25 Απριλίου 2011

Να και μια καλή είδηση: Πήρε την ελληνική υπηκοότητα ο Σταύρος Λάλας

231110-lalasΕπιτέλους και μία ευχάριστη είδηση, μέσα στην μαυρίλα η οποία δείχνει να έχει πλακώσει την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Ο Σταύρος Λάλας, ο άνθρωπος ο οποίος πέρασε τόσα χρόνια στην φυλακή, επειδή επιχείρησε να βοηθήσει την χώρα μας, πήρε την ελληνική υπηκοότητα, την προηγούμενη εβδομάδα, ανήμερα την Μεγάλη Δευτέρα.

Βέβαια, το να "πανηγυριζουμε" για τα αυτονόητα, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο βαίνουν τα πράγματα στην χώρα μας, αλλά όπως είπαμε καλό είναι να έχουμε και καμία ευχάριστη είδηση.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η "αναστολή" της ποινής του Σταύρου Λάλα, από τις αμερικάνικες φυλακές, έληξε τον περασμένο Ιούνιο. Ο ελληνικός λοιπόν γραφειοκρατικός μηχανισμός, χρειάστηκε έναν περίπου χρόνο για να δώσει την ελληνική υπηκοότητα σε έναν άνθρωπο που θυσίασε τόσα για την χώρα μας, την ίδια στιγμή που μοιράζει απλόχερα "ιθαγένειες" δεξιά και αριστερά. Και ένας χρόνος, υπό την πίεση χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο μπορούσαν τον Σταύρο Λάλα, σε κάθε επίπεδο.

Ο "ΕΚ" ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν για την στήριξη του Σταύρου Λάλα, όχι μόνο ενημερώνοντας το κοινό με συνέντευξη, του μεγάλου αυτού Έλληνα πατριώτη, αλλά τιμώντας τον και στην 1η γιορτή του περιοδικού Patria αλλά και στηρίζοντας τις διάφορες προσπάθειες αλληλεγγύης υπέρ του, από όπου και αν προέρχονταν, αλλά και δίνοντας δημοσιότητα στο θέμα, το οποίο έφτασε μέχρι την Βουλή των Ελλήνων, με ερώτηση που υπέβαλλαν οι Θάνος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Όλα αυτά, ίσως βοήθησαν τον αργοκίνητο μηχανισμό του ελληνικού κράτους να λειτουργήσει. Ας ελπίσουμε ότι τώρα δεν θα αφήσει τον Στάυρο Λάλα εγκαταλελειμμένο, όταν είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τεράστια οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. Το πραγματικά ενδιαφέρον της υπόθεσης όμως είναι το ότι για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι εάν οι Έλληνες πατριώτες κινητοποιηθούν μπορούν να πετύχουν πράγματα και να επιβάλλουν στο κράτος να πράξει τα δέοντα.

http://www.elkosmos.gr

Κύπρος- Συλλαλητήριο στην κατεχομένη Λευκωσία για την επέτειο του δημοψηφίσματος

Πραγματοποιήθηκε απόψε στην κατεχόμενη Λευκωσία συλλαλητήριο από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2004.

Στο συλλαλητήριο τονίστηκε η επιθυμία για λύση του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων ως ισότιμων Ευρωπαίων πολιτών.

Τα κόμματα Νέα Κύπρος, Ενωμένη Κύπρος και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο, επειδή κάποια κόμματα που δεν κατονόμασαν προσπάθησαν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη από τις τελευταίες μαζικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα εναντίον των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η Άγκυρα και της έντονης τουρκικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα τρία μικρά τουρκοκυπριακά κόμματα αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και προγραμματίζουν εκδηλώσεις για την 1η Μαΐου.

Θεσσαλονίκη: Kαραμπόλα στη γέφυρα Αξιού προκαλεί καθυστερήσεις στην είσοδο των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη

Μικρά προβλήματα δημιούργησε καραμπόλα έξι αυτοκινήτων η οποία έγινε σήμερα το απόγευμα στο ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη, της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Αθηνών.

Η καραμπόλα έγινε στο ύψος της γέφυρας του Αξιού ποταμού και δεν υπήρξαν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές.

Τα αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν πολύ γρήγορα αλλά παρόλα αυτά για λίγη ώρα προκλήθηκε υπερφόρτωση των διοδίων των Μαλγάρων.

Την προσωρινή υπερφόρτωση ενίσχυσε και ένα δεύτερο ατύχημα που προκλήθηκε από εκτροπή αυτοκινήτου, που έγινε στο ίδιο σημείο, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των διοδίων μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι είχαν κινηθεί 5.000 αυτοκίνητα στο ρεύμα εισόδου και 5.700 στο ρεύμα εξόδου από Θεσσαλονίκη.

Η είσοδος των αυτοκινήτων στην πόλη συνεχίζεται σε έντονους ρυθμούς με αποτέλεσμα στα διόδια των Μαλγάρων να παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις.

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

http://www.kircaalihaber.com/tr_haber_images/benzin.jpgΤο βαρέλι πετρελαίου ξεπέρασε τα 124 δολάρια εξαιτίας των φόβων στην αγορά για τις αναταραχές στη Συρία και την Υεμένη.

Η τιμή του μπρεντ ανήλθε στα 124,44 δολάρια αυξημένη κατά 45 σεντς, ενώ το αμερικανικό αργό έφθασε τα 112,69 δολάρια το βαρέλι.

Κύπρος- Καταδίκη της γενοκτονίας από την Αρμενική κοινότητα.

Με πορείες και άλλες εκδηλώσεις η Αρμενική κοινότητα της Κύπρου καταδίκασε σήμερα τη Γενοκτονία ενάμιση εκατομμυρίου ομοεθνών τους από τους Τούρκους το 1915.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Λευκωσία, όπου το απόγευμα έγινε πορεία στην οδό Αρμενίας, όπου βρίσκεται και η εκκλησία της κοινότητας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση καταδίκης της γενοκτονίας στο Μνημείο Γενοκτονίας, στον περίβολο της εκκλησίας.

Νωρίτερα, η Αρμενική κοινότητα της Λάρνακας τίμησε τη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους με δέηση στην εκκλησία Αγίου Στεφάνου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Λιβύη. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ. Ο Καντάφι δεν έπαθε τίποτε, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος

http://www.elliniki-grothia.com/wp-content/uploads/2011/02/PAPANDROU-KANTAFI.jpgΟ λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δεν τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο κτιριακό συγκρότημά του Μπαμπ αλ-Αζιζίγια νωρίς το πρωί σήμερα Δευτέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αποκαλώντας την απόπειρα δολοφονίας.

Ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ δήλωσε πως φαίνεται να ήταν μια απόπειρα κατά της ζωής του Καντάφι, αλλά εκείνοι που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι γραφείου και φρουροί ασφαλείας, ενώ 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Είπε πως το κτίριο στέγαζε πολιτικά γραφεία.

"Πώς αυτή η τρομοκρατική ενέργεια προστατεύει αμάχους στη Λιβύη;" είπε στους δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν το κτιριακό συγκρότημα, όπου βιβλία έπεφταν από ένα γραφείο πάνω σε παραμορφωμένα μέταλλα και διαλυμένο μπετόν. "Είναι μια δειλή προσπάθεια να καταδιώξουν έναν άνθρωπο."

Είπε πως ο Καντάφι δεν κρυβόταν, αλλά βρισκόταν σε ασφαλές μέρος.

"Είναι καλά, είναι υγιής, είναι ευδιάθετος", είπε ο Ιμπραήμ.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα του Καντάφι να συναντά κόσμο σε μία σκηνή. Ανέφερε πως τα πλάνα ελήφθησαν σήμερα Δευτέρα.

ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΠΑΠΑΡΟΣΟΣΙΑΛΑΡΠΑΧΤΟΜΕΙΟΔΟΤΕΣ…

Πάγκαλος: «Απειλή για τη Δημοκρατία τα ανώνυμα blogs»

Ποια Δημοκρατία κινδυνεύει ρε Πάγκαλε, η Δημοκρατία του ΔΝΤ και της Τρόικας;
Η δημοκρατία του ΓΑΠ και του ξεπουλήματος της Εθνικής μας κυριαρχίας;
Η δημοκρατία των τραπεζών και τον τοκογλύφων;

Ή μήπως εννοείς τη δημοκρατία του «Τσοβόλα δώστα όλα», τη δημοκρατία του Σημίτη, του χρηματιστηρίου και του «ευχαριστώ τους Αμερικάνους;»

Δεν πιστεύω βέβαια να εννοείς τη Δημοκρατία του υποβρυχιάκια (και όχι μόνο) Τσοχατζόπουλου, του παρ’ ολίγον πρωθυπουργού (αυτός θα είχε ξεπουλήσει πιο νωρίς από σας την Ελλάδα) τη δημοκρατία των μιζο-εξοπλιστικών προγραμμάτων, των δημοσίων έργων, τη δημοκρατία της ΖΗΜΕΝΣ και του Βατοπεδίου, των τοξικών ομολόγων, του Μαντέλη και του Τσουκάτου, τη δημοκρατία των αρπακτικών που «μαζί τα φάγατε», των νταβατζήδων, των μιζαδόρων, των μεσαζόντων, των συμβουλατόρων, των ελεεινών παρατραπεζικών, των εκδοτοεκβιαστών και εκδοκουμανταδόρων τύπου Λαμπράκη, των χοντροφοροφυγάδων φίλων σας, των ημετέρων, των ανικανοδιορισμένων, των εγκαθέτων, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ) των … των… των…

Δε μας χέζεις ρε Πάγκαλε, που ξαφνικά θυμήθηκες τη Δημοκρατία που την βιάσατε και την βιάζετε κατ’ εξακολούθηση εσύ και όμοιοί σου τηλεκατευθυνοπαπαροσοσιαλαρπαχτομειοδότες…

Κάντε μας τη χάρη και πάρτε δρόμο όσο ακόμα είναι νωρίς {για σας) κι αφήστε την έρμη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να της γιάνει τις πληγές αυτός που τη γέννησε, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ… Άντε μπράβο!

http://harryklynn.blogspot.com/2011/04/blog-post_3978.html

Κερατέα: «Οι μελετητικές εταιρείες συμβούλευαν υπουργούς και περιφερειάρχες»

«Στελέχη των εταιρειών που πραγματοποίησαν τις μελέτες της Κερατέας ήταν στο παρελθόν ή εξακολουθούν να είναι σύμβουλοι άτυποι ή θεσμοθετημένοι υπουργών και φορέων που εποπτεύουν το έργο», επισημαίνει ο τέως δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, ο οποίος μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» επιχειρεί μια «ακτινογραφία» των αιτίων που, κατά την άποψή του, οδήγησαν στον ξεσηκωμό των κατοίκων.

«Το αδιέξοδο που προέκυψε ήταν αναμενόμενο και οφείλεται στον λανθασμένο και φωτογραφικό σχεδιασμό. Μέρος ευθύνης φέρουν οι τρεις μελετητικές εταιρείες ΕΠΕΜ-ENVIROPLAN-Φραντζής Γ., οι οποίες έχουν μονοπωλήσει σ'όλη την Ελλάδα τις μελέτες και ταυτόχρονα είναι στενοί συνομιλητές υπουργών και Περιφερειαρχών. Επέλεξαν αρχαιολογικό χώρο στην Κερατέα, ενώ γνώριζαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, καθώς και συγκεκριμένες μεθόδους -βιοξήρανση- που εξυπηρετεί συγκεκριμένα μονοπώλια», τονίζει.

«Θεωρώ ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν ο κ. Ραγκούσης, η κ. Τζάκρη και ο κ. Λιακόπουλος κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών δεν ήταν δικά τους αλλά συμβουλές και non papers των στενών συνομιλητών τους. Ειδικά η σκληρή στάση της υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη κατά της Κερατέας γνωρίζω ότι οφείλεται σε "συμβουλευτικού" χαρακτήρα συνομιλίες με τον κ. Μαυρόπουλο της εταιρείας ΕΠΕΜ. Ομως διευκρινίζω ότι:

*Το Ειρηνοδικείο Λαυρίου με την 199/28.12.2008 απόφασή απέδειξε ότι το έργο είναι παράνομο λόγω εκκρεμοτήτων με τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαία. Εκκρεμούν ακόμη 3 προσφυγές στο ΣτΕ.

*Η ποσότητα απορριμμάτων για Κερατέα-Γραμματικό είναι 370 χιλιάδες τόνοι ετησίως για τον κάθε χώρο και όχι 120 χιλιάδες. Οι ποσότητες είναι τεράστιες και αφορούν διαχείριση απορριμμάτων μεγάλων περιφερειών και όχι μόνο των δικών μας.

