30 Μαρτίου 2011

Χάγη: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/624C69B7B56EB8BE199D8062065C7028.jpgΤο Φθινόπωρο η απόφαση για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας

Με το βλέμμα πλέον στο... φθινόπωρο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η προφορική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της καταγγελίας της πΓΔΜ ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία των δύο χωρών αρνούμενη, όπως υποστηρίζει, να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικαστήριο μετά το πέρας της διαδικασίας, στην οποία και συμπυκνώνονται οι θέσεις που παρουσίασαν τα δύο μέρη.

Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ζητά να αποφασίσει το ΔΔΧ επί της αναρμοδιότητός του επί της προσφυγής των Σκοπίων. Σε περίπτωση που κρίνει όμως ότι έχει αρμοδιότητα, ζητεί την απόρριψη του σκοπιανού ατήματος.

Η πλευρά της πΓΔΜ ζητεί από το ΔΔΧ να κρίνει ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η ίδια είναι μέλος και να επιβάλει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα ελληνικά επιχειρήματα

Κατά τον δεύτερο γύρο της επιχειρηματολογίας, που ολοκληρώθηκε χθες, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, Πρέσβης ε.τ. κ. Γ. Σαββαίδης, παρέθεσε, σε περίληψη, τα σημεία τα οποία ανέδειξε και απέδειξε η ελληνική επιχειρηματολογία, και πιο συγκεκριμένα ότι:

- η υπόθεση είναι εκτός δικαιοδοσίας του ΔΔΧ, δεδομένου ότι ανάγεται «άμεσα ή έμμεσα» στην διαφορά περί το όνομα, η οποία ρητά εξαιρείται της εν λόγω δικαιοδοσίας, καθώς επίσης στερείται και του χαρακτήρος του παραδεκτού.

- η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν συλλογική και αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πάγια καθιερωμένη εν προκειμένω πρακτική της Συμμαχίας.

- σε κάθε, όμως, περίπτωση, η συμπεριφορά του αντιδίκου και η μέχρι τότε εκ μέρους του αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του όπως αυτές απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία (επανειλημμένες παραβιάσεις), συνιστούν επαρκή δικαιολογητική βάση για την έλλειψη ελληνικής υποστήριξης έναντι της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

- η Ελλάδα, το 1995, έλαβε την στρατηγική απόφαση για επίτευξη συμφωνημένης λύσης για το όνομα μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και σε αυτήν την απόφαση επέμεινε και επιμένει μέχρι σήμερα.

Άσυλο στην Αγγλία ζήτησε ο ΥΠΕΞ του Καντάφι;

http://www.spiegel.de/images/image-198061-panoV9free-fnkr.jpgΟ Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Mussa Kussa, έφθασε στην Αγγλία και ζήτησε πολιτικό άσυλο όπως είπε στο Reuters πηγή προσκείμενη στον υπουργό. Το απόγευμα αναχώρησε μέσω Τυνησίας για Λονδίνο, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Καντάφι λέει ότι βρίσκεται σε διπλωματική αποστολή.

Εικόνες από τον πόλεμο στη Λιβύη


http://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962810.jpghttp://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962812.jpg
http://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962809.jpg
http://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962813.jpghttp://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962815.jpghttp://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962816.jpghttp://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962819.jpghttp://news.sky.com/sky-news/content/StaticFile/jpg/2011/Mar/Week4/15962817.jpg

Τι άλλο να περιμένω απ' τη ζωή μου μετά το ΟΣΚΑΡ των bloggers;

Μετά απ' αυτό έκλεισα σαν blogger (όπως είπε κάποτε και η Μιμή) αφού το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα :))

Με αναδημοσίευσε το fimotro

Τι να πω όμως;
Ή δεν διάβασε ολόκληρο την ανάρτησή μου που αναδημοσίευσε... και ξεφτίλα του
ή έχει φοβερή αίσθηση του χιούμορ... και μπράβο του



ΥΓ1. Πάντως την ανάρτηση στην κορυφή δεν την βγάζω μέχρι να μάθω ποιος μαλάκας "δεξιός" διόρισε τη γυναίκα του ;)

ΥΓ2. Και μιας και απ΄ότι φαίνεται με διαβάζει θα του πω και το εξής: Φίλε είδες ότι στο πρόβλημά σου σε υποστήριξαν πολλοί, αντίθετα με σένα που στο πρόβλημα άλλων έκανες τον συνεργάτη της ασφάλειας (naxios, hellenicrevange) ή εξέθεσες με αερολογίες και χωρίς στοιχεία ανθρώπους με το ονοματεπώνυμό τους. Ελπίζω μετά τη στήριξη που σου προσφέρουν όλοι να αναθεωρήσεις και να ζητήσεις ένα συγγνώμη έστω γενικά και αόριστα απ΄ όσους εξέθεσες
Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι σε μένα και τις παπαριές που γράφεις κατά καιρούς ότι με λένε Χασάπη ή Γιακωβάκη κ.λπ. ή ότι εδώ και τρεις μήνες έχεις προαναγγείλει τη σύλληψή μου από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος... εμένα δεν μπορείς και ούτε θα μπορέσεις να με πιάσεις ποτέ ;)

Φέρσου σαν άντρας και ζήτα ένα συγγνώμη απ' όσους αδίκησες να τελειώνουμε...

Άρες μάρες κουκουνάρες... η απάντηση του Παπαγιάννη στον Παναγιωτόπουλο του MEGA

Μνημείο ψεύδους, παραπληροφόρησης αγραμματοσύνης και ασυνταξίας η ανακοίνωση του Παπαγιάννη με την οποία απάντησε στον Παναγιωτόπουλο για την αγωγή που του έκανε. Την παρουσιάζουμε παρακάτω με τα σχόλια φίλου αναγνώστη μέσα σε παρένθεση:

"Διαβάσαμε (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας, ο Παπαγιάννης εννοεί τον εαυτό του ως Λουδοβίκο της ενημέρωσης) σήμερα με έκπληξη τα όσα έγραψε ο Χρ. Παναγιωτόπουλος για το Fimotro και την αγωγή που κατέθεσε αυτός και οι δημοσιογράφοι του Μεγάλου Καναλιού. Επειδή εμείς γράφουμε πολύ πιο λιτά (...παρόλα τα "πτυχία" μας) θα του τα εξηγήσουμε εν συντομία:

1. Οι δημοσιογραφικές περγαμηνές αποκτούνται με...την σκληρή δουλειά και με τα (ανύπαρκτα) πανεπιστημιακά πτυχία. Δεν αποκτούνται κύριε Παναγιωτόπουλε με την σπέκουλα προς τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ. Ούτε φυσικά με την υπονόμευση του προκατόχου για να πάρετε την θέση, φοβούμενος από την ανασφάλειά σας τώρα την επιστροφή του. (Τα ονόματα Στέφανος Χίος, Άρης Σπίνος και Μ. Δημητρίου θυμίζουν κάτι στον Παπαγιάννη?).

2. Απόδειξη της Ελληνικής παρακμής είναι ο τρόπος που το κανάλι σας στηρίζει σε βαθμό εμετικό την εκάστοτε εξουσία (ενώ το Extra3 που εργάζεται ο Παπαγιάννης επί ΝΔ στήριζε πασοκ, τώρα επί πασοκ στηρίζει ΝΔ) και όχι η ανωνυμία στη bloggoσφαιρα, (ποιά ανωνυμία? όλοι ξέρουν ότι το fimotro είναι του Παπαγιάννη όπως παλιότερα το pressmme) θέμα το οποίο έχει λυθεί παγκοσμίως από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

3. Ο δημοσιογράφος στον οποίο καταθέσατε αγωγή, δεν κρύβετε (Παπαγιάννειος ορθογραφία) πίσω από την κουκούλα της ανωνυμίας, διότι πολύ απλά από ΜΜΕ στα οποία εργάζεται σας έχει ασκήσει κατ΄ επανάληψη κριτική με πολύ σκληρούς αλλά πολιτικούς χαρακτηρισμούς (π.χ. παπαγαλάκια της εξουσίας) για την στάση του Μεγάλου Καναλιού.

4. Ο Χρ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται στην "κουκούλα του υβριστή". Δεν αναφέρεται όμως στην "κουκούλα του κινητού". Σε αυτήν δηλαδή που τηλεφωνούσε σε διευθυντές ΜΜΕ στα οποία εργάζονται bloggers δημοσιογράφοι ώστε να μην του ασκούν κριτική. (Ξεχνάει ο Παπαγιάννης τα sms από το Νίκο Χατζηνικολάου .)

5. Ο διευθυντής του Mega αναφέρεται στα "ανώνυμα χτυπήματα", δεν γράφει ούτε μια λέξη όμως για το ότι ποτέ δεν έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία εμείς (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας, ο Παπαγιάννης εννοεί τον εαυτό του ως Λουδοβίκο της ενημέρωσης) θα δημοσιεύαμε ευχαρίστως. (ναι, γι’ αυτό δεν επιτρέπει και σχόλια σε αυτά που γράφει).

6. Και τέλος κύριε Παναγιωτόπουλε, φυσικά και δεν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι οι ίδιοι. (Παπαγιάννειος σύνταξη) Εμείς, κύριε Παναγιωτόπουλε κυκλοφορούμε ελεύθερα παντού, δεν κρυβόμαστε στα λαγούμια της δημοσιογραφίας και δεν κινδυνεύουμε να μας λιντσάρουν ή να φάμε γιαούρτια όπως θα μπορούσε να συμβεί με μερικούς... άλλους!... (Αν είναι απειλή στον Παναγιωτόπουλο, ντροπή σου. Αν δεν είναι απειλή τότε μην ορκίζεσαι ότι κι εσύ δεν θα φας γιαούρτι)."

Γιάννης Δ.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ: Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgD1JXbjFNi2TabqzxX8qE482RfFUWErfVWRKAYY5QGebtsznFxg5nhVKUsfxtQa94TA4UWNDPy7E-Z2cEFRVq6s-cE_rEtu8Z9AO7yogOwWgFNXWUXuBluVNUpHX-_U5DOh8mJ76GYpQ/s400/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7.jpgΟ καιροσκοπισµός, η ανευθυνότητα και η ανακολουθία του κόµµατος του Γιώργου Καρατζαφέρη (στη φώτο τον βλέπτε να χειροκροτάει τον Καραμανλή), αποτελούν µοναδικό φαινόµενο στην πολιτική ζωή του τόπου. Η µέχρι τώρα αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριµένος πολιτικός οργανισµός στερείται συγκεκριµένης ταυτότητας, ιδεολογίας και πολύ περισσότερο προτάσεων για την πορεία της χώρας.

Τόσο ο κ. Καρατζαφέρης, όσο και το κόµµα του, έχουν ταυτιστεί µε βαρύγδουπες δηλώσεις, εµµονή στις ατάκες, και ανέξοδη τοποθέτηση, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συνεχείς µεταβολές σε θέσεις και πρακτικές, καθώς στόχος του ΛΑ.ΟΣ. είναι η δηµοσιότητα και, κυρίως η τηλεοπτική.

