09 Απριλίου 2011

Πόθεν Έσχες ΓΑΠ το 1995

Οπως προκύπτει από τη δήλωση του Α. Παπανδρέου, οι καταθέσεις σε μετρητά ανέρχονται στα 162 εκατ. δραχμές, ενώ το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε φτάνει τα 30,8 εκατ. δραχμές. Επίσης, στην κυριότητα του πρωθυπουργικού ζεύγους, εκτός ενός αυτοκινήτου "Μερσεντές 2000", ανήκει...

διώροφη κατοικία ακάλυπτης έκτασης 3744 τ.μ., ενώ η συνολική έκταση των κτισμάτων είναι 532 τ. μ. και η οποία ανήκει στην κ. Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου. Η παραπάνω οικία, όπως δηλώνεται, αγοράστηκε έναντι 170 εκατ. δραχμών συν 28,4 εκατ. δραχμές που αποτέλεσαν φόρους μεταβίβασης και συμβολαιογραφικά έξοδα, τα οποία προήλθαν: από εκποίηση διαμερίσματος (60 εκατ. δραχμές), από δωρεά του Α. Παπανδρέου προς τη σύζυγό του (40 εκατ. δραχμές), από έντοκο δάνειο 65 εκατ. δραχμών

και από άτοκα δάνεια ύψους 90 εκατ. δραχμών (δάνεια που μεταξύ άλλων δόθηκαν και από υπουργούς, όπως οι Κ. Παπούλιας, Γ. Κατσιφάρας και Α. Λιβάνης). Το συνολικό ποσό που προκύπτει είναι 246 εκατ. δραχμές, στο οποίο προφανώς περιλαμβάνονται και τα έξοδα για τις επισκευές του σπιτιού.

Πέμπτη 12 Γενάρη 1995

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αστέριος Ζωγράφος (Δήμαρχος Πολυγύρου): «Πιστεύω ότι τα blog της Χαλκιδικής, όντως εξυπηρετούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών»

Αδειάζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο σημερινός δήμαρχος Πολυγύρου και πρώην νομάρχης Χαλκιδικής τον αντιδήμαρχο του και την δημοτική του σύμβουλο, που έκαναν μήνυση σε γνωστό blog του Νομού. Ο Αστέριος Ζωγράφος μάλιστα έστειλε την άποψή του για τα blog και την ενημέρωση που προσφέρουν ενώ οι συνεργάτες του στέλνουν ένα απ' αυτά στο δικαστήριο!!! Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή του δημάρχου:

Ο στόχος των blog στο διαδίκτυο ήταν και θα έπρεπε να είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία και η συζήτηση με παράθεση απόψεων από τους επισκέπτες τους. Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου ο στόχος αυτός σε αρκετές περιπτώσεις εκφυλίστηκε.

Λόγω της ενασχόλησής μου με τα κοινά, τα τελευταία χρόνια δέχτηκα πολλές επιθέσεις, βρισιές, συκοφαντίες από ανώνυμους χρήστες των blog, αλλά βέβαια όπως γνωρίζετε ποτέ δεν κινήθηκα νομικά απέναντί τους και ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να απαντήσω σε κάθε ένα από αυτούς.

Πιστεύοντας ότι blog της Χαλκιδικής, όντως εξυπηρετούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την αντιπαραβολή απόψεων και την προβολή-ανάδειξη των θεμάτων και προβλημάτων της περιοχής μας, θυμίζω ότι είχα απαντήσει στις δεκάδες ερωτήσεις που επώνυμα ή ανώνυμα μου είχατε υποβάλλει πριν λίγους μήνες.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η αντιπαράθεση των απόψεων θα πρέπει να γίνεται επώνυμα έτσι ώστε ο καθένας να είναι υπεύθυνος για όσα πιστεύει και όσα γράφει. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται οι αδιασταύρωτες και μη έγκυρες πληροφορίες, οι παρεκτροπές που έχουμε δει να σημειώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις με ύβρεις και συκοφαντίες ακόμα και σε προσωπικό-οικογενειακό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα τον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει να υπάρχει μέσα στα blog και διευκολύνοντας έτσι και το έργο των διαχειριστών τους.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όσα blog του νομού βοηθούν στο έργο του Δήμου με την ανάρτηση των θεμάτων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ανάδειξη και προβολή τους.

"Ντνέβνικ" (Σκοπιανή εφημερίδα): Τα κρυφά ονόματα των αγγελιοφόρων Σκοπίων-Αθήνας

Οι αδελφοί Μιγιάλκοφ και ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας και πρώην διευθυντής του διυλιστηρίου, «Окта», Εμμανουήλ Μαλέλης- Μανώλης, είναι από τα ονόματα που έχουν ανεπίσημα αναφερθεί, ως βασικοί παράγοντες, για μυστικές συνομιλίες για το όνομα των Σκοπίων.

Η ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέροντας εμπιστευτικές πηγές, αποκαλύπτει ότι η μυστική διπλωματία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι πρωταγωνιστές αυτής της διπλωματίας δεν έχουν καμία σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών των δύο χωρών.

Όπως και παλιά έτσι και τώρα διαπραγματευτής για το όνομα αναφέρεται Έλληνας διπλωμάτης, άτομο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο Άλεξ Ρόντος και σύμφωνα με την ‘Μακεδονία’ διευθύνων των μυστικών διαπραγματεύσεων είναι ο διπλωμάτης των ΗΠΑ και στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Κάντριμεν.

Τα ονόματα που ρίχτηκαν στο μυστικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι Βόρεια Μακεδονία του Βαρδάρη και Άνω Μακεδονία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα Σκόπια και η Αθήνα απέρριψαν τις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου, δίδοντας την εξήγηση ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία.

Ωστόσο, πρέπει να υπομνησθεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις μυστικές διαπραγματεύσεις που καθοδηγούνταν από την ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Ελένη Κόπα με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Νίκολα Γκρούεφσκι, Μάρτινν Προτόγκερ, αντιμετωπίστηκαν, παλαιότερα, ως ‘εικασίες’, μέχρι, τελικά, να επιβεβαιωθούν από τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks.

Τα μυστικά…γνωστά ονόματα

Παράλληλα, η διαπραγματευτική διαδικασία είχε αναπτυχθεί πλήρως μυστικά, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία», από την ελληνική πλευρά είναι ο Α.Ρ. –σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος δίνει οδηγίες προς τον Έλληνα Μ.Μ. που ζει και εργάζεται στα Σκόπια.

Από την πλευρά των Σκοπίων, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τι προαναφερόμενες πηγές, «ήταν δύο αδέλφια, ένα μισθωτός στο τελωνείο και ένας άλλος επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας».

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι οι αναφερόμενοι αδελφοί είναι ο Σάσο και ο Βλαντιμίρ Μιγιάλκοφ ( των μυστικών υπηρεσιών) και ο Άλεξ Ρόντος, ο διπλωμάτης από τους Έλληνες διαπραγματευτές.

Ο Ρόντος έχει μια σημαντική διπλωματική θέση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (αν και δεν ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) και αναφέρθηκε πιο πάνω ως σημαντικός παράγοντας στη μυστική διπλωματία που πραγματοποιείται για το όνομα.

Σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους, αυτό θεωρείται ασυνήθιστο και οι τελευταίες πληροφορίες περί μυστικών διαπραγματεύσεων απευθύνονται στον Μιγιάλκοφ, ως παράγων της μυστικής διπλωματίας, με τον μεσολαβητή που χαρακτηρίζεται με τα αρχικά γράμμα ΜΜ, τα οποία προφανώς είναι από το Μαλέλης Μανώλης.

Κάποιοι που έχουν στενές σχέσεις με τον Μανώλη, λένε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας, που ζει στην Θεσσαλονίκη, έρχεται συχνά στα Σκόπια με τη σύζυγό του, η οποία είναι Σλάβα.

Η εικασία αυτή μπορεί να είναι αληθινή, γιατί ο Μανώλης έχει έναν ρόλο στο να μεταφέρει τις απόψεις για την ονομασία από τα Σκόπια- Αθήνα, λόγω της εξοικείωσής του με τους ανθρώπους της εξουσίας.

Ο Μανώλης είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ παρά στην Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν αναφορές ότι είχε μία ή δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και ότι η επικοινωνία του με τη δεξιά, έχει αλλάξει, υποστηρίζει ένας από τους ανθρώπους που έχουν φιλικές σχέσεις με τον Μανώλη στα Σκόπια, ο οποίος επιθυμεί την ανωνυμία του.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόση εμπιστοσύνη έχει ο Παπανδρέου στον επιχειρηματία αυτόν τον Εμμανουήλ Μανέλη, ο οποίος το 2000 ήταν υπάλληλος στην ελληνική διπλωματική αποστολή των Σκοπίων και απολύθηκε από εκεί, πριν αναλάβει διευθυντική θέση στα, ελληνικής ιδιοκτησίας, διυλιστήρια ‘ΟΚΤΑΝΑ’;

Με ή χωρίς μυστική διπλωματία, δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η μυστική διπλωματία δύσκολα μπορεί να αποσπάσει μια συμφωνία, με εξαίρεση της περίπτωση όπως αυτή, όπως αναφέρθηκε από το Wikileaks, για τη συνεργασία της Κόπα με τον Προτόγκερ, που ακολούθησε η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι Έλληνες διπλωμάτες, το δημοσίευμα της «Μακεδονίας», το ερμηνεύουν ως κερδοσκοπικό τέχνασμα για να προκληθεί εντυπωσιασμός και αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η μεγάλη απόδειξη είναι ότι δεν υπάρχει παράλληλη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το όνομα και δεν υπάρχει, φυσικά, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Παπανδρέου, για το όνομα, δεν συμβαίνει τίποτε άλλο, εξηγεί Έλληνας διπλωμάτης.