*Ο ΧΑΔΑ Κερατέας έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο δήμος είχε ζητήσει από τον ΕΣΔΚΝΑ εγγράφως από το 2007 να κλείσει τη χωματερή. Αίτημα που δεν γινόταν δεκτό προκειμένου να δεχτούμε τον ΧΥΤΑ.

*Ουδέποτε από το 1996 έγινε διάλογος ανάμεσα στην Κερατέα και την πολιτεία. Την περίοδο 1996-2001 ο νόμος όριζε υπεύθυνες για τον σχεδιασμό τις νομαρχίες. Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής ήταν η μόνη που υπέβαλε σχέδια.

*Η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα δεν είναι νόμος του κράτους. Ούτε ο ΠΕΣΔΑ. Νόμος είναι η επιλογή έξι περιοχών στην Αττική για Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το τι θα γίνει σε κάθε περιοχή -ΧΥΤΑ, εργοστάσιο- ορίζεται με διοικητικές αποφάσεις. Αυτές έχουμε προσβάλει και εκκρεμούν δικαστικά».

tvxs.gr

WikiLeaks: Οι ΗΠΑ κρατούσαν στο Γκουαντάναμο για χρόνια αθώους, ενώ άφησαν ελεύθερους δεκάδες κρατούμενους "υψηλού κινδύνου"

http://www.spiegel.de/images/image-108318-panoV9-yrch.jpgΟι ΗΠΑ κρατούσαν στο Γκουαντάναμο μυστικά για χρόνια εκατοντάδες ανθρώπους που ήταν αθώοι ή που αντιπροσώπευαν πολύ μικρό κίνδυνο απειλής, ενώ άφησαν ελεύθερους δεκάδες κρατούμενους "υψηλού κινδύνου", δείχνουν έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από διάφορα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιστότοπος αυτός έδωσε σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως εφημερίδες, στρατιωτικά έγγραφα σχετικά με τους φακέλους 779 ανθρώπων που κρατούνταν από το 2002 στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα.

Ορισμένοι από αυτούς κρατούνταν βάσει πληροφοριών που ήταν συχνά εσφαλμένες, κυρίως όταν είχαν αποσπαστεί από κρατούμενους που ήταν άρρωστοι ή δεν ήταν πολύ αξιόπιστοι ή είχαν αποσπαστεί με τη χρήση βασανιστηρίων, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Τουλάχιστον ένας στους πέντε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχε φυλακιστεί αυθαίρετα και με ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι ήταν "μαχητής του εχθρού", επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς".

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ σέιχ Μοχάμεντ, δήλωσε στους ανακριτές του ότι η Αλ Κάιντα είχε κρύψει μια πυρηνική βόμβα στην Ευρώπη, η οποία θα προκαλούσε έναν "πυρηνικό κατακλυσμό" αν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν συλλαμβανόταν ή σκοτωνόταν.

Η Αλ Κάιντα σκεφτόταν επίσης το ενδεχόμενο της στρατολόγησης εργαζομένων στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης και είχε επίσης σκεφτεί την τοποθέτηση κυανιδίου στους αεραγωγούς δημόσιων κτιρίων στις ΗΠΑ.

Όπως και στο παρελθόν, ο WikiLeaks έδωσε έγγραφα σε πολλά μέσα ενημέρωσης: στη Νιου Γιορκ Τάιμς, τη Ντέιλι Τέλεγκραφ, τον αμερικανικό ραδιοσταθμό NPR, την ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, τη γαλλική Λε Μοντ, το γερμανικό έντυπο Ντερ Σπίγκελ και την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. Τα κείμενα αυτά επιβεβαιώνουν την κατάσταση που είχε ήδη περιγράψει διεθνώς ο Τύπος.

Περίπου 200 κρατούμενοι που είχαν χαρακτηριστεί ως "υψηλού κινδύνου" επειδή μπορεί να συνιστούσαν "στο μέλλον απειλή κατά των ΗΠΑ ή κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ" αφέθηκαν ελεύθεροι ή εκδόθηκαν σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Μόνον 220 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι εξτρεμιστές, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, ενώ 380 ήταν απλοί ένοπλοι που ανήκαν στο κίνημα των Ταλιμπάν ή είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 150 ήταν αθώοι Αφγανοί ή Πακιστανοί, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο. Αυτό είχε γίνει είτε βάσει πληροφοριών που είχαν συλλεγεί σε εμπόλεμες ζώνες, είτε επειδή τους είχαν μπερδέψει με άλλα άτομα ή είχαν απλώς βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα.

Σε δεκάδες περιπτώσεις επίσης, υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματικοί δηλώνουν ότι "δεν υπήρχε βάση για την έκδοση" ενός κρατουμένου από το Γκουαντάναμο.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον NPR, οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν δηλώσει ακόμη και γραπτώς ότι αθώοι εξακολουθούσαν να κρατούνται. Ωστόσο πέρασαν πολλοί μήνες προτού μπορέσουν αυτοί οι αθώοι να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τη Λε Μοντ, "ένας αριθμός ανηλίκων βρέθηκε επίσης στο Γκουαντάναμο, μολονότι αυτοί δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τους Ταλιμπάν".

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την "ατυχή" αυτή δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών και σημείωσε ότι "έκανε ο,τιδήποτε μπορούσε για να ενεργήσει με τη μεγαλύτερη φροντίδα και τη μεγαλύτερη προσοχή στη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο".

Σήμερα παραμένουν στη φυλακή αυτή 172 κρατούμενοι.

Συρία. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ντεράα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν σύροι στρατιώτες και άρματα μάχης κατέκλυσαν τη νότια πόλη Ντεράα, δήλωσε ο εξέχων ακτιβιστής Άμαε Κουράμπι.

Είπε πως κάποιοι σκοτώθηκαν από πυρά όπλων και άλλοι όταν τα άρματα μάχης βομβάρδισαν κτίρια στην πόλη. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται, δήλωσε Κουράμπι.