Χαρακτηριστική της πρακτικής του κόµµατος, είναι η αρχική επιλογή τους να λειτουργήσουν µετά τις εκλογές του 2009 ως εξαπτέρυγο και δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, µε αποκορύφωµα την αµέριστη στήριξη του Μνηµονίου και η µετέπειτα στροφή τους όταν κατάλαβαν ότι το ρεύµα πάει αλλού. Οι πολλές αντιφατικές δηλώσεις του αρχηγού του ΛΑ.ΟΣ, ο οποίος κατά το δοκούν, πότε επιβραβεύει την κυβέρνηση θεοποιώντας το Μνηµόνιο και παράλληλα συκοφαντεί την αξιωµατική αντιπολίτευση και πότε, -αντιλαµβανόµενος σαφώς τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού-, τίθεται κατά των µέτρων του Μνηµονίου και της κυβέρνησης αποδεικνύουν τον τρόπο µε τον οποίο επιλέγει να πολιτεύεται και τη σοβαρότητα των όσων πρεσβεύει.

Η παράθεση κάποιων, εκ των αντιφατικών δηλώσεων του κ. Καρατζαφέρη αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και δεν αφήνουν περιθώριο αµφισβήτησης για την καιροσκοπική και ανεύθυνη πολιτική πρακτική του συγκεκριµένου κόµµατος που άλλοτε λειτουργεί ως λαγός και άλλοτε ως ουραγός του κ. Παπανδρέου. Άλλωστε ο κ. Πάγκαλος έχει χαρακτηρίσει τον κ. Καρατζαφέρη ως αξιόπιστο συνοµιλητή της Κυβέρνησης.

∆ηλώσεις ΥΠΕΡ του ∆ΝΤ:

«Εγώ αυτό το οποίο τώρα το σκέφτεται η κυβέρνηση το είχα πει την πρώτη στιγµή, πηγαίνετε στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο τρέχοντας». -25.2.10

«Είχαµε µιλήσει στην κυβέρνηση Καραµανλή πριν από 15 µήνες για αναδιάρθρωση του χρέους και προσφυγή στο ∆.Ν.Τ.». -18.3.10

∆ηλώσεις ΚΑΤΑ του ∆ΝΤ:

«Κάθε χώρα της ΕΕ και το ∆ΝΤ ξεχωριστά θα µας δώσουν χρήµατα. Αφού όµως πρώτα «τα τινάξουµε»! Η ΕΕ µε ένα τοκογλυφικό επιτόκιο 5%, παραπάνω δηλ. απ’ ό,τι δίνει ακόµη και σε χώρες του λεγόµενου τρίτου κόσµου. Ταυτόχρονα βάζει το ∆ΝΤ να µας δανείσει µε 2,8%, αλλά να µας κάνει «ντα-ντα»! Έχουµε πέσει σε µια διπλή παγίδα. Έχουµε δύο «θηλιές» και δεν µπορούµε να αποφύγουµε τουλάχιστον τη µία.» -14.4.10

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι δεν πάµε στο ∆ΝΤ αλλά µας πάνε». «Ακόµη και στο 12 παρά ένα µπορούµε να αποφύγουµε το ∆ΝΤ. [ ] Εσείς φαίνεται να επιλέγετε να χορέψετε «cheek to cheek» µε το ∆ΝΤ. Εµείς το σκληρό ροκ µε αυτούς που θέλουν να χορέψουν την Ελλάδα στο ταψί!» -20.4.10

«Λύση υπάρχει και καλώ τον κ. πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του πριν παραδοθούµε στην αγκαλιά του ∆ΝΤ, µε ό, τι αυτό συνεπάγεται» -21.4.10

∆ηλώσεις ΥΠΕΡ της κυβέρνησης και του Μνηµονίου:

«Το ΠΑΣΟΚ συµβαίνει να στηρίζεται σε µεγάλο κοµµάτι στο πρόγραµµά µας, το πρόγραµµα του 2004. Εγώ στηρίζω το πρόγραµµα µου, που συµβαίνει να το στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ. Περί αυτού πρόκειται» -25.2.10

«∆εν µετανιώνω για το Μνηµόνιο. Κάθε άλλο. Είµαι περήφανος που υπάρχει σήµερα η Ελλάδα και µε τη δική µου ψήφο» -13.3.11

∆ηλώσεις ΚΑΤΑ της κυβέρνησης και του Μνηµονίου:

«Να επιστρέψουµε την πρώτη δόση του δανείου και να αποχωρήσουµε από το Μνηµόνιο βαδίζοντας τον δικό µας δρόµο» -1.7.10

«Λύση µέσα απ' την Τρόικα δεν υπάρχει. Η λύση έρχεται µέσα από εξωευρωπαϊκές επενδύσεις (Πούτιν, αραβικά κράτη, Κίνα κ.λπ.) που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην αρχή απέτρεψε λόγω αµάθειας» -9.7.10

«Αυτή η κυβέρνηση δεν µπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και δεν µπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήµατα που υπάρχουν µπροστά » -4.3.11

Θα γίνουμε όλοι εν δυνάμει δότες οργάνων (και ορθώς θα γίνουμε), σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις

http://s.enet.gr/resources/2011-01/organdonor-thumb-small.jpgΕν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση θα είμαστε όλοι στο εξής, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μόνο όσοι από εμάς θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη.

Το ζήτημα αυτό που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση.

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.

Η Επιτροπή ελέγχου των «πόθεν έσχες» αποφάσισε περαιτέρω έλεγχο του Άκη... ε και του Αλογοσκούφη για ξεκάρφωμα...

http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/ivzjovfxta4c14cff7a05b1.jpgΤην περαιτέρω διερεύνηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πρώην υπουργών, Γιώργου Αλογοσκούφη και Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, από τους ορκωτούς λογιστές που έχουν αναλάβει την σχετική διαδικασία.

Παρότι κατ’ αρχήν δεν εντοπίζονται παρατυπίες στις δηλώσεις των δύο υπουργών, τα μέλη της Επιτροπής, κατά την σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους, συμφώνησαν να υπάρξει διευκρίνιση ορισμένων σημείων των εν λόγω δηλώσεων, προκειμένου να οδηγηθεί η Επιτροπή σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η απόφαση της Επιτροπής προκάλεσε τη δυσφορία του Γιώργου Αλογοσκούφη, συνεργάτες του οποίου διακρίνουν σε δήλωσή τους «απαράδεκτη προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού», καθώς «τα στοιχεία του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού κ. Αλογοσκούφη, είναι κατατεθειμένα διαχρονικά με ακρίβεια και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Άλλωστε, έχει δώσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος».

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Νοέμβριο, η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους ορκωτούς εκτιμητές και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τη διερεύνηση πιθανών αποκλίσεων ανάμεσα στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και τους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα υπουργών, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Ζήμενς. Πρόκειται για τους Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη.

Ινδία: Απαγορεύτηκε βιβλίο που χαρακτηρίζει τον Μαχάτμα Γκάντι ως αμφιφυλόφιλο ρατσιστή

http://img.amazon.ca/images/I/51Kfc6-gjVL._SL500_AA300_.jpgΣάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση μιας νέας βιογραφίας για τον Μαχάτμα Γκάντι, που τον χαρακτηρίζει ως έναν αμφιφυλόφιλο ρατσιστή, με αποτέλεσμα το βιβλίο να απαγορευτεί στο δυτικό κρατίδιο του Γκουτζάρατ. Πρόκειται για το βιβλίο του Τζόζεφ Λέλιβελντ "Μεγάλη Ψυχή: Ο Μαχάτμα Γκάντι και η μάχη του με την Ινδία".

Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στο Γκουτζαράτ διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας της βιογραφίας στο κρατίδιο, περιγράφοντας το κείμενο "απρεπές".

"Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι ένα είδωλο όχι μόνο στην Ινδία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο" δήλωσε ο κυβερνήτης.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραψε για το βιβλίο "Ο Γκάντι εγκατέλειψε την γυναίκα του για να ζήσει με τον εραστή του", ενώ η Daily Telegraph ανέφερε ότι "ο Γκάντι είχε ρατσιστικές απόψεις για τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς".

Ο συγγραφέας κατήγγειλε την ερμηνεία του βιβλίου από αυτές τις εφημερίδες, σημειώνοντας ότι όπως φαίνεται προέκυψαν από την ανάλυσή του για τη σχέση του Γκάντι με έναν Γερμανό εβραίο αρχιτέκτονα Κάλενμπαχ Χέρμαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το βιβλίο απεικονίζει τον Γκάντι ως έναν σεξουαλικά άρρωστο άνθρωπο και ανίκανο στην πολιτική.

"Δεν λέω ότι ο Γκάντι ήταν ρατσιστής ή αμφιφυλόφιλος. Η λέξη 'αμφιφυλόφιλος' δεν υπάρχει πουθενά στο βιβλίο" ανέφερε ο συγγραφέας.

Η νέα αυτή βιογραφία του Γκάντι δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ αλλά ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ινδία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ινδίας επέκρινε το νέο βιβλίο και σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία του στην χώρα.

Eυτυχώς που υπάρχουν κι οι ξένοι... γιατί αν περιμέναμε από ΔραγωνοΡεπούστηδες...

http://history-of-macedonia.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/08/juancoderch.jpgΔιαβάστε την είδηση του σεισμού στην Ιαπωνία και της επίθεσης των "συμμάχων" στον Καντάφι στα αρχαία ελληνικά!!

Συντάκτης είναι ο ο Juan Coderch, Ισπανός καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας, ο οποίος από το 2003 διατηρεί την ιστοσελίδα Acropolis World News και δημοσιεύει μια φορά την εβδομάδα τις κυριότερες ειδήσεις στα Αρχαία Ελληνικά!!!

Τηλεοπτικό σταθμό ετοιμάζουν οι Τούρκοι κοντά στον Έβρο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το gatzoli , στο προσεχές χρονικό διάστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τηλεοπτικός σταθμός που ετοιμάζουν οι γείτονες Τούρκοι στην Ανατολική Θράκη κοντά στην περιοχή του Έβρου (Τσανάκαλε) και ο οποίος θα είναι ισχυρής εμβέλειας!!!!! Τις επόμενες μέρες θα σας δώσουμε περισσότερες και ακριβείς λεπτομέρειες για την έδρα του σταθμού αλλά και τεχνικές υποδομές, αφού τις τσεκάρουμε και τις αξιολογήσουμε.

http://gatzoli.blogspot.com

Συγχωνεύσεις σχολείων με κομματικά κριτήρια... λογικό με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Στο Νομό Κοζάνης δεν προτάθηκαν σχολεία για συγχώνευση στα οποία οι διευθυντές είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ άλλα Σχολεία με τα ίδια χαρακτηριστικά κλείνουν. Συγκεκριμένα:

Το Γυμνάσιο Ξηρολίμνης με 30 περίπου μαθητές διευθυντής είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην περιφερειακός Γραμματέας Δυτ. Μακεδονίας Σαρασίδης Κων/νος και αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Κοζάνης (διορισμένο).

