06 Απριλίου 2011

Επί 30 χρόνια τρώγαμε τους κόπους της επάρατης δεξιάς και της χούντας... τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε την επιλογή ΠΑΣΟΚ

Δείτε την ανάπτυξη της Ελλάδας σε σχέση με τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου μέχρι το 1980!!! Προσέξτε ότι είμαστε από πάνω τους με μεγάλη διαφορά...

Αρχείο:GDP50-80.jpg

Δείτε τώρα και τη δεκαετία του 80-90 που στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ το ΑΕΠ υποχώρησε!!! Δεν συζητάμε ότι μας προσπέρασαν όλοι...

Αρχείο:GDP80-00.jpg

Με στοιχεία από Penn World Tables

Ιαπωνία: Είπαμε!! Πλουτώνιο όσο και από τις πυρηνικές δοκιμές των Κινεζογάλλων βρέθηκε και σήμερα στη Φουκουσίμα

Πλουτώνιο σε μηδαμινή ποσότητα εντοπίστηκε στο έδαφος σε τέσσερα σημεία στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα (βορειοανατολική Ιαπωνία), για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε την Τετάρτη ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας, το οποίο εν μέρει οφείλεται στις ατμοσφαιρικές δοκιμές που έκαναν Κινέζοι και Γάλλοι μέχρι το 1980 στην περιοχή του Ειρηνικού.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι πλουτώνιο 238, 239 και 240, βρέθηκε σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν στις 21 και 22 Μαρτίου στο χώρο της μονάδας, αλλά αυτή η χαμηλή συγκέντρωση δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Την Τετάρτη, η Tepco ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι παρόμοιες ποσότητες πλουτωνίου είχαν εντοπιστεί σε τέσσερις δειγματοληψίες που έγιναν στις 25 και 28 Μαρτίου, από τις οποίες οι τρεις στο ίδιο σημείο, όπως και κατά την πρώτη επιθεώρηση.

"Είναι πιθανό ότι ένα μέρος από αυτό το πλουτώνιο προέρχεται από τους αντιδραστήρες της μονάδας", διευκρίνισε η Tepco.

Την περασμένη εβδομάδα, ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας είχε επισημάνει ότι το ποσοστό πλουτωνίου που ανακαλύφθηκε ήταν ίσο με εκείνο που εντοπίστηκε στην Ιαπωνία, μετά τις πυρηνικές δοκιμές που έγιναν στην ατμόσφαιρα από τις πυρηνικές δυνάμεις.

Τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα Νταΐτσι έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τεράστιο τσουνάμι, που έπληξαν το βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας στις 11 Μαρτίου.

Ο αντιδραστήρας 3, η οροφή του κτιρίου του οποίου ανατινάχτηκε, είναι ο μόνος που περιείχε ΜΟΧ (μίγμα οξειδίων πλουτωνίου και ουρανίου), του οποίου τα ραδιενεργά απόβλητα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται πιο επικίνδυνα.

Εντούτοις, το πλουτώνιο μπορεί επίσης να προέρχεται από άλλους αντιδραστήρες που λειτουργούν μόνο με ουράνιο, διότι το 30% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από την μετατροπή του ουρανίου σε πλουτώνιο.

Αφού ψεκάστηκαν επί μέρες οι ηλίθιοι Νεοέλληνες... Το ΠΑΣΟΚ-Υπ. Οικονομικών διαψεύδει ότι υπάρχει πρώην Υπουργός της ΝΔ με 178 εκ...

Διέψευσε δια εκπροσώπου του το Υπ. Οικονομικών, και ουσιαστικά το ΣΔΟΕ, ότι υπάρχει υπουργός της ΝΔ με 178 εκ ευρώ... ε και; Όποιον και να ρωτήσεις αύριο στο δρόμο θα σου πει ότι ένας υπουργός της ΝΔ έχει κλέψει 178 εκ... άμα οι ηλίθιοι βομβαρδίζονται και ψεκάζονται επί 10 μέρες ότι Υπουργός της ΝΔ έχει 178 εκ... τι να σου κάνει μια διάψευση που τα τσοντοκάναλα πέρασαν σε 1 λεπτό... τραγικό

Για τον καραγκιόζη τον Γιακουμάτο και τη μήνυση που του είπε το ΠΑΣΟΚ να κάνει εναντίον του δήθεν υπουργού με τα 178εκ ότι και να πούμε θα είναι χάσιμο χρόνου...

Απλά να πούμε ότι για άλλη μια φορά η επίσημη ΝΔ, δια της ανακοίνωσης του Μιχελάκη, επιβεβαιώνει ότι συντάσσεται και διαφημίζει τους ερμαφρόδιτους, δηλ. τη Δημοκρατία του Καψαμπέλη ο οποίος κάθε βράδυ από τον EXTRA3 μας τα έκανε τσουρέκια με τον Υπουργό της ΝΔ που έχει 178 εκ... και το πρωί το διαψεύδει από την εφημερίδα... ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΜΕ ΑΠΗΧΗΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ

Διαβάστε και την ανακοίνωση του Μιχελκάκη:

«Το χρώμα της λάσπης είναι πράσινο.

Οι αθλιότητες που εκπορεύονται, εδώ και ημέρες, από προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ για…. δήθεν γαλάζιο υπουργό, με καταθέσεις 178… ανύπαρκτων εκατ. σε ξένη Τράπεζα, αποδεικνύονται τελικά τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο.

Είναι ασύστολα ψεύδη, που είχαν σκοπό να αποπροσανατολίσουν το λαό από το σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ στα υποβρύχια για να πετύχουν επικοινωνιακό συμψηφισμό.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», εκπρόσωπος του κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κανένα στοιχείο για υπουργό «φάντασμα» με 178 εκατ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να ζητήσει άμεσα συγνώμη.

Γιατί με μεθοδεύσεις αδίστακτης προπαγάνδας και συκοφαντίας προκαλεί και προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού, επιχειρώντας να τον αποπροσανατολίσει.

Όσον αφορά στη νέα λάσπη που εκτοξεύουν για δήθεν «ενδοκομματική κόντρα», είναι το δεύτερο επεισόδιο της ίδιας πολιτικής αθλιότητας, που μετά την αποκάλυψη της πρώτης, οδηγεί στη γελοιοποίηση των κατασκευαστών της».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Στη μάχη του θρυλικού οχυρού Νυμφαίας (6η Απριλίου 1941)

Οι τρακόσιοι (478 για την ακρίβεια) υπερασπιστές του οχυρού της Νυμφαίας βροντοφώναξαν το νέο «Μολών Λαβέ» στις θρακικές Θερμοπύλες και καταντρόπιασαν επί τριήμερον τη μηχανοκίνητη ναζιστική στρατιά της Βέρμαχτ.

Η οδός στη μνήμη του ηρωϊκού διοικητού του οχυρού, Αναγνωστού Αλεξάνδρου, δικαιούται καλύτερης τύχης της σημερινής. Η θέση που της ανήκει είναι η παράλληλη της οδού οχυρού Νυμφαίας και κάθετη της Λεωφόρου Ηρώων, αντί από τα καπνοχώραφα και τις στάνες που την έχουν τοποθετήσει…

Η γενιά μας με ευλάβεια και συγκίνηση αφιερώνει τις μνήμες της στις ημέρες εκείνες. Μνήμες που πρέπει να ξαναγράφονται για να υπενθυμίζουν στους παλιούς και να διδάσκουν τους νέους μας.

Η κάπως μη τακτική παρουσία της γραφής μου στις στήλες του φιλόξενου «Χρόνου» μας, ανησύχησε καλούς φίλους και αναγνώστες απ’ τα παλιά και με ρωτούν τελευταία γιατί; Από καρδιάς τους ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον τους και φυσικά τους οφείλω μια εξήγηση. Όχι όμως σήμερα.

Σήμερα γιορτάζει γιορτή μεγάλη η πατρίδα και ξεχωριστά η ιδιαίτερη, η δική μας πατρίδα, η Ροδόπη και η Κομοτηνή. Τη σημερινή μέρα την αφιερώνω με μνήμες και στοχασμούς στη μάχη του θρυλικού οχυρού της Νυμφαίας που συνέβη την 6η Απριλίου 1941. Την αφιερώνω και για πολλοστή φορά στις θρακιώτικες Θερμοπύλες για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, ότι εδώ οι τρακόσιοι, όχι του Λεωνίδα, αλλά του απογόνού του, του ηρωϊκού ταγματάρχου, του ένδοξου ελληνικού στρατού Αναγνωστού Αλεξάνδρου, βροντοφωνάζοντας ένα νέο «Μολών Λαβέ» και νίκησαν. Και οι τρακόσιοι – για την ακρίβεια 14 αξιωματικοί και 464 οπλίτες – του Αναγνώστου Αλεξάνδρου, παρά το τραγικό αποτέλεσμα, πολέμησαν γενναία και στην ουσία νίκησαν. Νίκησαν ένα ολόκληρο σώμα στρατού μηχανοκινήτων της μέχρι τότε θεωρούμενης αήττητης ναζιστική γερμανικής Βέρμαχτ. Γιατί το οχυρό της Νυμφαίας δε νικήθηκε, δεν παραδόθηκε, αλλά καταλήφθηκε και ύστερα από προδοσία, όταν όλα ήταν πλέον υπεράνθρωπα.

Την ημέρα εκείνη, την έναρξη της τιτανομαχίας, το ημερολόγιο της ιστορίας έγραφε Κυριακή 6η Απριλίου του 1941 και ώρα 5η τα χαράματα. Από την ημέρα εκείνη και μέχρι την 8-4-1941 που τελικά καταλήφθηκε το οχυρό της Νυμφαίας πέρασαν 70 ολόκληρα χρόνια. Κι όμως η γενιά μας που έζησε τα γεγονότα τα θυμάται σα να ήταν χθες.

ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΡΩΚΤΕΙΟ

Προσωπικά τα θυμάμαι με ευλάβεια, συγκίνηση και με λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες σαν αυτές που λίγες, εξιστορώ στη συνέχεια.

Θυμάμαι ότι το χάραμα της ημέρας εκείνης με βρήκε 14χρονο τσομπανόπουλο στο χωριό μου, το τότε Μπρώκτειο και σήμερα Ροδίτη. Και ήμουν τσομπανόπουλο γιατί με την κήρυξη της γενικής επιστρατεύσεως την 28η Οκτωβρίου του 1940, έκλεισαν όλα τα σχολεία και εγώ μαθητής της 3ης τάξεως του 8/ταξίου γυμνασίου Κομοτηνής κατ’ ανάγκη επέστρεψα οριστικά στο χωριό μου. Λόγω λοιπόν της γενικής επιστρατεύσεως στο χωριό μείναμε τα γυναικόπαιδα και οι γέροντες. Έτσι, αντικατέστησα τους επιστρατευμένους ενήλικες τσομπάνηδες του κοπαδιού μας. Στο προαύλειο του φτωχικού προσφυγοσπιτιού μας υπήρχαν δύο θεόρατες τσιτζιφιές που λόγω της ανθοφορίας τους ευωδίαζαν σ’ ολόκληρο το τετράγωνο. Καθισμένος και αγουροξυπνημένος στη ρίζα της τζιτζιφιάς προσπαθούσα να φορέσω τα γουρουνοτσάρουχά μου και να ετοιμαστώ για την βοσκή του κοπαδιού των προβάτων μας. Από νωρίς ακουγότανε κανονιές και φαινότανε λάμψεις στην μέχρι τότε άγνωστη για μένα περιοχή της Ροδόπης – Νυμφαίας.

Το γεγονός ανησύχησε τον πατέρα και τους γειτόνους, οι οποίοι στο σταυροδόμι σχολίαζαν τα περίεργα συμβαίνοντα. Όλοι μιλούσαν ανυποψίαστοι για δήθεν μεγάλα γυμνάσια βαρέως του πυροβολικού του στρατού μας.

Ξαφνικά όλοι έντρομοι είδαμε δύο αεροπλάνα που με το χαμηλό ύψος, τις μηχανές και τις σειρήνες τους έκαναν δαιμονιώδη θόρυβο. Οι προκηρύξεις που έριξαν μαρτύρησαν την ταυτότητά τους. Ήταν δύο γερμανικά στούκας. Μέσα σε λίγα λεπτά ένα ολόκληρο σμήνος και κατά κύματα σφυροκοπούσε το θρυλικό οχυρό της Νυμφαίας. Ένας δεύτερος πόλεμος στα μέρη μας, δίπλα μας άρχιζε και το νέο όχι των Ελλήνων αντήχησε στις βουνοπλαγιές της Ροδόπης.

Κι όμως η ζωή στο μικρό χωριό μας έπρεπε να συνεχιστεί. Ξεκινώντας για τη βοσκή του κοπαδιού μας ο πατέρας με συμβούλεψε να είμαι στα κοντινά βοσκοτόπια για κάθε ενδεχόμενο, όπως μου ετόνισε. Πράγματι λίγο έξω από το χωριό στα πρώτα υψώματα συνάντησα το κοπάδι του μπάρμπα Γιώργη Μαρινίδη που έβοσκε ο συνομήλικος και ξάδελφός μου, μακαρίτης σήμερα Θανασιός Γιαννακίδης, πατέρας του περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη.