Παρόμοια ήταν και η απάντηση από τον Έλληνα εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει ό, τι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία», ούτε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν από το Wikileaks, για παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.

«Υπάρχει μόνο μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το όνομα, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ελπίζουμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό σύντομα, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τις αρχές των Σκοπίων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη πριν από τις εκλογές στην πΓΔΜ.

Η ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία» ανέφερε ότι μια πιθανή επίλυση της μακροχρόνιας αυτής διαμάχης, ίσως, δούμε μετά τις εκλογές και πρίν από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ivana Kostovsk/ Ивана КОСТОВСКА 8.4.2011, 20:31

Σχετικές αναφορές

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων: Ο Μανώλης μπορεί να είναι αγγελιοφόρος…

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, θεωρεί ότι η Έλληνας επιχειρηματίας, Μανώλης, θα μπορούσε να έχει το ρόλο του αγγελιοφόρου, μεταφέροντας μηνύματα από την Αθήνα προς τα Σκόπια και αντιστρόφως.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η μυστική διπλωματία δεν πρέπει να εξετάζεται αρνητικά στην επίλυση της διαφοράς.

Μανώλης: Δεν ασχολούμαι με την πολιτική

«Επί πολλά χρόνια δεν ασχολούμαι με την πολιτική και τους αναφερόμενους αδελφούς Μιγιάλκοφ δεν τους γνωρίζω» τόνισε σε δήλωσή του για την εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ ο Έλληνας επιχειρηματίας Εμ. Μαλέλης.

«Από τότε που έφυγα από την πρεσβεία στα Σκόπια, δεν ανακατεύθηκα με την πολιτική, ούτε έχω έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς σας, ενασχόλησή μου είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όλα τα άλλα είναι εικασίες», είπε ο Μανώλης.

--

Τίτλος: «Тајни поштари за името помеѓу Скопје и Атина»< Δημοσίευση: Дневник, 8 Απρ.11Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

SPIEGEL: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζήτησαν από τον Τρισέ πολλοί Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ-Αρνήθηκε να το συζητήσει ο Τρισέ

Οπως δήλωσε ο Όλι Ρεν σήμερα, η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι εκτός συζήτησης. Τη δήλωση την έκανε μετά από σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel ότι σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον Τρισέ, πολλοί Υπουργοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και ως εκ τούτου θα πρότειναν μία αναθεώρηση του χρέους.

Ο Τρισέ όμως απέρριψε την ιδέα λέγοντας ότι δεν δέχεται να μπει σε μια τέτοια συζήτηση.

Τόσο ο Τρισέ όσο και ο Ρεν, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν το άρθρο του Spiegel δήλωσαν πως όσον αφορά την Ελλάδα, έχουν ένα σχέδιο, εγκεκριμένο από τη διεθνή κοινότητα και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, και θα το εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Ρεν είπε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως όποια συζήτηση για αναθεώρηση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή γίνει αναγκαία, δεν πρέπει να γίνει δημόσια.

Reuters

Μ. Χαρακόπουλος: Ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Πλέον φαίνεται ότι χάνει και τη δεδηλωμένη στη βουλή μετά την άρνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «φρουτάκια». Ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, η κυβέρνηση αυτή πολιτεύεται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Είναι μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση»

Bundesliga 29αγωνιστική

Αποτελέσματα:
  • http://pix.sueddeutsche.de/app/fast/snippets/sportticker/images/eintracht-frankfurt_small.png Frankfurt - Bremen Bremen 1:1
  • Schalke Schalke - Wolfsburg Wolfsburg 1:0
  • Hamburg Hamburg - Dortmund Dortmund 1:1
  • Freiburg Freiburg - Hoffenheim Hoffenheim 3:2
  • Hannover Hannover - Mainz 05 Mainz 05 2:0
  • Nürnberg Nürnberg - FC Bayern FC Bayern 1:1
  • Stuttgart Stuttgart - K'lautern K'lautern 2:4
  • M'gladbach M'gladbach - 1. FC Köln 1. FC Köln Κυρ 16:30
  • Leverkusen Leverkusen - St. Pauli St. Pauli Κυρ 18:30

Βαθμολογία:
1 Borussia Dortmund 29 59:18 66
2 Bayer Leverkusen 28 57:34 58
3 Hannover 96 29 42:40 53
4 Bayern München 29 61:35 52
5 FSV Mainz 05 29 43:37 45
6 1. FC Nürnberg 29 43:38 43
7 Hamburger SV 29 44:45 42
8 SC Freiburg 29 38:41 41
9 FC Schalke 04 29 34:33 39
10 1899 Hoffenheim 29 44:42 37
11 1. FC Köln 28 38:49 35
12 Werder Bremen 29 39:55 34
13 Eintracht Frankfurt 29 29:39 33
14 Kaiserslautern 29 37:45 32
15 VfB Stuttgart 29 48:51 31
16 VfL Wolfsburg 29 32:42 28
17 FC St. Pauli 28 29:49 28
18 Mönchengladbach 28 38:62 23

Ο Πεταλωτής πήρε την ασίστ από τον Μηταράκη για την οικονομία…

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τη νέα εσωκομματική αναστάτωση που προκάλεσαν οι αιχμές του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Ν. Μηταράκης, κατά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι ο κ. Μηταράκης «μίλησε ξεκάθαρα για το παρελθόν» και συμπλήρωσε: «Όταν η κυβέρνηση υποστήριζε και υποστηρίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε τη χώρα τελείως αθωράκιστη σε μια παγκόσμια κρίση που ερχόταν, μας κατηγορούν ότι μιλάμε για το παρελθόν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν ενστερνίζεται τις απόψεις που εξέφρασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος και υποστήριξε ακόμη ότι έως σήμερα η ΝΔ έχει αποφύγει συστηματικά να αποστασιοποιηθεί από το κυβερνητικό της παρελθόν.

Παρατήρησε τέλος ότι «είναι γνωστό πως υπάρχουν διάφορες απόψεις μέσα στη ΝΔ και ότι έχουν βγει στη δημοσιότητα τα παράπονα και οι διαφορετικές θέσεις των τομεαρχών της τόσο για τη λειτουργία της όσο και για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από την ηγετική ομάδα της και που, όπως λένε οι ίδιοι, δεν εκφράζουν το κόμμα».

ΠΗΓΗ http://www.star.gr/politics/86886/

Σχόλιο μας – Δυστηχώς όταν δεν υπερασπίζεσαι όπως πρέπει το κυβερνητικό παρελθόν δίνεις την ευκαιρία στη κυβέρνηση να κάνει μια ωραία επικοινωνιακή αντεπίθεση για να ρίξει τα βάρη στη κυβέρνηση Καραμανλή. Τη στιγμή μάλιστα που όλο και πιο πολλοί πιέζονται από τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της. Αν κάποιοι νομίζουν ότι η απαξίωση της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι η λύση για να πείσουν τους πολίτες, τότε από το καλημέρα φαίνεται το πόσο εσφαλμένη είναι η άποψη τους.

http://citizengr.wordpress.com/2011/04/06/6335/

Πόθεν Έσχες πολιτικών το 1999

Ρε τον Άκη τον κακομοίρη, για λύπηση είναι!! Μισό κτήμα και μισό σπίτι στην Κόρινθο δήλωνε στ' όνομά του!!! Δείτε και τους υπόλοιπους...
Λαλιώτης, Παπαντωνίου, Βερελής, Μαντέλης... έχουν πολύ πλάκα:
(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Χάιδω goes hollywood

Γραψε κι εσυ μια εκθεση,μπορεις. Χρονια πριν,τοτε που πηγαινα σχολειο,ηταν η εποχη της εκθεσης ιδεων. Αφου ειχες βγαλει καντηλες να διαβαζεις παπανουτσο και κυριακατικα πλωριτη στο βημα για να μαθεις πως πρεπει να σκεφτεσαι και να δομεις τον λογο,εφτανε η ωρα να δειξεις κι εσυ τι ειχες καταλαβει.Με λεξεις που ειχες αντιγραψει απο οτι αρθρο ειχε πεσει στα χερια σου, με προλογους που λιγο πολυ ολοι αρχιζαν με τον ιδιο τροπο και επιλογους που το "συμπερασματικα λοιπον,βλεπει κανεις",το παιζαν στανταρε 1.02 μεσα, ειχες την ελευθερια τριων ωρων να γραψεις οτι παπαρια καταφερνες να θυμηθεις με τον πιο περισπουδαστο και εξεζητημενο τροπο,ωστε να γινει αποδεκτη.