Αποσύρθηκε η ελληνική ομάδα από Αγώνες στην Άγκυρα

Αποσύρθηκε η ελληνική ομάδα επίλεκτων κοριτσιών από Αγώνες στην Άγκυρα, που βρέθηκε στο πλαίσιο του «Kids festival» (αγώνες παιδιών), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι σε άλλα αθλήματα της ευρύτερης διοργάνωσης συμμετέχουν αθλητές από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η επίλεκτη ελληνική ομάδα αγωνίστηκε νωρίς το πρωί κόντρα στην Ολλανδία και στη συνέχεια αποσύρθηκε από τους αγώνες μετά τις επαφές της ελληνικής ομοσπονδίας με την Πολιτεία. Η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη 26 Απριλίου.

Τουρκία: Δημοσκόπηση δείχνει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν οδεύει προς μια τρίτη συνεχόμενη θητεία

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύει προς μια τρίτη συνεχόμενη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα στις 12 Ιουνίου, δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Σαμπάχ.

Η δημοσκόπηση, η οποία έγινε από τις 3 ως τις 5 Απριλίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, δείχνει το AKP να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό μεταξύ του 47 και του 50% των ψήφων, το οποίο είναι λίγο υψηλότερο από το 46,6% που είχε πάρει στις εκλογές του 2007.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής δείχνουν το AKP να καταφέρνει μια πιο σημαντική νίκη από αυτήν που δείχνει άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konsensus, τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα κερδίζει τις εκλογές αλλά με ποσοστό 46,4%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Metropoll, η οποία έγινε σε δείγμα 1,517 ψηφοφόρων σε 31 επαρχίες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θα λάβει ποσοστό 27 με 30% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ποσοστό 12-14%.

Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, το κύριο φιλοκουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) αναμένεται να λάβει ποσοστό 5,4% των ψήφων, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 10% που χρειάζεται ένα κόμμα για να μπει στο κοινοβούλιο.

Νότια Κορέα: H Renault και η Hyundai ανακαλούν περισσότερα από 100.000 οχήματα

Η νοτιοκορεατική θυγατρική της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault και η Hyundai Motor θα ανακαλέσουν περισσότερα από 100.000 αυτοκίνητα λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων, κυρίως στον αερόσακκο και στον πίσω αντανακλαστήρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Σεούλ.

Από την Παρασκευή η Renault Samsung θα ξεκινήσει την ανάκληση 55.648 οχημάτων SM5, που κατασκευάστηκαν μεταξύ της 12ης Αυγούστου του 2009 και της 29ης Οκτωβρίου του 2010, και 65.157 SM3 που κατασκευάστηκαν μεταξύ της 23ης Απριλίου του 2009 και της 10ης Αυγούστου του 2010, διευκρίνισε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο.

Τα SM5 έχουν πρόβλημα αερόσακκου, ενώ τα SM3 έχουν κατασκευαστικό πρόβλημα στον αερόσακκο, αλλά και στον πίσω αντανακλαστήρα.

Πολλά οχήματα της Hyundai Motor, της πρώτης αυτοκινητοβιομηχανίας της Νότιας Κορέας, θα ανακληθούν επίσης από την Τετάρτη και πάλι λόγω προβλημάτων που συνδέονται με τον πίσω αντανακλαστήρα, προσέθεσε το υπουργείο.

Η Hyundai προτείνει εξάλλου δωρεάν επισκευή στους ιδιοκτήτες 19.211 YF Sonatas που κατασκευάστηκαν μεταξύ της 30ης Μαρτίου και της 17ης Μαΐου του 2010 και 8.050 Tucson SUV που κατασκευάστηκαν μεταξύ της 27ης Φεβρουαρίου και της 17ης Απριλίου

Οι ΑΝΖΑC'S και οι Έλληνες

Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί έλαβαν μέρος στις παρελάσεις και τις άλλες εκδηλώσεις που έγιναν με την ευκαιρία της 96ης επετείου της αιματηρής απόβασης Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών στην Καλλίπολη, μιας επετείου που έγινε γνωστή ως Anzac Day.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και αρκετοί ομογενείς.

Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, τίμησε την ημέρα των Anzac's στη Νότιο Κορέα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η κα Γκίλαρντ παρευρέθηκε και στην εκδήλωση για την 60η επέτειο της Μάχης του Καπιόγκ, στη Νότιο Κορέα όπου έλαβαν μέρος και Αυστραλοί στρατιώτες τον ρόλο των οποίων επαίνεσε.

"Η μάχη αυτή", είπε, "εμπόδισε την επεκτατική Βόρεια Κορέα από το να θέσει υπό τον έλεγχό της την Σεούλ".

Σημειώνουμε ότι για τους Αυστραλούς, η σφαγή των στρατιωτών τους στην Καλλίπολη, θεωρείται η πιο σημαντική στιγμή για το έθνος γιατί "για πρώτη φορά σηματοδότησε την δημιουργία αυστραλιανής συνείδησης".

Το ιστορικό της απόβασης, που έχει και μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, έχει ως εξής:

Το πρωινό της 25ης Απριλίου του 1915, 15.000 άπειροι αυστραλοί και νεοζηλανδοί στρατιώτες, κατόπιν διαταγής των Άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος τους να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους Ρώσους συμμάχους τους στην "Αντάντ" να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο και να ανοιχτούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Παρά το γεγονός ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν απειλούσε άμεσα την εδαφική ακεραιότητα της Αυστραλίας, η τότε κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε, ως μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας και λόγω συνταγματικής της υποχρέωσης απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, να λάβει μέρος στον πόλεμο. Στην Καλλίπολη θα ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, όπως ονομάστηκε η στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών που στάλθηκε στην Ευρώπη, θα έπαιρνε μέρος σε πολεμική αναμέτρηση.

Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό του Νοεμβρίου του 1914, όταν από το λιμάνι Όλμπανι της Δυτικής Αυστραλίας έφυγαν η 1η Μεραρχία Πεζικού και η 1η, η 2η και η 3η Ελαφρά Ταξιαρχία Ιππικού. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στη Βρετανία, όπου και θα εκπαιδεύονταν. Η έλλειψη υποδομής, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε εκπαιδευτικά στρατόπεδα των συμμαχικών δυνάμεων στην Αίγυπτο. Παρέμειναν εκεί για περίπου τρεις μήνες. Εν τω μεταξύ, έφταναν στην Αίγυπτο και άλλοι αυστραλοί στρατιώτες.

