29 Μαρτίου 2011

PAO - Barcelona 76-74 και 2-1

Χωρίς υπερβολές στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που έπρεπε, πήρε προβάδισμα με 2-1 στη σειρά των αγώνων με την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και πλέον βρίσκεται μία νίκη μακριά από την πρόκριση του στο φάιναλ φορ της Βαρκελόνης και τον «εκθρονισμό» της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 76-74 στο ΟΑΚΑ και την προσεχή Πέμπτη έχουν την ευκαιρία να... τυπώσουν εισιτήριο για το φάιναλ φορ. Σε περίπτωση «διπλού», πάντως, της ισπανικής ομάδας τότε η σειρά μεταφέρεται και πάλι στη Βαρκελόνη.

Διαμαντίδης 18, Νικολας 13, Μπαπτιστ 12 και Φώτσης 10 ήταν οι πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟ

Λιβύη: Οι συμμαχικές δυνάμεις εκτόξευσαν 22 πυραύλους Τόμαχοκ

Οι συμμαχικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν 22 πυραύλους Τόμαχοκ τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σήμερα.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ακόμη 115 αεροπορικές εξόδους.

Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες ανοιχτά της Φουκουσίμα, όχι όμως κίνδυνος για όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό

Τα ραδιενεργά απόβλητα από την μονάδα της Φουκουσίμα που καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν θα έχουν σημαντικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, που θα διαρκέσουν, στη θαλάσσια ζωή στα ανοικτά της ιαπωνικής μονάδας, εκτιμούν οι ειδικοί.

Από την αρχή του δυστυχήματος, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, η ιαπωνική μονάδα προκάλεσε την "απελευθέρωση" στο περιβάλλον πολλών ραδιενεργών προϊόντων. Κυρίως ιώδιο και καίσιο που αποδεσμεύτηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα, αλλά και που μεταφέρονται από χιλιάδες τόνους νερού που ρίχτηκαν από τους διασώστες για την ψύξη των εγκαταστάσεων, και μέρος των οποίων κατ' ανάγκη διοχετεύτηκε στον Ειρηνικό μετά το πέρας της "διήθησης".

Η μόλυνση επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις που έγιναν στην θάλασσα τις τελευταίες ημέρες: Iώδιο-131 και καίσιο-137 εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από το κανονικό, περίπου 1.000-2.000 φορές για το ιώδιο και 25 έως 80 φορές για το καίσιο.

Αυτή η σημαντική μόλυνση εντοπίστηκε πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της μονάδας. Όμως, ο Ειρηνικός Ωκεανός λειτουργεί ως γιγάντια "δεξαμενή" όπου αυτοί οι ρύποι αραιώνονται πολύ γρήγορα, λόγω της ανάμειξης των ρευμάτων και των παλιρροιών, συνοψίζει ο Ντιντιέ Σαμπιόν, διευθυντής περιβάλλοντος στο γαλλικό Ινστιτούτο ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).

"Σε παγκόσμια κλίμακα, ή ακόμη και στην κλίμακα του Ειρηνικού, αυτό δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αλλά πολύ κοντά στην Φουκουσίμα, θα πρέπει να προβλεφθεί μια αυστηρή απαγόρευση της αλιείας" για μερικούς μήνες, εκτιμά ο Σάιμον Μποξά, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (Βρετανία).

Αν τα ραδιενεργά στοιχεία διαλυθούν στο νερό και γίνουν αμελητέες συγκεντρώσεις, οι θαλάσσιοι οργανισμοί μπορούν με τη σειρά τους να τα "ξανασυσσωρεύσουν", ιδίως τα φύκια και ορισμένα μαλάκια.

Για να ληφθεί υπόψη αυτή η ικανότητα "βιοσυσσώρευσης", οι ειδικοί έχουν υπολογίσει τους "συντελεστές συγκέντρωσης", που είναι εξαιρετικά μεταβλητοί ανάλογα με τα είδη και τα ραδιενεργά στοιχεία.

Ορισμένα είδη φυκιών, μερικά από τα οποία καταναλώνονται ευρέως από τους Ιάπωνες, έχουν ένα συντελεστή συγκέντρωσης που υπολογίζεται σε 100.000 για το ιώδιο.

Με άλλα λόγια, "τα φύκια θα το απορροφήσουν πολύ γρήγορα. Το ιώδιο θα εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο", λέει ο Μπόξαλ.

Το ιώδιο έχει πολύ σύντομη ημιζωή--η ραδιενέργεια του μειώνεται κατά το ήμισυ σε οκτώ ημέρες--η δε μόλυνση θα έχει φύγει μετά από μερικούς μήνες, ακόμη και σε περίπτωση ισχυρής "επανασυσσώρευσης".

Το καίσιο 137 "παρουσιάζει μάλλον χαμηλές ικανότητες 'προσκόλλησης' στα θαλάσσια είδη", με τους παράγοντες συγκέντρωσης να ποικίλουν από 10 (στα κεφαλόποδα) έως 400 (στα ψάρια), σύμφωνα με το IRSN.

Αλλά η ραδιενεργή ημιζωή του είναι πολύ μεγαλύτερη, 30 χρόνια, και εγκυμονεί κίνδυνο μακρόχρονης μόλυνσης των ιζημάτων των θαλάσσιων βυθών.

"Η κύρια ανησυχία είναι για το άμεσο περιβάλλον του χώρου, δύο ή τρία χιλιόμετρα γύρω από τη μονάδα της Φουκουσίμα, όπου θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενέργειας στα υποθαλάσσια κοιτάσματα", διευκρίνισε ο Σάιμον Μπόξαλ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα απαιτηθεί μια "ζώνη αποκλεισμού" για την αλιεία που θα διαρκέσει πολύ, όπως συνέβη και στη Βαλτική Θάλασσα μετά το Τσερνομπίλ το 1986. "Εδώ μιλάμε για χρόνια", διευκρίνισε.

"Σε αυτή τη ζώνη αποκλεισμού, δεν θα επιτρέπεται καθόλου η αλιεία. Από κει και πέρα, θα υπάρχει μια άλλη περιοχή που θα παρακολουθούμε τακτικά ώστε να εντοπίζονται τυχόν ίχνη ραδιενέργειας", εξηγεί ο ωκεανολόγος.

"Αλλά είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, εφόσον δεν έχουν κάνει μετρήσεις για να καθοριστεί η έκταση της ρύπανσης", κατέληξε.

Σιένα-Ολυμπιακός 81-72

Ο απογοητευτικός Ολυμπιακός των 20 λαθών δεν είχε καμία τύχη απέναντι στην αποφασισμένη Σιένα και «έπεσε» στην Τοσκάνη με το τελικό 81-72, στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας. Πλέον το σύνολο του Σιμόνε Πιανιτζιάνι έχει το πάνω χέρι, καθώς έκανε το 2-1 και βρίσκεται μία νίκη μακριά από το φετινό φάιναλ φορ της Βαρκελόνης, μία νίκη που ενδεχομένως να έρθει την προσεχή Πέμπτη (στις 22:00), στην τελευταία ευκαιρία του Ολυμπιακού να ισοφαρίσει τη σειρά και να επιστρέψει στο ΣΕΦ για την πρόκριση.

Στην Ερμού για ν' αγοράσει καλσόν ο Γ. Παπακωνσταντίνου... το άλλο το έσκισε με την επιστολή που έστειλε στις Τράπεζες για τα λεφτά που τους "χάρισε"

http://blogs.vrahokipos.net/naumcohen/files/2009/04/xairetismata.jpgΑναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των χρημάτων που "χάρισε" (όπως έλεγε στην Αντιπολίτευση) σε κάθε τράπεζα και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο η ανύπαρκτη ρευστότητα αντανακλάται στα τραγικά μεγέθη της πραγματικής οικονομίας και χρησιμοποιείται προς όφελος των τραπεζιτών και εναντίον των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ζητεί, με μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στη φώτο βλέπουμε τον άλλο Παπακωνσταντίνου και το δίσκο του "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ"... αλλά είπαμε το ίδιο είναι μιας και οι γνώσεις τους στην οικονομία είναι ίδιες), με επιστολές του προς τις τράπεζες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα "χαρίσματος" χρημάτων στις Τράπεζες.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τις διοικήσεις των τραπεζών ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προτείνεται να επεκταθεί ο πυλώνας ενίσχυσης με τη μορφή των εγγυήσεων κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση θα παρέχεται, εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χρήση της πρόσθετης αυτής ενίσχυσης θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει τρεις πυλώνες ενίσχυσης: την παροχή ομολόγων του Δημοσίου έναντι προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου με συμμετοχή των τραπεζών, και την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία που ζητούνται είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης.

ΝΔ: Σε νέα ταλαιπωρία υποβάλει το ΠΑΣΟΚ τους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες-Ύποπτη εγκύκλιος του Ο.Γ.Α. του ζητά να βγάλουν αλβανικές ταυτότητες

http://www.e-grammes.gr/images2/3189.jpgΣε νέα ταλαιπωρία αποφάσισε να υποβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι συντάξεως (βοηθήματος), ΟΓΑ. Με την υπ’ αριθμ. 1/18-2-2011 εγκύκλιο, ο Ο.Γ.Α. τους ζητά να προσκομίσουν εκ νέου και μέχρι την 6η Μαΐου 2011, μια σειρά εγγράφων από την Αλβανία, μεταξύ των οποίων,

1. πιστοποιητικό γεννήσεως,

2. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,

3. βεβαίωση αποδοχών από το αλβανικό ΙΚΑ,

4. νέο αλβανικό βιομετρικό διαβατήριο,

5. νέα αλβανική βιομετρική ταυτότητα,

νομίμως επικυρωμένα, τόσο από τις αλβανικές, όσο και από τις ελληνικές Αρχές.

Με την παραπάνω απόφαση, οδηγούνται σε μια απίστευτη περιπέτεια περίπου 24.000 ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες, δικαιούχοι του βοηθήματος.

Ως αιτιολογία αναφέρονται στην εγκύκλιο, μεταξύ των άλλων, οι αμφιβολίες του Ο.Γ.Α. για το αν οι δικαιούχοι είναι Έλληνες στο γένος, παρόλο που στοιχεία ζητήθηκαν ξανά πριν 4 μήνες.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά, δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Οι ηλικιωμένοι και σε πολλές περιπτώσεις υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, πρέπει να μεταβούν στην Αλβανία και να υποστούν ξανά μια νέα γραφειοκρατική, δαιδαλώδη και δαπανηρή δοκιμασία, από την οποία θα ωφεληθεί οικονομικά ασφαλώς η κυβέρνηση της Αλβανίας, αλλά και τα κυκλώματα που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιπτώσεις για το «ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών δυσκολιών».

Υπολογίζεται ότι μόνο τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, εκδόσεως πιστοποιητικών, ταυτότητας, διαβατηρίου κ.λ.π. ξεπερνούν τα 600 Ευρώ κατ’ άτομο και επομένως προσφέρεται ένα δώρο 14,5 εκατ. Ευρώ από τη χώρα μας στην Αλβανία, χωρίς λόγο.

Η εγκύκλιος όμως, γεννά και κάποια ακόμη ερωτήματα:

1. Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση, μέσω του ΟΓΑ, ζητάει την έκδοση της νέας αλβανικής ταυτότητας από τους Βορειοηπειρώτες, όταν το επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο κάθε πολίτη είναι το διαβατήριο;

2. Γιατί η διοίκηση του ΟΓΑ, ακυρώνει στην ουσία τα ισχύοντα αλβανικά διαβατήρια που έχουν πολλοί Βορειοηπειρώτες και τους αναγκάζει να μπουν σε παράλογα έξοδα εκδίδοντας νέα;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητά από τους Βορειοηπειρώτες να βγάλουν νέα ταυτότητα, παρόλο που χιλιάδες συμπατριώτες μας αρνούνται να το πράξουν επειδή δεν αναγράφεται η εθνικότητά τους και για το λόγο αυτό, έχουν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (I.C.C.)

