16 Μαρτίου 2011

Ειδικοί συμφωνούν πως το χειρότερο σενάριο για διαρροή από τον πυρηνικό σταθμό του Φουκουσίμα θα περιορισθεί στα όρια της Ιαπωνίας

Στη χειρότερη περίπτωση, οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιορισθεί στο πυκνοκατοικημένο έθνος του Αρχιπελάγους -- αντίθετα με τη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν οι ειδικοί.

Στην έκρηξη του ατομικού αντιδραστήρα το 1986 στην τότε Σοβιετική Ουκρανία, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης μολύνθηκαν στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία. Απεναντίας, στην περίπτωση του Φουκουσίμα η δυνατότητα του υλικού που μπορεί να εκτραφεί μέσα στον αντιδραστήρα φθίνει με τον χρόνο.

«Στη χειρότερη περίπτωση, το ραδιενεργό νέφος δεν πρόκειται να ανέλθει σε πολύ μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο, κακά όμως για την Ιαπωνία», τονίζει ο Γιαν Μπέρανεκ, επικεφαλής της Διεθνούς Πυρηνικής Εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρινπίς.

Ο Μπάρανεκ δήλωσε πως η μόλυνση από ραδιενεργό Καίσιο θα καταστήσει πλήρως ακατοίκητες ορισμένες περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό τουλάχιστον για κάποιες δεκαετίες, όπως έγινε και με το Τσερνόμπιλ.

«Βρισκόμαστε στην απαρχή της καταστροφικής φάσης», τόνισε σχετικά με την προσπάθεια των Ιαπώνων να αποτρέψουν τα χειρότερα ο Σεμπάστιαν Πφλουγκμπέιλ, πρόεδρος της γερμανικής ιδιωτικής Εταιρείας Ραδιενεργούς Προστασίας.

«Ίσως θα έπρεπε να προσευχηθούμε», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως σωτηρία για τα 127 εκατ. των Ιαπώνων από τις ραδιενεργές ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις, ή από άλλα πυρηνικά κατάλοιπα, θα είναι μόνον ένας άνεμος που θα τις μεταφέρει επί το ανατολικώτερον στον Ειρηνικό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ορισμένες περιοχές, σε περίπτωση μόλυνσης ορισμένες ιαπωνικές περιοχές θα παραμείνουν απαγορευμένες.

Πολλοί ειδήμονες τονίζουν πως το αποτέλεσμα ναι μεν θα είναι χειρότερο από την μερική τήξη του πυρήνα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ, το 1979, το οποίο δεν προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα υγείας, αλλά ομολογουμένως θα είναι ελαφρύτερο από την περίπτωση του Τσερνόμπιλ.

Στο Τσερνόμπιλ εξερράγη καθ’ ολοκληρίαν ο πυρήνας του σταθμού. Παράλληλα υπήρξε και πολλή ζέστη και αυτό το οδήγησε ψηλά στην ατμόσφαιρα», τόνισε ο Μάλκομ Κρικ, γραμματέας της Αμερικανικής Επιστημονικής Επιτροπής για τα Αποτελέσματα της Ατομικής Ενέργειας.

Ο ίδιος τόνισε πως η Φουκουσίμα είναι «μία σοβαρή κατάσταση αλλά είναι επίσης πολύ νωρίς να πούμε το ο,τιδήποτε» σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο αποτέλεσμα.

Με την άποψη ότι η Φουκουσίμα δεν είναι Τσερνόμπιλ συμφωνούν και οι Μάλκομ Γκρίμστον, ειδικός για τα πυρηνικά στο βρετανικό Τσάθαμ Χάουζ και Λόρενς Τζ. Ουΐλιαμς του Ινστιτούτου Τζον Τάιντελ για την Πυρηνική Έρευνα. Αντίθετα, ο καθηγητής Χαβιέρ Ντίες , επικεφαλής της Πυρηνικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης τόνισε πως «όπως είναι τα πράγματα, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Γουέικφορντ του Δαλτώνειου Πυρηνικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, τονίζει σε δήλωσή του πως οι εκφράσεις όπως «Αποκάλυψη» και «καταστροφή» είναι «τελείως ανάρμοστες» για να περιγράψουν την κατάσταση στη Φουκουσίμα και ενδέχεται να σπείρουν πανικό άδικα.

Τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times αγνοούνται στην Λιβύη

Τέσσερις δημοσιογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας New York Times αγνοούνται στην Λιβύη, αφού οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι ανακατέλαβαν την Ατζαμπίγια.

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν τελευταία φορά με τα κεντρικά χθες Τρίτη το πρωί.

"Μιλήσαμε με αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης στην Τρίπολη και μας είπαν ότι προσπαθούν να εξακριβώσουν που βρίσκονται οι δημοσιογράφοι", δήλωσε ο Μπιλ Κέλερ, αρχισυντάκτης των New York Times.

Ο αρχισυντάκτης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης διαβεβαίωσε την αμερικανική εφημερίδα ότι αν οι δημοσιογράφοι κρατούνται θα αφεθούν ελεύθεροι σώοι.

Οι δημοσιογράφοι που αγνοούνται είναι ο Άντονι Σαντίντ που έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Πούλιτζερ, ο ρεπόρτερ Στέφεν Φάρελ και οι φωτογράφοι Τάιλερ Χικς και Λίνσεϊ Αντάριο.

Μη στηριζόμενες από στοιχεία προβλέψεις, περί "Αποκάλυψης" κ' κινδύνου όλων των Ιαπώνων, του Ευρωπαίου Επ. Ενέργειας, εναντίον της Ιαπωνίας

http://www.abendblatt.de/multimedia/archive/00016/131333v1_jpg_16334c.jpgΤο χειρότερο πράγμα είναι να μιλάς ανενημέρωτος... και το ερώτημα είναι: Μπορεί ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ να είναι ανενημέρωτος με τόσους συμβούλους; Μάλλον όχι... άρα άλλη σκοπιμότητα εξυπηρετεί η επίθεσή του στους Ιάπωνες και η ολική καταστροφή της χώρας που προέβλεψε και την πήραν όλα τα παπαγαλάκια και την αναμασάνε στις ειδήσεις...

Μάλλον τα είπε επειδή έτσι θα τον συμβούλευσε η 30χρονη φιλενάδα του που είναι σύμβουλος δημοσίων σχέσεων: Δώσε αίμα στον λαό και θα σε μάθει όλη η Ευρώπη :)

Τέλος πάντων τα πράγματα που είπε ο επίτροπος δεν συμβαδίζουν με το ότι επί 6 μέρες οι Ιάπωνες σε μιά κατεστραμένη περιοχή με τις υποδομές της μισής χώρας διαλυμένες το παλεύουν χωρίς να έχουν μέχρι τώρα κανένα θύμα

Διαβάστε τι είπε και τι του απάντησε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο που κατά τραγική σύμπτωση είναι και Ιάπωνας:

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια επέκρινε σήμερα την αντιεπαγγελματική, κατά την άποψή του, αντίδραση των Ιαπώνων στην "πραγματική καταστροφή" της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον "στα χέρια του Θεού".

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και τα "απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι ιάπωνες" με οδηγούν στο να "διορθώσω τη μεγάλη εκτίμηση που είχα μέχρι σήμερα για την αξιοσύνη των μηχανικών, για την τεχνική ικανότητα, για την βιομηχανική ικανότητα, για την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια", δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ.

"Οι Ιάπωνες εργάζονται με πυροσβεστικές αντλίες, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν γνωρίζουμε πλέον πώς θα τα βγάλουν πέρα", δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "πρόκειται για μια καταστροφή και αντιδρούν με ημίμετρα".

Αναφέρθηκε επίσης, στις "διαφορές" ανάμεσα στην ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO), η οποία λειτουργεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της Παρασκευής, και την ιαπωνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Επίτροπος, ο οποίος ήδη μίλησε χθες για "Αποκάλυψη", σχετικά με την κατάσταση στη μονάδα της Φουκουσίμα που χτυπήθηκε από τον σεισμό και από το τσουνάμι που ακολούθησε, την Παρασκευή, εμφανίστηκε και πάλι προάγγελος καταστροφών. Τώρα, "πρέπει να φοβούνται ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον στα χέρια του Θεού", είπε.

"Μπορούμε να πούμε ότι η μονάδα αυτή δεν ελέγχεται πλέον, δεν την ελέγχουν", είπε ο Έτινγκερ και τόνισε: "βεβαίως, στις επόμενες ώρες, αναμένω καταστροφικές εξελίξεις και κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων στο νησί".

"Με τρόμο βλέπουμε τις εικόνες που μας έρχονται από την Ιαπωνία. Φοβούμαι ότι δεν έχουμε ακόμη βιώσει το τέλος αυτής της τραγωδίας, αυτής της διεθνούς καταστροφής", δήλωσε ο Επίτροπος της Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι "εκτός ελέγχου" σχετικά με τις εξελίξεις σε αντιδραστήρα στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

"Δεν είναι ώρα να λέμε ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου", δήλωσε ο Αμάνο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Έτινγκερ.

"Αυτοί που διαχειρίζονται (τον σταθμό) κάνουν το μέγιστο που μπορούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του αντιδραστήρα", υπογράμμισε ο Αμάνο.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1 89' live stream

ΜΑΛΑΚΕΣ ΖΩΑ ΠΡΕΖΟΝΙΑ ΑΝΑΡΧΟΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ...
ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΑΛΗΤΕΣ...
ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ 10 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΤΕ...
Προβοκάτορες του Ολυμπιακού και του ΠΑΣΟΚ :))


Αν δεν παίζει θα βρείτε σίγουρα εδώ κάτι να παίζει:
http://livetv.ru/en/eventinfo/68757_paok_aek/

Η συλλογη τέχνης της ΑΓΕΤ- Ηρακλής παραχωρείται για 19 χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη

Περισσότερα από 1.475 έργα σύγχρονης ελληνικής τέχνης, παραχωρεί για 19 χρόνια η ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μουσείο Μπενάκη, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της πλούσιας συλλογής της. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έργα δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες για να κοσμήσουν αποκλειστικά τα περίφημα ημερολόγια που εξέδιδε η ΑΓΕΤ Ηρακλής, από το 1953 και που για περίπου μισό αιώνα, συνέβαλαν καταλυτικά στην ένταξη της νεοελληνικής τέχνης στην κοινωνία.

Η πρώτη έκθεση της συλλογής, έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2011 στο Μουσείο Μπενάκη.

Το μέγεθος, η ποικιλία και η ποιότητα της συλλογής χαρακτηρίζεται από έργα 60 καλλιτεχνών, που είναι αντιπροσωπευτικοί των διαφορετικών γενεών και εκφραστικών ιδιωμάτων: Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Μόραλης, Νικολάου, Βασιλείου, Γαλάνης, Σπυρόπουλος, Τσαρούχης, Τέτσης, Σικελιώτης, Μανουσάκης, είναι κάποια από τα ονόματα της συλλογής. Μαζί τους μια γκάμα έργων που αποκαλύπτουν λιγότερο γνωστές πτυχές της ελληνικής χαρακτικής των Παπαδημητρίου, Δαγκλή, Μόσχου κ.ά. Η συλλογή ξεκινά χρονολογικά από τον παλαιότερο Αγήνορα Αστεριάδη έως τη νεότερη, Μαρία Φιλιπποπούλου.

« Η παραχώρηση μιας τέτοιας συλλογής τέχνης αποτελεί γεγονός εντελώς ασυνήθιστο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και τα διεθνή», είπε σήμερα, χαιρετίζοντας δημόσια τη χειρονομία της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, με την ελπίδα το παράδειγμα της ΑΓΕΤ να βρει και άλλους μιμητές.

Η πρωτότυπη κίνηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, συμπίπτει με τα 100 χρόνια της εταιρείας και αποτελεί ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει από κοντά τη συλλογή, ανέφεραν σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΓΕΤ, Μανώλης Κυπριανίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πιερ ντε λε Πλανκ.

«Η συλλογή είναι σε πολύ καλά χέρια», είπε ο κ. Κυπριανίδης, αναφερόμενος στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ η πρόεδρος του Μουσείου, Αιμιλία Γερουλάνου, μίλησε για την «πρωτόγνωρη και γενναία επιλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής να ξεκινήσει τη δεκαετία του '50 με τα ημερολόγια, τη σταδιακή διάδοση της νεοελληνικής τέχνης, στο ευρύτερο κοινό».