Στις αρχές Μαρτίου του 1915 δόθηκε η ειδοποίηση από την κεντρική διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων για την εκστρατεία κατάληψης των Στενών των Δαρδανελίων και η στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών θα χρησιμοποιούνταν γι' αυτή την επιχείρηση. Στην Ελλάδα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Δαρδανελίων θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης έδωσε την άδεια στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη Λήμνο ως ναυτική βάση.

Έτσι, στις 4 Μαρτίου 1915 οι πρώτοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες από τις ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε ελληνική γη. Το λιμάνι του Μούδρου με τα απάνεμα νερά του, τους υποδέχτηκε. Η στεριά, όμως, δεν ήταν και τόσο φιλική γι' αυτούς. Η ξερή γη, έντονο χαρακτηριστικό της Λημνιακής φύσης, οι γυμνοί λόφοι και η έλλειψη νερού δεν υπόσχονταν την καλύτερη διαμονή. Παρόλα αυτά, για πολλούς το ηφαιστειογενές τοπίο της Λήμνου ήταν ασυγκρίτως καλύτερο από την έρημο και τη ζέστη της Αιγύπτου. Οι πρώτες εντυπώσεις του στρατιώτη Τ. Α. Μάιλς για τους Έλληνες: "Οι κάτοικοι του νησιού ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες. Έχουν μικρά σπίτια και αρκετοί από τους άνδρες φορούν προβιές αρνιών και περπατούν ξυπόλυτοι ή φορούν σκληρά παπούτσια".

Οι ξένοι στρατιώτες άρχισαν σιγά-σιγά να ξεθαρρεύουν και να συναναστρέφονται τους ντόπιους. Ο σηματωρός Ν.Κ. Χάρβεϊ γράφει στα απομνημονεύματά του: "Δεν είχαμε αρκετά ξύλα, σε αντίθεση με το αλκοόλ που ήταν μπόλικο, κάθε μαγαζί στη Λήμνο μέχρι το τέλος του Μαρτίου πουλούσε μπύρα και κονιάκ. Υπήρχε έλλειψη καύσιμων ξύλων. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν μικρά κομμάτια κάρβουνου για να μαγειρέψουν. Μετά ήρθε το Πάσχα τους και με μεγάλη περιέργεια παρακολουθούσαμε τον τρόπο με τον οποίο το γιόρταζαν. Οι καμπάνες των εκκλησιών τους χτυπούσαν συχνά και για δύο περίπου μέρες δεν σταματούσαν καθόλου. Την ημέρα του Πάσχα ήρθαν στο στρατόπεδο οι Έλληνες και μας πρόσφεραν κόκκινα αυγά και άλλα δώρα".

Στις 20 Απριλίου 1915 το λιμανάκι του Μούδρου πλημμύρισε από πολεμικά πλοία των συμμαχικών δυνάμεων. Ο Τ. Α. Μάιλς γράφει: "Κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου εκείνες τις μέρες δεν είχε περισσότερα πλοία απ' αυτό το λιμανάκι της Λήμνου". Είχε έλθει η ώρα της μάχης. Οι Αυστραλονεοζηλανδοί ξεκίνησαν από την ελληνική γη το απόγευμα της 24ης Απριλίου για να επιτεθούν στην Καλλίπολη και να πάρουν τον έλεγχο των Στενών από τους Τούρκους.

Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουαρίου του 1916, στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Κάπου 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915, αφού οι Τούρκοι, που ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο των "Κεντρικών Δυνάμεων", τους περίμεναν κρυμμένοι στις ακτές της Καλλίπολης και τους αποδεκάτισαν. Τους επόμενους μήνες άλλοι 11.000 αυστραλοί και νεοζηλανδοί στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα μέρη εκείνα. "Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να παρθεί η Αρχαία Τροία που βρισκόταν στα ίδια Στενά. Τώρα καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να κατακτήσουμε τα Στενά αυτά" παραδέχτηκε ο στρατηγός της συμμαχικής δύναμης, σερ Ιαν Χάμιλτον, μετά την πρώτη μάχη στα Δαρδανέλια.

Η σφαγή στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας στην Αυστραλία και να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο της δημιουργίας του Αυστραλιανού έθνους. Το 1901 οι βρετανικές αποικίες της Αυστραλίας είχαν ενωθεί και είχαν δημιουργήσει το ομόσπονδο αυστραλιανό κράτος, που όμως δεν είχε ακόμα συνοχή, κάτι που του έδωσε η θυσία της Καλλίπολης.

Στην απόβαση της Καλλίπολης πήραν μέρος και 12 ελληνοαυστραλοί: ο δεκανέας Τζακ Μαρκ, ο υποδεκανέας Τζον Ζαβιτσάνος και οι στρατιώτες Πέρσυ Κουκουσάκης, Κώστας Αρώνης, Γιώργος Κρίτον, Ρόμπερτ Κρόκος, Άθα Χάλκας, Λεωνίδας Μανούσου, Γιώργος Πάπας, Πίτερ Ράντος, Ρόι Ραλφ και Αναστάσιος Ρεμπέα. Ο μόνος άτυχος υπήρξε ο 24χρονος μάγειρας Πίτερ Ράντος, που έπεσε στο πεδίο της μάχης.

Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου η Αυστραλία τιμά με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο την επέτειο αυτή, με επίκεντρο την Καλλίπολη. Στη Λήμνο, όπου αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση της Καλλίπολης και πολλοί Αυστραλοί βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή, υπάρχουν δύο στρατιωτικά νεκροταφεία και ένα μνημείο για να θυμίζουν το πέρασμα των Αυστραλονεοζηλανδών από την ελληνική γη.

Η βασίλισσα Ελισάβετ βράβευσε ομογενή

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η γενική κυβερνήτης της Αυστραλίας Κουέντιν Μπράϊς, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ και σύσσωμη η αυστραλιανή πολιτική ηγεσία και η ηγεσία του Κουϊνσλαντ έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα σε μια ομογενή που έγινε εκατό χρόνων, κάτι άλλωστε που συνηθίζεται με όλους τους αιωνόβιους της χώρας.

Πρόκειται για την Κούλα Mottee, του Δημητρίου και της Βασιλικής Τρυφίλλη, από τα Τριφυλιάνικα Κυθήρων που μετανάστευσε το 1938 στην Αυστραλία και τώρα ζει στο Κουϊνσλαντ.

