προκαταλήψεις σε θέματα όπως το Κυπριακό και η ελευθερία του τύπου. Αυτά είναι απαράδεκτα".

Ως προς το Κυπριακό, ο Μπαγίς είπε χαρακτηριστικά "όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έγκριση της περσινής έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτιμά να εθελοτυφλεί και να μην βλέπει την πραγματικότητα και την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό".

Τέλος ο Μπαγίς επέκρινε το Κοινοβούλιο λέγοντας πως "συνιστά αντίφαση, από τη μια το Κοινοβούλιο να μας επικρίνει επειδή δεν έχει προχωρήσει πολύ η υπόθεση Εργκενεκόν και οι υποθέσεις σχετικά με τα σχέδια πραξικοπήματος και από την άλλη να χαρακτηρίζει πλήγμα εναντίον της ελευθερίας του τύπου τη σύλληψη κάποιων ατόμων στο πλαίσιο των υποθέσεων αυτών".

Θεσσαλονίκη: Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι 50 μετανάστες και στη Θεσσαλονίκη

Με ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι σταμάτησαν και στη Θεσσαλονίκη οι 50 μετανάστες την απεργία πείνας μετά από 44 μέρες. Σύμφωνα με την Σεραφία Καλαμίτσου, μία από τους εθελοντές γιατρούς που τους παρακολουθούν, η διαδικασία επανασίτισής τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πρέπει να γίνει σταδιακά.

«Σήμερα το βράδυ θα φάνε μόνο μία βραστή πατάτα καθώς πρέπει να πάρουν μέχρι 50 θερμίδες ενώ αύριο θα φάνε σούπα» εξήγησε η κ. Καλαμίτσου.

«Είμαστε ελεύθεροι τώρα» δήλωσε χαρούμενος ο Γάνι από το Φόρουμ μεταναστών Κρήτης, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν για περίπου μία βδομάδα ακόμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα και να οργανώσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Σημειώνεται ότι 18 από τους 50 συνολικά απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε 5 διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης.

Παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiZvFAOT3o8uYiuMsP2o4tylwgSle_tX3swjCCbJb4Tju_QoDL7Ol_4LyzuHxy5Yknliz1Jw0B5XzBBwTJz6hXOt1mi_ZMV5cp-kAkHb9E6L2zIHmtOUsooWBKicPRPU-xV1WzkC8fUbK9/s320/%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%B4%CE%B7%CE%BC.jpgΣύμφωνα με ΠΑΣΟΚικές διαρροές μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση, "ο κ. Γεωργακόπουλος παρατήθηκε για προσωπικούς λόγους"... διαβάστε λοιπόν ποιοι είναι οι προσωπικοί λόγοι:

"Δεν αξιοποιήθηκα όπως έπρεπε και η παραμονή δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους ανέλαβα τη θέση", τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Η προσφορά μου δεν ελήφθη υπόψη αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής παραίτησής του προς την κυβέρνηση ο κ. Γεωργακόπουλος του οποίου η παραίτηση συμπίπτει με την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

Κύκλοι του περιβάλλοντος του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις που είχε υποβάλει για την βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού αυτές δεν είχαν ληφθεί υπόψη, ενώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι μόλις στις οκτώ Φεβρουαρίου δόθηκαν στον κ. Γεωργακόπουλο ορισμένες αρμοδιότητες σε ότι αφορά το γενικότερο εισπρακτικό μηχανισμό οι οποίες ωστόσο χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές ως τυπικού χαρακτήρα.

Εκχιονιστικό made in Greece

Απαιτεί αυξημένες δεξιότητες όσον αφορά την ισορροπία και τον συντονισμό...

δουλειά για λίγους και μάγκες :))

Για ένα πιάτο φαί

Μες στα χαμόγελα και την τρελή χαρά ο Αλέξης μιας και τον έβαλαν να κάτσει (αν προσέξετε οι δημοσιοκάφροι έχουν μπροστά ταμπελάκια με το όνομά τους που σημαίνει ότι ήταν καθορισμένο που θα κάτσουν) απέναντι από τον Αχμέτ στο δείπνο της Τούρκικης Πρεσβείας, προς τιμήν των ελλήνων δημοσιογράφων που αξίζουν τα λεφτά τους

Αντίθετα ο Παυλής φαίνεται πολύ προβληματισμένος από τη θέση που τον έβαλαν. Στη γωνία αφενός δεν ελέγχεις τα φαγητά που έρχονται στη μέση και αφετέρου είσαι μακριά και δεν μπορείς να γλύψεις άνετα... σου παίρνουν οι κοντινότεροι τη σειρά...

"ΛΑ ΠΟΥΛΕ ΛΑ FIMOTRO": Του αφιερώνουν τη νίκη του Αδαμόπουλου

Η χθεσινή νίκη Αδαμόπουλου είναι αφιερωμένη, από τους δύο κυρίους της διπλανής φώτο, στον γνωστό εκβιαστή δημοσιογράφο που ήθελε να βγάλει τον Βερβεσό με 20 μονάδες διαφορά...

Γιατί, ως συνήθως, όταν γίνονται τέτοια πράγματα στην "πολυκατοικία" μας, τον πούλο τον παίρνει ο πράσινος εκβιαστής δημοσιογράφος του fimotro που περιμένει έξω απ' την πόρτα μας...

Περαστικά Γιάννη και μην ξανασχοληθείς με τέτοια πράγματα αφού δεν το 'χεις...

Ξεσηκωθείτε, Οργανωθείτε, Αντισταθείτε..

Δεν το είπαμε εμείς..
Δεν είναι σύνθημα του Π.Α.Μ.Ε, ούτε του Κ.Κ.Ε.
Είναι σύνθημα του Γιώργου Α. Παπανδρέου,

στην "εκδήλωση για τα 34 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη (3/9/2008). "

To video που ακολουθεί περιέχει αποσπάσματα από αυτήν την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Προσέξτε τι έλεγε τότε ο κ. Παπανδρέου.
Είμαστε εδώ σήμερα για να φωνάξουμε:
Ξεσηκωθείτε.
Οργανωθείτε
Αντισταθείτε
Ξεσηκωθείτεεε..
Γνωρίζουμε τα προβλήματα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, είμαστε έτοιμοι,έχουμε λύσεις...
Μιας και το είχατε υποσχεθεί και αφού ξέρατε τα προβλήματα και τα κάνατε μαντάρα..
Ας αναλάβατε τώρα τις ευθύνες σας.
Γιατι ο κόσμος θα:
Οργανωθεί
Αντισταθεί και
Ξεσηκωθεί ..



Ελληνικό αλαλούμ και σύγχυση στη λειτουργία των σχολείων προκάλεσε στην Αττική το λιγοστό χιόνι

Αλαλούμ και σύγχυση στη λειτουργία των σχολείων προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Αττικής, το λιγοστό χιόνι των δύο τελευταίων ημερών. Χθες, Τρίτη, το πρωί, οικογένειες κυρίως των βορείων προαστείων της Αθήνας, ξύπνησαν στα λευκά και άρχισαν να αναρωτιούνται αν θα λειτουργούσαν, ή όχι, τα σχολεία. Σε αρκετές περιπτώσεις τα τηλέφωνα των σχολικών μονάδων είτε ήταν διαρκώς απασχολημένα, είτε δεν απαντούσαν, όπως καταγγέλλουν πολλοί γονείς. Οι περισσότεροι αποφάσισαν να αυτενεργήσουν, κρατώντας τα παιδιά στο σπίτι. Λίγο αργότερα μάθαιναν από τα Μέσα Ενημέρωσης σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργούσαν τα σχολεία.

Λίγο αργότερα, η σύγχυση, που παρατηρήθηκε, αποδόθηκε στην για πρώτη φορά εφαρμογή της νομοθεσίας, που διέπει τους καλλικρατικούς δήμους. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις επικράτησε σύγχυση αρμοδιοτήτων. Ποιος δηλαδή ήταν υπεύθυνος να πάρει την απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία: Ο δήμος ή οι αρμόδιοι της περιφέρειας.

Πάντως, σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες η συνεργασία δήμων και περιφέρειας ήταν στενή, τα προβλήματα ήταν ελάχιστα και δεν οφείλονταν σε «ασυνεννοησία», όπως σε άλλες περιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές της υπουργού Παιδείας, Άν. Διαμαντοπούλου: «Θεωρώ ότι υπάρχει και εδώ, όπως σε πολλά πράγματα, μία απίστευτη δραματοποίηση. Έχουμε μία βδομάδα τώρα, χιόνια στη Δυτική Μακεδονία, χιόνια στην Ήπειρο, χιόνια στον Έβρο, χιόνια στην Καβάλα. Ξαφνικά έπεσε ένα χιόνι στη Βόρεια Αττική και έγινε πρώτο θέμα. Μη δραματοποιούμε τόσο πολύ τα πράγματα».