Ως Τομέας Βορειοηπειρωτών της Ν.Δ. καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη την παράλογη αυτή εγκύκλιο της διοίκησης του ΟΓΑ και καλούμε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να επανεξετάσει άμεσα το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

ΝΔ

Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο κανάλι μεταφοράς νερού από τον Μόρνο

Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ έχουν θέσει σε λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού από τις λίμνες Υλίκη και Μαραθώνα προς τις μονάδες επεξεργασίας (διυλιστήρια), ώστε να συνεχισθεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρία.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς του καναλιού, με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός ολίγων ημερών. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.

Όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ η ζημιά προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως, εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων (συνολικό μήκος ζημιάς περίπου 100 μέτρα). Έχει διακοπεί πλήρως η παροχή νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς το κανάλι μεταφοράς και έχει σταματήσει η κατάκλυση με νερά των περιοχών γύρω από το κανάλι.

Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκε να δικαστεί ο γιατρός που κατηγορείται για «φακελάκι», ενώ ερευνάται εμπλοκή του και σε άλλα «φακελάκια»

http://www.tvxs.gr/sites/default/files/images/story/fakelaki_0.jpgΠιθανή εμπλοκή του γιατρού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που συνελήφθη χθες για «φακελάκι» και σε άλλες περιπτώσεις χρηματισμού από ασθενείς, εξετάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ήδη παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα, μετά από σχετικές καταγγελίες που βαρύνουν τον συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών όπου του απαγγέλθηκε η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και ακολούθως παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ζήτησε και πήρε αναβολή για να δικαστεί την προσεχή Πέμπτη.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του «Ιπποκράτειου», αμέσως μετά τη σύλληψη του διευθυντή της κλινικής ορίστηκε ο αντικαταστάτης του και κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Κερατέα: Στις επάλξεις οι αντικαθεστωτικοί, περιμένουν το σκοτάδι οι δυνάμεις του Καντάφι

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κερατέα όπου από νωρίς το απόγευμα βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή τους. Από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 7 το απόγευμα, τα επεισόδια εξελίχθηκαν σε έναν λόφο δίπλα στο γήπεδο, με την αστυνομία να «απαντά» στις μολότοφ των διαδηλωτών με χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν ορισμένοι μικροτραυματισμοί, ενώ έγιναν και συλλήψεις από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η ένταση αναμένεται να μεταφερθεί πλέον εντός της πόλης, όπου έχουν υποχωρήσει οι κάτοικοι, αναμένοντας την αντίδραση της αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος της πόλης, Βασίλης Θηβαίος, εξέφρασε απορία «γιατί χρειάστηκαν δέκα διμοιρίες, 15 τζιπάκια και 30 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ για να ξεμπλοκάρει η αστυνομία ένα οδόφραγμα».

Λιβύη: Εννέα εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη, εκ των οποίων δύο κοντά στην κατοικία του Καντάφι

http://newstsar.com/images/SecondaryVideo/thumbnail/293_20110318_NEW_VIDEO_Libya_bombs_rebel_jet_despite_declaring_ceasefire.jpgΕννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το απόγευμα στην Τρίπολη, εκ των οποίων δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδας. Ακολουθήθηκε από μια άλλη σε τρία λεπτά που προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζία όπου διαμένει ο Καντάφι μαζί με ήχους από πολλά ασθενοφόρα.

Παράλληλα εκρήξεις ακούγονταν και στην Ταζούρα και σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής αυτής τα αεροσκάφη έριξαν τουλάχιστον "πέντε βόμβες" σε ένα στρατιωτικό χώρο με ραντάρ ενώ άλλος κάτοικος πρόσθεσε ότι από το σημείο εκείνο έβγαιναν μεγάλες φλόγες και καπνός.

Πρωταπριλιάτικο δώρο ΠΑΣΟΚ: Αυξάνεται κατά 33% από 1 Απριλίου σε 2 τοις χιλίοις ο φόρος στις πωλήσεις μετοχών

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/0/8/5/105085/Copy%20of%20ase.jpgΑναπροσαρμόζεται από 1 Απριλίου 2011 σε 2 τοις χιλίοις ο φόρος στις πωλήσεις μετοχών στο χρηματιστήριο από 1,5 σήμερα. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη ρύθμιση αυτή η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο "Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, Στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες Διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών".

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δύο τοις χιλίοις (2 τοις χιλίοις) στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται επί της αξίας πώλησης των μετοχών και βαρύνει τον πωλητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, χωρίς να εξετάζεται η ιθαγένεια και ο τόπος που διαμένουν ή κατοικούν ή έχουν την έδρα τους και ανεξάρτητα αν έχουν απαλλαγή από οποιονδήποτε φόρο ή τέλος από διατάξεις άλλων νόμων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο φόρος δύο τοις χιλίοις (2 τοις χιλίοις), θα αποδίδεται από την ΕΧΑΕ εφάπαξ στην αρμόδια για τη φορολογία της ΔΟΥ, με δήλωση που υποβάλλεται μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα που διακανονίστηκαν οι συναλλαγές πώλησης των εν λόγω μετοχών.

Φως στο τούνελ του ΓΑΠ: Το ελληνικό CDS αυξήθηκε μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard@Poor's

http://d2eosjbgw49cu5.cloudfront.net/soxfirst.com/imgname--subprime_explained_crunch_time_glossary---50226711--credit.jpgΤο κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε ελαφρά μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Standard@Poor's του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες στο ΒΒ- από ΒΒ+. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη της Wall Street Journal, το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) για την Ελλάδα αυξήθηκε στις 9,70 ποσοστιαίες μονάδες από 9,65 μονάδες και έκλεισε στις 9,67 μονάδες.

Μ. Τζίμας για τις σημερινές καθιερωμένες πλέον τουρκικές παραβιάσεις

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyiMmfrsMYSKco8Tii2Z3bnthG6ex8XC1MVegOj0uvH55jdtXW7vB27eTh9Fcn6R1iEIsEhjtx5zwWp7DkrFQxq5C3WfhjHmAUejSBTmfM3bx9nKTnIUjYpTOGI1z8ezbiajgWdG6evYDz/s400/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%B1+%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B7«Οι Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Σήμερα, είχαμε 14 μαχητικά αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων.

Πιο συγκεκριμένα δύο σχηματισμοί αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορίας με 14 μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 7 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (Ε.Ε.Χ.).

Η Νέα Δημοκρατία, παρά την υποστήριξη που παρέχει στα εθνικά μας θέματα, με λύπη διαπιστώνει πως τις προκλήσεις των Τούρκων δεν μπορεί να σταματήσει η χαλαρή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε φυσικά η συνεχιζόμενη μυστική διπλωματία του πρωθυπουργού.

Η Έλλειψη στρατηγικής και συγκεκριμένου σχεδίου από την κυβέρνηση του Μνημονίου στα Εθνικά μας θέματα, αποθρασύνει περισσότερο τους γείτονές μας.

Προσβάλλεται το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων όταν πληροφορούνται τις καθημερινές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Iράκ: Τουλάχιστον 45 νεκροί από την εισβολή ενόπλων στο κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου της Τικρίτ, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερ

http://img.informador.com.mx/biblioteca/imagen/266x200/553/552109.jpgΤους 45 έφτασαν οι νεκροί --στους οποίους περιλαμβάνεται ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς-- από τη σημερινή εισβολή ενόπλων στο κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου της Σαλαχεντίν στην Τικρίτ, γενέτειρα του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, 160 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα ιατρικές πηγές.

Πάντως οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν τέλος στην κατάληψη του κτιρίου από τους ενόπλους, όπως δήλωσε ιατρική πηγή.

Ο Τζάσιμ αλ Ντουλάιμι, επικεφαλής του ιατρικού κέντρου της Σαλαχεντίν, δήλωσε ότι τρία μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και 7 αντάρτες είναι μεταξύ των νεκρών.

Εξάλλου νεκρός έπεσε και ο δημοσιογράφος Σαμπάχ αλ Μπάζι , 30 ετών, που εργαζόταν για το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας οι νεκροί είναι 41 και οι τραυματίες 95. "Συνολικά από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν 95", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του αστυνομικού τμήματος της Τικρίτ. "Έξι τρομοκράτες σκοτώθηκαν", πρόσθεσε.

Οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν παγιδευμένα με βόμβες αυτοκίνητα, ζώνες με εκρηκτικά και χειροβομβίδες προκειμένου να εισβάλουν στο κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου και κρατούσαν ομήρους, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένας άλλος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, έριξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ εναντίον ενός σημείου ελέγχου στο κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου της Σαλαχεντίν προτού εισβάλουν. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να επέμβουν όταν οι ένοπλοι έφτασαν στην είσοδο, όμως ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη. Η έκρηξη ήταν δυνατή και προκάλεσε το θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας", πρόσθεσε.

"Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν μέσα στο κτίριο, ενώ άλλοι ένοπλοι κατάφεραν να κρατήσουν μέλη του συμβουλίου ομήρους", επεσήμανε.

Μέλη των ειδικών δυνάμεων μπήκαν στο κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους, που κρατούσαν ομήρους στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.

Αίγυπτος: Έργα ανακαίνισης του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

http://www.ota.gr/media/250px/RLB/51ee29094b0ab5975fa965ef25775a38.jpg Σύντομα ξεκινάνε τα έργα ανακαίνισης του ιστορικού μοναστηριού --γνωστού και ως "Ροτόντας" της Ανατολής-- του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Χθες το απόγευμα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' παρέλαβε επισήμως στην Πατριαρχική Μονή την σχετική μελέτη συνολικής ανακαίνισης του μοναδικού αυτού σε όλη την Αφρική χριστιανικού μνημείου από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Πενέλη και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Γρηγόριο Πενέλη.

Σύμφωνα με την μελέτη, το πρώτο στάδιο εργασιών προβλέπει την άμεση έναρξη εργασιών αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Αναφερόμενος στο γεγονός, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής επεσήμανε την σπουδαιότητα του μοναστικού αυτού μνημείου, λέγοντας ότι "απετέλεσε το καταφύγιο της Αγίας Οικογένειας στη Νειλοχώρα από το μένος του Βασιλέα Ηρώδη, ως και τόπο φυλακίσεως του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ενώ η ιστορία του αρχιτεκτονικά χάνεται στους π.Χ. αιώνες. Συνεπεία αυτής της πολυαιωνίου και πολυκύμαντης ιστορικής διαδρομής τούτος ο περικαλλής Ιερός Ναός, που χαρακτηρίζεται ως η μοναδική "Ροτόντα" της Ανατολής, έχει υποστεί σημαντικότατες φθορές από τον πανδαμάτορα χρόνο, οι οποίες επιβάλλουν, παρά την υφισταμένη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα, την άμεση έναρξη των ανακαινιστικών εργασιών πριν να είναι πολύ αργά!".

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος απένειμε τον Σταυρό και τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου στους κ.κ. Γεώργιο και Γρηγόριο Πενέλη αντιστοίχως.

Κατά την παράδοση της μελέτης, το "παρών" έδωσαν ο Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος του μοναστηριού Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφων και ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης.

Συγχαρητήρια τηλεγράφημα Τσίπρα-Δημητρά-Βαλιανάτου στη Σ. Αραβία: Γιατρός καταδικάστηκε να μαστιγωθεί 500 φορές και 5 έτη φυλακή επειδή είχε γκόμενα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU9pfLKF-lTAR7ShKqwavwWzRtHVzbLb8VlZG6eRO_VmcnmHIAr6-1PlZIK33V74oowu8cpfCBisVl2uKsg9xSbgkKhiDoqJostC37nKm-NJDF9Y5KSI1OyYTFI85uidK44bknuH0Q3mE/s320/flogging.jpgΈνας αιγύπτιος γιατρός καταδικάστηκε στη Σαουδική Αραβία να μαστιγωθεί 500 φορές και να εκτίσει ποινή πενταετούς κάθειρξης επειδή συναντήθηκε μόνος του με μια γυναίκα σε ιδιωτικό διαμέρισμα, μεταδίδουν σήμερα τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο γιατρός αυτός με ειδικότητα ουρολόγου καταδικάστηκε χθες για το περιστατικό αυτό που συνέβη πέρυσι στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabq.

Ο γιατρός, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, είχε συλληφθεί από την αστυνομία που είναι επιφορτισμένη με την "προστασία της αρετής και την πρόληψη των ακολασιών".