Το Γυμνάσιο Ποντοκώμης με 40 περίπου μαθητές (κακιές γλώσσες λένε γύρω στα 30) συνδέεται με Κοζάνη με την Εγνατία. Διευθυντής στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , αναπληρωματικό μέλος του ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Μακεδονίας , διορισμένο μέλος του ΠΥΣΔΕ Κοζάνης. Κακιές γλώσσες λένε (είναι πραγματικότητα) ενώ ψήφιζε να καταργηθούν τα άλλα σχολεία για το δικό του και την Ξηρολίμνη ψήφισε όχι.

Συμπέρασμα : Οι συγχωνεύσεις -καταργήσεις των σχολείων έγιναν, δυστυχώς, με λογιστικά και πολύ κομματικά κριτήρια.

Γ.Β.
Καθηγητής

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΜΑΪΜΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΜΑΜΟΥΘ ΧΡΕΟΣ !!!

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης,για τον προϋπολογισμό του 2011,η διοίκηση Κοτσαμπά έδωσε ρέστα και μας άφησε άφωνους ,αφού μετά από ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού Θ. Σκαλιστήρα αν ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός ,απάντησε ευθαρσώς και χωρίς ενδοιασμό ότι ο προυπολογισμός είναι όντως πλασματικός ,κοινώς μούφα.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση δεν είχε κανένα νόημα και καμία ουσία.

Επίσης άφωνους μας άφησε και η τοποθέτηση του πρώην δήμαρχου κ. Βλάχου ,ο οποίος στην προσπάθεια του να υποστηρίξει τον δικό του προϋπολογισμό του 2010 ,τον βάπτισε «κοινωνικού χαρακτήρα» .Μόνο που δεν απάντησε σε άλλη ερώτηση του Θανάση Σκαλιστήρα γιατί ενώ για τους άπορους διέθεσε τότε 20.000 ευρώ την ίδια ώρα για ένα λεωφοριάκι διέθετε 250 χιλιάρικα.

Τελικά από τη συζήτηση βγήκε ότι ο Δήμος είναι 17 εκατομμύρια ευρώ μέσα ,με προοπτική να ανέβει και άλλο η ζημία. Πόσο ? Δεν ξέρουμε ακόμα αφού ο προϋπολογισμός είναι ούτως ή άλλως πλασματικός.

Πηγή: http://www.skalistiras.gr/

Πρώτος σε κοινοβουλευτική δραστηριότητα ο Μ.Κεφαλογιάννης

Πρώτος από τους βουλευτές της Κρήτης (ΣΣ. Δεν είναι και πολλοί βέβαια, αλλά ο Κεφαλλογιάννης είναι σίγουρα από τους πρώτους σε όλη τη Βουλή) σε κοινοβουλευτική δραστηριότητα από το άνοιγμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου μέχρι σήμερα, είναι σύμφωνα με το περιοδικό Βουλή-Ευρωβουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης με 80 ομιλίες στην ολομέλεια της Βουλής.

Β.Παπαγεωργόπουλος:"Για οποίους λόγους η Θεσσαλονίκη έχει μεταμορφωθεί σε "χωματερή"!

http://www.aftodioikisi.gr/storage/site/sa/DHMOI/papageorgopoulos_aftodioikisi.jpgΟ κ.Γιάννης Μπουτάρης στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Θεσσαλονίκη έχει μεταμορφωθεί σε «χωματερή» ξεπέρασε τον εαυτό του.

Αντί να παραδεχθεί ότι τα προηγούμενα 12 χρόνια η Θεσσαλονίκη ήταν μία από τις πιο καθαρές πόλεις της Ευρώπης, εκτός των προεκλογικών περιόδων που για λόγους που οι πάντες αντιλαμβάνονται αποκτούσε ξαφνικά πρόβλημα καθαριότητας:

1. Κατηγόρησε την προηγούμενη Διοίκηση διότι δήθεν δεν του άφησε ικανό αριθμό απορριμματοφόρων, αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι ΔΕΝ θα παραγγείλει νέα απορριμματοφόρα διότι «δεν χρειάζονται νέα αυτοκίνητα για αποκομιδή»!
2. Κατηγόρησε τους εργαζόμενους στον Δ.Θ. ότι δεν αποδίδουν, ότι δήθεν 150 δεν τους βρίσκει, ότι «ρουφάνε το πετρέλαιο» κ.λ.π., αλλά συγχρόνως τους ζήτησε να βάλουν «πλάτη»!
3. Κατηγόρησε τους συνδικαλιστές – τους είχε αποκαλέσει φασίστες στου προηγούμενο Δ.Σ. – αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία τους για να καθαρίσει η πόλη!
4. Παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε διαγωνισμό για 920 άτομα, αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι ΔΕΝ τους προσλαμβάνει όλους, γιατί φοβάται μήπως τα Δικαστήρια δικαιώσουν τους προ 15νθημέρου απολυθέντες!
5. Παραδέχθηκε ότι το Δ.Σ. εδώ και 2 μήνες ενέκρινε συγκεκριμένα κονδύλια για χρησιμοποίηση εξωτερικών συνεργείων και μίσθωση οχημάτων, αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι ΔΕΝ αξιοποίησε ούτε τη μία απόφαση ούτε την άλλη!
6. Κατήγγειλε τους Θεσσαλονικείς για τον τρόπο που συμπεριφέρονται, αλλά συγχρόνως ζήτησε τη συνεργασία τους!
7. Κατήγγειλε την σύμβαση με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης για την «Ανακύκλωση», αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι δεν θέλει να παραδώσει τα απορριμματοφόρα και τους κάδους που έδωσε ο Σύνδεσμος στον Δ.Θ.!
8. Παραδέχθηκε ότι μέχρι 31.1.2011 θα έπρεπε να καταβάλει 1 εκ.€ στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Ν.Θ., αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι «ΘΑ πληρώσει όταν πρέπει»!
9. Καθημερινά δηλώνει ότι στηρίζει την Κυβέρνηση, αλλά συγχρόνως σήμερα δήλωσε ότι ο Νόμος της Κυβέρνησης για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δεν είναι σωστός διότι έχει κοινωνικά κριτήρια!
10. Δήλωσε ότι δεν θέλει να δώσει την καθαριότητα στους ιδιώτες, αλλά συγχρόνως εξέφρασε τον θαυμασμό του προς αυτούς διότι μεταφέρουν τα απορρίμματα φθηνότερα από ότι οι υπάλληλοι του Δήμου!

Μετά από αυτόν τον εκπληκτικό δεκάλογο, οι μεν Θεσσαλονικείς μπορούν αβίαστα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ο δε κ.Γιάννης Μπουτάρης πιστεύω ότι δεν θα επαναλάβει τις αστήρικτες κατηγορίες του εναντίον της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
--
Vassilis Papageorgopoulos
http://papageorgopoulos.wordpress.com/

Κατάρρευση των εσόδων; Με 2 Ευρώ την αμόλυβδη, 23% ΦΠΑ, μείωση μισθών και συντάξεων; Ε, θα φταίει ο Καραμανλής!

http://olympiada.files.wordpress.com/2011/03/ce9ace91cea1ce91ce9cce91ce9dce9bce97cea3ce91ce9dce91cea3cea4ce91cea3ce97.jpg?w=315&h=306Κατάρρευση των εσόδων, παρότι η κοινωνία μαστίζεται από κεφαλικούς φόρους, κυριολεκτικά. Διότι πρέπει κάποιος να είναι ηλίθιος για να μην καταλάβει ότι ο διπλασιασμός της οριζόντιας φορολογίας έγινε στην Ελλάδα μόνο επί Οθωμανικής κατοχής.

Πληρώνεις δηλαδή 1,2 Ευρώ φόρο ανά λίτρο αμόλυβδης, όταν πριν από 18 μήνες την αγόραζες 0,88 το λίτρο στη λιανική! Πληρώνεις 0,9 το πετρέλαιο θέρμανσης, όταν πριν από 18 μήνες το πλήρωνες 0,5. Αυτό ονομάζεται κεφαλικός φόρος.

Πληρώνεις διπλάσια τέλη κυκλοφορίας, προσαυξημένα ασφάλιστρα, 40% παραπάνω στις δημόσιες συγκοινωνίες και αυξημένα διόδια. Αυτό ονομάζεται κεφαλικός φόρος.

Πληρώνεις 23% ΦΠΑ και στα εσώρουχα, αντί 19%. Αυτό ονομάζεται κεφαλικός φόρος.

Κόπηκαν σε μία νύχτα μισθοί και συντάξεις. Αυτό είναι μέτρο εκτός σύγκρισης. Όπως και η αύξηση των ορίων ηλικίας. Ή το αφορολόγητο, τα επιδόματα, η αυθαίρετη ακύρωση επικουρικών συντάξεων κλπ. Μόνο επί κατοχής.

Για να μην μιλήσουμε για τσιγάρα, ποτά και ξενύχτια. Αυτά δεν είναι κεφαλικός φόρος γιατί μπορείς να τα κόψεις.

Παρ’ ότι λοιπόν αυτά τα απάνθρωπα μέτρα υλοποιήθηκαν, έρχεται τώρα ο Παπακωνσταντίνου να μας πει ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα! Έχει το θράσος να το λέει, απέναντι σε μία κοινωνία που βλέπει την καθημερινότητα της σε επίπεδα εξαθλίωσης. Οι “θυσίες” δηλαδή, ανθρωποφαγία θα ταίριαζε καλύτερα, όχι μόνο δεν είχαν αντίκρυσμα αλλά επιδείνωσαν την οικονομική πορεία της χώρας!

Άρα ως λύση έρχεται τώρα ΚΑΙ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας! Αφού διαλύσαμε τον πολίτη, διαλύουμε και την χώρα. Ναζιστική κατοχή, χωρίς τανκς στους δρόμους, αφού αυτόν τον ρόλο τον παίζουν τα ΜΜ”Ε”. Εκτός εάν ζεις στην Κερατέα, όπου έχεις την ευκαιρία να δεις την πλήρη αναπαράσταση του ’41-44.

Φαντάσου λοιπόν να είχε πάρει ΕΝΑ από αυτά τα μέτρα ο Καραμανλής. ΜΟΝΟ ΕΝΑ. Επιλέξτε εσείς ποιό. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε;

Δεν μπορούσε να γίνει φασίστας ή δεν ήθελε;

Δεν μπορούσε να γίνει νεοσουλτάνος ή δεν ήθελε;

Γιατί πολλά μπορεί κάποιος να του καταλογήσει, εκτός από ένα. Ήταν ο μοναδικός ηγέτης τις τελευταίες δεκαετίες που δεν μίσησε τον λαό που κυβερνά.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά των πράσινων καθαρμάτων: Μίσος για τον λαό και την πατρίδα.