Επιπλέον, η υπουργός διευκρίνισε ότι «έχουμε το σχέδιο “Καλλικράτης” και έχουμε διαφορετικές αρμοδιότητες πια στους δήμους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο δήμος κάθε περιοχής -και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, γιατί αυτός είναι σε θέση να γνωρίζει τις δυνατότητες πρόσβασης που υπάρχουν στα σχολεία στην περιοχή του- είναι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση, μετά από εισηγήσεις ή συζήτηση και με τους διευθυντές».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε και στον αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κώστα Μανιάτη, ο οποίος έχει την ευθύνη για αρκετές «πληγείσες» από το χιονιά περιοχές, όπως Πεντέλη, Μελίσσια, Μαρούσι, Εκάλη, Βριλήσια, Χαλάνδρι.

Ως εκπαιδευτικός, ο κ. Μανιάτης γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στα σχολεία.

«Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη"», λέει, «σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων, που συμβαίνουν στα όρια ενός δήμου, αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο δήμαρχος. Αλλά όταν πρόκειται για φαινόμενα, που υπερβαίνουν τα όρια ενός δήμου, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης. Άλλωστε, κατά το άρθρο 186 του ν. 3852/2010 ορίζεται ότι: "η διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου ανήκει στη χωρική αρμοδιότητα της περιφέρειας"».

Ο αντιπεριφερειάρχης ήρθε εγκαίρως σε επαφή με όλους τους δημάρχους και έλαβε εισηγήσεις από τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν ήδη επικοινωνήσει με τους διευθυντές των σχολείων. Έτσι, πολύ νωρίς το πρωί χθες υπήρχε σαφής εικόνα και οδηγίες για το κλείσιμο των σχολείων, στις περιοχές, τις πιο εκτεθειμένες στον χιονιά.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, εκτός του χιονιού, έπρεπε να συνυπολογισθούν οι δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι έριξαν δένδρα ακόμη και μέσα σε προαύλια σχολείων. Το πρώτο βασικό κριτήριο ήταν η ασφάλεια των μαθητών.

Η αλήθεια είναι ότι όπου υπήρξε ανάλογη συνεργασία δήμων και περιφέρειας τα προβλήματα ελαχιστοποιήθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, σε ορισμένες περιοχές έκλεισαν σχολεία, επειδή δεν υπήρχε πετρέλαιο για θέρμανση και όχι για τα προβλήματα, που δημιούργησε ο χιονιάς. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν οι γονείς, δεν είναι και λίγα τα συγκροτήματα, όπου δεν υπήρξε προληπτική μέριμνα από τους αρμόδιους των δήμων, για την προμήθεια πετρελαίου ή για την έγκαιρη αποκατάσταση ζημιών και τα παιδιά υποφέρουν.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του υπουργείου και η ίδια η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου υπονόησε, στη Βόρεια Ελλάδα όπου συχνά τα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες, τα σχολεία λειτουργούν, η ζωή συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς, και τα προβλήματα είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα, αφού όλοι είναι προετοιμασμένοι και αντιδρούν σωστά και προγραμματισμένα σε τέτοιες καιρικές καταστάσεις.

Στρουθοκαμηλισμός: Ιδιωτική λέμε την επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Θράκη... θα ακολουθήσει και επίσκεψη στον κυρ-Γιάννη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzaYLvw26bI27VpS2Q29Qc0WhZMvF_XZKZlGOGqEj5jn4zA4nFHVnLOazUAk7FiYEJVaXOfVq5I0sEih7Y3CAyZW7v-yrwe94hvyRSTPwH5aKnBXp9j5fqT_TshNx8HISNeULrseDxPo4/s1600/03.jpgΑύριο δηλ. θα πέσει το μεγάλο ξεβράκωμα απ' τον κυρ Γιάννη

Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, με αεροσκάφος, στην Αλεξανδρούπολη και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2010/09/2161156.jpgΣτη συνέχεια, θα μεταβεί στη Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα.

Η ιδιωτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και θα πραγματοποιήσει περίπατο στην πόλη. Αργά το απόγευμα, αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία

Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να κατατεθεί αγωγή κατά της Moody' s!!! Το να φταίει και λίγο το duo ΓΑΠ-ΠΑΠ δεν τους περνάει απ' το μυαλό

http://orthanoixtossfigthraspeirews.files.wordpress.com/2009/10/5-de-tha-kanei-enstash-kai-meiname-malakes.jpg?w=450&h=311Τη χρησιμοποίηση νομικών μέσων και την κατάθεση αγωγής κατά του οίκου αξιολόγησης Moody's, με την οποία να εγείρονται απαιτήσεις για την καταβολή αποζημίωσης, προτείνουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (στη φώτο αριστερά βλέπετε δύο απ' αυτούς) και συγκεκριμένα οι: Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ιωάννης Αμοιρίδης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Αθανάσιος Γικόνογλου, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτριος Λιντζέρης, Ντίνα Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Κουρουπάκη και Παύλος Στασινός.

Όπως σημειώνουν, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's συντελείται σε μία στιγμή που η μεταρρυθμιστική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, με επώδυνες πολιτικές για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης συνεχίζεται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα, ενώ επίσης επίκειται το κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η θεμελίωση της ενέργειας του ξένου οίκου είναι ασθενής και δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, ενώ η χρονική συγκυρία γεννά βάσιμες υπόνοιες, για αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Πέραν της νομικής αντιμετώπισης οι υπογράφοντες βουλευτές ερωτούν αν θα τεθεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων θέμα αυστηρής εποπτείας των εν λόγω οίκων κι αν υπάρχει πρόθεση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για δημιουργία ευρωπαϊκού δημοσίου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Περιοδεία A. Σαμαρά στη δυτική Θεσσαλονίκη

Η ανεπάρκεια και η αφροντισιά της κυβέρνησης είναι η φωτογραφία που βλέπει κανείς σε ολόκληρη τη χώρα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου. Συναντήθηκε με τους δημάρχους Λάζαρο Κυρίζογλου και Στάθη Λαφαζανίδη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής και περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου το οικονομικό πρόβλημα έχει γίνει βαθύτατα κοινωνικό και υποχρέωση του κάθε πολιτικού κόμματος είναι να σταθεί δίπλα στον απλό πολίτη. Χρειάζεται η στήριξη των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλόμισθών και των κοινωνικών στρωμάτων που θίγονται περισσότερο από την κρίση και υπογράμμισε πως «αυτή την ευαισθησία δεν θα την αφήσουμε ούτε στην Αριστερά να την μονοπωλήσει, ούτε στο ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν γνωρίζει τη λύση του "

«Περάσαμε το τελευταίο τρίμηνο μια ύφεση της τάξης του 6,6% που δεν είχαμε γευτεί σε αυτή τη χώρα, από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και μετά», είπε ο κ. Σαμαράς.

Όταν δεν υπάρχει εισόδημα, άρα δεν υπάρχει κατανάλωση και δεν υπάρχει κρατική δαπάνη -που σημαίνει ότι δεν γίνονται επενδύσεις- τότε «δεν κουνιέται φύλλο» στην αγορά. Τα μαγαζιά κλείνουν, η αγορά έχει «στεγνώσει» και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Δεν είδα κανέναν από την κυβέρνηση να πάει στα κλειστά μαγαζιά, να κάνει βόλτα στους ρημαγμένους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Ζούμε μια πολύ δύσκολη εποχή με μια κυβέρνηση που δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βλέπει -ούτε μπορώ να πιστέψω ότι δεν καταλαβαίνει- αυτό που καταλαβαίνουν όλοι οι Ελληνες, αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει μία και μόνο αποκλειστική ρότα, την πορεία που της έχει βάλει το Μνημόνιο. Και δεν έχει κοιτάξει καθόλου αυτές τις δυνατότητες που θα υπήρχαν ακόμα και μέσα από το Μνημόνιο εάν το είχε διαπραγματευθεί. Δεν είναι δυνατόν να περάσεις το πρόβλημα της οικονομικής ευρωστίας σου, μέσα από τη θανάτωση χιλιάδων πλέον καινούριων ανέργων καθημερινά και ιδιαίτερα όταν αυτό αντανακλά, κυρίως το πρόβλημα στα νέα τα παιδιά. Δημιουργείται μια ψυχολογία αρρωστημένη και τραυματίζεται η κοινωνική συνοχή του τόπου. Και δεν βγαίνει ένας Χριστιανός να δώσει κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδα ότι θα δώσουμε τη μάχη προκειμένου να μπορέσουμε ορισμένες από τις μειώσεις να μην τις κάνουμε τώρα, ορισμένες από τις επενδύσεις να προσπαθήσουμε να τις κάνουμε πιο γρήγορα για να πέσει λίγο χρήμα στην αγορά», υπογράμμισε.