Αυτόν τον μήνα ο βασιλιάς Αμπντάλα μπιν Αμπντελαζίζ δεσμεύτηκε να ενισχύσει την ειδική αυτή μονάδα της αστυνομίας με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια ριάλ (περίπου 53 εκατομμύρια δολάρια) για την εκτέλεση των καθηκόντων της.

Να παραιτηθεί τώρα και ο Παυλόπουλος-Τα διέλυσε όλα: Αστυφύλακας αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσ/νίκης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL43DRyNx3d97ZSh2bZg3Z5KBdn0KswCNTeGAKeduaA_m6c5IE80xioklc566UMo93Kjwr6kqImP7kH8YOZuzxnqQznYj9v9tOpqBvUmHY-GtbtjuSDMGWT9xf9WsYobbKqNcKO80y87E/s1600/astynomiko+megaro+thessalonikis.jpgΑναστάτωση προκλήθηκε νωρίς το απόγευμα στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όταν αστυφύλακας αυτοπυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια τακτικού ελέγχου όπλων της ΕΛ.ΑΣ., πιθανότατα λόγω εσφαλμένου χειρισμού.

Όπως έγινε γνωστό, ο 40χρονος αστυνομικός - που έχει ειδικότητα οπλουργού - μεταφέρθηκε με διαμπερές τραύματα στο αριστερό πόδι στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η υγεία του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 2.30 το απόγευμα, την ώρα που ο αστυφύλακας πραγματοποιούσε έλεγχο ρουτίνας σε όπλα της ΕΛ.ΑΣ. Κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, εκπυρσοκρότησε ένα από τα όπλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο αριστερό πόδι. Συνάδελφοί του ειδοποίησαν ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ατύχημα

Α. Σαμαράς: Επίκαιρη Ερώτηση στον ΓΑΠ για την ακρίβεια και τα "λουκέτα" στην αγορά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoKQ-60zO2NBd1thgs4A7TDna5Mlzd4JG5AHWtXoOJpVaCt8T_bLUtavLNSsfzQIpbhTe2NmWv6MSGSgaohEwg2-8hsrFlyPQO3v5-C-yJH3EplgMsZkIJz_zsyE9T1jBFi_Um7wUWH7Am/s1600/%CE%A3%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A32.jpgΕπίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τα "λουκέτα" στην αγορά κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις στις 10 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε πώς "οι τιμές θα πέσουν, γιατί το επίπεδο τιμών στη χώρα είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από αυτό που πρέπει"

Ένα χρόνο αργότερα, συνεχίζει ο Α Σαμαράς, η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού δήλωνε σε συνέντευξή του στις 23 Οκτωβρίου 2010 πως "στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό επίπεδο τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς που είναι 20-25% περίπου του οικογενειακού εισοδήματος, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι πολυεθνικές πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα κατά τουλάχιστον 20-30%" κι ότι οι τιμές θα πέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σήμερα, όμως, συνεχίζει ο κ.Σαμαράς όλα αυτά διαψεύδονται κι αντίθετα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, επήλθαν σημαντικές αυξήσεις σε βασικά προϊόντα με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 5%, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα προκαλούν ύφεση οδηγώντας σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επικαλούμενος τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕ ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 πάνε για "λουκέτο" μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλ. περί τις 225.000 επιχειρήσεις με κίνδυνο απώλειας 320.000 θέσεων εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον πρωθυπουργό, με τι μέτρα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το διογκούμενο κύμα "λουκέτων" στην αγορά.

Ακολουθεί όλη η ερώτηση:

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την ακρίβεια και τα λουκέτα στην αγορά.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή ανακοίνωσε πως «οι τιμές θα πέσουν, γιατί το επίπεδο τιμών στη χώρα είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από αυτό που πρέπει» (10-10-2009).

Ένα χρόνο αργότερα, στις 13-10-2010 η Κυβέρνηση, διά του ιδίου αρμοδίου Υπουργού, σε συνέντευξή του δήλωνε πως «στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό επίπεδο τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς που είναι 20-25% περίπου του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολυεθνικές επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα κατά τουλάχιστον 20-30%... Οι τιμές θα πέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα».

Σήμερα όλα αυτά διαψεύδονται. Αντίθετα από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις διαπιστώνεται πως επήλθαν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα οι οποίες και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5%.

Την ίδια στιγμή η ύφεση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της Κυβέρνησης οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012, πάνε για λουκέτο μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 225.000, με κίνδυνο επιπλέον απώλειας 320.000 θέσεων απασχόλησης με δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

- Με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τόσο την ακρίβεια όπως έχει ξεφύγει όσο και το διογκούμενο κύμα λουκέτων στην αγορά;

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
Αντώνης Κ. Σαμαράς

ΗΠΑ: Η πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας φαίνεται να είναι σε "αργή ανάκαμψη" από τις ζημίες που υπέστη, δηλώνουν αμερικάνοι

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201103/0329012-thumbx300.jpgΗ πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσί της Ιαπωνίας φαίνεται να είναι σε "αργή ανάκαμψη" από τις ζημίες που υπέστη αυτόν το μήνα από τον σεισμό και το τσουνάμι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας.

"Ωστόσο, η μακρόχρονη ψύξη των αντιδραστήρων και των δεξαμενών είναι σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και δεν έχει επαρκώς αποκατασταθεί μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζω", δήλωσε ο Πίτερ Λάιονς του Γραφείου πυρηνικής ενέργειας του Υπουργείου, σε ακρόαση στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας.

Στην ίδια ακρόαση ανώτατος αξιωματούχος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ (NRC) δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος η κρίση στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας να επιβραδύνει τη νέα αδειοδότηση των αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Αντιθέτως, η NRC θα αξιολογήσει τυχόν μεταβολές που απαιτούνται υπό το φως της καταστροφής αυτής, και θα κάνει αλλαγές αμέσως, εκτός της διαδικασίας αδειοδότησης, δήλωσε ο Μπιλ Μπόρτσαρντ, επικεφαλής επιχειρήσεων της Ρυθμιστικής Επιτροπής.

Ν. Κακλαμάνης: Δικαιώθηκαν προσωρινά και πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στο Δήμο 166 συμβασιούχοι

«Απόφαση-σταθμός υπέρ 166 συμβασιούχων, που εργάζονται στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, δημοσιεύθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι 166 συμβασιούχοι διατηρούν το δικαίωμα εργασίας τους, μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, η οποία αναμένεται ως το 2014-15.

Βάσει του σκεπτικού, που αναπτύσσεται από τον δικαστή, καθοριστικό ρόλο για την απόφαση-σταθμό, διαδραμάτισε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία είχε ληφθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2010, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη.

Τότε, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε δεκτή τη πρόταση του δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη και είχε δεχθεί, ότι "οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες".

Η απόφαση, αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τη Κυβέρνηση και δη για τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος, υπηρετώντας πιστά τη Τρόικα και το μνημόνιο της, έχουν "παγώσει" τις προσλήψεις, σε αναλογία 1 προς 7, μετατρέποντας τη χώρα σε έναν απέραντο...ΟΑΕΔ.

Κατ' επέκταση, μάλιστα, έχει τεράστιο αντίκτυπο και για τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος ως τώρα υπάκουε "τυφλά", τον υπουργό Εσωτερικών φτάνοντας στο σημείο, χθες, να διεξάγει , παρανόμως, Δημοτικό Συμβούλιο σε ξενοδοχείο, ώστε να ξεπεράσει την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου από τους συμβασιούχους και να πετύχει την ψήφιση του προϋπολογισμού-«μαϊμού» για το 2011.

Πλέον, με "οδηγό" τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, οι χιλιάδες συμβασιούχοι σε όλους τους δήμους της χώρας, δύναται να διεκδικήσουν την εξίσωση των δικαιωμάτων τους, με τους166 συναδέλφους τους.

Η Κυβέρνηση και ο δήμαρχος Αθηναίων θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πια ότι δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την Τρόικα και το μνημόνιο αλλά να συντελέσουν στην ανάπτυξη της χώρας και του δήμου, αντίστοιχα. Κάτι, που έχουν αγνοήσει επιδεικτικά ως σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες».

Μπουταρονίκη: Συμβολική μείωση δημοτικών τελών ζητούν οι ΟικΩλόγοι του Μάτη

Να μειώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβολικά τα τέλη κατά 5% το 2011, ως αναγνώριση της αδυναμίας του να παράσχει στους δημότες τις υπηρεσίες που πρέπει, ζητάει με ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην αποκομιδή απορριμμάτων της πόλης ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης, προκειμένου να δουλέψει "συμβολικά" τους πολίτες της πόλης αφού τα έκαναν μπάχαλο επί 3 μήνες.

Επισημαίνει ότι η πόλη βιώνει συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και ζητάει να γίνει σύμφωνο ανάμεσα στη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους πολίτες για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Επιπλέον, ζητάει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα το οργανόγραμμα και η δομή της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου και να σχεδιάζει η διοίκηση την αποκομιδή με το διαθέσιμο αριθμό εργαζομένων και απορριμματοφόρων.

Αύριο η απεργία των εκπαιδευτικών. Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για αύριο δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις, ενώ διοργανώνουν αύριο το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και για το ενδεχόμενο να θιγούν οι αποδοχές τους, καθώς και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

Πόλεμος στην Κερατέα με τους αντικαθεστωτικούς να απωθούν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις του Καντάφι

Συναγερμός σήμανε στην Κερατέα λίγο πριν τις 3 το απόγευμα, με τις καμπάνες και τα μεγάφωνα να καλούν τον κόσμο στα μπλόκα και ιδιαίτερα σ’ εκείνο, που στήθηκε χθες επί της λεωφόρου Λαυρίου, στο ύψος της πρώτης εισόδου της πόλης.

Μισή ώρα αργότερα στο σημείο εξελίσσονταν έντονα επεισόδια, μεταξύ των κατοίκων και τεσσάρων διμοιριών ΜΑΤ, που συνόδευαν εκσκαφέα για να ανοίξει το οδόφραγμα. Η ισχυρή παρουσία των κατοίκων εμπρός από το οδόφραγμα ανέκοψε την επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε σε εμπλοκή με χρήση χημικών και μολότοφ ένθεν κακείθεν, υπό την παρακολούθηση δύο ελικοπτέρων.

Σημειώνεται ότι στις 05.30 παρόμοια επιχείρηση, χωρίς όμως την παρουσία αστυνομίας, ακυρώθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι έκαψαν την μπουλντόζα.

Οι κάτοικοι της περιοχής από χθες βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά τις πληροφορίες για την άφιξη των μηχανημάτων, που θα κατέφθαναν στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η αντίδρασή τους να κλείσουν τον κεντρικό δρόμο, όπως και τους παράδρομους προς Λαύριο, ώστε να ελέγχουν ό,τι περνά μέσα από την πόλη, όξυνε την κατάσταση.

Οι άνδρες της πρωινής βάρδιας (3 διμοιρίες) των ΜΑΤ, αναγκάστηκαν να προσεγγίσουν τον χώρο περιφρούρησης, μέσω Σουνίου-Λαυρίου. Στο μπλόκο του Λαυρίου σημειώθηκαν συμπλοκές, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ενώ τραυματίστηκε νεαρός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ένταση. «Φοβάμαι τα χειρότερα. Διακινδυνεύουμε όλοι. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να επιβαρυνθεί η κατάσταση», τονίζει.

Όπως είπε, η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τρεις υπουργούς, στους οποίους κατέθεσε πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, στόχευε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, προτάθηκε προς τους υπουργούς να παραχωρήσει ο δήμος έκταση 40 στρεμμάτων στο ΒΙΟΠΑ.