Αντικάφρος.

(και την λαμπάδα στο χέρι έτσι; όχι στο μανουάλι…όπως εδώ ο ΓΑΠ)

http://olympia.gr/

Υπερψηφίστηκε ο τροποποιημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών

Με σύγκλιση των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Αν και το ισχύον Σύνταγμα υπερισχύει αναφορικά με τις δύο βουλευτικές συνόδους, μετά την πάροδο των οποίων, αδυνατεί η Βουλή να ασκήσει δίωξη κατά υπουργού, ή διατελέσαντος υπουργού, όλες οι πτέρυγες αποδέχθηκαν «ως συμβολική και απηχούσα το γενικό αίσθημα που υπάρχει αυτή την εποχή» τη διάταξη με την οποία ακυρώνεται η ειδική βραχυχρόνια παραγραφή που ίσχυε για τους υπουργούς και ισχύει αυτή που ορίζεται από τον Ποινικό Κώδικα για όλους τους πολίτες.

Ταυτόχρονα τα κόμματα ευαισθητοποιημένα σε σχέση με τις αποκαλύψεις που έρχονται τον τελευταίο καιρό για νέα σκάνδαλα και μίζες επανήλθαν σε παλαιότερες προτάσεις τους, ή κατέθεσαν και νέες.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι θα πρέπει να επέλθει «κάθαρση του πολιτικού κόσμου, από όσους έχουν δώσει λαβή, αναφορικά με ζητήματα ηθικής της πολιτικής ή επιλήψιμης διαχείρισης των αξιωμάτων τους που οδήγησε σε αθέμιτο πλουτισμό» και επανέλαβε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών από το 1974.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, Βασίλης Γιουματζίδης, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωίδης και Όλγα Ρεντάρη- Τέντε κατέθεσαν υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, με το οποίο επεκτείνουν τα προς έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης πρόσωπα, προσθέτοντας και όλους τους διατελέσαντες βουλευτές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, προέδρους και διοικητές οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου κατά -τουλάχιστον- την τελευταία εικοσαετία.

Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Χάρης Καστανίδης είπε ότι όλοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή, αλλά δεν είναι του παρόντος, αλλά του νέου νόμου που θα έλθει και θα αφορά τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών, ενώ η πολιτική βούληση είναι να μην έχουν στη σχετική επιτροπή ελέγχου πλειοψηφία οι βουλευτές.

Κατά τα άλλα ο υπουργός υπενθύμισε ότι για όλα τα άλλα πρόσωπα πλην των βουλευτών, ο έλεγχος έχει περιέλθει με πρόσφατο νομοσχέδιο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Καρδιά του νομοσχεδίου συνιστά η ad hoc συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου αποτελούμενου από ανώτερους δικαστές που θα αποφαίνεται μετά την κατάθεση πρότασης για συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την ουσιαστική βασιμότητα των στοιχείων της υπόθεσης καθώς και για το αν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης με την προκαταρκτική επιτροπή.

Στο σημείο αυτό υπήρξαν πολλές εναλλακτικές απόψεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο να επαναφέρει παλαιότερη σκέψη για σύσταση μόνιμης ανά χρόνο γνωμοδοτικής επιτροπής που θα αποφαίνεται πριν επιληφθεί η Βουλή για κάθε υπόθεση που αφορά κυβερνητικά στελέχη.

Από πλευράς ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης πρότεινε η επιτροπή αυτή να αποφαίνεται μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας και πριν αποφανθεί η Βουλή για την άσκηση δίωξης ή μη.

Ο υπουργός απέρριψε και τις δύο προτάσεις ως αντισυνταγματικές ή πολιτικά επικίνδυνες, ενώ επανέλαβε την προσωπική και επιστημονική του άποψη ότι η Βουλή εν Ολομέλεια, ή ως προκαταρκτική επιτροπή μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφανθεί για τυχόν παραγραφή της υπόθεσης.

Κατά τα άλλα ο υπουργός επέφερε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο αναφορικά με τη δυνατότητα άρσης της κατάσχεσης πιθανών οικονομικών ωφελημάτων κυβερνητικών στελεχών, την οποία κατάσχεση μπορεί να διατάξει η ίδια η προκαταρκτική επιτροπή.

Εξάλλου, τυχόν παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν τεθεί σε υπουργό μπορεί να επιφέρει προσωπική κράτηση.

Τέλος, υιοθετείται τροπολογία των πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που ανακύπτει ζήτημα παραγραφής της ελεγχόμενης αξιόποινης πράξης, το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο να ερευνά την ουσία της κατηγορίας, όταν αυτό το ζητήσει ο κατηγορούμενος υπουργός.

Ανέστειλαν το εμπάργκο προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ οι φαρκακοποιοί του Πειραιά

http://tvxs.gr/sites/default/files/images/story/farmakopoioi_1.jpgΑπό την 1η Απριλίου οι φαρμακοποιοί του Πειραιά αποφάσισαν να αναστείλουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ μετά την απόφαση που πήρε το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά σε έκτακτη συνεδρίασή του, αργά το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες καταβολής των οφειλών του ΟΠΑΔ προς αυτούς σε αντίθεση με τους φαρμακοποιούς της Αθήνας οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν πάρει ακόμη τα εντάλματα πληρωμής από τις υπηρεσίες του ταμείου.

Από το ταμείο του δημοσίου έγινε σήμερα σαφές ότι η αποπληρωμή των φαρμακοποιών για τους δύο πρώτους μήνες του 2011, που φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ, είναι ζήτημα ημερών.

Το ανέκδοτο της ημέρας: Ο Γ. Σμπώκος διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε τη σύμβαση για τα υποβρύχια... αλλά δεν άκουσε τίποτα για μίζες... καλό ε;

http://static.doldigital.net/webstatic/809337E405A250744271D4E147975EA6.jpgΑρνείται εμπλοκή του στην υπόθεση των υποβρυχίων ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σμπώκος

Υπεραμύνθηκε της υπογραφής της σύμβασης για τα γερμανικά υποβρύχια ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος, υπογραμμίζοντας ότι για την περίοδο υλοποίησης των συμβάσεων δεν έχει σχέση.

«Η ενεργοποίηση των συμβάσεων για τα υποβρύχια έγινε μετά την αποχώρησή μου και επομένως δεν έχω καμία εμπλοκή στη διαχείριση και υλοποίηση των συμβάσεων αυτών. Άρα, ό,τι πω αφορά την προηγούμενη περίοδο, μέχρι και την υπογραφή της συμβάσεως. Όλα τα υπόλοιπα, δεν με αφορούν, δεν τα γνωρίζω και δεν είχα καμία εμπλοκή», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5".

http://s.enet.gr/resources/2010-06/10-1-thumb-large.jpgΌπως σημείωσε η περίοδος υλοποίησης της σύμβασης ξεκίνησε από το 2000 και μετά (σ.σ.: την περίοδο υπουργίας του κ. Παπαντωνίου) και μέχρι σήμερα. «Η σύμβαση αυτή υπέστη 11 τροποποιήσεις στη συνέχεια. Υπάρχει σε εξέλιξη μια δικαστική έρευνα και θα βοηθήσω ευχαρίστως για την περίοδο που με αφορά, προκειμένου η Δικαιοσύνη να αναδείξει την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά. Δεν με αφορά τίποτα από όλα αυτά που γράφονται. Από εκεί και πέρα, αν διάφοροι παράνομοι ή μεσάζοντες υπήρξαν και υπήρξαν και παράνομες πράξεις, αυτό αφορά τους Γερμανούς και βεβαίως τη Δικαιοσύνη, για να τα αναδείξει».

http://www.kourdistoportocali.com/UsersFiles/PAPANDREOU-AKIS-TOR.jpgΥπενθύμισε ότι η "πολιτική γραμμή" ήταν υπέρ των απευθείας συμβάσεων και τόνισε ότι η προμήθεια των υποβρυχίων αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ λέγοντας: «Η νομοθεσία του ΥΕΘΑ τότε όχι μόνο επέτρεπε την απευθείας ανάθεση στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, αλλά το ενεθάρρυνε κιόλας».

Τέλος ανέφερε ότι θεωρεί "άδικη" την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Μπόμπολας: Μείωση κατά 99,1% στα κέρδη της Ελλάκτωρ μετά από τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας... άντε και χειρότερα

http://greece.capitallink.gr/img/company_logos/ELLAKTOR_gr.gifΜείωση κατά 99,1% παρουσίασαν τα κέρδη μετά από τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ, το 2010 και διαμορφώθηκαν στα 0,5 εκατ. ευρώ έναντι 64,9 εκατ. ευρώ το 2009. Χωρίς την έκτακτη εισφορά, που επιβάρυνε τη χρήση του 2010, θα ήταν 11,2 εκατ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε, για τη χρήση του 2010, σε 1.753,1 εκατ. ευρώ έναντι στα 2.268,6 εκατ. ευρώ, το 2009, σημειώνοντας μείωση 22,7%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν στα 151,4 εκατ. ευρώ έναντι 232,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 35%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 263,3 εκατ. ευρώ έναντι 335,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 21,5%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 88,8 εκατ. ευρώ έναντι 172,2, παρουσιάζοντας μείωση 48,5%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή ανήλθαν στο επίπεδο των 0,003 ευρώ έναντι 0,376 ευρώ, το 2009.

Ειδικότερα:

O κατασκευαστικός κλάδος του ομίλου (κατασκευή και λατομεία) παρουσίασε κύκλο εργασιών, που ανήλθε σε 1.357 εκατ. ευρώ έναντι 1.804,4, μειωμένος κατά 24,8%, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Από το σύνολο των εσόδων, το 70% προέρχεται από τα έργα στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 30% από τα έργα του εξωτερικού. Τα λειτουργικά κέρδη (αποτελέσματα εκμετάλλευσης) της κατασκευής ανήλθαν στα 23,7 εκατ. ευρώ έναντι 68,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 65,4% και τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες 7,7 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 28,8 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 127%, σε σχέση με τη χρήση 2009. Το ανεκτέλεστο είναι 2,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν συμβάσεις προς υπογραφή, ύψους 408 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος των Παραχωρήσεων, για τη χρήση 2010, συνεισέφερε στα έσοδα του ομίλου 289,5 εκατ. ευρώ έναντι 323,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,5%, σε σχέση με πέρυσι. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν στα 102,9 εκατ. ευρώ έναντι 138,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,9%. Το αντίστοιχο λειτουργικό περιθώριο είναι υψηλό στο 35,6%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 35,3 εκατ. ευρώ, μείωση κατά 57,9%, σε σχέση με τη χρήση 2009.