«Δεν πουλάμε ελπίδα με τη νοοτροπία του λαϊκισμού, ζούμε στην εποχή του συγκεκριμένου κι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το δικό μας το πρόγραμμα δεν έρχεται να μοιράσει δάφνες και ωσανά και την απόλυτη επιτυχία, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένο, θα το επικαιροποιήσουμε και βασιζόμενο σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε δίνει μια άλλη πορεία εξόδου από την κρίση», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά τους, οι δύο δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, χαρακτήρισαν «ριγμένη» τη Δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με το κέντρο της πόλης και τις ανατολικές περιοχές, κάλεσαν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη» και να συνοδέψει με πόρους την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μίλησαν ακόμα για την υψηλή ανεργία και το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γελοιοποιεί» τον Καλλικράτη στα μάτια των Ελλήνων, ακόμα και προετοιμάζοντας εκλογικούς νόμους κομματικού χαρακτήρα, αναφέροντας για παράδειγμα τις εκλογές στην ΚΕΔΚΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μείωσε τους πόρους για τους Δήμους και τα έργα είναι μηδενικά.

«Επιμένουν, στην κυβέρνηση, ότι έχουν κάνει επανάσταση. Προς τα κάτω έγινε η επανάσταση, εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε η επανάσταση τους», είπε και προόσθεσε: πίσω από αυτή τη διαδικασία μη νομίζετε ότι δεν κρύβονται και περίεργες σκέψεις και εξήγησε πως η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της αποτυχίας στον κάθε δήμαρχο και τους φέρνει απέναντι στους δημότες, ενώ παράλληλα με κομματικά κριτήρια θα βοηθήσει τους δημάρχους, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, να μην έρθουν αντιμέτωποι με τους δημότες.

Στη διαμαρτυρία των δημάρχων ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ριγμένη ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι ο ίδιος ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη από τις δυτικές συνοικίες.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα γευματίσει με πρώην βουλευτές της Ν.Δ. από νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Νέο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Στο 14,8% «εκτοξεύθηκε» το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο 2010

http://www.fmvoice.gr/files/Image/diafora/anergia.jpgΣτο 14,8% «εκτοξεύθηκε» το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, από 10,2% τον Δεκέμβριο 2009 και 13,9% τον Νοέμβριο 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι (παρά την εορταστική εμπορική κίνηση) ανήλθαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε 733.645 άτομα και αυξήθηκαν κατά 228.535 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2009 (αύξηση 45,2%) και κατά 41.068 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (αύξηση 5,9%). Το σύνολο των απασχολουμένων τον Δεκέμβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.233.765 άτομα , αριθμός που μειώθηκε κατά 223.893 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2009 (μείωση 5,0%) και κατά 73.290 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (μείωση 1,7%). Ακόμη, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.353.149 άτομα.

Οι νέοι σε ηλικία παραμένουν «πρωταθλητές» στην ανεργία, με το ποσοστό τους να αυξάνεται αλματωδώς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ανεργία στα άτομα ηλικίας 15- 24 ετών ήταν 39% (από 28,9% τον Δεκέμβριο 2009), στις ηλικίες 25- 34 ετών ήταν 21% (από 13,7% τον Δεκέμβριο 2009) και στα άτομα ηλικίας 35- 44 ετών το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 12,2% (από 8,9% τον Δεκέμβριο 2009). Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας (18,7% τον περασμένο Δεκέμβριο από 14,8% τον Δεκέμβριο 2009) συνεχίζει να είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (11,9% τον Δεκέμβριο 2010 από 6,9% τον Δεκέμβριο 2009).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (23,1% τον Δεκέμβριο 2010 από 15% τον Δεκέμβριο 2009), Δυτικής Μακεδονίας (17,7% από 12%), Κεντρικής Μακεδονίας (16,5% από 11,4%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (15,6% από 12,5%) και Νοτίου Αιγαίου (15,5% τον περασμένο Δεκέμβριο από 13,6% τον Δεκέμβριο 2009). Στην Αττική, όπου διαμένει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο 2010 σε 14% από 9,2% τον Δεκέμβριο 2009.

Λιβυκό Φάλκον 900, με άγνωστους επιβαίνοντες ζήτησε άδεια διέλευσης από το FIR Αθηνών

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhXmfMylLBA3q2GzBKI6F5zqf69Z-EjAX-Aw5WLgWs4uY2TLUP&t=1Αεροσκάφος των λιβυκών αερογραμμών Φάλκον 900 εισήλθε, λίγο πριν τις 11 το πρωί, στο FIR Aθηνών νοτιοδυτικά της Κρήτης, καταθέτοντας σχέδιο πτήσης για Κάιρο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Μία σχεδόν κυκλική πορεία διέγραψε το λιβυκό πολιτικό αεροσκάφος, το οποίο εισήλθε και εξήλθε νόμιμα από το ελληνικό FIR, με προορισμό το Κάϊρο, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει κανονικά σχέδια πτήσης.

Ειδικότερα, στις 11:20 το λιβυκό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από την Τρίπολη, εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, στη θέση Άγκνους. Η θέση αυτή βρίσκεται στη Μεσόγειο, στο σημείο όπου τελειώνει το FIR Αθηνών, και αρχίζει το FIR της Μάλτας. Το αεροσκάφος πέταξε επί 14 λεπτά στον ελληνικό εναέριο χώρο και στις 11:34 βγήκε από τη θέση Σαλούν, που βρίσκεται εκεί, όπου τελειώνει το FIR Αθηνών και αρχίζει το FIR της Αιγύπτου.

Ο πιλότος του αεροσκάφους κατέθεσε κανονικά, ως όφειλε, σχέδιο πτήσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι απογειώθηκε από την Τρίπολη της Λιβύης και είχε προορισμό το Κάϊρο της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιους είχε επιβάτες. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο πιλότος δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει ποιους μεταφέρει, από τη στιγμή που έχει καταθέσει κανονικά σχέδια πτήσης.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η συγκεκριμένη πτήση χαρακτηριζόταν συνήθης, σαν αυτές που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Μείωση 15,8% σημείωσε ο τζίρος των ξενοδοχείων το δ΄ τρίμηνο 2010

http://www.artainfo.gr/artalinks/hotels/1.jpgΜείωση 15,8% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λπ.) το δ΄ τρίμηνο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2009, έναντι μείωσης 18,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα, επίσης, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών το δ΄ τρίμηνο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2010, παρουσίασε μείωση 60,4% έναντι μείωσης 56,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του 2009, καταδεικνύοντας την έντονη εποχικότητα του κλάδου.

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων-Ομάδα βοήθειας "Ανώνυμοι τζογαδόροι"

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSB_oIrLp0uB480QQGaUDhnIYrubMFtTkWRrKQB6NmKFyWc5MkkfQΈντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων στην Ελλάδα που έχει συνταχθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή το προσεχές διάστημα.

Η Ελλάδα έχοντας καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθολική απαγόρευση παιγνίων, πληρώνει πρόστιμο ύψους 31.563 ευρώ ημερησίως, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2002. Παράλληλα, ο παράνομος τζόγος στην χώρα μας φθάνει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να ελέγχεται ή να φορολογείται, γεγονός που καθιστά «αναγκαία την προσαρμογή των κοινοτικών διατάξεων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», όπως υπογραμμίζεται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Το σχέδιο στοχεύει στη διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος, ύψους 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων το έτος 2011, ενώ τα έσοδα για το Δημόσιο, τα δύο με τρία προσεχή έτη, θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, «ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων». Ωστόσο, πολλοί αρμόδιοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του.

«Με πρόσθετο τζόγο δεν καταπολεμάς τον παράνομο τζόγο. Το παράνομο πρέπει να παταχθεί», είναι η βασική θέση της κίνησης πολιτών για τον περιορισμό των τυχερών παιχνιδιών, στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι και τάσσονται κατά της απελευθέρωσης της αγοράς τέτοιων παιχνιδιών στην χώρα μας. «Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη που λέει ότι "αφού υπάρχει παράνομος τζόγος, ας φτιάξουμε και νόμιμο". Υπάρχει παράνομο κύκλωμα και στην εμπορία ανθρώπων, δεν λέει όμως κανείς να φτιάξουμε κι ένα νόμιμο κύκλωμα για να φορολογούνται τα διαφυγόντα κέρδη. Ζητάμε από την κυβέρνηση να πατάξει το παράνομο κύκλωμα των τυχερών παιγνίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Θεοδώρου, ψυχολόγος, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα 4 δισεκατομμύρια, για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, δεν προκύπτουν από πουθενά. Είναι τελείως αυθαίρετο το ποσό, αλλά και πάλι, αυτό δεν λέει κάτι για τον αριθμό των παιχτών στην χώρα μας, αφού το ποσό μπορεί να προκύπτει από "ξέπλυμα μαύρου" χρήματος», αναφέρει και συμπληρώνει: «Όπου εφαρμόστηκε τέτοιο μέτρο, το οικονομικο-κοινωνικό κόστος αυτής της εφαρμογής ήταν στο ύψος των χρημάτων που εισέπραξαν οι κυβερνήσεις, με μικρή διαφορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που εισπράχθηκαν, ξοδεύτηκε για την κάλυψη των επιπτώσεων που προκλήθηκαν, δηλαδή για θεραπείες και επιδόματα εξαρτημένων ατόμων, για επιδόματα και άλλες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνεπειών που είχαν τα “φρουτάκια” στις τοπικές κοινωνίες, όπως ανεργία, κλείσιμο μαγαζιών, εγκληματικότητα, τις οποίες θα πληρώσει η ελληνική πολιτεία».