Ο αυτοσχεδιασμος, η φαντασια, η δημιουργικοτητα,η ανατροπη,επαυαν να υπαρχουν απο την στιγμη που επιανες το στυλο στο χερι σου και ξεκιναγες την παπαγαλια.Αστυφιλια,λακωνιζειν,αρωγη...τρεις εφτα εικοσιμια κι ο παππας τριανταμια.Δεν ειχε σημασια αν οσα εγραφες ηταν πιο ανουσια κι απο διαλογο γερμανικης τσοντας ανευ υποτιτλισμου,εκεινο που μετρουσε,ηταν να δεσει το σιροπι.Αρχη-κυριως θεμα-τελος ...μαζι με ασταματητο σερβιρισμα ευρωλεξεων,all you can eat για να βρει ο εξεταστης το θεμα πληρες και τις αποψεις εμπεριστατωμενες. Οπως και να το κανουμε, αλλο να πεις οικογενειοκρατια,αλλο νεποτισμος ειδικα οταν καλεισαι να βγαλεις συμπερασματα και να δωσεις λυσεις σε προβληματα τα οποια με τον πιο πειστικο τροπο πρεπει να παρουσιασεις ως καιρια. Ο'τι του φανει του λολοστεφανη... μπορει καλα καλα να μην ξερεις πως να κρατησεις ενα περιπτερο για δυο μερες,γιατι σε εχουν κλειδαμπαρωσει στην κοσμαρα της εκπαιδευτικης παρωδιας,αλλα υποχρεουσαι να εχεις αποψη για τον συντηρητισμο της κοινωνιας που οδηγει τον συγχρονο ανθρωπο σε τελμα..και να δωσεις συγκεκριμενες προτασεις για την αντιμετωπιση του φαινομενου.Αντι να στρεψεις την κεφαλα σου γυρω και να δεις τι παιζει παραπερα,παιρνεις ανησυχιες σε ντελιβερυ και αφου τις καταναλωσεις πιο πειθηνια απ'οτι ο φιντο φολα, ξοδευεις σκεψη και χρονο σε θεματα που αλλοι σε επεισαν οτι σε αφορουν αμεσα.Αν αδιαφορησεις,εισαι απλα κατωτερος των περιστασεων και προορισμενος να μην ασχοληθεις ποτε με τα μεγαλα ερωτηματικα της ανθρωποτητας.. το χασμα των γενεων..το φαινομενο του θερμοκηπιου,τον ρατσισμο.την τερηδονα και την σταδιακη εξαφανιση της τροπικης δεκαοχτουρας απο τις πολεις...
Ετσι ξεκινα ο διαχωρισμος και η δημιουργια των προκατ πνευματικων ταξεων.Απο την μια οι προβληματισμενοι - ενημερωμενοι - υποψιασμενοι που εχουν και αποψη και απο την αλλη η βιρτουαλ πλεμπα που αντι να κατσει να συνοφρυωθει γιατι δεν τρωει ο λαθροκορανας ,η γιατι δεν εχει σηκωμαρες ο πιγκουινος της ανταρκτικης, πεταει το φιφα στο κουτι και χτυπαει δυο πιτογυρα μαζι με ενα πρωταθλημα.Σημασια,στα κοινωνικα σπεσιαλ ολυμπικς,δεν εχει η νικη αλλα η συμμετοχη.Δεν απασχολει τοσο τι αποψη θα διατυπωσεις,οσο το να δηλωσεις παρων,να σηκωσεις το πλακατ η να κατεβασεις τον διακοπτη,την καθιερωμενη ωρα της γης σαββατο βραδυ,γνωστη και ως ωρα του μαλακα.Να θεσεις τις προτεραιοτητες σου που θα ειναι καλυτερες απο εκεινες του διπλανου σου και να μπορεσεις επιβαλλοντας η κανοντας οσο πιο ηχηρες γινεται τις ιδεες που σου σφηνωσαν στις αυλακες,να ζησεις στο ισοτιμο δημοκρατικο στρουμφοχωριο που εχεις οραματιστει.Η παραννοια ξεκινα εκει που η πραγματικοτητα αρχιζει να υπηρετει το παραμυθι.Η σταδιακη υποβαθμιση των αξιων, αρχικα αντικατασταθηκε με την υποσχεση μιας καλυτερης προοπτικης ζωης,εκεινης που απολαυσαν οι γονεις μας μεσω κοινωνικου τουρισμου και παρτουζας διορισμων στο δημοσιο.Σημερα,αφου τελειωσε το λαδι κι απο εκεινο το καντηλι,δοκιμαζουν την μεθοδο πιασε το τυρι.Μπειτε ολοι στην φακα και οποιος προλαβει τσιμπαει την θεσουλα.Οι υπολοιποι,απλα λουφαζουν πισω απο την ανοιχτη πορτα,περιμενοντας τη στιγμη που το χερι της εξουσιας θα πεταξει αλλο ενα ξεροκομματο.
Αλλαξε παραγραφο,βαλε στο τραπεζι,λιγο υπαρξιακη ανυσηχια,λιγο εθνικη υπερηφανεια,λιγο πατροπαραδοτο μαλακοφιλοτιμο. Κοσμησε τα με την επιτακτικη αναγκη για σωτηρια της πατριδας και εισαι ετοιμος.Η ανυσηχια,εναλλασεται με την ελπιδα και η τελευταια,χανεται μεσα στην αρνηση της αποτυχιας.Ο πολιτης δυσκολευεται να δεχθει το γεγονος οτι στα τριαντα του,ζει με το ονειρο ενος διορισμου σε καποιο δημοσιο φορεα και ο κοπριτης απο πανω αδυνατει να αντικρυσει το μεγεθος της ανυπαρξιας του,εκτοξευοντας υβρεις,αφου του τελειωσαν οι θεσεις για τους πολλους.Το συστημα τρεφεται απο την ιδια την αναξιοποιητη ενεργεια και το δυναμικο που πετιεται στον κουβα ,σε ενα στοιχημα με μονο νικητη την καταντια,την παρακμη και την νοσηρη στασιμοτητα.Μπορεις και χειροτερα...να αγοραζεις ομολογα ελπιδας και να περιμενεις με περισεια σιγουρια την αποδοση που θα δωσουν μακροπροθεσμα κι ας ξερεις οτι το συστημα εχει βαρεσει κανονι και οτι η μονη του ελπιδα εισαι εσυ και οι υπολοιποι.Δεν μπορει... ο ανθρωπισμος για τον οποιο τοσα εγραψες χωρις να ξερεις καν οτι κυριος θαυμαστης του ηταν ενας βαθεια μελαγχολικος γαλλος που φουνταρε με το αεροπλανο του καπου στην κωλοτρυπα του ατλαντικου και στον ελευθερο του χρονο εγραφε για μικρους πριγκιπες,δεν γινεται να σε απογοητευσει.Η συλλογικη ειρηνη,ο διεθνισμος, θα καταφερουν ως εννοιες και ως εφαρμογες,να πληξουν τον συντηρητισμο και θα μας οδηγησουν σε μια κοινωνια ανθρωπων και οχι εθνων...Τετοια σου ειπανε,τετοια λες κι εσυ με την σειρα σου, αναμασωντας κλισαρισμενα διστιχα και αναγοντας ιδεολογηματα σε τροπο ζωης.Ολα ειναι θεμα χρονου. ταιμινγκ.Εκεινος που σε αλλη εποχη και σε αλλη χωρα,στην καλυτερη,φορωντας το σωβρακο στο κεφαλι και το σεντονι για μπερτα,θα αγορευε πανω σε κανενα παγκακι για το πως παπιες και ανθρωποι μπορουν να συνυπαρξουν ειρηνικα, σημερα αναβαθμιζεται.Παιρνει τηλεοπτικο χρονο και βαφτιζεται ριζοσπαστης,ρηξικελευθος,οραματιστης.Συστηματικα παρουσιαζεται ως το αντιπαλο δεος,ως εκεινος που συνειδητα αντιδρα στην αρχουσα ταξη και τους εκφραστες της,σε μια προσπαθεια εγκλωβισμου της κοινης γνωμης σε μονοπατια που οσο κι αν φαινονται αντιθετα,τελικα οδηγουν στο ιδιο αποτελεσμα.
Η φαινομενικη αντισταση και η κατα φαντασια ηγεσια,πανε χερι χερι υποβασταζομενες η μια απο την αλλη,κουβαλοντας τις ελπιδες και τις ντεμεκ επιδιωξεις με τις οποιες σε ποτισαν απο τοτε που σταματησες το υπτιο στους αδενες του μπαμπα σου.Επανασταση,φωναζει ηρωικα ο κατ'επαγγελμα αριστερος,πατριδοκαπηλος,θρησκοληπτος και πασης φυσεως βλαμενος που του ειπανε οτι η γνωμη του εχει ιδιαιτερη σημασια και που αναλογα με το θεμα που αντιμετωπιζεται,μπορει να γινει ρυθμιστικος παραγοντας.Be cool,λεει ο καρπουζογυφτος που του φορεσαν την ποδια της εξουσιας και την ειδε γκορντον ραμσι. Μπορει να μην ξερει να φτιαχνει ουτε πατσα,αλλα μια εκτεταμενη αναλυση για τον κινδυνο ενοχοποιησης του πολιτικου συστηματος,θα την κανει και θα σου σερβιρει και λιγο απο απειλη της δημοκρατιας,με την ευκολια επιρριψης ευθυνων σε πολιτικα προσωπα.Ελλειμα ελευθεριας,φωναζουν οι πρωτοι, προβληματα τα οποια θα πρεπει να αντιμετωπιστουν χωρις ακροτητες,απαντανε οι δευτεροι.Καρικατουρες που παρουσιαζονται ως πρωταγωνιστες στο μονο εργο που παιζει στην σκηνη εδω και δεκαετιες,με θεατες γραφικους ηλιθιους που τρεφονται με την ελπιδα ο προβολεας να ριξει και πανω τους λιγο φως,να ζησουν το προσωπικο χαιλαιτ της πολιτικοκοινωνικης τους παρουσιας και να αφησουν κληρονομια ενα βολεμα στα παιδια τους.
Η ελπιδα πεθαινει τελευταια...η ρουφιανια και η μαλακια αντιθετα, ειναι αθανατες. Ενω το τσουναμι της φοροεπιδρομης εχει αρπαξει και την μασελα του χαμηλοσυνταξιουχου που πλεον θεωρει "θαυμα στην 34η οδο" το να μπορει να μασησει μουσκεμενο παξιμαδι,καποιοι κομματοβολεμενοι φαρδοκωλοι και η ευρυτερη περιφερεια των λοβοτομημενων,στηριζουν μετα μανιας μετρα και πορεια του καθεστωτος που οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στην εξαθλιωση,πιστευοντας οτι εχουν δοντι στην εξουσια και κανοντας τα παντα για να κρατησουν το δικο τους και τις υπολοιπες κουφαλες,μεσα στα κεντρα ληψης αποφασεων.Καπως ετσι,δημιουργουνται κομματικοι στρατοι.Πειθηνιοι,πουλημενοι,επαγγελματιες ψηφοπραματευταδες και νεστορισκοι της ρητορικης του δεκαρικου,βγαινουν για να συστησουν ψυχραιμια τωρα που ο διας εχει αρχισει τις παρτουζες,ενω με πουκαμισο,μαυρο γυαλι και ανυσηχια να τρεχει απο τις κωλοτσεπες,παιρναν σβαρνα τα λιμανια για να διαμαρτυρηθουν για την εισβολη του κινεζικου παραγοντα και τις ταπεινωσεις που δεχοταν καθημερινα ο ελληνας μισθωτος απο την ανεπαρκη οικονομικη πολιτικη της προηγουμενης κυβερνησης.Οταν δεν μπορεις να ανεβασεις τον εαυτο σου,ριξε τους υπολοιπους και θα συνεχισεις να εισαι ψηλα.Ειτε εισαι κυβερνηση,ειτε αντιπολιτευση,το μονο που μετραει ειναι να δειξεις οτι εχεις την προταση,την ιδεα και τον τροπο...ο κοπος ειναι εργολαβια αλλων.Τα περιθωρια,χρονικα και ιδεολογικα,εχουν στενεψει εκει που επαιζαν με ατακες για πατριδα απο την μια και επαρατο δεξια απο την αλλη σε μια σαπουνοπερα που κρατουσε χρονια,τωρα καλουνται να κανουν σταντ απ κομεντυ σε ενα κοινο που γινεται πιο απαιτητικο αφου κοπηκαν και τα ορεκτικα που καποτε προσφεραν απλοχερα.
Αναπαραγωγη της κρισης και καταστροφολογια απο την μια,μαγικα γιατροσοφια ελπιδας απο την αλλη,σε μια παρατεταμενη φαρσα που παιζεται στις πλατες μας.Εικονες απολυτης σηψης και παρακμης που συμπληρωνονται και βρισκουν ανεκτιμητο συμμαχο στο παιδι που μιλαει στα αλωνια και στα σαλονια και που πλασαρεται ως ο ξανθοπουλος που περιμενει την ψηφο σου για να μπουσταριστει και να γινει κιανου ρηβς.Μπορει καλα καλα να μην εχει βγαλει το γυμνασιο και να εστησε το κασελοκαναλο του μεσα απο γραφεια μοντελοβιζιτας και απο κασετες-παρτε δεξιοι να δειτε πως μας δερνουνε- της μητσοτακειας περιοδου,αλλα εχει πλεον λογο.Ειναι καλεσμενος,αυτος και η κομπανια των αποτυχημενων βιβλιομπακαληδων(εξαιρειται ο βελοπουλος...) σε καθε πανελ-εκπομπη-συζητηση, για να πει οτι μπουρδα του βαρεσει στην κουρουπα για γεωστρατηγικη,οικονομια,παιδεια.Το προβλημα βεβαια δεν ειναι οτι εκφραζεται...αλλα οτι το συστημα εχει καταντησει ανθρωπους να τον ακουνε...και ακομα χειροτερα να τον ψηφιζουνε.Ειναι ψηφος αντιδρασης που γινεται ρευμα η τουλαχιστον αυτο θελει να πιστεψουμε...Τωρα βεβαια τι αντισταση κανει καποιος που ψηφιζει με τα τεσσερα το μνημονιο και στηριζει κουνοντας χαρωπα την ουρα τις εταιριες που εκμεταλευονται τα διοδια...αυτο ειναι αλλο θεμα..μπορει να το λυσεις αποψε παρακολουθοντας το dancing η αφου μαθεις τις αποψεις του μπουμπουκου για τα λουλουδατα σωβρακα.Βολιωτες και λαρισαιοι ξερουμε οτι το ελληνικο σταρ συστεμ ειναι συστημα συγκομιδης σιτηρων στον καμπο της θεσσαλιας..κι ομως στα ματια του εγκεφαλικα κατεστραμενου ελληνα,σα να λεμε του μεσου τακτικου τηλεθεατη,αποκτα μια εντελως διαφορετικη σημασια.Γινεται εκεινο το μαγικο χαλι που πατας πανω του νευρωτικη,αποτυχημενη κακογαμημενη ανορεξικη λουγκρα και γινεσαι εργασιομανης,προβληματισμενος,πνευματωδης...βεβαια παντα μιλαμε για ψωροκωσταινα και στα εγχωρια γκλιτσοκαναλα ευελπιστουν να πιασουν αποτελεσματα λιφτινγκ με κοστη μποτοξ.Ετσι αφου βαφτισουν το απογευματιατικο ξεκωλοξεκατινιασμα λαιφσταιλ και το βραδινο φρυδολιβανισμα εκπομπη πολιτικου προβληματισμου,επιχειρουν να δημιουργησουν μια δεξαμενη μεσα στην οποια θα εγκλωβισουν και θα ελεγξουν την αντιδραση αλλα και την ψηφο οσων πιστευουν σε μια πιο δεξια κεντροδεξια πιστοι στις ταμπελες τους.
Την εποχη του μεγαλου κραχ στην αμερικη,τοτε που ο κοσμος εκανε ουρες για να πηδηξει απο τα παραθυρα του ουρανοξυστη,ακομα και τοτε... ΠΛΗΡΩΝΑΝ οποιον κουβαλουσε ταμπελα και διαφημιζε κατι.Σημερα η ταμπελα,αποτελει προσωπικη ιστορια και ενδειξη προσφορας..κατι ξερει ο μιστερ εθνικο μυξοιδημα που απο τα βραβεια που εχει μαζεψει απο τις τοπικες που διψουσαν για να δουν την φατσα τους σε καναλι εθνικης εμβελειας χτιζει πισινα ολυμπιακων διαστασεων ενω με τα γαλακτομπουκαλα που μοιρασε στα αγρια χρονια της εφηβειας του, φτιαχνει μιση γεφυρα του μαντισον.Τα πλακατ και οι αυτοεγκλωβισμοι των πρωην αγωνιστων και εκεινων που εμμενουν να φυτοζωουν στο νοσηρο παρελθον,θα αποτελεσουν την ταφοπλακα του μελλοντος μας αν συνεχισουμε να τους στηριζουμε. Το παραμυθι του σφιχτομπουγατσα με το αλβανοτουρκικο επιθετο που αφου τον χεσαν καμμια ντουζινα περιστερια,ελαβε την επιφωτηση και ειδε και αγγελο κυριου που του ειπε οτι θα παρει την πολη και το σπαθι απο τον μαρμαρωμενο βασιλια πρεπει να τελειωνει. Καρικατουρες του ειδους του,δεν εχουν χωρο ουτε σε τριτοκοσμικο χωριο του μπαγκανταου.Οσο θα νιωθουμε ομως αποκλεισμενοι απο παντου,τοσο θα ειμαστε προθυμοι να δωσουμε βαση στον πρωτο παλιατσο που με στηριξη του γιδοκαναλικου διαυλου του διοδαρχη,θα βγαινει με πατριωτικη μαγκια να μας μιλησει για το πως οι ελληνες ηταν νομοταγεις και ξεραν υπερηφανα να πληρωνουν τις υποχρεωσεις τους.
Οσο θα τους δινουμε φωνη τοσο θα παρουσιαζουν την υποταγη ως κιμπαριλικι και την αντισταση ως αναρχοκομμουνισμο.Οσο η αντιπολιτευση (εκεινοι που δεν ψηφισαν το μνημονιο και δεν θελουν η χωρα να μετατραπει σε ενα πολυπολιτισμικο μπουρδελο για να εξηγουμαστε..) θα συνεχισει να χρησιμοποιει την ξυλινη γλωσσα και να δινει αξιωματα σε μαριονετες που επιβληθηκαν απο το συστημα,τοσο θα χανει δυναμη και δυναμικη.Οσο θα συνεχισει να τηρει σταση αναμονης και "υπευθυνης"-φυγοπονης αντιπαραθεσης,τοσο θα πετιεται απο την ερημο της ασχετοσυνης του ο μπατλερ της μαρικας προσπαθοντας να μας πεισει οτι κραταει λαβαρο και οχι τραπεζομαντηλο.Οσο θα συνεχιζεται η παρωδια της οικογενειακης διαδοχης στην πολιτικη σκηνη,τοσο θα βρισκεται ενας γλυφτης του συστηματος να μοστραρει ως η ουσιαστικη εναλλακτικη,μα πανω απ'ολα,οσο κλεινομαστε μεσα σε λογικες δεξιοαριστερων,τοσο θα ειμαστε ευαλωτοι στον λαικισμο του πρωτου τελειωμενου που απο αποτυχημενος και ανεπιθυμητος σαλτιμπαγκος,πλασαρεται ως αυθεντικος αγωνιστης της παραταξης.Οσο θα συνεχισουμε να στηριζουμε τα κακα μαθηματικα του στυλ δεν εισαι δεξιος αρα εισαι προδοτης- δεν εχεις ενυδρειο αρα εισαι πουστης,τοσο η διχονοια θα μας οδηγει στις αγκαλιες "ικανοτατων" manchurian candidates η για να τους αποφυγουμε,στα θελγητρα της χαιδως που ειδε φως και μπηκε μαζι με την παρεα της.Οσο κι αν λεμε οτι εχουμε ξεπερασει τα δυσκολα χρονια,σημερα ισως ζουμε την μεγαλυτερη πολωση απο ποτε.Καλουμαστε,εμεις οι λιγοι η πολλοι,να αντιμετωπισουμε μια κατασταση βαθεια ριζωμενη.Ο αγωνας δεν ειναι κοντρα σε εκεινους που δεν συντασσονται μαζι μας,αλλα κοντρα στο συστημα και τις ιδιες τις αδυναμιες μας.