Στον κλάδο του Περιβάλλοντος, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 80,6 εκατ. ευρώ έναντι 119,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 32,4%, σε σχέση με το 2009.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ήταν 19,4 εκατ. ευρώ έναντι 24,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 20,6%, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ, μείωση 36,4%.

Ο κλάδος των αιολικών πάρκων παρουσίασε το 2010 αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξης του 49,2% και διαμορφώθηκε στα 21,3 εκατ. ευρώ έναντι 14,3 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα προέρχονται εξ΄ ολοκλήρου από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης αυξήθηκαν κατά 59,6%, σε σχέση με το 2009 και ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,8, αύξηση 78,8%, σε σχέση με τη χρήση 2009.

Ο κλάδος της ανάπτυξης ακινήτων του ομίλου εμφάνισε έσοδα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 36,1% και παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη χρήση.

Η μητρική εταιρεία, για τη χρήση 2010, εμφάνισε κύκλο εργασιών 0,5 εκατ. ευρώ έναντι 0,4 εκατ. ευρώ, το 2009, αύξηση 19,5%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν στα 0,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 8,1 εκατ. ευρώ έναντι 28,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 71,4%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ έναντι 23,8, μειωμένα κατά 74,7%. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,035 ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας, για τη χρήση 2010, θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα προσαυξηθεί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές, που κατέχει η εταιρεία.

Ο "Δημόκριτος" γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας του, με σειρά εκδηλώσεων και προώθηση της συνεργασίας με Έλληνες επιστήμονες της διασποράς

http://www.edu.demokritos.gr/database/images/stories/d-logo.jpgΤο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) "Δημόκριτος", το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας του, και με αυτή την ευκαιρία, οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του 2011.

Παράλληλα, το Κέντρο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, θέτει ως στόχο τη διασύνδεση, προώθηση και αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της διασποράς, μέσα από την προώθηση αμφίδρομων συνεργασιών και ενός δικτύου μεταφοράς υψηλής τεχνογνωσίας από τα εργαστήρια-"πόλους αριστείας" διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς (από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κλπ.).

Οι δράσεις και πρωτοβουλίες του Κέντρου θα περιλαμβάνουν

-Οργάνωση διαλέξεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων εκ μέρους επιφανών επιστημόνων, με την συνδρομή του US National Science Fund και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα και χορηγούς, με παράλληλη οργάνωση συνεντεύξεων και προβολή διακεκριμένων επιστημόνων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ώστε να αποτελέσουν πρότυπα για τη νεολαία.

-Στενή συνεργασία των επιστημόνων της διασποράς με αντίστοιχα εργαστήρια της Ελλάδας, και παρακολούθηση επιλεγμένων μετα-διδακτορικών φοιτητών (external advisors) από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, σύμφωνα με επιτυχή διεθνή παραδείγματα.

-Οργάνωση προγράμματος "αντίστροφων μετακινήσεων" (twinning exchanges) σε εργαστήρια διακεκριμένων Ελλήνων καθηγητών του εξωτερικού και σε συνεργασία με κοινωφελή Ιδρύματα (Φουλμπράιτ, Ωνάση κλπ.).

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με τη διάλεξη του καθηγητή Γ. Παυλάκη (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας) την 1η Απριλίου 2011, στο κεντρικό Αμφιθέατρο του "Δημόκριτου" και ώρα 13:00, με τίτλο "AIDS:30 χρόνια επιδημίας, και προοπτικές για νέα εμβόλια". Στις 15 Απριλίου θα ακολουθήσει διάλεξη του καθ. W. J. Koros του Georgia Institute of Technology (School of Chemical & Biomolecular Engineering).

"Ρητορικά" είναι τα ερωτήματα Καστανίδη προς τον εισαγγελέα του ΑΠ Ι. Τέντε για την πορεία έξι εκκρεμών υποθέσεων που απασχόλησαν το MEGA ;)

«Ρητορικά» χαρακτηρίζουν δικαστικοί κύκλοι τα ερωτήματα που έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Καστανίδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε για την πορεία έξι υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως είναι οι υποθέσεις της Siemens, των ομολόγων, των τηλεφωνικών υποκλοπών, του Βατοπεδίου, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011, ο κ. Καστανίδης απέστειλε επιστολή στον κ. Τέντε, στην οποία ανέφερε ότι «με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις τους ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί διατυπώνουν την κατηγορία κατά των πολιτικών συλλήβδην ότι η ατιμωρησία υπουργών και υφυπουργών, που φέρονται να εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις του δημόσιου βίου τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο ψήφισαν οι πολιτικοί και όχι οι δικαστές».

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους των δικαστικών Ενώσεων «πολιτικολογούντες».

Ωστόσο, ο κ. Καστανίδης στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι στις σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις εμπλέκονται και μη πολιτικά πρόσωπα και «ευλόγως, λοιπόν, δημιουργείται αξίωση των πολιτών να πληροφορηθούν, πώς οι δικαστικοί λειτουργοί επιτελούν το χρέος τους, τιμωρούντες με τον προσήκοντα τρόπο, όσους δεν είχαν ή έχουν την ιδιότητα υπουργού ή υφυπουργού ή δικάζοντες πρώην υπουργούς και υφυπουργούς για πιθανά αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα υπουργικά τους καθήκοντα».

Οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι είναι ρητορικά τα ερωτήματα που αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Καστανίδης, καθώς στην ουσία αποδέκτης της επιστολής δεν είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά οι εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων που διατύπωσαν τις απόψεις ότι η ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων οφείλεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι επιπρόσθετα δεν είναι αποδέκτης ο κ. Τέντες της επίμαχης επιστολής, καθώς δεν είναι αρμόδιος επί της πορείας των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Εξάλλου, τονίζουν οι δικαστικοί κύκλοι, ότι είναι γνωστό σε ποιό στάδιο είναι η κάθε μία από τις εκκρεμείς υποθέσεις που ζητά να πληροφορηθεί την πορεία τους ο κ. Καστανίδης.

Και εν πάσει περιπτώσει, συνεχίζουν οι δικαστικοί κύκλοι, με «καθυστερημένα αντανακλαστικά» αντιδρά από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς αναφορά στον νόμο περί ευθύνης υπουργών έγινε από τους εκπροσώπους των δικαστικών Ενώσεων κατά τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεών τους στην εκπνοή του 2010 και στην είσοδο του 2011.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν την επιστολή Καστανίδη σε «επικοινωνιακό τρικ» της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι ο κ. Τέντες θα απαντήσει στην επίμαχη επιστολή.

Γαλλία: Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Areva έφθασε την Ιαπωνία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, έφθασε σήμερα στην Ιαπωνία, διευρύνοντας έτσι την γαλλική αντιπροσωπεία που έσπευσε στη χώρα για να βοηθήσει την ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο, Tepco, να θέσει υπό έλεγχο την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

Η επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων--μια από τις ισχυρότερες γυναίκες ανώτατα διευθυντικά στελέχη στην Γαλλία--ταξίδεψε στο Τόκιο με τρεις γάλλους ειδικούς στη ραδιενεργό μόλυνση των υδάτων.

Δύο άλλοι εμπειρογνώμονες της Areva πέταξαν στην Ιαπωνία την Τρίτη, μετά από ένα αίτημα για βοήθεια από την ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Areva.

"Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που ανησυχεί την Tepco είναι το νερό, έτσι προσπαθούμε να δούμε, επειδή είναι ειδικοί στην επεξεργασία των ραδιενεργών αποβλήτων, τι θα μπορούσαν να προτείνουν", δήλωσε. "Εξετάζουμε τι βοήθεια θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε".

Εκατοντάδες μηχανικοί έχουν αγωνιστεί επί σχεδόν τρεις εβδομάδες για να ψύξουν τους αντιδραστήρες της μονάδας και να αποτρέψουν την τήξη των ράβδων καυσίμου. Αν και αυτό το σενάριο έχει υποχωρήσει, εξαιρετικά μολυσμένο νερό έχει βρεθεί σε ορισμένους αντιδραστήρες και σε τσιμεντένιες σήραγγες έξω από αυτούς.

Μετρήσεις έχουν επίσης δείξει την ύπαρξη ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα στα ανοικτά της μονάδας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ραδιενέργεια εντοπίστηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε μικροσκοπικά ίχνη στο εξωτερικό.

Οι Γάλλοι ειδικοί θα παραμείνουν στην περιοχή του Τόκιο και όχι στην περιοχή της πυρηνικής μονάδας.

Η συμμετοχή τους θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της επικοινωνίας σχετικά με την καταστροφή, η οποία επιδείνωσε την αγωνία της Ιαπωνίας μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που σκότωσε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη πληροφόρησης και ορισμένα αντιφατικά στοιχεία έχουν καταστήσει δύσκολο να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Φουκουσίμα, η οποία φαίνεται να έχει μετακινηθεί από μια φάση τήξης του πυρήνα, σε μία στην οποία η διαχείριση της εκλυόμενης ραδιενέργειας είναι υψίστης σημασίας.

Η Γαλλία είναι η πλέον εξαρτώμενη από τα πυρηνικά χώρα στον κόσμο, παράγοντας το 75% των αναγκών της σε ενέργεια από 58 πυρηνικές μονάδες, και πωλώντας αντιδραστήρες της κρατικής Areva σε όλο τον κόσμο.

Το ταξίδι της Λοβερζόν, του οποίου η διάρκεια θα πρέπει ακόμη να προσδιοριστεί, καθώς θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες, έρχεται πριν από την επίσκεψη στο Τόκιο του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του πρώτου ξένου ηγέτη που θα φθάσει στη χώρα μετά τον σεισμό.

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας:Συμμετοχή σε πανευρωπαϊκή άσκηση πολιτικής προστασίας "Ποσειδών" - Εκτίμηση επικινδυνότητας τσουνάμι στην Μεσόγειο

http://www.forth.gr/images/ite.gifΤο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετέχει στην προετοιμασία για την πανευρωπαϊκή άσκηση πολιτικής προστασίας "Ποσειδών", που συντονίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας) και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Η άσκηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΤΕ, υποστηρίζεται από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο "Εarthquake followed by Tsunami in the Mediterranean Sea" (Σεισμός ακολουθούμενος από τσουνάμι στην Μεσόγειο Θάλασσα) και θα συμμετέχουν εθελοντικές οργανώσεις και εθνικές αρχές Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Κύπρο. Αφορά την ανάπτυξη και επέμβαση δυνάμεων, καθώς και την ενσωμάτωση βοήθειας σε προσωπικό και εξοπλισμό από την ΕΕ, μέσω ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σε μια ακραία φυσική καταστροφή από σεισμό που στη συνέχεια προκαλεί ένα σαρωτικό κύμα τσουνάμι.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετέχει στο έργο με δύο από τα επτά ερευνητικά ινστιτούτα του: το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ-ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ-ΙΤΕ). Η συμμετοχή του ΙΠ-ΙΤΕ αφορά κυρίως στην εφαρμογή και αξιολόγηση υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην διαχείριση καταστροφών.

