18 Απριλίου 2011

Έσβησε σελίδα με πρόβλεψη για την μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής από το site του ο ΟΗΕ!!!

"50 εκ μετανάστες λόγω κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2010" έλεγε η πρόγνωση του ΟΗΕ το 2005 (Unep). Εκτότε ξεχάστηκε μέχρι που πριν λίγες μέρες κάποιος δημοσιογράφος αναρωτήθηκε: "Που είναι τα 50 εκ μεταναστών;". Τότε ο ΟΗΕ έκανε το αδιανόητο:

Έσβησε την πρόβλεψη από τη σελίδα του στο ιντερνετ!!! Τόσο απλά και νόμιζε ότι καθάρισε... έλα όμως που τους πήραν πρέφα και έγιναν ρόμπα

Στις 11 Απριλίου ο Gavin Atkins του Asian Correspondent αναρωτήθηκε σε ένα άρθρο που πήγαν οι μετανάστες λόγω της κλιματικής αλλαγής για τους οποίους μιλούσε ο ΟΗΕ το 2005. Δημοσίευσε τον χάρτη που είχε δημοσιεύσει τότε ο ΟΗΕ (φώτο αριστερά και σε μεγάλη ανάλυση εδώ) και σύγκρινε τους πληθυσμούς πριν το 2005 και σήμερα, μετά την "έξοδο" λόγω κλιματικής αλλαγής που είχε προβλέψει ο ΟΗΕ. Φυσικά παρατήρησε ότι όχι μόνο ο κόσμος δεν είχε μειωθεί στις περιοχές που έλεγε ο ΟΗΕ αλλά αντίθετα είχε αυξηθεί!
Βρήκε πχ τα εξής στοιχεία:

Μπαχάμες:

Το 2010 ο πληθυσμός ήταν 353,658 άτομα αυξημένος κατά 50,047 σε σχέση με την απογραφή του 2010.

Σάντα Λουσία:

Αύξηση πληθυσμού 5% την περασμένη

Σευχέλλες:

Πληθυσμός το 2002, 81755 άτομα

Πληθυσμός το 2010, 88311

Νησιά Σολομόντα:

Το 2010 πληθυσμός 500.000 κατοίκους... αύξηση 100.000 την τελευταία .

Οι πόλεις της Κίνας Shenzzen, Dongguan, Foshan, Zhuhai, Puning και Jinjiang

Τα τελευταία χρόνια έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή των πόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην Κίνα.

Μόλις πήραν το θέμα μεγάλα ΜΜΕ και το πρόβαλαν Investor News, American Spectator, εφημερίδες της Αυστραλίας και Fox News ο ΟΗΕ έκανε ότι θα έκανε ο κάθε κουτοπόνηρος:

Έσβησε τη σελίδα
http://maps.grida.no/go/

Έλα όμως που υπάρχει και η Google cache και η σελίδα φαίνεται ακόμα εδώ.:

Φυσικά αν κάνεις μια πατάτα ακολουθούν και άλλες... έτσι ερωτώμενος ο ΟΗΕ από το Spiegel απάντησε ότι έσβησαν τη σελίδα γιατί δεν ήταν δικιά τους πρόβλεψη αλλά ήταν πρόβλεψη κάποιου καθηγητή που απλά φιλοξένησαν στην ιστοσελίδα τους όπου ούτως ή άλλως ο καθένας μπορούσε να ανεβάζει χάρτες... υποστήριξαν δηλ. πως η συγκεκριμένη σελίδα τους ήταν ένας ιστοχώρος σαν "βιβλιοθήκη"...

Για κακή τους τύχη αποδείχθηκε όμως ότι ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2008 είχε χρησιμοποιήσει σε ομιλία του, για τις "Πλέον απειλούμενες χώρες από την κλιματική αλλαγή", την συγκεκριμένη "εργασία" και μάλιστα έκανε λόγο για 50 έως 200 εκ μετανάστες λόγω κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2010 (η ομιλία του εδώ)

Η συγκεκριμένη εργασία που χρησιμοποιήθηκε σαν βάση, τι βάση δηλ. που ουσιαστικά είναι αντιγραφή, έγινε από τον γνωστό θιασώτη της κλιματικής αλλαγής, καθηγητή στο παν/μιο της Οξφόρδης, Norman Myers και την παρουσίασε σε συνέδριο για το κλίμα στην Πράγα το 2005, προβλέποντας 50 εκ μετανάστες μέχρι το 2010.

Ο εν λόγω καθηγητής αλλά και άλλοι του είδους του κατηγορούνται σαν μπακάληδες από συναδέλφους τους μιας που τους προσάπτουν ότι απλά παίρνουν τις προβλέψεις του καιρού για τα επόμενα χρόνια βρίσκουν τις περιοχές που πρόκειται να πλημμυρίσουν και υπολογίζουν τον αριθμό των προσφύγων...

Η αλλαγή του κλίματος όμως είναι απρόβλεπτη και ακόμα πιο απρόβλεπτος είναι ο άνθρωπος που δεν εγκαταλείπει εύκολα την εστία του. Αν μελετήσει κανείς τη συμπεριφορά του ανθρώπου θα δεί ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις οι άνθρωποι, μετά από οικολογικές καταστροφές, πολέμους ή φτώχεια, βγαίνουν έξω από τα σύνορα των χωρών τους. Κλασικό παράδειγμα οι άνθρωποι στην Ιαπωνία που επέστρεψαν και άρχισαν να ανοικοδομούν τις κατεστραμένες, από το τσουνάμι, περιοχές παρόλο που ξέρουν ότι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Το πόσο δύσκολο είναι να γίνουν προβλέψεις για το κλίμα δείχνει η εξαφανισμένη έκθεση του ΟΗΕ και με ένα άλλο παράδειγμα. Αναφέρει ότι η πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, όπου γίνονται οι γνωστές διαδηλώσεις εναντίον του δικτάτορα της χώρας, "θα ξεμείνει πιθανώς από νερό το 2010". Η πρόβλεψη φυσικά δεν επαληθεύθηκε και το 2010 έντυπα της χώρας ("The Siesat Daily") ανέφεραν σαν πιθανή ημερομηνία το 2017... εννοείται ότι η αύξηση του πληθυσμού από 585.000 άτομα το 2004 σε 2,3 εκ το 2010 σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει την "μαζική έξοδο λόγω έλλειψης νερού" που προέβλεπε η έκθεση του ΟΗΕ.

Παρά την παταγώδη όμως αποτυχία τους τέτοιες εκθέσεις βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας και παίρνουν έκταση, λόγω του ότι υπογράφονται από καθηγητές μεγάλων αμερικάνικων παν/μίων που θεωρούνται a priori αξιόπιστοι λόγω της θέσης τους. Έτσι πρόσφατα άλλη μια τέτοια έκθεση είδε το φώς της δημοσιότητας, σε αμερικάνικο επιστημονικό συνέδριο και προβλέπει 50 εκ μετανάστες λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020. Είναι της Cristina Tirado του UCLA... οπότε ο αδαής βλέπει UCLA και ψαρώνει...

Έτσι λοιπόν δημιουργείται το κλίμα και καλλιεργείται ο φόβος της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να τα κονομήσουν κάποιοι με την πράσινη ανάπτυξη... και μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει το μέγεθος που θέλουν να δώσουν κάποιοι.

http://www.spiegel.de

http://wattsupwiththat.com

Αφιέρωμα στον Παπατζή... σκέτο

Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του ούτως ή άλλως αποκαλυπτικού δημοσιογράφου του fimotro είμαι αναγκασμένος να προβώ στην παρακάτω αποκάλυψη:

σηκώνω λευκή σημαία

http://transitionvoice.com/wp-content/uploads/2011/01/white_flag.jpg

Έλεος ρε με πόνεσε το στομάχι μου απ' τα γέλια. :)))

Συνάντηση Βενιζέλου-Κόκκαλη στο Υπουργείο... έτσι απλά...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6JOX6YvjumJHxIHODQcv-HuAc-J9yEGEAYjyRR7JOazs3-yvZfXJ2eAWEeNaNJu4JFehUzsyIEIZR28HJKX218POjhriSR6lN3QgSlYBaFzD7U5VkGJOnM_i9hyhG9NH7oE8nhGqSiirS/s400/kokkalis-akis.jpghttp://www.marketzone.gr/sites/blogs/tseligas/PostImages/%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD6.pngΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, μετά από αίτημα του τελευταίου. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο πασχαλινός καιρός και η τιμή των αρνιών στη Βαρβάκειο αγορά...

ΥΓ. Φώτο από τη συνάντηση δεν υπάρχουν εννοείται μιας και οι δυο έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με παλαιότερες εποχές όπου φωτογραφίζονταν ανέμελα με Άκη ο ένας και Μπατατούδη ο άλλος...

Ο Συνήγορος του Πολίτη για την απαλλαγή των λογοθεραπειών από το ΦΠΑ

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγαν λογοθεραπευτές καταγγέλλοντας την άρνηση φοροαπαλλαγής της παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας, από ΔΟΥ, η Διεύθυνση ΦΠΑ εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία έγινε δεκτό ότι για το χρονικό διάστημα έως 30/6/2010 (καθώς από τον επόμενο μήνα ο Κώδικας ΦΠΑ -μετά την τροποποίησή του από το ν.3842/2010- προβλέπει ότι απαλλάσσονται πλέον από το φόρο οι παροχές υπηρεσιών από λογοθεραπευτές) η παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας σε παιδιά έως 22 ετών απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση οποιουδήποτε δημόσιου φορέα.

Οι λογοθεραπευτές είχαν υποστηρίξει ότι παρέχουν υπηρεσίες υγείας και όχι εκπαίδευσης, καθώς σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιο, μόνο εφόσον οι υπηρεσίες που παρέχουν οι λογοθεραπευτές συνίστανται στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι έως την 30/06/10 οι λογοθεραπευτές απαλλάσσονταν από το φόρο μόνο για την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά με διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και κάλεσε τη Δ.Ο.Υ. να εξετάσει την υπόθεση με τη συνδρομή του αρμόδιου Επιθεωρητή, προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθή εφαρμογή των διατάξεων Φ.Π.Α..

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι η εγκύκλιος αφενός δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη αφετέρου ερμηνεύει άλλη διάταξη του άρθρου 22 του Κώδικα Φ.Π.Α., στην οποία ορίζεται η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, ενώ παρατήρησε ότι η λογοθεραπεία αποτελεί υπηρεσία περίθαλψης που παρέχεται και σε ενήλικες, των οποίων έχει πληγεί η βασική λειτουργία του λόγου.

Η ανεξάρτητη αρχή υποστήριξε ότι η εγκύκλιος που επικαλέσθηκε η Δ.Ο.Υ. για την ερμηνεία του Κώδικα Φ.Π.Α. αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων εκπαίδευσης ως παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας, δεδομένου ότι κατά την πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα, η παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας έχει ενταχθεί στην παροχή υπηρεσιών υγείας που απαλλάσσονται του φόρου, και όπως έχει κρίνει το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο θεραπευτικός σκοπός της ιατρικής παρέμβασης αποτελεί βασική προϋπόθεση της απαλλαγής του Φ.Π.Α. και ζήτησε την επανεξέταση της ερμηνείας των διατάξεων.