Αν ξεπερασουμε τα παθη και διορθωσουμε τα λαθη μας τοτε δεν εχουμε κατι να φοβηθουμε και δεν υπαρχει κατι που δεν μπορουμε να καταφερουμε. Αν αντι να αναλωνομαστε μεσημεριατικα στο γυαλινο κλουβι με τις τρελες καθησουμε να δουμε τι εχει να πει ο συντοπιτης μου κυριος Νικος Λυγερος περι ΑΟΖ και αν αντι να σαβουριαζουμε με απαθεια την εσπερινη προπαγανδα τρεμη και σια,βαλουμε να δουμε λιγο καραμπελια,ισως να αρχισουμε να ξυπναμε.Δεν ειναι ευκολο να βγουμε απο το καβουκι μας.Φτασαμε να φοβομαστε την αλλαγη,εμεις που με την ιστορια μας αλλαζαμε τον κοσμο οποτε γουσταραμε.Ειναι ομως ο μονος τροπος.Να δουμε τι πραγματικα συμβαινει.Να καταλαβουμε και να το αλλαξουμε.Ειναι καιρος η αποτυχημενοι τζεφροτσαντηδες μαζι με μαθητευομενες αποτυχιες και δημαρχοψηστες,να μας απαλλαξουν της παρουσιας τους και των εμπνευσεων τους.Η δημοκρατια ανηκει στον λαο και οχι το αντιθετο.Ειτε αρεσει ειτε οχι,τα αφεντικα ειμαστε ΕΜΕΙΣ.Ας φερθουμε λοιπον αναλογα.Ας δειξουμε ποιος εχει το πανω χερι. Οσο για την Χαιδω...καιρος να καταλαβει οτι δεν παιζουμε..και δεν τρωμε αλλη κοροιδια.Για κακη της τυχη, εδω δεν ειναι χολυγουντ και δεν δινουμε οσκαρ.Ουτε καννες για να παρει το χρυσο αγγουρι η οτι αλλο δινουν στη μαζωξη της τσοντας.Το βραβειο της θα το παρει στις επομενες εκλογες,αν ο καραμπελας εχει μπει στην λιστα για δωρητης οργανων.Μεχρι τοτε ομως,το μεγαλυτερο στοιχημα που εχουμε να κερδισουμε,ειναι κοντρα στον ιδιο τον εαυτο μας.Πρεπει να πνιξουμε τις εμμονες μας και να διορθωσουμε τα λαθη μας.Ισως τοτε δουμε οτι περα απο την αντιπαραθεση και την απαθεια υπαρχει και η δημιουργικοτητα.Ειναι ωραιος δρομος..τουλαχιστον αυτα λενε οι προγονοι μας και η ρατσα μας ξερει να τον βαδιζει.Το μονο που χρειαζεται ειναι να βρουμε το θαρρος να σταθουμε ορθιοι.Θα τα καταφερουμε;