Το ΙΥΜ-ΙΤΕ έχει ως κύρια υποχρέωση τη σύνθεση ενός υποθετικού σεναρίου ακραίας καταστροφής από σεισμό και τσουνάμι και την εκτίμηση της επικινδυνότητας του. Η άσκηση "Ποσειδών" καινοτομεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς με την τεχνογνωσία του ΙΥΜ-ΙΤΕ, η επιστημονική ανάλυση επικινδυνότητας γίνεται για πρώτη φορά αναπόσπαστο τμήμα μιας πανευρωπαϊκής άσκησης ετοιμότητας.

Τα σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση, στηρίζονται σε διαφορετικές εκδοχές για το σεισμό του 365 μ.Χ., που έγινε στο ελληνικό τόξο δυτικά της Κρήτης και το οποίο προκάλεσε ένα καταστροφικό κύμα τσουνάμι. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, τις οποίες επαληθεύουν σύγχρονες σεισμολογικές και γεωλογικές μελέτες. Προκάλεσε, εκτός των καταστροφών, και σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα, εμφανή στα δυτικά παράλια του νομού Χανίων, όπως π.χ. στο αρχαίο λιμάνι της Φαλάσαρνας.

Όπως αναφέρει ο δρ. Ν. Καμπάνης, ερευνητής του Εργαστηρίου Παράκτιας Έρευνας και Εφαρμογών του IYM-ITE, η ανάπλαση του σεισμού, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στη βιβλιογραφία, προσομοιώνει κατάλληλα την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών και υπολογίζει την παραμόρφωση του πυθμένα που δημιουργεί το κύμα τσουνάμι. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται, εκτελεί μια "πλήρη" προσομοίωση του κύματος, δείχνει δηλαδή πώς δημιουργείται το αρχικό κύμα, πως στη συνέχεια διαδίδεται στη θάλασσα και, τέλος, πως αναρριχάται στην ακτή.

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχει και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, ο οποίος είναι ένας από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη του λογισμικού αναπαράστασης του κύματος τσουνάμι. Σύμφωνα με τον κ.Καμπάνη, η συγκεκριμένη "πλήρης" αναπαράσταση ενός κύματος τσουνάμι, ανάλογου αυτού που προήλθε από το σεισμό του 365 μ.Χ., και η ανάλυση της επικινδυνότητας του θα είναι πιθανότατα η πρώτη στη βιβλιογραφία.

Στο όλο έργο συνεισφέρει επίσης η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Συνολάκη και τον κ. Α. Δελή, επίκουρο καθηγητή Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής, έχει αναπτυχθεί ένα νέο λογισμικό με εξειδίκευση στη διαχείριση κλειστής θάλασσας με νησιά. Το συγκεκριμένο λογισμικό αναπαριστά αποτελεσματικά και άλλα πλημμυρικά κύματα, όπως από τη ρήξη φραγμάτων ή από την μετεωρολογική παλίρροια.

Ισπανία: Υπό πίεση η ισπανική κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις ότι παρείχε πληροφορίες στην ΕΤΑ

http://uploads.blogia.com/blogs/f/fo/for/foroelsalvador/upload/20080329231814-eta.jpgΣε δυσχερή θέση έχει περιέλθει η ισπανική κυβέρνηση μετά τις κατηγορίες σε βάρος της ότι βοήθησε τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, δίνοντας πληροφορίες για επικείμενες συλλήψεις συνεργατών της, την ίδια περίοδο που διαπραγματευόταν μαζί της, το 2006.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα θα κληθεί εντός της εβδομάδας να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για την αποκαλούμενη υπόθεση Φαϊσάν.

Φαϊσάν ονομαζόταν ένα βασκικό μπαρ όπου τον Μάιο του 2006 μπήκε ένας άγνωστος άνδρας που πιθανολογείται ότι ήταν αστυνομικός. Ο άνδρας πληροφόρησε τον ιδιοκτήτη του μπαρ ότι επίκειτο η σύλληψη του ίδιου και ενός άλλου συνεργάτη της ΕΤΑ. Πάντως, ο ιδιοκτήτης του μπαρ και άλλα 12 άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με την ΕΤΑ συνελήφθησαν έξι εβδομάδες αργότερα.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή περιλαμβάνονταν σε αστυνομικά έγγραφα, αλλά και σε κείμενα της ΕΤΑ που διέρρευσαν σε πολλές εφημερίδες.

Την εποχή εκείνη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο προσπαθούσε, με μυστικές συνομιλίες με την ΕΤΑ, να δώσει τέλος στη 40ετή σύγκρουση με τους Βάσκους. Η εφημερίδα Ελ Παΐς γράφει σήμερα ότι η ΕΤΑ προειδοποιήθηκε για τις συλλήψεις σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία ωστόσο κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2006, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά την υπόθεση Φαϊσάν και ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ έχει καλέσει για κατάθεση τους τότε διαπραγματευτές της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές κατηγορούν τη συντηρητική αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση για να επιτεθεί στον Ρουμπαλκάμπα ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχτεί τον Θαπατέρο και να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Λιγότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της επέκτασης του πυρηνικού προγράμματος

Η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας υποχωρεί, μετά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δήλωσε χθες ότι η πυρηνική μονάδα κοντά στη Νέα Υόρκη θα είναι κορυφαία προτεραιότητα στον ομοσπονδιακό έλεγχο για ζητήματα σεισμικής επικινδυνότητας αυτών των εγκαταστάσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πέρυσι εγγυήσεις δανείων για την κατασκευή της πρώτης, εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, καινούργιας πυρηνικής μονάδας στις ΗΠΑ, αλλά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα μετά το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών Ρίχτερ φαίνεται να μεταβάλει τη γνώμη των Αμερικανών πολιτών για περισσότερη πυρηνική ενέργεια στη χώρα.

Την περασμένη Δευτέρα, το Κέντρο Έρευνας Pew δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης που διενήργησε μεταξύ 17 και 20 Μαρτίου, σε δείγμα 1.004 πολιτών. Σύμφωνα με αυτά, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εναντιώνονται τώρα στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, έναντι του 47%, τον Οκτώβριο του 2010.

Χθες, το Ινστιτούτο της Κοινωνίας των Πολιτών - το οποίο πάντα ήταν επικριτικό στην πυρηνική ενέργεια - δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα αντίστοιχης σφυγμομέτρησης που διενήργησε στις 15 και 16 Μαρτίου, σε δείγμα 814 πολιτών. Λιγότεροι από το ήμισυ των ερωτηθέντων (ποσοστό 46%) δήλωσαν υπέρ περισσότερων πυρηνικών μονάδων στις ΗΠΑ, ενώ το 44% αντιτίθεται σε τέτοιο ενδεχόμενο. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι λιγότερο θετικοί στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα από ό,τι πριν από ένα μήνα.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια (Nuclear Regulatory Commission) δεσμεύθηκαν να θέσουν ως κορυφαία προτεραιότητά τους όσον αφορά τον έλεγχο της ασφάλειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ το εργοστάσιο στο Indian Point, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης. Έκθεση της Nuclear Regulatory Commission τον περασμένο Σεπτέμβριο χαρακτήριζε την εν λόγω μονάδα, η οποία έχει κατασκευαστεί πάνω σε δύο γεωλογικά ρήγματα, ως την πιο επικίνδυνη λόγω σεισμικής δραστηριότητας από τις 27 μονάδες, η ασφάλεια των οποίων θα ελεγχθεί. Η μονάδα στο Indian Point καλύπτει το 30% των αναγκών της πόλης της Νέας Υόρκης σε ηλεκτροδότηση.

Ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας των αδύναμων κρατών μελών αναφέρει η Fitch

http://www.banksnews.gr/portal/images/stories/fitch.jpgΟ νέος μηχανισμός διάσωσης κρατών μελών της ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας των πλέον αδύναμων μελών της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η ανακοίνωση της Fitch που σημειώνεται μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Standard & Poor's κατά δύο βαθμίδες, συμπεριλαμβάνει και έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση για μια νέα υποβάθμιση. Να σημειωθεί ότι η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οίκο οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, εντείνουν τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχουν ή όσα αποκτήσουν πριν την ημερομηνία αυτή θα υποστούν μειώσεις ή καθυστερήσεις κατά την εξόφλησή τους και έτσι καθίστανται λιγότερο ελκυστικά.

"Βραχυπρόθεσμα αυξάνει τον εν δυνάμει κίνδυνο μιας χρεοκοπίας στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, καθώς δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τις δυνατότητες άντλησης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, βάσει λογικής τιμής, από τις αγορές", σημειώνει η Fitch.

Ωστόσο ο Οίκος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για την αξιολόγηση των οικονομιών της ευρωζώνης και ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές.

Ο Ν.Γκρούεφσκι προτείνει οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι το κόμμα του θα προτείνει οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.

Προηγουμένως σήμερα ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέσυρε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει για τη συμμετοχή του κόμματος του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και ζήτησε από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να κινήσει τις διαδικασίες και να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και για την εκλογή νέου προέδρου της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, αναμένεται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι.

Λιβύη: Σε άτακτη φυγή έχουν τραπεί οι εξεγερμένοι μπροστά στην επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι! Ευτυχώς που οι σύμμαχοι έλυσαν το "πρόβλημα"

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/politik/2011/KW13/Libyen_KW13/Libyen_KW13_4_maxsize_735_490.jpgΟι Λίβυοι εξεγερμένοι (φώτο αριστερά) οπισθοχωρούν σήμερα προς τα ανατολικά μετά από τους βομβαρδισμούς με ρουκέτες και πυρά εναντίον τους από τις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις, αφήνοντας έτσι τις κυβερνητικές δυνάμεις να προελαύνουν προς τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας.

Οι εξεγερμένοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, προελαύνουν προς την πόλη Μπρέγκα.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι είδε δεκάδες εξεγερμένους πεζή ή με οχήματα να αποχωρούν από την Μπρέγκα φτάνοντας στην Ατζνταμπίγια, εγκαταλείποντας με ταχύτητα τα εδάφη που με την ίδια ταχύτητα είχαν καταλάβει.

"Πηγαίνουμε στην Ατζνταμπίγια " ανέφερε ένας από τους μαχητές, ο Μοχάμαντ αλ-Αμπρέιγκι και συνέχισε: "Θα εγκατασταθούμε εκεί και Θεού θέλοντος θα ανακαταλάβουμε την Μπρέγκα σήμερα".