Έτσι, κατέστη δυνατή η απαλλαγή της παροχής περίθαλψης στο πλαίσιο των παραϊατρικών επαγγελμάτων, η οποία είναι και σύμφωνη με την Έκτη Κοινοτική Οδηγία 77/388/Ε.Ο.Κ./17.05.1977, όπου ορίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απαλλάσσουν από το φόρο τις παροχές ιατρικής περίθαλψης.

Σχόλια απο το Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς για το χρέος της χώρας μετά από τη σχετική "προειδοποίηση" της Standard&Poor's

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, με δηλώσεις του σήμερα τόνισε ότι τυχόν αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού δανεισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να ζημιώσει την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Η επισήμανση αυτή έγινε από τον εκπρόσωπο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αφού ο οίκος Standard&Poor's προειδοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ότι το αμερικανικό χρέος είναι πάρα πολύ υψηλό.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόιερ σχολίασε, σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης αυτής του S&P's ότι "οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κρατούν το όριο του χρέους ως όμηρο των κομματικών, αλλά και των διαιρετικών αντικειμένων (δημόσιας) συζήτησης".

"Η σημερινή προειδοποίηση από τον Standar&Poor's γιά το αμερικανικό χρέος καταδεικνύει ότι χρειάζεται μια επείγουσα, διακομματική δράση, για να πορευτεί το έθνος στον δρόμο της μείωσης των ελλειμμάτων του", τόνισε ο Χόιερ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών μειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από τις εκλογές πέρυσι τον Νοέμβριο γιά την ανανέωση του Κογκρέσου, στο μέσον τις προεδρικής θητείας ("ενδιάμεσες").

"Το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι κάτι, με το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να παίζουν παιχνίδια", υπογράμμισε καταλήγοντας ο Χόιερ.

Hyvä George




George
Syö kevyesti
Hyvin on piilotettu
Putoatko ajoissa nukkumaan
Voit välttyä näkemästä painajaisia ​​...
Μετάφραση από Φινλανδικά στα Ελληνικά ...

Γιώργο
Να τρως ελαφριά
Να σκεπάζεσαι καλά
Να κοιμάσαι νωρίς
Για να μην βλέπεις άσχημα όνειρα… 

http://repoupame.blogspot.com/2011/04/hyva-george.html

Συνεχίσθηκε η δίκη του Σίμου Σεϊσίδη με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=14599805&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=232&h=250Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του Σίμου Σεϊσίδη που κατηγορείται στην υπόθεση των ληστειών, με βασική εκείνη της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος τον Ιανουάριο του 2006, της αποκαλούμενης από την αστυνομία ομάδας των "ληστών με τα μαύρα".

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο εργοδότης και συνάδελφοι του κατηγορουμένου κατά την περίοδο της ληστείας στην ΕΤΕ, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως ο Σεϊσίδης το επίμαχο πρωινό ήταν κανονικά στην εργασία του μέχρι μετά το μεσημέρι.

Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες ο κατηγορούμενος το πρωί της 16ης Ιανουαρίου 2006 πήγε στην εταιρία αφισοκόλλησης, όπου εργαζόταν, και αφού μετείχε κανονικά στο ημερήσιο πρόγραμμα αποχώρησε από την εργασία του στις 15.30 το απόγευμα.

Ο Συμεών Σεϊσίδης συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στο Γκάζι, τραυματισμένος από σφαίρα αστυνομικού, λίγη ώρα μετά από ληστεία σε πολυκατάστημα στον Ταύρο.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR7A6YPXjcFY3Lh2yatO84IEX3MDqL1B9vF_P96XNRShVenORQiKQ&t=1Για την υπόθεση της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη ο Γιάννης Δημητράκης (γνωστός αναρχικός τον οποίο έκανε μπαούλο στο ξύλο ο Περίανδρος στις φυλακές Αλικαρνασσού όταν τον πέτυχε στο διάδρομο) που είχε συλληφθεί τραυματισμένος μετά από συμπλοκή των ληστών με τους αστυνομικούς στην οδό Πανεπιστημίου.

Η δίκη Σεϊσίδη θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα.

Θεσσαλονίκη: Εθελοντικός καθαρισμός στο Δέλτα Αξιού

Περίπου 200 κυβικά μέτρα σκουπιδιών συγκεντρώθηκαν στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών «Μια Μέρα για το Δέλτα» που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, σε συνεργασία με το δήμο Δέλτα.

Περισσότεροι από 1.000 εθελοντές, παιδιά και ενήλικες από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και τους τοπικούς οικισμούς, ρίχτηκαν στην «μάχη» για την καθαριότητα, εξαφανίζοντας τα σκουπίδια και το πλαστικό από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι, τις εκβολές του Λουδία, το παραποτάμιο δάσος Ανατολικού και το παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα.

«Στόχος είναι οι εθελοντικές δράσεις να συνεχιστούν, ενώ παράλληλα ο Φορέας Διαχείρισης σχεδιάζει κοινό πρόγραμμα με το Δήμο Δέλτα για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών», δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα, καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για τον καθαρισμό της περιοχής με την εντατικοποίηση της φύλαξης από τη δημοτική αστυνομία προκειμένου να παραμείνει καθαρή.

Παράλληλα, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνση Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας οργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό στις εκβολές του Λουδία, με την υποστήριξη του δήμου Αλεξάνδρειας, στην οποία συμμετείχαν εκατό παιδιά από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, το Δημοτικού Σχολείο Λουτρού και το Δημοτικό Σχολείο Κλειδίου.

Κουράγιο αδέρφια... τελευταία μέρα σήμερα

Από αύριο δεν θα μας τα κάνει τσουρέκια και θα κάνουμε Ανάσταση σαν τους ανθρώπους:

Σήμερα λέει τελευταία μέρα ειδήσεις ο Χατζινοκολάου...
κουράγιο! Μισή ώρα έμεινε





Εμπορικός Σύλ. Πειραιά για την παύση των εργασιών επιχωμάτωσης για την κάλυψη του αρχαίου ναού, που εντοπίστηκε στο τμήμα Μοναστηράκι-Θησείο του ΗΣΑΠ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5MrY3g-Pw372ZefFPah_2HK8IjPv0HbbHMsEoGi-Tz1xEe3fKvaWKl3PYT_3yvquVXz829OLWAduB5G_-yjl_uiP-QgA2a2JIcM2-vBTVkjp-7M1OS_GUYk65uOdHVJY76tQKF129Qidj/s320/12+gods+altar+070311.jpgΤο πειραϊκό εμπόριο, αναφορικά με την παύση των εργασιών επιχωμάτωσης για την κάλυψη του αρχαίου ναού, που εντοπίστηκε στο τμήμα Μοναστηράκι-Θησείο της γραμμής του ΗΣΑΠ, ζητά την συνέχιση των εργασιών συνδυαστικά με έναν ολοκληρωμένο και πλήρη σχεδιασμό, για την ανάδειξη και αξιοποίηση των σημαντικών ευρημάτων στο προσεχές μέλλον.

Αυτό σημειώνεται σε επιστολή του στον πρόεδρο και στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ κ.κ. Σ. Μιχαλόπουλο και Χ. Αραπατσάκο ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να προστεθούν στις ήδη βεβαρυμμένες επιχειρήσεις, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, επιπλέον προβλήματα, ''που μπορούν να αποφευχθούν με προγραμματισμό και σωστή διαχείριση της μετακίνησης των πολιτών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την σοβαρή παράμετρο του τουρισμού, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου''.

Για αυτό ο σύλλογος ζητάει, προσωρινά, να δοθεί στην κυκλοφορία η αναβαθμισμένη πλέον γραμμή σε πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία, μέχρι να γίνει ο σωστός σχεδιασμός παράκαμψης του σημείου, για την μελλοντική ανάδειξη των μνημείων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη γραμμή μεταφέρει καθημερινά περισσότερους από 90.000 επιβάτες- εργαζόμενους, καταναλωτές, αλλά και ταξιδιώτες.

Στο μεταξύ, αύριο, Μ. Τρίτη 19 Απριλίου και ώρα 10.00 θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν πρωτοβουλίας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, περιήγηση του Δημάρχου Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκου και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Γ. Ζησιμάτου με το τουριστικό τρένο, από το terminal των κρουαζιεροπλοίων έως το τέλος της διαδρομής του, προκειμένου να δει από κοντά ο Δήμαρχος την πρώτη εικόνα της πόλης, που αντικρίζουν οι επιβαίνοντες στο τρένο τουρίστες και επισκέπτες, να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να βελτιωθεί με τις απαραίτητες από πλευράς Δήμου παρεμβάσεις.

''Δεδομένου ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και το τουριστικό τρένο, έως σήμερα, έχει οδηγήσει περίπου 30.000 τουρίστες στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα αξιοθέατα της πόλης, θεωρούμε ότι όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, από όποιο πόστο βρίσκεται, θα πρέπει να επενδύσει σε αυτό ως σημαντικό παράγοντα στήριξης της τοπικής μας οικονομίας και να το στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με κοινό στόχο την ενίσχυση της πειραϊκής αγοράς και την ανάδειξη του Πειραιά ως ένα μεγάλου και ελκυστικού προορισμού'' σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.

Νέα ΕΔΕ στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την υπεξαίρεση στην Ταμειακή υπηρεσία

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYqvL3AjWBR3sUNv9C8X3UCOuv0nEzybsR0Uguca7RjHGODfjvTauEhImmGk_LCjbldpiVJlVW67w4kBIDURFkUj8icDxa3U5Q6YyD1w8TDhtjymNygGG95nJi_ty62Ct-4oWg1ZxBjy8/s1600/Thessaloniki_Municipal_Flag.pngΝέα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η δεύτερη κατά σειρά, θα διενεργηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Αυτό ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάϊ Καπόν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η αναγκαιότητα για τη νέα ΕΔΕ προέκυψε από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας για την υπεξαίρεση.

Θα γίνει, επίσης, ΕΔΕ και για τη διάθεση κονδυλίων με ειδικές εντολές αντιδημάρχων, από το 1987 και μετά, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 111.000 ευρώ. Όπως είπε, ο τρόπος διάθεσής τους δεν ήταν σύννομος, οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έκαναν ΕΔΕ, ως όφειλαν, και η νέα διοίκηση Μπουτάρη θα την προχωρήσει.

Πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΙΜΧΑ παραπέμπεται σε δίκη για υπεξαίρεση

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί πρώην διευθυντικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητα του λογιστή-ταμία και μετέπειτα του διευθυντή της Σχολής Βαλκανικών Γλωσσών του ΙΜΧΑ έβαζε «χέρι» στο ταμείο του Ινστιτούτου.