Από τα υψώματα του Ροδίτη λοιπόν και περά με τον Θανασιό παρακολουθούσα την ολοήμερη και ανελέητη προσβολή δια πυρός και σιδήρου του οχυρού της Νυμφαίας.
Δεν πέρασαν πολλές ώρες, όταν άρχισαν να καταφθάνουν στις θέσεις μας και μέσα από διάφορους χωραφοδρόμους τα συμπτυσσόμενα βάσει σχεδίου διάφορα στρατιωτικά τμήματα της επιφανείας του οχυρού και της προκαλύψεως των συνόρων. Η στρατιωτική αυτή πορεία της σύμπτυξης κράτησε μέχρι της απογευματινές ώρες της 6-4-1941 συνεχώς αυξανόμενη. Τα οπισθοχωρούντα τμήματα της μεθορίου (ελληνοβουλγαρικής) και οι εντός της πόλεως Κομοτηνής μικρές μονάδες, ακολούθησαν κρατικά αυτοκίνητα με τους πολιτικούς «άρχοντες» και τους άλλους πολυσχήμονες επιτηδείους, οι οποίοι μας εγκατέλειπαν για να σωθούν με την φυγή. Εξαίρεση, ο αείμνηστος ποιμενάρχης μητροπολίτης Μαρωνείας και Θάσου τότε Βασίλειος και τη φάλαγγα εκείνη της «ντροπής» έκλεισαν τα τελευταία τμήματα της χωροφυλακής τα οποία στο πέρασμά τους ειδοποιούσαν βιαστικά τους πολίτες να προσέχουν, να διπλώσουν τις σημαίες, γιατί …έρχονται οι Γερμανοί.



Ο ηρωϊκός ταγματάρχης και διοικητής του οχυρού, Αλέξανδρος Αναγνωστός
Πράγματι και ενώ οι υπερασπιστές του οχυρού Νυμφαίας με τον διοικητή τους ταγματάρχη Αναγνωστό Αλέξανδρο και τους 14 αξιωματικούς τους εξακολουθούσαν τον τιτάνιο και άνισο αγώνα και μέχρι την πρωΐα της 8ης Απριλίου του 1941, έναν απέλπη ίσως, αγώνα όμως για την τιμή και την ελληνική λεβεντιά, Γερμανοί δικυκλιστές έμπαιναν το απόγευμα της Κυριακής 6-4-1941, προερχόμενοι από τα μονοπάτια των υψωμάτων της περιοχής Ιάσμου – Σώστη, στην Κομοτηνή. Και ενώ όλα τα δραματικά γεγονότα συνέβαιναν γύρω μας, ο Θανασιός και εγώ ανίδεοι για την τραγική κατάσταση και συνεπαρμένοι από την αφέλεια και περιέργεια, εξακολουθούσαμε αμέριμνοι να βόσκουμε τα πρόβατά μας.
Την παιδική μας αδιαφορία διέκοψε η ξαφνική παρουσία του πατέρα μου Θεοφάνη, ο οποίος έντρομος ήρθε και μας περιμάζεψε. Την επιστροφή στο σπίτι μας ακολούθησε μια τελετουργική, συγκινητική και ιστορική σκηνή. Παρουσία ολόκληρης της εξαμελούς οικογενείας μας, με τρεμάμενα χέρια και λυγμούς και με την ψαλμωδία του εθνικού μας ύμνου ο πατέρας μας υπέστειλε την γαλανόλευκη σημαία μας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι την εποχή εκείνη που διαρκούσε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στην Αλβανία όλα τα σπίτια του χωριού και κάθε ημέρα ήταν σημαιοστολισμένα.

Η εθνική εκείνη τελετουργία έκλεισε με το ευλαβικό δίπλωμα και το προσκύνημα της σημαίας από όλους μας. Δε θα ξεχάσω σ’ όλοκληρη τη ζωή μου την τελευταία εκείνη σκηνή του εθνικού δράματος. Και τώρα ακόμα στα γεροντικά αφτιά μου αντηχούν οι «διαταγές του πατέρα προς την αείμνηστη μητέρα μου Ζαφείρα, το γένους Κολλάρου: «Γυναίκα να την φυλάξουμε στους κόρφους μας μέχρι την ώρα της λευτεριάς που δε θα αργήσει…».

Κι όμως άργησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια να έρθει η λευτεριά από την πιο απάνθρωπη βουλγαρική κατοχή. Η γενιά μας λοιπόν μεγάλωσε με την ελληνική σημαία στους κόρφους της, αφού ζούσαμε αγκαλιά μ’ αυτήν ημέρα και νύχτα μέσα στο παιδικό μας αχυρόστρωμα.
Η σημαία εκείνη ξανακυμάτισε και πάλι ελεύθερη την 14η Σεπτεμβρίου του 1944 στο τότε φτωχικό μας, αλλά και κυματίζει και έως και σήμερα και θα κυματίζει υπερήφανη εφ’ όρου ζωής μου σε κάθε μικρή ή μεγάλη εθνική γιορτή. Να λοιπόν γιατί η γενιά μας είμαστε σημαιολάτρεις.

Η παραπάνω οικογενειακή ιστορία της εποχής, ήταν και η πρώτη σελίδα των αναμνήσεων, γιατί στη συνέχεια γράφτηκαν πολλές.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ

Χαραγμένα βαθιά στη ψυχή μου όλα και εκείνα τα γεγονότα με έδωσαν ερεθίσματα να αναζητήσω αυθεντικές πηγές, να καταγράψω και να δημοσιεύσω στο πέρασμα του χρόνου, πολλές προσωπικές μαρτυρίες πολεμιστών τόσο του εσωτερικού του οχυρού, όσο και άλλων συναδέλφων τους των τμημάτων της επιφανείας.

Απ’ όλους εκείνους τους πραγματικά ήρωες της μάχης του οχυρού της Νυμφαίας, την εδβομηντάχρονη επέτειο της οποίας γιορτάζουμε σήμερα 6η Απριλίου 2011 (1941-2011), άκουσα, κατέγραψα και δημοσίευσα σελίδες πολλές στο «Χρόνο». Έμαθα και διδάχθηκα για την τραγική αιχμαλωσία τους, την περιπέτειά τους με το πέρασμα των υπολοίπων τμημάτων στην Τουρκία, την παρασπονδία, ως συνήθως των Τούρκων, την παράνομη μεταχείριση του στρατού μας ως αιχμαλώτων πολέμου, την ελληνική ευαισθησία των ανδρών του στρατού μας και την αυτοκτονία για την τιμή των ελληνικών όπλων του ήρωα υποστρατήγου διοικητού της Ταξιαρχίας Έβρου, στα Ύψαλα της Τουρκίας Ιωάννου Ζήση. Έμαθα ακόμη για τη συνέχιση του αγώνα από τα όσα τμήματα κατόρθωσαν να διαφύγουν προς την Μέση Ανατολή και την Βορ. Αφρική, αλλά και στο Ρήμινι της Ιταλίας κατά την απελευθέρωση της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 1944.

Για την ιστορία και την ιερή μνήμη τους, αναφέρω λίγα μόνον ονόματα. Όσα θυμάμαι τώρα από τα ηρωϊκά εκείνα και αντάξια της πατρίδας παιδιά. Θυμάμαι τον ιερέα Θεοδόσιο Θυμικιώτη, τον Πασχάλη Καπλανίδη, τον Νικόλα Καραμπατζάκη, τον Κρητικό λοχία Νίκο Κατσικάκη, τον Χρ. Φιλίππου αξιωματικό τηλεπικοινωνιών του οχυρού Νυμφαίας και τους Γιώργο Πανταζή και Γιώργο Λιπορδέζη.

Εξ όσων πληροφορούμαι, σήμερα επιζούν σχεδόν αιωνόβιοι στον Ροδίτη ο Γ. Πανταζής και στις Σάπες ο Γ. Λιπορδέζης. Την υπενθύμιση για τους τελευταίους αυτούς των γενναίων του οχυρού της Νυμφαίας συμπατριωτών μας έκανα και παλαιότερα, αλλά και κάνω και σήμερα τους αρμοδίους περί της εθιμοτυπίας και τα εορταστικά.

Για τη σημερινή επέτειο λοιπόν της ιστορικής μάχης του θρυλικού οχυρού Νυμφαίας τις παραπάνω παιδικές μου μνήμες και τους γεροντικούς στοχασμούς μου ξαναγράφω σήμερα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν και να διδάσκονται, οι δυστυχώς απαίδευτοι ιστορικά νέοι μας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ!

Χαίρε θράσος απύθμενο... Ο ψευτοπρόεδρος των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι εργάζεται για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος. Μιλώντας κατά τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από τουρκικούς συνδέσμους, ο Έρογλου τόνισε ότι η διαπραγματευτική του ομάδα "εργάζεται για μια συμφωνία που θα προστατέψει τα κεκτημένα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου. Η ενότητα ανάμεσα στους Τούρκους της Κύπρου είναι ένας παράγοντας που ενισχύει το χέρι του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων"!

Επισημαίνοντας ότι οι απαιτήσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο είναι σαφείς, ο Έρογλου δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υπερβολικές προσδοκίες από τη διαπραγματευτική διαδικασία. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η διαπραγματευτική διαδικασία προχωρά με αργό ρυθμό λόγω των επικείμενων γενικών εκλογών στη Νότια Κύπρο, τον Μαϊο, αλλά πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έντονες προσπάθειες.

"Δεν εργαζόμαι για μια συμφωνία που θα τεθεί σε ράφι μέσα σε τρία χρόνια", τόνισε και πρόσθεσε ότι "για να είναι μόνιμη μια λύση, αυτή θα πρέπει να προστατέψει τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου"!

www.stoxos.gr

Απώλεια Εμπιστοσύνης!

Τα μαζικά πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και η ανοιχτή αμφισβήτηση της πολιτικής του Μνημονίου αποδεικνύουν την τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση που βρίσκεται μόνιμα πλέον σε κατάσταση παραλυσίας.

Άλλωστε:

  • οι στόχοι για την οικονομία τινάζονται στον αέρα,
  • οι αποφάσεις για όποιες χρήσιμες διαρθρωτικές αλλαγές βαλτώνουν,
  • οι φήμες για τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας οργιάζουν, και
  • η κοινωνική κατάθλιψη γενικεύεται.

Απέναντι στη ζοφερή αυτή πραγματικότητα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο ακολουθούν την πεπατημένη: με τις δηλώσεις τους φάσκουν και αντιφάσκουν, διαβεβαιώνουν και αυτοδιαψεύδονται.

Η ανακολουθία των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής και μάλιστα σε τόσο μικρό διάστημα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει ή παραπλανούν εσκεμμένα θεωρώντας ότι διοικούν μια χώρα λωτοφάγων;

Γιατί για ποιά αξιοπιστία μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία δηλώνει :

  • «Το 2012 θα φανεί το φως στο τέλος του τούνελ», Γ. Παπανδρέου (23.3.11)
  • «Από το τέλος του 2011 θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα», Γ. Παπακωνσταντίνου ( 25.3.11)
  • «Η ανάκαμψη έχει αρχίσει!», Γ. Παπακωνσταντίνου (28.3.11)
  • «Και τώρα δεν θα έλεγα ότι είμαστε στο τέλος, δεν θα έλεγα καν στη μέση!» Γ. Παπακωνσταντίνου (5. 4.11
  • «Διακινούν πολιτικές και δημοσιογραφικές παραισθησιογόνες αντιλήψεις, όσοι υποστηρίζουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο για να φτάσουν στη νιρβάνα», Φ. Σαχινίδης (5.4.11)
Τα περιθώρια, όμως, στενεύουν, καθώς οι πρόθυμοι ακροατές των κυβερνητικών παραπλανήσεων μειώνονται δραματικά.

Δεν είναι μόνο πια η αξιωματική αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή δεν βγαίνει. Τα ίδια λένε η πλειοψηφία της κοινωνίας, επιστήμονες, τα μέσα ενημέρωσης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και υπουργοί.

Μάλλον είναι δύσκολο όλοι αυτοί να βρίσκονται σε κατάσταση νιρβάνας!

Γύρισε η Τσόκλη απ΄τας Ινδίας!!! Ετοιμαστείτε για κατακλυσμό από ινδούς τουρίστες...

http://images.inews.gr/143/ektaktoi-ellada-sothike-i-kori-tou-paidofilou-tsokli-anelave-drasi-taxidevei-stas-indias-kai-tha-epistrepsei-me-miliounia-touristes.jpgΜε μια πληρωμένη καταχώρηση στο ΑΠΕ (δεν εξηγείται αλλιώς το γλύψιμο) η κ. Μάγια Τσόκλη προσπαθεί να μας πείσει ότι γύρισε από πολυήμερο ταξιδάκι στας Ινδίας και από πίσω της έρχονται μερικά εκατομμύρια ινδοί τουρίστες!!