Να το φως στο τούνελ που βλέπουν ΓΑΠ-ΠΑΠ: Η Standard@Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες στο BB-

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard@Poor's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο ΒΒ- από ΒΒ+, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική του.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι δυνητικά προϋπόθεση για το δανεισμό μίας χώρας από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM), ο οποίος θα διαδεχθεί από τον Ιούλιο 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Λιβύη: Η Γαλλία διόρισε πρεσβευτή αυτοκτονίας που θα εγκατασταθεί στη Βεγγάζη.

http://www.citypictures.org/data/media/320/Libya-Benghazi-Libyayana.jpgΟ Γάλλος Αντουάν Σιβάν είναι ο άτυχος που διορίστηκε πρεσβευτής της Γαλλίας στη Βεγγάζη και βρίσκεται ήδη καθ οδόν προς την λιβυκή αυτή πόλη, προπύργιο των εξεγερμένων πολιτών κατά του καθεστώτος Καντάφι, δήλωσε ένας γάλλος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

Ο κ. Σιβάν αναχώρησε την Κυριακή από τη Γαλλία και θα φθάσει οδικώς μέσω Αιγύπτου, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο 53χρονος διπλωμάτης που μιλά καλά αραβικά, είχε αναλάβει πολλές θέσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής ενώ στη Γαλλία ήταν υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα της περιοχής αυτής.

Η ανάληψη των καθηκόντων του πρεσβευτή ενδέχεται να επιβεβαιωθεί επισήμως σήμερα Τρίτη στο Λονδίνο στη διάρκεια της διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.

Ιράκ: Τουλάχιστον 20 νεκροί και 65 τραυματίες από την εισβολή ενόπλων σε κτίριο της Τικρίτ, όπου κρατούν ομήρους

http://www.newsit.gr/files/Image/18-01-11/resized/IRAQ_491_355.JPGΤουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου της Σαλαχεντίν στην Τικρίτ, γενέτειρα του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, 160 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα ιατρικές πηγές.

Ο Τζάσιμ αλ Ντουλάιμι, επικεφαλής του ιατρικού κέντρου της Σαλαχεντίν, πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 65.

Οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν παγιδευμένα με βόμβες αυτοκίνητα, ζώνες με εκρηκτικά και χειροβομβίδες προκειμένου να εισβάλουν στο κτίριο, ενώ κρατούν και ομήρους, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένας άλλος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, έριξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ εναντίον ενός σημείου ελέγχου στο κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου της Σαλαχεντίν προτού εισβάλουν. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να επέμβουν όταν οι ένοπλοι έφτασαν στην είσοδο, όμως ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη. Η έκρηξη ήταν δυνατή και προκάλεσε το θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας", πρόσθεσε.

"Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν μέσα στο κτίριο, ενώ άλλοι ένοπλοι κατάφεραν να κρατήσουν μέλη του συμβουλίου ομήρους", επεσήμανε.

Μέλη των ειδικών δυνάμεων μπήκαν στο κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους, που κρατούσαν ομήρους στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.

Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και αμερικανοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το κτίριο.

Ιταλία: Σχεδόν 300.000 προσκυνητές αναμένονται στη Ρώμη για την οσιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

http://www.romfea.gr/images/stories/fruit/pope_john_paul_ii.jpgΠερίπου 300.000 προσκυνητές αναμένεται να συρρεύσουν στο Βατικανό για την τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β', όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ρωμαϊκό Ίδρυμα Προσκυνημάτων (OPR) που οργανώνει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πιστών.

"Αναμένουμε για την ημέρα της οσιοποίησης, την 1η Μαΐου, 300.000 προσκυνητές, έναν αριθμό που ενδέχεται να αλλάξει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πάτερ Τσέζαρε Ατουίρε, εκπρόσωπος του OPR που οργανώνει την εκδήλωση σε συνεργασία με την επισκοπή της Ρώμης, το δήμο και τις τοπικές αρχές. Υπογράμμισε ότι αποστολή του OPR είναι να φροντίσει ώστε "όσοι θελήσουν να έλθουν στη Ρώμη για να συμμετάσχουν σε αυτό το μεγάλο γεγονός να βρουν την πόλη έτοιμη και ανοιχτή".

Μέχρι πρόσφατα οι αρχές εκτιμούσαν ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πιστοί θα παρακολουθούσαν την τελετή. Ο πάτερ Ατουίρε εξήγησε όμως ότι ο αριθμός αυτός βασίστηκε στον αριθμό των πιστών που παρέστησαν στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Τις τελευταίες ημέρες οι ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι υπήρξε κύμα ακυρώσεων των κρατήσεων στα ξενοδοχεία για την περίοδο αυτή, κυρίως από Ιάπωνες, λόγω του σεισμού της 11ης Μαρτίου, και από Αμερικανούς που φοβούνται να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο λόγω της κατάστασης στη Λιβύη.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, κατά κόσμον Κάρολ Βοϊτίλα, πέθανε στις 2 Απριλίου 2005 και θα οσιοποιηθεί σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις έξι χρόνια και ένα μήνα μετά το θάνατό του. Για να αγιοποιηθεί πάντως θα πρέπει να του αποδοθεί --και να πιστοποιηθεί-- και ένα δεύτερο θαύμα.

Εξήντα μέτρα το ρήγμα στο κανάλι του Μόρνου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1GLmrXggujBnejvxysJ0Cc3SchICQvHE8W2Zuf4z9f45XpKtjpmfLoW46Sk3ZgWXvRlpUXFPoWAilj-QS6aMcdW_xGMHCJc10XbhyQlR-bKYIlm-AORF7e52gNmkHrLes6_Wxz_t6mjOx/s400/mornos_1+2004.jpgΣε εξήντα μέτρα μήκος εκτείνεται το ρήγμα, που προκλήθηκε στο κανάλι του Μόρνου, στο χωριό Σαράντι στη Βοιωτία, δήλωσε στο ΑΠΕ ο γγ Δημοσίων Έργων, Γιάννης Οικονομίδης.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την υδροδότηση της Αθήνας, αφού, μόλις διυληθεί το νερό, που υπάρχει στο κανάλι, από το σημείο της ζημιάς μέχρι την Αθήνα, η ΕΥΔΑΠ θα θέσει σε εφαρμογή τα συστήμα απάντλησης νερού από Υλίκη και Μαραθώνα.

Όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, στο σημείο της ζημιάς του αγωγού, υπήρξε κατολίσθηση σε μήκος εξήντα μέτρων και οφείλεται είτε στις βροχοπτώσεις, είτε σε διαρροή του ίδιου του καναλιού. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν κινδύνευσαν άνθρωποι στο χωριό, αλλά ωστόσο φαίνεται να έχουν κατακλυστεί από τα νερά, γεωργικές εκτάσεις. Η τροφοδότηση του καναλιού από τον Μόρνο έχει διακοπεί, ενώ επί τόπου έχουν σπεύσει συνεργεία της ΕΥΔΑΠ, καθώς και μέλη της διοίκησης της εταιρείας.

Άψογοι: Η Ουγκάντα εκμεταλλευόμενη την αναμπουμπούλα ανέλαβε τον έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Λιβύης στην εταιρεία Uganda Telecom

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50552_52430220630_446_n.jpgΗ κυβέρνηση της Ουγκάντας ανακοίνωσε σήμερα ότι πήρε τον έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Λιβύης στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Uganda Telekom συνάδοντας με τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβουλίο Ασφαλείας κατά της χώρας αυτής.

"Εξετάσαμε όλες τις παραμέτρους και αποφασίσαμε να αναλάβουμε τον έλεγχο της εταιρείας " ανέφερε ο υπουργός Πληροφοριών, Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας, Αγκρεϊ Αουόρι.

'Εφυγε από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης... που οι δημοσιοκάφροι τον είχαν "πεθάνει" πριν 2 μήνες

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivtLSwU5Tp1O_v8QZ2OyxkKZWSO8WB5ouQJXm86mOJ3wd_N5YL51VJYRcHYuazuhvaTZf046qQ5223LtVvnejCJ2LSCtm0lL5uDBCUmcaULGcrnoG2vQW_DCZVQUJKOmrN8pSj_B5zn9o/s1600/Kampanelhs_Iakovos.jpg«Μαουτχάουζεν», «Η Αυλή των Θαυμάτων», «Στέλλα», «Ο Δράκος», «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Το κανόνι και το αηδόνι», «Κορίτσια στον Ήλιο», «Γειτονιά των αγγέλων», «Αρπαγή της Περσεφόνης» είναι μερικοί από τους τίτλους των σπουδαίων έργων που άφησε πίσω του ο πολυσχιδής θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στην Νάξο το 1922. Σπούδασε σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Στην κατοχή ήταν κρατούμενος των Γερμανών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» από το 1943 έως το τέλος του πολέμου(1945).

Η εμπειρία του αυτή υπήρξε καθοριστική για τη ζωή του και επηρέασε όλο το έργο του. Όταν γύρισε στην Ελλάδα ανακαλύπτει το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν:«εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» γράφει αργότερα.

Το 1950 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως θεατρικός συγγραφέας και γρήγορα οι κριτικοί τον υποδέχονται με ενθουσιασμό. Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι ο «Ο χορός πάνω στα στάχυα» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 50 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας. Μάλιστα, το θεατρικό του «Η Αυλή των θαυμάτων» (1957) είναι το πρώτο που μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και το 1961 ανεβαίνει στο Workshop Theatre του Λονδίνου.

Από το 1960 έως το 1966 η μία θεατρική επιτυχία έρχεται μετά την άλλη. Κι άλλα έργα του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και ανεβαίνουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, γράφει στίχους, που μελοποιούνται από γνωστούς συνθέτες, και παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Κατά καιρούς συνεργάζεται με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Για ένα διάστημα διατελεί καθηγητής της Δραματικής Σχολής Κάρολος Κουν.Επίσης υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του, ως σεναριογράφου στον ελληνικό κινηματογράφο καθώς συνυπογράφει με το Νίκο Κούνδουρο και τον Μιχάλη Κακογιάννη, αντίστοιχα, τις ταινίες «Ο Δράκος» και η «Στέλλα».

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπογράφει και σκηνοθετικά τις ταινίες « Το κανόνι και τ' αηδόνι» και « Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλλίκαρα».

Έργα του είναι τα: «Μαουτχάουζεν» (1966), «Χορός πάνω στα στάχυα» (1950), «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας» (1956), «Παραμύθι χωρίς Ονομα»(1960), «Αυλή των θαυμάτων» (1957), «Ο γορίλλας και η ορτανσία» (1959), «Η ηλικία της νύκτας» (1959), «Ένα κουτό κορίτσι» (1960), «Η γειτονιά των αγγέλων» (1963), «Ασπασία» (1966) και «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» (1966).

ΥΓ. Κάποιοι επιτήδειοι δημοσιοκάφροι τον είχαν "πεθάνει" εδώ και δύο μήνες και δεν ζήτησαν ούτε ένα συγγνώμη

Κίνα: Τρεις Φιλιππινέζοι πρόκειται να εκτελεστούν την Τετάρτη στην Κίνα· το Πεκίνο δεν ανησυχεί για τισ σχέσεις με τη Μανίλα

Η Κίνα δεν αναμένει να επιδεινωθούν σοβαρά οι σχέσεις της με τη Μανίλα με αφορμή την επικείμενη εκτέλεση τριών Φιλιππινέζων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών.

"Οι περιπτώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες ποινικές υποθέσεις", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζιανγκ Γιου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. "Ελπίζουμε ότι δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Κίνας με τις Φιλιππίνες", πρόσθεσε.

Η Τζιανγκ υποστήριξε ότι οι τρεις Φιλιππινέζοι "αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις", με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και την κινεζική νομοθεσία. "Τα εγκλήματα που αφορούν ναρκωτικά θεωρούνται παγκοσμίως ως σοβαρά αδικήματα. Όλες οι χώρες τιμωρούν αυστηρά τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με το νόμο", είπε.

Οι Φιλιππινέζοι επρόκειτο να εκτελεστούν τον Φεβρουάριο, όμως η εκτέλεσή τους αναβλήθηκε μετά την έκκληση που έκανε ο αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων, Τζετζομάρ Μπινάι, ο οποίος επισκέφθηκε την περίοδο εκείνη το Πεκίνο. Την περασμένη εβδομάδα όμως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι τα κινεζικά δικαστήρια την ενημέρωσαν πως οι Σάλι Βιλανουέβα, Ραμόν Κρέντο και Ελίζαμπεθ Μπατάιν πρόκειται να εκτελεστούν αύριο Τετάρτη.