Όπως περιγράφει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, το διάστημα από το 1998 έως το 2004 υπεξαίρεσε το ποσό των 145 χιλιάδων ευρώ. Επρόκειτο για χρήματα που προέρχονταν από την επιχορήγηση του ΙΜΧΑ, αλλά και για αγορές εκπαιδευτικού υλικού από τους σπουδαστές του Ινστιτούτου.

Επιπλέον, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που υποτίθεται ότι είχε παραγγείλει για τις ανάγκες του Ινστιτούτου.

Η δράση του αποκαλύφθηκε το 2008 έπειτα από διαχειριστικούς ελέγχους που έγιναν στα οικονομικά του ΙΜΧΑ. Απολογούμενος στο στάδιο της ανάκρισης, ο κατηγορούμενος, που έχει ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του, αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται.

Νόμιμη και χωρίς αποζημίωση η απόλυση των υπαλλήλων που επισκέπτονται το Facebook κατά την ώρα της εργασίας τους έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5ytmenaQ-Bp62Ox4eMvkZQlplLfi43w4UQ9OUfaiOk6i1ZVsKcgxXRTHG7h2msV4r1j8zw4Ql-Jx6_d6g-B7pXL7_itiJEPQABqeyHXJCS68TbABcXXOxNN8pIb8S-MskKp66ID0YWCs/s1600/ban-facebook.jpgΟι επισκέψεις υπαλλήλου στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες κατά την ώρα της εργασίας αποτελούν νόμιμο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση, έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας και δικαίωσε αεροπορική εταιρεία η οποία απέλυσε υπάλληλό της, καθώς επισκεπτόταν καθημερινά και επί ώρες διάφορες ιστοσελίδες και μάλιστα «πιάστηκε στα πράσα» από το διευθυντή της να επισκέπτεται το Facebook.

Τον Ιανουάριο του 1989, γυναίκα προσελήφθη από αεροπορική εταιρεία με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ως υπάλληλος γραφείου, προκειμένου να πραγματοποιεί κρατήσεις θέσεων και να εκδίδει εισιτήρια. Από το 2000 ασχολείτο μόνο με τις κρατήσεις εισιτηρίων, ενώ μέχρι το 2008 ελάμβανε και bonus λόγω της καλής απόδοσής της.

Όμως, το Μάιο του 2009, η υπάλληλος έλαβε επιστολή από το γενικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας με την οποία της γινόντουσαν συστάσεις για μη προσήκουσα εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, καθόσον αργούσε συστηματικά να προσέλθει στην εργασία της στις 9 π.μ., χρησιμοποιούσε τις τηλεφωνικές γραμμές της εταιρείας για να πραγματοποιεί προσωπικές της κλήσεις και δη όχι αναγκαίες κατά την ώρα της εργασίας της, ενώ χρησιμοποιούσε και το Διαδίκτυο, όπου πραγματοποιούσε επισκέψεις σε ιστοσελίδες άσχετες με την εργασία της, όπως ιστοσελίδες για κοινωνική δικτύωση και ιστοσελίδες συνομιλίας για συναντήσεις ανθρώπων. Επίσης, στην επιστολή αναφερόταν ότι στις 29.4.2009 καταλήφθηκε από το γενικό διευθυντή και το διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας να επισκέπτεται ιστοσελίδα στο Facebook.

Στην ίδια επιστολή ανέφερε ο γενικός διευθυντής ότι εάν συνεχίσει η υπάλληλος την ίδια αντισυμβατική συμπεριφορά, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λήξη της σύμβασης εργασίας χωρίς καμία περαιτέρω προειδοποίηση.

Στη συνέχεια, η υπάλληλος απάντησε με ηλεκτρονική επιστολή της και κάλεσε το γενικό διευθυντή μέσα σε δέκα μέρες να απολογηθεί γραπτά για την «προσβλητική, ντροπιαστική, συκοφαντική και υπερβολική επιστολή του». Σε αντίθετη περίπτωση θα εκλάμβανε την επιστολή αυτή η υπάλληλος ως «μια πράξη εκδίκησης εναντίον της νόμιμης αντίδρασης» για τη στάση της κατά το παρελθόν (έτος 2008) «ως προς την αλλαγή των μισθολογικών κλιμακίων των απασχολουμένων στην εταιρεία και τη διαμόρφωση της ετήσιας αύξησης των αποδοχών».

Να σημειωθεί ότι, όπως αποδείχθηκε, υπήρξε κοινή συμφωνία εργαζομένων και εργοδότριας εταιρείας και υπογράφηκε σχετικό συμφωνητικό-πρακτικό για το ζήτημα των αποδοχών, το οποίο υπέγραψε και η ίδια χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντιπαράθεση.

Αφού έλαβε την ηλεκτρονική αυτή επιστολή, ο γενικός διευθυντής απάντησε στην υπάλληλο με νέα επιστολή του στην οποία την ενημέρωνε ότι εκλαμβάνει τα όσα αναφέρει (στην επιστολή της) ως συνεχιζόμενη εκ μέρους της αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της εταιρείας και για το λόγο αυτό προχωράει στη λήξη της σύμβασης εργασίας της.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών (πρόεδρος η πρωτοδίκης Ελένη Στεργίου) με την υπ' αριθμ. 34/2011 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της υπαλλήλου, κρίνοντας ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την εργοδότρια εταιρεία ήταν νόμιμη και έγινε για σπουδαίο λόγο.

Το Πρωτοδικείο έκρινε επίσης ότι «η απόλυση της εργαζομένης δεν έλαβε χώρα καταχρηστικά, αλλά νομίμως και στα πλαίσια του καλώς νοούμενου συμφέροντος της εργοδότριας επιχείρησης, καθόσον πραγματικό κίνητρο της καταγγελίας ήταν η πλημμελής και μη προσήκουσα άσκηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εργαζομένης, η οποία δημιουργούσε προβλήματα στην ομαλή και αποδοτική άσκηση της εργασίας και στις ανάγκες της επιχείρησης και επέφερε ακολούθως κλονισμό της εμπιστοσύνης της εργοδότριας στο πρόσωπό της, εκ του οποίου εξέλιπε το απαιτούμενο πνεύμα συνεργασίας».

Aκόμη, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου ότι η απόλυσή της έγινε για λόγους εχθρότητας και εκδίκησης της εργοδότριας εταιρείας.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αποδείχθηκε, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ότι η υπάλληλος καθυστερούσε να προσέλθει στην εργασία της, ενώ την ώρα της δουλειάς ελάμβανε συχνά προσωπικές κλήσεις συγγενών και φίλων της, τους οποίους εν συνεχεία καλούσε στα τηλέφωνά τους χρησιμοποιώντας τις τηλεφωνικές γραμμές της εταιρείας, γεγονός το οποίο δημιουργούσε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Ακόμη, ενώ η αεροπορική εταιρεία από το Δεκέμβριο του 2008 είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα που απαγόρευε στο προσωπικό της να επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ήτοι ιστοσελίδες με περιεχόμενο άσχετο με την εργασία του, παρ' όλα αυτά η επίμαχη υπάλληλος καθημερινά επισκεπτόταν το Facebook προκειμένου να διαβάσει και να γράψει σχόλια, ενώ αρκετές φορές, όταν την καλούσαν πελάτες για να προβούν σε κράτηση εισιτηρίων, τους απαντούσε ότι το σύστημα κρατήσεων δεν λειτουργεί και τους ζητούσε να ξανακαλέσουν αργότερα, προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με την περιήγηση στο Facebook.

Φαρμακοποιοί: Στο Σ.τ Ε. εναντίον Λοβέρδου που δεν εκδίδει αποφάσεις για τη λειτουργία τους τα Σάββατα και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης

http://www.apn.gr/wp-content/uploads/2011/01/farmakeio2.jpgΑντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και το Σύνταγμα είναι η άρνηση του υπουργού Υγείας να εκδώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο 3918/2011 απόφαση που να καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των φαρμακείων τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 12 φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι επτά λειτουργούν ως Ομόρρυθμες Εταιρείες.

Ειδικότερα, ο Ν. 3918/2011 προβλέπει ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο οι προϋποθέσεις λειτουργίας των φαρμακείων τις μέρες αυτές θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Η υπουργική αυτή απόφαση έπρεπε να εκδοθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2011, αλλά αντί αυτής εκδόθηκε η από 1.4.2011 εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

Με την εγκύκλιο αυτή ο γενικός γραμματέας ανέστειλε τη λειτουργία των φαρμακείων κατά τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ όρισε ότι έως την έκδοση της υπουργικής απόφασης ισχύει το παλαιό ωράριο των φαρμακείων, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τα Σάββατα και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και Τετάρτης.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να αναστείλει την ισχύ νομοθετικής διάταξης, όπως είναι αυτή του άρθρου 36 του Ν. 3918/2011 που προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης. Ο νόμος, συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί, εξουσιοδοτεί αποκλειστικά τον υπουργό Υγείας να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων κατά τα Σάββατα κ.λπ.

Ούτε όμως από την εγκύκλιο συνάγεται ότι ο υπουργός Υγείας εξουσιοδότησε το γενικό γραμματέα να εκδώσει την επίμαχη εγκύκλιο, αλλά και αν ακόμη υπήρχε εξουσιοδότηση, αυτή θα ήταν παράνομη, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Η διάταξη του Ν. 3918/2011 που προβλέπει τη λειτουργία των φαρμακείων κατά τα Σάββατα κ.λπ. εκδόθηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές που κατοχυρώνουν την ισότητα των πολιτών (άρθρο 4), την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5), το δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22), αναφέρουν οι φαρμακοποιοί. Κατά συνέπεια, η παράλειψη του υπουργού Υγείας να εκδώσει τη σχετική διάταξη παραβιάζει τις επίμαχες συνταγματικές διατάξεις, προσθέτουν οι φαρμακοποιοί.

Όμως, παραβιάζεται και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς ο νόμος 3918/2011 προσαρμόζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικά στο κεφάλαιο αυτό που αναφέρεται στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, στον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Ακόμη, όπως υπογραμμίζουν οι φαρμακοποιοί, ο υπουργός Υγείας και ο γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου υπονόμευσαν τη βούληση του κοινού νομοθέτη, αλλά στην ουσία "έπληξαν διατάξεις του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου με τρόπο μη συνάδοντα με τις αρχές της δικαιοταξίας μας και τις υποχρεώσεις της ελληνικής πολιτείας έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου".

Τέλος, τονίζουν ότι πρέπει να ακυρωθεί η "παράλειψη της νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας του υπουργού Υγείας" να εκδώσει μέσα στην ταχθείσα από το νόμο προθεσμία υπουργικής απόφασης που να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων κατά τα Σάββατα κ.λπ.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης (ΝΔ) για τα περί αναδιαρθρώσεως και τις κυβερνήσεις συνεργασίας

«Η αναδιάρθρωση, όπως και ο ανασχηματισμός, δεν προαναγγέλλονται», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης.