Αφού έκανε τα μπάνια της όπως κάθε τουρίστας, συναντήθηκε καμιά ωρίτσα με το διευθυντή του ξενοδοχείου που έμενε (δεν μπορώ να καταλάβω πως θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου που θέλει να προσελκύσει πελάτες στην Ινδία και στο ξενοδοχείο του!!!!...)... και αφού συναντήθηκε και μερικές ώρες με μερικούς tour operator οι οποίοι προφανώς της έδειξαν την πόρτα αναφέροντάς της τα προβλήματα της χρονοβόρας διαδικασίας έκδοσης βίζας που πρέπει να βγάλει ο ινδός για να έρθει διακοπές στην Ελλάδα και φυσικά της μη ύπαρξης απ' ευθείας πτήσης (αυτά βέβαια το άρθρο της Τσόκλη τα ξεπερνάει επιφανειακά και λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ινδικά εστιατόρια για να φάνε οι ινδοί!!!)... κανόνισε τέλος και την προσωπική της προβολή μιας και σαν "ειδική" στον τουρισμό θα γράψει και ένα άρθρο για το περιοδικό Jetwings του Ιουνίου που υπάρχει μέσα στα αεροπλάνα της εταιρίας Jet Airways... για να το διαβάζουν οι Ινδοί τον Ιούνιο, όταν θα πηγαίνουν διακοπές σε άλλες χώρες για να βλέπουν τι έχασαν...

Βέβαια από μαθηματικά δεν σκαμπάζει και πολλά γιατί είπε σ' αυτόν που έγραψε το κείμενο ότι:
Οι ινδοί τουρίστες αυξήθηκαν από 3.7 εκατομμύρια το 1997 σε σχεδόν 12 εκατομμύρια το 2010, ενώ οι τουριστικές δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών στο εξωτερικό αυξήθηκαν από 1.3 δισ. δολάρια το 1997 σε 8.2 δισ. δολάρια το 2008. Κατά μέσο όρο, οι Ινδοί επισκέπτες ξοδεύουν 2.000 δολάρια το άτομο ανά ταξίδι.
Απλά μαθηματικά λένε ότι η διαίρεση 8,2 δις δολαρίων (του 2008) δια 10 εκ τουριστών (το 2010 ήταν 12 εκ τουρίστες άρα ας πούμε ότι το 2008 ήταν 10 εκ τουρίστες) μας δίνει μέσο όρο 800 δολάρια ή 550 ευρώ και όχι 2.000 δολάρια όπως ψευδώς αναφέρουν...

Αυτά για την κυρία που θα σώσει την Ελλάδα φέρνοντας μερικά εκατομμύρια ινδούς τουρίστες... το ταξιδάκι άραγε πως θα μάθουμε πόσα κόστισε

Ξέχασα! Συναντήθηκε και μ ένα σκηνοθέτη που γυρίζει διαφημιστικά σαν το παρακάτω :))



Διαβάστε και την πληρωμένη διαφημιστική καταχώρηση της κόρης του υμνητή των βιαστών και των παιδόφιλων:

Θετικά τα μηνύματα για ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Ινδία.

Με θετικά μηνύματα για τις προοπτικές ανοίγματος της Ελλάδας στην αγορά της Ινδίας, ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή της Βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εισηγήτριας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Τουρισμού, Μάγιας Τσόκλη, η οποία επισκέφθηκε τη Βομβάη και το Νέο Δελχί και είχε σειρά επαφών με κορυφαίους τουριστικούς παράγοντες και τηλεοπτικούς παραγωγούς της Ινδίας, έπειτα από συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η κα Τσόκλη συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αεροπορικής εταιρίας JET Airways καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα των επαφών αυτών, τον προσεχή Ιούνιο η Ελλάδα θα φιλοξενηθεί στο περιοδικό JET Wings που διανέμει στις πτήσεις της η JET Airways, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος που θα υπογράφει η κυρία Τσόκλη. Το περιοδικό διαβάζεται από 50.000 επιβάτες ημερησίως.

Η κυρία Τσόκλη συναντήθηκε, επίσης, με υψηλόβαθμα στελέχη των 5 μεγαλύτερων tour operators της Ινδίας (Thomas Cook, Cox and Kings, Kuoni-SOTC, Le passage to India/TUI και Parras Holiday) καθώς και με στελέχη εταιριών διαχείρισης προορισμών. Όλοι ανεξαιρέτως επιβεβαίωσαν τις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες που υπάρχουν για την Ελλάδα και εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν την χώρα μας στην αγορά της Ινδίας. Αξίζει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντόπισαν οι tour operators σε σχέση με τη χαμηλή κίνηση των Ινδών επισκεπτών προς την Ελλάδα, είναι ότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς δεν γνωρίζουν το τουριστικό μας προϊόν, με εξαίρεση διάσημους προορισμούς όπως η Αθήνα, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Τροχοπέδη παράλληλα για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης visa καθώς και η απουσία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. Μάλιστα, τα ζητήματα αυτά θεωρήθηκαν από τους Ινδούς tour operators δευτερευούσης σημασίας, εφόσον λυθεί το θέμα της χαμηλής αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προορισμών και η εύκολη πρόσβαση των πελατών τους σε ινδικό φαγητό.

Η κυρία Τσόκλη συναντήθηκε επίσης με τον διευθυντή μεγάλου ξενοδοχείου της Βομβάης που εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη φιλοξενία εβδομάδας ελληνικής γαστρονομίας καθώς και με τον κ. Prahlad Kakar, έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες διαφημιστικών ταινιών της Ινδίας. Ο κ. Kakar προσφέρθηκε να διοργανώσει συνάντηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ο αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα) με Ινδούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς προκειμένου να ενημερωθούν για τις προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα για την πραγματοποίηση γυρισμάτων.

Η αγορά της Ινδίας είναι μια αναξιοποίητη, προς το παρόν, πηγή τουρισμού για τη χώρα μας η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές. Ο εξερχόμενος τουρισμός της Ινδίας αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο. Με την ευκατάστατη μέση τάξη της χώρας να ανέρχεται ήδη στα 300 εκατομμύρια, οι διεθνείς αναχωρήσεις από την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αυξήθηκαν από 3.7 εκατομμύρια το 1997 σε σχεδόν 12 εκατομμύρια το 2010, ενώ οι τουριστικές δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών στο εξωτερικό αυξήθηκαν από 1.3 δισ. δολάρια το 1997 σε 8.2 δισ. δολάρια το 2008. Κατά μέσο όρο, οι Ινδοί επισκέπτες ξοδεύουν 2.000 δολάρια το άτομο ανά ταξίδι.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2020 η Ινδία θα “εξάγει” ετησίως 50 εκατομμύρια επισκέπτες, των οποίων οι τουριστικές δαπάνες θα ανέρχονται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μινωϊκός ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, σύμφωνα με τον ερευνητή αιγαιακών γραφών, Μηνά Τσικριτσή

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzJIh1ZoE7lj3Yi5MyMBM4UGNS17yutriqY5KZKwKN05SV6qTelEPyOHs1BpUxhU6tLplUByPgjRIuRpvz1BeF6ex71kNSvyGx6TiD3lQGz937JfpGehQF892acp0vWHPQKdyZHDI88Rs/s400/minoancomputer.jpg
Τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες, όπως υποστηρίζει ο κρητικός ερευνητής αιγαιακών γραφών, Μηνάς Τσικριτσής.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μινωικό αντικείμενο, που είχε βρεθεί το 1898 στο Παλαίκαστρο Σητείας, προηγήθηκε του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» κατά 1.400 χρόνια και είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην Ιστορία και μάλιστα φορητός.

«Αναζητώντας μινωικά ευρήματα με αστρονομικές απεικονίσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εντοπίσαμε μια λίθινη μήτρα από την περιοχή του Παλαίκαστρου Σητείας. Στην μήτρα αυτή είχαν αναφερθεί ο Στέφανος Ξανθουδίδης και ο Άρθουρ Έβανς, διατυπώνοντας ότι τα ανάγλυφα σύμβολα που εμφανίζονται στην επιφάνεια της μήτρας συσχετίζονται με τον Ήλιο και τη Σελήνη», τονίζει ο κ. Τσικριτσής.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κρητικός ερευνητής αφού πρώτα αναλύθηκε η ανάγλυφη απεικόνιση του ακτινωτού δίσκου στο δεξιό μέρος της μήτρας αυτής, στη συνέχεια τεκμηριώθηκε η χρήση αυτού, ως μήτρα για την κατασκευή ενός μηχανισμού, που χρησίμευε ως αναλογικός υπολογιστής προσδιορισμού εκλείψεων. Ταυτόχρονα εξετάσθηκαν οι χρήσεις του μηχανισμού ως ηλιακό ρολόι και ως όργανο υπολογισμού γεωγραφικού πλάτους.

«Η κατασκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει την ώρα και το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου αν χρησιμοποιήσουμε τα τρία εργαλεία, δύο βελόνες κι έναν διαβήτη, που υπάρχουν στην μήτρα πάνω από το δίσκο», τονίζει ο κ. Τσικριτσής και εξηγεί: «Ο ακτινωτός δίσκος έχει στην περιφέρεια 25 τριγωνικά σχήματα αν τα αριθμήσουμε ανά μισή ώρα και τοποθετήσουμε μία βελόνα κάθετα στο κεντρικό βαθούλωμα και προσανατολίσουμε τον κεντρικό σταυρό σε βορρά - νότο, τότε η σκιά της βελόνας δείχνει το σημείο του ακτινωτού δίσκου που αντιστοιχεί στην ώρα της παρατήρησης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσιο ηλιακό ρολόι χειρός (12,5ωρών). Από αυτή τη χρήση προκύπτει ότι η ώρα αντιστοιχεί σε περίπου 58 λεπτά, πολύ κοντά στην ώρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Θεωρώντας ότι ένας τριγωνικός δείκτης (ακτινωτό τμήμα) αντιστοιχεί σε περίπου μισή ώρα, οι πέντε κουκίδες που υπάρχουν πάνω σε κάθε τριγωνικό δείκτη χωρίζουν αυτόν σε 5 μικρότερες μονάδες χρόνου, διάρκειας περίπου 6 σημερινών λεπτών».

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuJBg-X2FLm2Q3UAHhLDVnzFC3O5nQZPVPzHI4WP6mk-iI71fmii-UwNyKjD-fKH7XP187ei32hiHqJAajoZFK-FiLi8vteYH85TGxwqi-xeGl7yUkx_haJd5FPZ6V_BrNeY8Pn-E7AUgy/s1600/SxhmattelousStone.jpgΕξηγώντας ο κ. Τσικριτσής τη χρήση του μηχανισμού για τον υπολογισμό του γεωγραφικού πλάτους, τονίζει ότι «αν ο χρήστης του δίσκου χρησιμοποιούσε ως όργανα, μία βελόνα και μία λαβίδα, που υπάρχουν στο αποτύπωμα του πλακιδίου και σημείωνε ανά δύο εβδομάδες την άκρη της σκιάς όταν μεσουρανεί ο Ήλιος, τότε θα μπορούσε με την γωνία «ω» να καταγράφει το γεωγραφικό πλάτος του τόπου που βρίσκεται. Έτσι σε μελλοντική απομάκρυνση του από τον τόπο του στο βορρά, βρίσκοντας τη γωνία απόκλισης τού τόπου του θα μπορούσε, παρατηρώντας τη σκιά της βελόνας, την αντίστοιχη εβδομάδα, να προσδιορίσει πόσο βόρεια κατευθύνθηκε, ώστε να μπορεί να επιστρέψει».

«Γράφοντας το βιβλίο μου για την «Αστρονομία του Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού», έφτασα και στο συγκεκριμένο εύρημα. Πρόκειται γι’ έναν μικρό, φορητό, αναλογικό υπολογιστή που προσδιορίζει όλες τις εκλείψεις και κάνει την ίδια δουλειά με τον “Μηχανισμό των Αντικυθήρων”, τον οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε τον αρχαιότερο μηχανικό υπολογιστή», δηλώνει και προσθέτει: «Επιπλέον, όμως, τα αντίγραφα αυτού του δίσκου έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν ως ηλιακά ρολόγια, αν τοποθετηθεί μία βελόνα κάθετα στο κέντρο και προσανατολιστεί ο κεντρικός σταυρός σε βορά-νότο. Παράλληλα μπορούσαν να προσδιορίζουν το γεωγραφικό πλάτος. Είναι ένα όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ναυσιπλοΐα αλλά και στην Αστρονομία».