Άρειος Πάγος: Μοναδικός κληρονόμος του Ν. Καζαντζάκη είναι ο θετός υιός της γυναίκας του, Π.Σταύρου... έρχεται κονόμα για τον τσίφτη

http://www.kazantzakispublications.org/greek/images/IMGPatrolosStavrou.jpgΟ μοναδικός δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων του όλου έργου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη είναι το υιοθετημένο παιδί της Ελένης Καζαντζάκη, Πάτροκλος Σταύρου, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 346/2011 αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν πήγε τσάμπα λοιπόν η υιοθεσία του Σταύρου από την Ελένη Καζαντζάκη όταν αυτή ήταν 86 ετών το 1989 και αυτός 66 και παντρεμένος (διαβάστε στο τέλος γιατί λέω ότι δεν πήγε στράφι η υιοθεσία και θα τα κονομήσει ο τσίφτης μπάρμας και οι απόγονοί του...)

Οι αρεοπαγίτες θέτοντας τέρμα στην επτάχρονη δικαστική διένεξη, απέρριψαν τις αιτήσεις των αδελφών Θεοδώρας Σακλαμπάνη-Προγκίδη (ζει μόνιμα στο Παρίσι) και της Αναστασίας Σακλαμπάνη-Τσουχνικά (ζει μόνιμα στο Μόναχο), εγγονών της αδελφής του Νίκου Καζαντζάκη, Αναστασίας Σακλαμπάνη.

http://2.bp.blogspot.com/_OBJ8L0cjJso/TJfjfSh_HpI/AAAAAAAAAoA/HV9lLQhMsZQ/s1600/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70012.jpgΟ μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883 και απεβίωσε στις 26 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 74 ετών, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, κατόπιν μακροχρόνιας νόσου (λευχαιμίας).

Πρώτη γυναίκα του Καζαντζάκη (1911) ήταν η ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη, κόρη του λόγιου εκδότη Στυλιανού Αλεξίου, με την οποία χώρισε το 1926.

Η Ελένη Σαμίου παντρεύτηκε τον Καζαντζάκη το 1945. Είχαν συνδεθεί όμως ήδη από το 1924, όταν εκείνη ήταν 21 ετών και ο Καζαντζάκης 41 ετών. Από το 1946 το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Αντίμπ της Νότιας Γαλλίας. Μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη το 1957, η Ελένη μετακόμισε στη Γενεύη όπου και έμεινε ως το 1989. Την ίδια χρονιά, κατόπιν τροχαίου ατυχήματος, η Ελένη εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στο σπίτι που είχε στη Βούλα ο Πάτροκλος και η Μαίρη Σταύρου.

Το 1982 η Ελένη Καζαντζάκη υιοθέτησε τον Πάτροκλο Σταύρου και το 1995 με συμβολαιογραφική πράξη γονικής παροχής έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στο θετό γιο της.

Ο μεγάλος συγγραφέας είχε δύο αδελφές. Την Ελένη Θεοδοσιάδη, η οποία πέθανε άτεκνη σε ηλικία 104 ετών και την Αναστασία Σακλαμπάνη, η οποία είχε απογόνους. Όμως, οι εγγονές της Σακλαμπάνη, αδελφές Θεοδώρα Προγκίδη και Αναστασία Τσουχνικά αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα πνευματικά δικαιώματα του Ν. Καζαντζάκη. Έτσι άρχισε η δικαστική διαμάχη.

http://kazantzakispublications.org/greek/galleries/O_Ekdoths.Patroklos.Stavrou/12.jpgΥπενθυμίζεται ότι ο Πάτροκλος Σταύρου (στη φώτο με την Μερκούρη τον βλέπετε στο αριστερό άκρο) διετέλεσε υφυπουργός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και των τριών επόμενων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του. Επίσης, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά της και η Ελληνική πολιτεία τον τίμησε με την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος.

Ο δικηγόρος του Πάτροκλου Σταύρου, Αντ. Βγόντζας, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει συστήσει επιτροπή για την έκδοση, μετάφραση, κ.λπ. του έργου του μεγάλου έλληνα συγγραφέα. Και υπογραμμίζει ο δικηγόρος ότι ο κ. Σταύρου έχει ήδη προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης αυτής του υπουργείου Πολιτισμού... γιατί προφανώς θέλει να πάρει το παραδάκι που δικαιούται πλέον και με απόφαση δικαστηρίου...

ΥΓ. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κ. Σταύρου είναι και ιδιοκτήτης των εκδόσεων "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ"

Την αντίδρασή της για τη μη καταχώρηση των χριστιανικών εορτών στο «Ημερολόγιο του 2011» της ΕΕ, εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος

Έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προκάλεσε η έκδοση του «Ημερολογίου του 2011» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου καταχωρούνται οι εορτές όλων των θρησκειών εκτός από τις χριστιανικές εορτές. Στην έγγραφη αντίδραση της Εκκλησίας απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, με απαντητική επιστολή του στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τη δυσαρέσκεια που μπορεί να προκάλεσε στην Εκκλησία της Ελλάδος και στους Ευρωπαίους πολίτες η παράλειψη αυτή. Σας παρακαλώ να δεχθείτε τη διαβεβαίωσή μου ότι δεν υπήρξε ποτέ εκ μέρους της Επιτροπής οποιαδήποτε πρόθεση δυσμενούς μεταχείρισης της χριστιανικής θρησκείας με την έκδοση αυτή. Προς αποκατάσταση της παράλειψης θα αποστείλουμε πολύ σύντομα διορθωτικό σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβαν το ''Ημερολόγιο 2010/2011''. Το διορθωτικό αυτό θα αναφέρει τις εθνικές και θρησκευτικές αργίες στο σχετικό κράτος-μέλος. Οι αργίες αυτές θα ενσωματωθούν οριστικά στην επόμενη έκδοση του Ημερολογίου, που βρίσκεται ήδη σε προετοιμασία»

Έλεος ρε ηλίθιε Σρόϊτερ! Αν δεν ξέρεις μη μιλάς!

Είπα σήμερα να δω ειδήσεις και έπεσα πάνω στον Σρόιτερ!!! Δυο φορές αναρωτήθηκε γιατί ρίχνουν τα ελικόπτερα νερό πάνω από τους αντιδραστήρες!!! Φυσικά κανένα ελικόπτερο δεν πέταξε πάνω από τους αντιδραστήρες για να ρίξει νερό μιας και οι τιμές ραδιενέργειας που μετρήθηκαν, καθώς πλησίαζαν τον αντιδραστήρα, ήταν απαγορευτικές για τους χειριστές του ελικοπτέρου

Απλά ο βλάκας είδε σε κάποιο βίντεο από ιαπωνικές ειδήσεις, που μπορείτε να το δείτε και στο διπλανό live stream (κάθε μια ώρα δείχνει μια 5λεπτη ανασκόπηση) όπου ο εκφωνητής λέει πως αρχικά υπήρχε τέτοιο σχέδιο αλλά τελικά δεν έριξε νερό το ελικόπτερο και απλά δείχνει εικόνα ενός πυροσβεστικού σινούκ να απογειώνεται...

και ο βλάκας λέει και ξαναλέει γιατί πετάει το ελικόπτερο νερό!!!

Έλεος ρε βλάκα!!

Τι να ενημερωθείς από τέτοιους άσχετους...

ΥΓ. Το ότι τελικά δεν έριξε νερό το ελικόπτερο το έχουμε γράψει από το πρωί...

Ο Ρόβλιας ζει!!! Έβγαλε ανακοίνωση για την αισχροκέρδια στα καύσιμα

Μετά από μια βδομάδα πτώση των τιμών καυσίμων διεθνώς και καθημερινή αύξησή τους στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ρόβλιας, πριν φύγει για ΠΣΚ στο εξοχικό της Πάρου, να μας πει πάλι ότι παρακολουθεί τις τιμές!!!
Έλεος ρε!!!

«Αναμένεται άμεσα ότι η μείωση των τιμών υγρών καυσίμων θα πρέπει να φθάσει στα πρατήρια υγρών καυσίμων και βεβαίως στον καταναλωτή, σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς παρουσιάζουν τις προηγούμενες τρείς ημέρες μικρή κάμψη. Αντίστοιχη κάμψη παρουσιάζεται στις τελικές τιμές υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τις μεταβολές στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου''.

Αυτό δήλωσε σχετικά με τις τιμές των υγρών καυσίμων ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας. Ο υφυπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς εξελίξεις ενώ ελέγχει αντίστοιχα τις εσωτερικές διακυμάνσεις στις τιμές υγρών καυσίμων.

Πρόταση για κοινή βάση φορολογίας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ

Το θέμα για το οποίο η Ιρλανδία αντέδρασε σε αντίθεση με την Ελλάδα που κατέβασε τα βρακιά, ανακοίνωσε η ΕΕ:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη δημιουργία μιας κοινής βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) που προτείνει, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενιαία φορολογική δήλωση για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ, σε μία φορολογική υπηρεσία.

Επί του παρόντος, οι επιχειρήσεις στην ΕΕ υπόκεινται έως και σε 27 διαφορετικά εθνικά φορολογικά συστήματα και βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα για τον καθορισμό του τρόπου φορολόγησης των συναλλαγών εντός ομίλων (τιμές μεταβίβασης). Επίσης, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συμψηφίσουν τις ζημιές τους σε ένα κράτος μέλος με τα κέρδη σε ένα άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεν μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τεράστιες δαπάνες και πολύπλοκες διαδικασίες, οι δε μικρότερες να αποθαρρύνονται εντελώς από το να επεκταθούν εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, στη βάση ενός συστήματος «ενιαίας θυρίδας», όπως το ονομάζει η Επιτροπή, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ενοποιήσουν όλα τα κέρδη που αντλούν και τις ζημίες που υφίστανται σε όλο το χώρο της ΕΕ. Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν το πλήρες κυριαρχικό δικαίωμά τους να καθορίζουν τον δικό τους συντελεστή φορολογίας εταιρειών, στο επίπεδο που θεωρούν κατάλληλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η ΚΕΒΦΕ θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις στην ΕΕ να εξοικονομήσουν, ετησίως, 700 εκατομμύρια ευρώ με τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης σε διαφορετικά φορολογικά συστήματα και 1,3 δις ευρώ μέσω της ενοποίησης κερδών και ζημιών που υφίστανται. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκτείνουν τις διασυνοριακές δραστηριότητές τους θα εξοικονομήσουν έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη φορολογία, Αλγκίρδα Σεμέτα, δήλωσε τα εξής: «Η ΚΕΒΦΕ θα καταστήσει ευκολότερη, φθηνότερη και πιο βολική την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ. Θα δώσει επίσης ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν πέρα από την εγχώρια αγορά τους. Η σημερινή πρόταση είναι καλή για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.»

Η πρόταση της Επιτροπής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων έρχεται σε μια περίοδο έντονης διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ιρλανδία και το γαλλογερμανικό άξονα. Στην Ιρλανδία ο φόρος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 12,5%, έναντι 25,7% που ισχύει, κατά μέσο όρο, στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ευρώ, της 11ης Μαρτίου, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από την Ιρλανδία να δεχτεί την αύξηση του φόρου επί των επιχειρήσεων, ως αντάλλαγμα για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας, όπως συμφωνήθηκε και για την Ελλάδα. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι αρνήθηκε κατηγορηματικά να το δεχτεί, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα «ζωτικής σημασίας» για τη χώρα και για την οικονομική της ανάπτυξη.

Η ΚΕΒΦΕ αναφέρεται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. Στη Σύνοδο, η Ιρλανδία αναμένεται να δεχθεί εκ νέου πιέσεις για να αυξήσει τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ ζητά από τον Σαρκοζί να "επιστρέψει τα χρήματα" που του έδωσαν για την προεκλογική του εκστρατείας το 2007

http://operatorchan.org/n/src/n121226_Saif%20al-Islam%20Gaddafi.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiArGOQnWRn8vgESPTVqMlbQZhoaI6qKpuAKvdNhtpBleE0F7qnUc2elKrYkZCDNcTkk7j_qjew9VrTFi8IVpArDiDdLftxkjXkctYW9GFVVH97c02K2zqokzHpj3FQosjSm_wWj2eqMVk/s1600/carla-bruni-bikini-nicolas-sarkozy-03.jpgΟ Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ότι η Τρίπολη χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί το 2007 και του ζήτησε "να επιστρέψει τα χρήματα", προσθέτοντας ότι είναι "έτοιμος να τα αποκαλύψει όλα", σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο για τη θέση της Λιβύης απέναντι στη Γαλλία, την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη λιβυκή αντιπολίτευση, ο Σάιφ αλ Ισλάμ απάντησε: "Κατ΄ αρχάς πρέπει ο Σαρκοζί να μας δώσει πίσω τα χρήματα που πήρε από τη Λιβύη για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία".