Και πρόσθεσε:

«Η δημοσιοποίηση τέτοιων σκέψεων, αυτή τη στιγμή, δεν βοηθά την οικονομία,η οποία βρίσκεται σε μία φάση αναδιοργάνωσης. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης από την κυβέρνηση έχει κάποιες βασικές θεμελιώδεις αδυναμίες. Θα σας πω μία εξ αυτών: Είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων».

Ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που προτείνει και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ:

«Καλή λύση είναι, δεν είναι η λύση που βολεύει κάποιους, αλλά η λύση που συμφέρει τον τόπο. Κι αυτή τη στιγμή τον τόπο τον συμφέρει μία κυβέρνηση στιβαρή, η οποία θα γνωρίζει πού θα πάει και θα τολμάει να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα, χωρίς να κρύβεται πίσω από το φόβο του πολιτικού κόστους. Η σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας αποδεικνύει ότι κάθε φορά όταν έγιναν κομματικές συμπράξεις χωρίς στόχευση προγραμματική, δεν πέρασε καλά η Ελλάδα».

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε:

«Εμείς ζητούμε καθαρή εντολή από τους Έλληνες για να μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε, έστω και εκ των υστέρων, μερικούς εκ των όρων του Μνημονίου. Αν υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να δεχθούν αυτή τη φιλοσοφία κι αυτή την ιεράρχηση στόχων, ας έρθουν να στηρίξουν τη δική μας πολιτική. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε πολιτικές, σε θέματα αρχής και σε θέματα που πιστεύουμε ότι ταυτίζονται με το εθνικό και το λαϊκό συμφέρον. Κι ας μείνουμε έξω από τον οποιοδήποτε κυβερνητικό σχηματισμό, αν χρειαστεί».

Κύπρος: Προς αύξηση ο κατώτατος μισθός

Εισήγηση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2,5% θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους μετά το πέρας σύσκεψης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Η εισήγηση είναι να αυξηθεί ο μισθός πρόσληψης από 835 ευρώ που είναι σήμερα στα 855 ευρώ και μετά από εξάμηνη υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη από 887 ευρώ στα 909 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός αφορά ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων -όπως νέους και γυναίκες- οι οποίοι ασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν έχουν συνομολογημένες συλλογικές συμβάσεις.

Κερατέα: Αποχωρούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή

«Στις περιπτώσεις, όπου υπάρχουν πολλά πάθη και δημιουργούνται δογματικές προσεγγίσεις για πολλά χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να βρεις το σημείο του διαλόγου. Δεν είναι η μόνη περίπτωση η Κερατέα. Δείτε το σε όλη την Ελλάδα. Παντού υπάρχουν τέτοιου είδους τοπικές διενέξεις και συγκρούσεις. Χρειάζεται πάντοτε χρόνος.

Χρειάζονται και δημιουργικές, κατευναστικές παρεμβάσεις, όπως αυτές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, κ. Νικολάου, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα. Αν με ρωτάτε, όμως, όσον αφορά στην κυβέρνηση, όσον αφορά τη θέληση του πρωθυπουργού και τη δική μας πολιτική στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτή είναι δεδομένη και σταθερή από την πρώτη στιγμή. Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με διάλογο, δεν λύνονται με τη βία, δεν λύνονται με σύγκρουση».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στην αποχώρηση της Αστυνομίας από την Κερατέα και των κατοίκων από τα μπλόκα στην περιοχή.

Ο κ. Παπουτσής είχε συνάντηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντή, και στην εκτόνωση της κρίσης σημαντικό ρόλο είχε η μεσολάβηση του Μητροπολίτη Λαυρεωτικής και Μεσογαίας, Νικολάου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.

Μετά τη συμφωνία έκαναν δηλώσεις τόσο ο κ. Παπουτσής, όσο και ο Μητροπολίτης Νικόλαος και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, με κοινό γνώμονα την υποβολή νέων προτάσεων και την εκ νέου εξέταση της υπόθεσης προς την κατεύθυνση εξεύρευσης άμεσης λύση για τη δημιουργία ΧΥΤΥ.

Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι την επόμενη Πέμπτη, θα γίνει συνάντηση του δημάρχου και των εκπροσώπων της περιοχής με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη και άλλους εκπροσώπους αρμοδίων υπηρεσιών της κυβέρνησης, καθώς όπως τόνισε «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος της Κερατέας».

Στη συνάντηση θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας επάνω στις ιδέες που έχουν η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση. «Έχουν μία συγκεκριμένη μελέτη, μία νέα πρόταση την οποία θέλουν να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση όπως γνωρίζετε, επιμένει στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας για την προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής. Από την άποψη αυτή πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονους και περιβαλλοντικούς όρους, έτσι όπως ακριβώς απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία, τα συμφέροντα του λαού, της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας είναι μια βαθειά πολιτική διεργασία και βεβαίως χρειάζεται μια πολιτική λύση. Στην πολιτική λύση αυτή, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι αρμόδιοι φορείς είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο με την τοπική κοινωνία και την εκπροσώπησή τους. Με τον δήμαρχο, με τον νέο περιφερειάρχη. Η αποκατάσταση λοιπόν, της ηρεμίας και της τάξης, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον δημιουργικό, ουσιαστικό διάλογο και τους συμβιβασμούς. Εξάλλου, στη Δημοκρατία πάντα υπάρχει η έννοια και των συμβιβασμών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι εφόσον ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα ανοίξουν τους δρόμους και επομένως θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στην περιοχή «δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την παρουσία της αστυνομίας». Σε ό,τι, δε, αφορά το Οβριόκαστρο ο υπουργός τόνισε: «Εδώ και πολύ καιρό, στη Βουλή, έχω δεσμευτεί ότι η Αστυνομία θα αποχωρήσει από την περιοχή, την επόμενη στιγμή που θα πρυτανεύσει η λογική, ο διάλογος και η διάθεση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης».

Ο υπουργός εξήρε τη συμβολή του Μητροπολίτη Νικόλαου. «Είναι μία λειτουργική παρέμβαση σε αυτή τη συζήτηση που, δυστυχώς, με ευθύνες πολλών και ακραίων λογικών που επεκράτησαν κάποιες στιγμές, δημιουργήθηκε μια εστία έντασης στην περιοχή, που δεν τιμά κανέναν», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λόγω των καθυστερήσεων των προηγούμενων χρόνων και αναφερόμενος στο μέλλον του έργου, σημείωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κάτοικοι ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ενός πολύ σύγχρονου σταθμού, με πλήρεις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την περιοχή.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κοινή επιδίωξη όλων. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει η ανάγκη του διαλόγου και της αποσαφήνισης των λεπτομερειών. Με ποια ακριβώς μεθοδολογία, με ποια τεχνολογία, ποιο ακριβώς περιεχόμενο θα προχωρήσουν», επισήμανε ο κ. Παπουτσής

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής υπογράμμισε: «Νομίζω, ανοίγοντας η οδός Λαυρίου, θα βρούμε και τους καινούριους δρόμους και θα μπορέσουμε, ταυτόχρονα κάτι παραγωγικό και δημιουργικό να γίνει στην τοπική περιοχή που έχει νεκρωθεί και έχει στιγματιστεί από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής σημείωσε πως η πρωτοβουλία του κ. Νικόλαου για συνάντηση με τον υπουργό και εξεύρεση λύσης έγινε και με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας. «Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι και αυτός, παραμονή του Πάσχα πρέπει οι πολίτες να πάνε στα σπίτια τους, να ηρεμήσουν. Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση».

Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε την προτεινόμενη εκ μέρους των κατοίκων λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με μία σύγχρονη μέθοδο μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο του δήμου, εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αντίδραση από τους κατοίκους, εφόσον προκύψει συμφωνία κατά τη συνάντηση με τους συναρμόδιους φορείς.

Αυτοί μας κυβερνάνε: Ποιος υπουργός γράφει τη "Μεσογέα" αντί για "Μεσογαία"

Δείτε τον στη φώτο:

Ο Χ. Παπουτσής...


Και για να μη μας λένε ότι η Μ. Βατοπαιδίου πλούτισε επί ΝΔ:Ακίνητο 2,4 δισ. αγόρασε η Μονή Βατοπεδίου από Βωβό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/10/2001

Συμφωνία με την Ιερά Μονή Μεγίστη Βατοπεδίου για την πώληση ακινήτου που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής υπέγραψε πρόσφατα ο όμιλος Βωβού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε. πώλησε έναντι τιμήματος ύψους 2,4 δισ. δρχ. το συγκρότημα γραφείων που κατασκευάζει σε οικόπεδο έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγιαλείας και Παραδείσου στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Στην εν λόγω έκταση ανεγείρεται κτίριο γραφείων με επιφάνεια ανωδομής 2.075 τ.μ. και δύο υπόγεια με 27 θέσεις στάθμευσης.

Οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου δεν συμπεριλαμβανόταν στις αρχικές προβλέψεις του ομίλου Βωβού για την τρέχουσα χρήση, όπως αυτές παρουσιάζονταν και στο ενημερωτικό δελτίο που συντάχθηκε για την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑΑ και αποτελεί ένα επιπλέον έσοδο ύψους 2,4 δισ. δρχ. για την εισηγμένη επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις της εταιρείας για το 2001 κάνουν λόγο για ενοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξης των 37 δισ. δρχ. και προ φόρων κέρδη ομίλου ύψους 17,5 δισ. δρχ.

Ηδη, στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στα 19,9 δισ. δρχ. και τα προ φόρων κέρδη σε 8,9 δισ. δρχ.

Σημειώνεται ότι προχθές αποφασίστηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Δεικτών FTSE/XAA η είσοδος της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική στο δείκτη FTSE - 40.

QUIZ (αφού του αρέσουν τόσο): Αυτό είναι quiz ή κανονικός εκβιασμός;


Ερντογάν: «Έχω ένα τρελό σχέδιο για την Κωνσταντινούπολη»

«Ένα τρελό σχέδιο για την Κωνσταντινούπολη» ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι σκοπεύει να κάνει πραγματικότητα την περιφερειακή διχοτόμηση της Πόλης, σε ευρωπαϊκή και ανατολική.

Και όλοι στη γειτονική χώρα άρχισαν να αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να είναι αυτό που σχεδιάζει ο Ερντογάν και ξέσπασαν -κυριολεκτικά- ένα σωρό φήμες, μία εκ των οποίων (και μάλιστα από έγκυρο μέσο) έκανε λόγο για ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης σε πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους!

«Πιστεύω οτι το "τρελό σχέδιο" είναι να κάνει πρωτεύουσα την Κωσνταντινούπολη. Νομίζω οτι αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα όπου είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ» σημειώνει η αρθρογράφος Ρουχάτ Μενγκί της εφημερίδας «Βατάν» ξεκινώντας μία άνευ προηγουμένου συζήτηση στη γειτονική χώρα!