Ο κ. Θεοδώρου τονίζει ότι «το μέτρο έχει μια τυχαιότητα, γιατί, ενώ υπάρχουν μέθοδοι για να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος της εφαρμογής του, δεν έχει γίνει καμία μελέτη», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο τελικά φαίνεται πως έχει καθαρά και μόνο εισπρακτικά κριτήρια, αφού η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από το μέτρο που εισάγει».

Η κίνηση έχει προτείνει τη σύνταξη μιας μελέτης από έναν φορέα εγνωσμένου κύρους και κοινωνικής αποδοχής έτσι ώστε να μελετηθεί το φαινόμενο και οι επιπτώσεις του και πάνω σ’ αυτή τη μελέτη να γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου, αφού οι έως τώρα εκτιμήσεις που έχουν γίνει «δεν έχουν καμία τεκμηρίωση και είναι τελείως υποθετικές», όπως λένε, ενώ έχει αποστείλει προτάσεις στην κυβέρνηση σε επίπεδο πρόληψης, καθώς και εφαρμογής πολιτικής για τα τον τζόγο στην χώρα.

«Τεχνηέντως η κυβέρνηση αναφέρει ότι πληρώνουμε πρόστιμο για την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Το πρόστιμο το πληρώνουμε για την απαγόρευση που ισχύει από το 2002 στα τεχνικά παιχνίδια, όπως είναι το pac man ή το tetris και η οποία έγινε ακριβώς επειδή είχε δημιουργηθεί τότε, μείζον κοινωνικό πρόβλημα με τα "φρουτάκια". Η πολιτεία, εκείνο τον καιρό, δεν κατάφερε να διαχωρίσει και να ελέγξει ποιά ήταν τα τυχερά και ποιά ήταν τα τεχνικά, αφού με το πάτημα ενός κουμπιού τα τεχνικά μετατρέπονταν σε τυχερά και για αυτό τον λόγο τα απαγόρευσε όλα και γι’ αυτό πληρώνουμε το πρόστιμο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κοντώσης, πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Αττικής και Πειραιά.

«Ρόλος της πολιτείας θα έπρεπε να είναι ο περιορισμός των τυχερών παιχνιδιών και όχι η εξάπλωσή τους», αναφέρει και συμπληρώνει: «Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν θα πατάξει τον παράνομο στοιχηματισμό, αλλά αντιθέτως θα τον εκτινάξει στα ύψη με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και την ελληνική οικογένεια. Η κυβέρνηση μπορεί, αν θέλει, να βρει τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ζητά η τρόικα, από την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού και όχι από την εξάπλωσή του. Σε περίοδο κρίσης τα 4 δισεκατομμύρια που διακινούνται παράνομα, είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας».

Ο κ. Κοντώσης είπε ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες πρακτορείων θα μπορούν να τοποθετήσουν παιχνιδομηχανές, καθώς ο ΟΠΑΠ θα πάρει άδεια για τέτοιου είδους τυχερά παιχνίδια. «Εμείς, αυτό που ζητάμε είναι να μην μπουν καθόλου τέτοιου είδους μηχανήματα. Αυτός δεν είναι αγώνας για τα πρακτορεία μας, αλλά αγώνας για την κοινωνία μας. Ως Έλληνες πολίτες απαιτούμε την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού», τόνισε.

Από την πλευρά της εκκλησίας, στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η κίνηση των πολιτών συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο πατέρας Παναγιώτης Βαρβουνιώτης, ιερέας του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, την ανεργία και τις δυσκολίες της κάθε οικογένειας, είναι πολύ εύκολο ο νέος ή ο άνεργος να θεωρήσει ότι μπορεί να βγάλει τα έξοδα της ημέρας του ποντάροντας σε μια μηχανή με "φρουτάκια", την οποία θα μπορεί να βρει οπουδήποτε. Περισσότερο οι άνθρωποι με οικονομικές δυσκολίες θα αναζητήσουν ελπίδα και λύση στα προβλήματά τους σ’ αυτά τα μηχανήματα και το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα».

Τάχθηκε υπέρ της άποψης να μπουν τα "φρουτάκια" στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, λέγοντας ότι «έτσι ώστε να υπάρχει κάποιος έλεγχος, άρα και ελαχιστοποίηση της κοινωνικής βλάβης, για να μην βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο, όπως έγινε και στο παρελθόν».

Το 15,1% των μαθητών 14-16 χρονών στην χώρα μας, παίζουν τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού για το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

«Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά απ’ αυτό της Κύπρου», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Κορμάς, ένας εκ των ερευνητών, γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής. «Η κύρια πηγή εισόδου των παιδιών είναι η εφαρμογή πόκερ στο facebook. Ξεκινώντας από εκεί, παίζουν σχεδόν τα πάντα», είπε και επισήμανε ότι στα παιδιά που τζογάρουν, υπήρξε επίπτωση στην ψυχοκοινωνική τους υγεία και αντιμετωπίζουν συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφοράς εξάρτησης ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στα παιδιά που ήταν απλοί χρήστες του διαδικτύου. «Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουν μία επιθετική συμπεριφορά στο διαδίκτυο, δηλαδή πολλά από αυτά θα μπουν και στα πορνογραφικά site, θα αναπτύξουν παραβατικές συμπεριφορές, θα εμπλακούν σε θέματα παρενόχλησης, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου γονείς έχουν αναφέρει ότι έχουν βρει χρεωμένες τις πιστωτικές τους κάρτες από διαδικτυακά καζίνο». Ανέφερε δε ως βασικές αιτίες του προβλήματος το κακό παράδειγμα των γονιών, οι οποίοι επίσης τζογάρουν και την επιρροή από παρέες.

Στην Κύπρο, σε αντίστοιχη έρευνα της Μ.Ε.Υ. το ποσοστό των μαθητών που τζογάρουν είναι 34,9%. «Ένας από τους λόγους που έχουν παρατηρηθεί τόσο υψηλά ποσοστά μεταξύ ανηλίκων, είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο είναι ελεύθερος ο τζόγος. Γι’ αυτό το λόγο η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους, ειδικά από τους ανήλικους». Ο κ. Κορμάς εξέφρασε την ανησυχία του για την εφαρμογή των περιορισμών που θα προβλέπονται από το νομοσχέδιο: «Φοβόμαστε για μία αντίστοιχη έκρηξη των ποσοστών και στην χώρα μας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα στην περίπτωση που απελευθερωθεί ο τζόγος και στην Ελλάδα».

Οι βασικές τοποθετήσεις του Ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου για το επίμαχο νομοσχέδιο ήταν η απαγόρευση της πρόσβασης των παιδιών σε χώρους όπου παίζονται διαδικτυακά παιχνίδια και ο σημαντικός περιορισμός της διαφήμισης τέτοιου είδους παιχνιδιών.

Στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας παρακολουθούνται 82 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης του διαδικτύου και έχουν γίνει το τελευταίο εννεάμηνο περισσότερες από 300 κλήσεις στην Γραμμή Βοηθείας Υποστηρίζω 80011 80015.

«Ανώνυμοι τζογαδόροι»

Σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα με τον τζόγο προσφέρει το πρόγραμμα αλληλοβοήθειας «Ανώνυμοι Τζογαδόροι», το οποίο λειτουργεί τα τελευταία 3 χρόνια και στην χώρα μας και έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να ξεπεράσουν το πρόβλημα του εθισμού στον τζόγο.

Ο Βασίλης είναι 40 χρόνων, ομογενής από την Αυστραλία και δεν έχει παίξει τυχερά παιχνίδια εδώ και 5 χρόνια. «Είχα πουλήσει όλη μου την περιουσία σε τοκογλύφους κι είχα διαλύσει την οικογένειά μου. Έμπαινα σε καζίνο, σε λέσχες, σε μπαρ με “φρουτάκια” κι αν δεν ξόδευα όλα μου τα λεφτά κι όσα μπορούσα να δανειστώ επί τόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν έβγαινα», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Παραδέχεται ότι είχε κερδίσει τεράστια ποσά σε διάφορες φάσεις, αλλά ποτέ δεν τα κράτησε, καθώς συνέχιζε να παίζει μέχρι να τα χάσει όλα κι ακόμα περισσότερα.