"Εμείς χρηματοδοτήσαμε την προεκλογική του εκστρατεία και θα το αποδείξουμε. Είμαστε έτοιμοι να τα αποκαλύψουμε όλα. Το πρώτο που ζητάμε από αυτό τον κλόουν είναι να δώσει πίσω στο λιβυκό λαό τα χρήματα. Του προσφέραμε βοήθεια για να κάνει έργα για τον λιβυκό λαό, όμως μας απογοήτευσε", πρόσθεσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ.

"Δώστε μας πίσω τα χρήματα. Εχουμε όλες τις λεπτομέρειες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα έγγραφα και τις μεταφορές. Θα τα αποκαλύψουμε όλα σύντομα", διαβεβαίωσε.

Η γαλλική προεδρία διέψευσε αυτές τις κατηγορίες.

Πρόσφατα το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana είχε δεσμευθεί ότι θα δημοσιοποιήσει "ένα μεγάλο μυστικό" το οποίο θα οδηγήσει στην πτώση του γάλλου προέδρου.

Στις 15 Μαρτίου ο Μουάμαρ Καντάφι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ότι ο "φίλος" του Νικολά Σαρκοζί έχει "τρελαθεί".

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη ο Σάιφ αλ Ισλάμ επιβεβαίωσε ότι "σε 48 ώρες όλα θα έχουν τελειώσει".

"Οι δυνάμεις μας έχουν φτάσει σχεδόν στη Βεγγάζη. Οποια και να είναι η απόφαση, θα έχει ληφθεί πολύ αργά", επεσήμανε αναφερόμενος σε μία πιθανή απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ κάλεσε εξάλλου τους "προδότες" να φύγουν από τη χώρα και να πάνε στη γειτονική Αίγυπτο. "Από την πλευρά μας, είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για πολίτες, έχουμε πει ότι θα αφήσουμε ένα ασφαλές πέρασμα για τους προδότες και τους στρατιώτες τους".

"Αυτοί που επικοινώνησαν με την Αμερική, τη Βρετανία ή τη Γαλλία, αυτοί που ζήτησαν να επιστρέψουν (στη Λιβύη) οι βρετανικές δυνάμεις ή ο αμερικανικός στρατός και την επέμβαση του ΝΑΤΟ, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους κατευθύνονται προς την Αίγυπτο (...) Δεν θέλουμε να σας εκδικηθούμε, όμως εσείς οι προδότες, οι μισθοφόροι έχετε διαπράξει εγκλήματα κατά του λαού της Λιβύης", υπογράμμισε ο Σάιφ αλ Ισλάμ.

Ο Ρέιμοντ Ντέιβις, πράκτορας της CIA, απελευθερώθηκε και εγκατέλειψε το Πακιστάν

http://www.pakistanpatriot.com/wp-content/uploads/2011/02/Raymond-Davis-ID-card-as-DOD-contractor.bmphttp://www.newslinemagazine.com/wp-content/uploads/2011/02/raymond-davis-escorted-lahore.jpgΟ Ρέιμοντ Ντέιβις, που εργαζόταν για τη CIA και αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα σήμερα αφού απαλλάχθηκε των κατηγοριών για δύο φόνους που τον βάρυναν μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό, έφυγε από το Πακιστάν αεροπορικώς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

"Ο Ντέιβις αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές του Πακιστάν κι έφυγε από τη χώρα. Δεν υπήρξε κάποια ανταλλαγή", δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Διάβημα στην Άγκυρα από την ελληνική πρεσβεία για παρεμπόδιση πόντισης καλωδίων από τουρκική κορβέτα

Σε διάβημα προέβη άμεσα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την παρεμπόδιση πόντισης καλωδίων οπτικών ινών από Ιταλικό πλοίο που είχε λάβει τη σχετική άδεια των ελληνικών αρχών, από τουρκική κορβέτα, η οποία είχε παραβιάσει τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα της «Αυγής»

ΥΠΕΞ-Γρ.Δελαβέκουρας για προσφυγή της ΠΓΔΜ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης

Στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (21-30/3) αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας πως η προσφυγή της ΠΓΔΜ είναι «μια νομική διαδικασία που όταν ξεκίνησε είχε πολιτικά κίνητρα».

Στην προσφυγή της, η ΠΓΔΜ επικαλείται ελληνική παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - σε απάντησή της η Ελλάδα έχει εκπονήσει «δύο εμπεριστατωμένα νομικά υπομνήματα, στα παραρτήματα των οποίων αντικρούονται οι ισχυρισμοί της ΠΓΔΜ».

Ad hoc δικαστής από ελληνικής πλευράς είναι ο ακαδημαϊκός Εμ.Ρούκουνας, ενώ εκπρόσωποι της χώρας μας στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο πρέσβης Γ.Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Μαρία Τελαλιάν. Τη νομική υποστήριξη της υπόθεσης ανέλαβαν οι διεθνώς διακεκριμένοι καθηγητές: Τζορτζ Αμπι-Σάαμπ, Μάικλ Ράισμαν, Τζέιμς Κρόφορντ και Αλέν Πελέ, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν οι Έλληνες διεθνολόγοι Αργ.Φατούρος, Αλ. Σισιλιάνος και Ευ.Κωφός.

Ως προς τη διαδικασία Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η χώρα μας «είναι προσηλωμένη στη διαδικασία που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ενώ σχολιάζοντας αρνητικές συμπεριφορές που έλαβαν χώρα στην ΠΓΔΜ παρατήρησε πως «η χρήση αρχαιοελληνικών συμβόλων είναι αντίθετη προς την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Ξεβράκωσε τους έλληνες προδότες ο Τούρκος Υπ.Επικρατείας!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2hLJk-kyI-rGErz1Eb_kfp_gQInmGglOreXtWAinB0Jm3BScrtgWamgHaY82ITOiwduFyNiZvllEPHMTeaaWif5iPtiAzRoSaJPEExr0_s5_eGlhWygwqHJlhUO01e7Vtehx5jwxMkxq6/s1600/pap.jpgΜετά απ' όσα θα διαβάσετε ότι είπε ο Τούρκος Υπουργός Αρίντς, ο οποίος όπως δηλώνει είναι γνώστης των διερευνητικών συνομιλιών διπλωματικών υπαλλήλων Ελλάδος-Τουρκίας, δεν νομίζω να αμφιβάλει κανείς πλέον ότι ο ΓΑΠ και ο Δρούτσας τα έχουν ξεπουλήσει όλα:

«Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων», είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, κλίνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αρίντς τόνισε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, διαβάζει τις σχετικές εκθέσεις, παρά το ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στις εργασίες. «Οι καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα», είπε ο κ Αρίντς.

Ο Aρίντς τόνισε: «Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση», είπε ο κ Αρίντς.

Μετά το περσινό κράξιμο και τις πιέσεις των ομογενών... επέτρεψαν τις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στις Πρεσβείες μας

«Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του τρόπου εφαρμογής του προϋπολογισμού στη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες ορισμένων πρεσβειών μας έχουν επιλυθεί», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κατόπιν τούτου, συμπλήρωσε, έχουν δοθεί οδηγίες στις ελληνικές πρεσβείες για τις επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.
«Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του τρόπου εφαρμογής του προϋπολογισμού στη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες ορισμένων πρεσβειών μας έχουν επιλυθεί», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κατόπιν τούτου, συμπλήρωσε, έχουν δοθεί οδηγίες στις ελληνικές πρεσβείες για τις επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Στην πίκρα των ιαπωνέζων προστέθηκε και ο καιρός...

Χιόνια σκέπασαν τις πληγείσες περιοχές του βόρειου τμήματος της νήσου Χονσού...

ΤΟΚ! ΤΟΚ!!! Σαμαράς ακούει τον λαό;

της Λίλυ Γεωργιάδη
Προέδρου ΤΟ ΝΔ Ιπποδρομίου

Με αφορμή την χτεσινή πρόσκληση Καλαφάτη, μια καταρχήν θετική ενέργεια και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον βουλευτή γιαυτή του την πρόσκληση, θέλω να κάνω μερικές διαπιστώσεις σαν απλό μέλος της ΝΔ:

Η ανταπόκριση των μελών των ΔΗΜΤΕ αθρόα κι αυτό δηλώνει πέρα από το έντονο ενδιαφέρον των στελεχών της βάσης για το πολιτικό γίγνεσθαι, άλλο τόσο την ανάγκη τους να ενημερωθούν από πρώτο χέρι και να τα πουν σε πρώτο πρόσωπο.

Ένα ευρύτατο πλαίσιο έθεσε ο κ. Καλαφάτης που χάθηκε όμως όχι στην μετάφραση, αλλά στο ότι δεν τέθηκαν κανόνες διαλόγου. Κι αυτό εύκολα εξηγείται. Όταν τα όργανα (του κόμματος) δεν συνεδριάζουν, δεν λειτουργούν, δεν επικοινωνούν την πολιτική, δεν οσφραίνονται την αγωνία και την ελπίδα της βάσης, αυτά είναι φαινόμενα που εξελίσσονται με δυο τρόπους. Ή θα δημιουργήσουν απαθείς έως καθόλου ψηφοφόρους (επειδή ποτέ κανείς δεν τους νοιάστηκε), ή αποχωρήσεις με γνωστές σε όλους συνέπειες. Μα θα μου πείτε και όργανα υπάρχουν (με εκλεγμένους και διορισμένους) και πολιτική παράγεται. Ναι σε οργανόγραμμα υπάρχουν. Οι εκλεγμένοι (τουλάχιστον μερίδα αυτών) προσπαθεί να λειτουργήσει και να σώσει παρτίδες. Οι διορισμένοι πήραν την καρεκλίτσα τους, απέκτησαν και μια ακόμη σειρά στο βιογραφικό τους και από κει παν και οι άλλοι. Ταυτόχρονα, με τον διορισμό τους, κάποιοι κατάπιαν τις διαμαρτυρίες ή τους εκβιασμούς τους, και άλλοι κάνουν σουλάτσο με αντικειμενικό στόχο στο βάθος εκλογές κι ο νοών νοείτω.

Δεν ξέρω τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα (σε επίπεδο κομματικό εννοώ). Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι στη Θεσσαλονίκη η βάση ανησυχεί. Είναι ταυτόχρονα πικραμένη και εξοργισμένη. Μας ζητάν να αφήσουμε την εσωστρέφεια. Και ποιος δεν το θέλει αυτό. Πώς να γίνεις όμως εξωστρεφής όταν ποτέ δεν έχεις μπει στον κόπο να κάνεις αποτίμηση. Πώς να δημιουργήσεις όταν δεν έχεις σαφείς και καθορισμένους στόχους και σκοπούς. Οι ευκαιριακοί στόχοι έχουν και πρόσκαιρα ή αναιμικά αποτελέσματα. Πώς να συνεργαστείς και με ποιους όταν δεν τους γνωρίζεις ούτε καν κοινωνικά. Μας ζητούν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, να παράξουμε πολιτική και να φροντίσουμε να επιστρέψει ο κόσμος στην πολιτική. Για ποια πολιτική μιλάμε? Άλλης τάξης θέμα αυτό. Να πείσουμε τους ψηφοφόρους να γυρίσουν. Για μια ακόμη φορά δηλαδή να εκτεθούμε, γιατί περί αυτού πρόκειται, σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς ναρθούν στην κάλπη να ψηφίσουν τους «εκλεκτούς» για να αλλάξει όχι η δική τους ζωή (παρόλο που αυτό θα τους υποσχεθούμε), αλλά των «εκλεκτών» που δεν θάχουν καμία δύναμη να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτούς που τους ανέδειξαν, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους που γνώρισαν στην πορεία και τους υπόσχονται τα καλύτερα όχι για όλους αλλά για τους ίδιους.