Το γενικότερο σχέδιο, πάντως, του Ερντογάν είναι να κάνει την Τουρκία μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου τονίζοντας ότι μέχρι το 2023 τα έσοδα μόνο από τον τουρισμό θα είναι 50 δισ. δολάρια…

star.gr

Γ. Μιχελάκης για οικονομία, σύμφωνο ευρώ, ανδιάρθρωση χρέους, πρόταση μομφής, πρόωρες εκλογές και υποψηφιότητες στελεχών της ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο εξαπέλυσε η ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης παρουσίασε κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου της κυβέρνησης του Δουβλίνου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

"Φαίνεται ότι το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού", τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος επεσήμανε πως στην πρώτη αποστολή της τρόικας στην Ιρλανδία , προχώρησε ουσιαστικά σε αλλαγή των όρων το Μνημονίου. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μεροκάματου και σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους, κατά μεγάλο, μάλιστα, ποσοστό.

"Αυτό αποδεικνύει πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν εκτός μνημονίου, αρκεί κάποιος να τις διαπραγματευτεί", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως τέτοιες προτάσεις έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση τις απορρίπτει, επειδή είναι εκτός μνημονίου.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε μια συνολική επισκόπηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας μια πρόγευση του "Ζαππείου 2".

Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που έχουν επισημάνει βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009. Το έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο, η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, το χρέος αυξάνεται και διατηρεί τη δυναμική του, ο πληθωρισμός καλπάζει, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται, η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται, οι σπατάλες συνεχίζονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παρουσίασε σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, όπως τόνισε, φαίνεται πως η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 παρουσιάζεται μια πτώση της τάξης του 8%, αντί αύξησης της τάξης του 8,5%, στην οποία υπολόγιζε η κυβέρνηση, ενώ η ύφεση στο 4ο τρίμηνο του 2010 έχει φτάσει στο 6,6%.

"Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχουμε συρρίκνωση της οικονομίας, το βιοτικό μας επίπεδο έχει γυρίσει 6 χρόνια πριν", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος επεσήμανε πως η ανεργία τον Ιανουάριο του 2011 σκαρφάλωσε στο 15,1%, όταν το ΠΑΣΟΚ την παρέλαβε όπως είπε στο 9,8%.

Σύμφωνα με τη ΝΔ το κόστος δανεισμού στα έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας έχει διογκωθεί, ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται. Παράλληλα ανύπαρκτη είναι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τη ΝΔ, ενώ και οι οφειλές του κράτους φτάνουν τα 5,35 δισ. ευρώ μόνο για το 2010.

Όσον αφορά το χρέος ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως επί ΝΔ υπήρξε αύξηση του χρέους κατά 4,9% την περίοδο 2004-2009, αύξηση την οποία δικαιολόγησε λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των χρεών των νοσοκομείων, ενώ μόνο την περίοδο 2010-2011 το χρέος αυξάνεται κατά 14,7%.

"Η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συνεχίζει να προχωρά στη λήψη ολοένα και περισσότερων μέτρων.

"Το 2011 ξεκινήσαμε από το μνημόνιο με μέτρα 9,1 δισ. ευρώ. Τα μέτρα ανήλθαν στα 14,3 στον προϋπολογισμό του 2011. Στην τρίτη επικαιροποίηση τον Φεβρουάριο του 2011 φτάνουμε στα 16,1 δισ. και από την προχθεσινή παρουσίαση του Παπακωνσταντίνου φτάνουμε στα 17,3 δισ. ευρώ . Το 2012-14 το μνημόνιο έλεγε για 15 δισ. και φτάνουμε στα 19,6 δισ..

Άρα συνολικά τα μέτρα για την περίοδο 2011-2015 φτάνουν τα 25,9 δισ. ευρώ, συμπέρανε. "Και όλα αυτά την ώρα που για το 2010-11 το ποσό των μέτρων που ελήφθησαν ή θα ληφθούν ξεπερνά τα 40 δισ.", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Για την αναδιάρθρωση

"Οι συζητήσεις αυτές δεν βοηθούν", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, για τα οποία είπε ότι ξεκινούν μέσα από την κυβέρνηση . "Εκτός του κ. Σημίτη, τα ίδια έχει πει ο κ. Πάγκαλος και άλλοι", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, τονίζοντας πως τα σενάρια καταστροφολογίας κάνουν κακό.

Επεσήμανε πάντως πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου ή και τα δύο δεν είναι κακό σενάριο.

Για τις διαδικασίες στη Βουλή

"Το σύμφωνο για το ευρώ υπεγράφη από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διακυβερνητική απόφαση και δεν πηγαίνει στα εθνικά Κοινοβούλια", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης. "είναι ένας μπούσουλας που προβλέπει γενικά θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της δια βίου μάθησης. Έρχεται για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν περνά για ψήφιση ή για κύρωση στο εθνικό Κοινοβούλιο", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος και επεσήμανε πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που μπαίνει σε διαδικασία από το 2013 θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια μέχρι το 2012.

Για πρόταση μομφής

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "παραπλανά τον ελληνικό λαό", παρουσιάζοντας έναν "οδικό χάρτη με ψέματα". Ο εκπρόσωπος τύπου επανέλαβε πως η πρόταση μομφής "είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της ΝΔ", το οποίο και θα χρησιμοποιήσει όταν και αν το κρίνει απαραίτητο, ενώ για το θέμα των πρόωρων εκλογών παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Για υποψηφιότητες

Υπάρχει μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Μιχελάκης σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου με ονόματα υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε παράλληλα και την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά σε ικανά στελέχη από την κοινωνία για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Εκτός ελέγχου η ΔΕΘ

Του Νίκου Ηλιάδη

Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομικών βρίσκεται πλέον η τύχη της διοίκησης της ΔΕΘ Α.Ε., στους κόλπους της οποίας εδώ και αρκετούς μήνες σοβεί εμφύλια διαμάχη, που εσχάτως έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

Αποτέλεσμα της διαμάχης είναι η πλήρης παράλυση της εταιρείας και η αδυναμία της να λάβει αποφάσεις για σειρά σοβαρότατων θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΔΕΘ και τη δρομολόγηση των διαδικασιών μετεγκατάστασής της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Θ» οι αρμόδιοι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης έλαβαν την περασμένη εβδομάδα δύο επιστολές στις οποίες μέλη του δ.σ. της εταιρείας εκφράζουν την πρόθεση -και κάποιοι την απόφαση- να παραιτηθούν. Ως βασικό υπεύθυνο του αδιεξόδου που έχει προκληθεί στη ΔΕΘ Α.Ε. τα μέλη της διοίκησης που υπογράφουν τις επιστολές υποδεικνύουν με σαφήνεια τον πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Κωνσταντίνου και ζητούν από την πολιτική ηγεσία να δώσει λύση.

Επιστολή Μαυράκη

Η μία από τις δύο επιστολές εστάλη από τον Κώστα Μαυράκη. Το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΔΕΘ Α.Ε. εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικό προς τον κ. Κωνσταντίνου, στον οποίο επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία. Ειδικότερα τον κατηγορεί ότι έχει προκαλέσει διχασμό στη ΔΕΘ και πως υπονομεύει τον ίδιο αλλά και την πλειοψηφία του δ.σ. Παραθέτει επίσης λεπτομερώς περιστατικά και ενέργειες του προέδρου, οι οποίες κατά τον κ. Μαυράκη έπληξαν το κύρος της ΔΕΘ και ζημίωσαν οικονομικά την εταιρεία. Αναφέρονται συγκεκριμένα μεταξύ άλλων οι χειρισμοί του κ. Κωνσταντίνου στο θέμα της παραχώρησης στη ΔΕΘ χώρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού για λειτουργία εκθεσιακού κέντρου, «εξαιτίας των οποίων το εγχείρημα οδηγήθηκε σε ναυάγιο», καθώς και η πρόσφατη στάση του στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κωνσταντίνου τις τελευταίες ημέρες διαφοροποιήθηκε από την -έως τώρα τουλάχιστον- επίσημη κυβερνητική θέση για μεταφορά της Έκθεσης στη Σίνδο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλογής άλλης περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαυράκης προτίθεται τις προσεχείς ημέρες να υποβάλει και την παραίτησή του, εφόσον στους κόλπους της εταιρείας εξακολουθεί να παραμένει η ίδια αδιέξοδη κατάσταση.

Επίθεση σε Κωνσταντίνου

Ιδιαίτερα επικριτικά προς τον πρόεδρο της ΔΕΘ Α.Ε. εμφανίζονται στη δική τους επιστολή τέσσερα από τα συνολικά εννέα μέλη του δ.σ. Την περασμένη Τρίτη οι Σ. Αθανασιάδης, Μ. Αφεντουλίδης, Μ. Οικονομόπουλος και Α. Τσολάκη σε επιστολή τους προς τους κυρίους Χρυσοχοΐδη, Παπακωνσταντίνου και Ξυνίδη σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν ορατά πλέον προβλήματα διοίκησης της εταιρείας, η οποία δεν έχει ενιαία έκφραση και η δημόσια εικόνα της πλήττεται…». Προσθέτουν πως «υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, οι οποίες, όταν εκδηλώνονται, προκαλούν διχασμούς, συγκρούσεις…» και επιπλέον «δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ του προέδρου και του εκτελεστικού μέλους, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα της εταιρείας».
Στη συνέχεια οι τέσσερις επικρίνουν με δριμύτητα τον κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «προσπαθεί να υποκαταστήσει το ρόλο του εκτελεστικού μέλους με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών». Του χρεώνουν επίσης «απολυταρχικού τύπου διεύθυνση των συνεδριάσεων του δ.σ.». Ειδικότερα αναφέρουν πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα οι λιγοστές συνεδριάσεις γίνονται σε κλίμα σύγκρουσης, καχυποψίας και αντιπαράθεσης ακόμη και για τα απλούστερα θέματα». Σημειώνεται μάλιστα πως «στην τελευταία συνεδρίαση κάποια μέλη του συμβουλίου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, επειδή δεν ανέχθηκαν την υποτιμητική και απολυταρχική συμπεριφορά του προέδρου. Επειδή οι φράσεις του πεζοδρομίου δεν μπορεί να έχουν θέση στη λειτουργία του δ.σ. Επειδή κανείς δεν έχρισε τον πρόεδρο της εταιρείας ως απόλυτο άρχοντα που αποφασίζει και διατάσσει. Η αποχώρηση ήταν μία πράξη αγανάκτησης», τονίζουν. Συνεχίζοντας τις επικρίσεις προς τον κ. Κωνσταντίνου οι τέσσερις σημειώνουν ότι «η ΔΕΘ δεν είναι εφαλτήριο πολιτικών φιλοδοξιών. Δεν είναι εργαλείο δημιουργίας δημόσιας εικόνας. Είναι μία μεγάλη δημόσια εταιρεία, που δεν μπορεί να γίνεται παιχνίδι στις εμμονές και τις προσωπικές φιλοδοξίες κανενός».
Ακολούθως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως «σε μία εποχή όπου τα ζητήματα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της, της θεσμικής εξέλιξης της ΔΕΘ και της Hellexpo είναι επίκαιρα και χρήζουν αποτελεσματικών χειρισμών, το δ.σ. της ΔΕΘ δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί ακόμη και τα μικρά και ασήμαντα».
Οι τέσσερις επισημαίνουν πως «σε όλα αυτά πρέπει να μπει ένα τέλος, η παρέμβασή σας είναι απαραίτητη» και δηλώνουν πρόθυμοι να παραιτηθούν, καθώς αναφέρουν πως «είναι αυτονόητο ότι έχετε στη διάθεσή σας τις παραιτήσεις μας, εάν θεωρείτε πως αυτό θα βοηθήσει και θα βγάλει τη ΔΕΘ από τη στασιμότητα και το αδιέξοδο».

Κυβερνητική αδράνεια

Το θέμα της ΔΕΘ Α.Ε. είναι εν γνώσει της κυβέρνησης εδώ και μήνες, καθώς αρμόδιοι υπουργοί έχουν ενημερωθεί κατά καιρούς τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς. Εν τούτοις καμία κυβερνητική πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος δεν έχει αναληφθεί. Το θέμα απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες και θεσσαλονικιό υπουργό, ο οποίος, καίτοι τύποις αναρμόδιος, συγκάλεσε προ εβδομάδων σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου να εξεταστεί η δημιουργηθείσα αδιέξοδη κατάσταση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο είναι σαφές ότι η λειτουργία της ΔΕΘ Α.Ε. καθίσταται αδύνατη, καθώς από τα συνολικά οκτώ μέλη του δ.σ. (πλην του κ. Κωνσταντίνου) τα πέντε βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη με τον πρόεδρο της εταιρείας, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται μόνον ένα από τα εννέα μέλη (Τσίτσος), καθώς οι άλλοι δύο (Κουρτίδης, Σταμπολίδης) τηρούν μάλλον ουδέτερη στάση.

http://www.makthes.gr/news/economy/72243/

Απανωτά ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: spread 10ετούς ομολόγου: 1076μβ-επιτόκιο 2ετούς ομολ. 19,4%-VDS πάνω από 1300 μ

http://www.hbnews.gr/thumbnail.php?file=increase_517474076.jpg&size=article_mediumTo spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, τις 1.076 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο 31 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.

Το επιτόκιο του τίτλου ξεπέρασε και το φράγμα του 14%, καθώς ανήλθε στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 14,10% (+0,20%).

Στο 2ετές ομόλογο το επιτόκιο «πέταξε» στο 19,40% (+1,01%). Το γεγονός ότι τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίλων είναι υψηλότερα απ' ότι στους μακροπρόθεσμους δείχνει ότι οι επενδυτές «βλέπουν» αδυναμία αποπληρωμής των χρεών και συνεπώς «μυρίζονται» αναδιάρθρωση.

Αυτό, όμως, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών για το ελληνικό χρέος είναι το ράλι των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS), που νωρίτερα σήμερα ξεπέρασαν τις 1.300 μονάδες για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Βιεϊρινια: «Εγώ είμαι παίκτης του ΠΑΟΚ»

http://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/11/04/18/092212.jpg?w=400&f=bicubicΑπάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι το μέλλον του είναι εκτός ΠΑΟΚ έδωσε ο με δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με την Κέρκυρα. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός διέψευσε τα σενάρια που φέρουν αρκετές ομάδες να έχουν –ήδη- κινηθεί για την απόκτησή του.

«Όλα αυτά ακούγονται επειδή τα λέτε εσείς, και όταν λέω εσείς εννοώ οι δημοσιογράφοι. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι είμαι παίκτης του ΠΑΟΚ και δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο τη δεδομένη χρονική στιγμή», ανέφερε –αρχικά- ο άσος του «Δικεφάλου του Βορρά» και συνέχισε:

«Αν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια ομάδα, δεν θα είμαι εγώ αρμόδιος για να πω κάτι αλλά η ομάδα διότι ανήκω στον ΠΑΟΚ», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο Βιεϊρίνια μίλησε για τη μάχη των πλέι-οφ… «Μπορεί να ξεκινάμε με μειονέκτημα, αλλά όλα –πλέον- είναι θέμα ενός αγώνα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπορέσουμε να κερδίσουμε την ομάδα που βρίσκεται πάνω από εμάς», ανέφερε και κατέληξε…

«Έτσι να μπορέσουμε να περάσουμε μπροστά εμείς. Πρώτα, βέβαια, θα πρέπει να ξεκουραστούμε για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι».

«Θέλω να μείνω»

Εκτός του Βιεϊρίνια ένα από τα ζητήματα που πρόκειται να απασχολήσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ είναι και η παραμονή του Ελ Ζαρ. Χθες ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός εξέφρασε τη θέλησή του να μείνει στον ΠΑΟΚ… «Φυσικά και θέλω να μείνω. Περνάω καλά εδώ και νιώθω ότι όσο περνάει ο καιρός αποδίδω καλύτερα. Θα περιμένω να με καλέσει ο ΠΑΟΚ για να συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση και να συμφωνήσουμε», τόνισε ο πολυτιμότερος παίκτης του χθεσινού αγώνα με την Κέρκυρα.

http://www.sport-fm.gr/article/470791

Ισπανία-ΕΕ: Η Μαδρίτη προχώρησε στην έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 4,6 δισ. ευρώ με σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού

Η Ισπανία πλήρωσε σημαντικά υψηλότερο κόστος για την έκδοση 12μηνων και 18μηνων έντοκων γραμματίων, συνολικού ύψους 4,6 δις. ευρώ, από ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην έκδοση 12μηνων γραμματίων ύψους 3,5 δις. ευρώ με μέση απόδοση 2,77% έναντι 2,128% στην τελευταία δημοπρασία του Μαρτίου και με μία υπερκάλυψη κατά 1,6 φορές έναντι 2,4 φορές, αντίστοιχα.

Η έκδοση των 18μηνων γραμματίων ύψους 1,1 δις. ευρώ έγινε με μέση απόδοση 3,364% έναντι 2,436% στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία και με υπερκάλυψη 2 φορές έναντι 3,5 φορές.

Το πρακτορείο Ρόιτερ αποδίδει την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας στην αβεβαιότητα που υπάρχει για το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας και στην ένταση της φημολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επιφανείς οικονομολόγοι και νομικοί κατά της συμμετοχής του Βερολίνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Εντείνονται οι πιέσεις προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της επικείμενης επικύρωσης των αποφάσεων που ελήφθησαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για τη θέσπιση του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στο μόνιμο μηχανισμό ESM είναι από οικονομική άποψη άκρως αμφιλεγόμενη και από νομική άποψη ενδεχομένως αντισυνταγματική, υποστηρίζουν 12 επιφανείς οικονομολόγοι και νομικοί της Γερμανίας σε έρευνα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 18.04.11).

Ο Μάνφρεντ Νόιμαν καθ. στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομικής πολιτικής στη Βόννη υποστηρίζει ότι «επειδή η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας δεν μπορεί να πει όχι, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM εμφυτεύεται στην ΟΝΕ ο πυρήνας της Ένωσης μεταφοράς πόρων. Ήδη η θέσπιση του προσωρινού ταμείου βοήθειας ESFS καταδεικνύει πόσο γρήγορα επιταχύνονται τα μεγέθη».

Ο Μπερντ Λούκε, καθ. Οικονομίας στο παν/μιο του Αμβούργου σημειώνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα αποσκοπούσε στην αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης της κρίση και σε άλλες χώρες. «Αυτό απέτυχε, διότι η κρίση πέρασε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Την ώρα που η Γερμανία πρέπει να δίνει εγγυήσεις, αυτές οι χώρες δεν αναλαμβάνουν υποχρεώσεις. Εάν πάψουν να αποδέχονται τους όρους αναδιάρθρωσης της οικονομίας, κανείς δεν μπορεί να τις εμποδίσει να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση».

Ο Τσαρλς Μπλανκαρτ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομίας, υποστηρίζει ότι «η γερμανική βουλή θα διαπιστώσει ότι οι απόψεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε σημαίνουν συνεχώς νέα βάρη για το Γερμανό φορολογούμενο, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μόνον μία αξιόπιστη διαδικασία αναδιάρθρωσης μπορεί να βάλει σε αυτό ένα τέλος».

Ο Γκούσταβ Χορν από το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας που πρόσκειται στα συνδικάτα, διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα, αν θα αντιμετωπίσουν τα χρέη των χωρών-μελών ως εσωτερικό ή ως εξωτερικό χρέος. Στην πρώτη περίπτωση θα έπρεπε να αποφασίσουν την κοινή εγγύηση των κρατικών χρεών με κάλυψη της ΕΚΤ. Έτσι θα διασκέδαζαν τους φόβους των αγορών και θα έπεφταν τα ασφάλιστρα κινδύνου». Προέκριναν όμως τη δεύτερη εκδοχή αντιμετωπίζοντας τα ως εξωτερικό χρέος. Κατά τον Χορν, «οι πολιτικοί δεν είχαν καθαρή εικόνα για το τίμημα των ενεργειών τους. Ο κίνδυνος είναι ότι στο μέλλον κρατικά ομόλογα σε ευρώ με το χρέος να διατηρείται στο ίδιο ύψος να έχουν συνεχώς υψηλότερα επιτόκια από τα ομόλογα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Καθόλου καλές προοπτικές για την Ευρωζώνη».

Ο Ντίτερ Σπέτμαν πρόεδρος του ομίλου Thyssen, ο οποίος ανήκει στην ομάδα που έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της βοήθειας στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «με την πολιτική της Μέρκελ οι Έλληνες και Σια δεν θα γιατρευτούν. Αλλά αυτή η πολιτική αποδυναμώνει τη Γερμανία. Όταν οι γερμανικές τράπεζες και ασφάλειες θα χρειαστούν αύξηση των ίδιων κεφαλαίων που μόνο από το φορολογούμενο μπορεί να προέλθει, θα το καταλάβουν και οι πολίτες. Αλλά λεφτά των Γερμανών πολιτών για του ξένους πιστωτές της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, αυτό δεν το καταλαβαίνει ο πολίτης».

Θεσσαλονίκη: Τηλεοπτικό πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας (Full HD) εξέπεμψε το ΤΕΙ

http://digitalcontentproducer.com/hdhdv/jan07Full%20HD.gifΤηλεοπτικό πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας (Full High Definition) εξέπεμψε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο επίδειξης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του στη Σίνδο, ως αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος Ηλεκτρονικής.

Η εκπομπή έγινε από τον πειραματικό σταθμό του ΤΕΙ, ο οποίος εδώ και περίπου έξι μήνες εκπέμπει στην περιοχή του δήμου Δέλτα δέκα δοκιμαστικά βίντεο κλιπ (όπως ντοκιμαντέρ, φόρμουλα, το σήμα του ΤΕΙ-Θ κ.α.), μέσα από ένα κανάλι (στη συχνότητα 69 UHF), με το πρωτότυπο για την Ελλάδα σύστημα εκπομπής εικόνας υψηλής ανάλυσης, σε MPEG4.

Αν και στην χώρα μας υπάρχει πληθώρα τηλεοπτικών δεκτών που υποστηρίζουν την λήψη προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας, δεν υπάρχει αντίστοιχη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος υψηλής ανάλυσης, καθώς οι σταθμοί μεταδίδουν εκπομπές χαμηλής ευκρίνειας. Πειραματικά προγράμματα υλοποιεί η ΕΡΤ, με μελλοντικό σκοπό να εκπέμψει κάποτε το σύνολο των προγραμμάτων της σε υψηλή ανάλυση. Σήμερα, βιώνουμε σταδιακά ανά την Ελλάδα, την μετάβαση από το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα στο ψηφιακό, μέσω της σύμπραξης Digea, γεγονός ωστόσο που υστερεί κατά πολύ από την εκπομπή τηλεοπτικών σημάτων Full High Definition.

«Τα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας πετυχαίνουν 7-8 φορές καλύτερη ανάλυση εικόνας σε σχέση με τα απλά ψηφιακά, τα οποία όμως είναι καλύτερα από τα αναλογικά. Η διαφορές είναι τόσο μεγάλες όσο και αυτές που είδαμε όταν περάσαμε από την ασπρόμαυρη τηλεόραση στην έγχρωμη, πριν 25 χρόνια» ανέφερε ο τεχνικός επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος υψηλής ευκρίνειας του ΤΕΙ-Θ, Παύλος Λαζαρίδης.

Οι κάτοικοι της περιοχής της Σίνδου, που διαθέτουν τους σύγχρονους τηλεοπτικούς δέκτες υψηλής ευκρίνειας (HD), μπορούν να αναζητήσουν το κανάλι εκπομπής του αντίστοιχου σήματος του ΤΕΙ-Θ και να διαπιστώσουν τη διαφορά ποιότητας της εικόνας, σε σύγκριση με την ψηφιακή ή την αναλογική.

WikiLeaks/The Washington Post: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρηματοδότησε με τουλάχιστον 6 εκατ. δολάρια οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Συρία

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi83qLEVPWkQFtzV-v0gbyfx9IMw3egHgMnODXlSYmYZYwlNIZyfxjSEWoj-7izMWzELc21MeCIFbpDV1LQp-hYMR501mXuHJ_JkqC3uxF2v2O_EsZEQPgVoZkovUpO0z91qMyvyc1_r76p/s1600/2010072wikileaks+usa.jpgΤο Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρηματοδότησε μυστικά οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Συρία, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του ιστοτόπου WikiLeaks, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Washington Post.

Τα τηλεγραφήματα καταδεικνύουν ότι το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διοχέτευσε έως και 6 εκατ. δολάρια από το 2006 σε μια οργάνωση σύρων εξορίστων για τη λειτουργία ενός δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου με έδρα το Λονδίνο, το Barada TV, καθώς και τη χρηματοδότηση άλλων ενεργειών μέσα στη Συρία, ανέφερε η Ποστ.

Το κανάλι Barada TV άρχισε να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2009, ωστόσο έχει αναβαθμίσει την κάλυψή του όσον αφορά τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώνονται στη Συρία από τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας μακράς εκστρατείας με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε η Ποστ.

Η ροή χρημάτων από τις ΗΠΑ σε προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης είχε αρχίσει υπό την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους, όταν οι πολιτικές σχέσεις με την Δαμασκό πάγωσαν το 2005, έγραψε η εφημερίδα.

Η χρηματοδοτική στήριξη συνεχίστηκε και υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, μολονότι επισήμως η κυβέρνησή του επιδίωκε να ανοικοδομήσει τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Άσαντ, ανέφερε η Ποστ. Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος τοποθέτησε πρεσβευτή στην Δαμασκό για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.

Το άρθρο ανέφερε πως δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν και σήμερα να χρηματοδοτούν τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά τα τηλεγραφήματα αφήνουν να γίνει σαφές ότι χρήματα είχε προβλεφθεί να τους χορηγούνται τουλάχιστον έως και το Σεπτέμβριο του 2010.

Στη Συρία έχει ξεσπάσει εξέγερση εναντίον της αυταρχικής κυβέρνησης του Άσαντ, που έχει εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματα της χώρας. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων από τις ταραχές ξεπερνά τους 200 νεκρούς. Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βία σε ένοπλες συμμορίες.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ανησυχούν το 2009 όταν πληροφορήθηκαν ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας είχαν αρχίσει να θέτουν ερωτήματα για τα αμερικάνικα προγράμματα, σύμφωνα με την Ποστ.

Τηλεγράφημα του Απριλίου του 2009 που υπογράφει ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός διπλωμάτης στην Δαμασκό την περίοδο εκείνη, αναφέρει ότι οι συριακές αρχές "αναμφίβολα θα θεωρούσαν τα όποια κεφάλαια των ΗΠΑ που διοχετεύονται σε παράνομες πολιτικές οργανώσεις ισοδύναμο της υποστήριξης της (προσπάθειας) αλλαγής καθεστώτος", γράφει η Ποστ.

"Η επανεκτίμηση του τρέχοντος χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ προγράμματος το οποίο υποστηρίζει τις αντι(κυβερνητικές) δραστηριότητες, τόσο εντός όσο κι εκτός της Συρίας, ίσως αποδειχθεί παραγωγική", ανέφερε το τηλεγράφημα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κάνει σχόλια για την αυθεντικότητα των τηλεγραφημάτων και να απαντήσει σχετικά με τη χρηματοδότηση του Barada TV από τα κεφάλαιά του.

Το κανάλι σχετίζεται με το Κίνημα για την Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, που έχουν ιδρύσει σύροι διαφωνούντες πολιτικοί εξόριστοι. Μέρος των χρημάτων φέρεται να διοχετεύτηκε επίσης στο μη κερδοσκοπικό Συμβούλιο για την Δημοκρατία (στη Συρία), που εδρεύει στο Λος Άντζελες.

Κερατέα: Αποχωρούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή

http://www.kourdistoportocali.com/UsersFiles/keratea_episodia-7.jpgΑποχωρούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή της Κερατέας, μετά από συνάντηση και συμφωνία που είχαν σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής και ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας κ.κ. Νικόλαος.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση, τα μηχανήματα για τη δημιουργία ΧΥΤΥ θα παραμείνουν στην περιοχή με ευθύνη του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, η οποία θα υποβάλλει πρόταση στην πολιτεία, για να αποφασισθεί τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ξάνθη-Σοκ από το θάνατο του Αντεφέμι

http://www.sport.gr/files/news/2010-09-06/1283806639_adefemi13.jpgΣοκ έχει προκαλέσει στη Ξάνθη και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο η είδηση του αδόκητου χαμού του Ολουμπάγιο Αντεφέμι. Ο 26χρονος Νιγηριανός αμυντικός μέσος της ακριτικής ομάδας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, τα ξημερώματα στην Εγνατία οδό. Ο Αντεφέμι είχε πάρει άδεια από την ΠΑΕ για να ταξιδέψει στην πατρίδα του και να παντρευτεί, αλλά η μοίρα του είχε στήσει «καρτέρι» στην άσφαλτο...

O άτυχος ποδοσφαιριστής ταξίδευε προς τη Θεσσαλονίκη και η είδηση του θανάτου του έχει βυθίσει στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Αντεφέμι είχε έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη Ξάνθη το περασμένο καλοκαίρι, προερχόμενος από τη γαλλική Μπουλόν, και φέτος ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ακριτικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, πρόλαβε να αγωνιστεί 24 φορές και να πετύχει δύο γκολ τη φετινή σεζόν στη Σούπερ Λίγκα. Ο Αντεφέμι, ο οποίος έχει φορέσει και τη φανέλα της εθνικής Νιγηρίας, είχε αγωνιστεί στο παρελθόν και στις Αλταχ (Αυστρία), Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία), και σε τρεις ομάδες του Ισραήλ, τη Ραμάτ Γκαν, τη Χάποελ Τελ Αβίβ και τη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί λόγω της φημολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου και άλλων μεγάλων νομισμάτων λόγω της φημολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις διαψεύσεις του ενδεχομένου αυτού από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,4369 δολάρια από 1,4430 δολάρια την περασμένη Παρασκευή. Οι επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο, προχώρησαν σε πωλήσεις του ευρώ και λόγω της αύξησης της δύναμης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Φινλανδίας στις εκλογές που έγιναν χθες στη χώρα. Το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών, το οποίο αύξησε θεαματικά την εκλογική του δύναμη, είχε ταχθεί προεκλογικά κατά της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις αγορές.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η γερμανική Κυβέρνηση θέλει να προετοιμάσει τους βουλευτές της για το ενδεχόμενο να χρειασθεί να ψηφίσουν την ανάληψη νέων βαρών από τη Γερμανία, στην περίπτωση που χρειασθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

"Αν η Ευρωζώνη χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας, η γερμανική Κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλου μεγέθους νέα βάρη", είπε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας: "Νομίζω ότι είναι καλό οι βουλευτές μας να έχουν κάποια γνώση ότι κάτι μπορεί να γίνει". Το ίδιο δημοσίευμα αποδίδει τις διαψεύσεις των σεναρίων αναδιάρθρωσης από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στο φόβο ότι η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση μπορεί να αναστατώσει τις ήδη νευρικές αγορές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει μία αναπόφευκτη διαφοροποίηση της επικοινωνιακής πολιτικής, καθώς από τη μία πλευρά η εχεμύθεια θεωρείται αναγκαία όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται στην Κυβέρνηση, ενώ από την άλλη πλευρά χρειάζεται κάποια δημοσιότητα για να είναι ενήμεροι οι βουλευτές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι έως τώρα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν αρκετά βέβαιη ότι θα έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του οποίου ηγείται, καθώς και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μετέχει στην Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, προσθέτει, η ανησυχία αυξήθηκε μετά από δημοσιεύματα ότι 12 βουλευτές του FDP απειλούν να μη στηρίξουν το νόμο για τη θέσπιση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από το 2013. Οι 12 βουλευτές φέρεται να ζητάνε ότι οι χώρες που δεν ακολουθούν τη γερμανικού τύπου δημοσιονομική πειθαρχία "θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη μετά από σύντομη προειδοποίηση", κάτι που θεωρείται αδιανόητο για την Κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ.

Το ΔΝΤ ανησυχεί για «κενό» ιδιωτών επενδυτών σε επισφαλείς χώρες της Ευρωζώνης

Το ΔΝΤ ανησυχεί για το ενδεχόμενο χώρες όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο να χάσουν το βασικό κορμό των ιδιωτών επενδυτών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας Handelsblatt (Χάντελσμπλατ 18.04.11), στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα γίνεται λόγος για «δημιουργία κενού» στη βάση επενδυτών σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου. Διαπιστώνεται σχετικά ότι τα κρατικά χρέη της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας μεταφέρονται όλο και περισσότερο σε εγχώριες τράπεζες, διότι απουσιάζουν οι ξένοι επενδυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ακόμη και αν δεν αναφέρεται ανοιχτά, η ανάλυση του ΔΝΤ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή στρατηγική διάσωσης που ακολουθεί η ΕΕ μπορεί τελικά να αποτύχει εξαιτίας της απώλειας της προηγούμενης βάσης επενδυτών. Ο σχεδιαζόμενος από το 2013 Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM δυσχεραίνει επιπρόσθετα την ανάληψη δανείων από αδύναμες χώρες». Ο λόγος είναι ότι προβλέπει ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος πτώχευσης.

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό, αύριο Μεγάλη Τρίτη

http://www.agelioforos.gr/files/Portalistas/Thessaloniki%20EYATH.jpg Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας θα σημειωθεί αύριο, Μεγάλη Τρίτη, στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο του Αράχθου, έως και τον ανισόπεδο του Περιστερίου, στην Ήπειρο και από τις επτά το πρωί έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.


Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία «Εγνατία Οδός ΑΕ», η διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνει «στo πλαίσιο των απαιτούμενων εργασιών κατασκευής αντιολισθηράς στρώσης ασφάλτου στο τμήμα της παράκαμψης της γέφυρας Τ9-Τ11 (Περιστέρι)». Η κυκλοφορία των οχημάτων, το χρονικό αυτό διάστημα, θα διεξάγεται από την εθνική οδό, Ιωαννίνων - Τρικάλων.

Ποινική δίωξη για το εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης

http://www.anakyklosi.gr/uvpanel/library/Image/V_KDAY_TAGARADWN.jpgΤην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου προτείνει για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών στους Ταγαράδες, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιβαλλοντικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε αυτοψία που διενεργήθηκε στις 2 Μαρτίου διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι άσχημες και το σύνολο του έργου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

«Η κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και γενικότερα για τη Δημόσια Υγείας», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και ενημερώνει ότι τα περιγραφόμενα στην έκθεση της αυτοψίας αποτελούν παράβαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θέτει το πλαίσιο των προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και προτείνεται συνεπώς η άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Το έγγραφο το υπουργού Υγείας, διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, Άγγελου Τζέκη, Ιωάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου, για τις συνθήκες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Ταγαράδες, καθώς στη Μονάδα διαλογής σκουπιδιών οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται επαρκώς και δεν τους παρέχονται τα κατάλληλα μέσα που απαιτούνται. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, έχουν καταγγείλει επανειλημμένως το πρόβλημα σημειώνοντας ότι και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου δεν είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν έναν υγιή χώρο εργασίας (εξαερισμός, έλλειψη νερού, κατεστραμμένα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, κακές συνθήκες στα WC ). Έχουν επιπλέον προειδοποιήσει ότι στον περιβάλλοντα χώρο κυκλοφορούν σκυλιά και αρουραίοι και επιρρίπτουν ευθύνες στις κυβερνήσεις και στους Δήμους που έχουν παραδώσει την ανακύκλωση σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο κ. Λοβέρδος, στην απάντηση του επισημαίνει ότι αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων είναι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Για τη σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών και των συνθηκών που επικρατούν, είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την επωνυμία «Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης», ο οποίος οφείλει να μεριμνά για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, κατά τρόπο ώστε να μην προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ή και τη δημόσια υγεία.

ΔΝΤ και ΕΕ επιθυμούν να αποτρέψουν πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ

http://seeklogo.com/images/F/FAZ_NET_Frankfurter_Allgemeine_Zeitung-logo-9DDF61A989-seeklogo.com.gifΤο ΔΝΤ και η ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν πτώχευση της Ελλάδας, γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, «FAZ» για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Επισήμως δεν αποτελούσε αντικείμενο των διαβουλεύσεων των υπ.Οικ. της G-20, αλλά «στους διαδρόμους η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ένα μεγάλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εταίρων της G-20», γράφει η «FAZ».

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση», είπε ο κ. Σόιμπλε, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο στο Γερμανικό υπ.Οικονομικών εξετάζεται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με ομόλογα εγγυημένα από την Ευρωζώνη, (μοντέλο «Μπρέιντι»).

Η «FAZ» σημειώνει ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας διαπλέκεται και με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το ΔΝΤ μένει να πάρει την απόφαση και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της ΕΕ που αποφάσισαν το Μάρτιο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων του μεριδίου τους στο πακέτο διάσωσης και να μειώσουν το επιτόκιο. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει πρόθυμο για το βήμα αυτό μετά από αίτημα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο. Το σημερινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης» (Extended Fund Facility, EFF), όπως πήρε ήδη η Ιρλανδία την προηγούμενη χρονιά».

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας «Bundesbank» στις αποφάσεις του μελλοντικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Σύμφωνα με τη FAZ, ο κ. Μπρίντερλε θέλει η «Μπούντεσμπανκ» να ορίσει το ένα από τα δύο μέλη της Γερμανίας στο Συμβούλιο Διευθυντών του ESM. Ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι με την παρουσία της Μπούντεσμπανκ στο Συμβούλιο θα υπάρχει ένας «αποτελεσματικός μηχανισμός ασφάλειας κατά μίας εσπευσμένης ενεργοποίησης του μηχανισμού».

Ευχαριστημένος με το έργο του ο Ρόβλιας- Λεπτό λεπτό η αμόλυβδη πλησιάζει τα 2 ευρώ: Σε ιστορικά υψηλά η μέση τιμή της αμόλυβδης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6kaxWuMSdwpTw-VoOs8x61zmcpBKEk-0j69paFXgjyP-d3ydjJLipnbcsvOm_Iv-q9GyMMUuk3MvH2WCbaqT8jogW0Sptv1R_c-nx1gBSW1-fQCIlqkPacHmuq2ky4cwUQfA9n6fz2Fg/s320/%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%82.gifΜε τιμές καυσίμων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ξεκινά η εορταστική περίοδος του Πάσχα καθώς η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε περαιτέρω, στο 1,706 ευρώ το λίτρο και ο Ρόβλιας χαμογελάει επειδή προφανώς το τζίπ του είναι υβριδικό...


Τα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες) είναι οι ακριβότερες περιοχές της χώρας ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν τις χαμηλότερες τιμές. Η αμόλυβδη κυμαίνεται σήμερα από 1,617 ευρώ (το φθηνότερο πρατήριο στην Αθήνα) έως 1,886 (το ακριβότερο, στον Πειραιά).

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται σήμερα στα 92,1 λεπτά... και θυμίζουμε ότι επί Καραμανλή έκανε γύρω στα 50 λεπτά και οι ΠΑΣΟΚοι ζητούσαν επίδομα θέρμανσης. Το οξύμωρο είναι ότι τόσο η φθηνότερη τιμή (86 λεπτά) όσο και η ακριβότερη (1,03 ευρώ) είναι στον ίδιο νομό, τις Κυκλάδες.

Στη Siemens ανέθεσε ο Γερμανικός Οργ. Σιδηροδρόμων την κατασκευή 300 τραίνων αντί 5 δις

Fahrgäste besteigen einen ICE (Foto: dpa)Konzernzentrale von Siemens (Foto: AP)Ο Γερμανικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (DB) ανέθεσε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη Siemens τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ και μια από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία. H Siemens θα κατασκευάσει 300 τραίνα υψηλής ταχύτητας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα τωρινά αντί 5 δις ευρώ. Τα πρώτα τραίνα θα παραδοθούν το 2015 και σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα τραίνα που εκτελούν τα μακρινά ταξίδια.

Μετά τα καλοκαιρινά προβλήματα, όπου σε πολλά τραίνα δεν δούλευαν τα αιρκοντίσιον και τις αποζημιώσει εκ. ευρώ που πλήρωσε η DB σε ταξιδιώτες, κρίθηκε αναγκαία η αναβάθμιση των τραίνων.

Οι διαπραγματεύσεις τράβηξαν σε χρόνο μιας και η DB δεν ήθελε να ρισκάρει νέα προβλήματα και ζητούσε συνεχώς νέες εγγυήσεις από τη Siemens

Αντίθετα από τις προηγούμενες παραγγελίες αυτή τη φορά η DB δεν παράγγειλε τα τραίνα σε κοινοπραξία αλλά απευθείας στη Siemens.

Λυρίδες: Νέα βροχή διαττόντων αστέρων μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα

http://de.therapidnews.com/imagess/2011/04/15/cl_sternschnuppen__1357769m.jpgΜια νέα βροχή από "πεφταστέρια", τις Λυρίδες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι ξενύχτηδες στο βόρειο ημισφαίριο -και στην Ελλάδα -με αποκορύφωμα από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου μέχρι τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου 23 Απριλίου-, στο μέτρο που οι καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού. Μετά τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα Απριλίου, υπάρχει κάθε χρόνο μια σχεδόν πλήρης έλλειψη διαττόντων αστέρων, μέχρι να εμφανιστούν οι Λυρίδες την άνοιξη.

Αυτή η βροχή διαττόντων, η ένταση της οποίας είναι μάλλον απρόβλεπτη, καθώς ποικίλει από χρόνο σε χρόνο, αν και γενικά δεν θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές του έτους, οφείλεται στη "διασταύρωση" της τροχιάς της Γης με τα απομεινάρια σωματιδίων σκόνης του κομήτη Θάτσερ (C/1861 G1). Η βροχή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Οι Λυρίδες παρατηρούνται συνήθως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου και ο ωριαίος ρυθμός πτώσης των μετεώρων δεν ξεπερνά τα 15 έως 20 την ώρα στο αποκορύφωμα, στις 21-23 Απριλίου, τα οποία κινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων την ώρα. Πέρα από αυτές τις τρεις νύχτες, οι Λυρίδες δεν παράγουν περισσότερα από ένα έως δύο μετέωρα την ώρα στο νυχτερινό ουρανό.

Κατά την κορύφωση, οι παρατηρητές έχουν την καλύτερη ευκαιρία παρατήρησης αργά τη νύχτα, λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής. Επειδή πάντως η σελήνη, φέτος, θα είναι "γεμάτη" κατά τα τρία τέταρτα, το φως της θα "σκεπάζει" σε ένα βαθμό τα "πεφταστέρια", ανάλογα και με τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Σποραδικά, οι Λυρίδες δημιουργούν "μπάλες φωτιάς", δηλαδή μετέωρα πιο φωτεινά και από τον πλανήτη Αφροδίτη. Η παρατήρηση των μετεώρων γίνεται καλύτερα με γυμνά μάτια, παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, γιατί τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.

Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 πΧ από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια, με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου, που αποτελούν τμήμα της ουράς ενός κομήτη, που πέρασε κοντά από τη γη το 1861 και τον ανακάλυψε ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης εκτιμάται θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του έχουν παραμείνει στο διάστημα μετά το τελευταίο πέρασμά του, τον 19ο αιώνα, και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη "βροχή" των Λυρίδων. Κατά καιρούς, αλλά όχι συχνά, δημιουργούνται θεαματικά αποτελέσματα, όπως το 1803 (με 500 μετέωρα την ώρα) και, πιο πρόσφατα, το 1982 (μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα). Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.