Λειτουργία μέχρι σήμερα

«Συνδυάζοντας τις γνώσεις μου για τον Μινωικό Πολιτισμό και την Αστρονομία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία του μηχανισμού αυτού αφορούσε τη μέτρηση του χρόνου και την πρόβλεψη σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων», μας ανέφερε. Η εντυπωσιακή αποκάλυψη του κ. Τσικριτσή λειτουργεί μέχρι και σήμερα καθώς, όπως αναφέρει, «διαπιστώνω με το αντίγραφο που κατασκεύασα ότι ο υπολογιστής αυτός είναι σε θέση να προβλέπει τις εκλείψεις. Το επιβεβαίωσα ξεκινώντας από την ολική σεληνιακή έκλειψη στις 21 Δεκεμβρίου 2010 και έφθασα να προβλέπω όλες τις εκλείψεις μέχρι το 2018 χρησιμοποιώντας τον δίσκο αυτόν».

Ο ακτινωτός δίσκος του 15ου αιώνα π.Χ. χωρίζεται σε δύο ημικύκλια, που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις. Αυτά τα ημικύκλια αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες 29,5 ημερών, που αρχίζουν και τελειώνουν με πανσέληνο.

Αν, κάθε μέρα, μετακινείται δεξιόστροφα μία βελόνα στον εσωτερικό κύκλο (της Σελήνης) και κάθε δύο μήνες μετακινείται μία άλλη βελόνα με τον ίδιο τρόπο στην περιφέρεια με τα ακτινωτά τριγωνικά δόντια που έχουν 112 τρύπες, τότε καταγράφεται η πορεία της Σελήνης ως προς τη θέση των δεσμών.

Η πορεία του Ήλιου καταγράφεται στον κύκλο της περιφέρειας του Δίσκου με κίνηση αντίθετη από την κίνηση της Σελήνης, ώστε κάθε περίπου 6 μέρες να κινείται μία θέση. Αν συνέπιπτε ο Ήλιος να είναι κοντά σ’ ένα δεσμό και η Σελήνη σε πανσέληνο ή νέα Σελήνη τότε έχουμε έκλειψη. «Οι Μινωίτες γνώριζαν για το φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται “Σάρος”», αναφέρει ο κ. Τσικριτσής και εξηγεί πως «πρόκειται για το γεγονός ότι οι εκλείψεις επαναλαμβάνονται με την ίδια σειρά κάθε 18,5 σεληνιακά χρόνια».

Ο κ. Τσικριτσής, σημειώνει ακόμη ότι «πάνω στη μήτρα που βρέθηκε υπήρχαν δύο βελόνες και μία λαβίδα. Ένας διαβήτης, δηλαδή. Οπότε μ’ αυτά τα εργαλεία το δουλεύεις άνετα. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ένα μικρό «portable» χρησιμοποιώντας τους όρους της σύγχρονης τεχνολογίας. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το εύρημα αλλάζει την ιστορία της Τεχνολογίας, καθώς είναι μια εφεύρεση προγενέστερη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

Χαρακτηριστικό είναι, ότι με βάση την έρευνα του κρητικού ερευνητή γίνεται συσχετισμός του ευρήματος της Σητείας με το φημισμένο Στόουνχεντζ της Βρετανίας. «Ουσιαστικά το Στόουνχεντζ αποτελεί μια αποτύπωση σε μεγάλη κλίμακα του υπολογιστή αυτού ή κάποιου άλλου αντίστοιχου», τονίζει.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αν τοποθετηθεί το αποτύπωμα του μηχανισμού του Παλαικάστρου πάνω σ’ ένα σκίτσο του Στόουνχετζ, έτσι ώστε η ευθεία συμμετρίας που στοχεύει στο θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχετζ να ταυτιστεί με την εσωτερική γραμμή της διπλής σειράς του σταυρού στο δίσκο του Παλαικάστου και να φέρουμε και μία κάθετη γραμμή στον άξονα, τότε παρατηρείται ότι:

α) οι δύο δίσκοι με τους κάθετους άξονες χωρίζονται σε 4 τεταρτημόρια που καθένα έχει τους ίδιους αριθμούς χαράξεων(14 &15 άνω, 16 &14 κάτω) δίσκος Παλαικάστρου, και στο Στόουνχετζ οι κύκλοι Ζ΄ και Υ΄ με τις 29 και 30 οπές ταυτίζονται ομοιόμορφα.

β) γενικότερα το πλήθος των χαράξεων29 και 30 στον εσωτερικό κύκλο του Παλαικάστρου σχετίζονται με το πλήθος των οπών των δύο κύκλων Ζ΄ (29) και Υ΄ (30). Το πλήθος αυτών των οπών η χαράξεων αντιστοιχούν σε σεληνιακό μήνα 29,5 ημερών. Επιπρόσθετα μπορεί το πλήθος των 59 χαράξεων του Παλαικάστρου να ταυτιστεί και με τον κύκλο από 59 μικρότερες γαλαζόπετρες που ονομάζεται (Κύκλος από Γαλαζόπετρες) γύρω από τα 5 τρίλιθα του Στόουνχετζ.

γ) O εξωτερικός τελικός κύκλος που περιβάλει όλο το Στόουνχετζ, με τις 57 οπές με όνομα κύκλος Όμπρι (Aubrey Holes). Μπορεί να ταυτιστεί με τον εξωτερικό κύκλο του δίσκου του Παλαικάστρου που έχει και αυτός 58 οπές.

δ) Μέσα από τα τρίλιθα στο Στόουνχετζ υπάρχουν 19 πέτρες σε σχήμα πέταλου με όνομα (Πέταλο από Γαλαζόπετρες), το ίδιο πλήθος υπάρχει και στο δίσκο του Παλαικάστρου με μορφή μικρών οπών σε δύο περιοχές του εσωτερικού σταυρού.

«Τελικά με βάση τα περιγραφόμενα διαφαίνεται ότι ο Μινωικός Πολιτισμός θα πρέπει να είχε σχέση και επαφή με τους υπερβορείους, όπως αναφέρει και ο Διώδορος ο Σικελιώτης», επισημαίνει ο κ. Τσικριτσής και προσθέτει ότι «αυτά που έχουμε βρει είναι ελάχιστα και προσωρινά αρχεία των Μινωιτών. Αποδεικνύεται ότι είχαν πλούσια γνώση σε τομείς, όπως η Αστρονομία και τα Μαθηματικά. Ήταν ένας Πολιτισμός πολύ προχωρημένος που είχε φτάσει σε διάφορα μέρη του τότε κόσμου».

MEGA – FIMOTRO

Μια φορά και ένα καιρό,
τέσσερα σκατά κατέθεσαν αγωγή εναντίον μιας κουράδας.

Η κουραδίτσα κορδώθηκε.
Για πρώτη φορά ένοιωσε μεγάλο σκατό σαν τους 4.

Τόσα χρόνια το πάλευε, τώρα ερχόταν η ώρα να γευτεί τα αποτελέσματα των κόπων της……

……ενδιαφέρει κανέναν το υπόλοιπο του παραμυθιού;

http://amantomatimou.wordpress.com/

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε

http://sites.google.com/site/agrinioculture/_/rsrc/1295527828416/Home/neologotyponeokomma/%CE%9D%CE%95%CE%9F%20%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%20%CE%9D%CE%94%203.jpg?height=100&width=400Κλαίνε με μαύρο δάκρυ τις μέρες αυτές τα παπαγαλάκια του Μνημονίου.

Ο Mega-λος Pretender, ο Χατζηλαλάκης, ο Ξε-ΣΚΑΙ.

Ο Παντελής Οικονόμου ζητάει να καταγγείλει η κυβέρνηση το Μνημόνιο γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Ναι ρε δεν βγαίνουν, και όταν τα λέγε ο Σαμαράς πριν από ένα χρόνο τον λοιδορούσατε.

Η Βάσω (η Βασούλα του πιθαμογόνατου λογιστάκου της ισχυρής Ελλάδας) μιλάει για εθνική κατάθλιψη και είναι πρώτο θέμα.

Ναι ρε, εθνική κατάθλιψη, και όταν τα λέγε ο Σαμαράς ήταν λαϊκιστής.

Βάζουν τον γλείφτη τον κωλοτούμπα, τον εκβιαστή, τον Mr New Watergate, Καρατζαφύρερ να παίζει ακόμα και στις διαφημίσεις μπας και τσιμπήσει κανείς και τον ακούσει. Αλλά δεν έχει ψαριά σήμερα κορίτσια…

Η άλλη εταίρα, επί του παρόντος οργανώνει όσο καλύτερα μπορεί την πολιτική της ΔΥΣΗ. Έτσι, για να συναντήσει γρηγορότερα τις νυχτερίδες του πατέρα της.

Χρησιμοποιούν ότι μέσο έχουν για να σπρώξουν τη θεωρία ότι όλοι οι είναι ίδιοι.

Ότι όλοι μαζί μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού και τώρα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους για να μας σώσουν.

Θέλουν συγκυβέρνηση.

Οι υπηρέτες της παραπληροφόρησης.

Πλανώνται όλοι πλάνην οικτράν…

Και όσοι ελάχιστοι εντός της Νέας Δημοκρατίας ονειρεύονται κάτι τέτοιο

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε έχει Αρχηγό που δεν κιοτεύει στα δύσκολα.

Δεν πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε, έχει Αρχηγό με κοστολογημένη πρόταση εξόδου από την κρίση κατατεθειμένη ένα χρόνο πίσω που θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε, συνεργάζεται με όλους εκτός από τον Διάολο.

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε πιστεύει στην Ελεύθερη και όχι στην Ασύδοτη Οικονομία της Αγοράς. Πιστεύει ότι υπάρχουν κανόνες και υποχρεώσεις έναντι του κράτους από όλους και όχι από κάποιους.

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε έχει αγωνιστές για την Ελευθερία και όχι δοσίλογους σε κατοχικές κυβερνήσεις.

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε, έχει αγωνιστές για την Δημοκρατία, έχει ποιητές και συνθέτες.

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε, έχει ένα όραμα. Την Ελλάδα.

Η Μεγάλη Παράταξη που θέλουμε είναι με τους 300.

Όχι αυτής της Βουλής.

Των Θερμοπυλών.

Είπε κανείς ότι τα πράγματα είναι εύκολα;

http://logia-starata.blogspot.com/2011/04/blog-post_6907.html

Ένα μάτσο ηλίθιοι..."ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MICROSOFT ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΔΡΑ"

Παραέγινε το κακό με τα spam μηνύματα και ειδικά τα worms, τα "σκουλήκια" δηλαδή, που διαδίδονται από mail σε mail, χάρις στην ύπαρξη της κρίσιμης μάζας ηλιθίων, οι οποίοι προωθούν ένα μήνυμα, που γράφει "διαδώστε το", εξυπηρετώντας έτσι τους σκοπούς του αρχικού πονηρού, που είναι να συλλέγει διευθύνσεις e-mail...

Η συνέχεια και άλλα παραδείγματα στο http://taxalia.blogspot.com/2011/04/microsoft.html

Ο "Συνωστισμός" της Σμύρνης...

Αφιερωμένο με πολλή κατανόηση στην κα Ρεπούση, Δραγώνα, Φραγκουδάκη, Γιαννουλόπουλο, Βερέμη και τους λοιπούς Έλληνες ακαδημαϊκούς, εντός ή εκτός εισαγωγικών, είτε για τον επιθετικό προσδιορισμό, είτε για το ουσιαστικό...

1922 i

http://ethniki-paideia.blogspot.com/2011/04/blog-post_02.html

Το έγκλημα της Εθνικής αφαίμαξης, δια χειρός Σημίτη

http://www.e-grammi.gr/stuff/protosel/simit.jpgEΛΕΥΘΕΡΟΣ Τρίτη 5-4-2011, σελίδα 19
Του Στεφ. Β. Αναγνώστου

Απόφαση –«σωσίβιο» στους αεριτζήδες του ΧΑΑ!

Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1999 προέκυψαν ξαφνικά δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορούσε την ενίσχυση του πληθωρισμού από αιτία που μέχρι τότε δεν μπορούσε να υπολογισθεί. Επρόκειτο για το κύμα αυξήσεων που προκλήθηκε στα ενοίκια των κατοικιών εξ αιτίας του μεγάλου σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου, του οποίου το επίκεντρο ήταν στη Πάρνηθα και οι επιπτώσεις στην Αττική.

Το δεύτερο αφορούσε την κάμψη που είχε αρχίσει να έχει το Χρηματιστήριο. Οσον αφορά το πρώτο θέμα του κινδύνου που συνεπαγόταν μια αύξηση στα ενοίκια πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου σύσκεψη μεταξύ του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας και του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. κ. Ιω. Παπαντωνίου και Ευ. Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κτηματαγοράς. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι οι τιμές στα ενοίκια κατοικιών θα παρέμεναν στα μέχρι τότε επίπεδα, πλην όμως μετά από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκαν (18 -9-1999) καταγγελίες ότι η ζήτηση κατοικιών, σε αρκετές περιπτώσεις αύξησε τα ενοίκια μεταξύ 10-20%.