http://ksekarfwtoi.blogspot.com

Παραμύθιασε και τον Πολωνό πρωθυπουργό ,ο Γιωργάκης, για τον ...ήρωα παππού Μινέικο.

Χθες 7/4 ο Γ.Παπανδρέου επισκέφτηκε την Πολωνία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός DONALD TUSK τόνισε την πολωνική καταγωγή του πρωθυπουργού μας. (για όσους δεν το γνωρίζουν ο προπάππους του ήταν ο Ζίγκμουντ Μινέικο).

Ο Παπανδρέου δήλωσε περήφανος για τις πολωνικές του ρίζες αλλά και για τον ...ήρωα παππού του που ...πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων εναντίων των Οθωμανών,συνεχίζοντας την επαναστατική του δράση.



Η αλήθεια είναι ότι ο παππούς του, εργάστηκε στο πλευρό του τουρκικού στρατού, ως συνεργάτης του Γερμανού αρχιμηχανικού Φον ντερ Γκολτς.

Ήταν από τους βασικούς συντελεστές των περίφημων οχυρωματικών έργων του Μπιζανίου που σκοπό είχαν την... προστασία της τουρκικής κατοχής στα Γιάννενα από τον Ελληνικό Στρατό.

Αργότερα σε ηλικία 72 ετών παρέδωσε τα μυστικά των οχυρών στους Έλληνες.

(το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο "O Ανδρέας της Ιστορίας" εκδόσεις "TA NEA")


Αυτή είναι η αλήθεια για την ...επαναστατική δράση του παππού Μινέικο εναντίον των Οθωμανών.

http://kolotoubes.blogspot.com/2011/04/blog-post_09.html

Κυριακή 10 Απριλίου: Εκλογές ΓΕΩΤΕΕ-Διακήρυξη ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών

Δ.Α.Κ.Ε. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Επιστημόνων Γεωτεχνικών

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

για τις εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας της 10ης Απριλίου 2011

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 10 Απριλίου 2011 διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Εκλογές οι οποίες διεξάγονται σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών στη ζωή μας. Σε μια εποχή όπου βιώνουμε αλλαγές στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Σε μια εποχή κρίσιμη για το μέλλον του επαγγέλματος μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Μια εποχή όπου χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο ένα επιμελητήριο αρωγό στα προβλήματα μας και προασπιστή των δικαιωμάτων μας. Ένα Επιμελητήριο με σαφείς στόχους, συγκροτημένη πρόταση, τεχνοκρατικό λόγο και με ανθρώπους με ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό και όρεξη για προσφορά και δημιουργία.

Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε τη διαμόρφωση μιας νέας πρότασης για τον κλάδο μας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα

Η θέση της ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών ήταν και είναι ξεκάθαρη σε όλους τους τομείς. Στις προτάσεις μας, στον προσανατολισμό μας στα έργα και στις πράξεις μας. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν στρογγυλέψαμε τα λόγια μας, δεν κάναμε εκπτώσεις ούτε στα πιστεύω αλλά ούτε και στην ιδεολογία και πρακτική μας πληρώνοντας το κόστος των επιλογών μας. Ακόμη και την περίοδο της κρίσης όταν αντίθετα στο δημοκρατικό αίσθημα και στην πολιτική ηθική ανατράπηκε το αποτέλεσμα της κάλπης και ξεπουλήθηκαν όνειρα και αγώνες στο όνομα προσωπικών διαδρομών από ένα μέλος της παράταξης μας, σε συνεργασία με άλλες παρατάξεις, εμείς είμασταν ειλικρινείς, προβλέποντας το αύριο του επιμελητηρίου και λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους. Δυστυχώς η εξέλιξη δικαίωσε αυτά τα οποία είπαμε. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε στις προβλέψεις μας για την απαξίωση του Επιμελητήριου και την κατάλυση κάθε έννοιας πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας. Δυστυχώς περάσαμε ένα μεγάλο διάστημα όπου το Επιμελητήριο πήγε παρά τις φωνές, τις προειδοποιήσεις και τις επισημάνσεις μας πολλά χρόνια πίσω.

Η κατάσταση αυτή και πρέπει και μπορεί να ανατραπεί. Στόχος μας είναι η ανατροπή των δεδομένων για ένα ΝΕΟ μεγάλο ξεκίνημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Ένα ξεκίνημα που στόχο θα έχει τη συνένωση προσπαθειών και δυνάμεων από όπου και αν προέρχονται, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συναδέλφου γεωτεχνικού. Ένα ξεκίνημα διεκδικητικό στην κοινωνία, στην κυβέρνηση, στην Ε.Ε. και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Ένα ξεκίνημα που θα βγάλει τον κλάδο από τη μιζέρια και την απαξίωση.

Ένα νέο ξεκίνημα για ένα Επιμελητήριο αντάξιο της αποστολής και του ρόλου του. Για Ένα Επιμελητήριο που θα κερδίζει το σεβασμό και την αναγνώριση με τις θέσεις και την προσφορά του. Που θα παρεμβαίνει ουσιαστικά στο κοινωνικό , επιστημονικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Που δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με όποιον χρειαστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των συναδέλφων μας. Που θα κάνει περήφανο τον Έλληνα γεωτεχνικό που τόσα έχει προσφέρει με τη δουλειά του και το επιστημονικό του έργο στον τόπο μας.

Ένα νέο ξεκίνημα το οποίο θα κάνει πράξη, τόσο στο Δ.Σ. όσο και στον κλάδο μας τις έννοιες της σύνθεσης, της συναίνεσης, της συνεννόησης, της ένωσης δυνάμεων και προσπαθειών, της δημιουργικής πολιτικής πρότασης. Έννοιες που πρεσβεύουν τις αρχές το όραμα και το σκεπτικό της νέας πολιτικής πρότασης του νέου ξεκινήματος που καταθέτουμε σήμερα στους συναδέλφους Γεωτεχνικούς.

Βασικό μας κριτήριο και γνώμονας για τις επιλογές μας θα είναι το έργο, οι προτάσεις, οι αγώνες και η διάθεση για προσφορά και σύγκρουση όπου και όταν χρειαστεί.

Στόχος μας η αναβάθμιση του ρόλου του Γεωτεχνικού στην κοινωνία και η πραγμάτωση του οράματος μας για τον τόπο.

Στόχος μας η αύξηση της παρεμβατικότητας του επιμελητηρίου και η κατοχύρωση της αποστολής του.

Στόχος είναι να κοιτάμε στα μάτια τους συναδέλφους μας και να τους λέμε την αλήθεια, να νιώθουμε τη χαρά της προσφοράς και την έννοια της αξιοκρατίας.

Σε αυτά πιστεύουμε και σε αυτά στοχεύουμε:

Στις μάχες με όραμα και προοπτική, με ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο και αιτιολόγηση αυτού.

Η πρόταση μας βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο τρίπτυχο

  • Την πίστη στους συναδέλφους μας, στο ρόλο τους και στις ικανότητες τους.
  • Τον εκσυγχρονισμό των δομών, και κυρίως των νοοτροπιών και των πρακτικών παντού όπου δραστηριοποιούμαστε.
  • Την κατάθεση προτάσεων με όραμα και ρεαλισμό που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του γεωτεχνικού και στην αναγνώριση του από την κοινωνία.