Γ. Μιχελάκης για το Χημείο που μας κυβερνά

«Ακούμε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλουν υπουργούς της κυβέρνησής τους. Ακούμε υπουργούς να καταγγέλλουν υπουργούς.

Αλλά να ακούμε τον κ. Παπανδρέου να καταγγέλλει τον … Παπανδρέου είναι πρωτάκουστο.

Στη χθεσινή ομιλία του στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές παραδέχεται ότι ένας από τους λόγους που αντιδρούν αρνητικά οι αγορές και τα spreads παραμένουν υψηλά είναι τα “σκληρά μέτρα λιτότητας”, που έχει πάρει ο ίδιος, τα οποία “δεν βοηθούν στην ανάπτυξη”.

Μετά από αυτό, ποια άλλη ομολογία χρειάζεται για την αποτυχία της πολιτικής του;»

Οι αντιδράσεις των φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ ματαίωσαν εκδήλωση, για το 1821 και το 1955, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη

http://www.pare-dose.net/blog/images/2011/01/4017/APOEL-Ellinikes_simaies.jpghttp://www.mavroprovato.com/wp-content/uploads/2011/03/anastasiadis1.jpgΟ ΔΗΣΥ και το ποδοσφαιρικό σωματείο ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσαν την αναβολή της αποψινής εκδήλωσης για τις επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, μετά την έντονη αντίδραση των οργανωμένων οπαδών του λευκωσιάτικου σωματείου για την παρουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη,ο οποίος θα ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Η αντίδραση οφείλεται στις θέσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/5/4/7/360547/pansyfi_apoel.jpgΣε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε την πρόσκληση από το ΑΠΟΕΛ για να μιλήσει για τις εθνικές επετείους και προσθέτει ότι η ματαίωση της εκδήλωσης «μας προκαλεί θλίψη, κατά κύριο λόγο διότι για πρώτη φορά ένα σωματείο με τόση συμβολή στους εθνικούς αγώνες δεν θα διοργανώσει εκδήλωση για τις εθνικές επετείους, για τους γνωστούς λόγους».

Τέλος, σημειώνεται ότι «αυτό που προέχει χωρίς αμφιβολία είναι η διαφύλαξη του κύρους του ιστορικού Σωματείου της Λευκωσίας, η αποφυγή αχρείαστων εντάσεων και η απερίσπαστη προσήλωση του ΑΠΟΕΛ στους αθλητικούς σκοπούς και στόχους του».

Το σωματείο, από πλευράς του, σημειώνει ότι «η απόφαση λήφθηκε λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την αντίδραση των οργανωμένων οπαδών του ΑΠΟΕΛ και με γνώμονα τόσο το συμφέρον του σωματείου μας, όσο και κυρίως την προστασία του κ. Αναστασιάδη».

Περαιτέρω αναφέρεται ότι το σωματείο «δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση ένας πολιτικός ηγέτης του κύρους του κ. Αναστασιάδη, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις πλατιές μάζες των φίλων του ΑΠΟΕΛ, να βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι σε κάποιους νεαρούς, που έχουν τον δικό τους τρόπο να αντικρίζουν διάφορα θέματα και που σαφώς δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας».

ΕΣΕΕ: μήνυμα συμπαράστασης στον ιαπωνικό λαό

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQ8eq7-N3CLENhQdQ6ZHyNugHMzHG8M3Pk-oCiNf6yvmQgbJ32UPlJhOkTdClhOy5t94DsQ1tunLePtcX1ygxj-tPUzIyUIOSsbFiAspW_C2jz9AEDBiFy2fzHPjd_c5NjkN0QowttHMw/s400/%CE%95%CE%A3%CE%95%CE%95.jpgH Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου "προτρέπει τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ανθρώπινης προσέγγισης να ερευνήσουν εκ νέου και να εξετάσουν τις δυνατότητες πιο αποτελεσματικής βελτίωσης των εμπορικών μας σχέσεων σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας για τον Ιαπωνικό λαό".

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα ο ίδιος και το προεδρείο της συνομοσπονδίας με τον Α΄ Γραμματέα και επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας της Ιαπωνίας κ. Fumio Enomoto και την κυρία Matsumoto, ειδική ερευνήτρια.

Η ΕΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι και οι Έλληνες έμποροι εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Ιαπωνικό λαό με την πίστη ότι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει το σθένος και την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει και κατά το ιστορικό του παρελθόν, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας, πάρα πολύ δύσκολης, κατάστασης. Επίσης, δηλώνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους "στους αξιόπιστους ιαπωνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους ενδελεχείς ελέγχους ασφαλών μετρήσεων όλων των εξαγώγιμων προϊόντων από την Ιαπωνία".

Το ελληνικό εμπόριο δηλώνει ότι θα σταθεί αλληλέγγυο στις προσπάθειες της Ιαπωνικής Κυβέρνησης και του Ιαπωνικού λαού. "Πεποίθησή μας είναι ότι η Ιαπωνία θα αντεπεξέλθει στην καταστροφή και ευχή μας το «ραδιενεργό θρίλερ» και ο «πυρηνικός εφιάλτης» να τελειώσουν το συντομότερο για το καλό της ανθρωπότητας" καταλήγει η ανακοίνωση.

Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα δεν πρέπει να αποτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες

http://www.nrc.gov/reading-rm/basic-ref/students/images/student-pwr-still.gifΤα πυρηνικά εργοστάσια παραμένουν ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η Βρετανία δεν πρέπει να επιτρέψει την καθυστέρηση κατασκευής νέων πυρηνικών ομάδων, λόγω των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία. Αυτά υποστηρίζει έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Smith School of Enterprise and the Environment (SSEE) του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η Βρετανία μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια στερλίνες, αν κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες αρκετά γρήγορα που να δυνηθεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο από τις ήδη υπάρχουσες μονάδες, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Προσθέτουν, επίσης, ότι η ευκαιρία μπορεί να χαθεί, αν οι φόβοι για την πυρηνική ασφάλεια οδογήσουν σε καθυστέρηση της κατασκευής τους.

«Η αναγέννηση στην κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων δημιουργεί ένα πλαίσιο πλεονεκτημάτων για τη χρήση αυτών των αναλωθέντων καυσίμων ως καύσιμα για τις νέες μονάδες. Μετατρέποντάς το σε καύσιμο, αντισταθμίζουμε το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων που θα αναλάβουν οι Βρετανοί πολίτες. Πρόκειται για σημαντική αντιστάθμιση», τόνισε ο διευθυντής του SSEE και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, το διάστημα 2000-2007, Ντέιβιντ Κινγκ.

Στην έκθεση - για τη σύνταξη της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Γκρέγκ Μπάτλερ - διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων, σε αντικατάσταση των ηλικίας πολλών δεκαετιών βρετανικών αντιδραστήρων, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικόμηση ποσού περίπου 10 δισ. στερλινών, χρησιμοποιώντας το αναλωθέν καύσιμο που, στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αποθηκευθεί με ασφάλεια.

Ο Ντέιβιντ Κινγκ υποστήριξε ότι η αντίδραση κατά της πυρηνικής ενέργειας που πυροδότησαν οι επιπτώσεις από το παλλιροϊκό κύμα στην Ιαπωνία μπορεί να βλάψει την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. «Όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν πέθανε από τη ραδιενέργεια, ενώ πέθαναν 15.000 άνθρωποι, εξαιτίας του παλλιροϊκού κύματος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η λογική αντίδραση στην καταστροφή θα έπρεπε να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής από ακόμα πιο επικίνδυνα παλλιροϊκά κύματα.

«Ας δούμε τη συνολική εικόνα. Την ίδια εβδομάδα, πέθαναν 30 ανθρακωρύχοι. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που καίνε κάρβουνο είναι, ανά κιλοβατώρα, πάρα πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικές μονάδες. Υπάρχει ιστορικά πιο ασφαλής τρόπος από την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Η απάντηση είναι "όχι"», κατέληξε ο διευθυντής του SSEE.

Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την Invest in Greece και τον εκ Siemens προερχόμενο εκτελεστικό διευθυντή της

http://www1.pmi-greece.org/EVENTS/2011/2011-02-11-PITTA/IMAGES/INVESTINGREECE-logo.gifΕπερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας για την λειτουργία και τον ορισμό της διοίκησης της ανώνυμης εταιρείας “Επενδύστε στην Ελλάδα”, με τον διακριτικό τίτλο “Invest in Greece”, κατέθεσαν 10 βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον Γρ. Αποστολάκο.

Μεταξύ των 12 ερωτημάτων που απευθύνουν στο Χ. Παμπούκη, είναι αν έχει καταρτισθεί ο προγραμματισμός δράσης της εταιρείας αυτής κι ειδικότερα αν έκανε έρευνα αγοράς και διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες επενδύσεις της SIEMENS στην Ελλάδα.

http://www1.pmi-greece.org/EVENTS/2011/2011-02-11-PITTA/IMAGES/ARIS_PHOTO.jpgΑφού αναφέρουν ότι ο κ. Συγγρός - εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας - ως εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της SIEMENS AG (μητρική) από το 1995 έως το 2000, ανέλαβε την επίλυση σοβαρών προβλημάτων της εταιρείας σε μεγάλα Projects με διάφορες χώρες, ερωτούν αν μεταξύ των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεδομένου ότι το ίδιο χρονικό διάστημα υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις της SIEMENS με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ κλπ.

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση και τον ρόλο των τραπεζών

http://www.i-live.gr/wp-content/uploads/2011/02/th-ethniki-alpha-bank.jpgΤην άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε ή να αναγκαστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά, με δικά τους κεφάλαια ή να παρακαμφθούν οι ιδιωτικές τράπεζες και να εισρεύσει τουλάχιστον το δημόσιο χρήμα στην αγορά, είτε μέσω των εναπομεινασών κρατικών τραπεζών, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου, Π. Κουρουμπλής, Γ. Αρβανιτίδης, Λ. Γρηγοράκος, Λ. Μίχος, Χ. Κεφαλίδου, Ιω. Μιχελογιαννάκης, Ά. Τόλκας επισημαίνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αναπνεύσει η αγορά και να αναπνεύσει η Οικονομία παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν θα υπάρξει σύντομα ανάπτυξη και η χώρα μας θα βυθίζεται με μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, φτώχεια και οπισθοδρόμηση.