Η κ. Mottee, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1911. Το 1928 εργάστηκε ως ράπτρια στην Αθήνα, ένα επάγγελμα που της χάρισε αυτοπεποίθηση και οικονομική ανεξαρτησία. Το 1938 συνάντησε τον Ελληνο-Αυστραλό Γιώργο και ένα χρόνο μετά, ήλθε μαζί του στην Αυστραλία όπου εγκαταστάθηκαν στο Kempsey του NSW. Η οικογένεια του συζύγου της διατηρούσε τότε δυο καφεστιατόρια.

Με τον καιρό οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας αναπτύχθηκαν σημαντικά. Έτσι προστέθηκαν δυο κινηματογράφοι, το "Δελφοί" και το "Βικτώρια", μια πλατεία για πατινάζ και έγιναν κι άλλες επενδύσεις. Μετά το θάνατό του το 1960, η κ. Mottee εγκαταστάθηκε στο Σίδνεϊ όπου σπούδασαν τα παιδιά της Κώστας, Τζιμ και Γιώργος.

Το 1969 αξιώθηκε να δει την μητέρα της στο νησί. Δυστυχώς απεβίωσε εννέα μήνες μετά.

Τελικά την κέρδισε το South West Rocks, όπου σύμφωνα με το γιο της Κώστα εξασκείτο στο βάδην. Από το 2005 φιλοξενείται σε γηροκομείο.

Το ευχάριστο γεγονός της συμπλήρωσης ενός αιώνα ζωής, γιορτάστηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 με γεύμα στο Kempsey του NSW, στο οποίο παρακάθισαν η οικογένειά της, συγγενείς και φίλοι.

Η κ. Mottee, είναι η γυναίκα που οδήγησε το πρώτο Holden στο Kempsey.

ON LINE ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΛΒΗΣ

Από τις 19 Απριλίου 2011 οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης μεταδίδονται ζωντανά με ήχο και εικόνα μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Δήμου Βόλβης www.dimosvolvis.gr.

Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία που εφαρμόζει ήδη με επιτυχία η Δημοτική Αρχή Βόλβης , προκειμένου οι δημότες να ενημερώνονται με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο, για όσα συμβαίνουν και λέγονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για ζητήματα του τόπου τους, αλλά και για θέματα που τους αφορούν.

Οι ημερομηνίες και οι ώρες των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα ανακοινώνονται μέσω του Τύπου και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.dimosvolvis.gr

Λιβύη:Τουλάχιστον 30 νεκροί και 60 τραυματίες σήμερα στη διάρκεια βομβαρδισμού της πόλης Μιζουράτα

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίσθηκαν σήμερα στη διάρκεια επιθέσεων με πυραύλους στη λιβυκή πόλη Μιζουράτα, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

"Σημειώθηκε σφοδρός βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών. Στα νοσοκομεία φθάνουν καμμένα πτώματα", δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Κάντι, μηχανικός, ο οποίος εργάζεται για ραδιοφωνικό σταθμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Μιζουράτα.

"Οι τραυματίες είναι 60 και οι μάρτυρες 30. Αυτά είναι τα θύματα των τελευταίων 12 ωρών", τόνισε.

Συρία:Δεκατρείς νεκροί στην πόλη Τζάμπλα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 πολίτες στην παράκτια πόλη Τζάμπλα, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Ασαντ, αναπτύχθηκαν χθες στην Τζάμπλα ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την προηγούμενη νύχτα.

Στην Ντεράα, μαρτυρίες αναφέρουν ότι οχτώ άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στην παλιά συνοικία, ότι ελεύθεροι σκοπευτές είναι ακροβολισμένοι σε κυβερνητικά κτίρια και ότι πολλά πτώματα κείτονται στον μεγαλύτερο δρόμο της πόλης κοντά στο τζαμί Ομάρι.

Απαντήσεις σε 27 κρίσιμα ερωτήματα για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογική δήλωσής μέσω TAXISnet

http://images.inews.gr/37/choris-TAXISnet-stis-1011-logo-syntirisis.jpgΑπαντήσεις σε 27 κρίσιμα ερωτήματα των φορολογούμενων, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους μέσω TAXISnet, δίνει, με ειδικό ενημερωτικό οδηγό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων άρχισε από την περασμένη Δευτέρα, κατ’ αρχήν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και οι «οδηγίες προς ναυτιλομένους» της ΓΓΠΣ, έχουν ως εξής:

1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της Δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα:

«Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές, κάνετε κλικ εδώ.." (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...).

Τι πρέπει να κάνω; Κάνετε κλικ και επιλέξτε: Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτή την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...).

Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει: Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www1.gsis.gr'; (Would you like to allow pop-ups from 'www1.gsis.gr';). Επιλέξτε ΝΑΙ (YES) Επιλέξτε Επανάληψη (Retry)».

2. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ;;;; σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ».

3. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

«Θα επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με την μεταβολή)».

4. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

«Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό, θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων σας (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με τη μεταβολή)».

5. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

«Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ. Στη συνέχεια, θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων». Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με τη μεταβολή)».

6. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

«Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και τον πίνακα 3 με τον αριθμό των μελών».

7. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);

«Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού».

8. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2010, πώς το δηλώνω;

«Εάν αυτές εμφανίζονται στον πίνακα, χαρακτηρίστε και τις δύο ως κύριες, κάντε μεταφορά στη δήλωση, επιλέξτε την τελευταία κύρια κατοικία και κάνετε ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο».

9. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνaκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;

«Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση».

10. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω.

«Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση».

11. Αδυναμία συμπλήρωσης της ένδειξης "Φιλοξενούμενος" στο πεδίο "Ονοματεπώνυμο Εκμισθωτή". Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

«Σε περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί, χωρίς να συμπληρώσετε τους κωδικούς 091, 097 και 811. Η συμπλήρωση του ονοματεπωνύμου ή της επωνυμίας του εκμισθωτή, γίνεται αυτόματα με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ στο σχετικό κωδικό (801, 802 κ.λπ.)».

12. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

«Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

Β) Αυτός που το κατοικεί , το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ( δωρεάν παραχωρημένη κατοικία )».