«Είχα μείνει μόνος μου και το μόνο που ήθελα ήταν να παίζω. Όλη μου η περιουσία είχε χαθεί, η ζωή μου είχε καταστραφεί και έβλαπτα συνεχώς συγγενείς και φίλους, λέγοντας ψέματα για να δανειστώ λεφτά για να συνεχίσω να παίζω. Η γυναίκα μου πήρε την κόρη μας, έφυγε από το σπίτι και με χώρισε, γιατί δεν άντεχε άλλο», λέει ο Βασίλης και προσθέτει «Μπήκα στα δωμάτια των Ανώνυμων Τζογαδόρων στην Αυστραλία κι από τότε έχω βρει έναν καινούριο τρόπο ζωής. Έχω να παίξω τζόγο 5 χρόνια και με τη βοήθεια των Ανώνυμων Τζογαδόρων έχω αναθερμάνει τη σχέση μου με συγγενείς, με φίλους, την πρώην γυναίκα μου. Κάνω μια τίμια δουλειά και προσπαθώ να ξεχρεώσω. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι μπορώ να βλέπω την κόρη μου, χωρίς ενοχές, και ντροπή, αλλά όπως όλοι οι πατεράδες βλέπουν τα παιδιά τους, με χαρά και καμάρι, κάτι που νόμιζα ότι το είχα χάσει και ποτέ δεν θα το κατάφερνα».

Οι Ανώνυμοι Τζογαδόροι βρίσκονται στην οδό Αγίου Δημητρίου 40 και Καράμπαμπα 57 στον Άγιο Δημήτριο, απέναντι από το δημαρχείο, η είσοδος είναι από την οδό Καράμπαμπα, στον δεύτερο όροφο.

Ομάδες γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 20.00-21.30 και Κυριακή πρωί 11-12.30 (κουδούνι «Νηφάλιοι»).

Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15

Βρέθηκαν τρεις νεκροί στο Θησείο-Μάλλον πρόκειται για άστεγους

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Αθηναίων βρήκαν νωρίς σήμερα το πρωί τρεις νεκρούς στο άλσος του Θησείου. Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών μένουν να διασαφηνιστούν από τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι σοροί.

Νεότερη ενημέρωση: Τελικά όπως ενημέρωσε αργά το απόγευμα ο Δήμος Αθηναίων ένας ήταν ο νεκρός και οι υπόλοιποι ήταν απλώς σε άσχημα κατάσταση... άλλο ένα δείγμα του αλλαλούμ

"Οι Έλληνες του Λιμβούργου": Μαρτυρίες για την "οδύσσεια" της μετανάστευσης

http://erfgoedcelmijnerfgoed.be/images/photolib/326_me.jpg«Στο σαρμπονάζ (ανθρακωρυχείο), όταν ήσουν μόνος σου στη γαλαρία, η μόνη χαρά ήταν που έβλεπες ποντίκια ζωντανά! Γιατί, όταν ήσουν μόνος σου, στο βάθος, ζωή δεν υπήρχε. Ήταν μόνο πέτρα και σίδερα ... κι έβλεπες το ποντίκι και χαιρόσουν! Κανένας ανθρακωρύχος δεν σκότωσε ποντίκι, καμία φορά. Τα ταΐζαμε, μας περιμένανε, μας τρώγανε το ψωμί από εκεί που το κρεμάγαμε ... Είχαμε παρέα!».

Η συγκλονιστική αυτή μαρτυρία του Κρητικού Μανώλη Καφφάτου, που εργάστηκε από τα δεκαοκτώ του χρόνια σε ανθρακωρυχεία του Βελγίου, είναι μια από τις πολλές, συγκινητικές ιστορίες, που δημοσιεύονται στο βιβλίο-λεύκωμα της Μαρίας Δερμιτζάκη, με τίτλο "Οι Έλληνες στο Λιμβούργο μέσα από την οπτική και τις αφηγήσεις των Ελλήνων Μεταναστών".

Μέσα από τις επιλεγμένες αφηγήσεις τριάντα ανδρών και γυναικών, στις περίπου τριακόσιες σελίδες του βιβλίου, πλαισιωμένες από ασπρόμαυρές και έγχρωμες φωτογραφίες, ζωντανεύουν τα 50 χρόνια μεταναστευτικής πορείας και προσαρμογής της ελληνικής κοινότητας στο Λιμβούργο.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη φλαμανδική γλώσσα και έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από τους Βέλγους. Η δε έρευνα διήρκησε τρία χρόνια και επικεντρώθηκε στις τρεις γενιές Ελλήνων της βελγικής επαρχίας, όπου ζουν περίπου 4.000 Έλληνες. Το προϊόν της έρευνας αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως υλικό για ένα ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα.

«Ήταν μια δυνατή εμπειρία. Ήρθαν στιγμές που δάκρυσα, με τις περιγραφές τους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις Βρυξέλλες, η 36χρονη Μαρία Δερμιτζάκη και σημειώνει: «Αυτό που διαχέεται έντονα στο βιβλίο και στο ντοκιμαντέρ είναι η αμεσότητα αυτών των ανθρώπων. Είναι σημαντικό να δεις το πόσο υπερήφανοι αισθάνονται για το ότι τα κατάφεραν, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν».

Το βιβλίο προλογίζουν η Δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης, Αμαλία Αλεξίου, και ο Βέλγος Ιστορικός Δρ Rob Belemans, οι οποίοι θα είναι και οι κύριοι ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου, στις 18 Μαρτίου, στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης του Γενκ (Genk), στο Λιμβούργο. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο οργανισμός "Erfgoedcel Mijn-Erfgoed", το Cultuurcentrum και η πολιτιστική εταιρία Tirasila.

Το βιβλίο, πάντως, δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον, γεγονός για το οποίο η Μαρία Δερμιτζάκη δεν κρύβει την πικρία της.

«Για τους Βέλγους, η ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στη χώρα τους, είναι κομμάτι και της δικής τους ιστορίας. Η έρευνά μου έχει ως στόχο τις επόμενες γενιές Ελλήνων, αλλά και τους Βέλγους, ώστε να γνωρίσουν, να νιώσουν καλύτερα τους Έλληνες γείτονές τους. Γιατί, μόνο γνωρίζοντας τον άλλο, τον διαφορετικό, μπορούμε να τον κατανοήσουμε και να συμβιώσουμε μαζί του αρμονικά. Η ακμάζουσα κοινότητα των Ελλήνων, αν και αρκετά καλά ενσωματωμένη στη βελγική κοινωνία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, κατά τρόπο ώστε για ένα μεγάλο ποσοστό Βέλγων, η φολκλορική εκδοχή της "Ελλάδας του Ζορμπά" να είναι πιο οικεία απ' ό,τι η αυθεντική πολιτισμική φυσιογνωμία των εγκατεστημένων στο Βέλγιο ελληνικής καταγωγής συμπολιτών τους», επισημαίνει η Μαρία Δερμιτζάκη.

Μετά το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, πολλοί από τους Έλληνες μετανάστες, που εν τω μεταξύ ενσωματώθηκαν πλήρως, έχοντας συνήθως παιδιά και εγγόνια, μετακινήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Τρεις γενιές, η κάθε μια με τη δική της, πολύ ξεχωριστή ιστορία, και με το δικό της τρόπο, αντιμετωπίζουν τη διαφορά ανάμεσα στην ελληνική καταγωγή και την επίκτητη βελγική ταυτότητα», σημειώνει η κα Δερμιτζάκη.

«Μια κατάσταση, που διαμορφώθηκε στο βάθος του χρόνου και βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, εντελώς χαρακτηριστική της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία συντελεί στο μετασχηματισμό των ταυτοτήτων», προσθέτει.

Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τον επιχορηγούμενο από τη φλαμανδική κυβέρνηση οργανισμό "Erfgoedcel Limburg" και την πόλη του Γενκ, με την υποστήριξη των Ελληνικών Κοινοτήτων της επαρχίας του Λιμβούργου, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, το Φλαμανδικό Ινστιτούτο για την Προφορική Ιστορία "Faro", το Μουσείο των Ανθρακωρυχείων στην περιοχή του Beringen "Mijnmuseum' of Beringen" και το "Museum van de Mijnwerkers Woning" (Μουσείο του Σπιτιού του Ανθρακωρύχου) στο Eisden του Λιμβούργου.

http://diaspora-grecque.com/modules/addresses/images/shots/150411.jpgΧαρακτηριστικές μαρτυρίες

Οι Έλληνες του Λιβούργου μιλούν, μέσα από την καρδιά τους, για τις ελληνικές ρίζες τους, τις συνθήκες της μετανάστευσής τους, τις συνήθως εντυπωσιακές ταξιδιωτικές τους περιπέτειες, την άφιξη τους στο κρύο Βέλγιο, τη διαμονή τους στα καταλύματα, τα όνειρα και τις επιθυμίες τους και για την εργασία τους στην παραγωγή, σε σχέση με άλλες εθνότητες -Ιταλούς, Πολωνούς, Ισπανούς, Τούρκους, Μαροκινούς, Βέλγους.