Οι βουλευτές θέτουν στον υπουργό Οικονομικών τα ερωτήματα:

- εάν η Πολιτεία μέσα σε δύο μόλις χρόνια χρηματοδοτεί τις τράπεζες, ιδίως με ζεστό χρήμα και εγγυήσεις ύψους 100 δις τι νόημα ύπαρξης έχουν οι ιδιωτικές τράπεζες εκτός από το να πλουτίζουν και να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες

- τι εγγυώνται τελικά οι ιδιωτικές τράπεζες στους καταθέτες τους και τι προσφέρουν στην οικονομία της χώρας;

- Ποια συμμετοχή έχουν με ίδια κεφάλαια στην αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία τουλάχιστον με την τακτική τους συνέβαλαν καθοριστικά;

- Πώς χειρίστηκαν το θέμα της αθρόας ανάληψης και φυγάδευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό και πως διαχειρίστηκαν τα δικά τους κεφάλαια το διάστημα αυτό;

- Τι έκανε και τι κάνει ελεγκτικά για όλα τα παραπάνω η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και οι αρμόδιες αρχές της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος; Ποιες είναι οι όποιες ευθύνες τους; Πώς και πότε θα καταλογιστούν, αν όντως υπάρχουν;

Κύπρος: Nέα επιβράβευση για τον νομπελίστα καθηγητή Χ. Πισσαρίδη

http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=296973&w=400&h=300&q=80Το Κυπριακό - Αμερικανικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι ο Κύπριος Νομπελίστας Οικονομίας Δρ. Χριστόφορος Πισσαρίδης θα είναι ο φετινός τιμώμενος, στο ετήσιο δείπνο του Επιμελητήριου που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη στις 6 Μαΐου.

Στον Δρα Πισσαρίδη θα απονεμηθεί το "2011 Distinguished Merit Award".

Σε δήλωσή του ο Δρ. Πισσαρίδης είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή γι' αυτόν να λάβει το φετινό Αριστείο του Επιμελητήριου και πρόσθεσε ότι ο φετινός χρόνος γι' αυτόν υπήρξε πολύ ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα, ενώ δήλωσε πολύ συγκινημένος που βραβεύεται από τους συμπατριώτες του Κύπριους της Αμερικής.

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Δημοσθένης Δρουσιώτης δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα του Δρ. Πισσαρίδη. Επισήμανε ότι το έργο του είναι πολύ σημαντικό και επίκαιρο για την εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας και πρόσθεσε ότι με τη βράβευση του θα συνεισφέρει και το Επιμελητήριο στην ευρύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για το εξαιρετικά σημαντικό έργο του κ. Πισσαρίδη.

Το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την προώθηση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου και των ΗΠΑ, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των κυπριακής καταγωγής επιχειρηματιών και επαγγελματιών στην Αμερική.

Κάθε χρόνο βραβεύει μία προσωπικότητα που με το έργο της έχει τιμήσει το όνομα της Κύπρου στον οικονομικό τομέα και έχει προωθήσει τις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν έχουν βραβευθεί από το Επιμελητήριο ο Γιώργος Παρασκευαϊδης,ο επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου,ο Ελληνοαμερικανός Γιάννης Κατσιματίδης κ.α.

Ο Δρ. Πισσαρίδης και άλλοι δύο Αμερικανοί Οικονομολόγοι βραβεύθηκαν το 2010 από κοινού με το Βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες.

Μπουτάρης: Σε 10 ημέρες θα καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια... ε λέμε και καμιά μαλακ@@ καμιά φορά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJV7GFtN5FnY0A1f57un7G5EI_mAU0OS9mbsa3fpqRc6d3ttgZWnGOelbH_GUWXCuYOP3IJHX0pKNkwlUGU-gGXzu5F11ylhEO8PAwGwN4kUH7a0MMR67GRQpIR5devMkdu2aydm-D2-Ce/s1600/%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A5%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82.jpgΑντιδράσεις από Κ. Γκιουλέκα και Σ. Ζαριαννόπουλο.

Σε 10 ημέρες η Θεσσαλονίκη θα καθαρίσει από τα σκουπίδια, όπως δήλωσε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Πρόσθεσε, πως έως το καλοκαίρι η εικόνα στην πόλη θα βελτιωθεί, και μέχρι το τέλος του χρόνου η Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια και των πολιτών, θα είναι υποδειγματική στον τομέα της καθαριότητας.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε τέσσερις κινήσεις που είναι αναγκαίες να πραγματοποιηθούν για να λυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα με τα απορρίμματα. Πρώτον, να αναδιοργανωθούν πλήρως οι υπηρεσίες στον τομέα της Καθαριότητας, δεύτερον να αποφασίσει η δικαιοσύνη για τους συμβασιούχους, τρίτον να βάλουν «πλάτη» οι εργαζόμενοι για να καθαρίσει η πόλη και τέταρτον οι πολίτες να κρατούν στα μπαλκόνια τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο δήμαρχος, η νέα διοίκηση παρέλαβε την 1η Ιανουαρίου 68 απορριμματοφόρα και 12 τράκτορες, εκ των οποίων λειτουργούσαν μόλις τα εννέα απορριμματοφόρα και ο ένας τράκτορας. «Επίσης, από τα 1.500 άτομα προσωπικό, οι 700 ήταν μόνιμοι, οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, ενώ "αγνοούνται" 150 εργαζόμενοι που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες. Ήδη εντοπίστηκαν οι 21 στην δημοτική τηλεόραση», είπε ο δήμαρχος.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Και από εξοπλισμό και από οργάνωση και από προσωπικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, για να ξεκαθαρίσει πως η διοίκηση δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, καθώς επιδίωξή της είναι να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα, προανήγγειλε πρόστιμα για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που βγάζουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια.

«Κύριε Μπουτάρη, αφήστε τις δικαιολογίες και μαζέψτε τα σκουπίδια. Το οφείλετε στη Θεσσαλονίκη. Τη δημόσια υγεία, την καθαριότητα της πόλης, την ποιότητα της ζωής μας, εμείς οι Θεσσαλονικείς δεν τα διαπραγματευόμαστε» επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αμέσως μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος.

«Δυστυχώς στερείται σοβαρότητας και υπευθυνότητας η νέα διοίκηση όταν φτάνει μέχρι του σημείου και συνιστά στους πολίτες να κάνουν υπομονή …ως το καλοκαίρι, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος να γίνει η πόλη καθαρή», πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας.

Νωρίτερα, συνέντευξη Τύπου για το θέμα των σκουπιδιών παραχώρησε στο χώρο του νέου δημαρχιακού μεγάρου ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριαννόπουλος: «Την πόλη δεν τη βρωμίζουν οι "τεμπέληδες εργαζόμενοι" όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του δήμου. Η πόλη βρωμίζει μεθοδευμένα και συνειδητά, ώστε να καλλιεργηθεί η "αναγκαιότητα" της έλευσης του σωτήρα-ιδιώτη επιχειρηματία-εργολάβου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαριαννόπουλος.

Σώθηκε και η Παιδεία: Περισσότερες ώρες διδασκαλίας στα νέου τύπου λύκεια, ανήγγειλε η Διαμάντω

Λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες διδασκαλίας τους, η καθιέρωση ενός νέου "μαθήματος" με τον τίτλο "ερευνητική εργασία", και νέος τρόπος διδασκαλίας, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου τύπου λυκείου που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στόχος είναι, το λύκειο να γίνει αυτόνομη μονάδα εκπαίδευσης των νέων και στη συνέχεια να καθιερωθεί ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από το 2014. Οι μαθητές που θα πάνε το Σεπτέμβριο στην α΄τάξη λυκείου θα έχουν 7 βασικά μαθήματα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά και μεταξύ αυτών θα είναι η ελληνική γλώσσα, αλλά και η Ιστορία και τα Θρησκευτικά. Η πρώτη τάξη θεωρείται "γέφυρα" γενικής κατάρτισης και παιδείας για τις επόμενες τάξεις.

Στη δευτέρα τάξη λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, η θετική και η θεωρητική. Ονομάζονται Α και Β΄. Στην τρίτη τάξη θα προστεθεί μία ακόμη κατεύθυνση που θα αφορά στα οικονομικά.

Βασική σημασία αποδίδεται στο νέο μάθημα της ερευνητικής εργασίας που θα έχουν οι μαθητές και στίς τρείς τάξεις του λυκείου. Μέσα από ευρεία θεματολογία που θα αφορά στον πολιτισμό, την κοινωνία , το περιβάλλον κλπ., θα αντλείται η θεματολογία των παιδιών που θα εργάζονται ομαδικά πάνω στο ίδιο θέμα και στο τέλος θα συνθέτουν τις πληροφορίες και τις γνώσεις που έχουν πάρει από τις πηγές. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύσσεται τόσο η κριτική τους ικανότητα αλλά και η ικανότητα της ομαδικής συνεργασίας. Το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το "μάθημα", φαίνεται από το γεγονός ότι θα προσμετράται ο βαθμός του στην όλη επίδοση του μαθητή και συγχρόνως μελετάται και το ενδεχόμενο να συνυπολογίζεται και στην εισαγωγή για τα Πανεπιστήμια.

Η ιστορία παραμένει βασικό και υποχρεωτικό μάθημα και στις τρείς τάξεις του λυκείου, ενω τα θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην α΄και β΄τάξεις λυκείου.

Οσο για το νέο σύστημα επιλογής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το οποίο θα ισχύσει από το 2014, δεν αναμένεται να ανκοινωθούν τώρα οι λεπτομέρειές του. Ωστόσο, οι βασικές αρχές του είναι λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και δεν θα υπάρχει καθορισμένη εξεταστέα ύλη με την μορφή που υπάρχει σημερα, αφού θα διερευνάται όλο το γνωστικό υπόβαθρο του μαθητή. Τα Πανεπιστήμια επίσης θα έχουν σημαντικό λόγο και ρόλο για τους φοιτητές που θα εισάγουν στις σχολές τους και γιαυτό θα κληθούν να θέσουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που θα αποφασίσουν.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ιδιαίτερα, ότι το νέο λύκειο θα πρέπει να αποκαταστήσει όχι μόνο τη σωστή και πλήρη λειτουργία του, πρέπει επίσης να αποκαταστήσει την ισορροπία στη ζωή των εφήβων. Πρέπει να κάνει "φυσιολογική" τη ζωή τους και τη ζωή των γονιών τους. Ο έφηβος έχει δικαίωμα στη γνώση, αλλά και στη ζωή. Το λύκειο δεν είναι απλά ο προθάλαμος του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ. Είναι μια αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα με λίγα μαθήματα, με επαρκή αριθμό ωρών διδασκαλίας στο σχολείο, που θα μπορούν να προετοιμάσουν πλήρως τον μαθητή να επενδύσει εκεί που έχει κλήση. Η μορφή και το είδος των εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά και καινοτομικά στοιχεία που δεν θα απαιτούν αποστήθιση και αντιγραφή. Η οργάνωση του λυκείου θα συζητηθεί ανεξάρτητα από το σύστημα των εξετάσεων, για το οποίο ισχύουν οι βασικές αρχές που έχουν διατυπωθεί και θα συζητηθούν αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το λύκειο.".