Ο κ. Καλαφάτης δείχνει να είναι ένας νέος έξυπνος πολιτικός (κι αυτό δεν είναι λιβανιστήρι αλλά διαπίστωση), που έχει αντιληφθεί ότι για να ξεφύγεις από τον σωρό και να αναδειχθείς, πρέπει να απευθυνθείς σε μια βάση. Κι αυτό βέβαια πρέπει πάντα να το καλλιεργείς, να το διεκδικείς και να το επαναπροσδιορίζεις αν θέλεις να έχεις συνέχεια. Εδώ μπαίνει και η ευθύνη της βάσης για το ποιους επιλέγει να την εκπροσωπήσουν και με ποιους τρόπους διαρκώς υπενθυμίζει στους εκλεγέντες ότι είναι οι δικοί της εκπρόσωποι κι όχι του εαυτού τους. Βλέπουμε αίφνης τις επισκέψεις των στελεχών εξ Αθηνών. Έρχονται να δουν τους υποτελείς, να βγάλουν δεκάρικους λόγους και να μη δίνουν χρόνο στα στελέχη να μιλήσουν γιατί θα χάσουν την πτήση για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Στελέχη, εθελοντές και κομματικοί είμαστε. Πρόβατα και ηλίθιοι αρνούμαστε να εξακολουθήσουμε να είμαστε. Οφείλετε να μας ακούσετε για δικό σας καλό. Και αυτή τη φορά να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τις φωνές μας και να μην ακούμε εκείνο το στερεότυπο «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες». Καμία γνώση δεν έχετε γιατί αν είχατε το ποσοστό του κόμματος πανελλαδικά δεν θα ήταν σε αυτό το θλιβερό ποσοστό και πολύ περισσότερο στη Θεσσαλονίκη δεν θα ήταν αυτό το ισχνό 12% για το οποίο εσεις μεν δεν έχετε άποψη αλλά εμείς οι ντόπιοι μια χαρά μπορούμε να σας εξηγήσουμε το όνειρο. Ελάτε λοιπόν σε κάθε πόλη της Ελλάδας αλε-ρετουρ, αλλά, με ρετούρ ανοιχτή όχι για να πείτε πάλι τα δικά σας, αλλά για να ακούσετε και να τα ακούσετε. Επιτέλους δεν είστε και φωτεινοί παντογνώστες. Και ο απλός λαός ξέρει και μάλιστα τις περισσότερες φορές πολύ καλύτερα από εσάς.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Καλαφάτη για την πρωτοβουλία του και θα πρότεινα μάλιστα αυτές οι συναντήσεις να αποκτήσουν μια σταθερή επανάληψη γιατί μόνο καλό θάχουν να δώσουν τόσο στην κομματική βάση όσο και στην κορυφή της πυραμίδας. Τέλος και γιατί όχι, το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι.

Οι κίνδυνοι της ραδιενέργειας για τους ανθρώπους, τα ραδιενεργά στοιχεία και οι τρόποι προστασίας

http://www.kudufm.com/site/images/stories/radiation%20logo.gifΗ έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να έχει είτε άμεσα, είτε πιο μακροπρόθεσμα βλαπτικά αποτελέσματα για την υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν τα ραδιενεργά σωματίδια, να τα καταπιούν ή αυτά να κάτσουν στο δέρμα τους. Η δ καθώς όση και η διάρκεια της έκθεσης παίζουν καθοριστικό ρόλο για τις μετέπειτα συνέπειες,επίσης το είδος των ραδιενεργών σωματιδίων, καθώς μερικά είναι πιο επικίνδυνα ή πιο ανθεκτικά από άλλα.

Η έκθεση σε πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να ακολουθηθεί από άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει στο θάνατο του ανθρώπου. Τέτοιες δόσεις που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν μόνο σε μεγάλα ραδιολογικά ή πυρηνικά ατυχήματα και είναι μια πιθανή απειλή και για την περίπτωση της Ιαπωνίας, αν η κατάσταση στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Για σχετικά χαμηλές δόσεις, μικρότερες από αυτές που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, που είναι τόσο πιθανότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δόση της ακτινοβολίας. Σημαντικές είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στο γενετικό του υλικό του κυττάρου (στο DNA), διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους, όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης.

Οι ακτινοβολίες περιλαμβάνονται στους περίπου 4.000 γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Πιο ευαίσθητοι στη ραδιενέργεια είναι ο θυρεοειδής (καρκίνος του συγκεκριμένου αδένα) και ο μυελός των οστών (λευχαιμία).

Ο κίνδυνος για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ακτινοβολίας εξαρτάται από τη λεγόμενη ενεργό δόση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την απορροφούμενη στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια, το είδος της ακτινοβολίας και το είδος του ακτινοβολούμενου ιστού. Μονάδα μέτρησης της ενεργού δόσης είναι το Sievert (Sv-Σιβέρτ) και τα υποπολλαπλάσιά του mSv (μιλισιβέρτ) και μSv (μικροσιβέρτ). Η ονομασία προήλθε από τον Σουηδό γιατρό Sievert, ενώ η μονάδα μέτρησης πριν το 1985 ήταν για όσους θυμούνται το Τσερνομπίλ τα Rem και τα mRem (τότε όλοι ήξεραν τα Becquerel και mRe), όπου 1 Rem = 0,01 Sv ή 100mSv.

Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ. Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv. Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).

Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται όταν η έκθεση στην ακτινοβολία ξεπεράσει τα 100 mSv το χρόνο και γίνεται θανατηφόρα αν φτάσει στα 50 Sv σε διάστημα μερικών λεπτών. Η έκθεση σε 1 Sv ακτινοβολίας, αθροιζόμενης στη διάρκεια μιας χρονιάς, εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου κατά περίπου 5% ενώ αν ο άνθρωπος τη δεχθεί απότομα και συγκεντρωμένη, όπως πχ. σε πυρηνικό δυστύχημα, οδηγεί σε συμπτώματα μόλυνσης (πονοκέφαλο, εμμετό κ.λπ) σε λίγες ώρες εκ των οποίων το 10% θα καταλήξουν σε θάνατο εντός 30 ημερών. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην Ιαπωνία γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι κατά διαστήματα μέχρι και 400 mSv, δηλαδή δείχνουν τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στον κίνδυνο καρκίνου λόγω μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας και υπάρχει μικρότερη επιστημονική συμφωνία σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε μικρές δόσεις. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν ναυτία, εμετό, αδυναμία, διάρροια, πονοκεφάλους, πυρετό, πτώση μαλλιών, δερματικά εγκαύματα, δυσλειτουργία οργάνων, πρόωρη γήρανση και πιθανώς πρόωρο θάνατο. Τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα πλουτόνιο-239, καίσιο-137, ιώδιο-131, στρόντιο-90 είναι οι κυριότερες απειλές μέχρι στιγμής από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία.

Το καίσιο-137, που είναι πιο επικίνδυνο, μπορεί να μολύνει την τροφή και το νερό, συσσωρευόμενο στους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, όπως στους μυς. Έχει ημι-ζωή 30,17 ετών και αποβάλλεται σταδιακά μέσω των ούρων. Το ιώδιο-131, που αναπνέεται ή καταπίνεται, έχει πολύ πιο σύντομη ημι-ζωή οκτώ ημερών. Συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε λίγα χρόνια, ενώ σε χαμηλές δόσεις μειώνει την παραγωγή των ορμονών του αδένα. Το στρόντιο-90 έχει ημιπερίοδο ζωής 28,78 έτη και εναποτίθεται κυρίως στα οστά όπου έχει ημιπερίοδο ζωής 49 χρόνια και ημιπερίοδο δράσης , 18,1 χρόνια στα οποία υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει καρκίνο των οστών ή λευχαιμία. Το Πλουτόνιο-239 είναι το τοξικότερο απ όλα, έχει ημιπερίοδο ζωής στη φύση 24.110 χρόνια και φυσικά χρησιμοποιείται και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων...

Τρόποι προστασίας

Η εκκένωση μιας περιοχής ώστε να απομακρυνθεί ο πληθυσμός, η καταφυγή σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο χώρο, κατά προτίμηση σε ένα υπόγειο ή ειδικό καταφύγιο, καθώς και η λήψη χαπιών ιωδίου, είναι οι τρεις κυριότεροι μέθοδοι προστασίας των πολιτών σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας. Η σφράγιση του χώρου διαμονής, αν πρόκειται για σπίτι, πρέπει να γίνεται σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες με κολλητικές ταινίες και κάθε άλλο μέσο, ώστε να μην εισχωρήσει η ραδιενεργός σκόνη στο χώρο, την εισπνεύσουν οι άνθρωποι και επικαθήσει στους πνεύμονές ή το δέρμα τους.

Βοηθάνε επίσης τα συχνά ντους, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ραδιενεργά σωματίδια που έχουν εναποτεθεί στο δέρμα, αλλά δεν πρέπει κανείς να τρίβει το δέρμα του γιατί τα νεκρά κύτταρα πχ του δέρματος εμποδίζουν το στρόντιο να διεισδύσει στο δέρμα. Το κάπνισμα, το φάγωμα των νυχιών, η επαφή των δαχτύλων με το στόμα κλπ. πρέπει να αποφεύγονται επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας.

Τα χάπια ιωδίου, που μοιράζουν οι αρμόδιες Αρχές, όταν κρίνουν ότι πρέπει, πλημμυρίζουν με ιώδιο τον θυρεοειδή, ώστε να μην μπορεί να απορροφήσει πια το ραδιενεργό ιώδιο. Έτσι, εμποδίζουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ένα κίνδυνο που αφορά πρωτίστως τα μωρά, τα παιδιά, τους εφήβους, τις έγκυες και τις μητέρες που θηλάζουν. Κατά προτίμηση, το ιώδιο λαμβάνεται μια ώρα πριν την έκλυση της ραδιενέργειας, ενώ μπορεί να ληφθεί και 24 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα, αλλά η προστασία του που παρέχει τότε, είναι μειωμένη πια κατά 25%, σύμφωνα με τον διευθυντή του IRSN Πατρίκ Γκουρμελόν.

Η ιαπωνική κρίση, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έχει πυροδοτήσει ένα πανικό στην Ιαπωνία και σε γύρω χώρες για την αγορά χαπιών ιωδίου, κυρίως μέσω Ίντερνετ, όπου πουλιούνται πλέον πάνω και από 500 δολάρια το κουτί των 14 χαπιών. Τα αποθέματα αμερικανικών εταιριών που πουλάνε ιωδιούχο κάλιο, έχουν ήδη εξαντληθεί. Το ιωδιούχο κάλιο είναι ένα άλας που μπλοκάρει την είσοδο στον οργανισμό του καρκινογόνου ραδιενεργού ιωδίου. Σε περιοχές της Ασίας πολλοί άνθρωποι έχουν αδειάσει τα φαρμακεία ακόμα και από τα μπουκαλάκια του αντισηπτικού υγρού ιωδίου, για να το αλείψουν γύρω από το λαιμό τους, μια πρακτική όμως που δεν έχει αποτέλεσμα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι περιττή αυτή η υστερία και ότι τα χάπια ιωδίου έχουν περιορισμένη χρησιμότητα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ανακοίνωσή του, ζητά από τους ανθρώπους να συμβουλεύονται το γιατρό τους και να μην παίρνουν μόνοι τους χάπια, καθώς δεν αποτελούν "αντίδοτο κατά της ραδιενέργειας" και δεν προσφέρουν προστασία από ισχυρότερα ραδιενεργά στοιχεία όπως το καίσιο, ενώ μπορεί να έχουν παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εγκύους.

Θρι Μάιλ Άιλαντ, Τσερνόμπιλ, Φουκουσίμα- Τρία πυρηνικά ατυχήματα με διαφορετική εξέλιξη το καθένα

Τα πυρηνικά δυστυχήματα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1979, στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, τον Απρίλιο του 1986 και στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, αποτελούν πλέον τα τρία σημαντικότερα ατυχήματα της πυρηνικής εποχής. Υπό ποιές συνθήκες και με ποιές συνέπειες;

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgas_-8hZTyiad82RMvAPPRdzFXAuzPRXtJEZ-PA3MgZd5stPvi956C8aV0l4tA2EqBKOr1Pg8GK2zt9TtkPshgk1vk7z4k0IBJIb0BHGOBOPgW7lWiX-veBTMWecytZtMH3nOX4VOhcGaR/s1600/clip_image001.jpg*Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Θρι Μάιλ Άιλαντ , στην Πενσιλβάνια, το δυστύχημα σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου στον αντιδραστήρα Νο 2 από μια απλή βλάβη στην τροφοδοσία ατμογεννητριών με νερό.

Τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας σταματούν την πυρηνική αντίδραση και ενεργοποιούν τις αντλίες ασφαλείας, οι οποίες όμως δε λειτουργούν, καθώς είχε μείνει ανοιχτή κατά λάθος μια βάνα.

Μια σειρά ανθρωπίνων και τεχνικών σφαλμάτων οδηγεί ωστόσο στη μερική τήξη του καυσίμου του αντιδραστήρα, ο οποίος υπερθερμάνθηκε, καθώς έμεινε επί τέσσερις ώρες χωρίς νερό, πριν αποκατασταθεί το κύκλωμα της ψύξης.

Περίπου δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του δυστυχήματος, περίπου 300 kg υδρογόνου από το καύσιμο το οποίο είχε υποστεί τήξη, εξερράγησαν στο κτίριο του αντιδραστήρα, χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να υπολογιστούν η έκταση των ζημιών και ο κίνδυνος από αυτές: το 45% των καυσίμων υπέστη τήξη και στη συνέχεια αναμίχθηκε με άλλα στοιχεία της δομής του αντιδραστήρα σχηματίζοντας ένα μάγμα το οποίο αποκαλείται "corium".