Μιλούν ακόμη για τη σημερινή τους θέση στη βελγική κοινωνία, τις αναμνήσεις από την πατρίδα που άφησαν, αλλά και τις απόψεις τους για τη σύγχρονη Ελλάδα, την προσέγγιση της ελληνοβελγικής ταυτότητας, τις προσδοκίες τους για το μέλλον και την ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα. Η πρόσμιξη ελληνικών, φλαμανδικών και ιδιαίτερων διαλεκτικών στοιχείων από την ντοπιολαλιά των μεταναστών, όπως λέει η κα Δερμιτζάκη, αναδεικνύει την πολυπλοκότητα, την ποικιλία και την "πολυχρωμία" της κοινωνίας των Ελλήνων μεταναστών στο Βέλγιο.

«Ο κάθε γονιός ήθελε το παιδί του να αποφύγει το ορυχείο, να μην κατεβεί στα 1000 μέτρα κάτω από τη γη να δουλέψει. Διότι ήταν ένας πόλεμος, από τη στιγμή που μπαίναμε στο ασανσέρ, στην κάσα όπως τη λέγαμε, για να κατεβούμε και μετά να βγούμε απάνω», λέει χαρακτηριστικά ο Σίμος Καραγάννης.

«Όταν βγαίναμε, ήμασταν ευχαριστημένοι, που γλιτώσαμε το τομάρι μας και βγήκαμε ζωντανοί! Γιατί από τη στιγμή που μπαίναμε μέσα στην κάσα για να κατεβούμε να πάμε για δουλειά, όποιος πει ότι θυμόταν μάνα, πατέρα, παιδιά, γυναίκα, το λέει ψέματα! Πηγαίναμε σ' έναν πόλεμο! Είναι η πιο ανθυγιεινή και η χειρότερη δουλειά που υπήρξε στη ζωή! Είκοσι έξι χρόνια έκανα εκεί μέσα», θυμάται.

Η Ρήνα Δέλιου βρέθηκε στο Βέλγιο το 1962, σε ηλικία 16 ετών. Πήγε στο Γενκ σε μια θεία της, υποτίθεται για να προσέχει τα μωρά της, μέχρι να βρει δουλειά. «Ό,τι μπορέσαμε κάναμε! Μεγαλώσαμε εμείς, μεγαλώσαμε και τα παιδιά μας. Φυσικά, η ζωή μας ήταν δύσκολη στην αρχή. Δεν ξέραμε τη γλώσσα και τους νόμους, δεν ξέραμε τίποτα εδώ! Είχαμε κάποιους διερμηνείς, που όπως ήθελαν τα έλεγαν και ό,τι ήθελαν μας έλεγαν! Πιστεύαμε ό,τι μας έλεγαν αυτοί, που δήθεν ήξεραν κάτι παραπάνω από μας. Οι διερμηνείς ήταν Έλληνες, αλλά τι ήξεραν κι αυτοί; Ήξεραν μόνο μερικά γερμανικά από τον πόλεμο ...», λέει η κα Δέλιου.

Η ίδια αναφέρεται στη "μαύρη επταετία" στην Ελλάδα, που μοιραία επηρέασε και τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο. «Με τη χούντα δεν ήταν ωραία τα πράγματα. Γιατί, η δικτατορία άλλους μας είχε ενώσει πολύ, ενώ άλλους μας είχε χωρίσει στα άκρα! Τόσο, που δεν θέλαμε να πούμε ούτε καλημέρα ο ένας στον άλλον! Έμειναν, όμως, αυτά...», θυμάται η Ρήνα Δέλιου.

Και συνεχίζει: «Σ' εμένα, κατά τη δικτατορία ήρθαν να ελέγξουν μέσα στο σπίτι μου ότι δήθεν, ως κομμουνιστές, είχαμε όπλα και θέλαμε να επιτεθούμε στο "Ελληνικό Σπίτι", στο Winterslag, την επέτειο της 21ης Απριλίου! Μα, εμείς δεν είχαμε ιδέα. Έψαξαν, αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Φυσικά, δεν ήταν το μοναδικό σπίτι που έψαξαν, αλλά και του πατέρα μου, του θείου μου! Έψαξαν πάρα πολλούς Έλληνες που ήταν αριστεροί!».

Σε άλλο σημείο της αφήγησής της σημειώνει: «Εκείνη την εποχή είχαμε πρόβλημα με τα προξενεία και τις ελληνικές πρεσβείες. Γιατί, όταν θέλαμε να πάμε να πάρουμε κάποιο έγγραφο από ένα προξενείο, μας έλεγαν: Εσείς φύγετε! Είστε Βούλγαροι!».

Οι στιγμές του αποχωρισμού μένουν ανεξίτηλες, όσα χρόνια κι ν περάσουν. Και η φωνή του Καζαντζίδη, βάλσαμο στις καρδιές των μεταναστών...

http://www.oekb.be/files/img/297.png«Ο μπαμπάς μου είδε ότι δεν καλυτέρευε η ζωή κι έτσι έφυγε, το 1957, για το Βέλγιο. Τα χρόνια εκείνα, όταν φεύγανε για τα ξένα, ακολουθώντας με τη λύρα και με τραγούδια, τους πηγαίναμε με τα πόδια από το χωριό μέχρι το Κιλκίς, όπου θα παίρνανε το λεωφορείο για την Αθήνα για να πάρουνε το καράβι από τον Πειραιά. Κλαίγοντας πηγαίναμε! Κι ο μπαμπάς μου έτσι έφυγε, σαν τώρα το θυμάμαι ...», αναφέρει η Ειρήνη Κοκκινίδου, ο πατέρας της οποίας δούλεψε τελικά στο ανθρακωρυχείο του Ζβάρτμπεργκ. Σ' έναν χρόνο έκανε πρόσκληση στην οικογένειά του.

«Όταν φτάσαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λιέγης -αφηγείται η κα Κοκκινίδου- μύριζε μια παράξενη μυρωδιά... Παράξενη, αλλά εμένα μ' άρεσε! Μας εξήγησαν ότι ήταν η μυρωδιά από το κάρβουνο. Ήρθαμε στο Λιμβούργο, αλλά δεν είχαμε σπίτι κι έτσι μείναμε στη αρχή σ' ένα φιλικό σπίτι. Μετά, μείναμε στις παράγκες στο Τριούβε, πήραμε και μερικά έπιπλα της κακιάς ώρας... Καλή ήταν η παράγκα, δεν ήταν χειρότερα απ' όταν ήμασταν στην Ελλάδα. Θυμάμαι που στην αρχή, δεν χορταίναμε να τρώμε λευκό ψωμί με μαργαρίνη!».

Η νοσταλγία για την Ελλάδα ήταν έντονη, όπως και η ανάγκη για διασκέδαση. «Πολύ κλαίγαμε εκείνα τα χρόνια, πάρα πολύ! Ο μπαμπάς μου όλη μέρα έβαζε τα τραγούδια του Καζαντζίδη στο πικ-απ, τα άκουγε και έκλαιγε κι εκείνος. Λέγαμε, θα καθίσουμε ένα χρόνο και θα φύγουμε πίσω στην Ελλάδα... Τότε, δεν ήταν όπως σήμερα. Μαζευόμασταν στα σπίτια και κάναμε το τραπέζι στους Έλληνες εργένηδες, που μένανε στις καντίνες, για να μην νιώθουν μοναξιά. Τους πλέναμε και τα ρούχα. Ε, μετά, με τα χρόνια συνηθίσαμε. Αλλά ακόμα, όλοι στην οικογένεια ακούμε τα τραγούδια του Καζαντζίδη, τραγούδια για την ξενιτιά! Ακόμα νοσταλγώ εγώ, φυσικά, μα δεν μπορώ να φύγω πίσω, τα παιδιά μας παντρευτήκανε εδώ. Αλλιώς, θα έφευγα!», λέει η κα Δέλιου.

Μέσα από τις αφηγήσεις των δεύτερης γενιάς Ελλήνων διαφαίνεται και η αναγνώριση για τις θυσίες των γονιών τους. «Όταν ήμουν μικρό παιδί, ήξερα ότι ο πατέρας μου είναι στο βάθος και δουλεύει. Εμείς, τα παιδιά, όμως είχαμε ευκαιρίες, που ο πατέρας μου δεν τις είχε. Ο πατέρας μού είπε: "Εμείς σου δίνουμε τις ευκαιρίες, εσύ φρόντισε να πηγαίνεις καλά στο σχολείο και κάνε ό,τι μπορείς στο ποδόσφαιρο, γιατί δεν θέλω τα παιδιά μου να πάνε στο ανθρακωρυχείο. Εγώ πηγαίνω εκεί πέρα, και ξέρω τι είναι". Εμείς, τα παιδιά, αυτό δεν το ξεχάσαμε», εξιστορεί ο Εμμανουήλ Καραγιάννης.