13. Δεν συμφωνώ με κάποια από τα στοιχεία των αυτοκινήτων που εμφανίζονται στον πίνακα 5.1γ. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα;

«Τα στοιχεία αυτοκινήτων έχουν συμπληρωθεί με βάση τα αρχεία της υπηρεσίας μας. Εάν διαφωνείτε, επιλέξτε το αντίστοιχο πλαίσιο των κωδικών (750,751,752,753) για διαγραφή, τροποποίηση ή προσθήκη αυτοκινήτου. Οι τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1. Για την ενημέρωση του αρχείου των οχημάτων που τηρείται στην υπηρεσία μας, πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ. Στον πίνακα 5.1γ επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και καταχωρείτε με την σειρά όλα τα αυτοκίνητα, τα οποία σας ανήκουν και στη συνέχεια μεταφορά στη δήλωση. Στις τρεις πρώτες γραμμές θα εμφανισθούν αναλυτικά τα στοιχεία των τριών αυτοκινήτων και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε αυτά και στην 4η γραμμή το λεκτικό «ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» και στον κωδικό 857-858 η αντικειμενική δαπάνη των λοιπών αυτοκινήτων».

14. Πώς μπορώ να τροποποιήσω- διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων);

«Για οποιαδήποτε τροποποίηση- διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος μεταφορά στη δήλωση. Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής, και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας Εγγραφής με τα σωστά στοιχεία. Εάν τροποποιήσετε στοιχεία αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση. Εάν ΔΕΝ έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε Επιστροφή στη Δήλωση».

15. Πώς δηλώνει εταίρος- διαχειριστής- διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

«Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους ΕΙΧ Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λπ. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρίας. Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας. Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρίας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει».

16. Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.9 ( ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης )όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;



«Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793. Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων».

17. Πώς συμπληρώνονται στοιχεία εργοδότη σε περίπτωση πολλών εργοδοτών;

«Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από πέντε (5), γράψτε στις πρώτες τέσσερις γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας».

18. Υπέβαλα την δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό. Τι κάνω;

«Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και εάν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση, απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση».

19. Θέλω να συμπληρώσω στοιχεία στον πίνακα 10 και το σύστημα δεν με αφήνει.

«Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων».

20. Πώς μπορώ να υποβάλω τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος;

«Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ με την εκτύπωση της ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης σας. Σημειώνεται ότι η ΔΟΥ θα μπορεί να προχωρήσει στην εκκαθάριση της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης, μετά την ενημέρωση του συστήματος TAXIS σχετικά με την εκκαθάριση της δήλωσής σας. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας για την υποβολή της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης, μετά την παραλαβή του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος μέσω των ΕΛΤΑ».

21. Τι γίνεται στην περίπτωση που η είσπραξη επιστροφής φόρου είναι πάνω από 1.500 ευρώ;

«Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εάν η επιστροφή φόρου σας ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ τότε, με σχετική σημείωση στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σας σταλεί από τη ΓΓΠΣ, θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε τη δήλωσή σας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για τον έλεγχο του επιστρεφόμενου ποσού».

22. Είναι έγκυρο το εκκαθαριστικό σημείωμα που εκτυπώνεται μέσω του Τaxisnet;

«Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα που μπορείτε να εκτυπώσετε αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσής σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό. Η επιστροφή ή εξόφληση του πιστωτικού ή χρεωστικού ποσού φόρου γίνεται, με τη γνωστή σας διαδικασία, μετά την αποστολή από τη ΓΓΠΣ του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα λάβετε ταχυδρομικώς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φορέας- αποδέκτης του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος αμφισβητήσει την εγκυρότητά του, μπορείτε να του υποδείξετε να επισκεφθεί το δικτυακό μας τόπο (www.gsis.gr) και να ακολουθήσει τη διαδρομή:

On line Υπηρεσίες

Υπηρεσίες προς Πολίτες / Επιχειρήσεις / Υπηρεσίες προς Δημόσια Διοίκηση

Εγκυρότητα Φορολογικών Στοιχείων

Εγκυρότητα Στοιχείων Εκκαθαριστικού

Στη σελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος φορέας έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του Εκκαθαριστικού που τον ενδιαφέρει».

23. Πώς υποβάλλεται το Ε2 από τη σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων;

«Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2, είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου / συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».

24. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα <<το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες>> . Τι πρέπει να κάνω;

«Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας, θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο %».

25. Πώς υποβάλλεται το Ε3 από την επιτηδευματία σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων;

«Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου / συζύγου, με τους οποίους υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο τον σύζυγό της)».

26. Πώς υποβάλλονται τα συμπληρωματικά έντυπα Ε2 και Ε3;

«Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/ και Ε3), αυτά πρέπει να υποβληθούν πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά. Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια ΔΟΥ, με συμπληρωματική δήλωση, μετά την παραλαβή του οριστικού εκκαθαριστικού σημειώματος μέσω ταχυδρομείου».

27. Προσπαθώ να υποβάλλω ηλεκτρονικά το Ε9 και δεν μου δίνεται η δυνατότητα αυτή. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Η δήλωση Ε9 θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στο διάστημα από 1/6/2011-30/6/2011».

Γιώργο Χρόνια Πολλά και μην ξεχνάς το μήνυμα....

Γ.Α.Π :Tο μήνυμα είναι σαφές..Δεν φταίνε και δεν πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες για την οικονομική κρίση
Το video που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το μήνυμα Γιώργου Α. Παπανδρέου στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Τσεχίας με θέμα: «Παγκόσμια Οικονομική Κρίση» (14.02.2009)
Ο Γιώργος μίλησε για όλα, τα είπε όλα και έδωσε και ειδήσεις....

Από τότε ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει και για τον περίφημο σοσιαλιστικό οδικό χάρτη, που θα μας έβγαζε από την κρίση...
Δείτε το video

Παραδέχτηκε παρά τα όσα έλεγε μετά την εκλογή του ότι :
Βρισκόμαστε στη δίνη της χειρότερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929.
Ανέφερε επίσης ότι :
"Η κρίση αυτή κατέδειξε τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης οικονομικής συναίνεσης.
Τώρα, οι ελπίδες των πολιτών μας στρέφονται προς τις δυνάμεις των εργατικών, σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων.
Οι πολιτικές των κομμάτων (των σοσιαληστικών) εγγυώνται έναν νέο και προοδευτικό οδικό χάρτη, μία διέξοδο από την κρίση.
Δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους μας.
Το αποκορύφωμα όμως ήταν στο τέλος όταν είπε :
Και το μήνυμά μας είναι σαφές: δεν φταίνε οι πολίτες των χωρών μας για την οικονομική κρίση. Και δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί την κρίση.
Και τέλος, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας, και όχι τους κερδοσκόπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/04/t_25.html

Αναδιάρθρωση: oι ανατροπές που έρχονται στη ζωή μας

Οταν λέμε αναδιάρθρωση εννοούμε την αλλαγή των όρων του χρέους μας. Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει:

1 Μονομερώς. Δηλαδή με δική μας απόφαση και ανακοίνωση.