Και κυρίως βασίζεται στην παρέμβαση και στη δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς κυρίως να κρυβόμαστε πίσω από ταμπέλες ετεροπροσδιορισμού και ακύρωσης του έργου ανθρώπων και παρατάξεων που έχουν προσφέρει διαχρονικά.

Πιστεύουμε πως το Επιμελητήριο και ρόλο μπορεί να έχει και ουσιαστική παρέμβαση αρκεί. να υποστηρίξει με σθένος θέσεις και προτάσεις που απορρέουν από την γνώση των συναδέλφων.

Σε θέματα

  • Επαγγελματικά,
  • Εκπαίδευσης
  • Αγροτικής πολιτικής
  • Πρωτογενούς δευτερογενούς και τριτογενούς παραγωγής
  • Περιβάλλοντος
  • Διαχείρισης φυσικών πόρων
  • Αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
  • Θεμάτων χωροταξικού σχεδιασμού
  • Σχεδιασμού και ανάπτυξης υποδομών
  • Καλλωπισμού χώρων
  • Αλιείας και διαχείρισης θαλασσίου πλούτου
  • Ασφάλειας τροφίμων
  • Προστασίας από Επιδημίες και πανδημίες
  • Αντιπροσώπευσης στην κοινωνία των πολιτών
  • Βιώσιμης Ανάπτυξης της Πολιτείας και του πολίτη.

Ο Γεωτεχνικός μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά τα θέματα. Να καταστεί ο μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδος ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος.

Σε όλα αυτά Πιστεύουμε πως θα δικαιωθούμε.

Θα κερδίσουμε το στοίχημα που βάζουμε με εσάς και τους εαυτούς μας.

Το στοίχημα της ουσιαστικής παρέμβασης με στοχευμένη δράση στα θέματα τα οποία η κοινωνία έχει σε πρώτη προτεραιότητα.

Αξιοποιώντας τις δυνάμεις του καθενός προσωπικά και του επιμελητηρίου στο σύνολο του θα καταφέρουμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα μπροστά.

Για αυτό και σήμερα καταθέτουμε τη νέα πολιτική πρόταση διεκδίκησης της συμμετοχής μας στα όργανα και στη διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ.

Της πρότασης για ένα νέο ξεκίνημα

Μια πρόταση με επίκεντρο τον Έλληνα Γεωτεχνικό

Μια πρόταση η οποία διαχρονικά συντίθεται από τις λέξεις ανανέωση (προσώπων, ιδεών, και κυρίως νοοτροπίας και πρακτικών) της σύνθεση (ρευμάτων, ιδεών και αντιλήψεων) διεκδίκηση (δικαιωμάτων, προοπτικών, ευκαιριών) παρέμβαση (στην κοινωνία στους χώρους εργασίας στα κέντρα αποφάσεων) συμμετοχή (στις αποφάσεις, στους αγώνες) ανάπτυξη (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην αγροτική οικονομία) και όραματος (ο ρόλος και η θέση μας μπροστά στα νέα δεδομένα).

Συγκεκριμένα δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε

  • Την πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και την πλήρη ενεργοποίηση του ΠΔ. 344
  • Την θέσπιση κανόνων σε μια αγορά που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και την κατοχύρωση του έλληνα Γεωτεχνικού μέσα σε αυτή.
  • Την ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου των συναδέλφων Γεωτεχνικών έναντι των αποφοίτων των ΤΕΙ και των άλλων επαγγελματικών κλάδων
  • Την αλλαγή της γεωτεχνικής εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια ώστε να είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις της αγοράς
  • Την παρέμβαση μας στην εκπαίδευση και κατάρτιση των Γεωτεχνικών
  • Το άνοιγμα νέων επαγγελματικών προοπτικών και ευκαιριών για τους ιδιώτες συναδέλφους μας (Πράσινο, οικοδομή, γεωτεχνικές μελέτες, δημόσια έργα κλπ).
  • Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων που αφορούν το ΟΣΔΕ τα σχέδια βελτίωσης και τα προγράμματα της Ε.Ε.
  • Την κατοχύρωση επιτέλους της εφαρμογής της ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ στην αγροτική παραγωγή.
  • Την παρέμβαση σε θέματα περιβάλλοντος, καταναλωτή, και θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.
  • Την ουσιαστική εποπτεία στα τρόφιμα από το χωράφι στο ράφι
  • Την παρέμβαση μας στους χώρους εργασίας
  • Την αλλαγή των δομών του Καλλικράτη και την κατοχύρωση της θέσης του γεωτεχνικού μέσα στο νέο σύστημα διοίκησης.
  • Την αλλαγή των δομών των υπουργείων ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος μας μέσα σε αυτά
  • Την διεκδίκηση ισονομίας μέσα στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλους τομείς (π.χ. οδοιπορικά)
  • Την ανάδειξη και αλλαγή των δυσλειτουργιών που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από την εφαρμογή του μνημονίου (εκτός έδρας, κινήσεις κλπ)
  • Την Επαναλειτουργία Γεωτεχνικών υπηρεσιών που υποβαθμίζονται ή καταργούνται
  • Την αποφυγή αδικαιολόγητων συγχωνεύσεων υπηρεσιών και αντικειμένων.
  • Την Απορρόφηση περισσότερων Γεωλόγων-Γεωτεχνικών σε διάφορες διευθύνσεις όπως: Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Υδάτων, Πολεοδομίας κ.λ.π.
  • Την κατοχύρωση των γεωτεχνικών για την διαχείριση όλων των φυσικών πόρων
  • Αναγνώριση του ρόλου μας σε θέματα πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών
  • Την κατοχύρωση του δικαιώματος υπογραφής των Γεωλόγων στις Κατηγορίες Μελετών 13 και 21
  • Το Δικαίωμα ορισμού Γεωλόγου ως Επιβλέπων σε κατασκευή Σηράγγων και γενικότερα Γεωτεχνικών Έργων.
  • Την Σύνταξη απαραίτητα γεωλογικών εκθέσεων – μελετών για κάθε είδους κατασκευή (οικοδομές, τεχνικά έργα κλπ),
  • Την σύνταξη περιβαλλοντικών εκθέσεων – μελετών για κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει επίπτωση στο περιβάλλον,
  • Την εκτίμηση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές ανά περιοχή για τον μετριασμό των επιπτώσεων από αυτές κατά την εκδήλωση τους,

Τέλος διεκδικούμε να πετύχουμε

  • Την παρέμβαση στον σχεδιασμό και άσκηση της Αγροτικής πολιτικής
  • Την ουσιαστική στήριξη του Έλληνα Αγρότη
  • Το άνοιγμα στον αγροτικό κόσμο και στα προβλήματα του
  • Την αναγνώριση του ρόλου του ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ στην Ελληνική κοινωνία.

    Για να πετύχουμε τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαίες προϋποθέσεις

  • Την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του ΓΕΩΤΕΕ με την ταυτόχρονη διεύρυνση του Επιμελητηρίου μας με νέους κλάδους αποφοίτων Πανεπιστημίων.
  • Τον εκσυγχρονισμό του εκλογικού νόμου
  • Την στήριξη της υπηρεσίας και των ανθρώπων της
  • Την παροχή υπηρεσιών στα μέλη μας μέσω ιντερνετ
  • Την πλήρη και ουσιαστική πληροφόρηση για όλες τις εξελίξεις στα θέματα που μας αφορούν
  • Την διαδραστικότητα στην πληροφόρηση, στις προτάσεις και στη συμμετοχή των μελών μας με πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
Η πρόταση μας μπορεί και πρέπει να πραγματωθεί με την ουσιαστική συμμετοχή όλων

Εμείς ως ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Πιστεύουμε και Επενδύουμε στον Έλληνα Γεωτεχνικό.

Δεσμευόμαστε να Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τους κόπους του.

Να Είμαστε αρωγοί και συνεργάτες σε κάθε δημιουργική προσπάθεια

Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα

Οραματιζόμαστε ένα νέο ΓΕΩΤΕΕ

Νιώθουμε τον παλμό των εξελίξεων και τις απαιτήσεις των συναδέλφων μας

Με οδηγό τα οράματα της νέας γενιάς η ΔΑΚΕ καταθέτει μια καινούργια πρόταση για ένα νέο ξεκίνημα με δυναμισμό, φρεσκάδα, με όρεξη για δουλειά και δημιουργία.

Με ανανέωση στην σύνθεση των προσώπων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της η ΔΑΚΕ συμπεριέλαβε στους συνδυασμούς της, καταξιωμένους επαγγελματικά υποψηφίους οι οποίοι σε συνεργασία με τους νέους, θα δώσουν την μάχη για την αναβάθμιση του ρόλου του Γεωτεχνικού. Με αντιπροσωπευτικότητα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα. Με μακρά διαδρομή και καταξίωση στον επαγγελματικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό χώρο. Με όλους εκείνους τους συναδέλφους, που τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, έκαναν ένα νέο ξεκίνημα στα Πανεπιστήμια προσδοκούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Καταθέτουμε την πρόταση μας και καλούμε τους συναδέλφους μας να συμπορευτούν μαζί μας για την υλοποίηση του οράματος μας. Την πραγμάτωση των αξιών, ιδεών και στόχων που όλοι μαζί θα θέσουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια σε καλούμε να είσαι μαζί μας

Στο νέο ξεκίνημα

σε καλούμε να στηρίξεις την παράταξη της

ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε

Με πίστη στις δυνάμεις μας

Με όρεξη για δουλειά

Με όραμα για το ΓΕΩΤΕΕ

Και κυρίως

Με την ψήφο σας

Είμαστε σίγουροι πως στις 10 Απριλίου

Η ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Θα ξανακερδίσει την Εμπιστοσύνη σας

Με Τιμή

ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Π. Ψωμιάδης:Όσοι με κατηγορούν επειδή μείωσα το πρόστιμο σ’ έναν ετοιμοθάνατο, μάλλον πιστεύουν ότι καλώς παίρνουν το σπίτι του κοσμάκη για 1.000 ευρώ

Καταδικάστηκε το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να δείχνει το κράτος απέναντι στους πολίτες. Όμως δεν φοβόμαστε. Χάσαμε μία μάχη, αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο με τους συκοφάντες.