Σημίτης για ΧΑΑ: Σε λίγες μέρες θα δείτε…

Το δεύτερο που αφορούσε την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Χρηματιστήριο, γιατί είχε αρχίσει να «πέφτει», ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστική Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ στις 22 Σεπτεμβρίου 1999, διαβεβαίωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι το κλίμα στο Χρηματιστήριο θα εξομαλυνόταν μέσα στις επόμενες ημέρες λέγοντας επί λέξει:» Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο θα εξομαλυνθεί μέσα στις επόμενε 1-2 ημέρες», τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου, ενώ έγινε και δέκτης της έντονης φημολογίας για χειραγώγηση της αγοράς από την Κυβέρνηση.

Πράγματι, μετά και την πτώση που κατέγραψαν οι τιμές στο Xρηματιστήριο στις 27 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Σημίτη , μέσω της Tραπέζης της Eλλάδος, έσπευσε πανικόβλητη να παρέμβει στην αγορά επιτρέποντας τριπλασιασμό των δανείων για αγορά μετοχών, αδιαφορούσα αν αυξανόταν η πιστωτική επέκταση, την οποία υποτίθεται ότι ήθελε να περιορίσει για αντιπληθωριστικούς λόγους! Συγκεκριμένα με τρεις αποφάσεις της η Tράπεζα της Eλλάδος παρέσχε την δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες με ενέχυρο μετοχές μέχρι 15.000.000 δρχ. ακόμη και σε εκείνους τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές με….«αέρα»! Επίσης έδωσε την δυνατότητα δανεισμού των χρηματιστηριακών εταιριών από τις τράπεζες και παρέτεινε μέχρι τις 31 Mαρτίου του 2.000 (σ.σ. δηλαδή μετά τις θεωρούμενες ως βέβαιες πρόωρες εκλογές του Mαρτίου 2.000), την δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες κατ εντολή των χρηματιστηριακών εταιριών και υπέρ του Aποθετηρίου Tίτλων,γιά την κάλυψη των αναγκών εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών

Τριπλασιασμός δανείων για αγορά μετοχών!

Σε ανακοίνωση της Tραπέζης της Eλλάδος για την αύξηση του ορίου δανεισμού με ενέχυρο μετοχές, ομολογείτο ξεκάθαρα ότι αυτή έγινε για να περιορισθεί η ...ρευστοποίηση μετοχών στο Xρηματιστήριο, συνεπεία της οποίας, σημειώνεται πτώση των τιμών στη Σοφοκλέους! Xαρακτηριστικά αναφερόταν ότι :

«Oι ως άνω ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα συντελέσουν στον περιορισμό των πιέσεων για ρευστοποίηση τίτλων και θα βελτιώσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότηττα και διαφάνεια της χρηματοδότησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών».

Eιδικότερα η πρώτη απόφαση της Tραπέζης της Eλλάδος, που αφορά τον τριπλασιασμό του ορίου των δανείων με ενέχυρο μετοχές, προέβλεπε:

Aυξάνεται από δρχ. 5 εκατ. σε δρχ. 15 εκατ. το όριο χρηματοδότησης των φυσικών προσώπων από τα πιστωτικά ιδρύματα για την αγορά τίτλων. Δεν μεταβάλλεται ο υφιστάμενος περιορισμός ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν δύναται να υπερβαίνει το 50% της τρέχουσας αξίας των τίτλων.(σ.σ. Π.χ. για δάνειο 10.000.000 θα έπρεπε να ενεχυρασθούν μετοχές αξίας 20.000.000 δρχ. με την αξία που είχαν τότε).

Δάνεια και σε όσους αγόραζαν μετοχές με ...αέρα!

H χρηματοδότηση χρησιμοποιείται τόσο για την αγορά νέων τίτλων όσο και για την εξόφληση υποχρεώσεων που συνδέονται με αγορά τίτλων που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. (Σ. Σ. με την αναφορά αυτή στην ουσία καλύπτονταν και εκείνοι οι επενδυτές που έδωσαν εντολές για αγορά μετοχών, χωρίς να έχουν καταβάλει το σχετικό ποσό , εκείνοι δηλαδή που αγόρασαν μετοχές με "αέρα", ελπίζοντας ότι σε 2-3 ημέρες θα ξαναπουλούσαν τις αγορασθείσες μετοχές και θα τους έμενε η διαφορά, εφ όσον βέβαια το Xρηματιστήριο είχε άνοδο)!

H δεύτερη απόφαση της Tραπέζης της Eλλάδος που αφορά την δανειοδότηση των χρηματιστηριακών εταιριών ανέφερε τα ακόλουθα:

Aπελευθερώνεται το καθεστώς που διέπει τη χρηματοδότηση των E.Π.E.Y.και των χρηματιστηριακών εταιριών από το τραπεζικό σύστημα. Tο ύψος και οι λοιποί όροι της χρηματοδότησης θα καθορίζονται από τα συμβαλλόμενα μέρη(σ.σ. Mέχρι τότε δεν επιτρεπόταν η χρηματοδότηση των χρηματιστηριακών εταιριών από τις τράπεζες. Mε την δυνατότητα που τους παρέχει η χθεσινή απόφαση της Tραπέζης της Eλλάδος όποιες χρηματιστηριακές εταιρίες έχουν π.χ. ανοίγματα, μπορούν να τα καλύψουν παίρνοντας δάνειο από κάποια τράπεζα, με όρους της αγοράς).

Στην ανακοίνωση της Tραπέζης της Eλλάδος διευκρινιζόταν ότι «μέχρι σήμερα η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων στους τρεχούμενους λογαριασμούς των πιο πάνω εταιριών που προέκυπταν κατά την εκκαθάριση χρηματιστηριακών συναλλαγών, έπρεπε να πραγματοποιείται εντός 5 ημερών».

Mε την τρίτη απόφαση της Tραπέζης της Eλλάδος, προέβλεπε ότι η παράταση της προθεσμίας για 6 μήνες (μέχρι τις 31 Mαρτίου 2000), που αφορά την ευχέρεια έκδοσης από τα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) εγγυητικών επιστολών για κάλυψη των αναγκών εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες εκδίδονται κατ εντολή των χρηματιστηριακών εταιριών και υπέρ της A.E. Aποθετηρίων Tίτλων.

Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση και πάντως πρίν τις προαναφερθείσες αποφάσεις του τότε Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες συνιστούσαν πολιτική τεχνητής στήριξης του Χρηματιστηρίου, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος είναι ότι λίγες ημέρες, στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από την ολοκλήρωση μιας σύσκεψης με τον Γιάννο Παπαντωνίου με θέμα την πορεία του Πληθωρισμού, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, λέγοντας επί λέξει: «Δεν είναι ώρα για αποκλιμάκωση επιτοκίων. Πρέπει πρώτα να επιτύχουμε διατηρησιμότητα του πληθωρισμού κάτω από το 2%». Και δεν είχε άδικο. Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων ήταν στο 6,76% και των 3ετών στο 7,32%.

Ρωσία: Η εταιρεία "Τρανσνιέφτ" θέτει θέμα για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στη Ρωσοβουλγαρική διακυβερνητική επιτροπή

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5rMtiVQJ466EXNKODsjDkk6x-4Bv73D_lOjh4Mq9ARGNt93oqOkrzxt5Jdl5zseHacHw3KH6mqgpj8jbn5C7oV5lyVXyXo8Z_UTxobsp7q2ID8KGQajjZdee5C4atZwKYnSyL9kKE7Sg/s400/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpgΗ ρωσική εταιρεία πετρελαϊκών δικτύων "Τρανσνιέφτ" σκοπεύει να απαιτήσει από τη Βουλγαρία να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της έναντι του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της Μιχαήλ Μπάρκοφ.

Όπως είπε ο κ. Μπάρκοφ τις σχετικές προτάσεις της η ρωσική εταιρεία τις έχει αποστείλει στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας, έτσι ώστε να γίνει η τελική επεξεργασία της ρωσικής θέσης και το θέμα να τεθεί κατά τη συνεδρίαση της ρωσοβουλγαρικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στη Μόσχα.

"Η προθεσμία εκπλήρωσης των δεσμεύσεων ήδη έχει περάσει, γι' αυτό απαιτούμε τη διευθέτησή τους", είπε ο κ. Μπάρκοφ, ο οποίος επίσης παρατήρησε ότι στη διμερή συνεδρία δεν θα συμμετάσχει ο υπεύθυνος για το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις της "Τρανσνιέφτ" χρωστά και δεν εξόφλησε έως τις 20 Μαρτίου χρέος 7,3 εκατ. ευρώ έναντι της διεθνούς κοινοπραξίας Trans-Balkan Pipeline B.V. με αποτέλεσμα τα μέσα της εταιρείας να επαρκούν για τη λειτουργία της έως το Μάιο-Ιούνιο, χωρίς ουδείς, ούτε η ελληνική, ούτε η ρωσική πλευρά να προτίθενται να συνεχίσουν να καλύπτουν τα έξοδά της. Γι' αυτό και κατά τη ρωσική πλευρά το έργο δεν ακυρώνεται, αλλά μέχρι την οριστική διευκρίνιση των βουλγαρικών προθέσεων και τη διευθέτηση των αποζημιώσεων, που θα προκύψουν από τη μη τήρηση της διακρατικής συμφωνίας, η εταιρεία του αγωγού θα μπει στο λεγόμενο καθεστώς "ύπνωσης", κρατώντας μόνο ένα γραφείο στην έδρα της το Άμστερνταμ και έναν εργαζόμενο.

Ο Ραούλ πρώτος σκόρερ σε όλα τα ευρωπαϊκά Κύπελλα με 72 γκολ

Ο επιθετικός της Σάλκε Ραούλ Γκονζάλες με το γκολ που πέτυχε επί της Ίντερ στο Μιλάνο (στο 5-2) έφτασε τα 72 τέρματα σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αυξάνοντας κατά δύο γκολ τη διαφορά από τον Φίλιπο Ιντσάγκι που ακολουθεί με 70.

Ο 34χρονος Ισπανός επιθετικός, που είναι και πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ με 70 γκολ έναντι 60 του Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, είναι εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του στην εκπληκτική φετινή πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έχοντας πετύχει 4 γκολ.
Αναλυτικά, η λίστα με τους 10 κορυφαίους σκόρερ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

Θ. Παίκτης Ομάδα Γκολ
1 Ραούλ Γκονζάλες Ρεάλ, Σάλκε 72
2 Φίλιπο Ιντζάγκι Πάρμα, Γιουβέντους, Μίλαν 70
3 ΓΚΕΡΝΤ ΜΙΛΕΡ Μπάγερν 69
4 Αντρέι Σεφτσένκο Ντιναμό Κ., Μίλαν, Τσέλσι 67
5 Ρουντ Φαν Νίστελροϊ Αϊντχόφεν, Μάντσεστερ Γ., Ρεάλ Μ., Αμβούργο 62
6 ΧΕΝΡΙΚ ΛΑΡΣΟΝ Φέγενορντ, Σέλτικ, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γ. 59
7 Τιερί Ανρί Μονακό, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα 59
8 ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ Μπενφίκα 54
9 Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο Γιουβέντους 54
10 ΑΛΦΡΕΔΟ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ Ρεάλ Μ. 50

Στον εισαγγελέα η υπόθεση ξυλοδαρμού διευθυντή σχολείου του Κιλκίς, από δύο ψωρόμαγκες

Στον εισαγγελέα διαβιβάστηκε, από την Ασφάλεια Κιλκίς, η δικογραφία για την υπόθεση ξυλοδαρμού του διευθυντή του 4ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς, την περασμένη Παρασκευή, από δύο άτομα.

Το επεισόδιο ξεκίνησε μετά από διαπληκτισμό του διευθυντή με άγνωστο οδηγό, ο οποίος πάρκαρε το αυτοκίνητό του μπροστά στην κεντρική είσοδο του σχολείου, εμποδίζοντας την έξοδο των μαθητών από το σχολείο, προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορείο.

Ο οδηγός και ένα ακόμη άτομο, που φέρεται να είναι ο αδελφός του, χτύπησαν τον διευθυντή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς με βαριά τραύματα. Ο διευθυντής εξακολουθεί να νοσηλεύεται με πληγή στον πνεύμονα, που προκλήθηκε από δύο σπασμένα πλευρά, και εσωτερική αιμορραγία.

Αποφυλακίζονται τρεις από τους έξι κρατούμενους για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα"

http://images.inews.gr/142/parapobi-gia-8-apo-tous-11-katigoroumenous-gia-ton-epanastatiko-agona.jpgΑποφυλακίζονται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών τρεις από τους έξι προσωρινά κρατούμενους, κατηγορούμενους για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα".

Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του αριθμός 807/2011 διατάσσει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης των Χριστόφορου Κορτέση, Ευάγγελου Σταθόπουλου και Σαράντου Νικητόπουλου, με την επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ παρατείνει την κράτηση του Νίκου Μαζιώτη, της συντρόφου του Παναγιώτας Ρούπα και του Κώστα Γουρνά.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Χριστόφορος Κορτέσης και ο Ευάγγελος Σταθόπουλος υποχρεώνονται στην καταβολή χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ ο καθένας, τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και υποχρεώνονται να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Στον Σαράντο Νικητόπουλο δεν επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση αλλά μόνο οι άλλοι δύο περιοριστικοί όροι.

Γ. Μιχελάκης, για δηλώσεις Παπακωνσταντίνου-Πεταλωτή, για απεργία στα ΜΜΕ, για Ζήμενς, για τις ΠΑΣΟΚικές φήμες για δήθεν καταθέσεις πρώην υπουργού

http://www.statesmen.gr/wp-content/uploads/2011/02/Mihelakis1.jpg Να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό ζητά από τον υπουργό Οικονομικών η ΝΔ, δια του εκπροσώπου του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος παρουσίασε σειρά "αντιφατικών", όπως επεσήμανε, δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών κατά το τελευταίο διάστημα.

"Τελικά ο κ. Παπακωσταντίνου πότε λέει την αλήθεια; Επιτέλους ας αποφασίσει. Την αλήθεια ζητάμε από τον κ. Παπακωσταντίνου εδώ και μήνες", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν και αυτοί από τον κ. Παπακωσταντίνου να τοποθετηθεί. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε, παράλληλα, να μάθει γιατί αναβάλλεται περιέργως, όπως είπε, η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το έλλειμα του 2010 και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το ύψος που έχει διαμορφωθεί τελικά το έλλειμα.

Οσον αφορά στις επιθέσεις του κόμματος προς τον Γ. Παπακωσταντίνου ο Γ.Μιχελάκης τόνισε πως "αναφερόμαστε στον κ. Παπακωσταντίνου γιατί είναι ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για κυβερνητική πολιτική".

Για δηλώσεις Πεταλωτή

Διαψευδει η ΝΔ τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η προσπάθεια κοινωνικής πίεσης σε ιδιωτικές τράπεζες για λύση στο πρόβλημα της εταιρίας "Ενωμένη Κλωστουφαντουργία" ανακόπηκε, από το γεγονός ότι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ δεν υπέγραψαν ένα προσχέδιο επιστολής που συνέταξε ο ίδιος και απευθυνόταν στις ιδιωτικές τράπεζες. Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για φαιδρότητες κατηγορώντας τον κ. Πεταλωτή πως με την επιστολή του, προσπάθησε να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες και να εξαπατήσει τους πολίτες. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επεσήμανε πως μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα των απολυμένων τηρώντας προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναζητά συννενόχους για να αποποιηθει τις ευθύνες της.

Για δημοσιευμα Νέων για ψήφο εμπιστοσύνης στη Bουλή

Σχετικά με το "Σύμφωνο για το Ευρώ", ο Γιαννης Μιχελάκης ουσιαστκά απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΝΔ να το υπερψηφίσει στη Bουλή καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, " δεν μπορεί για το μείζον θέμα όπως ήταν το μνημόνιο να ζητούν 150 ψήφους και για το έλασσoν να ζητούν 180. Θα τοποθετηθούμε όταν έρθει η υπόθεση στη Bουλή".

Για την απεργία στα μέσα ενημέρωσης

"Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση για τον κλάδο των ΜΜΕ που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Στη Γαλλία η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένα μέτρα. Υπάρχει ο καθ' ύλην αρμόδιος τομεάρχης, ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος συζητά με τους αρμόδιους έτσι ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα έχουν γίνει παρεμβάσεις για το θέμα του ΑΠΕ, όπου υπάρχουν σημαντικά προβλήματα εκεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης σε ερώτηση σχετικά με την απεργία των ΜΜΕ που ξεκινά αύριο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Για την υπόθεση της Ζήμενς

"Εξακολουθεί να ισχύει η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι είναι περίεργος να δει ποιοί 60 βουλευτές θα βάλουν την υπογραφή τους, για να συνεχιστεί μια συζήτηση η οποία είναι προδιαγεγραμένη και νομολογημένη, όσον αφορά στην παραγραφή των αδικημάτων για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, και χρησιμοποιείται μόνο σαν δίωξη εναντίον στελεχών της ΝΔ που κατηγορούνται χωρίς στοιχεία", δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης σχετικά με την υπόθεση της Ζήμενς.

Για τις φήμες σχετικά με καταθέσεις πρώην υπουργού

Επίθεση στο ΣΔΟΕ και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, σχετικα με τις φήμες που θέλουν πρώην υπουργό του κόμματος να έχει στο λογαριασμό του περισσότερα από 175 εκ. ευρώ.

"Αυτό που δεν κάνανε οι άλλοι, το κάναμε εμείς. Καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα και ζητάμε να υπάρξει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Κυκλοφορούν φήμες τις οποίες οι κυβέρνηση αφήνει να αιωρούνται, για να πηγαίνει η μπάλα αλλού και να μην κουβεντιάζουμε τα πραγματικά θέματα", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης ο οποίος έκανε λόγο για υπουργό- φάντασμα. Αναφερόμενος στον κ. Καπελέρη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε "πως ένας πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί κάτω από τη δική του διοίκηση να αφήνει κυκλοφορούν τέτοιες φήμες, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση".

"Ο αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει πάει να ρωτήσει αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση; Οσο το παιχνίδι διαρροών συνεχίζεται το θέμα παίρνει διαστάσεις σκανδάλου", επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Τουρκία: Ο τύπος σχολιάζει την είδηση ότι τα τούρκικα F-16 έχουν ελληνικά ανταλλακτικά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnviAWdSSOnVw7pJjlqBYDMi4f-aSGzo8GGgfd2R9AlKW0cbEDQCRwtO4v3z7GtIgbX_qrYJvumRJQ4RRzI6VUY8e9RTH8kxZow3-BlPxBGBmHMEc4EgnJbPblMcDsNRwLlsJ5Ky0aBFM/s1600/turkey.jpgΟ τουρκικός τύπος αντιμετωπίζει στο σύνολό του χαριτολογώντας την είδηση ότι εξαρτήματα των αμερικανικών F-16 με τα οποία είναι εφοδιασμένη η τουρκική αλλά και η ελληνική πολεμική αεροπορία και με τα οποία γίνονται οι παραβιάσεις και οι αναχαιτίσεις αερομαχίας στο Αιγαίο έχουν ελληνικά ανταλλακτικά.

Η εφημερίδα Χουριέτ κυκλοφόρησε με τίτλο "Η Ελλάδα παράγει για την αμερικανική εταιρεία και η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16", η Ακσάμ με τίτλο " Το 29% των F-16 από την Ελλάδα", η Μπουγκιούν με τίτλο "αερομαχίες με ελληνικής παραγωγής F-16", η Σαμπάχ με τίτλο " Ας μην είναι τουρκικά και ό,τι θέλει ας είναι", η Ταράφ με τίτλο " Τα εξαρτήματα των F-16 ήρθαν από την Ελλάδα", η Τουρκιέ με τίτλο " Τα F-16 μας παράγονται στην Ελλάδα", κι η Γιενί Σαφάκ με τίτλο "Ισχυρισμός ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα".

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, σε ανταπόκριση του από την Αθήνα, αναπαράγοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Financial Times: Η Πορτογαλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της

http://www.refford.com/wp-content/uploads/2011/02/financial_times.pngΗ Πορτογαλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ για το πώς θα καλύψει τις άμεσες δανειακές ανάγκες της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πορτογαλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές των κρατικών ομολόγων της χώρας τους τελευταίους μήνες, αλλά αρκετές τράπεζες φαίνονται τώρα απρόθυμες να συνεχίσουν τις αγορές.

"Είναι θέμα επιπέδου έκθεσης, όχι αξιολόγησης για τον κίνδυνο της Πορτογαλίας", είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Banco BPI, προσθέτοντας ότι "οι τράπεζες που είναι πιο εκτεθειμένες στα κρατικά ομόλογα δεν θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω την έκθεσή τους".

Οι πορτογαλικές τράπεζες πιέζουν επίσης την υπηρεσιακή Κυβέρνηση να ζητήσει ένα βραχυπρόθεσμο δάνεια, έως ότου η νέα Κυβέρνηση της χώρας μπορέσει να διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα πακέτο σωτηρίας.

"Είναι απόλυτα ζωτικό να ζητήσει η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία προσωρινή βοήθεια", είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Millenium BCP.

Η απόλυτη ξεφτίλα της Ελλάδας: Η Moody's σκέπτεται να αναβαθμίσει τη Βουλγαρία

http://images.inews.gr/93/ypovathmise-exi-ellinikes-trapezes-i-Moodys.jpgΟ οίκος Moody's μπορεί να προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βουλγαρίας, επειδή τα δημόσια οικονομικά της είναι "υγιή", σύμφωνα με ανακοίνωσή του, που μετέδωσε το πρακτορείο Bloombedrg.

Η Βουλγαρία έχει τη χαμηλότερη επενδυτική αξιολόγηση (Baa3), μαζί με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Λετονία.

Η Moody's είπε ότι θα παρακολουθήσει πώς η Βουλγαρία θα αντέξει την ελληνική κρίση, πριν αποφασίσει για την αλλαγή της αξιολόγησης.

"Η Moody's θα προσπαθήσει να εκτιμήσει πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η μακροοικονομική σταθερότητα της Βουλγαρίας σε μία περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης ή σε άλλα εξωτερικά σοκ που θα έθεταν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία της", ανέφερε η ανακοίνωση του οίκου.

Σε εξέλιξη έρευνα για προϊόντα "μαϊμού" στο κέντρο της Αθήνας

http://www.infoblog.gr/wp-content/uploads/2010/10/proionta_maimou-300x200.jpgΣε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα μικτών συνεργείων της αστυνομίας, του δήμου και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σε αποθήκη με προϊόντα απομίμησης στην οδό Αισχύλου 54 και Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας.

Η αποθήκη,100 τετραγωνικών, περιέχει κυρίως παπούτσια και εντοπίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στην πρωτεύουσα.

Αυτή την ώρα τα συνεργεία κάνουν καταμέτρηση των προϊόντων «μαϊμού».

Η Tepco θα καταβάλει περισσότερα από 8.000 ευρώ στις οικογένειες που απομακρύνθηκαν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201104/0405024-thumbx300.jpgΗ εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα θα καταβάλει ένα εκατομμύριο γεν (8.260 ευρώ) ανά νοικοκυριό για να αποζημιώσει τις χιλιάδες οικογένειες που κατοικούν στα περίχωρα του πυρηνικού σταθμού και επλήγησαν από το δυστύχημα, μετέδωσαν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σχεδόν ένα μήνα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου, η Tokyo Electric Power (Tepco), η μεγαλύτερη ηλεκτρική εταιρεία της Ιαπωνίας, μελετά τις διαδικασίες για να αρχίσει να αποζημιώνει τους 8.000 ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό λόγω των κινδύνων από τη ραδιενέργεια, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο υπουργός Εμπορίου Μπάνρι Καϊέντα εξέφρασε την ευχή η αποζημίωση αυτή, η οποία δεν θα είναι η τελική, να καταβληθεί "σύντομα".

"Πιστεύω ότι η Tepco πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτών των καταβολών ώστε να αντισταθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από το δυστύχημα στο σταθμό", πρόσθεσε.

Η εταιρία, η οποία είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και διαχειριστής του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Αριθμός 1), θα πρέπει επίσης να υπολογίσει, μαζί με την κυβέρνηση, τις τεράστιες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει στις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αλιείς που επλήγησαν από το πυρηνικό δυστύχημα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο δήλωσε σήμερα ότι "η βιομηχανία της αλιείας, η οποία επλήγη από το δυστύχημα, θα περιληφθεί προφανώς στις αποζημιώσεις".

Η αλιεία απαγορεύθηκε σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το σταθμό. Δέχθηκε επίσης πλήγμα από την απόρριψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα.

Financial Times Deutschland: Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν μία αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους

http://www.hurrawirtilgen.de/images/ftd_logo.jpgΑρκετές Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν μία αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσθέτει το δημοσίευμα, θα είναι αδύνατη η αύξηση του πακέτου της βοήθειας για την Ελλάδα και για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών που χρειάζονται συνέχεια οικονομική βοήθεια - ακόμη και σε μία ημέρα, αν κριθεί αναγκαίο για να αποφευχθεί η αναστάτωση των αγορών - τάχθηκε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών κ. Χανς - Πέτερ Κάιτελ.

Σε ομιλία που έκανε χθες στο Βερολίνο, ο κ. Κάιτελ είπε ότι αν υπάρχει η προοπτική μίας μόνιμης διάσωσης για κάποιες χώρες, "πρέπει να εξετάσουμε μία αφερεγγυότητα τους, η οποία δεν χρειάζεται εβδομάδες ή μήνες για να εφαρμοσθεί, αλλά 24 ώρες, με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών". Ο κ. Κάιτελ είπε ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να επανέλθει γρήγορα σε χρηματοπιστωτικά υγιή κατάσταση μπορεί να είναι ψευδαίσθηση.