2 Σε συμφωνία με τους πιστωτές. Αν υποθέσουμε ότι την αποφασίζουμε και την ανακοινώνουμε μόνοι μας, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η στάση των πιστωτών μας θα γίνει εξαιρετικά εχθρική. Οι ξένες τράπεζες που δεν μας δανείζουν ούτε σήμερα φυσικά θα συνεχίσουν να μη μας δανείζουν. Ομως θα σταματήσει να μας δανείζει και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ - εφόσον θα τους έχουμε αιφνιδιάσει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μα στήσουν στον τοίχο με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία μας, αλλά και για τη φυσική μας υπόσταση ως κράτος, αφού θα έχουμε χάσει κάθε σύμμαχο - που κατά σύμπτωση είναι και πιστωτής μας.

Στην περίπτωση που συναποφασίσουμε την αναδιάρθρωση με την τρόικα, θα χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωσή της. Αρχικά -και αυτό μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα- σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να αποφασιστεί ένα πακέτο προσφοράς που θα προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις με όλους τους πιστωτές, με τον καθένα ξεχωριστά, και να ερωτηθούν αν δέχονται τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους με βάση το πακέτο προσφοράς.

Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε ποιες εκδόσεις δέχονται την αλλαγή των όρων, αλλά και να αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτούς που δεν τη δέχονται.

Μιλάμε δηλαδή για μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι συμφωνούν τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ε.Ε. να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα χρειαστεί πολύς καιρός και διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί.

Στο διάστημα αυτό, η μόνη χρηματοδότηση που θα έχου- με θα είναι από την τρόικα, αφού ασφαλώς κανένας άλλος δεν θα μας δανείζει.

Πάσχα χωρίς Ανάσταση

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ατελείωτη Μεγάλη Παρασκευή θυμίζει η χώρα. Πάσχα χωρίς Ανάσταση θα είναι το φετινό για τους Ελληνες. Πολλές, πολλές δεκαετίες είχε να ζήσει η Ελλάδα τόσο ζοφερό Πάσχα. Μισθοί και συντάξεις λεηλατήθηκαν και έχουν ήδη πέσει μέσα σε λίγους μήνες στα επίπεδα που βρίσκονταν σχεδόν πριν από μια δεκαετία - στα επίπεδα του 2003, διαπίστωσε ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν κατά μέσο όρο χάσει το 13,5% των αποδοχών τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι απώλειες ξεπέρασαν το 14%. Μειώθηκαν κατά 11,3% και οι συντάξεις. Αυτά πέρυσι. Γιατί φέτος η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Νέα σφαγή στους δημόσιους με το ενιαίο μισθολόγιο, καταβαράθρωση και στον ιδιωτικό τομέα.

Νέος Γολγοθάς περιμένει τον ελληνικό λαό με την αναπότρεπτη, όπως ομολογούν και διακηρύσσουν τώρα όλοι, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα περαιτέρω συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 10%, 15% ή και ακόμη περισσότερο. Ενας ολόκληρος λαός οδηγείται προς τον Καιάδα της χρεοκοπίας.

Το Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς - αν, βεβαίως, υποθέσουμε ότι στόχος του ήταν να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και όχι να διευκολύνει τη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων, όπως και την κατάλυση όλων των εργασιακών κατακτήσεων ενός αιώνα σε θεσμικό επίπεδο, παραλύοντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Δεν το λέμε μόνο εμείς ότι το Μνημόνιο απέτυχε. Και μόνο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων ασχολείται τις τελευταίες μέρες με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αρκεί για να δείξει ότι κανένας δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα γλίτωσε τα χειρότερα.

Δεν είχε καν νόημα το Μνημόνιο σε ό,τι αφορά την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας μας. «Ακόμη και αν η Ελλάδα πιάσει τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσής της, θα είναι επιβαρυμένη με ένα φορτίο χρέους που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί, πράγμα το οποίο καθιστά αναπότρεπτη μια αναδιάρθρωση του χρέους αυτού που τώρα πλησιάζει το 150% του ΑΕΠ» υπογράμμιζε την Τετάρτη η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σε κύριο άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κανένας δεν τολμάει να την αποκαλέσει αδυναμία αποπληρωμής».

Πάνω από... 20% (!) εκτινάχθηκαν τα επιτόκια των διετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά. Ούτε στην αθλιέστερη περίοδο κατάρρευσης της δραχμής επί Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το κόστος της επανένωσης της Γερμανίας είχε εκτοξεύσει στα ύψη τα επιτόκια όλων των νομισμάτων, δεν είχαν φτάσει σε τέτοια χάλια τα ελληνικά ομόλογα. Πλήρης η εκμηδένιση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου, λοιπόν, παρά το Μνημόνιο, που υποτίθεται ότι θα έσωζε τη χώρα.
Ως και ο Κ. Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «η αναδιάρθρωση θεωρείται αναγκαία» σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα», τονίζοντας ότι «ήδη τώρα δεν ξέρουμε πώς θα βγάλουμε πέρα το 2012 και το 2013, μια που είναι πολύ πιθανό να μην εξασφαλίσουμε δανεισμό με ένα ανεκτό επιτόκιο».

«Αναδιάρθρωση τώρα» και μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου απαιτεί ο Κ. Σημίτης, ο οποίος δεν θέλει να δει την ελληνική κυβέρνηση να σύρεται από τους ξένους δανειστές και την ΕΕ και το ΔΝΤ σε μια αναδιάρθρωση του χρέους με τους δικούς τους όρους. «Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις», προειδοποιεί ο τέως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.

Μυστικές συνομιλίες των κυβερνήσεων Αθήνας και Βερολίνου για σχέδιο αναδιάρθρωσης εις βάρος των συμφερόντων τους, καταγγέλλουν το Παρίσι και το Λονδίνο. Διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ αποκαλύπτουν οι Γερμανοί. Πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια των ξένων παίζονται πάνω στην πλάτη των Ελλήνων που φτωχαίνουν...