Τα μέσα ενημέρωσης των Φιλιππίνων ανέφεραν ότι οι οικογένειές των τριών έκαναν έκκληση στην κινεζική κυβέρνηση να τους δοθεί χάρη. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι "σέβεται την κινεζική νομοθεσία και την τελεσιδικία της απόφασης" των κινεζικών δικαστηρίων. Οι Βιλανουέβα, Κρέντο και Μπατάιν καταδικάστηκαν ξεχωριστά ο καθένας σε θάνατο με την κατηγορία ότι το 2008 εισήγαγαν ηρωίνη, βάρους από 4 έως 6 κιλά, στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες αλλοδαποί, κυρίως από χώρες της Ασίας όπως η Μιανμάρ και η Ταϊβάν, έχουν εκτελεστεί στην Κίνα. Τον Δεκέμβριο του 2009 εκτελέστηκε ένας Βρετανός, ο Ακμάλ Σάιχ και τον Απρίλιο του ίδιου έτους τέσσερις Ιάπωνες. Όλοι τους είχαν κατηγορηθεί για εμπόριο ναρκωτικών.

Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2010: Μπάχαλο η Δημόσια Διοίκηση-20% αυξημένες οι αναφορές σε σχέση με το 09

Η οικονομική κρίση και η περικοπή των κρατικών δαπανών επηρεάζει τις λειτουργίες του κράτους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα λειτουργίας της διοίκησης, λόγω ελλείψεως προσωπικού, έκπτωση στις υπηρεσίες πρόνοιας, καθυστερήσεις πληρωμών, αλλά και καθυστερήσεις προσλήψεων, κοινωνικών παροχών και συντάξεων, όπως περιγράφεται στην ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2010.

Η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, κατά τη σημερινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, σημείωσε ότι «η διοίκηση δείχνει αμήχανη».

Μπροστά στις νέες συνθήκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «η προσπάθεια διόρθωσης ανορθολογικών πρακτικών του παρελθόντος διατάραξε το πλαίσιο, στο οποίο είχαν συνηθίσει να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να δραστηριοποιούνται οι πολίτες, ως εκ τούτου φαίνεται να αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η διοίκηση τείνει να αμελεί διαδικαστικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες», είπε η κ. Σπανού και πρόσθεσε πως «τα προβλήματα κακοδιοίκησης και η πολύπλευρη κρίση αυξάνουν τις προσδοκίες των πολιτών και από τον Συνήγορο του Πολίτη».

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατακλύστηκε από καταγγελίες, μεταξύ των οποίων πολλές αφορούσαν αιτήματα για βοήθεια ακόμη και για θέματα που δεν ενέπιπταν στο πεδίο αρμοδιότητάς της. Όπως υπογράμμισε η κ. Σπανού, σε αυτές τις νέες αντίξοες συνθήκες, ο Συνήγορος του Πολίτη, καλείται να επινοήσει νέους τρόπους παρέμβασής του για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του και να παραμείνει αξιόπιστος συνομιλητής, τόσο της διοίκησης, όσο και της κοινωνίας.

Ειδικότερα, το 2010 η Αρχή έλαβε 13.179 νέες αναφορές, 20% περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Το 59,8% αυτών ήταν εντός αρμοδιότητας. Επί των εντός αρμοδιότητας αναφορών που χειρίστηκε, ποσοστό 53,07% διαπιστώθηκε ότι ήταν βάσιμες, δηλαδή η καταγγελία του πολίτη ήταν δικαιολογημένη και υπήρχε κακοδιοίκηση, και 38,08% διαπιστώθηκε ότι ήταν αβάσιμες, δηλαδή η διοίκηση είχε τηρήσει τη νομιμότητα.

Επίσης, για μία ακόμη χρονιά «πρωταθλήτρια» σε αναφορές αναδείχθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς πρώτοι ήρθαν οι δήμοι με 17,62%, ενώ στη β' βαθμού αυτοδιοίκηση οι αναφορές έφτασαν το 6,75% και οι περιφέρειες το 4,84%, δηλαδή άγγιξαν το 29% στο σύνολο των αναφορών, που δέχθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή.

Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η οικονομική κρίση οξύνει τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι μετανάστες, ή οι Ρομά, ενώ παράλληλα στην έκθεση διαπιστώνεται και ότι η δημοσιονομική στενότητα μεταλλάσσεται σε πρόβλημα δικαιωμάτων. Επίσης, σημειώνεται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να εκδοθούν εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες καθορισμού ιθαγένειας ή αδειών εισόδου για οικογενειακή επανένωση.

Κοινωνική προστασία, υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη

Απαραίτητες κρίνονται οι μεταρρυθμίσεις στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκην αντίστοιχη αύξηση πόρων.

Η έκθεση σημειώνει ότι η πολυνομία, που διέπει την άσκηση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και τις σχέσεις τους με τη διοίκηση, γεννά ένα πλέγμα πολυάριθμων κανόνων χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά και εσωτερική συνοχή, με κενά, αντιφάσεις και αντινομίες, που είναι ουσιαστικά απρόσιτο στον πολίτη, αλλά παράλληλα και δύσκολα ελέγξιμο από τη διοίκηση. Επίσης, στην έκθεση υποστηρίζεται η επέκταση της χορήγησης του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση του ζητήματος της δυνατότητας αναδρομικής καταβολής του ΕΚΑΣ από όλους τους φορείς ασφάλισης.

Ποιότητα ζωής

«Η δημοσιονομική κρίση εντείνει βασικές όψεις της διοικητικής παθογένειας στις πολεοδομικές, δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες, όπως η υποστελέχωση και έλλειψη ικανά καταρτισμένου προσωπικού, η έλλειψη μηχανογράφησης και υλικοτεχνικών μέσων», σημειώνεται από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Επιπλέον, παρατηρείται «ολιγωρία και αδράνεια» στη διαδικασία άμεσης αποξήλωσης των παράνομα εγκαταστημένων πινακίδων, ενώ τίθεται και ζήτημα με την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού, ζητώντας τακτικούς ελέγχους και διάθεση κονδυλίων για τη βελτίωση των δικτύων.

Σχέσεις Κράτους-Πολίτη

«Η οικονομική κρίση επέτεινε πάγιες αδυναμίες της Διοίκησης, αλλά ανέδειξε και νέες μορφές κακοδιοίκησης στο οικονομικό πεδίο», σημειώνεται στην έκθεση. Η διοίκηση αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ως αποδέκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα αδυναμίες αναδεικνύονται κατά το στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας ανάθεσης προμηθειών και έργων. Ακόμη, ελλειμματική αποδεικνύεται και η ρυθμιστική παρέμβαση του Δημοσίου στην οικονομική δραστηριότητα.

Δικαιώματα του παιδιού

Η διαρκώς αυξανόμενη ενδοσχολική βία είναι ζήτημα, που «το σχολείο είναι συχνά ανέτοιμο» να αντιμετωπίσει, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος μαθητών χαρακτηρίζεται ως «προβληματική».

Ισότητα φύλων

Και εδώ η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει προς το χειρότερο την κατάσταση, καθώς έχει αναδείξει και ενισχύσει μία εμφανή οπισθοδρόμηση στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών.

Εντυπωσιακή εμφανίζεται η αύξηση των καταγγελιών (19%) στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η μητρότητα καθίσταται επιβαρυντικός παράγοντας για τη διατήρηση της θέσης εργασίας, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τονίζεται, δε, ότι «μία ολόκληρη γενιά γυναικών, που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία και αντιμετωπίζει και την προοπτική της μητρότητας, κινδυνεύει να τεθεί επί μακρόν εκτός αγοράς εργασίας».

ΠΓΔΜ: Δηλώσεις Αντ.Μιλόσοσκι για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0enoffKVzaPxEdVm2nNPW_8Q8xjXCzy1SP3iMLMZ8V1vbsiuPjwN2fGFWGG9YFFIHDRvm7sz5kcvGwXoN8yCCa4qTuwNLxuKPFAhWaubKIQRA5pmxA-vPBLYlTex5Sn-D-_WrXNh3oSQ/s1600/_42686367_skopje416afp.jpgΟ υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις του σήμερα στα Σκόπια, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την παράθεση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της προφορικής διαδικασίας της εξέτασης της προσφυγής κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

Ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στην προσφυγή κατά της Ελλάδας στο ΔΔΧ, ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από το Δικαστήριο «να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θεώρησε ότι το ΔΔΧ έχει αναμφισβήτητα δικαιοδοσία για την εκδίκαση της προσφυγής της χώρας του και συμπλήρωσε ότι η υπόθεση της προσφυγής αυτής της ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η προφορική διαδικασία στο ΔΔΧ για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας άρχισε στις 21 Μαρτίου και ολοκληρώνεται αύριο, με την δευτερολογία της ελληνικής πλευράς.

Ακολούθως το Δικαστήριο θα αποσυρθεί και η απόφαση του αναμένεται να γνωστοποιηθεί σε μερικούς μήνες.

Τις επόμενες μέρες το πόρισμα για την έρευνα στους λογαριασμούς πολιτικών... Για να δούμε αν έχει βάση η βρώμα ΠΑΣΟΚ ότι υπουργός της ΝΔ έχει 180 εκ ε

http://assets.tanea.gr/files/2009-09-08/thumbs/tsox_450x.jpgΚαι επειδή στην Ελλάδα έχουμε ξεφύγει να πω ότι κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα να έχει κάποιος πολιτικός λεφτά, ακόμα και πολλά λεφτά ... το θέμα είναι από που προήλθαν τα λεφτά; Αν προέρχονται από την οικογένεια ή από την πλούσια σύζυγο ή από δουλειά του πολιτικού ή της συζύγου του δεν υπάρχει πρόβλημα... αν όμως προέρχονται από μίζες όπως του Άκη και του Μαντέλη... τότε υπάρχει πρόβλημα... Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι στην Ιταλία Πρωθυπουργός είναι ο Μπερλουσκόνι, ένας από τους πλουσιότερους Ιταλούς...

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν "κανονικά" και σε άλλες χώρες... γιατί στην Ελλάδα ισχύει ότι πει το MEGA: Αν το MEGA πει ότι ορθώς έχει ο Σηφουνάκης τα άντερά του σε χρήμα, γιατί είναι της γυναίκας του, τότε ο Σηφουνάκης τα έχει ορθώς... αν όμως πει ότι κακώς έχει ο Βουλγαράκης λεφτά και μας αποκρύψει, όπως κάνει μέχρι τώρα, ότι είναι από τους γονείς του και τη γυναίκα του... τότε κακώς τα έχει και πρέπει να του τα κατάσχουμε...

Διαβάστε και την είδηση:

Mε γοργούς ρυθμούς προχωρά η αρμόδια Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων την διερεύνηση τυχόν αποκλίσεων ανάμεσα στις υποβληθείσες δηλώσεις και τα δεδομένα των τραπεζικών τους λογαριασμών για τους τέως υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πολιτικά στελέχη των δυο κομμάτων, όπως είχε ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens.

Ο έλεγχος αφορά τις δηλώσεις των Άκη Τσοχατζόπουλου, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Τάσου Μαντέλη, Νίκου Χριστοδουλάκη, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργου Βουλγαράκη, Γιώργου Αλογοσκούφη, Χρήστου Βερελή, Θόδωρου Τσουκάτου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Ήδη η Επιτροπή έχει λάβει το πόρισμα του Ορκωτού λογιστή, τον οποίο είχε ορίσει, και σε συνεδρίαση της την περασμένη εβδομάδα διερεύνησε τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος τα προσκόμισε στην Επιτροπή με δική του πρωτοβουλία, συγκρίνοντάς τα με τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" που είχε υποβάλλει και σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρέθηκε οτιδήποτε το μεμπτόν.

Η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τετάρτη και πρόκειται να επιταχύνει το ρυθμό διεκπεραίωσης των ερευνούμενων υποθέσεων, αφού λάβει τις εκθέσεις των Ορκωτών λογιστών και για τα υπόλοιπα πρόσωπα.

Εκτός του κ. Χριστοδουλάκη άλλοι πέντε πρώην υπουργοί προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία σε άνοιγμα των λογαριασμών τους και τα στοιχεία τα κατέθεσαν στην Επιτροπή, η οποία ζήτησε η ίδια με έγγραφό της το άνοιγμα των λογαριασμών των κκ. Τσοχατζόπουλου, Μαρκογιαννάκη, Τσουκάτου και Μαντέλη και πριν από λίγες μέρες παρέλαβε τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και αντιπρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη, "αναμένονται τις επόμενες μέρες οι εκθέσεις των Ορκωτών λογιστών και η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να ερευνήσει τυχόν αδυναμία δικαιολόγησης με τα όσα δήλωσαν ή δηλώνουν στα πόθεν έσχες".

Μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αργύρης διαβεβαιώνει ότι "σύμφωνα με τον νόμο για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου του "πόθεν έσχες" δεν τίθεται θέμα παραγραφής οπουδήποτε αδικήματος διαπιστωθεί και σε περίπτωση που προκύψουν για κάποιο πρόσωπο ευθύνες θα επιβληθούν κυρώσεις, όπως προβλέπει ο νόμος".

Σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί για κάποιο πρόσωπο αδυναμία δικαιολόγησης των στοιχείων, που περιλαμβάνονται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, με τα όσα έχουν δηλωθεί στο "πόθεν έσχες" τους, παραπέμπονται στον Εισαγγελέα Εφετών για να επιληφθεί για τα περαιτέρω η Δικαιοσύνη.

Μέλη της Επιτροπής, πάντως, εκτιμούν ότι επικρατεί σύγχυση στο δημόσιο διάλογο για τις υποθέσεις που χειρίζονται και τονίζουν την ανάγκη αναμονής του πορίσματος, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διενεργούν.

Μήπως έχει έτοιμη τη λύση;

Πολύ στην αντεπίθεση έχει βγει η Original και το πονηρό μου το μυαλό κάνει περίεργες σκέψεις... Αν θυμάμαι καλά αλλιώς είχε αρχίσει η ιστορία...


Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

**ΕΚΤΑΚΤΟ**Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΩΘΗΚΕ** Η κόρη του παιδόφιλου Τσόκλη ανέλαβε δράση: Ταξιδεύει στας Ινδίας και θα επιστρέψει με μιλιούνια τουρίστες...

http://pf.pstatic.gr/CMAN/i/1718/I7/839617-182692386.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnyXlEV7UnCpG1xY1ZQDqrAt-yty165rycQvZ5vgJqtkvlKEhe8Jb9Fb2r7cDRiyL_mRJW5U4YXnqr58oXaKLtQdGOA2sjXCb1PtVdpmxFpuNWb1X4HKsRAUJcILjtkKwCk-NHN5iB8rQ5/s1600/tsokli_ET.jpgΠείτε κι ένα ευχαριστώ ρε γαιδούρια στο κορίτσι που θυσιάζεται και τρέχει στην άλλη άκρη του κόσμου για να σας κάνει ανθρώπους!!!

(Στη φώτο βλέπουμε την κόρη του παιδόφιλου -Ο μακάκας της χρονιάς... ας τον βιάσει κάποιος να ηρεμήσει- σε μια από τις ελάχιστες στιγμές ξεκούρασης να κάνει μπάνιο στον Ινδικό ωκεανό και σπα στην Ιταλία)

Στην Ινδία η Μάγια Τσόκλη για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα:

http://static.fsport.gr/images/pakistan%20magia.jpgΠρωτοβουλία για την αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος από την Ινδία ανέλαβε η Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εισηγήτρια του ΚΤΕ Τουρισμού Μάγια Τσόκλη, η γνωστή κόρη του παιδόφιλου καλλιτέχνη που θαυμάζει τους βιαστές, πραγματοποιώντας ταξίδι στην Ινδία προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές με κορυφαίους παράγοντες του τουριστικού χώρου και με τηλεοπτικούς παραγωγούς στη Βομβάη και στο Νέο Δελχί (Στη φώτο δεξιά βλέπετε τον ενθουσιασμό στους ινδούς τουριστικούς πράκτορες η είδηση της άφιξής της στη χώρα τους).

http://www.newsbeast.gr/files/temp/EAACF00F7F7C5A20796A8AA6FFD18C49.jpgΌπως τονίζει στην ανακοίνωση της, αξιοποιώντας τις επαγγελματικές της γνωριμίες και την εμπειρία από την πολύχρονη καριέρα της ως δημοσιογράφος του κώλου, η κόρη του παιδόφιλου (τον βλεπετε στη φώτο αριστερά και δεξιά βλέπετε μερικά θύματα βιασμού που τα ήθελε όμως ο κώλος τους όπως λέει ο παιδόφιλος μιας και είχαν βαθύ ντεκολτέ ή φορούσαν μίνι φούστες) https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixy-QakOBG-mMmMvP2RCZyB9qQmD_llSg9ScObCUG8ZuqiY95daQ18jGNHmmKNrfINCOXttB0pqOVeZ40YKBmbubxxwGVZtmq8_qqtquC1-c0A7Xqx6sFpR0NRPWyMjeLkihRFVbgvPCY/s1600/rape-victim.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJGmf_xcLEB6okQHJJx84pxUwTnX_IjUtdz7vkybvCiN-YMSf0eiySu9hUVHb72JqCbCnIm6kH0bovCks4AXQZUwX3647aqMFCq6lUcKCxgihTAl7pmyvJUk4banS42jLYYgNu4shgTpE/s1600/SwedenRape.gif θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων tour operators της Ινδίας προκειμένου να τους παρουσιάσει, εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν της χώρας, τις κυβερνητικές προσπάθειες που γίνονται για την τόνωση του τουρισμού και να προετοιμάσει το έδαφος για την ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Η αγορά της Ινδίας είναι μια αναξιοποίητη, προς το παρόν, πηγή τουρισμού για τη χώρα μας η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές. Ο εξερχόμενος τουρισμός της Ινδίας αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο. Με την ευκατάστατη μέση τάξη της χώρας να ανέρχεται ήδη στα 300 εκατομμύρια, οι διεθνείς αναχωρήσεις από την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αυξήθηκαν από 3.7 εκατομμύρια το 1997 σε σχεδόν 12 εκατομμύρια το 2010, ενώ οι τουριστικές δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών στο εξωτερικό αυξήθηκαν από 1.3 δισ το 1997 σε 8.2 δισ το 2008. Κατά μέσο όρο, οι Ινδοί επισκέπτες ξοδεύουν 2.000 δολάρια το άτομο ανά ταξίδι. Επίσης, το 50% περίπου ταξιδεύει για πάνω από 7 ημέρες και μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει την Ελλάδα ως έναν από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς των Ινδών. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τη HATTA, τον τελευταίο χρόνο μας επισκέφθηκαν μόνο 10.000.

Η πλειοψηφία των Ινδών επισκεπτών ταξιδεύει Απρίλιο με Ιούνιο, καθώς και Οκτώβριο με Δεκέμβριο. Μια αύξηση των Ινδών επισκεπτών στη χώρα μας θα συνέβαλε σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2020 η Ινδία θα “εξάγει” 50 εκατομμύρια επισκέπτες, των οποίων οι τουριστικές δαπάνες θα ανέρχονται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σαρακατσάνοι: θεματοφύλακες της παράδοσης και των εθίμων, με βαθιές ρίζες

Οι πρόγονοί τους ανέβηκαν στην Πίνδο περίπου το 1381, τότε που κυριάρχησαν οι Τούρκοι στην περιοχή. Εκεί, έζησαν απομονωμένοι μέχρι περίπου το 1815, διατηρώντας όλα τα αρχαιοελληνικά στοιχεία, γλώσσα, ήθη, έθιμα και λαϊκή τέχνη, που τους χαρακτήριζαν. Ο λόγος για τους Σαρακατσάνους, ή Σαρακατσαναίους, μια πανάρχαια ελληνική νομαδική φυλή.

Για τους Σαρακατσάνους είναι γνωστό ότι δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Απεναντίας, τους πολέμησαν γενναία, γεγονός που εξόργισε τον ίδιο τον Αλί Πασά των Ιωαννίνων. Είναι, επίσης, πολύ γνωστές από την ιστορία και τις παραδόσεις μας οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ασκέρι του και τον Σαρακατσάνο προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη, ο οποίος τελικά συνελήφθη από τον Αλί Πασά και βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Εξαιτίας αυτών των διώξεων, αναγκάστηκαν οι Σαρακατσάνοι να εγκαταλείψουν τα Άγραφα, με τα ποίμνιά τους, και να εξαπλωθούν στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Φεύγοντας από την Πίνδο, οργανώθηκαν σε αυστηρά κλειστές κοινωνίες, "τα τσελιγκάτα", που διατηρήθηκαν ως τα τέλη της δεκαετίας του '40.

Αλλά και η Κωνσταντινούπολη είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Σαρακατσάνους, η παράδοση των οποίων συνδέεται άμεσα με την Ορθοδοξία και με το Βυζάντιο. «Ευλογημένος είναι αυτός που θα αφήσει τα Άγραφα και θα πάει στην Πόλη», έλεγαν τότε οι Σαρακατσάνοι, που μέσα από τα έθιμά τους δημιούργησαν έναν άξονα αναφοράς μεταξύ των Αγράφων και της Κωνσταντινούπολης. Η "ιερή" αυτή σχέση χιλιοτραγουδήθηκε και μυθοποιήθηκε, με το πέρασμα των χρόνων.

«Η ζωή των Σαρακατσάνων ήταν αυστηρά προσδιορισμένη -τα καλοκαίρια στα ψηλά βουνά, στα τσελιγκάτα τους, και το χειμώνα στον κάμπο, στα χειμαδιά- στον ελλαδικό χώρο, στη Σερβία και στη Βουλγαρία, ακόμη και στη Μικρά Ασία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου, Ο "Σταυραετός", καθηγητής μαθηματικών, Αθανάσιος Γαλατάς, ο οποίος έχει κάνει εργασίες πάνω στη ζωή των Σαρακατσάνων και ειδικότερα πάνω στα τραγούδια της φυλής του κατά τον 20ο αιώνα.

Ο προπάππος του, Κωνσταντίνος Γαλατάς, έφυγε περίπου το 1870 από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, μαζί με άλλους Σαρακατσαναίους τσέλιγκες, για να φτάσουν στην περιοχή του Νις (Σερβία), με 5.000 πρόβατα και 1.000 άλογα.

«Η περηφάνια των Σαρακατσάνων ήταν ότι δεν υποδουλωθήκαν στους Τούρκους. Έτσι, το τότε ορθόδοξο σερβικό κράτος ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό γι΄ αυτούς, η Ελλάδα ήταν πάντα όμως στην καρδιά τους. Πολύ αργότερα, τη δεκαετία του '40, επέστρεψαν στην πατρίδα».

Περίφημοι τόποι για τα χειμαδιά των Σαρακατσάνων στον ελλαδικό χώρο ήταν η Αττική, αλλά και η Χαλκιδική, λόγω του ξερού κλίματος που είχε. Την περίοδο 1939-1940, από τη Λάρισα και πάνω, υπήρχαν 100 τσελιγκάτα, με 2.366 οικογένειες, σύμφωνα με στοιχεία του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων Σερρών. Ο συνολικός πληθυσμός ήταν 14.196 άτομα, με βιός 744.300 πρόβατα, 122.160 γίδια και 12.755 άλογα.

Η εκπαίδευση στους Σαρακατσάνους

Χαρακτηριστικό για τους Σαρακατσάνους είναι ότι ήξεραν όλοι γράμματα. Στα τσελιγκάτα τους φρόντιζαν τα καλοκαίρια να έχουν πάντα κάποιο δάσκαλο. «Ένας απ' αυτούς ήταν και ο Μενέλαος Λουντέμης, όταν μαθητής ακόμη στη Γ΄ Γυμνασίου δίδαξε στο Βέρμιο τα παιδιά των Σαρακατσάνων, μια εμπειρία την οποία περιγράφει στο βιβλίο του "Συννεφιάζει"», μας αναφέρει ο κ. Γαλατάς.

Η μετάδοση των γνώσεων στους Σαρακατσάνους γινόταν με την άμεση και καθημερινή επαφή των νέων με τους μεγαλύτερους (αδέλφια, γονείς κ.ά.), στη δουλειά, στο σπίτι, μέσα από συζητήσεις και διηγήσεις. Έτσι, αποκτούσαν μια γενική μόρφωση. Εκτός, όμως, από τη γενική μόρφωση τα παιδιά (μόνο τα αγόρια) έπρεπε να αποκτήσουν βασική μόρφωση (ανάγνωση και αριθμητική), για να μπορούν να "λογαριάζονται", όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, να μπορούν να ελέγχουν τα λογιστικά του τσελιγκάτου.

Για να μάθουν ανάγνωση και γραφή, τα παιδιά χρησιμοποιούσαν σουγιά, τον οποίο δεν αποχωρίζονταν ποτέ, και μ΄ αυτόν χάραζαν γράμματα και αριθμούς στους κορμούς των δέντρων ή σε κάποιο σανίδι. Από την περίοδο, όμως, που λειτουργούσαν τα τσελιγκάτα και μέχρι το 1945, τη βασική τους μόρφωση την αναλάμβανε κάποιος δάσκαλος ή ορισμένες φορές κάποιος απόφοιτος Γυμνασίου, κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Τον δάσκαλο τον πλήρωναν κατ' αποκοπή για το διάστημα αυτό που απασχολούνταν στο τσελιγκάτο. Τι σίτισή του αναλάμβαναν οι οικογένειες που είχαν παιδιά στο σχολείο, ενώ για τη διαμονή του υπήρχε το δασκαλοκάλυβο, δίπλα στο καλύβι που χρησιμοποιούσαν ως σχολείο. Το μάθημα γινόταν μέσα στο σχολείο ή και έξω, κάτω από δέντρα κοντά σε βρύσες.

Τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας τσελιγκάτων, η εκπαίδευση των Σαρακατσάνων έγινε πιο οργανωμένη, οπότε τα σχολεία εξοπλίστηκαν με θρανία και μαυροπίνακες. Σε τέτοια σχολεία πήραν τις πρώτες γνώσεις Σαρακατσάνοι, οι οποίοι, αργότερα, μετά τη διάλυση των τσελιγκάτων, έγιναν έμποροι, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικοί.

Οι αρχαιοελληνικές ρίζες του Σαρακατσάνικου λόγου

Γεννήθηκε σε σαρακατσάνικη καλύβα, μεγάλωσε σε στάνη, ανδρώθηκε σε τσελιγκάτο. Ο λόγος για τον Νίκο Κατσαρό, ο οποίος έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι ο άνθρωπος που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις αρχαιοελληνικές ρίζες του Σαρακατσάνικου λόγου και έχει εκδώσει σχετικά βιβλία, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων διαθέτει για τους σκοπούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων.

«Σαρακατσάνοι και νομάδες ποιμένες ήταν οι γονείς μου και οι πάπποι μου και οι προπάπποι μου και προπάπποι εκείνων...», θα μας πει με συγκίνηση ο κ. Κατσαρός. «Όταν ήρθα σε επαφή με τον κόσμο των χωριών και των πόλεων, ως μαθητής και φοιτητής αργότερα, διαπίστωσα ότι πολλές λέξεις που χρησιμοποιούσαν ο παππούς και η γιαγιά, όπως και οι γονείς μου, ήταν άγνωστες σε εκείνους, άλλες πάλι είχαν άλλο περιεχόμενο, άλλη σημασία, διαφορετική προφορά. Οι ασυνήθιστες και περίεργες λέξεις της σαρακατσάνικης ομιλίας με προβλημάτιζαν πάντα. Η γνώση, αργότερα, της παραδοχής της επιστήμης, χωρίς σοβαρό και υπεύθυνο αντίλογο, ότι οι Σαρακατσάνοι είναι ένα αρχαίο ελληνικό φύλο -το αρχαιότερο ίσως- αναγκαία με οδήγησε στη σκέψη ότι πρέπει να αναζητήσω τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική γλώσσας», αναφέρει.

Κάτι που έκανε, τελικά, με πολλή προσοχή και ευλάβεια, αν και δεν είναι γλωσσολόγος. Κατέγραψε και ετυμολόγησε πάνω από 500 σπάνιες σαρακατσάνικες λέξεις. Σε 302 απ' αυτές απαντώνται οι ρίζες τους στα έπη του Ομήρου. Κάποιες, μάλιστα, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και την ίδια σημασία, άλλες με ελάχιστες διαφορές.

Αλλά και οι λοιπές έχουν επίσης αρχαιοελληνική καταγωγή, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαρός. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές απ' αυτές: η λέξη πίνος, που απαντάται μόνο στο Σαρακατσάνικο λόγο (σημαίνει το λερωμένο νερό, μετά το πλύσιμο των μαλλιών των προβάτων, από το πίνος= ρύπος, ακαθαρσία), αγγελοκρούομαι (εξανίσταμαι, δαιμονίζομαι, θίγομαι εύκολα. Άγγελος + κρούω), ακουρμαίνομαι ή ακουρμάζομαι (ακούω με εντεταμένη προσοχή, από το ακροάομαι-ακροώμαι), αρμακάς (σωρός από πέτρες, από το έρμαξ-κος = σωρός λίθων), κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Σαρακατσάνοι έγραφαν τους στίχους των τραγουδιών τους στο ιαμβικό μέτρο, δεκαπεντασύλλαβο, όπως ο Όμηρος.

Πάνω από 500.000 Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα

Σ' όλη την Ελλάδα ζουν πάνω από 500.000 Σαρακατσάνοι, οι περισσότεροι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, Ευάγγελο Μαρμαγκιόλη, από τον Αλμυρό Βόλου.

Πάντως, ο δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού Ευόσμου, όπου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σαρακατσάνων, αποτελεί την πυκνότερη και πολυπληθέστερη περιοχή Σαρακατσαναίων, σ' όλη την Ελλάδα, αριθμώντας περισσότερους από 7.000 Σαρακατσάνους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων ιδρύθηκε το 1981, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου και διατηρεί ιδιόκτητα γραφεία.

«Έχουμε μια λαμπρή πορεία και αυτό μπορεί κανείς να το διακρίνει και στο ετήσιο αντάμωμα που κάνουμε, κάθε χρόνο, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη σύναξη Σαρακατσαναίων στα Βαλκάνια, όπου η συμμετοχή ξεπερνά τις 30.000 άτομα. Έχουμε, βέβαια, τα κατά τόπους ανταμώματα και εκδηλώσεις των συλλόγων μας», αναφέρει ο κ. Μαρμαγκιόλης, σύμφωνα με τον οποίο «Σαρακατσάνοι υπάρχουν παντού, κυρίως από τη Λάρισα και πάνω, αλλά έχουμε εντοπίσει "αδέλφια" μας και στην Πελοπόννησο, ακόμα και στα Σφακιά της Κρήτης».

Κύριο μέλημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, το "Α" και το "Ω", όπως λέει ο πρόεδρός της, είναι η διατήρηση της παράδοσης.

«Αυτό είναι το χρέος μας. Αλίμονο, αν ξεχάσουμε την καταγωγή μας. Γι΄ αυτό και είμαστε υπερήφανοι για το Μουσείο των Σαρακατσάνων στις Σέρρες, που χάρη στο Βασίλη Τσαούση, αποτελεί σήμερα "κιβωτό", με τα χιλιάδες εκθέματα που έχει συγκεντρώσει. Γι΄ αυτό και το στηρίζουμε, όπως και το Μουσείο Σαρακατσαναίων στην Αλεξανδρούπολη», επισημαίνει ο κ. Μαρμαγκιόλης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων διατηρεί αδελφικές σχέσεις με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, που αριθμεί περίπου 15.000 μέλη, όπως και με τους Σαρακατσάνους της ΠΓΔΜ, που μετρούν περίπου 50 οικογένειες.

Οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας

Αν και πέρασαν πάνω από 200 χρόνια, που αποκόπηκαν από των εθνικό κορμό, κατόρθωσαν να κρατήσουν την ελληνική γλώσσα, να διατηρήσουν ζωντανά τα πανάρχαια ήθη και έθιμα και την ορθόδοξη πίστη τους, μα πάνω απ΄ όλα τη φλόγα και την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Συνομιλώντας με τον 33χρονο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, Κώστα Μπαλέζντροβ, μας εντυπωσιάζουν τα άψογα ελληνικά του. Η εξήγηση απλή, όπως θα μας πει, αφού σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκης.

«Δεν έχουν την ίδια τύχη, όμως, τα υπόλοιπα παιδιά των Σαρακατσάνων στη Βουλγαρία και αυτό είναι το κύριο μέλημά της Ομοσπονδίας μας, από την ίδρυση της το 1991», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλέζντροβ, ο οποίος δηλώνει Έλληνας ορθόδοξος.

«Με την αλλαγή του καθεστώτος, μας δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσουμε, το 1991, μια οργάνωση που θα μας εκπροσωπεί στο βουλγαρικό κράτος και ανά τον κόσμο. Έχουμε εννέα συλλόγους, με αριθμό μελών περίπου 15.000 άτομα. Θέλουμε να μάθουν όλα τα παιδιά ελληνικά, γι΄ αυτό και οργανώνουμε μαθήματα στους συλλόγους μας, όπου διδάσκουν Σαρακατσάνοι νέοι, που έχουν παρακολουθήσει, γι' αυτό το σκοπό, ειδικά μαθήματα στην Ελλάδα. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας, μέσω ειδικού προγράμματος, έχει εντάξει την ελληνική στο πρόγραμμα του σχολείου του δήμου Ρετσίτσα, κοντά στην πόλη Σλίβεν. Εκεί είναι και ο μεγαλύτερος σύλλογος Σαρακατσάνων στη Βουλγαρία, με πάνω από 2.000 μέλη. Η έδρα της Ομοσπονδίας μας είναι στο Σλίβεν», σημειώνει ο κ. Μπαλέζντροβ.

Οι περισσότεροι Σαρακατσάνοι στη Βουλγαρία ζουν σε πόλεις στην κοιλάδα των Ρόδων, στην οροσειρά του Αίμου (Σλίβεν, Κάρλοβο, Καζανλακ, Καρνομπάτ), στη Βράτσα, στη Μοντάνα (βόρεια Βουλγαρία), αλλά και στην περιοχή της Ρίλα ( Σάμοκοφ και Ντούπνιτσα).

«Θέλουμε να προσελκύσουμε τη νεολαία μας, ώστε να μην χάσουμε το "νήμα" με την Ελλάδα. Θέλουμε να έρχονται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μας σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, τα καλοκαίρια, όπου θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τη γλώσσα, την ιστορία μας...», τονίζει ο κ. Μπαλέζντροβ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος απ΄ όλα τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας (ο μικρότερος είναι 25 ετών).

Οι δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας είναι το ετήσιο αντάμωμα, στο βουνό του Σλίβεν, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και τον Νοέμβριο, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Φλάμπουρας", όπου λαμβάνουν μέρος όλα τα χορευτικά συγκροτήματα της Ομοσπονδίας. Φέτος, το Φεστιβάλ θα γίνει στο Μπόροβετς.

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών

Τα πρώτα του εγκαίνια έγιναν το 1979, στον πρώτο όροφο ενός παλαιού κτιρίου των Σερρών. Το Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων στις Σέρρες, στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα συνεχών αγώνων 25 ετών, στη διάρκεια των οποίων πέρασε από διάφορες φάσεις, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών, απέσπασε το 1987 ειδική διάκριση του "Ευρωπαϊκού Βραβείου του Μουσείου της χρονιάς" (Prix du Musee de l'Annee), ανάμεσα σε 146 που είχαν διαγωνισθεί.

Το 1997 εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων, με εντελώς νέα μορφή, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο. "Ψυχή" της όλης προσπάθειας, ο πρόεδρος του Μουσείου, Βασίλης Τσαούσης.