Ενα μέρος του μάγματος αυτού, περίπου 20 τόννοι, χύθηκε στον πυθμένα της δεξαμενής χωρίς ευτυχώς να τη διαπεράσει.

Το περίβλημα του αντιδραστήρα άντεξε και δεν προκλήθηκε έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στο περιβάλλον.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/1/1b/Chernobyl_Disaster.jpg/300px-Chernobyl_Disaster.jpg*Στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, ο αντιδραστήρας Νο 4, ο οποίος λειτουργούσε από το 1983, εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986. Η πρώτη αιτία ήταν ο ίδιος ο αντιδραστήρας: οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα ασφαλείας κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή του συγκεκριμένου αντιδραστήρα, τύπου RBMK.

Η δεύτερη αιτία ήταν ο ανεπαρκής έλεγχος κατά τη δοκιμή ενός νέου συστήματος ψύξης του πυρήνα. Κατά τη δοκιμή αυτή, οι τεχνικοί δεν τήρησαν τους κανονισμούς ασφαλείας και απενεργοποίησαν ορισμένα συστήματα διακοπής της λειτουργίας και ψύξης του αντιδραστήρα.

Τέλος, το προσωπικό δε γνώριζε τον τρόπο για να σταματήσει έγκαιρα την καταστροφική αυτή διαδικασία. Μάλιστα την επιτάχυνε με λάθος χειρισμούς. Μια μοιραία κλιμάκωση, που μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα οδήγησε στην κορύφωση της ισχύος, η οποία ξεπέρασε το 100πλάσιο της φυσιολογικής ισχύος του αντιδραστήρα.

Οι ράβδοι του αντιδραστήρα διαρρηγνύονται, το ουράνιο που περιέχουν εκρήγνυται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Μια έκρηξη που ανατίναξε την οροφή του αντιδραστήρα βάρους 2.000 τόννων.

Αντίθετα με αυτό που συνέβη στο Three Mile Island και τη Φουκουσίμα, ο πυρήνας του αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ είναι απολύτως εκτεθειμένος στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά Τσερνομπίλ με Φουκουσίμα που δεν λένε όσοι καταστροφολογούν....

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSiJBTVlOT-pxjFwZ2aElFRmPPQXsBsTr1UL0GwwVYr9375Mrm8tQLxxGa2La7hMEl7d6a7i3z3fzgH9kQ16JTCQs_L1uT5SYAyH7r8I-88GiOzRRKfEFfifuErBDQd6WUGmdiVKuaJsw/s1600/FukushimaDaiichiExplosion.JPG* Στη Φουκουσίμα, ένας σεισμός μεγέθους 9 βαθμών, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία, και το τσουνάμι που προκάλεσε, οδήγησαν στο δυστύχημα, την Παρασκευή, 11 Μαρτίου. Λόγω του σεισμού διακόπηκε η εξωτερική ηλεκτροδότηση του σταθμού και των έξι αντιδραστήρων του, οι τρεις από τους οποίους δε λειτουργούσαν, καθώς γίνονταν εργασίες συντήρησης, αχρηστεύοντας το κύριο σύστημα ψύξης.

Το σύστημα ασφαλείας ενεργοποιείται, αλλά πολύ γρήγορα τα τεράστια κύματα του τσουνάμι τού προκαλούν βλάβη και η λειτουγία του διακόπτεται.

Οι αντιδραστήρες, 1,2 και 3 παρά το γεγονός ότι διεκόπη αυτομάτως η λειτουργία τους εξαιτίας του σεισμού, συνεχίζουν να θερμαίνονται, με αποτέλεσμα τη μερική τήξη τους. Σημειώνονται μικρές εκρήξεις που προκαλεί η συγκέντρωση υδρογόνου, όπως στο Θρι Μάιλ Άιλαντ, μια από τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο περίβλημα του αντιδραστήρα Νο 2.

Παράλληλα, φωτιά εκδηλώνεται στον αντιδραστήρα Νο 4 μετά την ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένων καυσίμων, με τον κίνδυνο έκλυσης ραδιενέργειας απευθείας στην ατμόσφαιρα.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

*Στο Θρι Μάιλ Άιλαντ, το κέλυφος του πυρήνα του αντιδραστήρα άντεξε και μόνο μία μόλυνση του βοηθητικού κτιρίου του πυρηνικού σταθμού ευθυνόταν για τη χαμηλή έκλυση ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον.

*Στο Τσερνόμπιλ, η σημαντικότερη έκλυση σημειώθηκε τη στιγμή την έκρηξης του αντιδραστήρα, η οποία εκτόξευσε ραδιενεργά υλικά μέχρι το ύψος των 1.200 μέτρων. Η διαρροή συνεχίσθηκε μέχρι τις 5 Μαΐου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε και στη συνέχεια , εξαιτίας της ενέργειας που απελευθερωνόταν συνεχώς από την κατεστραμμένη καρδιά του αντιδραστήρα.

Συνολικά, περί τα 12 δισεκατομμύρια μπεκερέλ που διέφυγαν σε διάστημα δέκα ημερών στο περιβάλλον, δηλαδή 30.000 φορές περισσότερο από το σύνολο των ραδιενεργών εκπομπών στην ατμόσφαιρα του συνόλου των πυρηνικών εγκαταστάσεων στον κόσμο και διάστημα ενός έτους.

Υπολείμματα ουρανίου και τεμάχια του αντιδραστήρα εκτοξεύθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, ενώ η ραδιενεργός σκόνη, τα νέφη και τα αέρια διέφυγαν σε μεγάλο ύψος για να σχηματίσουν ένα ραδιενεργό "κοκτέιλ".

Ανάμεσα στις 26 Απριλίου και στα μέσα Μαΐου 1986, αυτό το "κοκτέιλ" συγκεντρώνει ραδιενεργά στοιχεία (ιώδιο, καίσιο κλπ) επάνω από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

* Για τη Φουκουσίμα δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, αλλά επίπεδα ανάμεσα στα 30 και τα 400 μιλισίβερτ (mSv) καταγράφηκαν γύρω από τους αντιδραστήρες. Με την έκθεση του ανθρωπίνου σώματος σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω , οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Το γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) ανησυχεί για μία "συνεχή" έκλυση ραδιενεργών υλικών δεδομένων των ζημιών στο κέλυφος του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού της Φουκουσίμα.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

* Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το δυστύχημα του Θρι Μάιλ Αϊλαντ, που δεν προκάλεσε απευθείας θανάτους, εξέθεσε δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή σε μία δόση χαμηλής ακτινοβολίας, της τάξεως του 0,01 μιλισίβερτ κατά μέσον όρο. Η μέγιστη δόση ανά άτομο στα όρια της πληγείσας περιοχής ήταν μικρότερη του 1 μιλισίβερτ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αρχής Π{υρηνικής Ασφαλείας.

Συγκριτικά, μία εξέταση με αξονική τομογραφία μπορεί να φθάσει τα 10 μιλισίβερτ.

* Στο Τσερνόμπιλ, μεταξύ των 600 εργαζομένων που επενέβησαν την πρώτη ημέρα, και οι οποίοι δέχονται υψηλές δόσεις, δύο πέθαναν αμέσως από εγκαύματα και 28 άλλοι πέθαναν τις επόμενες εβδομάδες. Από το 1987 μέχρι το 2004, 17 ακόμη μέλη των συνεργείων πέθαναν.

Περί τα 600.000 άτομα, στρατιωτικοί και πολίτες, εργάσθηκαν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια , αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία , είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι συνέπειες στην υγεία τους. Το ίδιο ισχύει για τα πέντε έως έξι εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν στην περισσότερο πληγείσα από την ραδιενέργεια περιοχή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο 4.000 ανθρώπων. Αλλά ο απολογισμός ανέρχεται σε πολλές δεκάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαφόρων υπηρεσιών ου ΟΗΕ.

*Στη Φουκουσίμα, ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και ένδεκα ακόμη τραυματίσθηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο. Το επίπεδο ραδιενέργειας που καταγράφηκε στην περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, η οποία έχει εκκενωθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων , παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

(Πηγές: Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) και Επιτροπή Πυρηνικής Εποπτείας των ΗΠΑ)

Πώς βλέπουν και τι επιθυμούν από την Ελλάδα νέοι, παιδιά μεταναστών στη Γερμανία

Θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την Ελλάδα, επιθυμούν να τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες επαφής και γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, κάνουν σχέδια για σπουδές και ζωή στη χώρα καταγωγής τους. Τα όνειρά τους αυτά "ξεδίπλωσαν" παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που συμμετείχαν στο πρώτο συνέδριο της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης, που διεξήχθη πρόσφατα στη Νυρεμβέργη.

Εκεί, συναντήσαμε τους νεαρούς συνέδρους, οι οποίοι, ενθουσιασμένοι από τη συλλογικότητα, το ενωτικό πνεύμα και την επιθυμία τους για στενότερη σχέση με την Ελλάδα, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σταδιοδρομία τους, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα, που τους απασχολούν.

Η Ευαγγελία Αρμούτη, από την πόλη Γκεοργκενμπόρν, που βρίσκεται κοντά στο Βισμπάντεν, μας λέει πως θα ήθελε να γνωρίζει πολύ περισσότερα για την Ελλάδα, για την ιστορία, τη μυθολογία, τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τα προβλήματα του νεότερου κράτους. Η ίδια έμαθε πολλά πράγματα για την αρχαία Ελλάδα στο γερμανικό σχολείο, αφού διδάχθηκε επί πέντε χρόνια τα αρχαία ελληνικά και της άρεσε που, ως Ελληνίδα, μετέφραζε τα διδαχθέντα κείμενα στους Γερμανούς συμμαθητές της.

Η Ευαγγελία ζητεί να φροντίσει η Ελλάδα ώστε να μάθουν όλα τα παιδιά στη Γερμανία, που δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο, όχι απλά γραφή και ανάγνωση, αλλά και στοιχεία για την ιστορία, τον πολιτισμό και το σύγχρονο "πρόσωπο" της χώρας.

«Οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας ξέρουν περισσότερα από μας», μας λέει και σημειώνει πως αυτό αποτελεί προσβολή. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι και όσοι ζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενδιαφερθούν για όλα αυτά.

Η Βασιλική Κούτρα, από την πόλη Σβάινφουρτ, είναι κατά το ήμισυ -από την πλευρά της μητέρας της- Γερμανίδα. Η Ελλάδα, ωστόσο, την τραβάει, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιο πολύ. «Είναι η νοοτροπία, το κλίμα, η χαρούμενη ατμόσφαιρα, ενώ εδώ στη Γερμανία ο κόσμος είναι πιο κλειστός», τονίζει.

Από την Ελλάδα περιμένει να προσφέρει στους νέους ομογενείς του εξωτερικού περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή σε προγράμματα και εκδηλώσεις, όπως κατασκηνώσεις με τη συμμετοχή και παιδιών από την Ελλάδα, διάφορα ανταμώματα νεολαίων -στην Ελλάδα ή το εξωτερικό- που να "δίνουν" πάντα ένα κομμάτι της πατρίδας μας κ.ά.

Η Αγγελική Μποζίνη, από το Μόναχο, επιθυμεί να έχει περισσότερες πληροφορίες από την πατρίδα, να την ενημερώνουν τακτικά για διάφορα θέματα, προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά των ομογενών, όταν πάνε για σπουδές στην Ελλάδα, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα κλπ. Επίσης, θέλει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τα παιδιά των μεταναστών "ως κανονικά Ελληνάκια", όπως χαρακτηριστικά λέει, καθώς η ίδια νιώθει ότι την βλέπουν ως ξένη, όπως και στη Γερμανία.

Ο Αλέξανδρος Κωτσαλίδης, από το Βισμπάντεν, επισημαίνει ότι η προσδοκία του από την Ελλάδα είναι να του δώσει μια ευκαιρία να δημιουργήσει κάτι, να υλοποιήσει ένα δικό του πλάνο, σχέδιο.

Η Ιφιγένεια Κουτσουρέλη εξομολογείται πως όνειρό της είναι να μεταβεί για πάντα στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην πατρίδα της ως Ελληνίδα. «Όταν έρθει αυτή η ώρα, θα ήθελα να με δεχτούν ως Ελληνίδα και να μην πουν "ήρθε μια ξένη, πχ Γερμανίδα". Να μου δώσουν την ευκαιρία να τους δείξω ότι έζησα μεν πολλά χρόνια στη Γερμανία, αλλά παρέμεινα Ελληνίδα, να τους δείξω πού είναι κανονικά οι ρίζες μου. Θα ήθελα να οικοδομήσω ανενόχλητη το μέλλον μου», υπογραμμίζει.

Η Νίκη Φουρκιώτη, από το Μόναχο, δηλώνει πως όνειρό της είναι να βρεθεί μεν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, αλλά να γυρίσει πάλι στη Γερμανία και στους δικούς της. Από τη μητέρα-πατρίδα θα ήθελε να στέλνει και στους Έλληνες που ζουν στο Μόναχο, πολλούς καλλιτέχνες, να βλέπουν τα έργα τους και να τους ακούν ζωντανά.

Τέλος, για τον Αθανάσιο Ντινούδη, από το Σβάινφουρτ, μεγάλη του επιθυμία είναι να μη τον "ξεχνά" η πατρίδα, να μην αντιμετωπίζει τα παιδιά των ομογενών ως "παιδιά δεύτερης κατηγορίας", όπως λέει χαρακτηριστικά.«Όχι αν περισσέψει κάτι, το δίνουμε στους ομογενείς Έλληνες στο εξωτερικό», υπογραμμίζει.

Δηλώσεις προέδρου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

http://www.voria.gr/filestore/modules/news/4/1/41262/pic-0-norm.jpgΟι ολυμπιακές εγκαταστάσεις αξιοποιούνται στο μέτρο του δυνατού από τη στιγμή που το Δημόσιο ανέθεσε την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων, αλλά η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» δεν είναι ιδιοκτήτης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Παναγιώτου μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα 99,5".

Όπως εξήγησε «έχουμε δύο κατηγορίες ακινήτων. Είναι συνολικά 24 κτίρια, 16 εγκαταστάσεις. Υπάρχουν οι αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν άλλη αξιοποίηση από την πιο εντατική χρήση τους, που είναι εφικτή και δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή για την οποία έχουν κατασκευαστεί και είναι 12 συνολικά. Άλλα 12 είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα». Πρόσθεσε ότι ειδικά για τα περιφερειακά στάδια στο Ηράκλειο, την Πάτρα και το Βόλο γίνεται εντατική αξιοποίηση.

Όπως υπογράμμισε, για τα εμπορικά ακίνητα, έγιναν έξι διαγωνισμοί. «Κατακυρώθηκαν σε ισάριθμους επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν να καταβάλλουν τα μισθώματά τους, η εταιρεία εισέπραττε τα μισθώματα τα πρώτα δύο περίπου χρόνια, αλλά μετά, όταν δεν αδειοδοτούνταν τα επενδυτικά τους σχέδια και ταυτόχρονα εμπλέκονταν σε ενστάσεις τρίτων στο ΣτΕ, οι άνθρωποι αυτοί περιήλθαν σε απόγνωση και σταμάτησαν να πληρώνουν τα μισθώματα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Για τα ακίνητα με τους διαγωνισμούς, για δύο ολοκληρώθηκε η διαδικασία: το Golden Hall στο Μαρούσι και το Θέατρο Badminton στο Γουδή. Τα άλλα τέσσερα είναι αυτά που βλέπει ο κόσμος εγκαταλειμμένα: το Γαλάτσι, το Beach Volley στο Φάληρο, το Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Άγιο Κοσμά (εκεί λειτουργεί η μαρίνα, αλλά δεν προχώρησε η αξιοποίηση της γης), και το Canoe-Kayak στο Ελληνικό. Δεν έκαναν αυτό που έπρεπε οι άλλοι φορείς του Δημοσίου για να ολοκληρωθούν οι άδειες των επενδύσεων».

Επισήμανε ότι γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για «να δούμε αν μπορούμε να "σώσουμε" αυτές τις συμβάσεις».

«Επιθυμία μας είναι να προχωρήσουν οι επενδυτικές λύσεις. Χρειαζόμαστε όμως την επίσπευση των διαδικασιών των φορέων του Δημοσίου γι’ αυτό», κατέληξε.

"Ασαφές εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της" φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ

http://ec.europa.eu/economy_finance/een/010/images/klaus_regling_7554.jpgΟ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) φέρεται να δήλωσε, απευθυνόμενος προς Γερμανούς βουλευτές, ότι δεν μπορούμε ακόμη να πούμε κατά πόσον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές του κυβερνώντος συνασπισμού, ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται να δήλωσε ότι το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Έλυσε όλα της τα προβλήματα η Ιαπωνία: Η Αλβανία προσφέρει οικονομική βοήθεια στην πληγείσα, από το σεισμό, χώρα

Οικονομική βοήθεια, ύψους 100.000 δολαρίων θα προσφέρει η Αλβανία στην πληγείσα, από τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, Ιαπωνία. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε, σήμερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας. Ο κ. Μπερίσα εξέφρασε την αλληλεγγύη του αλβανικού λαού στους Ιάπωνες, "σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεσσαλονίκη: σε κοινή εποχιακή γρίπη φαίνεται να υποβιβάζεται ο νέος ιός Η1Ν1

Σε κοινή εποχιακή γρίπη δείχνει να έχει υποβιβάσει το νέο ιό Η1Ν1 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με το διδάκτορα του Εργαστηρίου Ιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γάνδης (Βέλγιο), Κωνσταντίνο Σπ. Κυριάκη. Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, υπογράμμισε, μάλιστα, πως ο Η1Ν1 εκτιμάται ότι προήλθε από ανασυνδυασμό ιών της γρίπης του χοίρου, των πτηνών και του ανθρώπου.

Με την εισήγησή του, που αναμένεται να κάνει κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή (18-20 Μαρτίου), ο κ. Κυριάκης πρόκειται να επισημάνει ότι ο νέος ιός Η1Ν1 στους χοίρους δεν εγκυμονεί κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αφού όπως διευκρινίζει, δεν «περνάει» στο κρέας των χοίρων και ακόμα περισσότερο με το μαγείρεμα και την θερμική επεξεργασία δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μολυνθεί ο καταναλωτής.

Στο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία, ο κ. Κυριάκης θα υπογραμμίσει ότι οι ιοί της γρίπης A χαρακτηρίζονται από την υψηλή ικανότητά τους να μεταλλάσσονται και να ανασυνδυάζονται. Τα δύο στελέχη του ιού της γρίπης Α, που ενδημούν στον παγκόσμιο ανθρώπινο πληθυσμό ανήκουν στους υποτύπους Η1Ν1 και Η3Ν2.

Κάθε χρόνο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, παρατηρούνται ενδημίες γρίπης σε όλο τον πλανήτη με πολύ χαμηλή θνησιμότητα, σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, νεογνά και ομάδες υψηλού κινδύνου. «Ιοί που στο παρελθόν προκάλεσαν πανδημίες παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά», υποστηρίζει.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κυριάκης θα επισημάνει ότι μέχρι την πανδημία του 2009 είχαν επιβεβαιωθεί ελάχιστες περιπτώσεις μετάδοσης γρίπης του χοίρου σε ανθρώπους. Την πανδημία δε του 2009, ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ήπια, αφού «δεν προκάλεσε τόσους θανάτους, όσους φοβόμασταν».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Κυριάκης σημειώνει ότι πρέπει να συνεχιστεί και με πιο εντατικό ρυθμό, η παρακολούθηση της εξέλιξης των ιών της γρίπης στα ζώα και κυρίως στο χοίρο, προκειμένου η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη σε περίπτωση εμφάνισης ενός νέου ιού επικίνδυνου για τον άνθρωπο.

Ιαπωνία: η δεξαμενή του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 είναι η κύρια πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με την ASN

Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή "της κύριας ανησυχίας" στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιεδεργού υλικού "απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα", σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που ετέθησαν υπό έλεγχο, "η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται" προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN .

"Η αποκάλυψη του καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη των θαλάμων του καυσίμου. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν, κατά συνέπεια, δηλώσει, ότι είναι πιθανή η έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στην ατμόσφαιρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ASN.

"Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής", σύμφωνα με την ASN , η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο. 4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.

Η ASN θεωρεί "ανησυχητική" την εξέλιξη της κατάστασης ως προς την ασφάλεια του αντιδραστήρα Νο. 3 "όπου το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά" και όπου η διατήρηση του επιπέδου του ύδατος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως προς τον αντιδραστήρα Νο. 2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του σταθμού, αναφέρει η ASN.

Το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.1 έχει παραμείνει "ανέπαφο", σύμφωνα με την ASN.

Εξάλλου, οι "επιχειρήσεις αποσυμπίεσης των κελυφών οδηγούν στην έκλυση ραδιενεργών υλικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ASN, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και το Τόκιο, δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.

"Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού", σύμφωνα με την ASN.

O ASN ανησυχεί επίσης για τη ραδιοπροστασία των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό που θεωρείται "πολύ ανησυχητική, κυρίως ως προς ό,τι αφορά το επίπεδο της ακτινοβολίας στις αίθουσες ελέγχου", υπενθυμίζοντας ότι μία προσωρινή εκκένωση του σταθμού αποφασίσθηκε σήμερα.

Πορτογαλία: Άντληση ενός δισ.ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 12 μηνών. Αυξημένο το κόστος στο 4,331%

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εμφανίστηκε αυξημένο σήμερα, κατά τη δημοπρασία για την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 μηνών, στο επίπεδο του 4,331% έναντι 4,057% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας στις 2 Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (IGCP) μέσω της δημοπρασίας εξασφαλίστηκε το σύνολο του ζητούμενου ποσού, με την υπερκάλυψη να διαμορφώνεται σε 2,2 φορές έναντι 3,1 της προηγουμένης δημοπρασίας.

Αργά την Τρίτη το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, από το επίπεδο Α1 στο επίπεδο Α3.

The socialism strikes back: Προελαύνει ο σύντροφος Καντάφι

http://www.atticafreepress.gr/wp-content/uploads/2011/03/14918.jpgΒομβαρδισμός από συστοιχίες πυροβολικού στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 11, ανέφερε ένας γιατρός του νοσοκομείου της πόλης μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

"Έχουμε παραλάβει πέντε σορούς μέχρι στιγμής. Ξέρουμε ότι κι άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί όμως. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονται από το ανατολικό και το νότιο τμήμα της Μιζουράτα", είπε ο γιατρός, που είπε ότι ονομάζεται Μούφτα.

Κάτοικοι είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν με πυρά πυροβολικού την πόλη νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων είχε πει νωρίτερα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 4 νεκροί και περίπου 12 τραυματίες από τις οβίδες του πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν επιθέσεις "από όλες τις πλευρές".

"Οι αντάρτες απώθησαν την επίθεση. Τώρα, η ένταση των πυρών [του πυροβολικού] έχει σχετικά μειωθεί", είπε ο εκπρόσωπος.

Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από 17 έως 22 Μαρτίου 2011, αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας

http://tvxs.gr/sites/default/files/images/story/2326_0.jpgΠανελλαδική αποχή από αύριο ( Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011) έως τις 22 Μαρτίου 2011, αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι δικηγόροι όλης της χώρας απέχουν των καθηκόντων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Χανιά: Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα Μπαγκλαντεσιανών

http://pf.pstatic.gr/CMAN/i/1719/I6/750486-177261082.jpgΚορυφώνεται η τραγωδία με τους πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές στον κόλπο της Σούδας . Σήμερα το πρωί, ανασύρθηκαν τα πτώματα ακόμα δύο αγνοουμένων από εκείνους που είχαν πέσει στην θάλασσα. από το πλοίο Ionian King προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους.

Αρχικά, από το Λιμενικό είχε ανακοινωθεί ότι εντοπίσθηκαν τρεις αγνοούμενοι, ωστόσο όπως διευκρινίσθηκε αργότερα ανασύρθηκαν δύο πτώματα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με τον κεντρικό λιμενάρχη Χανίων Αντώνη Δασκαλάκη, συνολικά από το βράδυ της 5ης Μαρτίου έχουν βρεθεί οι σωροί 12, από τους συνολικά 14 αγνοουμένους.

Οι 3 πρώτοι σωροί, είχαν ανασυρθεί το βράδυ της 5ης Μαρτίου και οι υπόλοιποι τις τελευταίες 3 ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, ένα πτώμα που βρίσκεται στη θάλασσα, εκτιμάται ότι χρειάζεται συνήθως πέντε μέρες για να εκβρασθεί. Στην περίπτωση των προσφύγων από Μπαγκλαντές όμως, οι σωροί άρχισαν να εντοπίζονται μετά 10 ημέρες. Οι αρχές εξέφραζαν ελπίδες ότι οι αγνοούμενοι ίσως είχαν καταφέρει να βγουν στη στεριά, όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική.

Το πλοίο Ionian King είχε καταπλεύσει στη Σούδα λίγο πριν τα μεσάνυκτα της 5ης Μαρτίου, μεταφέροντας υπηκόους από το Μπαγκλαντές κυρίως, από τη Λιβύη.

Από αυτούς 49 που βούτηξαν στα παγωμένα νερά, 35 εντοπίσθηκαν στη στεριά και τη θάλασσα, ενώ για τους υπολοίπους η Σούδα αποδείχθηκε υγρός τάφος.

Οι έρευνες πλέον συνεχίζονται για την ανεύρεση δύο ακόμη αγνοούμενων.

Βουλγαρία: Μοναδικά τα συστήματα ασφαλείας του σχεδιαζόμενου σταθμού Μπέλενε, διαβεβαιώνει η ρωσική εταιρεία Rosatom

http://www.forumspb.com/userfiles/images/rosatomeng.jpgΜοναδικά χαρακτήρισε τα συστήματα ασφαλείας του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού Μπέλενε στη Βουλγαρία, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosatom, Κίριλ Κομαρόφ.

Από το βήμα των εργασιών του φόρουμ, που διεξάγονται στη Σόφια, για την πυρηνική βιομηχανία, ο κ. Κομαρόφ υπογράμμισε ότι ο σταθμός Μπέλενε είναι σχεδιασμένος ούτως ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις από μια πτώση αεροσκάφους βάρους 400 τόνων, θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -57 βαθμούς Κελσίου έως 60 βαθμούς Κελσίου και πρόσθεσε ότι περίπου το 40% του συνολικού κόστους του σταθμού αφορά την κατασκευή των συστημάτων ασφαλείας.

Η Rosatom, συνέχισε ο κ. Κομαρόφ, κατασκευάζει δέκα πυρηνικούς σταθμούς και έχει πλήρη ευθύνη για τις τεχνικές λύσεις και την ασφάλεια των εργοστασίων, η οποία πρέπει να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα, η ρυθμιστική αρχή της Βουλγαρίας να εγκρίνει τον τεχνικό σχεδιασμό για το έργο του Μπέλενε.

Εάν το έργο λάβει, τελικά, το "πράσινο φως" από τη ρυθμιστική αρχή, οι βουλγαρικές εταιρείες θα αναλάβουν περίπου το 30% του συνόλου των κατασκευαστικών εργασιών του σταθμού, εκτιμώμενης αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Κομαρόφ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο σταθμός Μπέλενε δεν απειλείται από τσουνάμι και συμπλήρωσε ότι ακόμα κι εάν ένας ανεμοστρόβιλος "χτυπήσει" τον πυρηνικό σταθμό και πάλι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του σταθμού, λόγω των συστημάτων ασφαλείας που (σχεδιάζεται) να διαθέτει.

Πως κλείνει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας και τι συμβαίνει σε τήξη του πυρήνα

Δείτε το γραφικό των NY Times












Ομιλία (Πρωτολογία και δευτερολογία) Α. Σαμαρά στη Βουλή

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhR8mWTq2dVA1Mvf9YEZtPHTMelPXWWOjxKudk1hFIe-FZr4VRjJZvZ24mzbR5YPt1KE7ECBkX1hzn4z3XkynJCalVekh1NYYJPpeHcxyo3kzwrqXN_fDdQgRxTytq7KKqKB5aQs9exUkU/s1600/samaras-8-thumb-large.jpg(Το καλύτερο είναι στο τέλος και αφορά τον κολοτούμπα...)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε την πρότασή του να ζητήσει επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, εξηγήσαμε τρία πράγματα:

-- Πρώτον, ότι όλα αυτά τα ζητάμε εμείς, από την πλευρά μας, εδώ και καιρό. Και σε ένα βαθμό η Ευρώπη είχε ήδη δεσμευτεί να μας τα δώσει. Τουλάχιστον, η επιμήκυνση, υπάρχει ήδη στις αποφάσεις του Eurogroup από τις 28ης Νοεμβρίου…

-- Δεύτερον, ότι όλα αυτά, ακόμα κι αν τα πάρουμε, δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας, που είναι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Δηλαδή η εφαρμοζόμενη πολιτική!

-- Και τρίτον, ότι η βασική λύση είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, για να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από τις δεσμεύσεις του.

Αυτό το επαναλάβαμε πολλές φορές. Ήταν η «μόνιμη επωδός» μας.

Ας μιλήσουμε τώρα πολιτικά:

Μετά το χθεσινό υβρεολόγιο κατά της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πρωθυπουργέ, σήμερα κάνατε δεύτερο φάουλ. Και το φάουλ συνίσταται στο εξής: Κάνετε προσπάθεια να μετατεθεί η συζήτηση από το κρίσιμο πρόβλημα μιας οικονομίας που διαλύεται, στη διαχείριση του χρέους. Αυτή είναι μετάθεση αποπροσανατολισμού. Μπορεί να εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Τον τόπο, όμως, τον βλάπτει.

Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε να συζητάμε μόνο για τη διαχείριση του χρέους, όταν αφήνουμε ανέπαφο και χειροτερεύουμε το μηχανισμό εκείνο που δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο χρέος: την Ύφεση, την παράλυση της Οικονομίας, τον πολλαπλασιασμό των λουκέτων και τη διόγκωση της ανεργίας.

* Ακόμα πρέπει να το πούμε, ότι αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες για το χρέος - και είχε προαναγγελθεί από τα τέλη Νοεμβρίου - ήταν μια διόρθωση λάθους.

Γιατί είχε δεσμευτεί η Ελλάδα με το Μνημόνιο να ξεπληρώσει τα 110 δισεκατομμύρια που δανείστηκε πέρσι μεταξύ του 2013 και του 2015. Αλλά, έλα που δεν έβγαινε…

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τότε εμείς καταψηφίσαμε το Μνημόνιο. Και το είπαμε, από τότε, καθαρά. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Υπογράψατε μια σύμβαση που δεν μπορούσε η χώρα να εκπληρώσει. Και τώρα είδαν το λάθος οι δανειστές μας και το διόρθωσαν. Αυτή την επανόρθωση λάθους, εσείς την …«πανηγυρίζετε»!

Δηλαδή, κύριε Παπανδρέου: Αν το Μνημόνιο ήταν καλό γιατί μας… «ξανασώσατε» σήμερα; Κι αν το Μνημόνιο δεν βγαίνει - που δεν βγαίνει - γιατί πανηγυρίζετε; Επειδή διορθώθηκε μόνο μία από τις αστοχίες του;

* Σε ό,τι αφορά τη μείωση του επιτοκίου, κι αυτό επανόρθωση σφάλματος ήταν. Γιατί μας έβαλαν, τότε, να πληρώσουμε επιτόκιο με υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου για χρεοκοπία. Όταν οι ίδιοι που μας δάνειζαν, μας έλεγαν ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε! Και με αυτή την επιβάρυνση, έκαναν πιο δύσκολο να ελεγχθεί και το έλλειμμα και το χρέος. Κι αυτό το σφάλμα το διόρθωσαν…

Και βεβαίως, η επανόρθωση ενός σφάλματος είναι μια μορφή ανακούφισης.

Αλλά δεν είναι λόγος πανηγυρισμών.

Δεν μπορεί να είστε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που πανηγυρίζει, επειδή έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις.

* Με τη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων, που εμείς ζητάμε εδώ και καιρό, και που τώρα ο Τρισέ επιμένει ότι πρέπει να δοθεί - κι ας μη το δέχονται ακόμα οι Γερμανοί - τότε θα υπήρχε πραγματική ελάφρυνση. Διότι θα μειωνόταν πραγματικά το χρέος από την επαναγορά των ομολόγων, π.χ. εκείνων που ήδη έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μειωμένη τιμή. Αυτό, από μόνο του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του Ελληνικού χρέους μέχρι 15 δισεκατομμύρια. Αυτό θα ήταν μια πραγματική, μεγάλη ελάφρυνση. Αλλά δεν προέκυψε ακόμα…

* Επίσης, με την απόφαση που λήφθηκε για παρέμβαση του Μηχανισμού Στήριξης στην πρωτογενή αγορά, απομακρύνεται ένας νέος κίνδυνος χρεοκοπίας μετά το 2012, εφ’ όσον και πάλι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αλλά, συνδέεται με νέους όρους εκ μέρους της χώρας, που ζητά αυτή τη διευκόλυνση. Το λέει καθαρά το κείμενο των συμπερασμάτων των Πρωθυπουργών: Νέες αυστηρές προϋποθέσεις -δηλαδή, το conditionality! Δηλαδή, ανοίγει ο δρόμος για νέο Μνημόνιο. Θα μιλάμε για αλληλουχία Μνημονίων: Που όταν θα λήγει το ένα, θα αναγκαζόμαστε να υπογράψουμε το επόμενο. Γιατί δεν θα είμαστε σε θέση να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με λογικό επιτόκιο.

Εμείς πιστεύουμε στην πραγματική εξυγίανση, που μπορεί να γίνει μόνο με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Εδώ ανοίγονται δρόμοι για να έχουμε μόνιμα την ανάγκη Μνημονίων. Και έτσι μετατρέπουμε την έκτακτη ανάγκη μιας χώρας, σε μόνιμη εξάρτηση! Κι αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού!

* Ακόμα, αναλάβατε την υποχρέωση να «αξιοποιήσετε 50 δισεκατομμύρια ακίνητης περιουσίας». Αλλά, αν μιλάμε για αξιοποίηση κι όχι για εκποίηση, αυτό χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο προετοιμασία. Νομοθετική και οικονομοτεχνική προετοιμασία. Εσείς, αντίθετα αναλάβατε την υποχρέωση - απ’ ό,τι μας πληροφορεί το κείμενο της απόφασης - μέσα σε λίγο καιρό να παρουσιάσετε πλήρη κατάλογο, πόσα σκοπεύετε να πάρετε, πότε κι από πού. Όταν σε πιέζουν να βρεις λεφτά, κύριε Παπανδρέου, τότε αναγκάζεσαι να τα δώσεις όσο-όσο. Κι αυτές τις επιφυλάξεις τις εκφράζουν σήμερα, δημόσια, και δικοί σας υπουργοί.

Εμείς προτείναμε αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου πέρυσι και τότε χλευάσατε την πρότασή μας. Τώρα σας την επιβάλλουν, για να πάρετε την επιμήκυνση δανείου.

Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει ότι η αξιοποίηση δεν σημαίνει απώλεια κυριότητας και δεν σημαίνει εκποίηση. Τώρα, σας επιβάλλουν ουσιαστικά εκποίηση, βιαστικά και όσο-όσο.

* Είδα ότι δεν πολυμιλάει κανένας, ακόμα, για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, ή σύμφωνο για το ευρώ, που αποφασίστηκε προχθές. Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δέσμευση να μειώνεται μέχρι το 2013 το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 5% ετησίως. Για να συμβεί αυτό, μέσα σε δύο χρόνια, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να βγάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα! Όχι πρωτογενή - δημοσιονομικά πλεονάσματα! Δηλαδή, αφού θα καλύπτει όλες τις δημόσιες δαπάνες και τους ετήσιους τόκους.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, ειρωνευόσασταν την πρότασή μας να μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σε δύο χρόνια. Τώρα, δεσμεύεστε να βγάλετε πλεονάσματα σε δύο χρόνια, όχι απλώς να μηδενίσετε το έλλειμμα.

Εμείς το βλέπαμε αυτό από πέρυσι. Εσείς, είναι ζήτημα αν το έχετε καταλάβει…

Γι’ αυτό και φωνάζουμε για Ανάπτυξη. Πολύ περισσότερο, γιατί μόνο με την Ανάπτυξη μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή αδιέξοδη πολιτική

* Δεν θα μιλήσω γι’ αυτά με τα οποία συνδέσαμε την Αξιοποίηση με την Ανάπτυξη: Συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ, leasing. Μερικά απ’ αυτά τα ανακαλύπτετε τώρα κι εσείς. Τα κάνετε αποσπασματικά. Αυτό όμως είναι ένα συνολικό πακέτο πολιτικής. Το οποίο εσείς αδυνατείτε να φέρετε σε πέρας, μεταξύ άλλων και λόγω και των χιλιάδων διαφωνιών που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνησή σας.

Ζητάτε από μας «συναίνεση» και δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας!

Αλλά όλα αυτά, κύριε Παπανδρέου, δεν αποτελούν λόγους πανηγυρισμών.

Λόγους βαθιάς ανησυχίας, αποτελούν.

* Γι’ αυτό και οι αγορές αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι πανηγυρισμού. Τα spreads, ξαναβρίσκονται στις 950 μονάδες, πολύ κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.

* Αποκαλύπτεται, μόλις προχθές, με δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η επιμήκυνση και η ελάφρυνση που μας δόθηκε είναι εν όψει των υποχρεώσεων που αναλάβατε για νέα μέτρα και νέες περικοπές. Πέρα από τα 50 δισεκατομμύρια, βεβαίως…

Μιλάω για τα 14,5 δισεκατομμύρια νέα μέτρα, τα οποία θα χτυπήσουν, που αλλού; Την ήδη παραλυμένη Οικονομία.

-- Τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει στο πρώτο δίμηνο. Αυτό δεν συνέβη επειδή δεν είχαμε την επιμήκυνση ακόμα. Συνέβη επειδή η πολιτική σας παγίδευσε τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

-- Η ύφεση έχει φτάσει σήμερα, στα χειρότερα επίπεδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: -6,6%! Εσείς προβλέπατε -4%. Αυτό δεν συνέβη γιατί δεν είχαμε επιμήκυνση. Συνέβη γιατί η πολιτική σας παγίδευσε τη χώρα σε μια μαύρη τρύπα ύφεσης και ελλειμμάτων.

-- Δεν λέω για ανεργία 15%. Δεν λέω για πληθωρισμό. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα. Η Οικονομία παραλύει και, αντί για «θεραπεία», προσφέρετε «παυσίπονο». Κι αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού.

* Είπατε για την Ιρλανδία. Διαπραγματεύθηκε, όμως, η Ιρλανδία, κύριε Παπανδρέου, στο αρχικό της Μνημόνιο και διατήρησε, μέχρι στιγμής, τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της για να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

-- Και η Πορτογαλία. Γιατί αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να μην μπει σε μηχανισμό Στήριξης; Γιατί, άραγε; Γιατί η Πορτογαλία δανείζεται σήμερα με κάθε τρόπο, πανάκριβα, με 7,5%, προκειμένου να μην μπει στο Μνημόνιο; Γιατί απλούστατα αναγνωρίζει τον ασφυκτικό χαρακτήρα που έχουν τέτοιες δεσμεύσεις!

Όλες οι χώρες που έχουν πρόβλημα, πρώτον, προσπαθούν να αποφύγουν το αντίστοιχο Μνημόνιο. Δεύτερον, παίρνουν κάθε είδους διορθωτικά μέτρα μόνες τους, για να μη χρειαστεί να τους τα επιβάλλουν απ’ έξω. Και τρίτον, όταν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, τουλάχιστον, διαπραγματεύονται σκληρά. Και καταφέρνουν να διασώσουν τα στοιχειώδη, τουλάχιστον.

Κύριε Παπανδρέου, εσείς δεν πήρατε έγκαιρα μέτρα όταν υπήρχε ακόμα καιρός. Πηγαίνατε μόνος σας και προκαλούσατε κρίση δανεισμού, διακηρύσσοντας δεξιά και αριστερά, ότι η Ελλάδα είναι «διεφθαρμένη χώρα» και «Τιτανικός»! Ενώ όταν ήλθε η ώρα να υπογράψετε, δεν διαπραγματευθήκατε το παραμικρό!

Με αποτέλεσμα, σήμερα, να διορθώνετε τα λάθη που υπογράψατε πέρσι και να νιώθετε και πολύ «ευχαριστημένοι» από πάνω και να θέλετε μαζί να το πανηγυρίσουμε!

Σας το λέω για πολλοστή φορά: Η Οικονομία χρειάζεται τρία πράγματα: Ανάπτυξη, Ανάπτυξη και Ανάπτυξη.

Και για να ξεκινήσει η Ανάκαμψη, που θα φέρει Ανάπτυξη, χρειάζεται μόνο ένα: Αλλαγή Οικονομικής Πολιτικής, Δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Για να επιτύχουμε Ανάπτυξη και να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα… Αυτή είναι η μόνη ελπίδα και η μόνη διέξοδος!

Αυτό εσείς δεν μπορείτε ούτε να το δείτε, ούτε να το διαπραγματευθείτε.

Μόνο τις διορθώσεις των προηγούμενων λαθών, που σας δίνουν, παίρνετε.

Καλά κάνετε. Αλλά μην βαυκαλίζεστε ότι «λύνετε» το πρόβλημα.

Γιατί εσείς είστε το πρόβλημα.

Τις δικές σας παλαιότερες αμαρτίες πληρώνει αυτός ο τόπος.

Τα δικά σας πρόσφατα λάθη πληρώνει αυτός ο τόπος.

Εσείς συκοφαντήσατε τη χώρα.

Εσείς επιλέξατε το ΔΝΤ, όπως είπε και ο Στρος Καν.

Εσείς γεμίσατε το δημόσιο τομέα με συντεχνίες που τον επιβαρύνουν.

Κι έχετε το θράσος να βγαίνετε, χθες στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, να μιλάτε για «πελατειακές σχέσεις».

Εσείς, που έχετε κάνει τις πελατειακές σχέσεις Επιστήμη σ’ αυτό τον τόπο!

Εσείς είστε, λοιπόν, το πρόβλημα, κύριε Παπανδρέου.

Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να βρείτε τη λύση!

Ελπίδα είναι μόνο η Ανάπτυξη και να το καταλάβετε καλά!

Είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας για τον τόπο!

Δευτερολογία

Κύριε Παπανδρέου, εγώ μίλησα για ανάπτυξη, γιατί υποχρέωσή μου έχω να κοιτάω το αύριο.

Εσείς θέλετε να συμπλεύσουμε. Αλλά για να συμπλεύσουμε πρέπει πρώτα να πλεύσουμε. Ενώ η δική σας πολιτική λέει ότι πρέπει να βυθιστούμε μαζί.

Αυτό δεν θα το κάνουμε εμείς, κύριε Παπανδρέου. Θα δίνουμε τις προτάσεις μας.

Και μη μιλάτε για το χρέος, γιατί το έχω πει 200 φορές μέσα σ' αυτή την αίθουσα ότι το χρέος είναι παιδί το ΠΑΣΟΚ, ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ.

Έχετε μία αθεράπευτη εμμονή: ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία. Σ' αυτό δεν πρόκειται να απαντήσω. Αυτό το παραμύθι, καταντάει πλέον γραφικότητα. Και είναι γεγονός ότι κινείστε και κυκλοθυμικά. Και μία μέρα μετά, έρχεστε σήμερα να μας μιλάτε για σύμπλευση, όταν χθες κάνατε μια πρωτοφανή ομιλία - υβρεολόγιο εναντίον της Ν.Δ. Αποφασίστε που ανήκετε. Σ' αυτούς που θέλουν να συμπλεύσουμε ή σ' αυτούς που μόνιμα υβρίζουν, κύριε Πρωθυπουργέ. Να το ξέρουμε και εμείς.

Εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω, για τα spreads που τα βρήκατε στις 130 μονάδες και τα πήγατε στα ύψη. Ούτε για πελατειακές σχέσεις. Που έχετε το θράσος να μιλάτε, εσείς, για πελατειακές σχέσεις.

Δεν κάνετε όμως τον κόπο να ζητήσετε από τα παιδιά του κ. Ραγκούση, που έκαναν την απογραφή, να σας πουν γιατί δεν βάλανε πότε διορίστηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, κύριε Παπανδρέου; Και να βρείτε ποιοι είναι ποιοι. Ποιος έχει επιβαρύνει τα δημόσια Ταμεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αναφέρω ακόμα ότι ο Ελληνικός λαός θυμάται και ποιος εκβίασε τις εκλογές του '09 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και γνωρίζει ποιος γύριζε δεξιά και αριστερά με το "λεφτά υπάρχουν", τάζοντας στους πάντες τα πάντα.

Γνωρίζει ποιος δεν διαπραγματεύτηκε για το Μνημόνιο. Και όσο εξακολουθείτε να υβρίζετε την Αντιπολίτευση, εκτίθεστε κύριε Παπανδρέου.

Μιλάτε για υπευθυνότητα. Την είδαμε την υπευθυνότητά σας, όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, που λέγατε "όχι σε όλα". Είσαστε τόσο υπεύθυνος, όσο εκείνος που ανάβει μια φωτιά και ύστερα ρίχνει νερό για να τη σβήσει και δεν ξέρει πως να τη σβήσει.

Πέρυσι, υπογράψατε πράγματα που σήμερα χαίρεστε που σας τα αλλάζουν. Αυτό δεν λέγεται υπευθυνότητα, κύριε Παπανδρέου. Λέγεται "δεν ξέρω τι υπογράφω". Και ψάχνετε να βρείτε διαφορές ύφους στις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, που όλες επαναλαμβάνουν την ίδια επωδό. Και δεν κοιτάτε τις μεγάλες διαφωνίες ουσίας, που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνησή σας.

Αποκαλύπτεται μόλις προχθές, με δηλώσεις μάλιστα του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η επιμήκυνση δόθηκε ενόψει των υποχρεώσεων που έχετε αναλάβει. Μιλάτε για την περιουσία. Εμείς, ξέραμε τι λέγαμε από πέρυσι στο Ζάππειο. Προβλέπαμε ένα χρόνο, ολόκληρο, προετοιμασίας. Προβλέπαμε πολλές εναλλακτικές μορφές εκμετάλλευσης και προχρηματοδότησης. Προβλέπαμε σε 2 χρόνια να μπορέσουμε να πάρουμε τα πρώτα χρήματα. Εσείς, δεσμεύεστε τώρα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να δώσετε λύση σε ένα πρόβλημα που, μέχρι πριν ορισμένους μήνες, το χλευάζατε.

Εσείς πέρυσι στον Προϋπολογισμό είχατε πει ότι θα έχετε 2 δις εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις και ούτε καν ασχοληθήκατε. Εμείς ξέρουμε ακριβώς τι λέμε. Έχετε δεσμευτεί κ. Παπανδρέου σε κάτι που, κατά βάθος, δεν πιστεύετε. Και έχετε αναλάβει την υποχρέωση να το παρουσιάσετε ως λύση, όχι σε 5 χρόνια που λέτε, αλλά σε λίγες εβδομάδες.

Επομένως, να μη μιλάτε για υπευθυνότητα, όταν μάλιστα προχθές, στελέχη σας, έκαναν υπαινιγμούς ότι τάχα πίσω από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που κυκλοφόρησε για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, κρύβονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας!! Λίγο αργότερα αυτό διορθώθηκε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία παρά μόνο υποψίες. Ενώ η αλήθεια - το ξέρετε - είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα, είναι αθλιότητες. Κάνετε τυχοδιωκτικά το "άσπρο μαύρο" για να περνάτε το φόβο στον Ελληνικό λαό. Φόβο θέλετε να περνάτε στον Ελληνικό λαό. Και μιλάτε εσείς, ο οποίος δεχθήκατε τον κ. Ρουμπινί μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, που σας είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει. Εσείς ποιους κατηγορείτε; Για ποιό πράγμα; Επομένως, χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη και αφήστε τα παιχνιδάκια και τους τυχοδιωκτισμούς. Σοβαρότητα.

Ως προς τον κ. Καρατζαφέρη: Η Νέα Δημοκρατία, ούτε βρίζει, ούτε συκοφαντεί, ούτε κάνει κωλοτούμπες, ούτε προβοκάρει. Ξέρετε καλά ποιοι εκφράζουν τη Νέα Δημοκρατία. Και συνεπώς η ερώτησή σας, επιστρέφεται ως άνευ αντικειμένου, ιδιαίτερα αν πρόκειται για άτομο που δεν ανήκει στους βουλευτές, που δεν έχει καμία επίσημη θέση στο Κόμμα. Αλίμονο αν πρέπει να απαντάμε για οποιοδήποτε άρθρο γράφεται οπουδήποτε. Αλλά θέλετε να προκαλείτε εντυπώσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν περνάνε αυτά, κ. Καρατζαφέρη. Αυτά αλλού να τα κάνετε. Και στην αρχή ξεκινήσατε λέγοντας, "ντροπή σας". Ντροπή και στην κυβέρνηση, "ντροπή και σε μας". Εγώ όμως θα σας ρωτήσω: Στις 18 Μαρτίου του '10, λίγο πριν το Μνημόνιο, απαντάτε σε δημοσιογράφο, της ΕΡΑ: "Μετά τη συνάντηση -σας ρωτάει- που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαρόζο, πιστεύετε θα καταφέρουμε τους στόχους μας ή τελικά θα πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ;". Και απαντάτε: "Κάθε μέρα που περνάει και καθυστερούμε είναι ένα διάστημα απογοητευτικό. Υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν: Στο ΔΝΤ".

Μήπως, αντί ΛΑΟΣ, είστε "ΛΑΓΟΣ" κ. Καρατζαφέρη;

Επομένως: Εάν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση σε αυτή την αίθουσα, θα πρέπει να μιλάμε με ντοκουμέντα, παρακαλώ, και με τη δέουσα σοβαρότητα που απαιτεί το Κοινοβούλιο.