Μπαρόζο: Θα θέσουμε θέμα ασφάλειας στις προθέσεις της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

http://lh4.ggpht.com/_Nr2GsVkLxac/THrEfWIQoAI/AAAAAAAATuI/tDU1MrvGxOI/turkey%20nuclear%5B4%5D.jpg"Θα θέσουμε θέμα ασφάλειας στη συζήτηση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο έπειτα από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως κάποιες από τις υποψήφιες χώρες που είναι τώρα μέλη της ΕΕ και ήταν παλιά υποψήφιες χώρες, σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις υποχρεούνταν να μεταρρυθμίσουν τα πρότυπα ασφαλείας και τόνισε πως σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια εργοστάσια. Ο κ. Παπανικολάου τόνισε στην παρέμβασή του τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην Ευρώπη ένα συμβάν παρόμοιο με αυτό της Ιαπωνίας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο κ. Μπαρόζο απάντησε πως η Επιτροπή αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα και ασφαλώς θα θέσει θέμα ασφάλειας στους Τούρκους εταίρους μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικής επίλυσης του ζητήματος.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Στην Ιαπωνία, την φυσική καταστροφή ακολούθησε η πυρηνική απειλή. Η τουρκική πρόθεση κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου σε μία άκρως σεισμογενή περιοχή στη γειτονιά μας, μας ανησυχεί εντονότατα. Οι τοποθετήσεις μας για το θέμα αυτό πρέπει να βασίζονται στην πρόβλεψη και την πρόληψη με βάση το δυσχερέστερο σενάριο. Οι αποφάσεις μας, να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε παρανόηση, για καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας".

Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση (απομαγνητοφωνημένη):

Ερώτηση - τοποθέτηση κ. Γ. Παπανικολάου:

Η περιοχή της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας θα παραμείνει μολυσμένη για τα επόμενα 300 - 400 χρόνια και η ζωή δεν θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ποτέ! Αυτό λένε οι ειδικοί! Στο μεταξύ, τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου σε μια ιδιαίτερη σεισμογενή περιοχή προχωράνε κανονικά. Αυτό λέει η Τουρκία! Και μια ανάλογη καταστροφή στην Τουρκία θέτει θέμα επιβίωσης ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό λέει η απλή κοινή λογική! Η Επιτροπή τί λέει για όλα αυτά; Στην ατζέντα συνεννόησης με τα υποψήφια κράτη μέλη και όχι γενικά με τρίτες χώρες όπως είπατε προηγουμένως, πόσο ψηλά τίθεται η περιβαλλοντική ηθική για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας;

Απάντηση κ. Ε. Μπαρόζο:

Κάποιες από τις υποψήφιες χώρες που είναι τώρα μέλη για παράδειγμα της ΕΕ και ήταν παλιά υποψήφιες χώρες, σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις υποχρεούνταν να μεταρρυθμίσουν τα πρότυπα ασφαλείας και σε κάποιες περιπτώσεις να κλείσουν κάποια εργοστάσια, να σταματήσουν κάποιες εφαρμογές πυρηνικής ενέργειας. Είμαστε πάρα πολύ σοβαροί σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό και ασφαλώς και θα το θέσουμε στους Τούρκους εταίρους, το ανέφερα αυτό και σε πρότερη δήλωση, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όλους τους εταίρους μας που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας. Νομίζω ότι δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Την ίδια στιγμή θα μοιραστούμε μαζί τους τις πληροφορίες που διαθέτουμε για τα δικά μας πυρηνικά εργοστάσια. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση: εποικοδομητική επίλυση των θεμάτων.

Ενδείξεις για ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου ή ακόμα και μιας νέας δύναμης στη φύση

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2009/3/13/1236958112767/Simulated-trace-of-a-Higg-001.jpgΟι φυσικοί του αμερικανικού επιταχυντή Tevatron του Εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο, του μεγάλου "ανταγωνιστή" του ευρωπαϊκού επιταχυντή του CERN, έχουν βρει "ύποπτες" ενδείξεις, στα στοιχεία των συγκρούσεων σωματιδίων, για ένα άγνωστο -μέχρι σήμερα- υποατομικό σωματίδιο ή ακόμα και -όπως υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες- για μια εντελώς νέα δύναμη στη φύση.

Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", τότε θα πρόκειται για ένα θριαμβευτικό "κύκνειο άσμα" του αμερικανικού επιταχυντή, ο οποίος πρόκειται να "βγει στη σύνταξη" μέχρι φέτος το φθινόπωρο, λόγω έλλειψης χρημάτων. «Αν αποδειχτεί πραγματική, θα αποδειχτεί η σημαντικότερη ανακάλυψη στη Φυσική εδώ και μισό αιώνα», δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός Κρίστοφερ Χιλ, του Fermilab.

Μια πιθανή εξήγηση, για την παρατηρούμενη "ανωμαλία" στα δεδομένα των παρατηρήσεων, είναι ότι αποτελεί ένδειξη για μια νέα και απροσδόκητη εκδοχή του "μποζονίου του Χιγκς", το οποίο αναζητείται εναγωνίως και από τον επιταχυντή του CERN. Πρόκειται για ένα -μέχρι στιγμής υποθετικό- σωματίδιο, που προσδίδει μάζα στα άλλα υποατομικά σωματίδια και καθιστά συνεκτικό το "Καθιερωμένο Μοντέλο" της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων.

Μια εναλλακτική -και ακόμα πιο φιλόδοξη- ερμηνεία είναι ότι εντοπίστηκε μια νέα φυσική δύναμη, πέρα από τον ηλεκτρομαγνητισμό, τη βαρύτητα, την ισχυρή και την ασθενή πυρηνική δύναμη. Ή, πάλι, μπορεί οι μυστηριώδεις παρατηρήσεις να παραπέμπουν σε κάτι άλλο, που οι φυσικοί δεν καταλαβαίνουν μέχρι τώρα.

Ο φυσικός Τζιοβάνι Πούντσι, εκπρόσωπος του Fermilab, ανακοίνωσε ότι η διεθνής επιστημονική ομάδα του αμερικανικού επιταχυντή «νιώθει μεγάλη έξαψη από τις διαγραφόμενες πιθανότητες, αλλά, ταυτόχρονα, παραμένει επιφυλακτική, επειδή θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο σημαντικό, που καταντά τρομακτικό -γι’ αυτό σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές εναλλακτικές εξηγήσεις».

Άλλοι φυσικοί, εκτός του Fermilab, που επίσης έχουν δει τα "ανώμαλα" δεδομένα, καθώς αυτά συζητιούνται στους κύκλους των φυσικών εδώ και λίγους μήνες, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με ένα μίγμα δέους και σκεπτικισμού. «Αν ισχύει, είναι κάτι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νιλ Γουάινερ, ενώ η φυσικός του Χάρβαρντ Λίζα Ράνταλ είπε ότι πρόκειται για «σίγουρα ενδιαφέρον, αν είναι πραγματικό».

Από την άλλη, ο φυσικός Νίμα Αρκάνι-Χαμέντ, του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του πανεπιστημίου Πρίνστον, δήλωσε ότι δεν έχει πειστεί από τα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε στατιστικό "τέχνημα" του τρόπου παρουσίασής τους. Αν όμως, πρόσθεσε, υπάρχει κάποια πραγματικότητα σε αυτές τις "ανωμαλίες", τότε δεν θα αργήσει ο πολύς ισχυρότερος επιταχυντής του CERN να τις επιβεβαιώσει.

Οι επιστήμονες του Fermilab, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 0,25%) η "ανωμαλία" να είναι στατιστικό σφάλμα. Οι φυσικοί παρατήρησαν σε εκατοντάδες συγκρούσεις να παράγονται δύο "πίδακες" ελαφρών σωματιδίων σαν τα ηλεκτρόνια, καθώς και ένα βαρύ "μποζόνιο W". Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η συνολική ενέργεια των παραγόμενων σωματιδίων ήταν πάντα περίπου 144 δισεκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ, μια ένδειξη ότι προέρχονταν από ένα άγνωστο σωματίδιο με αυτή ακριβώς την μάζα-ενέργεια (συγκριτικά, ένα πρωτόνιο "ζυγίζει" περίπου ένα δισεκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ).

Αυτή η μάζα-ενέργεια, όμως, δείχνει ότι μάλλον δεν είναι το "γνωστό" μποζόνιο του Χιγκς, όπως τουλάχιστον προβλέπεται θεωρητικά από το "Καθιερωμένο Μοντέλο", γιατί αυτό προβλέπεται να παράγει βαρύτερα υποατομικά σωματίδια, κυρίως κουάρκ. Επιπλέον, ο ρυθμός παραγωγής αυτών των μυστηριωδών σωματιδίων είναι 300 φορές μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο ρυθμό παραγωγής των σωματιδίων του Χιγκς.

Έτσι, δεν αποκλείεται οι επιστήμονες του Fermilab να έχουν "πέσει" πάνω σε κάτι τελείως νέο. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου Τζιοβάνι Πούντσι, «είναι κάτι τόσο νέο, τόσο εκπληκτικό, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε καλά-καλά εμείς οι ίδιοι. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο». Ήδη, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν δημοσιοποιήσει μια πρώτη σχετική επιστημονική εργασία, που σκοπεύουν να δημοσιεύσουν επίσημα στο έγκριτο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters".

H κυβέρνηση του Ισημερινού ζητεί την αποχώρηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ Χότζες μετά τη δημοσιοποίηση τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks

http://www.cbsnews.com/i/tim/2011/04/05/hodges_83090767_244x183.jpgΗ κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι ζήτησε την αποχώρησή της αμερικανίδας πρέσβειρας στο Κίτο, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο WikiLeaks ενός διπλωματικού τηλεγραφήματος των ΗΠΑ στο οποίο η πρέσβειρα αναφέρει πως ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα είχε διορίσει τον αρχηγό της αστυνομίας "γνωρίζοντας" ότι είναι διεφθαρμένος.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού "αποφάσισε να θεωρήσει ανεπιθύμητο πρόσωπο αυτή την κυρία και ζητήσαμε να εγκαταλείψει τη χώρα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρδο Πατίνιο, αναφερόμενος στην πρεσβευτή των ΗΠΑ Χέδερ Χότζες.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού διευκρίνισε ότι έχει ήδη ενημερωθεί για την πρόθεσή αυτή της κυβέρνησης ο Αρτούρο Βαλενσουέλα, αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική.

Στην Ουάσινγκτον το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση "αδικαιολόγητη" καθώς η πρέσβειρα είναι "από τις πιο έμπειρες και ταλαντούχες", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μαρκ Τόνερ.

Η Ουάσινγκτον "θλίβεται" για την απόφαση του Κίτο και θα "εξετάσει τις (εφικτές) επιλογές" της, δήλωσε.

Ο Πατίνιο διευκρίνισε από την πλευρά του ότι η διπλωμάτης κλήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών και τής ζητήθηκαν εξηγήσεις για το τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του WikiLeaks και δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Αλλά η αμερικανίδα διπλωμάτης αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις λέγοντας ότι το έγγραφο "εκλάπη".

"Είναι μια απολύτως ανεπαρκής και μη ικανοποιητική απάντηση", δήλωσε ο υπουργός.

Στο τηλεγράφημα, που έχει ημερομηνία του 2009, η πρεσβευτής δηλώνει ότι ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα διόρισε ως διοικητή της αστυνομίας έναν άνδρα, τον στρατηγό Χάιμε Ουρτάδο, που είναι διαβόητος --σύμφωνα με τη Χότζες -- για το πόσο διεφθαρμένος είναι. Δηλώνει επίσης ότι ο πρόεδρος Κορέα "γνώριζε" τη δράση του.

Ο στρατηγός παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση από τον Απρίλιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009. Είναι εν αποστρατεία και δεν διεξάγεται έρευνα σε βάρος του για διαφθορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει η απόφαση να ζητήσει την ανάκληση της διπλωμάτη δεν θα πλήξει τις "εγκάρδιες σχέσεις" μεταξύ Κίτο και Ουάσινγκτον.

Το θέμα αυτό σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την παραίτηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μεξικό Κάρλος Πασκουάλ, επίσης μετά την αποκάλυψη από τον ιστότοπο WikiLeaks τηλεγραφημάτων που υπέγραφε ο διπλωμάτης.

Σχεδιάζονται πολύ βαθιές γεωτρήσεις στον «κρατήρα των δεινοσαύρων», αλλά και στην Μεσόγειο

http://pf.pstatic.gr/CMAN/i/45/I7/862070-183964253.jpg?r=1267803101Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, που προωθεί το φιλόδοξο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γεώτρησης Ωκεανών (IODP), σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, να κάνει γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος τόσο στον λεγόμενο «κρατήρα των δεινοσαύρων» στο Μεξικό, όσο και στην Μεσόγειο θάλασσα.