«Αφιέρωσα τη ζωή μου σ' αυτή την υπόθεση, πιστεύοντας στις αξίες των προγόνων μου», δηλώνει με συγκίνηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Τσαούσης, 81 ετών σήμερα, ο οποίος έζησε 16 χρόνια τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων. «Θέλω να διατηρηθεί στο ακέραιο η παράδοση των Σαρακατσάνων, χωρίς παραποιήσεις, καθώς οφείλουμε σεβασμό στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Γι΄ αυτό και ίδρυσα, το 1971, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων "Ο Κατσαντώνης", με χορευτικό συγκρότημα, όπου ήμουν πρωτοχορευτής και χοροδιδάσκαλος», μας λέει.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε και την περισυλλογή υλικού από Σαρακατσάνους, απ΄ όλη την Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ίδρυση ενός μουσείου. Πήρε, επίσης, περισσότερες από 2.500 συνεντεύξεις από Σαρακατσάνους, έχοντας ηχογραφήσει 1.800 τραγούδια, μερικά από τα οποία μπορεί κάποιος να τ' ακούσει ζωντανά στην ιστοσελίδα του Μουσείου (http://www.sarakatsani-folk-museum.gr). Πολλά από τα τραγούδια αυτά διασώζουν ιστορικές στιγμές της πορείας των Σαρακατσάνων.

Στο εξειδικευμένο μουσείο, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο σε μορφή υπερώου, φιλοξενούνται πάνω από 10.000 αντικείμενα.

«Στο υπόγειο έχουν διαμορφωθεί χώροι αποθήκευσης του μουσειακού υλικού, βιβλιοθήκη και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων και διδασκαλίας Σαρακατσάνικων χορών και μουσικής, ενώ στο ισόγειο και τον όροφο κατεβλήθη προσπάθεια να παρουσιαστεί η ζωή και η τέχνη των Σαρακατσάνων κατά την τελευταία φάση της νομαδικής ζωής τους, δηλαδή κατά την εποχή του μεσοπολέμου και ως το τέλος της δεκαετίας του '40, οπότε ο πόλεμος, η κατοχή και ο εμφύλιος σπαραγμός εξαφάνισαν τα τσελιγκάτα. Στο ισόγειο, τα χορτόπλεκτα καλύβια, με τις διάφορες μορφές και χρήσεις, δίνουν μια συμπυκνωμένη εικόνα της ζωής στο τσελιγκάτο», λέει ο κ. Τσαούσης.

Με περηφάνια, μας αναφέρει, ακόμη, ότι η Ακαδημία της Σουηδίας έχει κάνει εργασία για τη ζωή των Σαρακατσάνων, μέσω του Μουσείου, γεγονός που προκάλεσε πολλές επισκέψεις Σουηδών επιστημόνων στις Σέρρες. Επίσης, μέλη της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Δανίας επισκέφθηκαν το Μουσείο, για να καταγράψουν τους χορούς και τα τραγούδια των Σαρακατσάνων, κάτι που δεν έχει γίνει, αντίστοιχα, από κάποια ελληνική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Τσαούση.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να μας αναφέρει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το Μουσείο, στην παρούσα φάση, αντιμετωπίζει αδυναμία να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, περίπου 50.000 ευρώ ετησίως.

Ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων

Στην προηγμένη τεχνολογικά κοινωνία μας, οι Σαρακατσάνοι παραμένουν γερά δεμένοι με τις ρίζες τους. Ας δούμε κάποια από τα εθιμικά-παραδοσιακά στοιχεία της αυστηρά κλειστής κοινωνίας των Σαρακατσαναίων, δανειζόμενοι στοιχεία από τις ιστοσελίδες του Λαογραφικού Μουσείου των Σαρακατσάνων στις Σέρρες και Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ελλάδας.

Ολόκληρη η ζωή των Σαρακατσάνων, θα λέγαμε, ότι περικλείεται σε τρεις μονάχα λέξεις: στράτα, βουνά, χειμαδιά.

Η Σαρακατσάνικη οικογένεια ήταν αυστηρά πατριαρχική και σ' αυτή υπήρχαν άγραφοι κανόνες, αυστηροί και απαραβίαστοι. Δουλειά, προσήλωση στην οικογένεια και υποταγή στους νόμους της σαρακατσάνικης κοινωνίας, αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία της ζωής τους, με απόλυτο σεβασμό στους γονείς.

Ο ρόλος της γυναίκας σ' αυτή την κοινωνία ήταν αυστηρά προσδιορισμένος. Αν και δεν μάθαινε γράμματα, αυτή αναλάμβανε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, σύμφωνα με όσα έχει διδαχτεί. Η διδαχή αυτή, χωρίς ξένες επιδράσεις, έφτανε από γενιά σε γενιά, ίδια και απαράλλαχτη, βασισμένη στις θεμελιώδεις αξίες της σαρακατσάνικης ηθικής.

Ο γάμος

Οι Σαρακατσάνοι ακολουθούσαν αυστηρά την παράδοση και παντρεύονταν μόνο μεταξύ τους. Η ενδογαμία αυτή συνέβαλε στη διατήρηση της κλειστής κοινωνίας, των εθίμων και του τρόπου ζωής τους. Οι γάμοι γίνονταν με συνοικέσιο, που κανόνιζαν οι γονείς των μελλονύμφων.

Αφού αποφασιζόταν το συνοικέσιο και γινόταν κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων οικογενειών, έδιναν "λόγο" και σε λίγες ημέρες γινόταν ο αρραβώνας "σύβασμα", μια ιερή υπόσχεση, που η διάλυσή του ήταν μεγάλη προσβολή για ολόκληρο το σόι. Γινόταν χωρίς την παρουσία των νέων, με την ανταλλαγή ενός κόκκινου μαντηλιού, που είχε επάνω το δαχτυλίδι. Στην κοπέλα δεν γνωστοποιούσαν επίσημα τον αρραβώνα, ενώ απεναντίας γίνονταν πανηγυρικά γνωστός στο γαμπρό και μάλιστα με ντουφεκιές. Αμέσως μετά τον αρραβώνα, όριζαν και την ημέρα του γάμου, που συνήθως γινόταν το φθινόπωρο και πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή πριν αρχίσει ο "γέννος", και το καλοκαίρι, κυρίως τ' Αι 'λιά.

Προίκα δεν έδιναν οι Σαρακατσαναίοι, ή καλύτερα δεν τη ζητούσαν, καθώς γι΄ αυτούς μετρούσε πάνω απ΄ όλα ο άνθρωπος. Τα έθιμα του σαρακατσάνικου γάμου, η λεγόμενη "χαρά", που διαρκούσε οκτώ μέρες, ήταν πάρα πολλά και αποτελούσαν ένα μοναδικό στο είδος τους θέαμα. Ήταν ένα γεγονός που έσπαγε, άλλωστε, τη μονοτονία της καθημερινότητας.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα καλέσματα, που ήταν απαραίτητα, αφού κανείς δεν πήγαινε στο γάμο απρόσκλητος. Άλλο ένα συμβολικό έθιμο ήταν τα προζύμια, που τα έπιαναν τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι ).

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν ο αποχαιρετισμός της νύφης, αφού επρόκειτο για πραγματική απομάκρυνση από το πατρικό σπίτι. Τη Δευτέρα του γάμου, ακολουθούσε ο χορός της νύφης.

Ο Φλάμπουρας

Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, ήταν το ράψιμο του φλάμπουρα, που αποτελεί και την επίσημη αρχή του γάμου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου (http://www.sarakatsanos.net), το ξύλο του φλάμπουρα ήταν από αγριοτριανταφυλλιά (μαλιαροκολιά). Στο πάνω άκρο σχηματίζονταν σταυρός, στου οποίου τα τρία άκρα στερέωναν τρία μήλα, σύμβολο της γονιμότητας. Το ξύλο του φλάμπουρα τυλίγονταν με πολύχρωμες δαντέλες, ενώ το κύριο μέρος του ήταν η ελληνική σημαία, στολισμένη με φρέντζες και κορδέλες, φούντες και "χαρχαγγέλια", τα οποία χτυπούσαν, όταν τον κουνούσαν στον χορό. Το ράψιμο του φλάμπουρα γινόταν από τον μπράτιμο, κοντινό άνθρωπο του γαμπρού, συνήθως αδελφός ή ανεψιός με μάνα και πατέρα, ενώ οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν:

Συ κύριε μπράτιμε

ράψε τον φλάμπουρα καλά

θα γείρει ράχες και βουνά

θα τον ξεσκίσουν τα κλαριά

θα τον γελάει η πεθερά

δεν θα μας δώσει τα προικιά.

Τίνος είν' το μπαϊράκι

Τ' άξιο και το κόκκινο

Του γαμπρού είν' το μπαϊράκι

Τ' άξιο και το κόκκινο

Ποιος το φτιάνει, ποιος το στήνει

Ποιος το ομορφοκοκκινίζει

Ο πατέρας μου το φτιάνει

Και το κατακοκκινίζει

Η μανούλα μου το φτιάνει

Και το ομορφοκοκκινίζει

Μετά το πέρας του ραψίματος, οι παρευρισκόμενοι κερνούσαν τον φλάμπουρα, με πρώτο τον μπράτιμο, και έλεγαν το παρακάτω τραγούδι:

Κέρνα μπράτιμε κέρνα

κέρνα το μπαϊράκι

κέρνα το μπαϊράκι

και δώσ' του ένα φλουράκι

κέρνα πατέρα κέρνα

κέρνα το μπαϊράκι

κέρνα το μπαϊράκι

και δώσ' του ένα φλουράκι

κέρνα μανούλα κέρνα

κέρνα το μπαϊράκι

κέρνα το μπαϊράκι

και δώσ' του ένα φλουράκι

Στο τέλος έστηναν χορό και "χόρευαν" τον φλάμπουρα.

Η αδελφοποιία

Η δημιουργία αδελφικού δεσμού στους Σαρακατσαναίους ήταν δυνατό έθιμο, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Το έθιμο αυτό αναπτύσσεται ιδιαίτερα στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο δεσμός γινόταν μεταξύ ατόμων, που δεν έχουν συγγένεια αίματος, με την ίδια θρησκεία και τις σχέσεις τους να διέπονται από ισόβια υποχρέωση αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης και αυταπάρνησης.

Η επισημοποίηση γινόταν σε μια "μαγική" τελετή, με θρησκευτικό χαρακτήρα και με συμβολικές πράξεις, όπως ανάμειξη αίματος, ανταλλαγή όπλων, περίζωση με την Αγία Ζώνη κ.ά. Μέχρι το 1920, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, στο βουνό Ρίλα (Βουλγαρία), οι Σαρακατσαναίοι πιανόταν σταυραδέλφια, κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, την ημέρα που γιόρταζε η Μονή.

Σαρακατσάνικο Γκουρμπάνι

Το Γκουρμπάνι ήταν μια εκδήλωση των Σαρακατσάνων με κύριο σκοπό την ευμενή επίδραση της θρησκείας, που αντιπροσωπεύει δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να εκδηλωθούν για το καλό του τσελιγκάτου, της οικογένειας ή ενός προσώπου, ανάλογα το που ήταν ταμένο το "γκουρμπάνι".

Το "τάμα" γινόταν σε κάποιον άγιο, που πολλές φορές συνέπιπτε με το όνομα του εορτάζοντα, για να έχουν την εύνοιά του. Οι γιορτές, που κατά κύριο λόγο έταζαν το "γκουρμπάνι" οι Σαρακατσάνοι, ήταν κατά προτίμηση της Παναγίας, των Αγίων Αποστόλων, του Προφήτη Ηλία, του Άι Δημήτρη και του Άι Γιώργη.

Στο "τάμα" έσφαζαν ένα αρσενικό αρνί, που το έψηναν στο γάστρο και καλούσαν τους γείτονες να το φάνε όλοι μαζί, πίνοντας ρακί ή κρασί. Τα ψητά και τους διάφορους μεζέδες (όχι μεγάλη ποικιλία) τα έβαζαν σε τάβλες, που είχαν στρώσει μέσα στο καλύβι.

Οι καλεσμένοι, αφού χαιρετούσαν δίνοντας ευχές στον εορτάζοντα, καθόταν γύρω-γύρω στο καλύβι, έχοντας μπροστά τους την τάβλα. Επάνω στην τάβλα έβαζαν σαν πρώτο μεζέ λίγες καραμέλες για τον καθένα. Αφού μαζεύονταν οι καλεσμένοι, άρχιζαν το τραγούδι, πίνοντας ρακί από το παγούρι, όλοι με τη σειρά.

Τα τραγούδια που άρχιζαν το γκουρμπάνι "τα γκουρμπανίσια τραγούδια" όπως τα έλεγαν, ήταν ευχές για τον εορτάζοντα και ήταν καθορισμένα.