Οι γνωστοί άγνωστοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα γι’ αυτό με δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου που προδίκαζαν την έκβαση της δίκης.

Ακόμη και σήμερα, καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του ίντερνετ, με ύβρεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση επιχειρούν να επιβάλλουν την έκπτωσή μου με μία ξεκάθαρα πολιτική δίωξη.

Ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας τους καταδίκασε μόλις πριν από πέντε μήνες. Όμως αυτοί συνεχίζουν.

Η επιδίωξη είναι προφανής: να ακυρώσουν τη λαϊκή ψήφο, να περιφρονήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, ποινικοποιώντας συστηματικά την διοίκηση.

Σε ό,τι με αφορά, ποτέ δεν έκρυψα την υπογραφή μου, δεν χρηματίστηκα, δεν χαρίστηκα, δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοιχτά γι’ αυτά που πιστεύω. Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ! Ούτε υποβρύχια που γέρνουν παρήγγειλα, ούτε μιζοφόρες συμβάσεις για τηλεπικοινωνιακό υλικό υπέγραψα, ούτε off shore εταιρίες έχω, ούτε δημόσια χρήματα καταχράστηκα, ούτε δημόσια περιουσία ξεπούλησα, ούτε πρόστιμα επωνύμων μείωσα χίλιες φορές, ούτε συμμετείχα στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ούτε το μνημόνιο υπέγραψα.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, έπραξα ό,τι μου υπαγόρευσε η συνείδησή μου.

Όπως δέχτηκε το δικαστήριο, ακολούθησα τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, δεν είχα δόλο να βλάψω κανέναν ούτε έβλαψα.

Ενήργησα ανθρώπινα και στα πλαίσια του νόμου βοηθώντας έναν άγνωστο σε μένα καρκινοπαθή που χαροπάλευε και τελικά, δυστυχώς, απεβίωσε. Για ένα μαγαζί που έκλεισε υπό το βάρος της ανίατης ασθένειας.

Αν οι υπάλληλοι οφείλουν να ενεργούν κατά το γράμμα του νόμου, εμείς οι πολιτικοί –οι εκλεγμένοι από το λαό- έχουμε υποχρέωση να τηρούμε το πνεύμα του νόμου.

Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Θα τιμωρούμε τους παραβάτες, αλλά δεν θα εξοντώνουμε τους συμπολίτες μας.
Όσοι μας κατηγορούν επειδή μειώσαμε το πρόστιμο σ’ έναν ετοιμοθάνατο, ας το πούνε ξεκάθαρα στο λαό. Ας πουν στον κοσμάκη που του παίρνουν το σπίτι γιατί χρωστά 1.000 ευρώ ότι «καλά του κάνουν».

Θέλω, επίσης, να στείλω ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Θα συνεχίσω να μιλώ για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα, για την ειρήνη.

Η δική μου κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθορίστηκε από την ιστορική αλήθεια, το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την πατριωτική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου και παραμένει σταθερή εδώ και είκοσι χρόνια: η Μακεδονία δεν πωλείται!

Τέλος, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό προσφεύγω στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, πιστεύοντας και ζητώντας τη δικαίωσή μου.

Δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια του Κ. Καραμανλή

Δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια του Κώστα Καραμανλή σχετικά με την δημόσια τοποθέτησή του για τα πεπραγμένα της πρωθυπουργικής θητείας του.

Παρά τις φήμες για πρόθεσή του να μιλήσει το προσεχές διάστημα, μετά και από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, για θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση της οικονομίας τότε και σήμερα, σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες του star.gr δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στα σχέδιά του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προσέρχεται στο πολιτικό του γραφείο και να ανταλλάσσει απόψεις με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, αλλά το προσεχές διάστημα τουλάχιστον δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια τοποθέτησή του. Δηλαδή, θα μιλήσει σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος, εάν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Τις προθέσεις του άλλωστε έχει καταστήσει σαφείς ο πρώην πρωθυπουργός εδώ και αρκετούς μήνες και έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ακριβώς ίδια είναι η άποψή του και σήμερα.

Ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει μάλιστα την έκπληξή του, μιλώντας σε άτομα του στενού του περιβάλλοντος, για τα όσα κατά καιρούς κυκλοφορούν, περί επικείμενης παρέμβασής του.

ΠΗΓΗ http://www.star.gr/politics/86980/


http://citizengr.wordpress.com/2011/04/06/6349/

Αναδιάρθρωση χρέους: Τα συχνότερα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους

ΛΑΣΠΗ, ΛΑΣΠΗ, ΛΑΣΠΗ, ΠΟΛΥ ΛΑΣΠΗ

ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΤΟΣΗ ΛΑΣΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚΙΚΟ-ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ-ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΟΛΥ ΛΑΣΠΗ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ;

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚΙΚΟ-ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ-ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΝΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ -ΚΑΛΟ- ΚΑΙ -ΥΠΑΚΟΥΟ- ΠΑΙΔΙ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ-ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥ-ΜΙΝΤΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΕ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΑΠΕΜΠΟΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.

ΜΑΣΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΙΩΝ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.

Η ΛΑΣΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ-ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥ-ΜΙΝΤΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ.

ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ, ΤΗ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΡΙΧΙΑ;

ΠΟΛΥ ΛΑΣΠΗ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΟΛΥ ΛΑΣΠΗ!

ΙΣΩΣ ΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΣΗ ΛΑΣΠΗ ΟΣΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ;

ΛΑΜΠΗΣ Π.

3η γιορτή Patria... με εθνοπάθεια

140311-3giortiΣας παρουσιάζουμε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα της τρίτης γιορτής του περιοδικού Patria, που θα λάβει χώρα στις 10 Απριλίου.
Μετά από ένα έτος όπου είδαμε να πλήττονται βασικοί πυλώνες της εθνικής μας υπόστασης, όπως η έννοια της ιθαγένειας αλλά και να γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης όσων αντιδρούν στην μετανάστευση. Μετά από ένα έτος όπου η εθνική κυριαρχία της χώρας και επίσημα μειώθηκε ενώ τα εθνικά θέματα βαίνουν σε ολοκληρωτικό ξεπούλημα.

Μετά από ένα έτος όπου κοινωνικοί θεσμοί, ο Πολιτισμός, η Ιστορία αλλά και η ίδια η Ελευθερία μας αποδομούνται. Προβάλλει καίρια η ανάγκη της απάντησής μας μέσω της διαμόρφωσης του πολιτικού και κοινωνικού λόγου του πατριωτικού κινήματος αλλά και της προβολής της δικής μας άποψης για τον πολιτισμό και την ίδια την ζωή.

Στις 10 Απριλίου το Patria θα διοργανώσει στον πολυχώρο Χρώμα (Καραγεώργη Σερβίας και Λέκκα 8 Σύνταγμα) μία γιορτή γεμάτη από ελληνικό χρώμα και αμφισβήτηση εθνική του πολιτικώς ορθού. Μία εκδήλωση με συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές, εργαστήρια, εκθέσεις και μουσική. Μία γιορτή με εθνοπάθεια γι' αυτούς που επιμένουν ελληνικά.

ισόγειο
Υποδοχή, πληροφορίες και λειτουργία cafe, bar και εστιατορίου με μπουφέ 7 ευρώ καθ' όλη την διάρκεια της εκδηλώσεως.

1ος όροφος

12:00-13:00 Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
συντονιστής Γιώργος Πισσαλίδης (δημοσιογράφος)
συμμετέχουν: Γιάννης Χριστόπουλος (λυρικός καλλιτέχνης), Νίκος Βασιλείου (Μαέστρος)

13:00 - 14:00 ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
συντονιστής: Δημήτρης Παπαγεωργίου (εκδότης Patria), Κώστας Χατζής (υποψήφιος πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, Έφη Σέλλιου (μέλος Δ.Σ. Ομόνοιας), Γιάννης Παναγιωτακόπουλος (πρόεδρος ΝΕ.Ο.Σ.), Ηλίας Σπύρου (π. πρόεδρος Δράσις - ΚΕΣ)

14:00-16:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

16:00-17:30: ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ BLOGGERS & ΧΤΙΣΙΜΟ ΔΟΜΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Εκπρόσωποι από γνωστά ιστολόγια . Workshop video editing

17:30-18:30: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ:Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1955-2011
και συζήτηση «Οι προκλήσεις της νεοθωμανικής πολιτικής της Τουρκίας»: συντονιστής: Πάρις Στυλιανίδης (εκδόσεις Αδράστεια). συμμετέχουν: Φανούλλα Αργυρού (συγγραφέας), Γιάννης Κουριαννίδης (περιοδικό Ενδοχώρα), Σταύρος Καρκαλέτσης (ιστορικός συγγραφέας)


το φυλλάδιο της 3ης γιορτής




2ος όρoφος

12:00 -13:30: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Ο Σύλλογος ιστορικών μελετών "Κορύβαντες" παρουσιάζει τις δραστηριότητες και τους σκοπούς του. Τα μέλη της Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας παρουσιάζουν την ομάδα "Έλληνες Κένταυροι" και την έφιππη τοξοβολία στην χώρα μας.
Προβολή βίντεο, ζωντανές επιδείξεις, Παρουσίαση εκθεμάτων εξοπλισμού

13:30 - 14:00: Η ΔΡΑΧΜΗ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Ο Ηλίας Πολατίδης (βουλευτής Σερρών) παρουσιάζει μια εναλλακτική λύση για την επιβίωση σε καιρούς κρίσης

14:00 - 16:00: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

16:30 - 17.30: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ;

συντονιστής: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (εκδότης "ΕΚ")
συμμετέχουν: Χρίστος Χαρίτος (μέλος Κ.Ε. ΛΑΟΣ), Νίκος Χιδίρογλου (δημοσιογράφος), Πολύδωρος Δάκογλου (εκδότης εφημερίδας "Ενημέρωση"), Τάσος Δημητρακόπουλος (δικηγόρος)

17:30 -18:30: ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
συντονιστής: Νίκος Χιδίρογλου (δημοσιογράφος):
συμμετέχουν: Γιάννης Ζωγράφος (δικηγόρος), Ευάγγελος Χανιώτης (συγγραφέας), Ηλίας Ρεβιάδης Τούμπας (θεολόγος - μουσικολόγος)

18:30-19:30: 1821 Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χρίστου Γούδη και της Μαρίας Καλλινάκη
Οπτικοακουστικό και μουσικό δρώμενο.

19:30-20:30: ΚΕΡΑΤΕΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ, ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
συντονιστής: Σκιπίων Αποστολάκης (μέλος συν. επιτροπής κατά των ΧΥΤΑ) συμμετέχουν: Μάκης Βορίδης (βουλευτής Αττικής), Χριστίνα Σιδέρη (τομεάρχης Β5 ΝΔ), Σπύρος Γιαννάτος (εκπρόσωπος κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα), Σεμπαϊδήν Καραχοτζα (εκδότης Natpress),

20:30-21:30: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
συντονιστής: Δημήτρης Παπαγεωργίου.
συμμετέχουν: Θάνος Πλεύρης (βουλευτής Αθηνών), Γιάννης Ανδριόπουλος (δικηγόρος), Γιάννης Κολοβός (συγγραφέας), Γιάννης Κωτούλας (ερευνητής), Κωνσταντίνος Ρωμανός (καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου), Παναγιώτης Δούμας (μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΣΑ [Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής])

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Ελλήνων που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στην Πατρίδα

LIVE
μία μουσική περιπλάνηση στην εναλλακτική πατριωτική σκηνή από την Ιταλία της δεκαετίας του ‘70 στην συγχρονη πατριωτική ελληνική hip-hop σκηνή

στον πρώτο όροφο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και θα υπάρχει μόνιμη έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της ελληνικής γης. Επίσης έκθεση φωτογραφίας με συγκλονιστικές εικόνες για την εγκατάλειψη της ιστορικής κληρονομιάς της πατρίδας μας

Κυριακή 10 Απριλίου έναρξη 11.00 π.μ.
Πολυχώρος "Χρώμα" (Καραγεώργη Σερβίας και Λέκκα 8 Σύνταγμα)

Νέα Δημοκρατία: Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

Με ένα ΠΑΣΟΚ σε διάλυση. Αλληλοσπαρασσόμενο. Με μια κοινωνία στα κάγκελα του ψυχιατρείου. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να υστερεί στην Κοινωνία.

Οι αιτίες δεν είναι πολλές.

Εξακολουθεί να πληρώνει την κυβέρνηση (;;;) Καραμανλή. Την λογική των ασκεριών και των Μπέηδων.

Ποτέ δεν πίστεψα τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων.

Πιστεύω μόνο τους αριθμούς.

Και είναι αμείλικτοι.

Αν η Νέα Δημοκρατία είχε κυβερνήσει από το 2004 ως το 2009, σήμερα, ακόμα και ο Σάκης ο Υδραυλικός (κολλητός και φίλος, για μην παρεξηγηθούν κάποιοι) να ήταν Πρόεδρος, θα έκανε party στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό λοιπόν το άγος της διακυβέρνησης όχι με το Σαμαρά, αλλά με τον Χριστό νεοσύλλεκτο στην Αυλώνα δεν ξεπλένεται.

Και ότι δεν ξεπλένεται στα χωριά το κάνουν κουρελού για τα σκιάχτρα στ΄αμπέλι.

Ακόμα και σήμερα lovely new faces, κάνουν τα κονέ τους ως αυτό-προτεινόμενοι νέοι υποψήφιοι με τον οποιοδήποτε τους πουλά ή (ακόμη χειρότερο) νομίζουν οι ίδιοι ότι κουβαλά από πίσω του ψήφους με τις χιλιάδες.

Αντί να πίνουν λοιπόν καφέδες στο da capo, αν θέλουν να δουν τον πραγματικό κόσμο, τον κόσμο της εργασίας και της προσφοράς, ας πάρουν παπουτσάκια sportex, ελαφρά, και σβέλτα και να περπατήσουν.

Αν λοιπόν έχουν κάτι να πουν κάτι το ουσιαστικό στον κοσμάκη, ας βγούν στην γύρα.

Όπως κάνει κι ο Πρόεδρος.

Μόνο έτσι θα καταλάβουν τι γίνεται.

Άσε που κάνει και καλό στην καρδιά.

Την γυμνάζει...

http://logia-starata.blogspot.com/2011/04/blog-post_3295.html

Ασυμφωνία στο ΕΚ σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια της ΕΕ. Η θέση του ΕΛΚ υπέρ της ενίσχυσης της πυρηνικής ασφάλειας

Καθ.Ι.Α.Τσουκαλάς
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατέληξε σε ψήφισμα σχετικά με τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρότατο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και την αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την ασφάλεια των 146 πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στο έδαφος της ΕΕ, προσπάθησε να καταλήξει στην υιοθέτηση κοινού ψηφίσματος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Το κείμενο που κατατέθηκε με τη συναίνεση όλων των πολιτικών ομάδων και το οποίο υποστήριξε ένθερμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ξεκινούσε από τη βάση ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν περιορίζονται μέσα σε εθνικά σύνορα κι ότι προϋπόθεση για την πυρηνική ασφάλεια αποτελεί η στενή συνεργασία και ο συντονισμός της ΕΕ με τα γειτονικά της κράτη, προκειμένου να ενισχυθεί η πυρηνική ασφάλεια και να εξασφαλισθεί η επιτυχής αντιμετώπιση οποιουδήποτε πυρηνικού ατυχήματος.

Αν και το τελικό κείμενο υπερψηφίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι άλλες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, το απέρριψαν, εμμένοντας σε δικές τους εναλλακτικές προτάσεις, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εμφανιστεί χωρίς κοινή θέση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η πολιτική ομάδα της ΝΔ δήλωσε σχετικά:

«Οφείλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Ιαπωνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή αλλά και από τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πυρηνική τραγωδία του Τσερνομπίλ και φαίνεται ότι ο κίνδυνος μιας νέας πυρηνικής καταστροφής δεν έχει αποσοβηθεί. Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του εν εξελίξει ατυχήματος θα έχουν θετική έκβαση κι ας εργαστούμε σκληρά για να επιδιώξουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά οπουδήποτε στον κόσμο.

Από τη συζήτηση που διεξάγεται για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη προκύπτουν κάποια δεδομένα σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Πρώτον, η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι μέχρι να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας η χρήση των πυρηνικών αντιδραστήρων φαίνεται να είναι απαραίτητη μέχρι το έτος 2050. Οι κανόνες για την ασφάλεια λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων οφείλουν να καταστούν πλέον αυστηροί και η πιστοποίηση λειτουργίας τους θα έπρεπε να ανατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς μάλλον παρά σε εταιρίες ή σε εθνικές αρχές. Είναι φανερό ότι μέχρι να καταστούν οι τεχνολογίες εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας αποτελεσματικές, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, σωφροσύνη και έλεγχο.

Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα δεν κατόρθωσε να φτάσει σε μια κοινή θέση για την πυρηνική ασφάλεια κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Σε τέτοια ζωτικά θέματα για το μέλλον των λαών της Ευρώπης δεν χωρούν τακτικισμοί και ιδεοληψίες. Πρέπει όλοι να είμαστε ψύχραιμοι και σοβαροί και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Το κοινό ψήφισμα απηχεί τις βασικές θέσεις του ΕΛΚ και καλούσε, μεταξύ άλλων, για:

  • όσο το δυνατόν πιο υψηλά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας,
  • άμεση και υποχρεωτική διενέργεια προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) σε όλες τις υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις, από ανεξάρτητους φορείς και υπό την εποπτεία της ΕΕ,
  • προτεραιότητα ελέγχων σε εκείνα τα πυρηνικά εργοστάσια που είναι «εγγενώς» πιο επικίνδυνα λόγω, παραδείγματος χάριν, της γεωγραφικής θέσης τους (π.χ. σεισμογενής περιοχή), ενώ τυχόν αρνητικά αποτελέσματα θα οδηγούν σε άμεση λήψη μέτρων και ενδεχόμενη παύση λειτουργίας των σταθμών.
  • πρόβλεψη για καθολική απαγόρευση κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας και μεγάλου κινδύνου πλημμύρας στην ΕΕ, αλλά και σε γειτονικά κράτη, τα οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τα διεθνή πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδική αναφορά γινόταν για την περίπτωση της Τουρκίας.
  • μορατόριουμ στην ανάπτυξη και σχεδίαση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έκτακτοι έλεγχοι,
  • επανεξέταση των διεθνών συνθηκών για την πυρηνική ενέργεια (πχ Συνθήκη Ευρατόμ του 1975), προσαρμογή τους στην σημερινή πραγματικότητα και διεθνείς πολιτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για το θέμα της ασφάλειας των πυρηνικών,
  • την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αρμοδιοτήτων και την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη,
  • άμεσο ορισμό καθολικών μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ραδιενεργού μόλυνσης των τροφίμων στην ΕΕ σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος,
  • ανοικτό και δημόσιο διάλογο για την πυρηνική ενέργεια σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά και αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με τις συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας