23 Απριλίου 2011

Καλή Ανάσταση σ' όλους σας

Επείγουσα προσγείωση 2 γαλλικών Mirage-2000 στη Μάλτα στις 3:30

Πάγκαλος εναντίον εκβιαστικών blogs (και 2 βίντεο)

Στη δημοσιογραφία των blogs στρέφεται τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, με άρθρο του στην "Καθημερινή". Ο κ. Πάγκαλος ζητά να ανοίξει δημόσιος διάλογος [ξέρετε σαν αυτό που έγινε για την απόδοση υπηκοότητας όπου 95% των σχολίων ήταν αρνητικά αλλά αυτοί έκαναν το δικό τους] για ένα ζήτημα που όπως υποστηρίζει απειλεί τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης και τον χαρακτήρα της Δημοκρατίας μας μιας και υπάρχουν εκβιαστικά blogs που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα [Σ' αυτό βέβαια δεν έχει και άδικο...].

Ο κ. Πάγκαλος, αναφέρει ότι η ανωνυμία των blogs, τα μετέτρεψε στο απόλυτο σύμβολο του πιο ακραίου λαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας.

"Τα ανώνυμα blogs είναι σαν να γράφεις νύχτα στους τοίχους ένα καινούργιο σύνθημα κάθε 10 λεπτά, χωρίς να σε βλέπει κανείς και χωρίς, φυσικά, να υπογράφεις. Αυτή, ακριβώς, η ανωνυμία μετέτρεψε τα blogs από έμβλημα της ελευθερίας της έκφρασης και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, στο απόλυτο σύμβολο του πιο ακραίου λαϊκισμού" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάγκαλος στο άρθρο του μιλάει για καλλιέργεια της ρουφιανιάς και καθαγιασμό της μαύρης κουκούλας και προσθέτει ότι ο δημόσιος λόγος των blogs αποτελεί τον χειρότερο βιαστή της ελληνικής γλώσσας.

"Η ανωνυμία των blogs δικαιολογείται με το επιχείρημα του φόβου: ο απλός πολίτης γράφει ανώνυμα γιατί (υποτίθεται ότι) η εξουσία καραδοκεί για να τον κυνηγήσει. Έτσι καλλιεργείται η ρουφιανιά και καθαγιάζεται η μαύρη κουκούλα. Οποιοσδήποτε μπορεί ανώνυμα να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να έχει καμία ευθύνη ούτε γι’ αυτό που γράφει ούτε για τον τρόπο που το γράφει. Ο δημόσιος λόγος των blogs είναι ο χειρότερος βιαστής της ελληνικής γλώσσας. Εξαντλείται, πολλές φορές, στα βασικά ρήματα (κατά προτίμηση όσα έχουν σχέση με σεξουαλικές πράξεις) και τις συνήθεις βρισιές" γράφει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. [Στο τέλος ακολουθεί βίντεο όπου ο κ. Πάγκαλος μας εξηγεί τι εννοεί]

Συμφέροντα πίσω από την ανωνυμία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναγνωρίζει ως πλεονέκτημά τους την αμεσότητα, τονίζοντας όμως ότι τα blogs τρέφονται από φήμες και οι διαχειριστές τους δεν έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν τα γεγονότα, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη απεργία του τύπου, όταν και οργίασαν οι φήμες για ανασχηματισμό ή εκλογές. [Φυσικά όλοι θυμόμαστε ποιος έγραψε ότι ο Γιωργάκης θα επισκέπτονταν το Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει εκλογές....]

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποστηρίζει ότι η συνήθεια νεαρών δημοσιογράφων να χρησιμοποιούν ως πηγή πληροφόρησης τα blogs αποτελεί Δούρειο Ίππο που καταστρέφει τις εφημερίδες.

Σημειώνει ακόμα ότι τα blogs δεν είναι αθώα και πίσω από την ανωνυμία κρύβονται δημοσιογράφοι που εξυπηρετούν συμφέροντα. [Όλοι ξέρουμε ποιοι δημοσιογράφοι κρύβονται από δήθεν αποκαλυπτικά ανώνυμα blogs]

"Τα ανώνυμα blogs ελάχιστη σχέση έχουν με την δημοσιογραφία των πολιτών. Συνήθως, πίσω τους κρύβονται συγκεκριμένοι «δημοσιογράφοι» που διακρίθηκαν και διακρίνονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημοσιογραφία. ['Όλοι καταλαβαίνουμε για ποιον μιλάει...]

Ήδη παράγουν μια ολόκληρη γενιά «δημοσιογράφων» που θεωρούν την ηθική και τη δεοντολογία κάτι κακό και εντελώς άχρηστο. Προτιμούν να πλουτίσουν εκβιάζοντας μέσω του γνωστού κύκλου: η είδηση πρώτα δημοσιεύεται στο δικό τους «δέντρο» ανώνυμων blogs (έτσι βλέπεις το ίδιο κείμενο σε 20 blogs), μετά περνά σε κάποια περιθωριακή εφημερίδα και μετά σε κάποιο παράνομο τηλεοπτικό σταθμό. Η επιτυχία τους είναι όταν τη δουν γραμμένη σε κάποια έγκυρη εφημερίδα" τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Πάγκαλος τονίζει ότι το καλύτερο δίκτυο blogs το συνθέτουν εκβιαστές και ακροδεξιοί που δεν αποδέχονται τα κοινοβουλευτικά πλαίσια [Ε... λέει και καμία παπαριά για να περάσει η ώρα...]. Χαρακτηρίζει τα ανώνυμα blogs "δημοσιογραφία των εκβιαστών" [απόλυτα κατανοητό για ποιον μιλάει] και όχι "δημοσιογραφία των πολιτών" και προσθέτει ότι υπάρχει πλήρης ανομία στον χώρο της ενημέρωσης και νομοθετικό κενό στο διαδίκτυο που επιτρέπει στους διαχειριστές να μην γράφουν το όνομά τους, να πλήττουν τη δημοκρατία και να κατασπαράζουν ως λιοντάρια τον εκάστοτε στόχο τους.

Δεξί Εξτρέμ: Και επειδή "ο δημόσιος λόγος" του αξιότιμου κ. Πάγκαλου είναι πλούσιος και δεν εξαντλείται σαν των blogs στα βασικά ρήματα (κατά προτίμηση όσα έχουν σχέση με σεξουαλικές πράξεις) και τις συνήθεις βρισιές πάρτε και δυο βιντεάκια του:

Θα κάτσεις να μ'ακούσεις ρε μαλάκα...

Δε γαμιέσαι πρωί πρωί

Έφθασε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε η Αθήνα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Σε μια λαμπρή τελετή εκατοντάδες πιστών, όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να παραλάβουν το Άγιο Φως το οποίο μετέφερε από τον Πανάγιο Τάφο η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δόλλη.

Το Άγιο Φως παρέλαβε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος από τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτη Δαμιανό και από εκεί μεταφέρθηκε με ειδικές πτήσεις ανά την επικράτεια.

Λιβύη: Περισσότεροι από 25 νεκροί και 100 τραυματίες σήμερα στην Μιζουράτα, σύμφωνα με γιατρό του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης

Το νέο ξέσπασμα της βίας στην εξεγερμένη πόλη της Μιζουράτα, που πολιορκείται και δέχεται επιθέσεις εδώ και εβδομάδες από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, προκάλεσε σήμερα περισσότερους από 25 νεκρούς και 100 τραυματίες, σύμφωνα με ένα γιατρό του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης.

Από τις 08:00 έως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα, η ιδιωτική κλινική Hikma, το κύριο νοσοκομείο της Μιζουράτα, αφότου οι δυνάμεις του Καντάφι κατέλαβαν το δημόσιο νοσοκομείο, έχει δεχτεί πάνω από 25 νεκρούς και 100 τραυματίες, εξεγερμένους και φιλοκυβερνητικούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Χαλίντ Αμπού Φάλρα.

"Μας λείπουν τα πάντα, εξοπλισμός, προσωπικό και φάρμακα. Χειρουργούμε συνεχώς σε όλες τις μονάδες μας", πρόσθεσε, ενώ τα ασθενοφόρα διαδέχονται το ένα το άλλο κάθε 5 ή 10 λεπτά.

"Δεν θα τα καταφέρουμε σε αυτό το ρυθμό. Χάνουμε ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες μπορούμε να τους θεραπεύσουμε", δήλωσε εξαντλημένος ο χειρουργός Μαχμούντ Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, εκρήξεις και πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται σήμερα στην παραθαλάσσια αυτή πόλη, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θέατρο εδώ και αρκετές εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των φιλο-κυβερνητικών δυνάμεων.

Χθες Παρασκευή το βράδυ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χαλέντ Καίμ, ανακοίνωσε την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων από την Μιζουράτα, διευκρινίζοντας ότι φυλές της γύρω περιοχής που είναι πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι έχουν πλέον αναλάβει την ευθύνη να θέσουν τέρμα στη σύγκρουση σε αυτή την πόλη μέσω διαπραγματεύσεων ή με τη βία.

Αποτελέσματα Bundesliga 31η αγωνιστική

Φράιμπουργκ-Ανόβερο 1-3

Λεβερκούζεν-Χοφενχάιμ 2-1

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Μπάγερν Μονάχου 1-1

Ζανκτ Πάουλι-Βέρντερ Βρέμης 1-3

Σάλκε-Καϊζερσλάουτερν 0-1

Στουτγκάρδη-Αμβούργο 3-0

Γκλάντμπαχ-Ντόρτμουντ Έναρξη 19:30

Βόλφσμπουργκ-Κολονία 24/4

Νυρεμβέργη-Μάιντς 24/4


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 31 αγώνες)

Ντόρτμουντ 69-30αγ.

Λεβερκούζεν 64

Ανόβερο 57

Μπάγερν 56

Μάιντς 48-30αγ.

Νυρεμβέργη 46-30αγ.

Πάσχα στην παλιά Αθήνα

http://meneksedia.pblogs.gr/files/64812-1934stadiou-1.jpgΠάσχα, Πασχαλιά, Ανάσταση, το ξεφάντωμα της ψυχής και της φύσης σε μία Λαμπρή γιορτή για τη λύτρωση, την αναγέννηση, την γονιμότητα. Η «πανήγυρις, πανηγύρεων», σύμφωνα με τους ύμνους, τιμάται στην κορύφωση της άνοιξης, με τη φύση ν’ ανανεώνεται και τον άνθρωπο να αρνείται και να ανατρέπει το θάνατο, από τους αρχαίους μύθους του Άδωνη και της Περσεφόνης μέχρι τον Αναστάντα Χριστό.

«Ιστορικά το Πάσχα συμβολίζει την έξοδο από το σκοτάδι στο Φως», επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη, και προσθέτει: «Μία μετάβαση, η οποία απαιτεί μακρά σωματική και ψυχική - πνευματική προετοιμασία. Για τη Χριστιανοσύνη ξεκινά με τη νηστεία της Σαρακοστής και συνεχίζεται με το λαό να συμπάσχει στο μαρτύριο του Θεανθρώπου».

Ο εορτασμός, λέει η κ. Καμηλάκη, αρχίζει την Ανάσταση, συνεχίζεται όλη την «ασπροβδομάδα» και ολοκληρώνεται με την ανάληψη του Κυρίου. «Η όλη περίοδος, διανθίζεται με πλούσια λατρευτικά έθιμα, αλλά και άλλα προχριστιανικά, εξαγνιστικά και αποτρεπτικά του κακού τα οποία εντάχθηκαν στην θρησκεία. Αυτά είναι τα κόκκινα αυγά (γονιμοποίηση φύσης), επισκέψεις με όργανα στους τάφους και προσφορές στους νεκρούς, τελετουργικοί χοροί του Αγίου Γεωργίου και άλλα», επισημαίνει.

Ο συμβολισμός του Πάσχα στη σημερινή εποχή, ταυτίζεται με τη μεγάλη έξοδο του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τη φύση. Τα αγριολούλουδα και το ανοιξιάτικο αεράκι, συμπληρώνουν το φόντο της μεγάλης γιορτής με τον οβελία, τα ολοκόκκινα αυγά και το άφθονο κρασί.

Ωστόσο, στην παλιά Αθήνα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική, θυμάται η κ. Καμηλάκη. «Το Πάσχα οι νοικοκυραίοι από τα Μεσόγεια κατέφθαναν στην πόλη με μουσικά όργανα να χαιρετήσουν τον "καλό κόσμο" σπίτι- σπίτι. Κατέληγαν στο Θησείο, όπου έψηναν αρνιά και κοκορέτσια και ξεφάντωναν μέχρι το πρωί, με τη συμμετοχή των Αθηναίων. Ο χορός είχε επικεφαλής των ιερέα και οι άλλοι ακολουθούσαν κατά ηλικία τραγουδώντας», λέει και συνεχίζει: «Τότε γιόρταζαν όλη τη νέα εβδομάδα και κανένας νοικοκύρης δεν έμπαινε στο κτήμα του. Βεβαίως εξεταζόταν και η ωμοπλάτη από το σφάγιο, βάση του αρχαιοελληνικού εθίμου της ωμοπλατοσκοπίας για τα μαντέματα. Οι Αρματολοί και οι Κλέφτες δεν επιχειρούσαν καμιά επίθεση, αν δεν συμβουλεύονταν τη σπάλα του ψημένου αρνιού».

Αργότερα στην μεταπολεμική Αθήνα, όταν το άστυ ήταν στην περιοχή της Κυψέλης και στο Κολωνάκι, οι βοσκοί από τα ορεινά, δηλαδή το Γαλάτσι και τον Υμηττό, κατέβαιναν με το κοπάδι των αρνιών στην πόλη.

Ο Μιχάλης Βλασιάδης μαθητής στις αρχές του ΄60 στην Κυψέλη, λέει: «Θυμάμαι τους τσοπάνους να κατεβαίνουν από τα Τουρκοβούνια και να σφάζουν τα αρνιά στην αγορά της Φωκίωνος για να τα πουλήσουν. Από τη Μεγάλη Δευτέρα νηστεύαμε όλοι και η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την εκκλησία και τις προετοιμασίες για τη γιορτή. Στην εκκλησία πηγαίναμε από νωρίτερα στους χαιρετισμούς και συμμετείχαμε βοηθώντας τον ιερέα τις βραδιές με τις ακολουθίες». Προσθέτει, ακόμη, ότι «όλοι θυμόμαστε την "κουραστική" ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης. Οι κοπέλες κρατούσαν και σύνοψη, εμείς τ’ αγόρια κάναμε προμήθειες σε βεγγαλικά και κροτίδες για τη βραδιά της Ανάστασης, μας άρεσε να τρομάζουμε τις γυναίκες. Οι μητέρες ανανέωναν το σπίτι και πηγαινοέρχονταν στο φούρνο της γειτονιάς με τις λαμαρίνες για να ψήσουν τα κουλούρια και τα τσουρέκια».

Τη Μεγάλη Τετάρτη στα συστατικά του ευχέλαιου αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες και από το αλεύρι οι νοικοκυρές «ανάπιαναν» τη ζύμη για το ψωμί και την κουλούρα της Λαμπρής.

Την Μεγάλη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη είναι τα δώδεκα ευαγγέλια και από το πρωί οι γυναίκες βάφουν τα αβγά, παλιότερα με μπακάμι, με ριζάρι, φύλλα από κρεμμύδια κλπ. Τα κεντούσαν ή τα ζωγράφιζαν με φύλλα, λειωμένο κερί ή άλλα υλικά. Σήμερα βάφονται με μπογιές από το εμπόριο και ξύδι.

«Το βάψιμο του αβγού, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής», επισημαίνει η κ. Καμηλάκη, «ενισχυμένο με το κόκκινο χρώμα από το αίμα του Χριστού είναι απαραίτητο για το Πάσχα. Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δεν βάφουν αβγά. Αλλά και σ' αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι κι από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού».

Τη Μεγάλη Παρασκευή είναι η αποκαθήλωση και η ακολουθία του επιταφίου, του οποίου το στόλισμα κάνουν τα κορίτσια της ενορίας με άνθη εποχής. Παλιότερα τα παιδιά κρατώντας το σταυρό πήγαιναν στα σπίτια και έλεγαν το μοιρολόι της Παναγίας.

«Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα. Σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται». Αυτή την ημέρα δεν μαγειρεύουν ούτε σκουπίζουν. Τρώνε πρόχειρα και πηγαίνουν το βράδυ στον επιτάφιο.

Στην ακολουθία και περιφορά του επιταφίου, η πομπή σχηματίζεται από τα εξαπτέρυγα και το σταυρό μπροστά, τον επιτάφιο τους ιερείς και τους πιστούς με αναμμένες λαμπάδες από πίσω. Κατά τη διάρκεια της προσκύνησης, οι πιστοί, αφού ασπαστούν τον επιτάφιο περνούν από κάτω «για να τους πιάνει η χάρη». Στα κεριά και στα λουλούδια του επιταφίου αποδίδεται θαυματουργός δύναμη και παρόλο που η διανομή τους γίνεται από τον παπά, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να τα κλέψουν για να έχουν περισσότερη ενέργεια. Τα κεριά που καίνε πάνω από τον επιτάφιο τα μοιράζονται κυρίως, όσοι έχουν στην οικογένεια ναυτικό για φυλαχτό.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, οι πιστοί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης με κορδέλες και δεντρολίβανο. Ο ιερέας λέγοντας το «Ανάστα ο Θεός» σκορπά δαφνόφυλλα, ενώ οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, τις καμπάνες, πυροβολούν και γενικά θορυβούν, για να διώξουν τον θάνατο.

Στην τελετή της Ανάστασης τα μεσάνυχτα, όταν ο ιερέας ψάλλει το «δεύτε λάβετε φως!» τρέχουν οι νέοι, να ανάψουν τη λαμπάδα τους, πρώτοι για γούρι και τα κορίτσια από κάποιον άντρα για να παντρευτούν. Οι λαμπάδες της Ανάστασης, δώρο του νονού προς τα βαφτιστήρια ή του αρραβωνιαστικού προς την μνηστή, ήταν λευκού χρώματος στολισμένη με λουλούδια και κορδέλες, με το συμβολισμό της πηγής του φωτός. Επίσης, όταν ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», η ατμόσφαιρα δονείται από καμπανοκρουσίες, πυροβολισμούς και πυροτεχνήματα. Η Ανάσταση του Χριστού είναι σύνθημα αγάπης που εκδηλώνεται με τον αμοιβαίο ασπασμό των εκκλησιαζόμενων.

Με τη φλόγα της λαμπάδας «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας του σπιτιού και ανανεώνουν το φως του καντηλιού.

Κατά τη Δεύτερη Ανάσταση (το απομεσήμερο της Κυριακής) παλιότερα ακολουθούσαν τελετουργικοί χοροί στους οποίους πρωτοχόρευε ο ιερέας και ακολουθούν κατά σειρά οι υπόλοιποι. Αλλού ο χορός συνοδευόταν από αγωνίσματα (πήδημα, τρέξιμο, λιθάρι, πάλη με βραβεία και επισκέψεις σε νεκροταφεία, όπου στους τάφους άφηναν κόκκινα αβγά.

Άμεσα συνδεδεμένη με το Πάσχα και την άνοιξη, είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που όταν προηγείται της Αναστάσεως, τότε γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Ανοιξιάτικο σύνορο του χρόνου, ο Άη Γιώργης πέρα από προστάτης των αγροτικών πληθυσμών, θεωρείται προστάτης της καθαρότητας του πόσιμου νερού. Έτσι σε πολλά σημεία του ελληνικού χώρου την ημέρα τ' Άη Γιωργιού γίνεται πανηγύρι με αθλητικούς αγώνες, δρόμου, πάλης, ιπποδρομίες και χορούς.

Το «ασπροβδόμαδο» παλιότερα συνεχιζόταν ο εορτασμός με χορούς σε εξωκκλήσια, στους χώρους των νεκροταφείων, με λιτανευτικές περιφορές εικόνων στα όρια των οικισμών και αλλού.

Στα Μέγαρα την Τρίτη της Διακαινησίμου χορεύουν τον χορό της Τράτας, ενώ στην Κάρυστο την Πέμπτη της Διακαινησίμου χορεύεται, μέχρι και σήμερα, ο αρχέγονος χορός του κυρ - Βοριά, χορός λατρευτικός για τον εξευμενισμό του Βοριά που στην περιοχή πνέει έντονα. Την Παρασκευή, της Ζωοδόχου Πηγής συνηθίζεται πανηγύρι στην εξοχή, όπου συχνά υπάρχει και αγίασμα θαυματουργό. Η παρουσία αγιασμάτων, γνωστή από την αρχαιότητα με άλλη μορφή, έχει σχέση με τη σημασία του νερού ως εξαγνιστικού και θεραπευτικού στοιχείου.

ΕΞΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 1974-1979

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗ ΛΕΞΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ :

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΟΤΙ :

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝOΚΟΜΕΙΟ.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΑΚΡΥΖΟΝΤΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΕΞΗΣ:

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1981-1989, 1993-1996

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΑΦΡΩΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΔΑΝΕΙΩΝ, ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ, ΛΑΙΚΙΣΜΩΝ, ΜΙΖΩΝ, ΡΟΥΣΦΕΤΙΩΝ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΕΦΗΜΕΡΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΤΑΠΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣ'ΤΑ ΟΛΑ.

ΥΠΗΡΞΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 1990-1993

ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΠΟΤΟΜΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΝ ΕΦΑΓΑΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ.
ΑΝ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΙΧΝΑΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΘΑΣΕΙ ΩΣ ΕΔΩ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΙΚΗΤΑ ΟΜΩΣ.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ 1996-2004

ΕΠΙ ΗΜΕΡΩΝ ΣΗΜΙΤΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΤΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΗΤΑΝ Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ, ΖΙΜΕΝΣ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ, ΑΚΗΣ, ΜΑΝΤΕΛΗΣ, ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΜΕ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 2004-2009

ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ, ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΩΘΕΙ;

ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ.

ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΣΗ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΡΩΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΟ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2009-;

ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ.

ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ ΣΕ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ.

TA ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΔΕΛΕΧΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

ΔΕΝ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΕΞΙΣΩΝΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩ ΚΑΙΣΑΡΙ, ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ , ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΩΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΛΑΜΠΗΣ Π.

Πάσχα στη Λίμνη Πλαστήρα- Έθιμα και διαδρομές στη φύση

http://www.serfarisma.gr/wp-content/uploads/2010/03/%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B11.jpgΥπάρχει μια περιοχή στο νομό Καρδίτσας, όπου το απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον, η "ευωδιά" της φύσης και ο πλούτος των θρησκευτικών και άλλων μνημείων είναι σε απόλυτη αρμονία με την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων. Ο λόγος για τη Λίμνη Πλαστήρα, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ δυτικά της πόλης της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, μέσα σ' ένα έξοχο περιβάλλον.

Αυτή η περιοχή συγκεντρώνει και το φετινό Πάσχα τις προτιμήσεις πολλών επισκεπτών, αν και η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις αρνητικές καιρικές προγνώσεις, ενδέχεται ν' ανατρέψουν τα σχέδια ορισμένων.

Όπως εξηγεί, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Λίμνης Πλαστήρα, Γιάννης Βασιλάκος, αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι στο 80%, υπάρχει ωστόσο έντονο ενδιαφέρον και αναμένεται να υπάρξει πληρότητα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές ενοικίασης των δωματίων έχουν προσαρμοστεί ανάλογα, με αποτέλεσμα οι μειώσεις σε σχέση με πέρυσι να φτάνουν έως και 35%.

Όσον αφορά την προέλευση των επισκεπτών, ο κ. Βασιλάκος τονίζει πως ένα ποσοστό περίπου 60% προέρχεται από την Αττική.

--------------------------------------------

Τα έθιμα της Πασχαλιάς στην περιοχή

---------------------------------------------

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται με έντονο το χρώμα της παράδοσης. Από τα πασχαλινά έθιμα, πέραν του παραδοσιακού οβελία και των άλλων γνωστών που επιβάλλει η μέρα, στην περιοχή Πλαστήρα ξεχωρίζουν τα εξής έθιμα:

Το κάψιμο του αφανού

Το βράδυ της Ανάστασης και την ώρα που ο παπάς δίνει το Άγιο φως, οι νέοι του χωριού βάζουν φωτιά στον "αφανό", το ομοίωμα του Ιούδα, μια μεγάλη θημωνιά με κέδρα, και ψέλνουν το "Χριστός Ανέστη".

Το έθιμο που συμβολίζει την ανάσταση και ανάληψη του Χριστού στον ουρανό, παραμένει ζωντανό στα χωριά Μορφοβούνι - Μεσενικόλα - Κρυονέρι, Νεοχώρι κ.α.

Ο διπλός χορός

Το απόγευμα της Κυριακής της Λαμπρής, μετά τον εσπερινό της αγάπης, οι κάτοικοι του χωριού σχηματίζουν τέσσερις χορούς: δύο οι γυναίκες και δύο οι άνδρες. Πρώτος σέρνει το χορό ο παπάς της ενορίας, ενώ οι χορευτές τραγουδούν ένα ειδικό, αναστάσιμο τραγούδι, το "Σήμερα Χριστός Ανέστη". Σταδιακά, οι δύο κύκλοι των ανδρών και των γυναικών γίνονται ένας, καθώς οι χορευτές σταυρωτά "διπλώνουν" το χορό και μετά τον "ξεδιπλώνουν". Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των χορών, οι συμμετέχοντες τραγουδούν οι ίδιοι και μετά ακολουθεί χορός με παραδοσιακές ορχήστρες.

Ο διπλός χορός πραγματοποιείται κυρίως στο Μορφοβούνι.

Τα σίγνα

Πρόκειται για ένα καθαρά θρησκευτικό έθιμο, κατά το οποίο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, μετά τη λειτουργία, σχηματίζεται πομπή με τα λάβαρα, τις εικόνες, τα εξαπτέρυγα, τον ιερέα και τους ψάλτες, ενώ ακολουθούν οι πιστοί με τις λαμπάδες.

Η πομπή κάνει τον κύκλο του χωριού ψέλνοντας, εν χορώ, το "Χριστός Ανέστη", ενώ στις εισόδους του χωριού ψέλνονται δεήσεις. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, ξορκίζεται το κακό.

Το έθιμο απαντάται κυρίως στα χωριά της ανατολικής πλευράς του Νομού.

----------------------------------------

Ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον

----------------------------------------

Η λίμνη δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και φέρει το όνομα του εμπνευστή του έργου, Νικόλαου Πλαστήρα. Πριν από τη δημιουργία της λίμνης, η περιοχή της Νεβρόπολης ήταν ένα εύφορο οροπέδιο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητά της.

Μάλιστα, οι δεκάδες επενδύσεις φορέων και ιδιωτών, την τελευταία κυρίως δεκαετία, μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όλες τις εποχές του έτους.

Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα καλύπτει απόσταση περίπου 55 χλμ. και προσφέρει μια εμπειρία μοναδική στον επισκέπτη, καθώς η ποικιλομορφία του τόπου, σε συνδυασμό με τη γαλήνη του φυσικού τοπίου, προσφέρονται για αναψυχή και πνευματική ανάπαυση.

Ο επισκέπτης, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας), μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής προκειμένου να περάσει μερικές ημέρες ηρεμίας και ξεκούρασης στην περιοχή, να γνωρίσει τους φιλόξενους κατοίκους των χωριών γύρω από τη λίμνη, να ασχοληθεί με το ψάρεμα, την ορειβασία, την τοξοβολία, την ποδηλασία και τα υδάτινα σπορ, να επισκεφθεί τα μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα, να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, συμμετέχοντας σε κάποιο από τα τοπικά πανηγύρια, αλλά και να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και το γευστικό τοπικό κρασί.

-------------------------------------------

Τρεις διαδρομές οδηγούν στη λίμνη

--------------------------------------------

Με αφετηρία την πόλη της Καρδίτσας, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μια από τις τρεις διαδρομές, που οδηγούν στη λίμνη. Αν και η απόσταση που χωρίζει την ανατολική πλευρά της λίμνης από τη δυτική είναι πολύ μικρή, οι υψομετρικές τους διαφορές είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα, σε μια περιμετρική περιήγηση, ο επισκέπτης ν' ανακαλύπτει διαφορετικά σε ομορφιά και φυσικό περιβάλλον τοπία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή, Καρδίτσα - Μητρόπολη - Μοσχάτο - Λίμνη Ν. Πλαστήρα, γνωστή ως ανατολικός παραλίμνιος (δρόμος).

Εννέα χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, στην είσοδο του χωριού Μητρόπολη, η αριστερή κατεύθυνση του δρόμου, οδηγεί στον ανατολικό παραλίμνιο. Το τμήμα αυτό της λίμνης, παρόλο που δεν υστερεί σε φυσικό κάλλος, παρουσιάζει μικρότερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με το δυτικό τμήμα.

Τρία χιλιόμετρα από τη Μητρόπολη βρίσκεται η αναρρυθμιστική λίμνη, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ν. Πλαστήρα, ταβέρνες, κέντρα αναψυχής και μέρος της αμπελουργικής ζώνης Μοσχάτου - Μεσενικόλα -Μορφοβουνίου.

Ανεβαίνοντας τρία χιλιόμετρα ψηλότερα, σε υψόμετρο 450 μέτρων, βρίσκεται το Μοσχάτο. Είναι χωριό με πλούσια αμπελουργική παράδοση, πανέμορφη θέα και τουριστική υποδομή. Πήρε το όνομά του από την ποικιλία σταφυλιών "μοσχάτο", που καλλιεργούταν στους αμπελώνες του χωριού, πριν από αρκετά χρόνια.

Ένα χιλιόμετρο πριν από το χωριό, πάνω στο δρόμο, υπάρχει μια μικρή, μονότοξη, πέτρινη γέφυρα, ενώ στο τέρμα της ανηφορικής διαδρομής- 18 χλμ. από την Καρδίτσα- σε περίοπτη θέση και υψόμετρο 800 μ. βρίσκεται η Ι.Μ. Κορώνας .

Η Μονή Κορώνας (Γενέσιον της Θεοτόκου) αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1123 επί Αυτοκράτορος Κομνηνού , αλλά ξαναχτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες του καθολικού (1587 του μοναχού του Δανιήλ) είναι οι παλαιότερα χρονολογημένες των Αγράφων. Η Μονή είναι ανδρώα και επισκέψιμη συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.

Ο δρόμος κάτω από τη Μονή (προπολεμική χάραξη Καρδίτσας - Αγρινίου) αποτελεί μία όμορφη, εναλλακτική διαδρομή, που συνδέει τα χωριά του Δήμου Πλαστήρα και την ανατολική με τη δυτική πλευρά της λίμνης.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της Κορώνας βρίσκεται το Τσαρδάκι. Εδώ, ο επισκέπτης θα βρει ταβέρνες με πλούσια τοπικά εδέσματα, ξενώνα για τη διαμονή του και ποδηλατόδρομο για ν' απολαύσει τις βόλτες του γύρω από τη λίμνη.

Τρία χιλιόμετρα μετά το Τσαρδάκι συναντάει ο επισκέπτης την Πλαζ Λαμπερού, με τις μεγάλες ταβέρνες, τα τουριστικά περίπτερα, τα τοπικά προϊόντα και την όμορφη θέα στις βουνοκορφές των Αγράφων.

Είναι από τις πρώτες τουριστικές υποδομές της περιοχής και αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τους επισκέπτες της Λίμνης. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του '90 και συνέβαλε καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του οροπεδίου.

Πολύ κοντά στην Πλαζ βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος, οικισμός του Λαμπερού. Πρόκειται για ένα τουριστικά αναπτυσσόμενο οικισμό δίπλα στη λίμνη, με ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και τουριστική υποδομή σύγχρονων προδιαγραφών.

Η "Κοιμωμένη" των Αγράφων και οι άλλες βουνοκορφές της Πίνδου, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, μοιάζουν σαν να έχουν "ξεπηδήσει" από κάποιο πίνακα ζωγραφικής, ιδίως κατά τη δύση του ήλιου.

Πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού (Κοντά στο Χωριά Καταφύγι) βρίσκεται η Ι. Μ. Πέτρας (1550 μ.Χ.), που είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο.

Η διαδρομή από τον Άγιο Αθανάσιο συνεχίζει νότια και καταλήγει στην Καστανιά. Από εκεί, υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην Καρδίτσα ή εξερεύνησης κι άλλων διαδρομών.

Η διαδρομή που είναι γνωστή ως δυτικός παραλίμνιος (δρόμος) περιλαμβάνει τις περιοχές: Καρδίτσα - Μορφοβούνι - Λίμνη Ν. Πλαστήρα - Φράγμα.

Το τμήμα αυτό του οροπεδίου παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, με έδρα την Πεζούλα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.

Από τη Μητρόπολη, ακολουθώντας πορεία προς το Νεοχώρι και σε απόσταση 14 χλμ. αριστερά στη βουνοπλαγιά, βρίσκεται ο Μεσενικόλας. Δίπλα του είναι το Μαρφοβούνι, έδρα του δήμου Πλαστήρα και γενέτειρα του πατέρα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα.

Τόσο ο Μεσενικόλας όσα και το Μορφοβούνι διαθέτουν τουριστική υποδομή, πλούσια αμπελουργική παράδοσή, παραγωγή τσίπουρου και ποιοτικούς οίνους από ποικιλίες σταφυλιών που παράγονται στην οροθετημένη Αμπελουργική Ζώνη Ο.Π.Α.Π. Μοσχάτου - Μεσενικόλα - Μορφορβουνίου.

Στη συνέχεια της διαδρομής βρίσκεται το Κρυονέρι (27 χλμ. από την Καρδίτσα), το οποίο οδηγεί στο χωριό Κερασιά, με το νερόμυλο και τα μαντάνια στον ποταμό Κερασιώτη, το Μουζάκι, τα χωριά της Αργιθέας, της Άρτας και το νομό Τρικάλων.

Στη βουνοπλαγιά, μετά το Κρυονέρι και το νεόδμητο οικισμό Κουτσοδήμος, βρίσκονται τα Καλύβια Φυλακτής, μικρός οικισμός με έντονη τουριστική ανάπτυξη, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται και τα Καλύβια Πεζούλας, που αποτελούν το κομβικότερο σημείο της ευρύτερης περιοχής και ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο, με σύγχρονες υποδομές σ' όλους τους τομείς.

Ακολουθώντας τη δεξιά πορεία της διασταύρωσης, ο δρόμος οδηγεί στην Πεζούλα και τη Φυλακτή. Τα χωριά αυτά διαθέτουν ταβέρνες, καφενεία και σύγχρονους ξενώνες διαμονής.

Στην είσοδο της Πεζούλας υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος και νεροτριβή, ενώ στην κορυφή της Φυλακτής βρίσκεται η Ι. Μ. Αγίας Τριάδας (18ος αι). Από τη διασταύρωση πριν από την Πεζούλα, ο δρόμος οδηγεί στην ιστορική Νεράιδα, παραδοσιακό θέρετρο με τουριστική υποδομή και ανεπανάληπτη θέα.

Σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από τη Νεράιδα, στη θέση Καραμανώλη (υψ. 1535 μ.), βρίσκεται το "Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων", δυναμικότητας 24 κλινών και μερικές εκατοντάδες μέτρα απ' αυτό μικρή χιονοδρομική πίστα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Πλαζ Πεζούλας, όπου- μεταξύ άλλων- οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν υδροποδήλατα και άλλο εξοπλισμό για σπορ στα λίμνη, να κάνουν ορειβατικό ποδήλατο, να εξασκηθούν στην τοξοβολία κ.ά.

Πέντε χλμ. από τα Καλύβια Πεζούλας, δίπλα στη λίμνη, βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, που είναι επισκέψιμος όλο το χρόνο.

Κατηφορίζοντας μετά τον Μπελοκομύτη, ο επισκέπτης φτάνει στον ποταμό Καριτσιώτη, τα νερά του οποίου τροφοδοτούν τη Λίμνη Ν. Πλαστήρα. Στην απέναντι όχθη του ποταμού βρίσκεται το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομύτη, έκτασης 5.680 στρ., με εύκολα προσπελάσιμα μονοπάτια, το φαράγγι Κερεντάν και η σπηλιά Γάκη, σε απόσταση περίπου τριών χλμ. από το δρόμο.

Στις 2,1 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα 2,1 μονάδων διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Alco που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, η ΝΔ 19,4%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, ενώ Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά δεν πιάνουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Συγκεκριμένα το κόμμα της κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 1,7% και του κ. Κουβέλη 2,3%.

Αξιοσημείωτο είναι για άλλη μι αφορά το μικρό ποσοστό που συγκεντρώνουν μαζί τα δύο κόμματα εξουσίας, που φτάνει το 40,9%, γεγονός που καταδεικνύει την απαξίωση του δικομματισμού.

Φθορές παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να τις καρπωθεί.

Η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ μόλις που ξεπερνά το 51%, ενώ δείχνει να χάνει ψηφοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις. Στη ΝΔ η συσπείρωση φτάνει το 61,3% με περιορισμένες απώλειες προς ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία.

Σε ερώτηση εάν συμφωνούν με τα φαινόμενα βίαιης αποδοκιμασίας προς τα πρόσωπα πολιτικών το 56% απαντά ότι διαφωνεί, ενώ το 40% απαντά ότι συμφωνεί.

Newsroom ΔΟΛ

Ανταλλαγή Μήτρογλου με Βιτόλο θέλουν στον Ολυμπιακό... εμάς μας ρώτησαν;

Το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν στον ΠΑΟΚ τον Κώστα Μήτρογλου, προκειμένου να αποκτήσουν τον Βίκτορ Βιτόλο από τον Δικέφαλο του Βορρά εξετάζουν σοβαρά στον Ολυμπιακό... ας το ξεχάσουν: δίνουμε όμως Σνάουτσνερ και πολύς είναι...

Μάλιστα, οι Πειραιώτες, φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν και χρήματα πλην του διεθνούς φορ [αν δώσουν 2-3 μύρια κάτι μπορεί να γίνει], για να μπορέσουν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Ισπανό αμυντικό μέσο και να κλείσουν μία σημαντική αγωνιστική τους πληγή. Μέχρι τώρα, πάντως, ο ΠΑΟΚ δεν ασχολείται, αφού το μόνο που τον απασχολεί είναι η διαδικασία των πλέι οφ και τίποτα παραπάνω.

Αμέσως μετά από αυτήν, αναμένεται να γίνει κουβέντα με όλους τους ποδοσφαιριστές και εφόσον ο Βιτόλο εμφανιστεί δυσαρεστημένος με την παρουσία του στην ομάδα, τότε δεν αποκλείεται να του ζητηθεί να φέρει μία σοβαρή πρόταση, στα χρήματα που πρέπει, και ίσως τότε ο σύλλογος τον αφήσει να φύγει. Ο ίδιος ο Βιτόλο μάζεψε τις δηλώσεις του μάνατζέρ του, Ραφαέλ Θούρο, λέγοντας πως είναι ικανοποιημένος από τον ΠΑΟΚ, όμως η αλήθεια είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία μουρμούρα από την πλευρά του.

Οσο για τον Μήτρογλου, το μόνο γνωστό είναι πως από μικρός είναι υποστηρικτής του ΠΑΟΚ, με καταγωγή από τις Κρηνίδες Καβάλας, χωριό από το οποίο κατάγεται και ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους. Σαφώς και θα έβλεπε με θετικό μάτι το να αγωνιστεί στην ομάδα, αλλά δεν έχει δεχτεί μέχρι τώρα καμία ενόχληση από τους Θεσσαλονικείς.

Παυλόπουλος: «Το παρόν επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον Κ. Καραμανλή»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News παραχώρησε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, όπου υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Καραμανλή, λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη ότι τι η απογραφή Αλογοσκούφη ήταν πράξη εξίσου «εγκληματική» με τις πρόσφατες δηλώσεις Πάγκαλου στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής «θα μιλήσει όταν εκείνος το κρίνει, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Είναι οπαδός του στίχου του Αισχύλου "σιγάν θ’ όπου δει και λέγειν τα καίρια". Αν κάποιοι βιάζονται, λίγη υπομονή.

Ως τότε, ας αναλογισθούν τους λόγους της ανησυχίας και της αδημονίας τους». Επίσης, σημείωσε ότι όποιος αμφισβητεί το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ «ρίχνει νερό στο μύλο της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά από εκλογές κάνοντας λόγο για πολιτικές δυνάμεις που στερούνται παντελώς πολιτικού στίγματος, ή που το όποιο «πολιτικό πρόγραμμά τους» συνιστά ουρά της σημερινής καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Καιρός για τη Ν.Δ. να αφήσει το παρελθόν και να ασχοληθεί με το μέλλον

Του Κώστα Ροδινού

Τον κ. Μιχελάκη, δεν τον γνωρίζω, αλλά τον εκτιμώ. Στο σύντομο διάστημα που είναι εκπρόσωπος της Ν.Δ. έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο. Απαντά άμεσα, ο λόγος του, γραπτός και προφορικός, είναι μεστός, και ξέρει το παιχνίδι. Επι πλέον είναι από τους λίγους που κάνει αντιπολίτευση την οποία αισθάνεται ο αντίπαλος. Για το λόγο αυτό και με παραξένεψε η προχθεσινή του δήλωση για την «απογραφή».

διαχείριση της απογραφής

Η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. το 2004. Ήταν και απαίτηση της κοινής γνώμης, γιατί όλοι γνωρίζαμε ότι κάτι είχαν κρύψει. Για όσους θυμούνται, ο κ. Χριστοδουλάκης του κ. Σημίτη είχε παραδώσει, υποτίθεται, ….πλεονασματικό προϋπολογισμό! Η απογραφή ήταν επίσης απαίτηση της Eurostat, γιατί και αυτοί υποψιάζονταν ό,τι κάτι είχε συμβεί.

Το ερώτημα είναι, αν ο κ. Αλογοσκούφης τη διαχειρίστηκε σωστά. Κατά τη γνώμη μου όχι , επειδή επέλεξε να ακολουθήσει μια μεσοβέζικη λύση. Κάτι είπε, κάτι επιχείρησε να αποκαλύψει και κάτι να υπονοήσει, αλλά την αλήθεια δεν την μάθαμε ποτέ. Όταν δεν αποκαλύπτεις ολόκληρη την αλήθεια και δεν στέλνεις τους ενόχους στη δικαιοσύνη, τότε ακυρώνεις το σκοπό σου και δημιουργείς ερωτηματικά και για τις προθέσεις σου. Να υπενθυμίσω, επίσης, ό,τι τότε, το όλον ΠΑΣΟΚ ήταν λάβρο εναντίον της απογραφής επειδή δήθεν δυσφημείτο η χώρα. Μέχρι και επιστολές έστειλαν οι κ. Σημίτης και Χριστοδουλάκης στους ομολόγους τους για να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα τους.

Το 2009 τα πράγματα ήταν αντίστροφα: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε απογραφή, μόνο που η Ν.Δ. απορροφημένη στην εσωκομματική της διαδικασία, άφησε τον κ. Παπανδρέου να αλωνίζει.

Όμως, αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Αντικείμενο της ιστορίας ναι. Στην τρέχουσα ατζέντα, όμως,για ποιο λόγο;

Λάθος ή πολιτική επιλογή

Επομένως, τι λόγους είχε ο κ. Μιχελάκης να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα;

Κατ΄αρχήν ο παραλληλισμός ήταν άστοχος. «Όσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο καταστροφικό ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη;» Δήλωσε ο κ. Μιχελάκης!

Είναι το ίδιο πράγμα;

Δεύτερον, το πολιτικό timing κάκιστο. Δεν προσφέρεις επικοινωνιακές ανάσες σε μια κυβέρνηση που βάλλεται πανταχόθεν. Κυρίως δεν δικαιολογείς την επιχειρηματολογία της .

Τρίτον, δεν ανοίγεις εσωκομματικά θέματα σε μια περίοδο που το κόμμα ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αυτοκριτική και αυτομαστίγωμα

Η επίσημη δικαιολογία ότι η κριτική αφορά στον κ. Αλογοσκούφη, αλλά εξαιρεί τον κ. Καραμανλή είναι αστεία. Δηλαδή για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ο κ. Παπανδρέου είναι αμέτοχος και ανεύθυνος;

Η άλλη δικαιολογία ότι η Ν.Δ. θέλει να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική Αλογοσκούφη, ήκιστα πειστική. Από την πολιτική Αλογοσκούφη αποστασιοποιήθηκε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής όταν τον αντικατέστησε τον Ιανουάριο του 2009. Αποστασιοποιήθηκαν και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. όταν τον Οκτώβριο του 2009 και δεν τον εξέλεξαν βουλευτή! Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εξέφραζε τις αντιρρήσεις του από το 2008! Προς τι μια ακόμα …αποστασιοποίηση, αυτήν μάλιστα την περίοδο;

Άκουσα από τους σχολιαστές του MEGA, ότι «επειδή η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαμαράς θέλει να ξεκόψει από την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή». Του υποδεικνύουν δηλαδή να ανοίξει μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό και έτσι η Ν.Δ. να πορευτεί στις εκλογές διχασμένη! Πάντα με προβλημάτιζαν οι ..φιλικές συμβουλές των αντιπάλων!

Η Ν.Δ. έκανε τη πιο επώδυνη αυτοκριτική που έχει κάνει κόμμα μετά από ήττα. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών του κ. Καραμανλή είναι είτε εκτός Ν.Δ., είτε εκτός βουλής, είτε εκτός της σημερινής ηγετικής ομάδας. Από πού ν’ αρχίσω; Μπακογιάννη, Ρουσόπουλος, Σουφλιάς, Σιούφας, Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης, Λιάπης, Μεϊμαράκης…

Να θυμίσω πόσοι από τους Υπουργούς του κ. Σημίτη, βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της Κυβέρνησης Παπανδρέου; Κατ΄ αρχήν ο ίδιος! Έπονται: Πάγκαλος, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδης, Παπουτσής, Σκανδαλίδης, Ρέππας, Καστανίδης, και άλλοι.

Ζήτησε ποτέ κανένας από τον κ. Παπανδρέου να αποστασιοποιηθεί από τα πρότερα πεπραγμένα τους και να τους στείλει στο πύρ το εξώτερον, όπως ζητάνε σήμερα από τον κ. Σαμαρά να κάνει με τους υπουργούς του Καραμανλή;

… διαρκής αυτοκριτική

Προφανώς και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή έγιναν και λάθη και παραλείψεις. Αυτά τα λάθη τα αναγνώρισε ο πρώην Πρωθυπουργός. Ο ίδιος αποδοκιμάστηκε με σκληρό τρόπο από το εκλογικό σώμα. Ο κ. Σαμαράς πολλές φορές, ακόμα και πρόσφατα καταδίκασε πολιτικές, συμπεριφορές και στελέχη. Πολλοί εξ αυτών είναι εκτός, με δική του πρωτοβουλία. Έδωσε, επομένως, δείγματα γραφής.

Η συζήτηση για ….διαρκή αυτοκριτική είναι εκ του πονηρού. Στόχο έχει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, να βυθίζει τη Ν.Δ. στην εσωστρέφεια, να προσφέρει στην κυβέρνηση επικοινωνιακές ανάσες.

Καιρός για τη Ν.Δ. να αφήσει το παρελθόν και να ασχοληθεί με το μέλλον. Ο κόσμος έκρινε τον κ. Αλογοσκούφη.

Η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει:

Πρώτον, γιατί δεν έχει εξασφαλίσει την ψυχική ενότητα της βάση. Εκεί στη Συγγρού δεν τους απασχολεί γιατί δεν έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του 2009; Μόνο αυτούς να είχε διατηρήσει, σήμερα η Ν.Δ. θα ήταν με διαφορά πρώτο κόμμα!

Δεύτερον, γιατί ο κ. Σαμαράς, ουσιαστικά παλεύει μόνος του! Κάποιοι βολεύτηκαν σε καρέκλες και οφίκια και περιμένουν να πέσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου ως ώριμο φρούτο. Κάποιοι άλλοι, λένε, «άσε να ολοκληρώσει το ..έργο του ο Παπανδρέου! Που να αναλάβουμε τώρα ευθύνες»! Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που επιδίδονται στα μικροκομματικά παιχνίδια, που ευδοκιμούν στη Ν.Δ.

Τρίτον, η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει γιατί ακόμα δεν έχει πείσει τον ελληνικό λαό ότι θέλει, μπορεί και είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Τώρα!

Να καταλάβουν και κάτι ακόμα στη Ν.Δ.: Ο κ. Σαμαράς ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τους τύχει αυτή την περίοδο! Φαντάζεσθε τη Ν.Δ. με αρχηγό την κα Μπακογιάννη; Θα ήταν σε ανταγωνισμό με τον κ. Παπανδρέου για το ποιος θα κάνει τις περισσότερες ….περικοπές!

Ο κόσμος στις κρίσιμες στιγμές αναζητά ελπίδα. Όραμα για το μέλλον. Όποιος το προσφέρει θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

http://www.antinews.gr/2011/04/23/97908

Θεσσαλονίκη: Με πτήση της Ολυμπιακής το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Με την πτήση 920 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στις 20.45, θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Εκπρόσωποι εκκλησιών από τη βόρεια Ελλάδα, θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να το παραλάβουν και να το μεταφέρουν στις κατά τόπους ενορίες.

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, από όπου θα διανεμηθεί στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Tα σενάρια ανασχηματισμού, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, και το κρυφό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης μετά το Πάσχα είναι τα θέματα που επικρατούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πιάσε το αβγό και κούρευ'το".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "εν μέσω αντικρουόμενων δημόσιων δηλώσεων, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πολυμερής διαβούλευση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου, παρότι αποδεικνύονται ανεφάρμοστοι. Πρώτη επιλογή η επιμήκυνση και στο βάθος «κούρεμα».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (του Σαββατοκύριακου): " Καλή Ανάσταση για όλους!.. Ας ξαναβρούμε την αισιοδοξία μας."

Η εφημερίδα γράφει ότι "το νόημα της Ανάστασης στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε ως λαός, αποκτά τριπλή σημασία. Η θυσία του Θεανθρώπου και η Ανάστασή του σηματοδοτούν την αναγέννηση της φύσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας οι Ελληνες αποκτούμε λίγη από την αισιοδοξία που έχουμε χάσει λόγω της αβεβαιότητας για το αύριο που ξημερώνει".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Ο κύβος ερρίφθη! Κυβέρνηση Μνημονίου μετά το Πάσχα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει λάβει τις αποφάσεις τους. Αμέσως μετά το Πάσχα τη νέα κυβέρνηση θα στελεχώσουν υπουργοί με αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως αποτελεσματικότητα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Που το πάνε πως και γιατί".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "γενική επίθεση Εβραίων και... κρυπτοΕβραίων εναντίον κάθε ιερού και οσίου ημών των Ορθοδόξων. Με πολυτελείς Εκδόσεις, ανακοινώσεις «επιστημονικών απόψεων», ενώ και από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ακούσαμε προ ελαχίστων ημερών τα μύρια όσα εναντίον του «πιστεύω» κάθε Χριστιανού".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Τα σενάρια διαχείρισης του χρέους. Πως εξασφαλίζονται οι καταθέσεις. Γιατί ενδεχόμενη αναδιάρθρωση δεν είναι απειλή".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "υποτίθεται ότι η αναδιάρθρωση θα δώσει ανάσα στη χώρα και θα της επιτρέψει έτσι να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει χαλάρωση. Το έλλειμμα θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς, γιατί οι νέοι πιστωτές μας-όποιοι κι αν είναι αυτοί- θα περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Ανάστα ο λαός!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ελπίδα και διέξοδο από την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση αναζητούν οι πολίτες. Η κοινωνική απόγνωση να μετατραπεί σε πολιτική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους πιστοποιεί τη χρεωκοπία του Μνημονίου και δικαιώνει τη ριζοσπαστική αριστερά, που εξ αρχής πρότεινε εναλλακτική λύση".

Η ΕΠΟΧΗ: "Να τα τσουγκρίσουμε!".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν θα τους κάνουμε το χατίρι! Στο γκρίζο Πάσχα του 2011 που μας ετοίμασαν, εμείς θα τα βάψουμε και πάλι κόκκινα και θα τα τσουγκρίσουμε. Κάθε φορά που τα τσουγκρίζουμε, κάτι καλό βγαίνει για τους εργαζόμενους, τους νέους, τις λαϊκές τάξεις. Αλλωστε, αν δεν είμαστε εμείς, οι ζώντες, που προσδοκούμε τσουγκρίζοντας ανάσταση ζωής, ποιος θα μπορούσε να είναι;".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γ. Παπανδρέου: Ή με στηρίζετε για τα μέτρα ή πάμε σε εκλογές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αποφασισμένος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, εάν διαπιστώσει ότι αμφισβητείται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πυρήνας του μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και των έκτακτων μέτρων, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά στα μέσα Μαΐου , φέρεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "από τη Ρόδο ως τη Χαλκιδική και από τη Σύρο ως τη Λευκάδα, κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Εθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν και πάλι στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της Χριστιανοσύνης και της άνοιξης".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Ο Γολγοθάς των Ελλήνων έρχεται μετά το Πάσχα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την επομένη της Λαμπρής καταφθάνουν και πάλι οι ελεγκτές της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστούν τα Πάθη του λαού".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "250.000.000 ευρώ μαύρου χρήματος κάθε χρόνο ξεπλένουν οι διαφημιστικές εταιρείες με την ανοχή του κράτους και τη βοήθεια του πολιτικού συστήματος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ποτάμια μαύρου χρήματος -από 200 ως 250 εκατομμύρια ευρώ- ετησίως διαχειρίζεται το καρτελ των διαφημιστικών εταιριών (εγχώριων συμφερόντων και αντιπροσώπων πολυεθνικών), κεφάλαια που κυριολεκτικά υπό τον πέλεκυ του εκβιασμού παρακρατούνται από εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα για να ξεπλυθούν μέσω υπεράκτιων πλυντηρίων ή να ανακυκλωθούν μέσω χορηγιών στο διαπλεκόμενο σύστημα επιχειρήσεων επικοινωνίας, κομματικών ταμείων και πολιτικών".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υπάρχει ελπίδα για το λαό. Οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε μια πλατιά πολιτική πανελλαδική εξόρμηση στο λαό, το ΚΚΕ σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πολιτικής του παρέμβασης για την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης, για ρήξη και ανατροπή με την κυρίαρχη πολιτική και τους φορείς της, που θα φτάνει μέχρι το επίπεδο της εξουσίας".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Ο Γολγοθάς αρχίζει μετά το Πάσχα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο εφιάλτης στον μονόδρομο της πλήρους εξαθλίωσης μόλις τώρα άρχισε. Το νέο Μνημόνιο -Αποκάλυψη μπορεί να βαπτίσθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου «Οδικός Χάρτης» και να έχει αμπαλαριστεί με τις καλύτερης προθέσεις για μια «άλλη Ελλάδα», αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μια νέα ταφόπλακα στα εισοδήματα των πολιτών και μια συνταγή συνέχισης του ίδιου του αποτυχημένου μοντέλου".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Αναδιάρθρωση. Οι ανατροπές που έρχονται στη ζωή μας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η παγκόσμια οικονομική και πολιτική κοινότητα ασχολείται αυτή τη στιγμή με το αν, πώς και πότε θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επισήμως οι πάντες διαψεύδουν ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις. Ανεπισήμως αλλά και επισήμως, όμως, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτη. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει αναδιάρθρωση, πως γίνεται, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της και κυρίως πως θα είναι η χώρα ύστερα από αυτήν και τι θα συμβεί αν δεν γίνει".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Υπονόμευση εκ των έσω".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την κυβέρνηση στην κατάρρευση και τη χώρα στη χρεοκοπία οδηγούν οι προσωπικές στρατηγικές υπουργών και κορυφαίων στελεχών, αλλά και το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που... αντιστρατεύεται την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Εκθεση-φωτιά για την αναδιάρθρωση"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επτά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξετάζει διεθνής νομική εταιρεία για λογαριασμό των πιστωτών της χώρας εξαντλώντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα".

Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Λεηλασία ασημικών. Ανίερες συμμαχίες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οταν τα κρατικά όργανα τα «βρίσκουν» με τα καρτέλ, η πορεία της χώρας προς την πτώχευση δεν έχει εμπόδια. Και η Δικαιοσύνη είναι γεμάτη δικογραφίες, αλλά στις φυλακές πάνε μόνο οι αδύναμοι κρίκοι των λίγων ευρώ και όχι εκείνου που αρπάζουν δις...".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Αγριος πόλεμος στις πλάτες της Ελλάδας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "άγριος πόλεμος διεξάγεται πάνω στο «πτώμα» της Ελλάδας. Από τη μια μεριά τα «θηρία», οι αγορές και οι κερδοσκόποι, και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ενωση με επικεφαλής τη Γερμανία. Τα αδηφάγα «θηρία» θέλουν να γίνει τώρα «ελεγχόμενη χρεοκοπία-αναδιάρθρωση με κούρεμα. Η Μέρκελ και άλλες χώρες της ΕΕ είναι υπέρ της επιμήκυνσης χωρίς κανένα «κούρεμα».".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Ανασχηματισμός με... υπουργεία μόνο για τους "πιστούς" του Μνημονίου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ευρύ ανασχηματισμό μετά το Πάσχα, ως τελευταίο χαρτί ενάντια στην κυβερνητική παραλυσία, έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός. Το κυρίαρχο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να συγκροτεί μία ομάδα «πιστών στο πρόγραμμα» στελεχών -όχι κατ' ανάγκην μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ- ώστε να υλοποιήσουν τις αντιδημοφιλείς και δύσκολες επιλογές που έχουν ανακοινωθεί χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές".

Realnews: "«Πήγαν λεφτά στην τσέπη του Ακη»! Καταπέλτης για τον Τσοχατζόπουλο ο Γερμανός εισαγγελέας Κνομπλαχ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην κορυφή της πυραμίδας των δωροδοκιών που έγιναν, ώστε το ελληνικό κράτος να επωμιστεί τη σκανδαλώδη σύμβαση των γερμανικών υποβρυχίων, τοποθετεί ευθέως τον Ακη Τσοχατζόπουλο η Εισαγγελία του Μονάχου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πως θα σώσουμε τη χώρα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΕΡΔΟΣ: "Προσδοκώντας την Ανάσταση".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "τα γενόσημα φάρμακα, τα αυθαίρετα και οι καταπατημένες εκτάσεις αλλά και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για κάθε είδους επιδόματα αποτελούν τα νέα συστατικά με τα οποία η κυβέρνηση εμπλουτίζει το πακέτο των μέτρων, προσδοκώντας την Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας".

enet.gr

Συρία:Πάνω από 80 οι νεκροί στις χθεσινές διαδηλώσεις

http://www.onlycy.com/wp-content/uploads/2011/04/syria-protests.jpgΠερισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν χθες στη Συρία από τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θ΄αυξηθεί.

Η Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου, μια ομάδα αγωνιστών που συγκροτήθηκε για να καταγράψει τα θύματα της λαϊκής εξέγερσης, έδωσε στη δημοσιότητα ένα κατάλογο με τα ονόματα 82 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η επιτροπή τονίζει ότι προβαίνει σε επαληθεύσεις κυρίως στη Λατάκεια, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 350χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού όπου "τα θύματα ίσως είναι περισσότερα".

Μια άλλη ομάδα υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 92.

Η Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου κάνει λόγο για "εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους" και κατηγορεί τις αρχές ότι " εξαφανίζουν τις σορούς θυμάτων και ότι τρομοκρατούν και απειλούν τις οικογένειές τους".

Η χθεσινή ήταν από τις αιματηρότερες ημέρες από τις 15 Μαρτίου.

Στις 23 Μαρτίου, πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντεράα, νοτίως της Δαμασκού, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ιαπωνία:Υπόγειο τείχος γύρω από τους αντιδραστήρες σχεδιάζει η Τepco για ν΄αποτρέψει τη διαρροή στη φύση μολυσμένου νερού

Η εταιρία Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σχεδιάζει να κατασκευάσει υπόγειο τείχος γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί ζημιές για να αποτρέψει τη διαρροή στη φύση μολυσμένου νερού, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Asahi.

Για το σκοπό αυτό και για να φθάσουν σε στεγανό έδαφος, οι εργάτες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι 1, το οποίος βρίσκεται περίπου 250χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο, θα πρέπει να σκάψουν σε βάθος 15 μέτρων.

Μετά τον ισχυρό σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, η Τepco έρριξε χιλιάδες τόννους θαλάσσιου και στη συνέχεια γλυκού νερού στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές χρησιμοποιημένου καυσίμου για να να εμποδίσει την υπερθέρμανσή τους.

Μέρος του μολυσμένου πλέον νερού πλημμύρισε την αίθουσα των τουρμπίνων των αντιδραστήρων και πέρασε στις υπόγειες σωληνώσεις. Στις αρχές Απριλίου πολλές εκατοντάδες τόννοι του μολυσμένου νερού κατέληξαν στον Ειρηνικό Ωκεανό από μια ρωγμή, η οποία στη συνέχεια σφραγίστηκε.

ΗΠΑ: Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς φυλακίστηκε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χθες επειδή ήθελε να διαδηλώσει μπροστά από τέμενος χωρίς την άδεια των αρχ

http://www.kismaayonews.com/uploads/images/pastor%20tery%20jones.jpgΟ αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς, ο οποίος προκάλεσε το Μάρτιο κύμα αντιδράσεων στο Αφγανιστάν με το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου στην εκκλησία στην οποία λειτουργεί στη Φλόριντα, φυλακίστηκε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χθες στο προάστιο του Ντίαρμπορν, στο Μίσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, επειδή ήθελε να διαδηλώσει χωρίς την άδεια των αρχών μπροστά από τέμενος.

Ο δικαστής του Μίσιγκαν Μαρκ Σόμερς απαγόρευσε στον πάστορα Τζόουνς και στον βοηθό του Ουέιν Σαπ να διαδηλώσουν μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος στις ΗΠΑ, στο Ντίαρμπορν, κρίνοντας ότι η ενέργεια αυτή μπορούσε να προκαλέσει διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Ο δικαστής απαγόρευσε επίσης στον αμερικανό πάστορα να πλησιάσει για τρία χρόνια το Ισλαμικό Κέντρο της Αμερικής στο Ντίαρμπορν.

Από την πλευρά του ο πάστορας δήλωσε ότι το Κοράνι "προάγει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο".

Επίσης επικαλέστηκε το δικαίωμά του να διαμαρτυρηθεί κατά του Ισλάμ, το οποίο εγγυάται η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντίαρμπορν Ρόναλντ Χάνταντ δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη σοβαρών απειλών κατά του πάστορα και για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια αν διδόταν άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης.

Ο Τέρι Τζόουνς και ο Ουέιν Σαπ καταδικάστηκαν τέλος στην καταβολή προστίμου ενός δολαρίου έκαστος. Καθώς αρνήθηκαν να το πληρώσουν, οι δύο άνδρες φυλακίστηκαν για μία ώρα, προτού αλλάξουν γνώμη και το καταβάλλουν.

Το κάψιμο δημοσίως το Μάρτιο ενός αντιτύπου του Κορανίου από τον πάστορα Τζόουνς προκάλεσε από την 1η Απριλίου ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν. Την ημέρα εκείνη διαδηλωτές επιτέθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ στην Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγάλη πόλη του αφγανικού βορρά, και σκότωσαν επτά ξένους εργαζόμενους στον ΟΗΕ. Στα επεισόδια σκοτώθηκαν επίσης πέντε διαδηλωτές.

Με καθυστέρηση, λόγω προβλήματος του αεροπλάνου, αναχώρησε η ελληνική αποστολή για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

http://4.bp.blogspot.com/_E-gG5I_fGPM/SeXtZJMwxSI/AAAAAAAABOg/YtqKPCTEO38/s400/agio_fws.jpgΑυτήν την ώρα αναχωρεί τελικώς από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με καθυστέρηση τριών ωρών, το αεροσκάφος της ελληνικής αποστολής που μεταβαίνει στα Ιεροσόλυμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, επικεφαλής της οποίας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Δημήτρης Δόλλης.

Αρχικώς, το αεροσκάφος τύπου "Εμπραέρ" απογειώθηκε στις 7 το πρωί αλλά μετά από μισή ώρα πτήσης παρουσίασε τεχνική ένδειξη, με αποτέλεσμα ο πιλότος να το προσγειώσει προληπτικά στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Είναι το γνωστό Πρωθυπουργικό αεροπλάνο το οποίο όπως γράψαμε και τις προηγούμενες μέρες ταξιδεύει συνεχώς και αδιαλείπτως μιας και ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του βρίσκονται συνεχώς σε ταξιδάκια.

Η ελληνική αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα με άλλο αεροσκάφος του ιδίου τύπου, το οποίο έφθασε εκτάκτως από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προκειμένου να μεταφέρει την αποστολή στους Αγίους Τόπους.

Το Άγιο Φως θα παραδώσει μετά τη λήξη της τελετής στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, και η άφιξή του στην Ελλάδα αναμένεται περί τις 6:30 μμ.

Στην ελληνική αποστολή και το δωρεάν ταξιδάκι στα Ιεροσόλυμα, συμμετέχουν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μαρκόπουλος, οι βουλευτές κ. Μιχάλης Παντούλας από το ΠΑΣΟΚ, η κα Ουρανία Παπανδρέου από το ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου.

Πάσχα στη Ζάκυνθο: βυζαντινή μεγαλοπρέπεια με "άρωμα" δύσης

http://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2011/04/zakynthos.jpgΟ εορτασμός του Πάσχα στη Ζάκυνθο και οι εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας χαρακτηρίζονται από τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της ορθόδοξης πίστης, αλλά με έθιμα και παραδόσεις που συναντώνται πιο πολύ στη δυτική καθολική Εκκλησία.

Το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών, έως την ημέρα της Ανάστασης, περιβάλλει τη ζωή της πόλης και του νησιού κατά τρόπο έντονα εκδηλωτικό.

Στη Ζάκυνθο, το Πάσχα, ή η Λαμπρή όπως την αποκαλεί ο Διονύσιος Σολωμός στα έργα του, το ζει ο καθένας παντού. Στους δρόμους, στις πλατείες ακόμα και στα καφεστιατόρια, όλα είναι προσαρμοσμένα στο πνεύμα των ημερών.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όταν χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και οι εκκλησίες στολίζονται με τα "βαγιά", ένα κομψοτέχνημα χειροτεχνίας σε διάφορα σχήματα από τα ανοιξιάτικα φύλλα των φοινίκων, σε ανάμνηση της υποδοχής που έτυχε ο Ιησούς μπαίνοντας στα Ιεροσόλυμα.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, το βαγί μπαίνει σε όλα τα ζακυνθινά σπίτια και στολίζει το εικονοστάσι της οικογένειας.

Από το βράδυ της μεγάλης Δευτέρας αρχίζουν σε όλους τους ναούς του νησιού οι κατανυχτικές ακολουθίες της εβδομάδας των παθών.

Συγκινητική, από κάθε άποψη, βραδιά αυτή της Μεγάλης Τρίτης, όταν στους ναούς ψέλνεται το τροπάριο της Κασσιανής με το ιδιαίτερο επτανησιακό ηχόχρωμα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι ναοί ανοίγουν τις θύρες τους από το πρωί. Οι καμπάνες σημαίνουν για τελευταία φορά πριν την Ανάσταση. Το βράδυ οι πιστοί γεμίζουν τις εκκλησίες, όπου το θείο δράμα υμνείται κατά την επτανησιακή εκκλησιαστική μουσική, που είναι βαθιά επηρεασμένη από τη μουσική της Αναγέννησης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή όλα στην πόλη και τα χωριά έχουν πένθιμο χρώμα. Ακόμα και στα μπαλκόνια των σπιτιών κρέμονται τα πένθιμα λάβαρα.

Είναι οι ώρες του σταυρικού θανάτου και της αποκαθήλωσης. Από τους σταυρούς των εκκλησιών ο ιερέας κατεβάζει την ολόσωμη ξυλόγλυπτη και αμφιπρόσωπη εικόνα του Ιησού, τυλιγμένη σε λευκό σεντόνι, και την περιφέρει εντός του ναού. Στη συνέχεια την τοποθετεί στον Επιτάφιο.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής η Ζάκυνθο ζει την κορυφαία και μοναδική στιγμή της λιτάνευσης του Εσταυρωμένου. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην κεντρική πλατεία του νησιού και ακολουθούν, υπό τους κατανυχτικούς, πένθιμους ύμνους της φιλαρμονικής, τον Εσταυρωμένο και την περίφημη εικόνα Mater Dolorosa στους δρόμους της πόλης. Στην κατάληξη της λιτανείας, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των ναυτικών, ο Μητροπολίτης ευλογεί τους πιστούς και μεταφέρει τον Εσταυρωμένο στο εσωτερικό της εκκλησίας, όπου και τον τοποθετεί πλέον στον Επιτάφιο.

Το βράδυ, σε όλες τις εκκλησίες του νησιού, ακολουθεί ο επιτάφιος θρήνος. Στον μητροπολιτικών ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται, σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης, με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών του νησιού και χιλιάδων πιστών.

Στις πέντε το πρωί, μετά την επιστροφή του Επιταφίου στο ναό έχουμε την πρώτη Ανάσταση. Είναι η ώρα που ο λαός γιορτάζει την πρώτη Ανάσταση ή το "κομμάτι" και στις πλατείες σπάζουν κανάτια και πήλινα από τα μπαλκόνια, ως πρώτη εκδήλωση χαράς για το αναστάσιμο γεγονός. Το έθιμο είναι γνωστό με το λατινικό όνομα Gloria, σε ανάμνηση της δόξας του Χριστού μετά την Ανάσταση.

Η κανονική αναστάσιμη ακολουθία, όμως, γίνεται μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή. Την ανάγνωση του Ευαγγελίου συνοδεύουν οι χαρμόσυνοι ήχοι από τις καμπάνες και στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ψέλνεται παντού το "Χριστός Ανέστη". Από αυτή την ώρα και μετά ο κόσμος χαίρεται και διασκεδάζει όσο λίγες φορές το χρόνο.

Η ιδιαιτερότητα των πασχαλινών εθίμων στη Ζάκυνθο μόλις τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο και έχει τύχει της προσοχής και του ενδιαφέροντος ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση, από όλο τον κόσμο.

Λύτρα 3 εκ ευρώ πλήρωσε ο Kaspersky για να ελευθερώσουν οι απαγωγείς τον γιό του

http://www.spiegel.de/images/image-206641-panoV9free-eonv.jpgΟ 20 χρονος γιος του Jewgenij Kaspersky, ιδρυτή της γνωστής εταιρίας Kaspersky Lab, απήχθη πριν 3 μέρες στη βιομηχανική περιοχή της Μόσχας όπου εργαζόταν σε εταιρία ης μητέρας του, όπως μετέδωσε το ρώσικο πορτάλ lifenews.ru. Ο Kaspersky, που γύρισε εσπευσμένα από το Λονδίνο, δεν ενημέρωσε την Αστυνομία αλλά κανόνισε τα λύτρα με τη βοήθεια των γνωριμιών του στο FSB (ρώσικες μυστικές υπηρεσίες), γνωριμίες που έρχονται από τη δεκαετία του 90 όταν και δούλευε στο Υπουργείο Άμυνας.

Τελικά ο νεαρός απελευθερώθηκε χθες αφού ο μπαμπάς κατέβαλε τα λύτρα των 3 εκ ευρώ.

Ο Jewgenij Kaspersky, συνιδρυτής της Kaspersky Lab, έγινε πλούσιος με το γνωστό πρόγραμμα antivirus. Σύμφωνα με το ρωσικό "Forbes" η περιουσία του αγγίζει τα 800 εκ $ ή 546 εκ. ευρώ και κατατάσσεται στην 125η θέση των πλουσιότερων Ρώσων.

Αυτή είναι η δεύτερη εντυπωσιακή απαγωγή στη Ρωσία τον τελευταίο καιρό μιας και από τον Μάρτιο αγνοείται η κόρη ενός από τους κορυφαίους μάνατζερ της Lukoil.

ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ

Μόνο στο FIMOTRO :))

Βγήκε και ο Τσιτουρίδης από το λαγούμι του. Και τα έβαλε με τον σωτήρα και μέντορά του Καραμανλή, μέσα από την Real News στην οποία παραχώρησε συνέντευξη. Ποιος θα τον ήξερε τον Τσιτουρίδη εάν ο Καραμανλής δεν τον έκανε δυο φορές... υπουργό; Κανένας εκτός από τους συγγενείς του...