Τα σχετικά σχέδια, που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση των θαλάσσιων σεισμών, στην μελέτη του αρχαίου κλίματος, στην εξέταση της ύπαρξης ζωής κάτω από το βυθό και στην άντληση για πρώτη φορά δειγμάτων από τον μανδύα της Γης, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη, όπου όμως τονίστηκε, σύμφωνα με το BBC, ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση η συγκέντρωση των αναγκαίων χρημάτων για τις σχεδιαζόμενες έρευνες.

Οι ερευνητές σκοπεύουν, μέσα στην επόμενη δεκαετία, να τρυπήσουν τον ωκεάνιο φλοιό σε βάθος ενάμιση χιλιομέτρου στον πυθμένα του κρατήρα Τσιξουλούμπ στο Μεξικό, όπου οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι προσέκρουσε ένα μεγάλο ουράνιο σώμα (πιθανώς αστεροειδής) πριν από 65 εκατ. χρόνια, προκαλώντας στη συνέχεια τον αφανισμό των δεινοσαύρων. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει μελετηθεί το τμήμα του κρατήρα που βρίσκεται κάτω από το νερό και το οποίο μπορεί να κρύβει πολλά σημαντικά μυστικά (ακόμα και ενδείξεις για άγνωστες μέχρι τώρα μικροσκοπικές μορφές ζωής).

Η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία IODP (Integrated Ocean Drilling Program), πρόεδρος της οποίας είναι ο ιάπωνας Κιγιόσι Σουγιεχίρο, μεταξύ άλλων, ελπίζει να ρίξει περισσότερο φως στον κίνδυνο από σεισμούς και τσουνάμι που απειλούν τις παράκτιες περιοχές, μετά και την πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία της Ιαπωνίας. Βασικός στόχος είναι, μέσω της γεώτρησης, να τοποθετηθούν επιστημονικά όργανα και αισθητήρες ανάμεσα στις υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες, ώστε να καταγράφεται έγκαιρα, σε πραγματικό χρόνο, η κίνησή τους και το σύρσιμο της μιας κάτω από την άλλη, με συνέπεια την πρόκληση σεισμών και -πιθανώς- τσουνάμι.

Το επίσημο πρόγραμμα με τις μελλοντικές επιστημονικές αποστολές του IODP για την περίοδο 2013-2023 θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα περίπου. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρώπη, δύο είναι οι βασικές περιοχές ενδιαφέροντος, η Αρκτική και η Μεσόγειος. Ειδικότερα για τις γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, όπως δήλωσε η γαλλίδα καθηγήτρια Κατρίν Μεβέλ, στόχος είναι να μελετηθεί ο βυθός που αποτελεί «αρχείο» της ευρωπαϊκής κλιματικής ιστορίας, αλλά και πιθανή πηγή νέων σπάνιων πρώτων υλών, όπως το λίθιο.

Από την άλλη, πρόσθεσε, η Μεσόγειος είναι η πιο ενεργή τεκτονική περιοχή της Ευρώπης, έχοντας μια μακρά παράδοση φυσικών καταστροφών (κατολισθήσεις, σεισμοί, τσουνάμι) και, γι’ αυτό, οι επιστήμονες θέλουν κι εδώ να εγκαταστήσουν όργανα ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες για να παρακολουθούν καλύτερα τις γεωλογικές διαδικασίες, καθώς αυτές βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη.

Σαμαράς: "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο" που "να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη", θα επιδιώξει η ΝΔ μέσω της αναθεώρησης Συντάγματος

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaM9QnZ8v5MV-iCJbqQ6jpW59JpyFnarZ7RWPThq8I4FfqRQ2wbknl_UyeR-WMqzxUmdw4c_D0Lwn3KOR1Tr1TOBniR6UbOFaSphW7BPD-1ybYALsnKm6xTqYhKAhWDM8pNtCXBZP4g-U/s1600/samaras_antonis.jpgΣτην ανάγκη νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και να αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος του κόμματός του.

«Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του πολιτικού συστήματος, πριν την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το μοντέλο δομής και οργάνωσης της Πολιτείας της μεταπολίτευσης, αφού εξυπηρέτησε τους στόχους της εποχής, φάνηκε ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η χώρα, είπε ο κ. Σαμαράς, προσαρμόστηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνο επιφανειακά.

Αναφέρθηκε στην κρίση που περνάει η χώρα, λέγοντας ότι είναι σύνθετη και πολύπλευρη και δυναμικά επικίνδυνη και δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα. «Η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική κρίση», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να στοχεύει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργεί συνθήκες ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

«Με τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΝΔ θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του πολιτικού συστήματος σε ευκαιρία για να ξεπηδήσει μία θαρραλέα και ρηξικέλευθη πρόταση για τη νέα Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ «δεν θα πρέπει να είναι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης, να αντανακλά την βούληση της κοινωνικής πλειονότητας. Η συμμετοχική διαδικασία πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής τούς προέτρεψε να «προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες συμπεριφορές και νοοτροπίες και προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνο τόσες αλλαγές ώστε να μην αλλάξει τίποτε».

Υποστήριξε ακόμη ότι η επαναπροσέγγιση των πολιτών στην πολιτική ζωή περνά μέσα από την ουσιαστική και όχι τυπική συμμετοχή τους και προσδιόρισε τα πρώτης προτεραιότητας θέματα της επιτροπής:

-Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας

-Ο ουσιαστικός διαχωρισμός Εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας

-Ο εκλογικός νόμος,

-Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού

-Η ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών

-Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης

-Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

Ξεκινώντας τη διαδικασία ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς». Προσδιόρισε δε τις θεματικές στα ζητήματα «διαφάνειας, θεσμών, ατομικών δικαιωμάτων, εκλογικού νόμου, Δικαιοσύνης Περιβάλλοντος και Παιδείας».

Καθημερινά ρεκόρ βεζίνη-πετρέλαιο και ο Ρόβλιας ετοιμάζεται για ΠΣΚ στο εξοχικό του στην Πάρο!!!

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20100813/engine/assets_LARGE_t_420_21101537_type11495.jpgΝέο ρεκόρ για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Νέο ρεκόρ έκανε σήμερα η τιμή της αμόλυβδης, που διαμορφώνεται στο 1,681 ευρώ (πανελλαδικός μέσος όρος) από 1,68 ευρώ που ήταν το προηγούμενο μέγιστο, ενώ σε νέα υψηλά διαμορφώνεται και η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 90 λεπτά και διαμορφώνεται στα 90,1 λεπτά το λίτρο.

Οι αυξήσεις αποδίδονται στις ανοδικές τάσεις που επικρατούν στη διεθνή αγορά καυσίμων εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Τα νησιά παραμένουν οι ακριβότερες περιοχές για τα καύσιμα, με την αμόλυβδη να κλιμακώνεται έως 1,87 ευρώ το λίτρο (Κεφαλονιά) ενώ οι φθηνότερες περιοχές είναι Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Μακεδονία με τιμές που ξεκινούν από 1.574 ευρώ. Το πετρέλαιο θέρμανσης κλιμακώνεται αντίστοιχα έως 99,9 λεπτά (Κυκλάδες) και ξεκινά από 84 λεπτά (Πέλλα και Εύβοια).

Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο σταματά στις 30 Απριλίου.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν εξάλλου ότι δεν έχουν εμφανιστεί, ακόμη, προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα λόγω της δεκαήμερης απεργίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή καθώς συνεχίζονται οι φορτώσεις από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ και οι εισαγωγές καυσίμων. Δεν απέκλειαν πάντως να υπάρξουν προβλήματα τις επόμενες ημέρες.

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με την "τρόικα", για το νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας

Συνάντηση με τον Παπακωνσταντίνου, θα έχουν το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα, για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Ο χρόνος παραμονής του κλιμακίου στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα ζητηθούν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθούν πρόσθετα στοιχεία, τόσο για τα διάφορα σκέλη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, όσο και την πορεία αναδιάρθρωσης των τομέων που κάθε υπουργείο εποπτεύει. Εκτός από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων ύψους 22 δις. ευρώ, τις οποίες αυτό θα περιλαμβάνει, οι επικεφαλής των ελεγκτών θέλουν να έχουν στοιχεία και για την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και τις πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις, εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 είναι τελικά υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.

Ο Παπακωνσταντίνου αναχωρεί αύριο για τη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των άτυπων συμβουλίων Ecofin και Eurogroup. Εάν τα στελέχη της τρόικας κρίνουν ότι απαιτείται πολυήμερη παραμονή τους στην Αθήνα, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου από την προσεχή Δευτέρα.

Χθες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, εκτός από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, μετέβη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Ειδικές Γραμματείες ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, στο ΓΛΚ, ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Από τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ, Γιώργο Κυριακό, ενημερώθηκαν για τις διαρθρωτικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και για την πορεία συγκράτησης των μισθολογικών δαπανών (το υπουργείο Οικονομικών έχει προωθήσει διάταξη στη Βουλή, η οποία προβλέπει την έγκριση της μισθολογικής πολιτικής στις ΔΕΚΟ από Διυπουργική Επιτροπή). Στη συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργο Χριστοδουλάκη, συζητήθηκε η προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, μέσω του οποίου προσδοκόνται έσοδα 15 δις. ευρώ έως το τέλος του 2013, και συνολικά 50 δις. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι την Παρασκευή, 15 Απριλίου, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ενώ, δύο ημέρες μετά το Πάσχα, την Τρίτη 26 Απριλίου, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Κουτόχορτο κανονικό: Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για το μοίρασματου πλεονάσματος των 500 δις δρχ...

http://archive.enet.gr/1999/07/26/on-line/images/main.jpgΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/7/99

«Mήλον της Eριδος» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, η διάθεσή του. Διαφορές για το ύψος φοροελαφρύνσεων, αυξήσεων και κοινωνικών δαπανών

Aυτό το πλεόνασμα μισού τρισ. ποιος θα το πάρει;

Ποσόν άνω των 500 δισεκατομμυρίων δραχμών είναι το «μήλο» των κυβερνητικών έριδων στη χάραξη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2000, έτος κατά το οποίο θα υποβληθεί η ελληνική αίτηση για ένταξη στην ΟNE, αλλά και θα διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές. Mέχρι τώρα, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό της επιτελείο, εμφανίζονται φειδωλοί σε υποσχέσεις παροχών επικαλούμενη τις ανάγκες ικανοποίησης των κριτηρίων του Mάαστριχτ.

Aπό την άλλη πλευρά, όμως, κορυφαία στελέχη που γνωρίζουν από τις κυβερνητικές συσκέψεις και τις εκθέσεις ότι υπάρχουν προς «διάθεση» πλέον των 500 δισ. δρχ., πιέζουν για μια πιο απλόχερη πολιτική στις φορολογικές ελαφρύνσεις, στις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, στις προσλήψεις, στην παιδεία και στην υγεία. Kαι αυτά μπορεί να γίνουν, τονίζουν, χωρίς να διακυβευθεί ο κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής, που είναι η ένταξη στην ΟNE.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, το πλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού φθάνει, το λιγότερο, τα 500 δισ. δρχ., μπορεί όμως να εκταθεί και μέχρι τα 600 δισ. δρχ., αν αλλάξουν οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για περαιτέρω συμπίεση του ελλείμματος ως ποσοστού επί του AEΠ το 2000.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι στο τέλος του έτους τα φορολογικά έσοδα θα δημιουργήσουν ένα πλεόνασμα της τάξης των 400 δισ. δρχ. Tο πλεόνασμα αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο αν εφαρμόζονταν άλλες τακτικές για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, για την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε αυθαίρετα εκτός σχεδίου τα οποία πρόκειται να ενταχθούν σε πολεοδομικά σχέδια κ.λπ. Bεβαίως υπάρχει και η ισχυρή ηθική άποψη ότι η πολιτεία δεν μπορεί να νομιμοποιεί φοροδιαφυγή ή αυθαίρετες κατασκευές μόνο και μόνο για να αντλήσει πρόσθετα έσοδα.

Στο πλεόνασμα, πάντως, από την είσπραξη των φόρων πρέπει να προστεθούν άλλα 200 δισ. δρχ., τα οποία προκύπτουν από τη συγκράτηση των δαπανών για τόκους που καταβάλλει το Δημόσιο στους κατόχους τίτλων του. H συγκράτηση προέκυψε από την πτώση των επιτοκίων ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Ομως, η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να προβλέψει έλλειμμα 1,7% του AEΠ για του χρόνου, έναντι 1,9% του AEΠ φέτος, περιορίζει το πλεόνασμα-«μαξιλάρι» κατά 100 δισ. δρχ. ή συνολικά σε 500 δισ. δρχ.