Ο ίδιος γεννήθηκε το 1966, στο Βέλγιο. Εκεί πήγε σχολείο και υπηρέτησε στο στρατό. Ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του στο Eisden, το 1976. Για πολλά χρόνια έπαιξε στην KSV Waregem και στην πρώτη κατηγορία του βελγικού πρωταθλήματος, για να ακολουθήσουν πολλές ομάδες, όπως η RSC Anderlecht και η Germinal Beerschot. Το 2004, αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, αφού είχε παίξει για πολλά χρόνια και στην Εθνική Ομάδα του Βελγίου.

«Είμαι Βέλγος, αλλά το αίμα μου είναι ελληνικό!», δηλώνει κατηγορηματικά ο Εμμανουήλ Καραγιάννης.

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/23311_127661497271346_6470_n.jpgΠεριοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ

Το εκπληκτικό φωτογραφικό υλικό, που συγκεντρώθηκε κατά την έρευνα, συνέθεσε και μια μοναδική έκθεση, με τίτλο "Οδύσσεια προς την ευτυχία. Έλληνες μετανάστες στο Λιμβούργο", η οποία παρουσιάστηκε, με πολύ μεγάλη επιτυχία, σε τρεις πόλεις του Βελγίου, με την υποστήριξη των Ελληνικών Κοινοτήτων του Λιμβούργου και τον οργανισμό "Erfgoedcel Limburg".

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε στην Ελληνική Κοινότητα του Γενκ, καθώς και στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Μασμέχελεν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Kleurijk Maasmechelen", το Μάιο του 2008, και στο Φεστιβάλ "Le Grand Bazar", στο πολιτιστικό κέντρο του Χαουτάλεν, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Ειδικότερα, την έκθεση στο δημαρχείο του Γένκ, από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 11 Απριλίου του 2010, επισκέφθηκαν πάνω από 5.000 άτομα, ελληνικής και μη καταγωγής.

http://media.uitdatabank.be/20101209/f61a6014-c329-4ccb-8cc3-cd420c554b2c.jpg?maxwidth=240Τις ημέρες αυτές, η έκθεση παρουσιάζεται στο "Amsab-museum" του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ιστορίας (AMSAB) της Γάνδης (www.amsab.be). Η προσέλευση του κοινού, από τις 14 Ιανουαρίου είναι αξιοσημείωτη και αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι τις 15 Απριλίου, όταν θα κλείσει τις πύλες της.

Όλες οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις των Ελλήνων του Λιμβούργου, αξιοποιήθηκαν. Μαζί με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε η Μαρία Δερμιτζάκη, αποτέλεσαν ένα πρώτης τάξεως υλικό για ένα ντοκιμαντέρ, διάρκειας 80 λεπτών, στα φλαμανδικά, με ελληνικούς υπότιτλους, που ήδη έχει παρουσιαστεί στις εκθέσεις, που προηγήθηκαν, ενώ δεν αποκλείεται να αγοραστεί από το AMSAB. Σημαντική ήταν η βοήθεια του Βέλγου συζύγου της, σκηνοθέτη, Vital Schraenen, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια και το μοντάζ του ντοκιμαντέρ.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνισμό του Βελγίου, που όλο αυτό το υλικό δεν θα χαθεί, καθώς το Ινστιτούτο αυτό καταγράφει, αρχειοθετεί και διατηρεί ντοκουμέντα και αρχεία», επισημαίνει η κα Δερμιτζάκη, η οποία δεν μας κρύβει ότι σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνά της και σε άλλες πόλεις και περιοχές του Βελγίου, ώστε να προβεί σε μια εις βάθος καταγραφή των βιωμάτων των Ελλήνων μεταναστών και των απογόνων τους.

Και στην Κρήτη κακοκαιρία

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Ανατολική Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, το χαλάζι ακόμη και μέσα στο Ηράκλειο, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Προβλήματα καταγράφονται τόσο στην κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και στην ηλεκτροδότηση με παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.

Η χιονόπτωση στο Οροπέδιο Λασιθίου συνεχίζεται και τα μηχανήματα του Δήμου είναι σε διαρκή κίνηση προκειμένου να κρατηθεί ανοικτό το οδικό δίκτυο. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στις 11 χθες το βράδυ, έχοντας προηγουμένως αφήσει για άλλη μια φορά την περιοχή για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα.

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου ανακοινώθηκε ότι, λόγω χιονόπτωσης, η συγκοινωνία από Άγιο Νικόλαο και από Ηράκλειο προς Οροπέδιο Λασιθίου έχει διακοπεί, ενώ εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Οροπεδίου Λασιθίου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης η συγκοινωνία έχει διακοπεί από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κριτσάς και Κρούστα προς Οροπέδιο Καθαρού. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, των Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου και Αγίου Νικολάου επιχειρούν για τον εκχιονισμό του οδικού δικτύου και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Επίσης προβλήματα στην κυκλοφορία καταγράφονται στους δρόμους που οδηγούν προς Αγία Βάρβαρα, Βιάννο Ανώγεια και άλλες ορεινές περιοχές λόγω των χιονοπτώσεων

Ήδη μηχανήματα των Δήμων βρίσκονται στους δρόμους με σκοπό την διατήρηση της προσβασιμότητας στο επαρχιακό αλλά και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή για όσους θελήσουν να μετακινηθούν προς την αυτές αφού η έντονη χιονόπτωση δημιουργεί συνεχόμενα προβλήματα

Με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων μεγάλος μέρος των σχολείων του Νομού Ηρακλείου δεν λειτουργεί σήμερα

Παράλληλα, εκτεταμένες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες και τα κηπευτικά.

Η κακοκαιρία προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ με παρατεταμένες διακοπές ενώ συνεργεία της επιχείρησης συνεχίζουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση των βλαβών.

Τέλος κανονικά εκτελούνται, από το πρωί μετά την άρση του απαγορευτικού τα δρομολόγια των πλοίων από Ηράκλειο προς Πειραιά.

Καρασμάνης:Το ΠΑΣΟΚ παραμένει θεατής των οξυμένων προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής

http://www.report24.gr/wp-content/uploads/karasmanis.jpg«Η Κυβέρνηση, αντί να φροντίσει να οχυρώσει την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές που επέρχονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια, αδιαφορώντας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι.

Παραμένοντας απλός θεατής των εξελίξεων, επί 16 μήνες η κυβέρνηση :

* Δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για να αντιμετωπίσει τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος και κρέατος.
* Δεν έχει κατορθώσει να βάλει κάποιους κανόνες στην αγορά ζωοκομικών προϊόντων, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να περιορίσει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
* Δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων από τα δυσβάστακτα χρέη, που κυριολεκτικά τους πνίγουν, μολονότι δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα προέβαινε σε ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών.
* Δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας, ούτε και έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των κέντρων βελτίωσης, για τη διατήρηση των ελληνικών φυλών.
* Δεν προωθεί την αναβάθμιση, αλλά αντιθέτως υποβαθμίζει τα περιφερειακά ερευνητικά ινστιτούτα κτηνοτροφίας , τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στην εφαρμοσμένη κτηνοτροφική έρευνα (γενετική βελτίωση, αναπαραγωγή ζώων κ.α), με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ινστιτούτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα οποία ως γνωστό στερούνται βασικών υποδομών(εκτάσεις βοσκοτόπων, κτηνοτροφικών μονάδων κ.τ.λ.) και δεν μπορούν να υλοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο μέσω ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας.

Γενικότερα δεν έχει παρουσιάσει κανένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα σήμερα ο κτηνοτροφικός κλάδος να έχει περιέλθει σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης από τη συνεχή άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, ΦΠΑ, εφόδια, κτηνιατρικά φάρμακα), τη στιγμή που οι τιμές παραγωγού σε κρέας και γάλα συνεχώς μειώνονται.

Με την τακτική αυτή της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν επιλύονται τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αλλά παράλληλα απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου και υποθηκεύεται το μέλλον ενός από τους σημαντικότερους πυλώνες της αγροτικής μας οικονομίας.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις και να αναλάβει δραστηριότητες για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας»

Συνεχίζουν να μην έχουν ρεύμα ολόκληρα νησιά... και κανένας από τη ΝΔ δεν αντιδρά!!!

http://sokakia.files.wordpress.com/2010/08/deh.jpgΕκ περιτροπής διακοπές σε Σποράδες, Άνδρο, Τήνο

(Θυμίζουμε ότι όπως γράψαμε και χθες σε αντίστοιχη περίπτωση το 2006 η Διαμαντοπούλου είχε πάει πρωί πρωί στη ΔΕΗ και έκανε ντόρο κατηγορώντας την κυβέρνηση Καραμανλή...
αντίθετα τώρα που μερικά νησιά δεν έχουν ρεύμα, οι βουλευτές της ΝΔ είναι ξαπλωμένοι και κουκουλωμένοι με παπλώματα γιατί κάνει κρύο...)

Σχέδια εκ περιτροπής ηλεκτροδότησης των καταναλωτών σε Άνδρο, Τήνο και Σποράδες εφαρμόζει, από το πρωί, η ΔΕΗ έως ότου αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες και η τροφοδοσία των νησιών με ρεύμα.

Στις Σποράδες ,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιχείρησης, με τις λύσεις έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζονται και με χειρισμούς προγραμματισμένων περικοπών στο δίκτυο μέσης τάσης, καλύπτεται το 70 % των τοπικών αναγκών. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ ελπίζουν ότι μέχρι αύριο το βράδυ (νωρίτερα δηλαδή από την Παρασκευή που ήταν η αρχική εκτίμηση) θα έχει αποκατασταθεί ο πυλώνας του δικτύου υψηλής τάσης στο Πήλιο, που κατέρρευσε λόγω της κακοκαιρίας, οπότε η ηλεκτροδότηση σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο θα επανέλθει στο 100 %.

Στην Άνδρο και την Τήνο οι ανάγκες καλύπτονται από τους τοπικούς σταθμούς παραγωγής, επίσης με προγραμματισμένες διακοπές διάρκειας δύο ωρών. Τα δυο νησιά αποκόπηκαν από το ηπειρωτικό δίκτυο, λόγω βλαβών στο δίκτυο της Ν. Εύβοιας, στην Κάρυστο. Η ΔΕΗ περιμένει το «πράσινο φως» για να μεταφέρει με πλοίο έξι γεννήτριες ισχύος 5,5 μεγαβάτ στην Άνδρο, με τις οποίες θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκών έως ότου αποκατασταθεί η διασύνδεση με την Εύβοια.

Στην Αττική σύμφωνα πάντα με τις αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ τα προβλήματα είναι περιορισμένα, σε τοπικό επίπεδο και η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως μέσα στην ημέρα.

Κ.Β.

Η ΕΚΤ είναι κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας δηλώνει το μέλος του Δ.Σ. της Έβαλντ Νοβότνι

http://www.dw-world.de/image/0,,5405492_1,00.jpgΟ επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας κ. Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και ότι είναι εύλογο να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες της Ευρωζώνης που εργάζονται για να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας".

Ερωτηθείς, αν θα ήταν λογικό η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ο Αυστριακός τραπεζίτης είπε ότι "αυτό δεν είναι η άποψη της ΕΚΤ".

Στην ερώτηση, αν θα πρέπει να δοθεί πρόσθετη βοήθεια για τις χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που ήδη έλαβαν εξωτερική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους τους, ο κ. Νοβότνι είπε: "Αν υπάρχει η αίσθηση ότι αυτές οι χώρες πραγματικά προσπαθούν, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται, ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα επανέλθουν στην επιφάνεια σε δύο χρόνια, τότε είναι εύλογο να πει κανείς να υπάρξει βελτίωση (σ.σ.: όσον αφορά στη βοήθεια). Αν δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει οτιδήποτε".

Θεσσαλονίκη:Καταλήψεις στις πρυτανείες των δύο πανεπιστημίων της πόλης. Συλλαλητήριο σπουδαστών ΤΕΙ

Κατάληψη πραγματοποιούν από το πρωί στις πρυτανείες των δύο πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, φοιτητές - μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οι καταλήψεις ξεκίνησαν στις 8 το πρωί στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Μακεδονίας, και θα λήξουν το μεσημέρι. Ταυτόχρονα, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι από το άγαλμα Βενιζέλου προς τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το νέο νόμο-πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στις 17 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Κύπρος: Πωλήσεις τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας από τ/κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου

Οι πωλήσεις τουρκοκυπριακής γης που έγιναν από το 1994 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δήλωσε μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικίωτης.

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε από τις επενδύσεις της Cyta ( Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου), από το ταμείο συντάξεως των υπαλλήλων σε τουρκοκυπριακή γη στη Δρομολαξία, ο αρμόδιος υπουργός παρέθεσε σημαντικά στοιχεία για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, από το 1994 μέχρι το τέλος του 2003, έγιναν 139 πωλήσεις συνολικής έκτασης 1.265.755 τετραγωνικών μέτρων, ενώ από την 1 Ιανουαρίου του 2004 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2007, έγιναν 146 πωλήσεις συνολικής έκτασης 1.337.902 τετ. μέτρων.

Εξάλλου είπε ότι από 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι σήμερα, έγιναν μόνο 61 πωλήσεις που αφορούν έκταση 370.631 τετ. μέτρα.

Υπέδειξε παράλληλα ότι "οι πωλήσεις που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια πάντοτε αφορούσαν κατά ένα μεγάλο μέρος γης που αγόρασε το κράτος και στην οποία ανεγέρθησαν προσφυγικοί οικισμοί", προσθέτοντας ότι "αγοράσαμε περίπου 500 οικόπεδα, που ενδεχομένως να είναι η μισή έκταση αυτή που εγκρίθηκε για να πωληθεί τα τελευταία τρία χρόνια".

Την ίδια ώρα σημείωσε, πως το 2004 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το "πράσινο φω"ς να επιτρέψει σε τουρκοκύπριους που διέμεναν στο εξωτερικό να εγκαθίστανται στις ελεύθερες περιοχές για να πωλούν τις περιουσίες τους.

Μάλιστα το 2006 αποφασίστηκε πως οποιαδήποτε περιουσία, η αξία της οποίας ξεπερνούσε τις 34 χιλιάδες ευρώ, θα έπρεπε να λαμβάνει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι του κηδεμόνα τ/κ περιούσιων.

Επίσης αναφέρθηκε και στην έγκριση νέας νομοθεσίας προ μηνών, η οποία ισχυροποιεί περισσότερο τον κηδεμόνα σε σχέση με προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στην υπόθεση του ταμείου συντάξεως της Cyta, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στα μέλη της Επιτροπής στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι "πέραν πάσης αμφιβολίας εγκρίθηκε μια αγοραπωλησία, που μέρος της είναι προσφυγικός οικισμός το 30% περίπου και επίσης αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Τουρκοκύπριος διαμένει και εξακολουθεί να διαμένει για πάρα πολλά χρόνια στις ελεύθερες περιοχές".

Ο κ. Συλικιώτης σχολίασε και τα σχετικά δημοσιεύματα και διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προχωρούν σε διεξοδικές έρευνες, ώστε για την κάθε περίπτωση να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιος Τουρκοκύπριος διαμένει στις ελεύθερες περιοχές πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία ακινήτου.

Βουλγαρία: Σχέδιο δράσης για παράταση της "ζωής" των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι

Το σχέδιο δράσης για την παράταση της λειτουργίας των δύο ενεργών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, μέχρι το 2030, ανακοίνωσε ο βουλευτής του "Μπλε Συνασπισμού" και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Μαρτίν Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, τον ενημέρωσε για το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια και τού επέδωσε.

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι το μόνο που μπορεί να ανακοινώσει στα μέσα ενημέρωσης είναι η ύπαρξη του σχεδίου, διότι προς το παρόν, δεν μπορεί να παρουσιάσει λεπτομέρειες.

Η είδηση για το σχέδιο δράσης, με στόχο την παράταση της "ζωής" του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, "έρχεται" μια εβδομάδα έπειτα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η αμερικανική εταιρεία «Γουέστινγκ-Χάουζ» (Westinghouse) για επένδυση στον μοναδικό - εν λειτουργία - πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας.

Ο κ. Τράικοφ - μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας - στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ισπανία, συναντήθηκε με τον Χοσέ Γκουτιέρεζ, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο για τη νότια Ευρώπη, της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse.

Η αμερικανική εταιρεία - διά μέσου του εκπροσώπου της- εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό του Κοζλοντούι, δράση που στοχεύει στην παράταση της "ζωής" των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν, ήτοι των μονάδων 5 και 6, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου.

Στον σταθμό Κοζλοντούι λειτουργούν μόνο οι δύο αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 MW έκαστος, έπειτα από την παύση της λειτουργίας των μικρών - σε ισχύ - αντιδραστήρων 1 και 4 (440 MW έκαστος) το 2002 και το 2006, εξέλιξη που είχε άμεση σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λιβύη:Τανκς των δυνάμεων του Καντάφι πλησιάζουν στην κεντρική πλατεία της Ζαουίγια

Τα τανκς των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε μαχητής της αντιπολίτευσης.

"Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς", δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο μαχητής προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.

Οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.

"Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε καν πουλιά στον ουρανό", είπε.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις σκότωσαν πριν από δύο ημέρες έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, εξάδελφο του Μουάμαρ Καντάφι, στην πόλη, γι΄αυτό βομβαρδίσθηκε. Ηθελαν να πάρουν το πτώμα και το κατάφεραν", είπε ο μαχητής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περί τους 60 αντικαθεστωτικοί μαχητές ξεκίνησαν χθες για να επιτεθούν στρατιωτική βάση σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Ζαουίγια και κανείς τους δεν επέστρεψε. "Κανείς δεν επέστρεψε και δεν ξέρουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν έχουμε νέα τους", είπε.